ESKİBALÇIK KÖY HAYRI 2024

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 13 พ.ค. 2024
  • Eskibalçık Köyü, Mustafakemalpaşa Bursa
    12 Mayıs 2024 Pazar günü öğle namazı sonrası Eskibalçık Muhtarı Fikret Küçükoğlu’nun daveti üzerine köye vardık. Cami bahçesinde masalar dizilmiş, sandalyeler konmuş. Bahçeye girerken hoş geldiniz diyerek karşılandık. Selamlaşmadan sonra buyurun yemek yiyelim dendi. İki koldan dağıtılan yemekleri alanlar, masalara gidiyor, oturuyorlar. Hem yemek yiyorlar, hem de oturanlarla sohbet ediyorlar. Yıllardır yapılan bu etkinlik 1970’li yıllara kadar mayıs ayının ilk Cuma günü Cuma namazı çıkışında hıdrellez etkinliği yapılırmış. O zamanlar yemekler evlerde pişirilir, tabaklara konur, tepsilerle köy meydanına getirilir, sofralar kurulurmuş. Köy halkı ve çevre köylerden gelen misafirlerle birlikte evlerden getirdikleri kaşıklarla yerlermiş. Bazı yıllarda da keşkek ve un helvası yapılmış.
    Köy halkı Karakeçili Yörüklerinden. Eskibalçık Köyü 93 muhacirlerinin köy civarına yerleşmeleri ile gelecek kaygısına kapılan Koca Değirmenci adlı şahıs göçebe olarak yaşayan diğer altı haneyi köyün bulunduğu yere davet etmesiyle oluşmuştur.
    Cenaze defnedildikten sonra taziye evinde un helvası dağıtılırdı.
    Köyde 65 hanede 130 kişi yaşıyor. Çoğu emekli.
    Ayda bir Doktor İlyas Deliorman köye geliyor, muayene ediyor, ilaç yazıyor.
    Okul 1962 yılında açılır. Vedat Karadeli, Salih Güner, Erol Kaya, Ali Işık, Sadi öğretmen , (Gemlikli, Cemal Turgut, Münevver Turgut), Razettin Yeni (Okul kapanır)
    Okuldan mezun olup, meslek sahibi olanlar: Mehmet Kocamanoğlu (Öğretmen), Bekir Sarıoğlu (Öğretmen) Ramazan Açıkgöz (Ormancı), İsmail Çiçek (Polis)
    Köyün geçim kaynakları:
    250 kadar koyun besleniyor.
    Köy arazilerinde yaklaşık 200 dönüm fındık ekili. Mevsime bağlı olarak 10 ile 20 ton arası fındık üretimi yapılıyor. Fındık ekimini Nebi Açıkgöz başlattı. 40-50 dönüm ceviz fidanı dikilmiş.
    1970’li yıllara kadar köyün arazisi iki bölgeye ayrılır, münavebeli olarak mısır ve buğday ekilirdi. İmece ile sürülür, hasat edilir, harman yerine getirilirdi.
    Köyden üç kişi Bük Köyü’ndeki kömür ocağında çalışıyor. (Muhsin Altın, Mehmet Kahraman, Hüseyin Kayalı)
    Köy berberi ve dişçisi Çaltılıbüklü Dişçi Ahmet 15 günde bir gelirdi, tıraş eder, dişi ağrıyanın dişini çekerdi. Harman zamanı da kişi başı bir teneke buğday alırdı.
    Günümüzde köy hayrı olarak adlandırılmış. Devecikonağı'nda lokantacı Recep Ala tarafından pişirilen tas kebabı, pirinç pilavı, mercimek çorbası, irmik helvası lezzetli idi. Yanında ayran ve su ikram edildi.
    Etkinliğe Mustafakemalpaşa Cumhuriyet Halk Partisi İlçe Başkanı Gökhan Demir, Belediye Başkan Yardımcısı Nail Kalkandeler, Belediye Meclis Üyesi Murat Dönmez, çevre köy muhtarları, Mustafakemalpaşalılar Derneği üyeleri, çevre köyleri halkı, köy halkı katılım sağladı.
    Muhtar gelen-giden ile hep ilgilendi. Cami altındaki kahveye gidenler çay içiyorlar. Çay evi hayır günlerinde, Cuma günleri, bayramlarda, cenaze olunca köyden gönüllüler tarafından açılıyor, çay ikram ediyorlar. Çay ve şekeri köyden birileri alıyormuş. Yemek dağıtımında yaklaşık 30 genç hizmette bulundu.
    Zeytine Alkan gelin övme söyledi.
    Muhtar Fikret Küçükoğlu’nun eşi “Anneler Günü” nedeniyle gelen bayanlara yaptırdığı anahtarlıkları hediye etti.
    Rasim Balaban-Ahmet Yordam

ความคิดเห็น •