Examen Aardrijkskunde - Bevolkingsgroei en ruimte #10 (Vmbo-T)

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 5 ก.ย. 2024
  • Wil jij toegang tot meer dan 800 uitlegvideo's/kennisclips voor havo, vwo of vmbo-t? Kijk dan op www.digistudie... ga ultiem voorbereid je examen in!
    Funfacts:
    Leerlingen scoren door Digistudies.nl gemiddeld 1.2 hoger 📈
    98,8% van onze alle leerlingen slaagt 🎓
    Alle examenstof uitgelegd 🧠
    Met bijpassende examenvragen en begrippenlijsten ✅
    In deze video voor het examen Aardrijkskunde VMBO-T vergelijken we de ontwikkelingen van de bevolking van Nederland en Duitsland. Dat doen we aan de hand van de begrippen die we in de vorige video behandelden. Dingen als bevolkingsgroei en -opbouw.
    Nederland, aan de Noordzee, en Duitsland, in het binnenland, zijn aardrijkskundig gezien nogal verschillend, al was het maar vanwege het klimaat, Nederland een zeeklimaat, Duitsland een landklimaat,
    Of verschillend wat betreft de bevolkingsdichtheid: aantal inwoners per vierkante kilometer. Nederland heeft er zo'n 500, Duitsland 230 inwoners per vierkante kilometer, en toch nog is het een van de dichterbevolkte landen van de Europese Unie, Duitsland.
    Ze hebben ook wat overeenkomsten. Nederland is klein en welvarend, zoals Duitsland groot en welvarend is; beide zijn typisch Westerse landen en lid van de E.U.
    Maar we concentreren ons in deze video vooral op de ontwikkelingen en samenstelling van de bevolking.
    Het aantal inwoners in Nederland is de laatste 70 jaar gestegen van plm 10 naar zo'n 17 miljoen, zo'n veertig procent meer. Vooral tot de jaren '80 was er een sterk stijgende lijn, die daarna begon af te zwakken en in de jaren negentig weer op stoom kwam. Zie de tabel.
    In Duitsland zagen we daarentegen een meer gelijkmatige en gestage groei.
    Tussen 1950 en 70 steeg het aantal inwoners van ongeveer 70 miljoen naar 78 miljoen, iets meer dan tien procent meer. Daarna bleef het stabiel. Nu zijn er ruim 80 miljoen, sinds dertig jaar zijn er maar 2,6 miljoen bijgekomen. De lijn in de tabel begint steeds horizontaler te lopen.
    Die sterkere groei in in Nederland tussen 1950 en '80 en de sterke afname daarna hebben gevolgen voor de opbouw van de bevolking. De groep boven de 65 jaar werd relatief steeds groter en het percentage jongeren kleiner.
    Het is deze natuurlijke bevolkingsgroei die laat zien dat er minder mensen bijkwamen door geboorte.
    Terwijl de mensen steeds ouder worden en op hogere leeftijd sterven. Dit heet een hogere levensverwachting.
    In de vorige video zagen we al dat er tegelijk een sociale bevolkingsgroei door migratie plaats vond.
    Migranten vestigden zich vooral in stedelijke gebieden, omdat de industrie daar het meeste behoeften aan hen had.
    En over stedelijke gebieden en ontwikkelingen gaan we het in een volgende aardrijkskundevideo hebben, na eerst nog een korte vergelijking te hebben gemaakt tussen de Nederlandse en Duitse geografie en hun stedelijke gebieden. Ook dan weer rijk geillustreerd door Doella Kroll.
    --- Groei en opbouw Duitsland
    Net als het Westerse land Nederland is ook in Duitsland het geboortecijfer relatief laag in vergelijking met veel armere landen in de rest van de wereld.
    Maar Duitsland heeft niet zo'n babyboom gekend als Nederland, maar tussen 1950 en 70 was er wel een zekere natuurlijke bevolkingsgroei.
    Deze nam na 1970 af waardoor er nu minder jongere bewoners zijn dan die van middelbare leeftijd. Dus ook daar in Duitsland zullen ze komen te zitten met een grotere groep ouderen, die door een kleinere jongere groep in leven moet worden gehouden.
    Je ziet deze ontwikkelingen ook weer in de drie tabellen, modellen, diagrammen, hoe je t ook wil noemen. Je ziet dat de opbouw uit 1950, dat men een soort ui-model noemt, naar een soort urn-model verschuift in 2040.
    De natuurlijke bevolkingsgroei is in Duitsland licht afgenomen, terwijl de socialebevolkingsgroei toenam.
    Net als in Nederland heeft Duitsland na 1950 te maken gekregen met migratie. Althans, West-Duitsland, want het land was toen nog verdeeld in het communistische Oost en kapitalistische West-Duitsland. De leefomstandigheden in het Westen waren aanmerkelijk beter dan in het Oosten met z'n werkloosheid en achtergebleven economie.
    Daardoor probeerden veel mensen, vooral jongeren, te vluchten van Oost naar West. Nog steeds zie je daarom het Oosten van Duitsland relatief veel ouderen.
    Maar goed, Oost-Duitsland, met behulp van Rusland, probeerde vanaf 1962 z'n grenzen hermetisch af te sluiten. Het Ijzeren Gordijn, de Berlijnse Muur. [Zie ook de Digistudies-VMBO-geschiedenis video's van na 1945.
    Die eerste migratiestroom werd toen min of meer gestopt, tot de Val van de Berlijnse muur in 1990, waarna Oost en West weer werden samengevoegd.
    Vanaf 1970 kreeg ook West Duitsland te maken met een tweede migratiestroom die de sociale bevolkingsgroei beinvloedde. Er kwamen gastarbeiders o.a uit voormalig Joegoslavie en uit Turkije, Griekenland en Italie. Migranten die, net als in Nederland dankzij gezinshereniging daar bleven. Duitsland heeft een grote, van oudsher Turkse gemeenschap.

ความคิดเห็น • 12