Santorini-Amorgos fayı tetiklendi! Ege’de büyük deprem kapıda mı?
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 8 ก.พ. 2025
- İzmir'deki Dokuz Eylül Üniversitesi’nin (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Ege Denizi'ndeki son depremlerin magmatik kaynaklar ve hidrotermal aktivite nedeniyle tetiklenmiş depremler olduğunu ve yeni bir volkanik aktivite başlangıcını gösterdiği söyledi. Türkiye'nin bu depremlerden etkilenme derecesinin düşük olduğuna dikkati çeken Sözbilir, "Bu bölgedeki denizaltı faylarının 7'den büyük deprem üretmesi durumunda Kuşadası-Bodrum-Datça kıyılarının tsunami tehlikesi açısından modellenmesi ve buna göre önlem alınması gerekmektedir" dedi.
Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) Deprem Dairesi verilerine göre; Ege Denizi'nde önceki günden beri en büyüğü 4.8 olan 200'ü aşkın deprem oldu. Depremleri değerlendiren DEÜ DAUM Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, "Son günlerde Ege Denizi'nde Santorini Adası'nın hemen kuzeyinde büyüklükleri 3 ile 4.8 arasında değişen deprem fırtınası şeklinde bir aktivitenin devam ettiği anlaşılmaktadır. Bu depremlerin jeolojik ortamına baktığımızda Atina- Santorini- Datça- Bodrum hattı boyunca yay şeklinde bir geometriye sahip aktif bir volkanik ada yayı içinde geliştiğini görüyoruz. Güney Ege Volkanik Ada Yayı olarak bilinen bu yay şekilli ortamda değişik büyüklükte Santorini, Milos, Nisiros gibi volkanik adalar bulunur. Bu adaları oluşturan volkanlar çevresinde tarihsel ve aletsel dönemde çok sayıda depremler, tarihsel dönemlerde bu adalarda volkanik patlamalar gelişmiş. Bu nedenle, bu adaları oluşturan volkanların günümüzde de aktif olduğu kabul edilmektedir" diye konuştu.
'DENİZ ALTINDAKİ FAYLAR DA DEPREM ÜRETMEKTE'
Bunun yanında, bölgede bu volkanik çıkışları kontrol eden deniz altı diri faylar bulunduğuna da dikkati çeken Prof. Dr. Sözbilir, "Bu diri faylar da aynı şekilde volkanik yay geometrisine uygun olacak şekilde, Yunanistan ile Türkiye arasındaki Ege Denizi altındaki kabuğu kırarak, deprem üretmekte ve böylece bölgedeki gerilmeyi karşılamaktadır. Ege kabuğunun altında ise Girit Adası güneyinden geçen ve Ege dalma batma zonu olarak bilinen yay şekilli levha sınırı bulunur. Bu sınırın güneyinde ise Afrika levhası Ege levhasının altına yılda 20 milimetre hızla dalmaktadır. Bu nedenle Girit Adası ile Rodos Adası arasında da çok sayıda deprem meydana gelmektedir" ifadelerini kullandı.
'SON DEPREMLER YENİ BİR VOLKANİK AKTİVİTE BAŞLANGICINI GÖSTERİYOR'
Yunan meslektaşlarının son 10 yılda Ege Denizi altındaki faylarla ilgili yaptığı yayınlara da değinen Prof. Dr. Hasan Sözbilir, şunları söyledi:
"Santorini kuzeyinde, Santorini-Amorgos fay sisteminin varlığını ortaya çıkarmış ve bu fay sistemi boyunca önemli bir aktivitenin olacağını ve bu aktivitenin aktif volkanizma ile ilişkili olabileceğini belirtmişlerdir. Geçen yıl yapılan bir çalışmada da 9 Eylül 1956 yılında meydana gelen 7.5 büyüklüğündeki ve 25 kilometre odak derinliğindeki Amorgos depreminin deniz tabanında 75 kilometre uzunluğunda yüzey kırığı geliştirdiği ve yakın adalarda tsunamiye neden olduğu anlaşılmıştır. Kayıtlarda 1956 depreminden sadece 13 saniye sonra odak derinliği 45-90 kilometre olan ve büyüklüğü 6 ila 7.2 olan 2’nci bir deprem daha meydana geldiği bilinmektedir. Bu depremlerde Santorini ve Amorgos’ta 3 bin 200 binanın hasar gördüğü ve 54 kişinin can verdiği kayıtlardan anlaşılmaktadır. Son günlerde ocak sonu, şubat başında meydana gelen depremler de Santorini-Amorgos fayı ve bu fayın yakın çevresindeki fayların tetiklendiği anlaşılmaktadır. 1956 yılında Amorgos fayının kırıldığını düşündüğümüzde son bir haftadır meydana gelen depremlerin magmatik kaynaklar ve hidrotermal aktivite nedeniyle tetiklenmiş depremler oldukları ve yeni bir volkanik aktivite başlangıcını gösterdiği kabul edilebilir. Bu nedenlerle, bölgedeki Anafi-Astypalea fay sistemi, Los fay sistemi ve Kinairos fayının yakın gelecekte yıkıcı deprem üretme ihtimali yüksek görünmektedir"
🛎️Kanalımıza abone olmayı unutmayın🛎️
www.youtube.co...
➤TH-cam kanalımıza üye olarak bize destek olabilirsiniz: / @gazeteduvar
➤Bize Patreon üzerinden destek olabilirsiniz: patreon.com/duvar
➤Resmi Web Sitesi: www.gazeteduva...
➤Resmi Facebook sayfası: / gazeteduvar
➤Resmi Twitter Hesabı: / gazeteduvar
➤Resmi Instagram Hesabı: / gazeteduvar.com.tr
#Ege #Deprem #Santorini #Yunanistan #İzmir #Haber #GazeteDuvar
Ben Kuşadası'nda yaşıyorum hemen hemen yakinlik var ve çok korkuyorum Allah yardımcımız olsun inşallah 🤲🤲🤲
Arkadaşlar bu şaka falan değil gülüp geçiyorsunuz herşeye hazırlıklı olmalıyız.
Allah'ım depremden afetten sen koru
Bugün de patlamadı yatın uyuyun.
Naci görür diyor izmirde 15 tane 7 üzerinde deprem faylari var .bencede bu faylardan birinde olacak deprem
Küresel çetenin adamı korku tellalı işte boşver onu
İstanbul da yaşayan lar kaçın kurtarın.. Maraş depreminde enkazda vefat ettiler
İstanbul'dan insanlar kaçsın, evler boşalsın. Daha yüksek paralara satılsın diye tüm bu gürültü.
Eğer Allah bize yazdıysa depremde hiçbir şey önüne geçmez büyük depremlerde insanların vefat edenler de çok kurtulanlar da çok ömürleri bitmeyen her yaşıyor kadere inanıyoruz
Allahla konusan depremindurduran bir şeyh vardi .bizde ondan yardim isteriz deprem olmaz.konusuruz halleder.ben demiyirum televizyonlarda çıktı eskiden.
7 buyuklugunde deprem Türkiye'yi nasıl etkilemiyor herkes uzman olmuş ağzı olaan konuşuyor 2020 İzmir'de kaç bina yıkıldı o deprem izmirdemi oldu
CESET TORBALARIMIZI ALIP BİR TUTAM PAMUKLA TORBALARINIZDA UYUYUN. COK DİKKATLİ OLUN DELİK TORBA KULLANMAYIN.
😂😂😂😂😂😂😂
Sen öldükten sonra kafaya takma bu işleri.
Şunu söyleyim bu işin şakası yok gülme emojisi yapanlar şaka değil bu haa Cenab’ı Allah ol dediğinde hiç bir güç önüne geçemez şaka değil bu her zaman hazırlıklı uyanık olalım şaka değil
Bence de