Rezerva de putere ! , bine punctat Ștefan !!! Asa este în 90 % din rețele , sunt subdimensionate ! Foarte bine detaliat videoclipul ! Foarte multe persoane nu țin cont de tipul sistemului de furnizare a energiei electrice și de aici apar foarte multe greșeli ... mulțumim pentru detalii !
@@Proiectediversediy Salutare D-nu Ștefan ! Exact așa am procedat ( în primul tablou ) la o casă la țară , iar Diferențialul de pe General "sare" deci nu stă anclanșat ! Menționez că diferențialul e RCCB. , și există împământare naturală ! Care ar fi cauza ? Mulțumesc anticipat !
Lipseste notatia N (nulul) la centrul stelei. Primul lucru cind se explica o instalatie electrica trifazata sau monofazata se deseneaza cele patru iesiri de la trifazat transfo spre consumatori pt. ca ele sint cele principale care aduc energia electrica necesara consumatorilor. Apoi imbogatim schema cu legarile la impamintare in diverse locuri cerute de standardul local. Impamintarea este importanta bineinteles dar trebuie organizare in explicatiile grafice. Asteptam de la d-l electrician explicatii mai clare si mai bine prezentate. Exista diagrame generale si diagrame reale de conectari electrice (schema de conexiuni, cablajele). Nu se mai accepta lipsa de PEN, este contra legilor electrice actuale si deci trebuie remediate in cel mai scurt timp. NU EXISTA NICI O SCUZA. Instalatia electrica cu aluminiu trebuie inlocuita cit se poate de rapid fara nici o scuza.
Buna ziua, de ceva vreme am o problema destul de "nasoală " cu bransamentul meu trifazic și deoarece distribuitorul spune că e problema mea, apelez la ajutorul dumnevoastră pentru o sugestie. Deci avem: lungimea bransamentului 430m, cablu ACYABY 3x35 +1x25, ingropat, cu defect intre una din faze și nulul electric, momentan casa este alimentată cu 2 faze, am izolat faza defectă . Masurate, cele 2 fire cu problemă , indica o rezistență variabila de cca 40kohmi. Mi sa sugerat să unesc la capete firele și asa unite sa le conectez la faza lipsa iar la intrarea in TG sa tratez nulul exact asa cum explici in clip. Ce spuneți, ar putea fi o soluție?
Salutare, Cim poti afla ce sistem de impamintare are o casa despre care nu stii nimic despre imamintare (peretii placati cu rigips, exteriorul placat cu polistiren , noul proprietar nu are habar , cartea tehnica nu exista) ? Ma gindeam la masurarea Ze . Si sa treci succesiv prin toate setarile aparatului (care tin de tipul impamintarii , evident) si analizind rezultatele , poate o valoare apropiata sa poata sugera tipul impamintarii . Suspectez desigur TN-C , TN-C-S si desigur TT. Mentionez ca sunt doar electrician constructor dar caut da ma lamuresc/ dezvolt. Multumesc.
Oau, parca mi-ai fi răspuns mie la întrebare. Exact asa am eu, făcut de câțiva ani, separat dar nelegat la pământ în blocul de măsură de pe stâlp, venind 3 conductori la casa. Am sa fac separația la tablou, dat fiind ca după spusele dumneavoastră, la casa vine tot PEN.
Am incercat sa fac tratarea PEN lui in primul tablou dupa blocul de masura dar atunci cand am legat PEN ul pe clema de derivatie unde era adus si cablul de la impamantare a declansat automat difernetialul din blocul de masura , oare de ce se intampla asa, mentionez ca in blocul de masura nu este facuta separarea .
Si inca una care poate o vei invata Selectivitatea DDR-urilor este daca ele sunt Selective sau nu adica au o intarziere altfel si cel de 0,3 va decansa o data cu cel de 0,03! Experimenteaz-o pe asta ! Atata timp cat nu este selectiv sansele ca ele sa decupleze simultan sunt extrem de mari!
Toate tablourile din belgia contin un general rccb de 300mA 40A din care alim un rccb 30 mA 40A...si nu sunt selective..în Franța în schimb au general un rccb de tip bransament selectiv de 300mA...
Salut, la prima clădire este făcută separarea, apoi din TG este tras trifazat PEN.., 4conductoare la o anexă, in clip spui că nu se mai separă odată. Ce opțiuni am? Trebuia Dorel să tragă 5 conductoare la anexă?. Mai pot lega PEN din tabloul anexei la prize? În condițiile în care spui că separația se face doar la prima clădire. 5 conductoare nu sunt, iar anexa nu are impamantare dedicată.
Sunt 2 puncte in normativ in care in unul si se pune in BMPT si unul care zice in prima cladire sau dependinta.Da se poate face si dupa contor daca nu este posibil sa faci tratarea inainte.Ea trebuie facuta indiferent de situatie,ca furnizorul nu echipeaza bmpt/bmpm cu ce trebuie noi tot trebuie sa o facem.
Da asta v-am intrebat ca firida de afara e sigilata si pana in contor e prin teava nu am cum umbla,singura sansa in tabloul din casa,multumesc mult de raspuns
Si as mai avea o intrebare daca nu cer prea mult eu la casa am pe fiecare camera circuit dedicat,pot sa pun rcbo-uri pe fiecare?Precizez ca le am dela un prieten si am multe,sunt de c16 cu0,03 si baia c10 cu0,03 gewiss,stiu ca ar fi fost bune b-uri dar din astea am va multumesc
Domnule Stefan va urmarresc de mult timp , uneori ma poticnesc , nu cred ca e nevoie sa va mai spun cine sunt pt ca deja v am spus de doua ori di risc sa va plictisec . Am o problema care mi creeaza insomnii . Am construit o casa la tara ,Dar nefiind la curent cu legile di normale din Romania am Comis mai multe errori . Am plecat cu cablu de 2x10 de la contorul din strada pe o distanta de 60 de m prima eroare , am facut centura de impamantare din 5 tarusi de 1,5 m nustiu cati ohmi am canu am masurat i si am plecat de aici cu un fir de 1x16 pana la tabloul elecric din casa mi am echipat tabloul cu protectiile necesare si am. Continuat cu instalatia . Dupa cum spuneti dv nulul trebuie tratat . Daca EU n am venit cu trei Fire de la contor priza mea de pamant are vreo valoare pot sa am o oarecare siguranta sau trebuie sa iau totul de la capat . Va rog cand aveti timp sa mi explocatie mai detaliat pt ca ,casa e noua am facut o pt fiul meu si n as vrea sa am Surprize neplacute . Accept sfaturi de la oricine vrea sa ma ajute . V am spus ca am fost si eu electrician Dar de 28 de ani n am mai practicat decat la nivel amatorial . Va multumesc la toti care vreti sa ma ajutati
Respect pt munca ta,ce faci când distributia refuza sa schimbe diferentialul din bmpm motivand ca stiu ei ce au făcut acolo si ca nu e treaba mea cum au configurat bmpm.Nimeni nu da un răspuns clar ce trebuie făcut in acest caz,cui ma adresez mai departe.,sunt în aceasta situatie de peste 4 ani si am făcut mai multe se sizari in acest sens . Multumesc.
Salutare @Stefan! Daca OD a montat protectie diferentiala in BMP, atunci tratarea nulului trebuie facuta in amonte de acea diferentiala? Daca in TG am protectii diferentiale, pot elimina diferentiala din BMP si sa fac separarea PEN in TG? Multumesc!
Te urmaresc de curand insa cu frecventa mare, ca sa recuperez,imi plac filmuletele si le studiez cu placere. Am observat, si nu numai in acest filmulet, te linga expunerile in domeniu- din nou revin cu aprecieri-, ai si unele trimiteri la elitele mondiale. Aici e un domeniu extrem de vast pentru discutii, nu banii sint miza....Chiar trebuiesc ani de studiu individual pentru a se forma o opinie proprie.....In orice domeniu,electricitate, mecanica, chimie, topografie etc trebuie sa inveti, sa faci scoala, sa furi meserie, tot timpul trebuie sa fii indrumat la inceput......aici totul depinde exclusiv de tine..... Bafta!
Va salut!La mine in bmpt am o bipolara Noark de C 32A si e facut acolo din cate am vazut tratarea pen-ului,la mine ajunge 3x10,PE,N,L am impamantare separata care e legata cu PE-ul de la Bmpt,nu stiu daca e ok,cu respect!
Salut Stefan. In primul rand iti multumesc pentru filmuletele pe care le faci deoarece m-au ajutat foarte mult. Am o interbare la care nu am gasit un raspuns si anume: Am facut tratarea neutrului si dupa aceea, in momentul in care intrerup PEN -ul de la stalt pana in caseta de separare, releul de monitorizare faza HRN 54 isi ia nulul din PE si nu mai declanseaza la lipsa Nulului. Momentan am dus PE-ul direct in bara de PE din tablou fara a mai face unirea cu PEN-ul de la stalp. Daca ma poti ajuta multumesc mult!
E perfect normal.Pune-o la loc nu te juca.Daca ai tratarea facuta iti merg si protectiile in caz de lipsa nul si merge si releul.Fara legare la pamant o sa ai si supratensiune pe langa lipsa nul.Asta e si scopul punerii la pamant.Important este sa protejezi tot ce ai in aval de releu.
Buna seara ! Va rog o recomandare legat de o impamantare la munte.Solul este un amestec de piatra friabila cu pamant.Ce tip de impamantare sugerati? Daca o fac cu electrozi de 1.5 m,cam cati electrozi ar trebui ? Multumesc !
Bună seara. Dacă în casa intra 3 conductori, iar distanta de la bmpt pana la Tg este undeva la 40m, casa având făcută împământare, ce facem cu conductorul verde-galben care vine din bmpt? Îl luam în calcul ca PE sau îl anulam și tratam nulul în tablou? Nu ați explicat concret aceasta situație!
Un sfat, vă rog. Raportul PRAM = 0,69 ohmi la impământarea casei. La intrarea în TG, ~2.5V intre PE ul coloanei şi PE ul casei. E grav? Ce se poate face.? Dacă leg PE ul coloanei la impamântarea casei e OK? Multumesc.
Nu neaparat de bani Lucian dar de multe ori gasesti BMPT/BMPM sigilat si fara acces.Daca ma intrebi pe mine in locul operatorului de distributie nu as da drumul la tensiune fara sa fie facuta tratarea neutrului corecta.
In toate instalațiile domestice trebuie să se instaleze diferențiale de maxim 30mA. Exclus restul diferentialelor superioare care se utilizează doar in industrie și iluminat public.
@@Proiectediversediy Mulțumesc pentru răspuns, dar noi electricenii, cum tu spui de fiecare data, trebuie sa facem cum știm noi că este corect. Nu depinde de țară, de noi. Te urmăresc de ceva timp așa că succes colegul. Salutări din Madrid.
Pe scurt, nu trebuie să lăsăm clienți să decidă cum trebuie să realizăm o instalație electrică. Noi decidem cum se realizează și cu ce materiale, noi vom fi responsabili de tot ce le poate perturba buna funcționare, să dormim liniștiți!
Stefan cred ca ai desenat si explicat ca la retardati de 1001 ori.Explicatia e simpla! Se doreste sporirea ev curentarii prin cat mai multe puncte locale 1/ dupa distributie !!!in puncte si nu separat ! Pe mine ma intereseaza exact ce zice cartea cai bine sa fie acel punct? Unde nene?cat mai aproape de tablou de distributie sau cat mai aproape de casa ? Ca oricum la distributie avem un tarus local....ala sa fie scopul sa se produca acolo necazul asta de separatie dintre n si s ?
(8) 4.1.4.1.8. Punctul neutru sau punctul median al sistemului de alimentare trebuie legat la pământ. Dacă punctul neutru sau median nu este disponibil sau accesibil, un conductor de linie trebuie legat la pământ. Părţile conductoare accesibile ale instalaţiei trebuie conectate printr-un conductor la bara principală de legare la pământ a instalaţiei (PEN, PE) care trebuie conectată la punctul de legare la pământ a sistemului electric de alimentare. Dacă există alte legări la pământ se recomandă, dacă este posibil, conectarea conductoarelor de protecţie la astfel de puncte. Legarea la pământ la puncte suplimentare, distribuite cât se poate de uniform, poate fi necesară pentru a se asigura ca potenţialele conductoarelor de protecţie rămân, în caz de defect, cât se poate de aproape de cel al pământului. În clădirile înalte şi clădirile foarte înalte, definite potrivit reglementărilor tehnice în vigoare, legarea la pământ suplimentara a conductoarelor de protecţie nu este practic posibila din motive practice. În astfel de clădiri legătura de protecţie de echipotenţializare între conductoarele de protecţie şi părţile conductoare accesibile are o funcţie similară. Se recomandă ca legarea la pământ a conductoarelor de protecţie (PE şi PEN) să se facă acolo unde acestea intră în clădire sau dependinţe, ţinând seama de orice posibili curenţi electrici derivaţi prin conductorul neutru.
In contor stiu ca trebuie sa intre N, nu PEN, ce este de facut daca furnizorul in mediu rural a montat pe general un rcbo 300ml, 25A , pe peretele casei si in casa contorul * casa batraneasca* .Nu pot face tratarea nulului, si comunicarea cu ei este dificila catre greoaie.
Care este explicația realizării selectivității doar la 2 trepte diferență între diferențiale Să înțeleg că cel de 10 mA legat după cel de 30 nu își mai face treaba sau că cel de 30 decuplează la 10 mA ? Mulțumesc !
Salut se poate face o priza de pamant daca am o fantana (put la 9m adancime) sa bag o placa de cupru sau nu stiu era o idee mentionez ca putul este dezafectat nu-l mai folosesc ?
Dacă enelu au legat PEN la împămîntarea făcută de mine în tabloul lor undei și ceasul dar mie nu mai mi-au mai legat fir de PE deși aveam fir de 5ori 16 caremi vine în casă cum procedez atunci
Daca am facut impamantarea langa casa (am placuta de echipotentializare legata de platbanda, din care plec cu 16 in tabloul casei) si apoi platbanda am dus-o si la BMPT, sa fac tratarea nulului, mai este nevoie sa vin cu PE de la BMPT? (platbanda e legata de 5 electrozi, un capat la bmpt, un capat la casa, capatul dinspre casa intra in placuta de echipotentializare) Multumesc!
@@cristianmantu3899Va salut!Dar poate sa vina si cu 5 conductori,nu e rău L1/L2/L3/N si Pe-ul care poate fi legat la piesa de echipotentializare (de 16mp minim) ,corect?
Se poate face separația in primul tablou, chiar daca in BMPM trece și PEN-ul prin disjunctor? Sau doar daca acesta nu este trecut prin disjunctor? Astept răspunsul dumneavoastră! Apropo , aveți un videoclip in care explicați și ce reprezintă sistemul TNS?
Devine N de la sfantul Duh de unde devine N?Am auzit si eu tampenia asta dar este N dupa punctul de separatie indiferent cate puncte de intrerupere are.Punctul de separatie este acolo unde se leaga la PPL si numai acolo PEN divorteaza in PE si N.Pana acolo este N fie el trecut prin 100 de MCB tetrapolare. Iar citim amandoi si intelegem separat,si aici nu ma refer la tine.
Da normal ca se poate face.Nu mereu gasesti desigilat,nu mereu iti lasa enel loc unde sa te legi si mai avem case unde nu se poate duce alt cablu sau chiar platbanda gen unde proprietarul nu vrea sa mai sparga betonul. Si oricum norma ne spune ca separatia se face in prima cladire sau dependinta,deci?
Te salut și îți mulțumesc pentru toate videoclipurile. Am văzut la un video în care prezentai sculele, niste imbusuri care la un cap aveau torx și la unu îmbus. Cum se numesc, de unde sunt cumpărate? Mulțumesc.
Noroc Stefan! Ti-am mai povestit intr-un email ca la casa unui prieten reprezentantul furnizorului imi explica faptul ca el nu aduce PEN ci N, ca impamantarea o face clientul. Dintr-un comentariu al unui domn care parea ca vorbeste din bransa, am inteles ca centrul stelei nu este legat la pamant, ci doar carcasa transformatorului (personal n-am vazut niciun transformator cu arata la interior), urmand ca legarea la pamant a N sa se faca la cel putin 25m de transformator. Fiind distanta foarte scurta pana la casa, sub 25m, pe singurul stalp pana la casa n-am vazut nicio legare la pamant. Deci, tinand cont de cele 2 pareri, poti concluziona ca nu are PEN prietenul. Din pacate n-am aparate cu care sa verific exact spusele lor ...
Bună Ștefan pe stâlp am contuarul și L și PEN trecute prin mcb comtec de 32a în casa întra doua conductoare, vreau sa îmi fac ppl și întrebarea mea este cum o conectez o duc în bara de pe și îl transform în tt sau fac separatia și o leg de n sau pen de la furnizor ca dacă trece prin contuar și mcb cică nu ar mai fi pen, cum e mai corect?
Domnule Stefan impamintarea este obligatoriu sa o faca (propietarul casei)sau enelul (cum se masoara rezistenta impamintarii),astept raspunsul dumneavoastra,cu stima si respect⚡⚡⚡
In privința ultimei part al acestui video ... daca elita ar dori sa elimine .... ar elimina așa zisele "maimuțe cu buletin" (cum am auzit acest termen vehiculat pe net) care doar consuma fara sa de-a nimic în schimb societății ... Un salut .
Nu exista tratare a neutrului ci separare Pen. Dacă în BMP OD montează DDR(300mA),srpararea Pen se face acolo. Între BMP și Teg coloana este de tip TN-S. În Teg se va monta un DDR de 100 ma. În acest loc PE-ul Coloanei cu 3 respectiv 5 conductoare se va lega atât la bara de Pe a BMP cât și la bara Pe a Teg. La bara Pe a Teg se leagă și priza de pamant locala (4 ohm)
@@floreaalexandru1942 răspunsul ANRE este parțial adevărat, conform specificației tehnice unificate ST3 2020 care crede-mă am studiat-o amănunțit și pe care o consider în mare parte ok, mai puțin partea cu priza de pământ locală ( priza Od de la blocul de masură) care nu se specifica ce valoare are, nu știu de ce au omis lucrul ăsta! Referitor la Diferențialul de 100 ma el nu este specificat . Se specifică doar ,, Dacă abonatul dorește sa monteze în tabloul electric diferențial aceasta trebuie sa aibă valoarea de 10 și 30 Ma!
@@Proiectediversediy la mine în BMPT am 2 tetrapolare iar între ele contorul, Pen trecut prin ele. Din bmpt conductor acyaby 3x25+16 pana în firida de la poarta și mai departe în Tg cu 4x10 cyaby, le-am spus sa îmi schimbe pe tripolara și nu vor, voi face separația în Tg. Este ok Ștefan? Mulțumesc
Încă o întrebare: De ce nu îți leagă băieții PEN-ul la priza de pământ locală a BMPM-ului? Pentru că valoarea ei fiind prea mare, îi strică prin legare ei la PEN , valoarea acestuia?
Cred ca abia acuma am Înțeles cu adevărat . Deci ce vedem in BMPT ca pare tratarea nulului , NU ESTE DE FAPT. Este simpla legare la pământ a nulului care o face electrica la fiecare client in BMPT. Noi nu ar trebui sa luom in considerare asta și sa facem tratarea nului la primul tablou din casa! CORECT?
Mulțumim pt informatii. Am mai urmărit un filmuleț în care cineva spunea că dacă PEN-ul trece prin MCB sau contor, nu mai este PEN este N. Văd că nu spui nimic în acest sens si asta mă bucură ca eu mă aflu în această situație. In bmpm am un MCB și tratarea PEN-ului vreau s-o fac in tabloul din casa.
PEN se transforma in PE si N doar in locul in care se leaga la pamant la priza de pamant sub 4 ohm.Trecerea print-un MCB a PEN ului nu inseamna ca s-a facut N.Aici a citit partea in care scrie ca PEN nu se intrerupe si considera ca daca a fost intrerupt se face N cea ce in realitate nu este adevarat.MCB ul nu poate face N din PEN.
@@Sim_Tiby Practica asta o făcea Electrica trecea Pen prin RCBO și ieșea N chipurile , clientul lega priza proprie 4 ohm separat și ziceau ei ca aveau la blocul de măsură sistem TT! Acum am văzut ca din 2020 au renunțat la practica asta, la BMPT și BMPM folosesc numai sistemul TN. Cel puțin așa reiese din specificațiile tehnice unificate.
@@DanielCalin-sm7jq PEN devine N atunci cand inainte de MCB sau Rcbo este pus la pamant apoi din clema/bara intra in mcb si tocmai la iesirea din mcb este Nul( N) iar PPL trebuie legata la un capat in blocul de masura,iar la celalalt capat dus conductor de 16mmp in bara de PE( unde iti vine si al 3 lea /5 lea conductor,PE de la bloc) Mai ai varianta sa faci lucrul acesta in Tabloul General din casa,dar cu conditia ca la blocul de masura sa ai MCB (Nu RCBO)
Eu recunosc, sunt mai prost si nu inteleg ceva. Nu`s electrician nu pretind sa stiu ce nu stiu dar sunt curios frate, io intreb desi poate vorbesc prostii. Deci daca la transformator legi nulu la impamantare si apoi ii dai drumu pe stalp cu fazele, fiecare stalp are sau ar trebui sa aibe priza din aia de pamant iar nulul sa fie legat cu priza de pamant la fiecare stalp si sa fie distanta egala intre ele? Atunci e PEN, iar daca nu ar fi legat nulu la pamant ar fi doar nul, bine zic? Deci ce zic io e ca daca pana la stalpu x e legat la pamant, e PEN, iara daca de la stalpu x nu mai e legat la pamant, de acolo in colo e doar nul. Sau e tot PEN doar ca un pen care pur si simplu au omis sa il lege la impamantare? Deci daca ma duc sa zicem pe un stalp si masor intre o faza si pen, am 230 de volti sa zicem. Apoi leg un cablu cu 2 fire lung de un kilometru si masor la celalalt capat, cablu ala are cadere de voltaj iara la celalalt capat am 150 de volti (zic si io cifre din burta, habarnam), de ce daca bag nulu in pamant si il transform in PEN, am iara 230V? Io asta nu inteleg, nu ma duce capu. Nu este cadere de voltaj si pe faza? Ca la orice stalp masori diferenta dintre nul si o faza ai tot 230v. Sunt kilometrii de la transformator pana la mine la casa, de ce nu scade voltaju? Sau fac ei ceva smecherie si n-am vazut io? Poate imi explica si mie cineva pe limba mea ca sunt curios de chestii din astea.
Probabil este un consum mai mic pe retea, pierderile sunt mai mici, reteaua e bine calculata si la tine ajunge o tensiune buna. Bucurate. Celelalte explicatii le vezi in filmuletele lui Stefan.
Salut. Te respect pentru ceea ce faci dar eu am făcut o prostie. Nu sunt electrician profesionist ci, mai degrabă, autodidact. Mi-am cumpărat o casă veche cu instalație din aluminiu și cu 4 siguranțe cu liță. Am refăcut toată instalația cu cupru și siguranțe tip întrerupător de 10 și 16, un separator și un releu de protecție. Totul e ok doar că, atunci când foloseam o bormașină de 1100 de wați pica rcbo de la general. Mi-a trecut prin cap să anulez împământarea din general și să fac eu alta separată fără s-o mai tratez. Nu văzusem clipurile tale. Ciudat este că acum nu mai pica generalul și totul e ok. Acum refac instalația unei alte case vechi și am exact aceeași problemă. Rcbo de 32A, siguranțe de 10 și 16 iar pentru plita inducție de 20A. Când folosesc bormașina, după câteva mii minute pică generalul. Mă poți ajuta cu un sfat? Nu mă judeca prea aspru. Mulțumesc.
Salut ,Stefan! Si pana la urma cu PE ul adus la tabloul din casa ce facem? Il lipim la loc cu N si tratam acolo in tablou ,sau il lasam dracului izolat ,nebagat in seama si consideram ca N este tot PEN si il tratam ? Cum se face corect?
Salut....aceiasi situatie am intalnit-o acum 2 zile...am fost chemat sa instalez un tablou de santier...in BMP usita de la contor sigilata , sub o impamantare tehnica , iar din contor coborau 5 fire in 5 cleme...am cerut constructorului sa-mi sape sant sa fac impamantare...raspunsul lui a fost ca e impamantare in BMP , sa ma leg la ea...cand a vazut ca imi strang lucrurile si plec , a sapat imd ,si ca din senin au aparut si tarusi si platbanda...🤔🤔🤔...nu m-am legat de impamantarea tehnica a BMP...
Totul este greșit...... Am văzut eu o poză pe net cum se leagă o atașez că să știi și tu cum se leagă cu și prin indiferență 🤣 am trimis un mail cu schema completă
PEN-ul nu se întrerupe/separă - așa scrie în toate normele. Dacă nu s-a făcut separația în blocul de măsură înainte de separator/contoror/MCB general nu mai e PEN, e N și nu poți face tratarea în primul tablou din casă. Adică poți, dar încalci normele.
Normal ca nu se intrerupe,se pune pe el separator fara protectie la scurtcircuit si supracurent si siguranta doar pe faza.Dar spunele asta Operatorilor de distributie ca trebuie monopolara si tripolara ca ei nu stiu. Daca nu s-a facut separatie si este doar legat la pamant este PEN nu N.Unde ai auzit prostia asta? In primul rand in legarea la pamant din BMPT/BMPM este o legare facuta la o priza tehnica care doar intareste nulul avand o impedanta de peste 20 ohm.Separatia se face in punctul in care ai legat PEN la pamant la o impamantare de sub 4 OHM de preferat sub 3.Scrie mare in normativ in prima cladire si sau dependinta.
Electrica conform Specificației tehnice unificate ST3 2020 (BMPM) și ST4 2020(BMPT) face separația PEN (N-Pe) cu legare la pământ! (Nu se specifica ce valoare trebuie sa aibă priza de pamant) .Din punctul de separație se pleacă cu N și PE separat și cu o faza sau trei după caz. În cazul asta nu se mai poate face separația deoarece montează fie RCBO dacă este BMPM, fie RCCB dacă este BMPT! Acum eu zic ca dacă nu se poate duce platbanda de la împamantarea proprie care are sub 4 ohm se poate lega PE-ul care vine din blocul de măsură la priza proprie prin piesa de echipotential și apoi distribuit în casă!
La ultima actualizare a specificației tehnice unificate ST3 2020 și ST4 2020 exista schițe de montaj , ce sa vezi,a dispărut schița de montaj în SISTEM TT care apărea la ediția trecuta în 2019. Se pare ca le-a venit mintea la cap! Făceau din TN - TT! 🙉
@@Proiectediversediy Nu se pune niciun separator pe PEN. Vine de la stâlp în clema de separație - vezi schemele de principiu. Din clemă iese N (către separator - contor - mcb) și PE pe șurubul de pe BMP unde ar trebui să conectezi PPL. Dacă ai trecut PEN-ul prin separator, îl consideri N și-l tratezi ca atare. - Ori chemi OD-ul să refacă legăturile la branșament, ori mergi în sistem TT pe instalația de utilizare.
Sa vezi ce ti face Vasilica ca i ai facut casa ,usa dar nu i ai pus si geamuri sa aibe pe unde sa iasa cind il bate nevasta sa, si i ai mai pus si diferential sa nu poa' sa bage degetele in priza cind nu mai suporta abuzul !
Rezerva de putere ! , bine punctat Ștefan !!! Asa este în 90 % din rețele , sunt subdimensionate ! Foarte bine detaliat videoclipul ! Foarte multe persoane nu țin cont de tipul sistemului de furnizare a energiei electrice și de aici apar foarte multe greșeli ... mulțumim pentru detalii !
Pai toti fac TT si TN ,ce sa le facem daca nu au citit sau au citit si nu au inteles?
@@Proiectediversediy Salutare D-nu Ștefan ! Exact așa am procedat ( în primul tablou ) la o casă la țară , iar Diferențialul de pe General "sare" deci nu stă anclanșat ! Menționez că diferențialul e RCCB. , și există împământare naturală ! Care ar fi cauza ? Mulțumesc anticipat !
@@danungur7110 Salutare nu cumva mai aveți un diferential si in BMPM-ul de pe peretele casei si nu țineți cont de el?
@@agent2topcoffee256 Da, este Un RCCB
E și singurul RCCB
Mulțumim pentru explicații
Mulțumim frumos pentru explicații
Foarte bine explicat Ștefan....spor la treaba și toate cele bune! 👏👏
F.utila recapitularea,10 cu felicitari!
Mulțumesc mult pentru informațiile oferite
Multumesc pentru video !
Eu multumesc pentru ca va uitati la mine.
Mulțumim !spor👍
Eu va multumesc.
Inca o data nota 10
Respect, spor!
👍
Lipseste notatia N (nulul) la centrul stelei. Primul lucru cind se explica o instalatie electrica trifazata sau monofazata se deseneaza cele patru iesiri de la trifazat transfo spre consumatori pt. ca ele sint cele principale care aduc energia electrica necesara consumatorilor. Apoi imbogatim schema cu legarile la impamintare in diverse locuri cerute de standardul local. Impamintarea este importanta bineinteles dar trebuie organizare in explicatiile grafice. Asteptam de la d-l electrician explicatii mai clare si mai bine prezentate. Exista diagrame generale si diagrame reale de conectari electrice (schema de conexiuni, cablajele). Nu se mai accepta lipsa de PEN, este contra legilor electrice actuale si deci trebuie remediate in cel mai scurt timp. NU EXISTA NICI O SCUZA. Instalatia electrica cu aluminiu trebuie inlocuita cit se poate de rapid fara nici o scuza.
Buna ziua, de ceva vreme am o problema destul de "nasoală " cu bransamentul meu trifazic și deoarece distribuitorul spune că e problema mea, apelez la ajutorul dumnevoastră pentru o sugestie. Deci avem: lungimea bransamentului 430m, cablu ACYABY 3x35 +1x25, ingropat, cu defect intre una din faze și nulul electric, momentan casa este alimentată cu 2 faze, am izolat faza defectă . Masurate, cele 2 fire cu problemă , indica o rezistență variabila de cca 40kohmi. Mi sa sugerat să unesc la capete firele și asa unite sa le conectez la faza lipsa iar la intrarea in TG sa tratez nulul exact asa cum explici in clip. Ce spuneți, ar putea fi o soluție?
Buna ziu ma numesc Cornel am o rugaminte cum fac legaturile la un finder 70.31 trifazat la un tablou trifazat vad ca nu are N va multumesc
Salutare,
Cim poti afla ce sistem de impamintare are o casa despre care nu stii nimic despre imamintare (peretii placati cu rigips, exteriorul placat cu polistiren , noul proprietar nu are habar , cartea tehnica nu exista) ?
Ma gindeam la masurarea Ze . Si sa treci succesiv prin toate setarile aparatului (care tin de tipul impamintarii , evident) si analizind rezultatele , poate o valoare apropiata sa poata sugera tipul impamintarii . Suspectez desigur TN-C , TN-C-S si desigur TT.
Mentionez ca sunt doar electrician constructor dar caut da ma lamuresc/ dezvolt.
Multumesc.
Oau, parca mi-ai fi răspuns mie la întrebare. Exact asa am eu, făcut de câțiva ani, separat dar nelegat la pământ în blocul de măsură de pe stâlp, venind 3 conductori la casa.
Am sa fac separația la tablou, dat fiind ca după spusele dumneavoastră, la casa vine tot PEN.
Salut
Descarcatorul pe nul mai are vreun rost in sistem TN-C? Practic intrare iesire este scurtcircuit.
Am incercat sa fac tratarea PEN lui in primul tablou dupa blocul de masura dar atunci cand am legat PEN ul pe clema de derivatie unde era adus si cablul de la impamantare a declansat automat difernetialul din blocul de masura , oare de ce se intampla asa, mentionez ca in blocul de masura nu este facuta separarea .
Pentru ca e facuta tratarea acolo si nu se poate face decat odata.
Trebuie scos diferentialul de 300 si mutat in aval de punctul de separatie.
Frumos 👍🏼👍🏼
Multumesc.
Si inca una care poate o vei invata Selectivitatea DDR-urilor este daca ele sunt Selective sau nu adica au o intarziere altfel si cel de 0,3 va decansa o data cu cel de 0,03! Experimenteaz-o pe asta ! Atata timp cat nu este selectiv sansele ca ele sa decupleze simultan sunt extrem de mari!
Toate tablourile din belgia contin un general rccb de 300mA 40A din care alim un rccb 30 mA 40A...si nu sunt selective..în Franța în schimb au general un rccb de tip bransament selectiv de 300mA...
Cum Marius sa declanseje ala de 300 cu ala de 30 odata?Doar daca ai un curent rezidual de peste 300 de mA.Selectiv mai greu la noi.
@@cristianvalentinprofir8035 continua fraza...
Salut, la prima clădire este făcută separarea, apoi din TG este tras trifazat PEN.., 4conductoare la o anexă, in clip spui că nu se mai separă odată. Ce opțiuni am? Trebuia Dorel să tragă 5 conductoare la anexă?. Mai pot lega PEN din tabloul anexei la prize? În condițiile în care spui că separația se face doar la prima clădire. 5 conductoare nu sunt, iar anexa nu are impamantare dedicată.
Am o intrebare la dumneavoastra ,tratarea nulului se poate face dupa contorul furnizorului,va multumesc!
Sunt 2 puncte in normativ in care in unul si se pune in BMPT si unul care zice in prima cladire sau dependinta.Da se poate face si dupa contor daca nu este posibil sa faci tratarea inainte.Ea trebuie facuta indiferent de situatie,ca furnizorul nu echipeaza bmpt/bmpm cu ce trebuie noi tot trebuie sa o facem.
Da asta v-am intrebat ca firida de afara e sigilata si pana in contor e prin teava nu am cum umbla,singura sansa in tabloul din casa,multumesc mult de raspuns
Si as mai avea o intrebare daca nu cer prea mult eu la casa am pe fiecare camera circuit dedicat,pot sa pun rcbo-uri pe fiecare?Precizez ca le am dela un prieten si am multe,sunt de c16 cu0,03 si baia c10 cu0,03 gewiss,stiu ca ar fi fost bune b-uri dar din astea am va multumesc
Domnule Stefan va urmarresc de mult timp , uneori ma poticnesc , nu cred ca e nevoie sa va mai spun cine sunt pt ca deja v am spus de doua ori di risc sa va plictisec . Am o problema care mi creeaza insomnii . Am construit o casa la tara ,Dar nefiind la curent cu legile di normale din Romania am Comis mai multe errori . Am plecat cu cablu de 2x10 de la contorul din strada pe o distanta de 60 de m prima eroare , am facut centura de impamantare din 5 tarusi de 1,5 m nustiu cati ohmi am canu am masurat i si am plecat de aici cu un fir de 1x16 pana la tabloul elecric din casa mi am echipat tabloul cu protectiile necesare si am. Continuat cu instalatia . Dupa cum spuneti dv nulul trebuie tratat . Daca EU n am venit cu trei Fire de la contor priza mea de pamant are vreo valoare pot sa am o oarecare siguranta sau trebuie sa iau totul de la capat . Va rog cand aveti timp sa mi explocatie mai detaliat pt ca ,casa e noua am facut o pt fiul meu si n as vrea sa am Surprize neplacute . Accept sfaturi de la oricine vrea sa ma ajute . V am spus ca am fost si eu electrician Dar de 28 de ani n am mai practicat decat la nivel amatorial . Va multumesc la toti care vreti sa ma ajutati
Imi era dor de tabla aia. Voua?
🤣👍
Respect pt munca ta,ce faci când distributia refuza sa schimbe diferentialul din bmpm motivand ca stiu ei ce au făcut acolo si ca nu e treaba mea cum au configurat bmpm.Nimeni nu da un răspuns clar ce trebuie făcut in acest caz,cui ma adresez mai departe.,sunt în aceasta situatie de peste 4 ani si am făcut mai multe se sizari in acest sens . Multumesc.
Si eu sunt in aceeasi situatie. Refuza sa schimbe diferentialul si nu raspund la sesizare scrisa. Deer Transilvania Nord.
Salutare @Stefan! Daca OD a montat protectie diferentiala in BMP, atunci tratarea nulului trebuie facuta in amonte de acea diferentiala? Daca in TG am protectii diferentiale, pot elimina diferentiala din BMP si sa fac separarea PEN in TG? Multumesc!
După diferential nu poți face tratarea nulului
Te urmaresc de curand insa cu frecventa mare, ca sa recuperez,imi plac filmuletele si le studiez cu placere. Am observat, si nu numai in acest filmulet, te linga expunerile in domeniu- din nou revin cu aprecieri-, ai si unele trimiteri la elitele mondiale. Aici e un domeniu extrem de vast pentru discutii, nu banii sint miza....Chiar trebuiesc ani de studiu individual pentru a se forma o opinie proprie.....In orice domeniu,electricitate, mecanica, chimie, topografie etc trebuie sa inveti, sa faci scoala, sa furi meserie, tot timpul trebuie sa fii indrumat la inceput......aici totul depinde exclusiv de tine..... Bafta!
Va salut!La mine in bmpt am o bipolara Noark de C 32A si e facut acolo din cate am vazut tratarea pen-ului,la mine ajunge 3x10,PE,N,L am impamantare separata care e legata cu PE-ul de la Bmpt,nu stiu daca e ok,cu respect!
Aveți bmpm de la monofazat👋
Salut Stefan. In primul rand iti multumesc pentru filmuletele pe care le faci deoarece m-au ajutat foarte mult. Am o interbare la care nu am gasit un raspuns si anume: Am facut tratarea neutrului si dupa aceea, in momentul in care intrerup PEN -ul de la stalt pana in caseta de separare, releul de monitorizare faza HRN 54 isi ia nulul din PE si nu mai declanseaza la lipsa Nulului. Momentan am dus PE-ul direct in bara de PE din tablou fara a mai face unirea cu PEN-ul de la stalp. Daca ma poti ajuta multumesc mult!
E perfect normal.Pune-o la loc nu te juca.Daca ai tratarea facuta iti merg si protectiile in caz de lipsa nul si merge si releul.Fara legare la pamant o sa ai si supratensiune pe langa lipsa nul.Asta e si scopul punerii la pamant.Important este sa protejezi tot ce ai in aval de releu.
Buna seara ! Va rog o recomandare legat de o impamantare la munte.Solul este un amestec de piatra friabila cu pamant.Ce tip de impamantare sugerati? Daca o fac cu electrozi de 1.5 m,cam cati electrozi ar trebui ? Multumesc !
Bună seara. Dacă în casa intra 3 conductori, iar distanta de la bmpt pana la Tg este undeva la 40m, casa având făcută împământare, ce facem cu conductorul verde-galben care vine din bmpt? Îl luam în calcul ca PE sau îl anulam și tratam nulul în tablou? Nu ați explicat concret aceasta situație!
Pai daca conductorul este de minim 16 mmp atunci il iei in seama.
Foarte fain canalul, l-am descoperit recent. Felicitări pt modul în care vă faceți meseria. Aveți cumva colegi/recomandări și prin Moldova? Iași?
cauta depanari rapide iasi
@@electrormpower da, am gasit intre timp in descrierea unui alt video, mersi. am rezovlat.
Un sfat, vă rog. Raportul PRAM = 0,69 ohmi la impământarea casei. La intrarea în TG, ~2.5V intre PE ul coloanei şi PE ul casei. E grav? Ce se poate face.? Dacă leg PE ul coloanei la impamântarea casei e OK? Multumesc.
E chiar obligatoriu sa il legi.
prnt.sc/yE3qc6yTiDOn
Da-i cu incredere pe link ca e safe,nu e vreo gluma proasta.
@@Proiectediversediy mulţumesc pt. promptitudine 🙏
"Hate!"
😂🤭🤣 L-am lasat si eu.
(Nu m-am putut abtine. Orice asemanare cu realitatea e pur intamplatoare.)
Buna treaba. Multam.
👍
Ca să intervin și eu cu hate-ul de dimineață, la minutul 11:20, întrerupătorul se pune întotdeauna pe fază. :)
Pai daca am un rcbo de 30 ma pot sa il montez in cascada cu diferentialul principal ?
2 trepte diferenta la rezid.
Va salut.
Nu ar fi cel mai corect sa duci un capat de platbanda in BMPM/BMPT pentru tratare si un alt capat in casa pentru echipotentializare?
Ba da...numai ca de obicei propietarii zic ca nu dau atatia bani pe platbanda... ,
Nu neaparat de bani Lucian dar de multe ori gasesti BMPT/BMPM sigilat si fara acces.Daca ma intrebi pe mine in locul operatorului de distributie nu as da drumul la tensiune fara sa fie facuta tratarea neutrului corecta.
@@Proiectediversediy stiu ce zici. si asa este in 90% din cazuri , dar nici propietarii nu vor sa bage bani in impamantare..:((
Foarte utilă această precizare, din nou, că periodic apar tot felul de "rețete" care te bagă în ceață! 😅
In toate instalațiile domestice trebuie să se instaleze diferențiale de maxim 30mA. Exclus restul diferentialelor superioare care se utilizează doar in industrie și iluminat public.
Intr-o tara normala poate,ca la noila constructiile noi vezi doar 1p+n si doar atat.
@@Proiectediversediy
Mulțumesc pentru răspuns, dar noi electricenii, cum tu spui de fiecare data, trebuie sa facem cum știm noi că este corect. Nu depinde de țară, de noi. Te urmăresc de ceva timp așa că succes colegul. Salutări din Madrid.
Pe scurt, nu trebuie să lăsăm clienți să decidă cum trebuie să realizăm o instalație electrică. Noi decidem cum se realizează și cu ce materiale, noi vom fi responsabili de tot ce le poate perturba buna funcționare, să dormim liniștiți!
Stefan cred ca ai desenat si explicat ca la retardati de 1001 ori.Explicatia e simpla! Se doreste sporirea ev curentarii prin cat mai multe puncte locale 1/ dupa distributie !!!in puncte si nu separat ! Pe mine ma intereseaza exact ce zice cartea cai bine sa fie acel punct? Unde nene?cat mai aproape de tablou de distributie sau cat mai aproape de casa ? Ca oricum la distributie avem un tarus local....ala sa fie scopul sa se produca acolo necazul asta de separatie dintre n si s ?
(8) 4.1.4.1.8. Punctul neutru sau punctul median al sistemului de alimentare trebuie legat la pământ. Dacă
punctul neutru sau median nu este disponibil sau accesibil, un conductor de linie trebuie legat la pământ.
Părţile conductoare accesibile ale instalaţiei trebuie conectate printr-un conductor la bara principală de legare la
pământ a instalaţiei (PEN, PE) care trebuie conectată la punctul de legare la pământ a sistemului electric de
alimentare.
Dacă există alte legări la pământ se recomandă, dacă este posibil, conectarea conductoarelor de protecţie la
astfel de puncte. Legarea la pământ la puncte suplimentare, distribuite cât se poate de uniform, poate fi
necesară pentru a se asigura ca potenţialele conductoarelor de protecţie rămân, în caz de defect, cât se poate
de aproape de cel al pământului.
În clădirile înalte şi clădirile foarte înalte, definite potrivit reglementărilor tehnice în vigoare, legarea la pământ
suplimentara a conductoarelor de protecţie nu este practic posibila din motive practice. În astfel de clădiri
legătura de protecţie de echipotenţializare între conductoarele de protecţie şi părţile conductoare accesibile are o
funcţie similară.
Se recomandă ca legarea la pământ a conductoarelor de protecţie (PE şi PEN) să se facă acolo unde acestea
intră în clădire sau dependinţe, ţinând seama de orice posibili curenţi electrici derivaţi prin conductorul neutru.
Daca diferentialul de 30 mA il conectez pe intrarea diferentialului de 300 mA si pe iesirea lui, nu atunci spun ca-i conectat in paralel?
Cheama un electrician. Vezi că își prind urechile si cei care stiu ceva electrica ...
In contor stiu ca trebuie sa intre N, nu PEN, ce este de facut daca furnizorul in mediu rural a montat pe general un rcbo 300ml, 25A , pe peretele casei si in casa contorul * casa batraneasca* .Nu pot face tratarea nulului, si comunicarea cu ei este dificila catre greoaie.
Care este explicația realizării selectivității doar la 2 trepte diferență între diferențiale
Să înțeleg că cel de 10 mA legat după cel de 30 nu își mai face treaba sau că cel de 30 decuplează la 10 mA ?
Mulțumesc !
Trebuie sa sara doar cel de pe circuitul cu probleme.Cand sare si altul sau doar altul e o dilema totala.
Am vorbit Ștefane la CEZ sa vina sa schimbe diferențialul din BMPM....a venit inginerul și a spus ca nu face el asa ceva ....nu are voie
Spune-i sa puna mana pe SR234 versiunea noua.
Am și eu o întrebare care ma agita ! D c sunt așa mari diferențe in normativele altor tari cu privire la valorile prizei de pământ ?
La noi sunt mai severe prescripțiile privind valorile împământări....
Salut se poate face o priza de pamant daca am o fantana (put la 9m adancime) sa bag o placa de cupru sau nu stiu era o idee mentionez ca putul este dezafectat nu-l mai folosesc ?
Refa fintina cu menirea ei initiala, E aur curat sa ai o fintina in gospodarie.
Dacă enelu au legat PEN la împămîntarea făcută de mine în tabloul lor undei și ceasul dar mie nu mai mi-au mai legat fir de PE deși aveam fir de 5ori 16 caremi vine în casă cum procedez atunci
Ii suni sa ii anunti ce cacat de lucrare au facut.Daca nu reface fa reclamatie la anre.
Salutare, in exemplul de la minutul 11:30 nu ar fi trebuit pus intreruptorul pe L ? Stima & Like
Ba da,mai am si eu prostiile mele in cap.
Se poate monta rcbo in cascada cu rccb ?
Da dar cu 2 trepte diferenta.Deci nu merge RCBO de 10 mA sub RCCB de 30mA.
@@Proiectediversediy
Ok Stefane, dar aici aș vrea o justificare tehnică.
👍👍⚡⚡👋
Daca am facut impamantarea langa casa (am placuta de echipotentializare legata de platbanda, din care plec cu 16 in tabloul casei) si apoi platbanda am dus-o si la BMPT, sa fac tratarea nulului, mai este nevoie sa vin cu PE de la BMPT? (platbanda e legata de 5 electrozi, un capat la bmpt, un capat la casa, capatul dinspre casa intra in placuta de echipotentializare) Multumesc!
Platbanda care ați legat-o la BMPT este PE-UL, din BMPT veniți cu N și cele trei faze! . Priza de pământ sa fie sub 4 ohm și este OK!
@@cristianmantu3899Va salut!Dar poate sa vina si cu 5 conductori,nu e rău L1/L2/L3/N si Pe-ul care poate fi legat la piesa de echipotentializare (de 16mp minim) ,corect?
Se poate face separația in primul tablou, chiar daca in BMPM trece și PEN-ul prin disjunctor? Sau doar daca acesta nu este trecut prin disjunctor?
Astept răspunsul dumneavoastră!
Apropo , aveți un videoclip in care explicați și ce reprezintă sistemul TNS?
Daca trece prin mcb se poate face separatia,daca trece prin protectie diferențiala nu mai merge facuta
Pai am înțeles că nu-i așa.. odată trecut Pen-ul prin MCB el devine N la ieșirea din MCB. Zic bine?
Devine N de la sfantul Duh de unde devine N?Am auzit si eu tampenia asta dar este N dupa punctul de separatie indiferent cate puncte de intrerupere are.Punctul de separatie este acolo unde se leaga la PPL si numai acolo PEN divorteaza in PE si N.Pana acolo este N fie el trecut prin 100 de MCB tetrapolare.
Iar citim amandoi si intelegem separat,si aici nu ma refer la tine.
Da normal ca se poate face.Nu mereu gasesti desigilat,nu mereu iti lasa enel loc unde sa te legi si mai avem case unde nu se poate duce alt cablu sau chiar platbanda gen unde proprietarul nu vrea sa mai sparga betonul.
Si oricum norma ne spune ca separatia se face in prima cladire sau dependinta,deci?
@@Proiectediversediy.... pana acolo este PEN.o mica corecție la ultimul tau comentariu.
Te salut și îți mulțumesc pentru toate videoclipurile. Am văzut la un video în care prezentai sculele, niste imbusuri care la un cap aveau torx și la unu îmbus. Cum se numesc, de unde sunt cumpărate? Mulțumesc.
Probabil erau wiha?Nu stiu despre ce clip vorbesti exact.
cum fac o tratare de nu sau mai bine spus daca se face sau nu tratarea de nul la un sistem de panouri solare off greed? multtumesc!
Depinde sistem ai acolo.
O mica antrenare, unde pot face ,scoala sau cursuri pentru calificare electrician, cum ai făcut tu,MULTUMESC
Nu stiu sa iti recomand nici o scoala la momentul actual.Cati ani ai?
Noroc Stefan! Ti-am mai povestit intr-un email ca la casa unui prieten reprezentantul furnizorului imi explica faptul ca el nu aduce PEN ci N, ca impamantarea o face clientul.
Dintr-un comentariu al unui domn care parea ca vorbeste din bransa, am inteles ca centrul stelei nu este legat la pamant, ci doar carcasa transformatorului (personal n-am vazut niciun transformator cu arata la interior), urmand ca legarea la pamant a N sa se faca la cel putin 25m de transformator. Fiind distanta foarte scurta pana la casa, sub 25m, pe singurul stalp pana la casa n-am vazut nicio legare la pamant. Deci, tinand cont de cele 2 pareri, poti concluziona ca nu are PEN prietenul. Din pacate n-am aparate cu care sa verific exact spusele lor ...
Daca centrul stelei nu este legat la pamant ce tensiune avem intre centru si orice capat al oricarei infasurati din cele 3?
🙄🙄🙄
@@Proiectediversediy tensiunea de faza este tensiunea de linie impartita la radical din 3 ....
Salut! Toată treaba asta trebuie făcută înainte de contor?
Normal da dar nu este mereu posibil.
Bună Ștefan pe stâlp am contuarul și L și PEN trecute prin mcb comtec de 32a în casa întra doua conductoare, vreau sa îmi fac ppl și întrebarea mea este cum o conectez o duc în bara de pe și îl transform în tt sau fac separatia și o leg de n sau pen de la furnizor ca dacă trece prin contuar și mcb cică nu ar mai fi pen, cum e mai corect?
Domnule Stefan impamintarea este obligatoriu sa o faca (propietarul casei)sau enelul (cum se masoara rezistenta impamintarii),astept raspunsul dumneavoastra,cu stima si respect⚡⚡⚡
Este obligatia propietarului sa o faca.
Asa se masora
th-cam.com/video/SVWzEsF-otk/w-d-xo.html
In privința ultimei part al acestui video ... daca elita ar dori sa elimine .... ar elimina așa zisele "maimuțe cu buletin" (cum am auzit acest termen vehiculat pe net) care doar consuma fara sa de-a nimic în schimb societății ...
Un salut .
Nu exista tratare a neutrului ci separare Pen. Dacă în BMP OD montează DDR(300mA),srpararea Pen se face acolo. Între BMP și Teg coloana este de tip TN-S. În Teg se va monta un DDR de 100 ma. În acest loc PE-ul Coloanei cu 3 respectiv 5 conductoare se va lega atât la bara de Pe a BMP cât și la bara Pe a Teg. La bara Pe a Teg se leagă și priza de pamant locala (4 ohm)
Separatia se face in locul unde se leaga la pamant la priza cu valoare sub 4 ohm.Priza tehnica de la BMPT nu are sub 4 ohm.Poti intelege asta?
Ce am scris este răspunsul ANRE la un electrician autorizat.
@@floreaalexandru1942 răspunsul ANRE este parțial adevărat, conform specificației tehnice unificate ST3 2020 care crede-mă am studiat-o amănunțit și pe care o consider în mare parte ok, mai puțin partea cu priza de pământ locală ( priza Od de la blocul de masură) care nu se specifica ce valoare are, nu știu de ce au omis lucrul ăsta! Referitor la Diferențialul de 100 ma el nu este specificat . Se specifică doar ,, Dacă abonatul dorește sa monteze în tabloul electric diferențial aceasta trebuie sa aibă valoarea de 10 și 30 Ma!
@@Proiectediversediy la mine în BMPT am 2 tetrapolare iar între ele contorul, Pen trecut prin ele. Din bmpt conductor acyaby 3x25+16 pana în firida de la poarta și mai departe în Tg cu 4x10 cyaby,
le-am spus sa îmi schimbe pe tripolara și nu vor, voi face separația în Tg. Este ok Ștefan? Mulțumesc
Asta știam și noi ;))
Normal.
Nu RCCB?
Încerci să folosești logică și argumente cu conspiraționiștii? Ești drăguț, Ștefane!
Ma straduiesc cel putin.🤣🤣🤣
A și dacă ar elimina culta mondială prostimea cin ar mai munci pt ei ... Și cine ar mai consuma ... Așa e respect pt tot cea ce faci .
Exact.
Multumesc.
Ati înnebunit toți cu Italia tera nutral😅😅😅
este terran neutral din engleza.
Încă o întrebare:
De ce nu îți leagă băieții PEN-ul la priza de pământ locală a BMPM-ului? Pentru că valoarea ei fiind prea mare, îi strică prin legare ei la PEN , valoarea acestuia?
Nu ii strica ci chiar ii face bine.
Nu leaga PEN la PPL ca nu stiu ce sa faca desi au scheme la ei.Sa nu zic de prosti.
Cred ca abia acuma am
Înțeles cu adevărat . Deci ce vedem in BMPT ca pare tratarea nulului , NU ESTE DE FAPT.
Este simpla legare la pământ a nulului care o face electrica la fiecare client in BMPT.
Noi nu ar trebui sa luom in considerare asta și sa facem tratarea nului la primul tablou din casa!
CORECT?
In casa sau recomandat la BMPT daca ai acces.
nu ai cum sa lasi diferentiale in bmpt cand esti prosumator
De ce anume?
@@Proiectediversediy pica la rasarit si apus cand se initializeaza invertoarele
Mulțumim pt informatii. Am mai urmărit un filmuleț în care cineva spunea că dacă PEN-ul trece prin MCB sau contor, nu mai este PEN este N. Văd că nu spui nimic în acest sens si asta mă bucură ca eu mă aflu în această situație. In bmpm am un MCB și tratarea PEN-ului vreau s-o fac in tabloul din casa.
PEN se transforma in PE si N doar in locul in care se leaga la pamant la priza de pamant sub 4 ohm.Trecerea print-un MCB a PEN ului nu inseamna ca s-a facut N.Aici a citit partea in care scrie ca PEN nu se intrerupe si considera ca daca a fost intrerupt se face N cea ce in realitate nu este adevarat.MCB ul nu poate face N din PEN.
@@Proiectediversediy mulțumesc mult.
@@Sim_Tiby Practica asta o făcea Electrica trecea Pen prin RCBO și ieșea N chipurile , clientul lega priza proprie 4 ohm separat și ziceau ei ca aveau la blocul de măsură sistem TT! Acum am văzut ca din 2020 au renunțat la practica asta, la BMPT și BMPM folosesc numai sistemul TN. Cel puțin așa reiese din specificațiile tehnice unificate.
Am impresia ca PEN devine doar N dupa ce trece prin diferential . recunoscut ca nu stiu sigur daca e așa
@@DanielCalin-sm7jq PEN devine N atunci cand inainte de MCB sau Rcbo este pus la pamant apoi din clema/bara intra in mcb si tocmai la iesirea din mcb este Nul( N) iar PPL trebuie legata la un capat in blocul de masura,iar la celalalt capat dus conductor de 16mmp in bara de PE( unde iti vine si al 3 lea /5 lea conductor,PE de la bloc)
Mai ai varianta sa faci lucrul acesta in Tabloul General din casa,dar cu conditia ca la blocul de masura sa ai MCB (Nu RCBO)
Pe partea instalatiilor electrice esti as, dar pe partea cu conspiratiile eu zic ca nu e de tine, trebuie sa te documentezi mai mult.
Eu recunosc, sunt mai prost si nu inteleg ceva. Nu`s electrician nu pretind sa stiu ce nu stiu dar sunt curios frate, io intreb desi poate vorbesc prostii. Deci daca la transformator legi nulu la impamantare si apoi ii dai drumu pe stalp cu fazele, fiecare stalp are sau ar trebui sa aibe priza din aia de pamant iar nulul sa fie legat cu priza de pamant la fiecare stalp si sa fie distanta egala intre ele? Atunci e PEN, iar daca nu ar fi legat nulu la pamant ar fi doar nul, bine zic? Deci ce zic io e ca daca pana la stalpu x e legat la pamant, e PEN, iara daca de la stalpu x nu mai e legat la pamant, de acolo in colo e doar nul. Sau e tot PEN doar ca un pen care pur si simplu au omis sa il lege la impamantare? Deci daca ma duc sa zicem pe un stalp si masor intre o faza si pen, am 230 de volti sa zicem. Apoi leg un cablu cu 2 fire lung de un kilometru si masor la celalalt capat, cablu ala are cadere de voltaj iara la celalalt capat am 150 de volti (zic si io cifre din burta, habarnam), de ce daca bag nulu in pamant si il transform in PEN, am iara 230V? Io asta nu inteleg, nu ma duce capu. Nu este cadere de voltaj si pe faza? Ca la orice stalp masori diferenta dintre nul si o faza ai tot 230v. Sunt kilometrii de la transformator pana la mine la casa, de ce nu scade voltaju? Sau fac ei ceva smecherie si n-am vazut io? Poate imi explica si mie cineva pe limba mea ca sunt curios de chestii din astea.
Probabil este un consum mai mic pe retea, pierderile sunt mai mici, reteaua e bine calculata si la tine ajunge o tensiune buna. Bucurate.
Celelalte explicatii le vezi in filmuletele lui Stefan.
DA AȘA AR TREBUI SA FIE LEGAT ,DAR DIN NEFERICIRE DE LA STÂLPI NU MERGE DECÂT 2 TREI METRI!
Salut. Te respect pentru ceea ce faci dar eu am făcut o prostie. Nu sunt electrician profesionist ci, mai degrabă, autodidact. Mi-am cumpărat o casă veche cu instalație din aluminiu și cu 4 siguranțe cu liță. Am refăcut toată instalația cu cupru și siguranțe tip întrerupător de 10 și 16, un separator și un releu de protecție. Totul e ok doar că, atunci când foloseam o bormașină de 1100 de wați pica rcbo de la general. Mi-a trecut prin cap să anulez împământarea din general și să fac eu alta separată fără s-o mai tratez. Nu văzusem clipurile tale. Ciudat este că acum nu mai pica generalul și totul e ok. Acum refac instalația unei alte case vechi și am exact aceeași problemă. Rcbo de 32A, siguranțe de 10 și 16 iar pentru plita inducție de 20A. Când folosesc bormașina, după câteva mii minute pică generalul. Mă poți ajuta cu un sfat? Nu mă judeca prea aspru. Mulțumesc.
Ai probleme cu bormașina.
Dupa cum zice si colegu ai probleme cu scula.
@@Proiectediversediy Multumesc.
@@floreaalexandru1942 Multumesc.
Ai schimbat bormasina ?
Salut ,Stefan! Si pana la urma cu PE ul adus la tabloul din casa ce facem? Il lipim la loc cu N si tratam acolo in tablou ,sau il lasam dracului izolat ,nebagat in seama si consideram ca N este tot PEN si il tratam ? Cum se face corect?
Daca este priza tehnica ala nu este PE daca nu este sub 4 ohm si nu ai 16mmp catre casa.
@@Proiectediversediy multumesc pt raspuns.
Salut....aceiasi situatie am intalnit-o acum 2 zile...am fost chemat sa instalez un tablou de santier...in BMP usita de la contor sigilata , sub o impamantare tehnica , iar din contor coborau 5 fire in 5 cleme...am cerut constructorului sa-mi sape sant sa fac impamantare...raspunsul lui a fost ca e impamantare in BMP , sa ma leg la ea...cand a vazut ca imi strang lucrurile si plec , a sapat imd ,si ca din senin au aparut si tarusi si platbanda...🤔🤔🤔...nu m-am legat de impamantarea tehnica a BMP...
Vezi ce ai în BMP. Ai diferențial sau mcb. Separarea PEN este făcută acolo? Câte conductoare îți întra în casă?
Aceeași situație și la mine. Cum ați tratat și rezolvat problema?
Totul este greșit...... Am văzut eu o poză pe net cum se leagă o atașez că să știi și tu cum se leagă cu și prin indiferență 🤣 am trimis un mail cu schema completă
Acum și-au dat seama ca au prea multi clienti si pământul se ,, scufunda" cu atâția clienti , inclusiv cu ei.
Dl Stefan cand urmatorul episod 1p+N ? lol
🤣🤣🤣
PEN-ul nu se întrerupe/separă - așa scrie în toate normele. Dacă nu s-a făcut separația în blocul de măsură înainte de separator/contoror/MCB general nu mai e PEN, e N și nu poți face tratarea în primul tablou din casă. Adică poți, dar încalci normele.
Normal ca nu se intrerupe,se pune pe el separator fara protectie la scurtcircuit si supracurent si siguranta doar pe faza.Dar spunele asta Operatorilor de distributie ca trebuie monopolara si tripolara ca ei nu stiu.
Daca nu s-a facut separatie si este doar legat la pamant este PEN nu N.Unde ai auzit prostia asta?
In primul rand in legarea la pamant din BMPT/BMPM este o legare facuta la o priza tehnica care doar intareste nulul avand o impedanta de peste 20 ohm.Separatia se face in punctul in care ai legat PEN la pamant la o impamantare de sub 4 OHM de preferat sub 3.Scrie mare in normativ in prima cladire si sau dependinta.
Electrica conform Specificației tehnice unificate ST3 2020 (BMPM) și ST4 2020(BMPT) face separația PEN (N-Pe) cu legare la pământ! (Nu se specifica ce valoare trebuie sa aibă priza de pamant) .Din punctul de separație se pleacă cu N și PE separat și cu o faza sau trei după caz. În cazul asta nu se mai poate face separația deoarece montează fie RCBO dacă este BMPM, fie RCCB dacă este BMPT! Acum eu zic ca dacă nu se poate duce platbanda de la împamantarea proprie care are sub 4 ohm se poate lega PE-ul care vine din blocul de măsură la priza proprie prin piesa de echipotential și apoi distribuit în casă!
La ultima actualizare a specificației tehnice unificate ST3 2020 și ST4 2020 exista schițe de montaj , ce sa vezi,a dispărut schița de montaj în SISTEM TT care apărea la ediția trecuta în 2019. Se pare ca le-a venit mintea la cap! Făceau din TN - TT! 🙉
@@Proiectediversediy Nu se pune niciun separator pe PEN. Vine de la stâlp în clema de separație - vezi schemele de principiu. Din clemă iese N (către separator - contor - mcb) și PE pe șurubul de pe BMP unde ar trebui să conectezi PPL. Dacă ai trecut PEN-ul prin separator, îl consideri N și-l tratezi ca atare. - Ori chemi OD-ul să refacă legăturile la branșament, ori mergi în sistem TT pe instalația de utilizare.
Se pune separator ca trebuie sa tai totul pentru interventii.
barbara 🤣🤣🤣
si santa.
Măi frate video și explicațiile sunt bune dar căsuța aia îi cam amărâtă.😂👍
Sa vezi ce ti face Vasilica ca i ai facut casa ,usa dar nu i ai pus si geamuri sa aibe pe unde sa iasa cind il bate nevasta sa, si i ai mai pus si diferential sa nu poa' sa bage degetele in priza cind nu mai suporta abuzul !
Hahahahaha
:))))))esti criminal!!!!
👍