AĞAÇ SİZE MESAJ VERİYOR! haberiniz var mı? meyve ağacı hastalıkları ağaç bakımı

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 9 ก.ย. 2024
  • Bu videoda ağaçların neden zamklandığını anlamaya çalışacağız. Öncelikle şunu söyleyelim, bu kadar çok neden vardır ki; verilecek herhangi bir tavsiyenin doğru olmama şansı yüksek olabilir.
    Ağacın neden zamk ürettiğini anlamak gerekir. Bu bir savunma mekanizmasıdır ve sorun dış faktörler de olabilir, ağacın kendi iç dinamiklerinde bir sorun olması nedeniyle de olabilir.
    Ağaçlarda, insanlar ve hayvanlardan farklı olarak aktif bir bağışıklık sistemi yoktur dersek çok doğru olmaz. Belki tek yıllıklarda bu sistem farklı çalışsa da, uzun yıllar yaşayan bir ağacın, kendini korumak için farklı bir bağışıklık sistemi kurmadığını düşünmek yanlış olur. Fakat genel bir bağışıklık sistemi değil de, oluşan yaralanma veya enfeksiyon veya böcek istilanın yayılmasını önlemek için, yaralı veya enfekte alanları izole etmeye, koruyucu bir bariyer oluşturarak, işgalcileri dışarı atmaya çalışır. İşte zamklanma dediğimiz de bu izole etme çabalarından biridir.
    Örneğin, böcek istilasının veya mekanik yaralanmanın neden olduğu sakızlanmada, genellikle sakızla karışmış talaş parçaları vardır. Sakızlama bölgesinde başka hasar olup olmadığına bakın: Yapraklar hasta mı yoksa yenilme izleri var mı? Kabuğun bütünlüğüne bir sorun var mı? Sakızın yanında kabuğun altında renk değişikliği görüyor musunuz? Bu sorulara cevap evetse, bir böcek saldırısı nedeniyle zamklandığını anlayabiliriz.
    Bu sorulara hayır cevabı veriyorsak ve birazdan anlatacağım sorunlar da oluşmamışsa, kökleri yiyen böceklerden şüphelenebiliriz. Mayıs ve haziran böceği larvaları, beslenmek için ağaç köklerine saldırır. Kökünü kazın ve böcekleri arayın. Ağırlıklı toplu halde bulunurlar, yerlerinden alın ve acı bakla suyuyla dibini iyice sulayın. Bu onları uzak tutar.
    Güneş yanığı, don hasarı , yanlış budama , çok derine dikim , aşırı sulama ve ağacı köklerinden çıkartıp başka bir yere taşıma gibi çevresel koşulların tümü sakızlaşmaya neden olabilir. Bunlardan birinden şüpheleniyorsak, ona göre çözümler üretmek gerekir.
    Güneş yanıklığı ve don konularını da içeren ağaçların boyanması konusundaki videomuzdan da faydalanabilirsiniz.
    Bakteriyel ve mantar hastalıkları da zamklanmaya neden olur. Bunun için ağacı laktikasitle yıkamak iyi sonuçlar verir. Bakırlı ilaçlar veya gülleci bulamacı ağacın savuna sistemini bitirir ve aslında ağacı daha da hastalığa açık hale getirir.
    Hastalıktan şüpheleniyorsanız, sakızı çevreleyen alanda kabuğun bir kısmını kazıyın. Renk solması veya çizgilenme görürseniz, muhtemelen basit bir enfeksiyon değil, daha fazla dikkat gerektiren bir hastalık vardır.
    Sakız dairesel deliklerden çıkıyorsa ve böcek larvaları içeriyorsa, ağaç sorunu kendisi çözüyor demektir. Bir delici böcek ağaç içine yuva yapmış ve yumurta bırakmıştır, ağaçta bu delikten sakız üreterek larvayı dışarı atmıştır.
    Toprakta aşırı nemin yükselmesi sonucundan bitki kökleri oksijensiz kalır, iletim borularında sıkıntılar oluşur ve sonucunda zamklanma oluşur.
    Ağaçları çok fazla sulamayın, dibinde göllenme yaptırmayın, gece ağaçları sulamayın, ağaçları dibinden sulamayın, su ve besini çekecek olan kökler dibinde değil, taç izdüşümünde olur. Ağaç dibinden sulanırsa, hastalık oluşabilir, yeterli suyu alamaz, dolayısıyla yeterli beslenemez.
    Doğa zayıflamış unsurları sevmez ve sistem dışına atmaya çalışır. Ağacınızın bakımını iyi yapın, zayıflamışsa, doğa bunu ortadan kaldırmak için bütün güçlerini üzerine gönderir. Ağaçta son savunmayı yapmak için zamk üretmeye başlar. Bu iş içinde bir fırsatçı mantarı çokça kullanır. Leucostoma mantarlarının ürettiği sakız koyu kehribar rengine sahiptir. Ağaçta bu tür bir sakızlanma varsa, kabuğu kazıyın ve altına bakın, tarçın rengi bir görüntü almış olacaktır.
    Budarken çok dikkatli olun. Uygun kesimler yapın ve yağışlı havalarda budama yapmayın. Gerekirse budama yerlerini kapatın.
    ağaç bakımı nasıl yapılır, tarım, ağaç budama, ağaç budama nasıl yapılır, ağaç hastalıkları, ağaç kuruması, ağaç hastalığı, limon ağacı dal kuruması, mayıs böceği, haziran böceği, ağaç zamklanması nedir, kadı lokması, reçine, erik ağacında zamklanma, kiraz ağacında zamklanma, meyve ağaçları hastalıkları, ağaç bakımı, meyve ağacı budama, meyve ağacı budama resimli anlatım, meyve ağacı budama zamanı ne zaman
    #ağaç #doğa #turkey #nature #tree #türkiye #orman #yeşil #ahşap #çiçek #wood #dekorasyon #instagram #doğal #huzur #mobilya #tasarım #flowers #naturephotography
    #doğalgübre #organikgübre #gübre #gubre #gübreleme #hobibahçesi #bahçecilik #doğalyaşam #sebzeyetiştiriciliği #zehirsiztarım #dogalyasam #fide #bahce #organiktarim #organiktarım #köylü #tohum #yerlitohum #atalıktohum #yereltohum #atatohumu #sebze #bitkibesini #fertilizer #fertilizers #organicfertilizer #permakültür #doğalbahçe #permakültürçiftliği #doğaltarım

ความคิดเห็น • 49

  • @nurullahahsen
    @nurullahahsen ปีที่แล้ว +4

    Ağaçların dilinden anlayan ve DOĞAL DÜŞÜNDÜREN BİLGE İNSAN.
    Yeni bilgiler vardır eminim ki.

    •  ปีที่แล้ว +2

      Teşekkür ederim

  • @ikizlerciftligi
    @ikizlerciftligi ปีที่แล้ว +6

    açıklama ve bilgilendirme için teşekkürler elinize kolunuza emeğinize nefesinize sağlık sevgili abicim

    •  ปีที่แล้ว +1

      Teşekkür ederim

  • @omermesuturganc3944
    @omermesuturganc3944 ปีที่แล้ว +3

    Helal olsun arkadaş 👍

    •  ปีที่แล้ว +2

      Teşekkür ederim

  • @aahmett
    @aahmett 3 หลายเดือนก่อน

    Cok mesaketli is hoca vallaha yav bir suru nedeni var

  • @vidadihumbetov9743
    @vidadihumbetov9743 ปีที่แล้ว +3

    TŞK👏👏👏👍❤

    •  ปีที่แล้ว +1

      Rica ederim

  • @aynurel31
    @aynurel31 หลายเดือนก่อน

    Lutfeeeen cevap versin biri badem ağacı polen ya sakız yaparmi?Bı taraf camın her tarafı yağmur yağmış şekilde bulaşık ama el dokundugumzda yağ gibi bı şey ama camdan kompuyor sert yapışık.Badem ağacı daha yakın olan cam pencere normal hiç bı şey yok ama bir az uzak olan cam pencere hep böyle.Sorum badem ağacı sakız ya polen yaprmi bu yağ gibi lekeler polen mi sakız mi

  • @ozgurkavrak
    @ozgurkavrak ปีที่แล้ว +1

    Paylaşım için teşekkürler hocam

    •  ปีที่แล้ว

      Rica ederim

  • @suleymanozinc6977
    @suleymanozinc6977 23 วันที่ผ่านมา

    İyi günler..gülleci bulamacı yapmayın demişsiniz ama neden,anlayamadım.!!mühendisler kesinlikle kullanın diyorlar..Bilgi verirseniz sevinirim, teşekkürler

  • @fuadkilic4177
    @fuadkilic4177 ปีที่แล้ว

    Merhabalar. Hocam Elma ve Armut ağacında, meyvelerde kara leke için videonuz varmı. Gülleci bulamacı her derde deva diye anlatılıyor ama siz hastalığa açık diyorsunuz. Açıkçası ben yılda iki sefer kullanıyorum. Yapraklarda ki bit, böcek hariç bir faydasını'da görmedim.

  • @sezgintufan6027
    @sezgintufan6027 ปีที่แล้ว

    merhaba, kayısı ağacının dibinden gri tepeli mantarlar çıkıyor. önlem almalımıyı. selamlar.

  • @JOHNDEERE-X9
    @JOHNDEERE-X9 ปีที่แล้ว +1

    Müteşekkiriz üstad. Bu arada Hocam; videoda yaranın üzeri beyaz bir macın ile kapatılıyor. Satın alınan türden mi yoksa, ev yapımı doğal bir malzeme mi acaba. Sevgiler. 🌷

    •  ปีที่แล้ว +1

      Teşekkür ederim.
      Aşı macunları farklı farklı oluyor. Bu ev yapımı değil, beyaz balmumu katkılı olan. Vazelin tarzı ama balmumu daha fazla. Ev yapımı vazelin anlatacağım yakın bir tarihte, onun içine daha fazla oranda balmumu katılarak yapabiliriz.

    • @JOHNDEERE-X9
      @JOHNDEERE-X9 ปีที่แล้ว

      Anladım Üstadım. ❤ çok teşekkür ederim. Sevgilerimle. Allah’a emanet olun.

  • @durmuskucukoglu7441
    @durmuskucukoglu7441 ปีที่แล้ว

    Hocam vermiş olduğunuz bilgilerden dolayı çok teşekkür ederim hocam bir sorum olacaktı benim kiraz bu sene yaprak acmadi ağac kurumadi ama yaprak açmıyor acaba neden teşekkürler

  • @melih5763
    @melih5763 ปีที่แล้ว

    öncelikle teşekkürler. sakızlanma sevdiğim bi ağacımda çok fazla, laktik asitle yıkamayı nasıl yapabilirz bordo bulamacını biliyoruz aslında yaprak dökünce yapabilirdik ama laktik asiti önermişsiniz. bir de dk. 3:00 daki işlem nedir acaba aynı böyle yaralar mevcut ağaçlarımızda ?

  • @selcukkaya5374
    @selcukkaya5374 6 หลายเดือนก่อน

    👍👍

  • @nurullahahsen
    @nurullahahsen ปีที่แล้ว +2

    Laktik Asit uygulaması MELASLI mı olmalı, melassız mı?

    •  ปีที่แล้ว +3

      Melaslı olursa daha iyi

  • @beytonus04
    @beytonus04 4 หลายเดือนก่อน +1

    Yenilebilir Mi abi??

  • @izzeteyup936
    @izzeteyup936 3 หลายเดือนก่อน

    🙌🙌🙌🙌🙌

  • @kemalkuzan2163
    @kemalkuzan2163 ปีที่แล้ว

    Hocam bitkisel amino asiti nasıl yapabiliriz. Papaya,ananas ve şilempe ile yapıldığına dair internette bazı bilgiler var ama sizin dilinizden öğrenmek isterim

  • @lemiceyhun7561
    @lemiceyhun7561 ปีที่แล้ว +2

    O zaman ; 5 Litrelik pet şişeye su doldurup yan tarafından dibine doğru 2 ince delik açıp ağacın köklerine yakın bir şekilde toprağa gömerek 4:31 4:31 damla sulama yapmamız uygun olur mu.? Teşekkür ederim.

    •  ปีที่แล้ว +1

      Olabilir. Taç izdüşümüne doğru, belki 4 taraftan yapılırsa daha iyi sonuç alınabilir

    • @lemiceyhun7561
      @lemiceyhun7561 ปีที่แล้ว +2

      Ağacın 4 tarafından yapılan damlama sulama 4 mevsim devam etmeli midir.?
      Teşekkür ederim.

    •  ปีที่แล้ว

      @@lemiceyhun7561 Kış döneminde ihtiyaç olup olmadığı hava şartlarına bağlıdır. He ne kadar, kış uykusuna yatsa da, toprak içinde süren bir faaliyet için gerekli adımlar atılmalı.

    •  ปีที่แล้ว

      @@osmanylmaz6255 Sulamayı yapıp kapatırsınız, daha sonra tekrar açarsanız. İsterseniz ve ortam müsaitse, bu çukura dokunmayın, gübreyi de buradan vermeye devam edin

  • @deryayasar4277
    @deryayasar4277 ปีที่แล้ว +1

    Dedi, doğayla konuşan insan. 50 bin olun artık😀

    •  ปีที่แล้ว

      Birazdan olur =)

  • @Ebabil1969
    @Ebabil1969 ปีที่แล้ว +1

    Vişne ağacımız sakız oldu sonra ikiye ayrıldı sonra kurudu malesef.. Anlayamadık ah ahh eşim gece sular dibini sular inş'ALLAH önüne geçerim.

    •  ปีที่แล้ว

      Üzüldüm, geçmiş olsun

    • @bambinoboyz1
      @bambinoboyz1 6 หลายเดือนก่อน

      Aşi seviyesi toprak altinda kalmıştır .Derin dikim yüzünden..

  • @Botanik.2107
    @Botanik.2107 4 หลายเดือนก่อน

    Sakız mi yoksa zamk akintisi mi

    •  4 หลายเดือนก่อน +1

      Sakız derken, zamk aslında ama halk arasında sakızlanma deniliyor.

  • @saadetakgul6185
    @saadetakgul6185 ปีที่แล้ว

    Kabuklarını hiç birsey yok ama dalari kurudu iki dalını kestik

  • @user-fh8tz5sl7m
    @user-fh8tz5sl7m ปีที่แล้ว

    Kayısı agacım aşırı sakız yaptı kökleri tas dolgu olan bahçemde tabanda taşlara değdiği için kanser olup kurudu 😮

  • @MehmetCelik-kt4hz
    @MehmetCelik-kt4hz 11 หลายเดือนก่อน +3

    Hocam kusura bakmayın burda verdiğiniz bilgilerin yarısı genel geçer bilgi olmuş.senin burda verdiğin tezler bilim uygulama deneme ile bu anlattığım tezler çürütüldü.sadece video paylaşmak amaclı bir bilgi aktarmışın insanları yanlış yönlendirmeyin

  • @emirakgun8171
    @emirakgun8171 8 หลายเดือนก่อน

    Badem ağacının gövdesindeki sakızları yerdik

  • @ahmetak8001
    @ahmetak8001 ปีที่แล้ว +1

    "Bakırlı ilaçlar veya Gülleci Bulamacı ağacın savunma sistemini bitirir..." bu nasıl bir ezber bozmadır üstad be yav... Bunca insan yanlış mı öğrenmiş yani... Allahuekber...

  • @tuvatuva4515
    @tuvatuva4515 10 หลายเดือนก่อน

    Bakteriyel kanser

  • @Raveille.
    @Raveille. หลายเดือนก่อน

    Biz onu yiyoduk---