Sunteţi un om practic, cu explicaţii detaliate. De asemenea, felicitări şi cameramanului (e glas de femeie) care ştie să prindă foarte bine punctele importante. Fiţi binecuvântaţi de Domnul.
Utile explicatiile dvs.si modul simplu si clar in care le dati! Faptul ca aveti rabdare si aratati practic cum se face este de mare folos .eu am o gradina mica si ce am vazut la dvs imi e de ajutor.multumesc si sanatate
Mulțumesc frumos pentru sfaturile practice pe care ni le dați. Dumnezeu să vă binecuvânteze cu multă sănătate și pacea lui Dumnezeu să locuiască pe deplin în voi Amin! 🙏🙏🙏
Sant ochii și urechi la toate sfaturile pe care le oferiți... Multă sănătate să ne puteți informa în continuare cu sfaturi utile... Diversitatea pomilor fructiferi are multe lucri interesante și toate acestea le putem ști doar de la profesioniști adevărați!
Doamne,ati raspuns fiecaruia in parte....Nu- mi vine sa cred.Intr-adevar puneti tot sufletul in ceea ce faceti ,pentru a ajuta oamenii,ca pentru Domnul.Multumim!
@@ingrijireapomilor2657 Mi-am dat seama de apartenența dv. când ați spus că să facem totul ca pentru Domnul. Și pentru oameni este valabil că orce pom bun face roade bune.
Este o mare binecuvântare ,fratele ,tehnician pomicultor , să cumpărăm oameni + în vârstă ,daca nu avem cu mare experiență , spune înțelepciunea populara ! Să aveți multă sănătate și spor in activitate ,!! +( Sunt curios vârsta dvoastra ,? ) Nu este niciun secret că dl Decan Dorel Hoza de la Facultatea de Horticultura ,este un profesor de talie europeană ,dar și un bun creștin ,un bun cântăreț , îmbrăcat în evlavie spre Slava Creatorului !🍐🍊🍒🤝🙏
Concluzie : zeci de ani ,ateii ,au condus tara in întuneric , , a venit timpul libertății și țara a rămas fără. ,tineri , profesori ,medici ,etc A sosit timpul ,sa primim fii acestei patrii , ca o gradina a Edenului dupa viziunea lui Sandu Și dar Syng din 1910 , ,
Multumesc mult pentru sfaturi, ne sunt de mare ajutor, mai ales nouă, începătorilor. Așa arată și mărul nostru, am vrut să îl tăiem pentru foc, dar acum în primăvară îl înoim,vă mulțumesc pentru sfaturile utile.
Acum vizionez pt prima dată și sunt foarte încântată de ce văd.Apreciez felul în care explicați,ceea ce înseamnă mult pt noi cei care vă urmărim.Am învățat azi mai mult decât presupunem că știu....Nu,nu știam , dar acum știu ,știu mai mult adică și doar datorită dvs.Succes și spor in toate!
Bună ziua stimă și mult respect pentru tine suflet minunat ,o zi frumoasa si minunata sa fie PENTRU tine ,spor la treabă imi place cum explici tot amănunțit pas cu pas pe înțelesul tuturor, dar nu toată lumea se pricepe la așa ceva, uni se pricep din gură și mai mult pentru banii, ce zic lasă că tai așa cum vreau eu dacă cel la care a fost chemat nu se pricepe când este gata de tăiat ia banii si pleaca pe deasupra acolo o țuică un vin, ba chear o mâncare bună și ia trecut ziua,eu practic meseria asta de ani buni,dar imi place să te urmăresc cu mult drag din Ploiești felicitări
Bravo domnule, Cu adevărat un pom greu, m-ați inspirat mult și pe mine. Sper că d aveți prilejul să mai filmări sa vad video similar și la prun, cais, cireș.
Informatii si explicatii pertinente. Singura observatie e ca ati taiat mai mult de 50% din coroana, lucru ce va genera o crestere exploziva de ramuri in anul urmator.
Bună ziua, sunt din jud Ialomița, aș avea nevoie de un specialist în tăierea pomilor, am vizionat toate videoclipurile dumneavoastră și mi-am dat seama că vă pricepeți foarte bine, încerc cât pot să aplic și eu în livada mea aceste cunoștințe, mulțumesc frumos pentru postare, multă sănătate
bravo, sunt super sfaturile dvs. Ar fi super interesant sa vedem in august si in primavara urmatoare cum evolueaza pomii care au beneficiat de taieri in aceasta primavara.
DA, JOS PĂLĂRIA și FELICITĂRI domnișoarei/doamnei (!?) cameraman care a înțeles cât de important este rolul într-un asemenea context în care dacă nu vezi ce spune meseriașul, geaba vizionare! PS: De avut în vdr acea idee cu playlistul cu filmările care se leagă-ntre ele, ar fi minunat și fff folositor! Domnul Bun să vă iubească...
buna dimineatza. felicitari pentru inca o lectie de pomicultura.Vad ca va trebui sa incep sa iau note vizionand inregistrarile pe care le impartiti cu noi.Adevarate lectii teoretice si practice in acelasi timp, ceea ce este foarte valoros. Multumesc.
Multumesc ca ma urmariti. Coroana se coboara in 3 etape, timp de 3 ani. Cate o treime anual. Altfel, riscam sa uscam pomul. Sau sa isi revina foarte greu si sa dea roada dupa mai multi ani.
Felicitări pentru videoclipuri sunt de mare ajutor pentru începători sau oameni mutați la țară recent. Sunt pe înțelesul tuturor iar fiica d-voastră pune exact întrebările pe care vi le-am pune și noi. Îmi puteți recomanda un fierăstrău de mână bun sa pot tăia crengi asemănător de groase ca in acest clip? Eventual un link. Mulțumesc, toate cele bune!
Mulțumim pentru explicații, întrebare.; ce aveați în mină la sfirsit foarfecă??? parcă este telescopica, Ca o unghiță de unde o aveți, cît costă??? Fierăstrăul tip briciag? Cît costă, sunt mai mari??? Multumesc
Acum l-am fizionat pt a treia oara. De fiecare data am mai invatat cate ceva. Fiind la începutul oricat de atent ai fi nu poti sa asimilezi toate informațiile pe care ni le oferiti si pt asta va mulțumesc, inca odată. Daca cumva aveti filmare si cu taierile in verde de la acest mar sa stiti ca ma numar printre cei care o asteapta cu nerăbdare. Multa sănătate va doresc.
Cred ca a-ți curățat mai mult de 40 % din pom . Apreciez ca a-ți lăsat si rod nu v-ați focusat doar pe îndreptat din greșelile istorice. Sănătate multă!
Sfaturi de mare folos. La varsta d.tra nu va e frica sa va urcati in pomi asa inalti? Si sunteti si f. iute in miscari. Si. a batut joc cine a curatat copacul. Multumesc.
Am un mar de 10 ani (dupa aspectul fructului si gust) e ionathan. Un mar iesit din samburi pe care i-am pus in ghiveci apoi am rasadit puietul in gradina . A rodit dupa 7 ani. Nu stiu cum sa-l tai si crengile se duc tot in sus . Nu tine rodul , cade tot mai ales in august . L-am stropit cu sulfat de cupru , l-m varuit si aparat de alfide si omizi . Ce ar trebui sa fac ?
Stropirile nu se fac doar cu sulfat de cupru, e nevoie si de un insecticid si un ulei horticol iarna si inainte de inmugurire. Si faceti taieri, sa nu fie multe cresteri vegetative, altfel cad merele mult. Rodul poate cadea si pentru ca nu are destule ingrasaminte.
Multumesc mult pt toate informațiile utile pe care le împărtășiți . Filmulețe cu taieri de rodire fac multi dar cu cele de întinerire nu am mai vazut pana la dvs.Felicitări ! Poate faceti un filmulet cu taieri de întinerire la pruni.Se aplica aceleași reguli ca la mar? Multumesc
Am mostenit o livada de meri care au, undeva, in jur de 40 de ani. Aproximativ 7-8 ani nu s-a efectuat nicio munca de intretinere acolo. Pe linga faptul ca sunt imensi am observat ca au si probleme cu bolile. Cu toate acestea, produc roade atit cit sa zicem ca avem de la noi si nu cumparam. Intrebarea mea e daca poate fi reintinerit pomul atit de batrin si cum se face, daca puteti, vreodata, sa faceti si genul asta de material. Si daca e posibila reintinerirea, se poate cobori coroana astfel incit sa culeg poamele de jos, fara scara?
O sa incercam sa facem un clip cu un mar batran. Puteti reintineri pomii, in 3 ani. Cate 30% in fiecare an si se incepe in primul rand cu crengile care indeasa si umbresc coroana. Faceti taierile in verde, dupa ce s-a cules roada. Iar primavara faceti numai mici taieri (crengi uscate, incalecate) ca sa nu fie prea mult pentru pomi. In 3 ani puteti sa ii coborati si coroana, dar in tot acest timp trebuie sa fie bine irigat, sa nu duca lipsa nici de gunoi de grajd si toate celelalte macro si micro elemente. Succes!
Buna ziua! Va deranjez cu o rugaminte.. am un mar plantat acum 5 ani si inca nu a facut mere sau flori. Coroana este cat de cat formata dar chiar si asa, nu face nici macar un fruct. Ce imi puteti recomanda sa-i fac pentru a-l stimula sa intre pe rod? Multumesc!
Sunt si meri care sunt pe portaltoi de gutui sau mar salbatic, care rodesc mai tarziu. Nu e o problema grava daca 5 ani nu a rodit. Sa aveti grija sa pastrati coroana aerisita, insorita si sa nu lasati cresteri mari. Cat de inalt e trunchiul? Daca ati lasat trunchiul la peste 1,20 intra mult mai tarziu pe rod. Succes!
Am taiat la un mar de vreo 3-4 ani niste lastari care au dat sa crească de la baza cca 20-25cm de pamant.Eu i am taiat mult si cred ca sunt chiar sub inel sau intr un caz fericit chiar in inel.Am observat ca de cand i am taiat curge seva prin cioturile alea.Ce as putea face in cazul asta? (Sunt incepator si dupa primele 3-4 videouri despre curățarea pomilor am bagat foarfeca in ei😅 si nu cred ca am făcut chiar bine...)
Eu unul nu tăiam atât lemn gros și nici ce creștea înăuntru dacă nu făcea umbră,iar lacomii lăsați pe capăt de șarpantă se puteau aranja pt a fructifica macar 3 ani până la formarea altor ramuri de rod mai jos și mai bine pozitionate .de asemenea îl ajutam cu ceva crestături macar 10 pe sarpantele principale pt a coborî coroana in următorii 5ani. pomul ăsta abia anul 5 va arata fructifica corect și va arăta corect.
Sunteţi un om practic, cu explicaţii detaliate. De asemenea, felicitări şi cameramanului (e glas de femeie) care ştie să prindă foarte bine punctele importante. Fiţi binecuvântaţi de Domnul.
Multumesc, asemenea. Ma bucur ca ma urmariti. Cameramanul e fiica mea :)
Explicații foarte bune mulțumim
Să trăiți 1000 de ani .Avem nevoie de oameni ca dv.Spor la ntreabă si sanatate.
Va multumesc ca ma urmariti. Sa fie de folos. Sanatate!
Felicitari ,om gospodar ,sînteti f f f priceput la toți ,vă urmăresc cu interes ,să fiți sănătos și Binecuvăntat de Dumnezeu !
Multumesc, asemenea. Ma bucur ca va pot fi de folos.
Utile explicatiile dvs.si modul simplu si clar in care le dati! Faptul ca aveti rabdare si aratati practic cum se face este de mare folos .eu am o gradina mica si ce am vazut la dvs imi e de ajutor.multumesc si sanatate
Ma bucur ca v-a fost de folos. Numai bine!
Om gospodar. Scule profesionale. Bun învățător. Mulțumim
Multumim ca ne urmariti.
Multumesc.Mi-a fost de mare folos explicatiile d.stra.
Ma bucur. Numai bine.
Dumnezeu sa te tina sănătos, mulțumim pentru sfaturi.
Multumesc.
Mulțumesc frumos pentru sfaturile practice pe care ni le dați. Dumnezeu să vă binecuvânteze cu multă sănătate și pacea lui Dumnezeu să locuiască pe deplin în voi Amin! 🙏🙏🙏
Multumim frumos, asemenea :)
Sant ochii și urechi la toate sfaturile pe care le oferiți... Multă sănătate să ne puteți informa în continuare cu sfaturi utile... Diversitatea pomilor fructiferi are multe lucri interesante și toate acestea le putem ști doar de la profesioniști adevărați!
Va multumesc ca ma urmariti. Numai bine si spor la gradinarit.
Doamne,ati raspuns fiecaruia in parte....Nu- mi vine sa cred.Intr-adevar puneti tot sufletul in ceea ce faceti ,pentru a ajuta oamenii,ca pentru Domnul.Multumim!
Incercam sa facem totul ca pentru Domnul si ne place ce facem :)
@@ingrijireapomilor2657 Mi-am dat seama de apartenența dv. când ați spus că să facem totul ca pentru Domnul. Și pentru oameni este valabil că orce pom bun face roade bune.
Totuși revin de ce se rup uni lastari și nu se taie?
Este o mare binecuvântare ,fratele ,tehnician pomicultor , să cumpărăm oameni + în vârstă ,daca nu avem cu mare experiență , spune înțelepciunea populara ! Să aveți multă sănătate și spor in activitate ,!! +( Sunt curios vârsta dvoastra ,? ) Nu este niciun secret că dl Decan Dorel Hoza de la Facultatea de Horticultura ,este un profesor de talie europeană ,dar și un bun creștin ,un bun cântăreț , îmbrăcat în evlavie spre Slava Creatorului !🍐🍊🍒🤝🙏
Concluzie : zeci de ani ,ateii ,au condus tara in întuneric , , a venit timpul libertății și țara a rămas fără. ,tineri , profesori ,medici ,etc A sosit timpul ,sa primim fii acestei patrii , ca o gradina a Edenului dupa viziunea lui Sandu Și dar Syng din 1910 , ,
Excelente detalii,scule profi Fiskas,BRAVO !
Multumim.
Multumesc mult pentru sfaturi, ne sunt de mare ajutor, mai ales nouă, începătorilor. Așa arată și mărul nostru, am vrut să îl tăiem pentru foc, dar acum în primăvară îl înoim,vă mulțumesc pentru sfaturile utile.
Cu drag. Ma bucur ca am fost de folos. Numai bine!
Multumim pt filmare și efortul depus 😀👍Dumnezeu sa va binecuvinteze 😀👍
Si eu va multumesc ca ne urmariti. Fiti binecuvantat!
Foarte bine explicat. Am un mar asemănător și o sa încerc sa l curat precum d-voastra. Mulțumim!
Spor. :)
Multumim ptr sfaturi.
Foarte utile.
Multumim :)
Mulțumesc mult pentru explicații!
Cu drag.
Acum vizionez pt prima dată și sunt foarte încântată de ce văd.Apreciez felul în care explicați,ceea ce înseamnă mult pt noi cei care vă urmărim.Am învățat azi mai mult decât presupunem că știu....Nu,nu știam , dar acum știu ,știu mai mult adică și doar datorită dvs.Succes și spor in toate!
Apreciem si va multumim. Numai bine!
Foarte frumos explicat👍👍
Multumim.
Multumesc pentru seriozitatea dumneavoastra!E o arta sa stii sa explici indiferent de domeniul de activitate
Si eu invat continuu. Multumesc ca ma urmariti :)
Multumesc pentru explicatii !Avem si noi doi meri de 9ani ,care sunt maturoi.Acum dupa explicatiile dumnezvoastra o sa incercam sa corectam coroana !
Spor. :)
Multumim pentru lectia de pomicultura
Multumesc si eu ca urmariti.
Să vă de-a Dumnezeu sănătate și putere , pentru că Îl aveți mereu pe buze
Multumim.
Buna ziua,multumim pentru sfaturile utile.
:)
Profesionisti, felicitari
Multumim ca ne urmariti.
Foarte tehnic!Felicitari.
Multumim.
Mulțumim, vă felicităm și la cât mai multe realizări!
Multumesc :)
Bună ziua stimă și mult respect pentru tine suflet minunat ,o zi frumoasa si minunata sa fie PENTRU tine ,spor la treabă imi place cum explici tot amănunțit pas cu pas pe înțelesul tuturor, dar nu toată lumea se pricepe la așa ceva, uni se pricep din gură și mai mult pentru banii, ce zic lasă că tai așa cum vreau eu dacă cel la care a fost chemat nu se pricepe când este gata de tăiat ia banii si pleaca pe deasupra acolo o țuică un vin, ba chear o mâncare bună și ia trecut ziua,eu practic meseria asta de ani buni,dar imi place să te urmăresc cu mult drag din Ploiești felicitări
Da, sunt multi care nu cunosc deloc meserie si e pacat de natura. Va multumesc ca ma sustineti. Multa sanatate!
Mulțumesc, a fost o plăcere să văd acest videoclip
Multumesc si eu pentru sustinere.
Bravo domnule,
Cu adevărat un pom greu, m-ați inspirat mult și pe mine.
Sper că d aveți prilejul să mai filmări sa vad video similar și la prun, cais, cireș.
Multumesc. Vedeti ca avem clipuri mai vechi si cu alte soiuri de pomi fructiferi.
F. Bine explicat,pe intelesul tuturor.Vs multumesc,chiar ma ajutat acest video.Nu stiam cu acel inel unde ati taiat creanga groasa.
Un mar de 7 ani nu a anflorit cauza.
Informatii si explicatii pertinente. Singura observatie e ca ati taiat mai mult de 50% din coroana, lucru ce va genera o crestere exploziva de ramuri in anul urmator.
La un astfel de pom, e nevoie de 3 ani ca sa il aduc la normal.
Și mie așa m,i s,a părut
Va mulțumesc ca existați și ne explicați pe înțelesul tuturor, va doresc multă sănătate și felicitări fetițe-i dvs pentru felul cum filmează.
Multumesc pentru gandurile bune, asemenea! Sanatate!
Vă apreciez , mulțumesc Domnului pentru că existăm și mai putem lucra
Multumim.
Bună ziua, sunt din jud Ialomița, aș avea nevoie de un specialist în tăierea pomilor, am vizionat toate videoclipurile dumneavoastră și mi-am dat seama că vă pricepeți foarte bine, încerc cât pot să aplic și eu în livada mea aceste cunoștințe, mulțumesc frumos pentru postare, multă sănătate
Multumim. Numai bine! :)
Tot respectul pentru acest videoclip!
Multumim.
multumiri si sanatate si dumneavoastra !
Multumesc.
Domnul sa va tina sănătos!
Multumesc.
bravo, sunt super sfaturile dvs. Ar fi super interesant sa vedem in august si in primavara urmatoare cum evolueaza pomii care au beneficiat de taieri in aceasta primavara.
Va multumesc. Vom incerca sa facem clipuri cu unii dintre ei.
Va doresc sănătate și viata lunga cu bucurii. Sunteți foarte bun în cea ce faceți.
Va multumesc, asemenea. Ma bucur ca ma urmariti.
DA, JOS PĂLĂRIA și FELICITĂRI domnișoarei/doamnei (!?) cameraman care a înțeles cât de important este rolul într-un asemenea context în care dacă nu vezi ce spune meseriașul, geaba vizionare!
PS: De avut în vdr acea idee cu playlistul cu filmările care se leagă-ntre ele, ar fi minunat și fff folositor!
Domnul Bun să vă iubească...
Multumesc. Sanatate!
Un playlist separat cu acest mar ar fi perfect, vedem evolutia taierilor corecte.
Succes!
Vom incerca sa facem. Multumesc.
Aveți actualizări cu acest pom? Mulțumesc
Felicitari d-le inginer.Sinyeto bun meseriaș!
Multumesc, dar nu sunt inginer.
Mulțumesc!
Sa va fie de folos.
buna dimineatza.
felicitari pentru inca o lectie de pomicultura.Vad ca va trebui sa incep sa iau note vizionand inregistrarile pe care le impartiti cu noi.Adevarate lectii teoretice si practice in acelasi timp, ceea ce este foarte valoros. Multumesc.
Si eu multumesc ca ma urmariti. Sa va fie de folos.
Ieri m am gandit
La copaci grei nu posteaza nimeni
Felicitari!
Multumesc ca ma urmariti, sa fie de folos.
Hristos s-a înălțat! Așa am și eu niste pomi...nu știu dacă mă puteți ajuta. Sunt in jud Ilfov.
Din pacate, nu am cum. Sunt din Bihor.
Domnule profesor va multumim respectuos pentru toate lectiile predate. Sa fiti sanatos ! Intrebare : la marul in cauza, cum putem cobori coroana ?
Multumesc ca ma urmariti. Coroana se coboara in 3 etape, timp de 3 ani. Cate o treime anual. Altfel, riscam sa uscam pomul. Sau sa isi revina foarte greu si sa dea roada dupa mai multi ani.
Multumesc frumos. Va voi urmari cu interes toate postarile. Sunt foarte utile !
Foarte frumos! 👍👍
Multumim.
Aș vrea să văd pomul înflorit anul acesta și anul următor,daca este tuns tot de dv-oastra?
Vom vedea daca putem arata. Multumim.
Felicitări pentru videoclipuri sunt de mare ajutor pentru începători sau oameni mutați la țară recent. Sunt pe înțelesul tuturor iar fiica d-voastră pune exact întrebările pe care vi le-am pune și noi. Îmi puteți recomanda un fierăstrău de mână bun sa pot tăia crengi asemănător de groase ca in acest clip? Eventual un link. Mulțumesc, toate cele bune!
Multumim. Va pot recomanda Felco (e cel mai bun, dar si scump) sau Stoker. Eu lucrez cu Stoker.
@@ingrijireapomilor2657 Vă mulțumesc pentru răspuns, sănătate și toate cele bune!
@@simplefishing8561 Cu drag.
Mulțumim pentru explicații, întrebare.; ce aveați în mină la sfirsit foarfecă??? parcă este telescopica, Ca o unghiță de unde o aveți, cît costă??? Fierăstrăul tip briciag? Cît costă, sunt mai mari??? Multumesc
La Brico gasiti foarfeca si fierestraul cu telescop, Fiskars. Nu e reclama :) Fierestrau tip briceag, la Stoker e cel mai bun raport calitate-pret.
Ce de vreascuri :)) dar niciodata nu e tarziu
Asa e.
Super
Multumim.
ati uitat sa spuneti im ce luna sau saptamana ati taiat sau in ce perioada e cel mai bine ?
Pacat ca nu ati lasat tot filmul. Nu m-ar fi plictisit deloc. In plus s fi invatat mai multe poate. Multumesc, totusi am prins cate ceva.
Multumesc pentru sustinere :) Poate facem altadata mai lung.
Aceiasi situatie avem si noi.Nu cumva aveti pe cineva cunoscut si in Sibiu sa ne recomandati?
Cu stimă .Sanatate va doresc.
Din pacate, nu va pot recomanda pe nimeni. Nu cunosc in zona.
Mi-a facut o mare placere sa va urmaresc.Explicatiile dvs sunt pe intelesul nostru(incepatori)
Va rog sa-mi spuneti daca pigeri veni si la noi.
Multumim. Din pacate, nu pot. Nu fac deplasari prin tara.
@@ingrijireapomilor2657 in ce judet sunteti?
Im judetul cluj
În care lună se face tăierea crengilor pentru formarea coroanei?
Mulțumesc pentru videoclip!
Taierile drastice, dupa culesul merelor, in verde. Si taierile de fructificare, in februarie. Multumim ca ne urmariti.
Acum l-am fizionat pt a treia oara. De fiecare data am mai invatat cate ceva. Fiind la începutul oricat de atent ai fi nu poti sa asimilezi toate informațiile pe care ni le oferiti si pt asta va mulțumesc, inca odată. Daca cumva aveti filmare si cu taierile in verde de la acest mar sa stiti ca ma numar printre cei care o asteapta cu nerăbdare. Multa sănătate va doresc.
Din pacate, nu am reusit sa facem filmare. La primavara vrem sa facem o filmare cu el.
Vă mulțumesc , sper să îmi rămână ceva în cap din această experiență
Numai bine!
Sunt de acord, am și eu meri și îmi place ca pomii sa nu fie supra încărcați, sa aibă o coroana plăcută.....
Multumesc pentru comentariu. Da, toti pomii trebuie sa fie aerisiti ca sa le mearga bine.
Super prezentare!Ce fierastrau folositi?
Multumim. Stoker.
Foarte fain 👍
Multumim.
As face si o sinteza a operatiunii de toaletare, in scris, la explicatii, pe puncte... 👍
Necesita timp.
Așteptăm o filmare la anul în primăvara cu pomul respectiv!
Ne notam :)
Cred ca a-ți curățat mai mult de 40 % din pom . Apreciez ca a-ți lăsat si rod nu v-ați focusat doar pe îndreptat din greșelile istorice. Sănătate multă!
Multumesc pentru sustinere. Da, sunt pe princpiul sa lasam rod, sa ne bucuram de el, cat de putin ar fi.
Mulțumim
Cu drag.
Sfaturi de mare folos. La varsta d.tra nu va e frica sa va urcati in pomi asa inalti? Si sunteti si f. iute in miscari. Si. a batut joc cine a curatat copacul. Multumesc.
Nu am nicio problema, sunt obisnuit sa ma catar de mic :)
In noiembrie se mai pot taia pomii?
Dupa ce au cazut toate frunzele, se pot incepe taierile. Mai ales la semintoase. Samburoasele e bine sa lasam catre primavara.
Am un mar de 10 ani (dupa aspectul fructului si gust) e ionathan. Un mar iesit din samburi pe care i-am pus in ghiveci apoi am rasadit puietul in gradina . A rodit dupa 7 ani. Nu stiu cum sa-l tai si crengile se duc tot in sus . Nu tine rodul , cade tot mai ales in august . L-am stropit cu sulfat de cupru , l-m varuit si aparat de alfide si omizi . Ce ar trebui sa fac ?
Stropirile nu se fac doar cu sulfat de cupru, e nevoie si de un insecticid si un ulei horticol iarna si inainte de inmugurire. Si faceti taieri, sa nu fie multe cresteri vegetative, altfel cad merele mult. Rodul poate cadea si pentru ca nu are destule ingrasaminte.
Ce marca e fierastaul pliabil cu care taiati ramurile groase?
Stoker.
Va multumesc!
Multumesc mult pt toate informațiile utile pe care le împărtășiți . Filmulețe cu taieri de rodire fac multi dar cu cele de întinerire nu am mai vazut pana la dvs.Felicitări ! Poate faceti un filmulet cu taieri de întinerire la pruni.Se aplica aceleași reguli ca la mar? Multumesc
La prunul batran se fac taieri mai drastice pentru a-l intineri si mai dese. Vom incerca sa punem la vara un clip, momentan nu avem.
Cum trebuie taiat marul ca sa nu se faca ,,maturoaie,, ?
Urmariti explicatiile din clip :)
Buna ziua! Din ce judet sunteti? Aveti timp de lucrari la distanta?
Sunt din BH. Nu fac deplasari prin tara, la distante mari.
Am mostenit o livada de meri care au, undeva, in jur de 40 de ani. Aproximativ 7-8 ani nu s-a efectuat nicio munca de intretinere acolo. Pe linga faptul ca sunt imensi am observat ca au si probleme cu bolile. Cu toate acestea, produc roade atit cit sa zicem ca avem de la noi si nu cumparam. Intrebarea mea e daca poate fi reintinerit pomul atit de batrin si cum se face, daca puteti, vreodata, sa faceti si genul asta de material. Si daca e posibila reintinerirea, se poate cobori coroana astfel incit sa culeg poamele de jos, fara scara?
O sa incercam sa facem un clip cu un mar batran. Puteti reintineri pomii, in 3 ani. Cate 30% in fiecare an si se incepe in primul rand cu crengile care indeasa si umbresc coroana. Faceti taierile in verde, dupa ce s-a cules roada. Iar primavara faceti numai mici taieri (crengi uscate, incalecate) ca sa nu fie prea mult pentru pomi. In 3 ani puteti sa ii coborati si coroana, dar in tot acest timp trebuie sa fie bine irigat, sa nu duca lipsa nici de gunoi de grajd si toate celelalte macro si micro elemente. Succes!
@@ingrijireapomilor2657 mulțumiri mii, domnule!
Aveti un nr de contact? Am avea și noi nevoi de cineva priceput sa ne ajute la curățare de meri.
Din pacate, nu va pot ajuta. Nu ma deplasez prin tara.
De unde sunteti
Din judetul Bihor.
Buna ziua! Va deranjez cu o rugaminte.. am un mar plantat acum 5 ani si inca nu a facut mere sau flori. Coroana este cat de cat formata dar chiar si asa, nu face nici macar un fruct. Ce imi puteti recomanda sa-i fac pentru a-l stimula sa intre pe rod? Multumesc!
Sunt si meri care sunt pe portaltoi de gutui sau mar salbatic, care rodesc mai tarziu. Nu e o problema grava daca 5 ani nu a rodit. Sa aveti grija sa pastrati coroana aerisita, insorita si sa nu lasati cresteri mari. Cat de inalt e trunchiul? Daca ati lasat trunchiul la peste 1,20 intra mult mai tarziu pe rod. Succes!
@@ingrijireapomilor2657nh
De ce nu se pot tăia mai multe ramuri ..groase ..?
Pentru ca toti specialistii avertizeaza ca se poate imbolnavi sau usca pomul daca intervenim prea drastic.
De unde santeti?as avea nevoie si eu de un om ca d-voastra pt copacii mei
Sunt din Bihor.
Explicatiile d voastra f bune, dar ptr noi e f. greu
Daca urmariti mai multe clipuri, veti reusi. Noi vrem sa ajutam incepatorii :)
Ce se întâmplă dacă se elimină mai mult și ramurii în special de cele ce pleacă în extremitate ?
Nu e o problema sa elimini mai mult daca necesita pentru ca este foarte des.
Din ce localitate sunteți??
Suntem din Bihor.
Mulțumesc.
Departe de mine.
@@ionicapetrean Cu placere.
Am taiat la un mar de vreo 3-4 ani niste lastari care au dat sa crească de la baza cca 20-25cm de pamant.Eu i am taiat mult si cred ca sunt chiar sub inel sau intr un caz fericit chiar in inel.Am observat ca de cand i am taiat curge seva prin cioturile alea.Ce as putea face in cazul asta? (Sunt incepator si dupa primele 3-4 videouri despre curățarea pomilor am bagat foarfeca in ei😅 si nu cred ca am făcut chiar bine...)
Cumparati mastic cupric si puneti tot timpul peste rani ca sa nu intre daunatorii.
La min3 ați spus ca nu putem tăia foarte mult, dc nu se poate tăia jumătate din crengi într-un an?
Nu putem taia pentru ca sufera pomul, e prea mare stresul pentru pom si se poate chiar usca. Doar 30% spun toti specialistii.
Bună ziua, în ce localitate sunteți?
Suntem din Bihor.
Va putem cumva contacta?
Noi suntem din Bihor. Nu putem face deplasari in tara. Va raspundem cu drag aici, dar puteti lasa si o adresa de mail.
@@ingrijireapomilor2657 18:05 ❤
Si eu am 1cireș de 15-16ani roade sunt multe ,ar trebui curățat dar nu are cine. Ma ducur că explicatii pe interesul fiecăruia
Multumim ca ne urmariti :)
Bună ziua! În ce zonă puteți venii? Eu locuiesc în Ilfov și am un mar de 7 ani pe care-l ciuntesc cu multă dibăcie în fiecare an:)
Nu fac deplasari in tara, nu am timp.
Aceasta treaba se intimpla din cauza celor care nu au nici o treaba cu taierile la orice fel pom
Din pacate, se intampla.
Dar de ce din acele trei crengi ai tăiat o pe aceia și nu cea, din mijloc ufff greu eu nu prea înțeleg 😔
Am explicat in clip de ce fac anumite taieri :)
Eu unul nu tăiam atât lemn gros și nici ce creștea înăuntru dacă nu făcea umbră,iar lacomii lăsați pe capăt de șarpantă se puteau aranja pt a fructifica macar 3 ani până la formarea altor ramuri de rod mai jos și mai bine pozitionate .de asemenea îl ajutam cu ceva crestături macar 10 pe sarpantele principale pt a coborî coroana in următorii 5ani. pomul ăsta abia anul 5 va arata fructifica corect și va arăta corect.
Fiecare cu metoda lui, importante sunt rezultatele.
Tratamente la mar in perioafL infloritului
Ercis
Bistra
In timpul infloritul nu se face tratament ca sa protejam albinele.
Va asteptam cu,,corectiile inmai ,si in vara.personal am nevoie sa invat.multumesc.
Vom posta, cu ajutorul lui Dumnezeu.
Taietorii anteriori au degarnisit șarpantele, au produs niște mături uriașe cu coadă.
Da, asa e, din pacate. A trebuit sa refac.
😊multumim😊
:)
Să ne auzim cu bine
Multumim ca ne urmariti.
Atentie cad maturoaie😂😂😂
:)
Sper să vă regăsesc în vară
:)
Alipirea...
In....septembr
?
Bună seara!
Puteți să-mi spuneți din zona sunteți?
@@alins3053 Suntem din Bihor.
Mărul meu este înmugurit se mai poate taia