Gitarın standart akord sistemi o. Sen istersen öyle de akord edebilirsin. 6 telli bası si mi la re sol do diye akortlarlar mesela. Her çalgının standart bir akord sitemi var, bizimkisi de bu.
Hocam si diyez zaten Do notası değil midir ? Yani aslında si diyez diye bir şey olmaması lazım. Do ile si notaları yarım ses olduğu için. Ben mi yanlış anladım sormak istedim şimdiden teşekkürler.
Tüm seriyi bitirdim, Türkçe olarak eşsiz bir kaynak olmuş. Sayenizde müzik teorisine kafayı takmış bir amatör olarak ciddi mesafe katettim. Daha ileri konuları için de bir seri gelse keşke. Özveriniz için çok teşekkür ederim.
3 ปีที่แล้ว +147
Music teachers: It’s not rocket science Engineering teachers: It’s not music theory
Arkadaşlar, sesi aynı ama adı farklı olabilir notaların. Buna müzik dilinde "anarmoni" denir. İngilizcesi "enharmony". Araştırınız. En yakın zamanda değineceğim.
Süha Polat AKBULUT sesi aynı adı farklı derken diez ve bemoller yarım sesler kastediliyor misal mi notası ve re notası arasında kalan perdeye mi bemol dersin re diyez dersin aynı ses ama adı farklı armonik dizisine göre farklı ad alıyor
Keman öğreniyorum ve gamlar için 100 video izlemişimdir hala arayıştaydım size denk gelene kadar.. bu kadar detaylı hem anlatıp hem çalarak ve tersinden sağlamasını yaparak öğreten şuana kadar tek sizsiniz hocam, her gam üzerinde örnek göstermeniz sayesinde hepsini hem not alabildim hem keman üzerinde ilk kez doğru uyguladım.. gerçekten çok teşekkürler emeğinize sağlık
İlk dinlediğimde anladım, ikici kez dinliyorum, kafamda nihayet oturmaya başladı bütün mesele, amatörce müzik teorisi öğrenen ve türk müziği makamlar teorisi ie karşılaştırıp farkı anlamaya çalışan birisi olarak, çok faydalandım,çok teşekkürler, sakin, sevgiyle ve sabırla her bir adımı hem nota yazarak hem uygulayarak gösterirken o sadeliğinize hayran oldum👍.
Nurkan Hocam, kulaktan ve tab yardımıyla kendi kendime do majör diatonik mızıkayla Blues öğrenmeye çalışıyorum. Mevzu Blues olunca, gitar kafasını azcık anlamak için videolarınızı rastgele izliyordum. Bu videonuz sayesinde nota okumanın, evet kolay değil ama, kortkuğum kadar da olmadığını anladım. Yerli ve yabancı videolara ve yazılara bakıp bir türlü anlayamadığım mızıkada pozisyon mevzusunu şimdi anlamaya başladım. Çok teşekkür ederim emeklerinize sağlık. Sevgiler.
Nurkan Hocam; anlatımınız gerçekten müthiş, çok da keyifli. Ders almaksızın onca video ve kaynaktan çalıştım, ancak ilk kez bu kadar net ve kafamda soru işareti kalmadan kavrayabildim sayenizde, tüm videolarınız çok faydalı ve keyifli ama özellikle armoni eğitimlerinizin devamı süper olurdu. Elinize emeğinize sağlık.
zaten onlarca video ve kaynaktan çalıştığınız için anlamışsınız. hiçbir şey bilmeyen biri bu videodan sonra hiçliğine hiçlik katar. Bölüm 1 olmasına rağmen bunun önünde bir 10 bölüm daha olması lazım
@@berkemmete6795 bu videoyla bismillah çekip başlıyorum müzik teorisine, ondan sonra da enstrümana geçmeyi planıyorum. Müzik teorisi bilgim sıfıra çok yakın. Ve daha önce; çocukluğumuzdaki müzik derslerinde çaldığımız flüt, mızıka ve melodika gibi minik enstrümanlardan başka hiçbir şey çalmadım. Bakalım haklı mısınız, değil misiniz bu ders serisi hakkında :))
Bu kanali bu kadar gec kesfettigim icin cok uzuluyorum. Gercekten suana kadar izledigim videolar icerisinde en faydali olanlari sizler paylasiyorsunuz. Tesekkurler Nurkan hocam, elinize emeginize saglik.
İlk defa anlar gibi oldum :) yanı bi iki kez 'haaaaaa, anladııım' dedim. Ama tamamını anlamam için en az 2 defa daha izlemem gerekecek. Harika anlatımınız için tşk ederim hocam
Nurkan Abi, emeğinize sağlık. Çok faydalı işler yapıyorsunuz. Sayenizde, bu platformda; müzik alanında fikir alışverişleri yapıyoruz. Ben naçizane bir ekleme yapmak isterim. Sen diyezli major gamla başlamışsın. Diyez sıralamasını ezberlemekte zorluk çeken arkadaşlar olabilir. Muhtemelen daha sonra bemol sıralamasına da geleceğiz. Bemol sıralama da diyezin tam tersi yönünde oluyor. Zafer Atalay hocam bana bir kod öğretmişti. Başka arkadaşların da işine yarayabileceği için paylaşmak istedim: Diyez major sıralaması fa-do-sol-re-la-mi-si ise (bemol tam tersi demiştim) si-mi-la-re-sol-do-fa oluyor. Bunu da si-mit-le-re-son-de-fa olarak kodlayabiliriz. Bu kodu unutmazsak, bemol sırasını da unutmayız. Diyez sırası için de lafı geri sarmak yeterli olacak. :) Kolay gelsin. İyi çalışmalar..
@@quarkc0 ben nasıl öğrendiğimi paylaşayım sizinle :) öncelikle müziği baştan mantığı ile öğrenmemiz lazım bence mesela gitarda Am basıyoruz ama neden Am dendiğini kimse bilmiyor mantığını anlamak ve özümsemek için çaldığımız enstrümanın da yapısını ve mantığını bilmemiz gerek ben kendim çalarak öğrendim çoğu şeyi notaları klavyede deneye deneye buldum size de tavsiye ederim enstrümanınızı keşfetmeniz gerek bence herşeyden önce :) sonra zaten nota gam gibi kavramları öğrenirken daha rahat edeceksiniz 2 sene önce bu videoyu anlamak için 3-4 kez izleyip anlayamadığım olmuştu şu ansa bunların nesini anlamamışım diyorum :D müziği bırakmayın emek ve süreç istiyor ama karşılığını alacağınıza emin olabilirsiniz iyi günler :))
@@gaster4683 teşekkür ederim. şahsen zaten bunların zamanında eğitimini aldım konservatuar a hazırlanırken ama yıllar oldu hepsini unutmuşum en temel kavramlara kadar baştan nereden yada nasıl araştırarak bulabilirim? Google a ne yazmam gerekiyor en basitinden :D
@@quarkc0 ne güzel :)) açıkçası benim önerim bir metod almanız gitar çalıyorsanız selim ışık ın metodunu tavsiye ederim onun dışında pek internetten Kynak bilmiyorum ama müzik teorisi diye aratırsanız daha basit anlatanlar var :)
Yeni başladım. 4 farklı kişinin eğitimini dinledim. En anlaşılırı Nurkan hocanın eğitim videoları. Yazı yazmadan ve arada durdurup önünüzdeki klavyeden pratikleri yapmadan çalışmayın. Müzik emek istiyor anladığım kadarı ile. Öyle 15 dakikalık video izlemekten ziyade her video için günde 1 er 2 şer saat parmak egzersizi yapmak gerekir.
Hocam emeğinize sağlık. Majör tonları ezberlerken aslında diyez sırasını öğrenci öğrendiği an temel seslerde majör dizilerin arızalarını daha iyi çözüyorlar. Mesela diyez sırası fa do sol re la mi si diye gidiyorsa ilk diyezden(fa) yarım ses yukarı çıktığında sol majörün arızasını bulmuş oluyor. 🙏🏼
Hocam elinize, ağzınıza sağlık. Çok çok faydalı bir video olmuş ama bazı arkadaşlar anlamamakta ısrarcı olmuşlar, onlara tavsiyem bütün dikkatlerini vererek ve yazarak çalışmaları. Örneğin, neden 5. notayı ele alıyoruz demiş arkadaşın biri. Tuhaf gerçekten :)
Merhaba, video cidden cok bilgilendirici cok tesekkur ederim. Armoni ve muzik teorisi uzerine ilerletmek icin sizinde faydalandiginiz veya onerebileceginiz kitap var mi? Tesekkurler
Hocam yani şimdi majör gam her zaman 2 tam 1 yarım 3 tam 1 yarım olarak ilerliyor, bu sırayı elde etmek için de bazen notaları yarım ses ileri ittiriyoruz attığımız gama göre sırayı bozmamk için ?
Majör gam her zaman dediğiniz gibi bazen ileri ittirme gibi bir olay yok kök notaya göre aynı işlemi uygularsanız eğer örneğin c majörden c# majöre geçerseniz önceki gam dizisindeki her nota yarım ses ilerlemiş olur
@@oktaybars6501 Bence arkadaşın demek istediği bilmediğimiz bir diziyi yazmaya çalışırken hep 1, 1, 1/2, 1, 1, 1, 1/2 kuralına göre yazacağız değil mi demiş. Aslında hoca biraz matematik, fonksiyon falan kullanarak anlatsa daha kolay anlaşılır. Ben mesela sizin dediğiniz C Majör'den C# Majör'e geçmeyi: f(x)=x+1/2 yani her gördüğün notaya 1/2 ekle diye özetlerdim.
th-cam.com/channels/zzaithGILRifKzPm_BpUAw.html?view_as=subscriber Yeni bir kanal. Düzenli olarak müzik teorisi, solfej, dikte, konservatuar hazırlık dersleri yayınlanmaktadır. Abone olarak dersleri takip edip, yeni derslerden anında haberdar olabilirsiniz.
sıralama şu şekilde kontrol et istersen: F# - G# - A# - B - C# - D# - E# - F# Burada Başkangıç F# olduğu için bitiş de haliyle F# oldu. Bu kafanı karıştırmasın.
@@furkanaydn3855 E(mi) F(fa) arası temelde yarım ses evet ama mi de diyez varsa, fa da da diyez olmalı. Aksi taktirde mi ye diyez koyup fa ya koymazsan ya da tam tersi mi ye diyez koymayıp fa ya koyarsan iki şekilde de ses yarım sesten çıkıp çeyrek ses gibi saçma sapan bir şey oluyor. o yüzden mi de diyez varsa fa da da olmalı. Aynı şekilde mi de diyez yoksa fa da da olmamalı ki yarım ses kuralı bozulmasın.
@@emirhand6863Müziğe yeni girmiş hiçbir şey bilmeyen biri olduğunu düşün ne anlarsın bu dersten . Kusura bakmayın ama gerçekten bilmek yetmiyor bazen ve karşıdaki insanın da hiçbir şey bilmiyor olma ihtimalini de düşünerek yapılmalı bence video sonuçta 1. Müzik teorisi dersi giriş seviyesi olmalı
@@erenakyildiz31hiçbir şey anlamadım şahsen dşsidşsşd gitara başladım kursa da gidiyorum ama müzik teorisini öğrenmek gerektiğini bile yeni öğrendim nereden doğru düzgün öğreneceğim bilmiyorum
Çok açık, çok güzel anlatılmış. Emeğinize sağlık. Doğu müziğiyle ilgili belki batıyla karşılaştırmalı, makamlar üzerinden bir anlatım da yaparsanız çok sevinirim. Özellikle doğu müziği öğrenmiş olanlar için... Gitarda makam müzik ne kadar mümkün ve teorik bağlantılar nelerdir ? Aydınlatırsanız çok sevinirim Nurkan Hocam.
16%16 Do major de 0 arıza var. Onun 5. Derecesi (do bir re iki mi üç fa dört sol beş) 1 tane arızaya sahip. Solün 5. Derecesinin majörü yani remajor 2 arızaya sahip. Re nin 5. Derecesi yani la major 3 arızaya sahip. La nın 5. Derecesi yani mi 4 arızaya sahip.
hocam si majorun arızasıni bulurken si uzerinden 7 derece gidersek yani si do re mi fa sol la oluyor. yani si majorun arızası #la oldu. Bunu her şekilde 7 saydıgimiz zaman yine arızayı buluyoruz. mesela sol major 7 derece gittigimiz zaman sol la si do re mi fa burda da #fa arıza oldu. bu durum dikkati mi cekti fakat bunun neden böyle olduğunu mantigimda oturtamadim. aciklarsaniz çok sevinirim. Emeğinize sağlık.
Diyez sırasını öğren. O sıranın sebebini anlattım videoda. Yazarak çalış. Yürüttüğün mantık makul ama gördüğün gibi kafan karışıyor günün sonunda. Önce anlattığımı anlamaya gayret et.
Nurkan Renda evet hocam suan dediğiniz gibi 5 li saymadan sırasıyla do re mi fa sol la si do diye tek tek arızalari bulduğum zaman sizin anlattığınız düzen bozuluyor biraz daha karışık bir hal alıyor. Ben sadece biraz kurcaladım çok teşekkürler cevabınız için.
Nurkan Renda yanlış ifade ettim hocam sizin söylediğiniz düzen bozuluyor derken gamlari sırasıyla yazdığım zaman re major gamı, mi major gamı diye gittiğim zaman sıkıntı oluyor. Re major gamını yazarken 2 tane (#fa ve#do) arızalari meydana gelirken peşinden mi major gamını yazmaya kalkinca 4 arızalı ses (#fa #sol #do #re) oluyor. arızalarin tek tek artma durumu ortadan kalkıyor. düzen bozuluyor derken bunu demek istemiştim kusura bakmayin:) yoksa sizin anlattığınız şekilde direkt 5 5 gidip bulmak bir sistematik düzen içerisinde çok işime yaradı gerçekten emeginize sağlık. umarım sizinle tanışma fırsatını yakalarım bir gün.
Tonikle yani 1. notayla dominantın yani 5. notanın arasında özel bir ilişki var çoğu konuda, gamlarda ise beşli ilerlediğimizde diyez sayısını tek tek artırıyoruz internete circle of fifths yazıp incelersen daha iyi anlarsın.
Nurkan hocam kafam karıştı şimdi ben teori dersi görmek istiyorum ama fakat nerden başlamam gerektiğini şuan algılayamadım almam gereken teori bumu Türk müziği için önce burdan mı başlamam gerekiyor notaları öğrenmem için okullarda bu teori mi öğretiliyor önce
hocam öncelikle cektiginiz bütün videolardaki emeginize tesekkür ederim. benim sorum fA# majörde ariza Alan seslerden biri mi# oluyo mi ile fa arasinda ki ses araligi? hafam karisti neden mi# de fa degil?
Gam hangi notadan başlıyor, veya gamın adı ne diye sormalı önce. Sonra hem gamın adı Fa#, hem de ilk arıza Fa# iken, ve üstüne üstlük isimlendirirken SIRASIYLA Fa# Sol# La# Si Do# Re# Mi# Fa# demek gerekirken, o notaya Fa dersen karşına çıkacak dizi: Fa# Sol# La# Si Do# Re# Fa Fa# diye garip bir dizi olmaz mı? Mi nerede? Yahut en başta bahsettiğim formülü uygularsan cevap yine kabak gibi çıkıyor ortaya. İşte bu yüzden Mi# ile Fa aynı şey değildir. Buna anarmoni denir. Sesi aynıdır ama işlevi farklıdır bunların.
hocam videonun sonlarına doğru "mi diyez si diyez" gibi terimleri kullandınız. mi ile fa arasi, si ile do arasi yarim ses oldugu icin "mi diyez" zaten "fa" olmuyor mu. benim ogrendigim "bati muziginde mi diyez, si diyez, fa bemol ve do bemol kavramlari yoktur" seklindeydi yanlış mıyım..?
nurkan hocam bu 5li sisteme göre en az 2 arızalı majör gamlarda yeni arızayı alan ses seçilen sesten bir önceki ses diyebilir miyiz? yani 5. sesi alıyoruz. ona eklenecek yeni arıza bir üstündekinin 4. sesi mi oluyor her zaman
hocam dizilerde/gamlarda (tüm diziler) neden yarım ve tam sesler var. yarım ve tam sesler neyi anlatır. yarım ses basamakları neden belli yerlere denk gelir. örnek do major dizisindeki yarım seslerin yerlerini değişirsem, kafama göre bir yerlere koyarsam ne olur. kıyamet mi kopar. değiştirdim pek bi şey anlamadım. o zaman neden dizilerde yarım sesler farkı yerlere geliyor. bu sesleri oraya koyan müzik kültürümüdür. yoksa farklı bir muzik tarzı çıkarmak isteyenlerin yaptığı bir şey mi? ben hiç bir yerde bu konu ile ilgili kaynak bulamadım.. mi-fa,do-si neden yarım ses ? sonunda avrupaya gidip temelden öğrenecem..
Mesafeleri kafana göre değiştirirsen, misal Do majör için, Do majör duymazsın tını olarak. Kıyamet kopmaz. Neden majör dizi dersen o da kökü çok eskilere dayanan bir zincirleme kültür aktarımının neticesi diyebiliriz. Malum, yeryüzünde sadece majör ve minör modlar yok. Bak bizim sanat müziğine veya Hint müziğine. Etnik, coğrafi, kültürel ve dini etkenler çok büyük rol oynar müzik evriminde. Hint müziğinin veya Türk müziğinin batı müziğinden çok farklı olması sadece bir kişi yahut zümrenin fark yaratma arzusundan dolayı değildir. O iki perde yarım ses olmazsa duyulan dizi Do majör olmaz. O yüzden.
kafam sanırım notaya dökme olayında karışıyor. çünkü okuduğum kitapların çoğu notaların sanki havadan geldiğini, cuk diye bir yerlere oturmuş gibi yazılmış. işin soyal kültürel yanı kimsenin umurunda değil. amam ilgilendikleri konu sosyal bir konu. yada ben asosyalın tekiyim. yani daha önceki bir yorumdada bahsettiğiniz gibi işin evveliyatında teori yok. teori sonra gelir. o zaman major vede minör dizileri oluşturan o bölgenin (batının) kültürel yapısı. sonra teorisyenler çıkmıs çalınan o şarkıları/ ilahileri çalmış ve dizisini oluşturmaya koyulmuş . yani şöyle mi oldu. çalınan şarkıları/ilahileri bir muzik teorisyeni alıp notaya dökmek istedi ve baktılarki söylenen şarkılar, 2 tam bir yarım 3 tam bir yarım veya 1 tam 1 yarım 2 tam bir yarım 2 tam.. ve zamanla bu diziler çağdaş batı muziğinin dizileri oldu. neden bunun detayını anlatan kitaplar bulunmaz anlamış değil. sağolun varolun nurkan hocam..
Her müzik tarihi kitabı antik müzik ve öncesine değinir. Bu gezegende varolan mahlukat ses çıkartır. Sonra insan, o çıkan sesi yukarıda bahsettiğimiz faktörlere göre kendince duyulur, katlanılır, katlanılmaz vs. biçimlere sokar. Elimizde kalan bu yaklaşık 5000 sene sonunda. Temel nedir diye soruyorsan cevabım insan olacaktır.
Nurkan hocam, videoyu iki kez izledim. Neden her gamda beşinciyi seçip bir sonraki gam bu olsun dediğinizi videodan anlayamadım. Ancak buradaki açıklamaları okuyunca sadece arıza sayısının birer birer artacağı bir yol belirlemeyi tercih ettiğinizi ve müzikteki matematiğin farkına varmamızı sağlamak istediğinizi düşündüm. Doğru mudur acaba?
emeginize saglik cok aciklayici olmus. benim sorum su: do diyez major diziliminde re diyez ile mi diyez arasi 1 ses olurken, mi diyez ile fa diyez arasi yarim ses oluyor? mi ile fa arasi yarim ses oldugu icin kafam karisti.
mi diyez aslında fa. re diyez -0,5- mi -0,5- mi diyez (fa). bu yüzden re diyez ile mi diyezin arasında bir ses var. mi diyez ile fa diyez arasında yarım ses var, çünkü fa ile fa diyezin arasında yarım ses var
hocam çok güzel anlatıyorsunuz teşekkür etmeliyim da si diez diye bir ses yok o si naturual oluyor kalanını indirip izleyeceğim ve sizden türk makam dersleri alsak tamam olacak ilgi ve alakanız ve azminiz için çok teşekkürler
O diyezler birer birer neden artıyor onu anlatıyorum. Konu o. Yoksa Do majörden fa minöre, fa diyez majörden mi bemol majöre uçar dururuz ama bir bağlamda izah etmek mümkün olmaz. Her şey sırayla. Bu bir sistem. Sorunuzun cevabı izlediğiniz videoda.
Do majörden sonra do diyez majörü ele alırsak sistemi izah etmek mümkün olmaz. Birinde hiç arıza yok, diğerinde 7 tane var ondan. Bence -gerçekten ilgileniyorsanız- baştan sona izleyin ve yazarak çalışın.
10. Dakikaya geldim belki ilerde bahsediliyordur bilmiyorum ama bu konuda ne kadar video izlediysem öğreticiler çok temel sorulara değinmeden geçiyorlar. Profesyonelleştikçe amatörün zihninin nasıl çalıştığı unutuluyormuş. Akademisyenlerin bazılarının da alanında çok iyi olsalar bile ders anlatamamalarının sebebi de buymuş. Bence anlatırken; neden piyanoda öğrendiğimiz, notaların neden piyanoya uygun şekilde ilerlemedikleri ya da piyanonun neden notalara uygun şekilde tasarlanmadığı gibi çok daha temel "neden" sorularına cevap vermeden hemen "nasıl"lara geçilmesi ve kendini kaybederek nota basmaya başlanması verimli değil. Bilmek ayrı anlatabilmek çok ayrı beceriler gerçekten
Mesela 9. Dakikada diyezi bemolü bildiğimizi varsayıp karıştırılma sebebine atlıyor hoca. Abi önce bunlar nedir ne işe yararı anlat ki bir fikrimiz olsun tak diye karıştırılma sebeplerine geçince olmuyor. Ne olduğunu bilmiyorum ki başka bir şeyle karıştırayım
devamı olursa ben izlerim. ama yazmaya ne gerek var? yazılmış hazırlarını koysanız ya ekrana :))
4 ปีที่แล้ว +2
th-cam.com/channels/zzaithGILRifKzPm_BpUAw.html?view_as=subscriber Yeni bir kanal. Düzenli olarak müzik teorisi, solfej, dikte, konservatuar hazırlık dersleri yayınlanmaktadır. Abone olarak dersleri takip edip, yeni derslerden anında haberdar olabilirsiniz.
Arkadaşlar, 15:30 civarı do diyez re arasına yarım ses diyorum ama kağıda tam yazmışım. Gözümden kaçmış. O noktaya dikkat lütfen.
Gitarın standart akord sistemi o. Sen istersen öyle de akord edebilirsin. 6 telli bası si mi la re sol do diye akortlarlar mesela.
Her çalgının standart bir akord sitemi var, bizimkisi de bu.
nurkanım, hizmetin daim olsun kardeşim...tebrikler.
Çok teşekkür ederim Hasan ağabeyim. Sağolasın.
Hocam si diyez zaten Do notası değil midir ? Yani aslında si diyez diye bir şey olmaması lazım. Do ile si notaları yarım ses olduğu için. Ben mi yanlış anladım sormak istedim şimdiden teşekkürler.
Tüm seriyi bitirdim, Türkçe olarak eşsiz bir kaynak olmuş. Sayenizde müzik teorisine kafayı takmış bir amatör olarak ciddi mesafe katettim. Daha ileri konuları için de bir seri gelse keşke. Özveriniz için çok teşekkür ederim.
Music teachers: It’s not rocket science
Engineering teachers: It’s not music theory
hahah it is a point for me as an engineering student)
Sound engineers: holy crap
@@niemand1805 yoohohhohohohohoh
Hocam, "onu sonra açıklıyacağım" dediğiniz hiç bir şeyi sonradan açıklamadığını fark ettim. sadece bu videoda değil. :)
Helal olsun
Müzik hocalarının geneli öyledir. 😁
Arkadaşlar, sesi aynı ama adı farklı olabilir notaların. Buna müzik dilinde "anarmoni" denir. İngilizcesi "enharmony". Araştırınız. En yakın zamanda değineceğim.
Süha Polat AKBULUT sesi aynı adı farklı derken diez ve bemoller yarım sesler kastediliyor misal mi notası ve re notası arasında kalan perdeye mi bemol dersin re diyez dersin aynı ses ama adı farklı armonik dizisine göre farklı ad alıyor
@@svsmrl ve ya fa aslında mi diyezdir ki Nurkan abi de gamı anlatırken dedi galiba bir defa :)
hocam do diyez majörde 8 notaya diyez koydunuz ama 7 diyezli dediniz onu bir açıklar mısınız
@@ahmetevran8646 Do diyez 1 tane.
teşekkür ederim hocam :)
Keman öğreniyorum ve gamlar için 100 video izlemişimdir hala arayıştaydım size denk gelene kadar.. bu kadar detaylı hem anlatıp hem çalarak ve tersinden sağlamasını yaparak öğreten şuana kadar tek sizsiniz hocam, her gam üzerinde örnek göstermeniz sayesinde hepsini hem not alabildim hem keman üzerinde ilk kez doğru uyguladım.. gerçekten çok teşekkürler emeğinize sağlık
İlk dinlediğimde anladım, ikici kez dinliyorum, kafamda nihayet oturmaya başladı bütün mesele, amatörce müzik teorisi öğrenen ve türk müziği makamlar teorisi ie karşılaştırıp farkı anlamaya çalışan birisi olarak, çok faydalandım,çok teşekkürler, sakin, sevgiyle ve sabırla her bir adımı hem nota yazarak hem uygulayarak gösterirken o sadeliğinize hayran oldum👍.
makamlar teorisini iyi anlatan, önerebileceğiniz bir kitap veya video serisi var mı?
Nurkan Hocam, kulaktan ve tab yardımıyla kendi kendime do majör diatonik mızıkayla Blues öğrenmeye çalışıyorum. Mevzu Blues olunca, gitar kafasını azcık anlamak için videolarınızı rastgele izliyordum. Bu videonuz sayesinde nota okumanın, evet kolay değil ama, kortkuğum kadar da olmadığını anladım. Yerli ve yabancı videolara ve yazılara bakıp bir türlü anlayamadığım mızıkada pozisyon mevzusunu şimdi anlamaya başladım. Çok teşekkür ederim emeklerinize sağlık. Sevgiler.
defterde gördüğüm tek şey gülen suratlar. Oturdum sıfırımı bekliyorum hocam :D
Günay Arıcı 🤣🤣
:D
😂
Hocam ben neyi bilmediğimi bilmiyor olduğumu anladım en azından. Teşekkür ederim. Büyük bir hevesle anlattınız..
Yıllardır müzikle uğraşıyorum hayatımda ilk kez teoriyi anladım. Teşekkürler.
işte youtube un ihtiyacı olan müzik dersleri!
Bunlar güzel şeyler. Kaliteli müzisyenler yetişmesi için kaliteli dersler lazım. Tebrik ederim hocam. Teşekkürler:)
Çok teşekkürler.
Hayatımda o kadar müzik dersine girdim, bu kadar basit ama etkili bir anlatım görmedim. Ağzınıza, aklınıza sağlık Nurkan bey...
Nurkan Hocam; anlatımınız gerçekten müthiş, çok da keyifli. Ders almaksızın onca video ve kaynaktan çalıştım, ancak ilk kez bu kadar net ve kafamda soru işareti kalmadan kavrayabildim sayenizde, tüm videolarınız çok faydalı ve keyifli ama özellikle armoni eğitimlerinizin devamı süper olurdu. Elinize emeğinize sağlık.
zaten onlarca video ve kaynaktan çalıştığınız için anlamışsınız. hiçbir şey bilmeyen biri bu videodan sonra hiçliğine hiçlik katar. Bölüm 1 olmasına rağmen bunun önünde bir 10 bölüm daha olması lazım
@@berkemmete6795 bu videoyla bismillah çekip başlıyorum müzik teorisine, ondan sonra da enstrümana geçmeyi planıyorum. Müzik teorisi bilgim sıfıra çok yakın. Ve daha önce; çocukluğumuzdaki müzik derslerinde çaldığımız flüt, mızıka ve melodika gibi minik enstrümanlardan başka hiçbir şey çalmadım. Bakalım haklı mısınız, değil misiniz bu ders serisi hakkında :))
@@berkemmete6795 kesinlikle herkes yok şöyle iyi anlatmışsınız yok böyle güzel ama yeni başlayan birinin anlaması imkansız ötesi
@@berkemmete6795 çok doğru yorum. Hiç bilgim yoktu, bu videoyu izledim, hâlâ hiç bilgim yok.
abi anılarım depreşti 😢😢😢 Akademideyken (konservatuvar) vize-Final-bütünlemeye senin videolarınla çalışırdım.Sayende mezun olduk hakkını helal et ❤❤❤❤
İnanılmaz bir entelektüelite, bilgiler duygulara karışmış. Gerçekten tebrik ederim Nurkan bey.
Hem eylendik hem de senelerdir öğrenemedimiz yükü hafif bir şekilde sırtımızdan attık. Emeklerinize sağlık Amasya dan selamlar
eğlendik*
Karantina günlerinden selamlar hocam.
İlk izlememde anlamasam da epey bir boş vaktimiz olduğundan umutluyum teşekkür ederim
Ne durumdasın?
Bu kanali bu kadar gec kesfettigim icin cok uzuluyorum. Gercekten suana kadar izledigim videolar icerisinde en faydali olanlari sizler paylasiyorsunuz.
Tesekkurler Nurkan hocam, elinize emeginize saglik.
Ben teşekkür ederim ilgine.
Nurkan Hocam sadece nota dersleri anlatsanız o kadar karışık ki, hem çok basit hem de çook anlaşılır ve kolay anlatmışsınız. Sonsuz teşekkürler
İlk defa anlar gibi oldum :) yanı bi iki kez 'haaaaaa, anladııım' dedim. Ama tamamını anlamam için en az 2 defa daha izlemem gerekecek. Harika anlatımınız için tşk ederim hocam
güzel sanatlar öğrencisi olarak çok işime yaradı daha çok böyle video
Nurkan Abi, emeğinize sağlık. Çok faydalı işler yapıyorsunuz. Sayenizde, bu platformda; müzik alanında fikir alışverişleri yapıyoruz. Ben naçizane bir ekleme yapmak isterim. Sen diyezli major gamla başlamışsın. Diyez sıralamasını ezberlemekte zorluk çeken arkadaşlar olabilir. Muhtemelen daha sonra bemol sıralamasına da geleceğiz. Bemol sıralama da diyezin tam tersi yönünde oluyor. Zafer Atalay hocam bana bir kod öğretmişti. Başka arkadaşların da işine yarayabileceği için paylaşmak istedim: Diyez major sıralaması fa-do-sol-re-la-mi-si ise (bemol tam tersi demiştim) si-mi-la-re-sol-do-fa oluyor. Bunu da si-mit-le-re-son-de-fa olarak kodlayabiliriz. Bu kodu unutmazsak, bemol sırasını da unutmayız. Diyez sırası için de lafı geri sarmak yeterli olacak. :) Kolay gelsin. İyi çalışmalar..
Nurkan Hocam biliyor musunuz, siz mükemmel bir detaysınız!
Çok güzel anlatıyorsunuz
Bu videoyu 4.ye izliyorum ve 7. dakikadan sonra anlamayı kesiyorum, sanırım mühendislik tercih ederek doğru olan şeyi yaptım.
Bunun Sebebi nurkan abi biraz da birine açıklıyorum gibi anlatmış güzelde anlatmış ama hiçbirşey bilmiyorsan anlaman zor tabi :)
@@gaster4683 peki o temelleri nasıl öğrenicez
@@quarkc0 ben nasıl öğrendiğimi paylaşayım sizinle :) öncelikle müziği baştan mantığı ile öğrenmemiz lazım bence mesela gitarda Am basıyoruz ama neden Am dendiğini kimse bilmiyor mantığını anlamak ve özümsemek için çaldığımız enstrümanın da yapısını ve mantığını bilmemiz gerek ben kendim çalarak öğrendim çoğu şeyi notaları klavyede deneye deneye buldum size de tavsiye ederim enstrümanınızı keşfetmeniz gerek bence herşeyden önce :) sonra zaten nota gam gibi kavramları öğrenirken daha rahat edeceksiniz 2 sene önce bu videoyu anlamak için 3-4 kez izleyip anlayamadığım olmuştu şu ansa bunların nesini anlamamışım diyorum :D müziği bırakmayın emek ve süreç istiyor ama karşılığını alacağınıza emin olabilirsiniz iyi günler :))
@@gaster4683 teşekkür ederim. şahsen zaten bunların zamanında eğitimini aldım konservatuar a hazırlanırken ama yıllar oldu hepsini unutmuşum en temel kavramlara kadar baştan nereden yada nasıl araştırarak bulabilirim? Google a ne yazmam gerekiyor en basitinden :D
@@quarkc0 ne güzel :)) açıkçası benim önerim bir metod almanız gitar çalıyorsanız selim ışık ın metodunu tavsiye ederim onun dışında pek internetten Kynak bilmiyorum ama müzik teorisi diye aratırsanız daha basit anlatanlar var :)
1:43 Sol anahtarının adı nereden geliyor diye düşünürken karşıma çıkman ne güzel tevafuk canım abim ❤
Hocam bu videolar daha çok gelmeli gerçekten arttırılmalı yani çok müthiş bir iş.
Harika bir video, teşekkürler! Devamını bekliyoruz.
Sonunda müzik teorisini anlayabileceğim bir yer buldum. Teşekkürler!
Yazarak çalışınca çok daha iyi kavrayabildim. Çok yararlı, ayrıntılı güzel bir iş olmuş elinize sağlık :D
Kanaldaki belkide en yararlı seri bu bence lütfen devam edin :)
Kalite her zaman one cıkar. Hocam cok kaliteli olmuş, eline saglik!
Kendim sordum kendim buldum. Ama tesadüfen :) Bu işi kolaylaştıran Beşli Çember denen yöntemi izlemişsiniz. Çok teşekkür ederim bu güzel video için.
Çok teşekkürler, emeğinize sağlık..
hocam cok iyi be sagolun ❤️❤️ gitar çalarken cok yardımcı oluyor sizi dinlemek
Yeni başladım. 4 farklı kişinin eğitimini dinledim. En anlaşılırı Nurkan hocanın eğitim videoları. Yazı yazmadan ve arada durdurup önünüzdeki klavyeden pratikleri yapmadan çalışmayın. Müzik emek istiyor anladığım kadarı ile. Öyle 15 dakikalık video izlemekten ziyade her video için günde 1 er 2 şer saat parmak egzersizi yapmak gerekir.
Hocam mükemmel anlatıyorsunuz.
Video boyunca "you take my life but I take yours too..." diye mırıldanıp durdum
emeğinize sağlık hocam çook teşekkür ederim, Allah razı olsun.
Hocam emeğinize sağlık. Majör tonları ezberlerken aslında diyez sırasını öğrenci öğrendiği an temel seslerde majör dizilerin arızalarını daha iyi çözüyorlar. Mesela diyez sırası fa do sol re la mi si diye gidiyorsa ilk diyezden(fa) yarım ses yukarı çıktığında sol majörün arızasını bulmuş oluyor. 🙏🏼
Hocam elinize, ağzınıza sağlık. Çok çok faydalı bir video olmuş ama bazı arkadaşlar anlamamakta ısrarcı olmuşlar, onlara tavsiyem bütün dikkatlerini vererek ve yazarak çalışmaları. Örneğin, neden 5. notayı ele alıyoruz demiş arkadaşın biri. Tuhaf gerçekten :)
Cok guzel aktardiniz, teşekkürler
gayet anlaşılır hocam, teşekkürler :)
21. Dakikadan sonra bende kayis atti, Motor su kaynati hoca🤯 ama Anlatim cok guzel emegine saglik. 👍👍
Merhaba, video cidden cok bilgilendirici cok tesekkur ederim. Armoni ve muzik teorisi uzerine ilerletmek icin sizinde faydalandiginiz veya onerebileceginiz kitap var mi? Tesekkurler
Hocam bu muazzam videolarin niye devami gelmedi?
Hocam yani şimdi majör gam her zaman 2 tam 1 yarım 3 tam 1 yarım olarak ilerliyor, bu sırayı elde etmek için de bazen notaları yarım ses ileri ittiriyoruz attığımız gama göre sırayı bozmamk için ?
Majör gam her zaman dediğiniz gibi bazen ileri ittirme gibi bir olay yok kök notaya göre aynı işlemi uygularsanız eğer örneğin c majörden c# majöre geçerseniz önceki gam dizisindeki her nota yarım ses ilerlemiş olur
@@oktaybars6501 Bence arkadaşın demek istediği bilmediğimiz bir diziyi yazmaya çalışırken hep 1, 1, 1/2, 1, 1, 1, 1/2 kuralına göre yazacağız değil mi demiş.
Aslında hoca biraz matematik, fonksiyon falan kullanarak anlatsa daha kolay anlaşılır.
Ben mesela sizin dediğiniz C Majör'den C# Majör'e geçmeyi:
f(x)=x+1/2 yani her gördüğün notaya 1/2 ekle diye özetlerdim.
Harika bir insan ya...
Usta be yillardir gitar caliyorum teori nota vs ogrenmeye usendim hep akici guzel anlatiyoshn ogrenmeye karar verdim ins isime yarar
güzeldi emeğinize sağlık
th-cam.com/channels/zzaithGILRifKzPm_BpUAw.html?view_as=subscriber Yeni bir kanal. Düzenli olarak müzik teorisi, solfej, dikte, konservatuar hazırlık dersleri yayınlanmaktadır. Abone olarak dersleri takip edip, yeni derslerden anında haberdar olabilirsiniz.
Hocam harfleriniz yazı tipiniz çok hoş
hocam konservatuar için ne yönde çalışalım ? onun için bi video çekebilirmisiniz
İlk fırsatta yapacağız, söz.
23:50 Birisi lütfen Do# Majörü açıklayabilir mi? Hocamız "Mi#, Si#" diyor ama bu notaların #'i yok ki?
Çok çok güzel bir anlatim..
Hocam 25:27 de F# majör gamında 7 adet arıza görünüyor ,doğrusu o mu yoksa 6 arızalımı anlayamadım.
yanlış yazılmış doğrusu 6 olacak.
sıralama şu şekilde kontrol et istersen: F# - G# - A# - B - C# - D# - E# - F# Burada Başkangıç F# olduğu için bitiş de haliyle F# oldu. Bu kafanı karıştırmasın.
@@thekadirozdemirE ve F yarım ses nasıl E# oluyor ?
@@furkanaydn3855 E(mi) F(fa) arası temelde yarım ses evet ama mi de diyez varsa, fa da da diyez olmalı. Aksi taktirde mi ye diyez koyup fa ya koymazsan ya da tam tersi mi ye diyez koymayıp fa ya koyarsan iki şekilde de ses yarım sesten çıkıp çeyrek ses gibi saçma sapan bir şey oluyor. o yüzden mi de diyez varsa fa da da olmalı. Aynı şekilde mi de diyez yoksa fa da da olmamalı ki yarım ses kuralı bozulmasın.
hocam C M gamında ilk 5liyi rasgele örnek olarak mı seçtiniz yoksa majör gamda kural mı?
Kural olduğu için adı beşli çember kuralı
vay :) tam da dün aklımdan geçmişti nurkan hoca teori anlatsa ne süper olur diye.
Kıymetini bilin adam süper anlatıyor
çok güzel anlatım. tesekkürler
öğretebilmek için bilmenin yetmediğinin kanıtı olmuş bu video. teşekkürler.
sıkıntı sende olmasın? :D, bunu diyen sen hayatta her konuda öğrenme master'ısın falan ya xddddd
@@emirhand6863Müziğe yeni girmiş hiçbir şey bilmeyen biri olduğunu düşün ne anlarsın bu dersten . Kusura bakmayın ama gerçekten bilmek yetmiyor bazen ve karşıdaki insanın da hiçbir şey bilmiyor olma ihtimalini de düşünerek yapılmalı bence video sonuçta 1. Müzik teorisi dersi giriş seviyesi olmalı
@@erenakyildiz31hiçbir şey anlamadım şahsen dşsidşsşd gitara başladım kursa da gidiyorum ama müzik teorisini öğrenmek gerektiğini bile yeni öğrendim nereden doğru düzgün öğreneceğim bilmiyorum
@@NisanurKirtay Kursa gidiyorsan hocan da iyi bir hoca ise sana en baştan sona güzelce anlatır meral etme :)
@@erenakyildiz31 o halde sanırım daha çok başlardayız çünkü sorduğumda bile karışık bir şekilde bir şeyler dedi ama anlamadım, teşekkür ederim size
Çok açık, çok güzel anlatılmış. Emeğinize sağlık. Doğu müziğiyle ilgili belki batıyla karşılaştırmalı, makamlar üzerinden bir anlatım da yaparsanız çok sevinirim. Özellikle doğu müziği öğrenmiş olanlar için... Gitarda makam müzik ne kadar mümkün ve teorik bağlantılar nelerdir ? Aydınlatırsanız çok sevinirim Nurkan Hocam.
kesinlikle ben de aşırı merak ediyorum onu
T shirt çok iyi ama salt tsirt e indirgemek olmaz koca bir emek içeren video için teşekkürler
:))
16%16
Do major de 0 arıza var. Onun 5. Derecesi (do bir re iki mi üç fa dört sol beş) 1 tane arızaya sahip. Solün 5. Derecesinin majörü yani remajor 2 arızaya sahip. Re nin 5. Derecesi yani la major 3 arızaya sahip. La nın 5. Derecesi yani mi 4 arızaya sahip.
hocam si majorun arızasıni bulurken si uzerinden 7 derece gidersek yani si do re mi fa sol la oluyor. yani si majorun arızası #la oldu. Bunu her şekilde 7 saydıgimiz zaman yine arızayı buluyoruz. mesela sol major 7 derece gittigimiz zaman sol la si do re mi fa burda da #fa arıza oldu. bu durum dikkati mi cekti fakat bunun neden böyle olduğunu mantigimda oturtamadim. aciklarsaniz çok sevinirim. Emeğinize sağlık.
Diyez sırasını öğren. O sıranın sebebini anlattım videoda. Yazarak çalış.
Yürüttüğün mantık makul ama gördüğün gibi kafan karışıyor günün sonunda.
Önce anlattığımı anlamaya gayret et.
Nurkan Renda evet hocam suan dediğiniz gibi 5 li saymadan sırasıyla do re mi fa sol la si do diye tek tek arızalari bulduğum zaman sizin anlattığınız düzen bozuluyor biraz daha karışık bir hal alıyor. Ben sadece biraz kurcaladım çok teşekkürler cevabınız için.
Benim anlattığım düzenin bozulma imkanı sıfır. Diyezlerin sırasını bozarsan tüm çatı çöker.
Diyez sırasını öğren. Onun sebebi ve ispatı videoda var.
Nurkan Renda yanlış ifade ettim hocam sizin söylediğiniz düzen bozuluyor derken gamlari sırasıyla yazdığım zaman re major gamı, mi major gamı diye gittiğim zaman sıkıntı oluyor. Re major gamını yazarken 2 tane (#fa ve#do) arızalari meydana gelirken peşinden mi major gamını yazmaya kalkinca 4 arızalı ses (#fa #sol #do #re) oluyor. arızalarin tek tek artma durumu ortadan kalkıyor. düzen bozuluyor derken bunu demek istemiştim kusura bakmayin:) yoksa sizin anlattığınız şekilde direkt 5 5 gidip bulmak bir sistematik düzen içerisinde çok işime yaradı gerçekten emeginize sağlık. umarım sizinle tanışma fırsatını yakalarım bir gün.
Harika bir ders ! Lütfen devam edin :)
Çok teşekkür ederim. Gerçekten çok güzel açıkladınız. Bir sorum olacak. Neden hep 5. notayı hesaplayarak indik, örneğin Do-Sol, La-Mi vs şeklinde?
Tonikle yani 1. notayla dominantın yani 5. notanın arasında özel bir ilişki var çoğu konuda, gamlarda ise beşli ilerlediğimizde diyez sayısını tek tek artırıyoruz internete circle of fifths yazıp incelersen daha iyi anlarsın.
Çok güzel ders teşekkürler🌼
İşte budur devam hocam süpersiniz
Mükemmel bir video.
Çok yararlı işler bunlar tebrikler :))
Çok yararlı oldu. Tşkr.
Nurkan hocam kafam karıştı şimdi ben teori dersi görmek istiyorum ama fakat nerden başlamam gerektiğini şuan algılayamadım almam gereken teori bumu Türk müziği için önce burdan mı başlamam gerekiyor notaları öğrenmem için okullarda bu teori mi öğretiliyor önce
Beynim durdu bir süre sonra. Tam heeeeee diyorum, ardından yanıldığımı fark ediyorum. Tebrikler hocam, blue screen verdi benim ki
Bir de abi çok basit aslında dediği zaman... Daha da hevesim kaçıyor. Umarım yanlız değilimdir
hoca o nasıl re çizmek yapma temas ettir şu çizgiye :D
her gördüğümde aynı şeyi düşündüm :) do do gibi oluyor hiç re yok :)
hocam öncelikle cektiginiz bütün videolardaki emeginize tesekkür ederim.
benim sorum fA# majörde ariza Alan seslerden biri mi# oluyo mi ile fa arasinda ki ses araligi? hafam karisti neden mi# de fa degil?
Gam hangi notadan başlıyor, veya gamın adı ne diye sormalı önce.
Sonra hem gamın adı Fa#, hem de ilk arıza Fa# iken, ve üstüne üstlük isimlendirirken SIRASIYLA Fa# Sol# La# Si Do# Re# Mi# Fa# demek gerekirken, o notaya Fa dersen karşına çıkacak dizi:
Fa# Sol# La# Si Do# Re# Fa Fa# diye garip bir dizi olmaz mı? Mi nerede?
Yahut en başta bahsettiğim formülü uygularsan cevap yine kabak gibi çıkıyor ortaya.
İşte bu yüzden Mi# ile Fa aynı şey değildir. Buna anarmoni denir. Sesi aynıdır ama işlevi farklıdır bunların.
hocam çok sağolun umarım derslerin devamı gelir:D
hocam videonun sonlarına doğru "mi diyez si diyez" gibi terimleri kullandınız. mi ile fa arasi, si ile do arasi yarim ses oldugu icin "mi diyez" zaten "fa" olmuyor mu. benim ogrendigim "bati muziginde mi diyez, si diyez, fa bemol ve do bemol kavramlari yoktur" seklindeydi yanlış mıyım..?
+1
bemol sırasını daha sonra anlatacak sanırım.
+Gökhan Erer soylemek istedigim o degildi..
Kesinlikle vardır. Senin sistemde bir sıkıntı var.
hocam si# do olur değil mi ama ??
silgiyi yiyesim geldi. İlkokulu özledim.
Diyezli gamlar do diyezde bitiyor mu?
la diyez si diyez do diyez la biz ne diyez 🤣. velhasıl teşekkürler hocam güzel dersti.
😁🤩🤩🤣🤣
valla hovam ben bisey anlamiom ama izliom garip bisey :D
yeminle izlerken beton duvar gibi hissediyom kendimi sanki farklı bi liisanda konuşuyo boş boş bakıyom 😁😁 du bakalım öğreniriz belki bişeyler 😄😄
Helal olsun 🖤
Sene 1000 civarlarında :D bu adam reyiz ya
11. yüzyıl. 😊
nurkan hocam bu 5li sisteme göre en az 2 arızalı majör gamlarda yeni arızayı alan ses seçilen sesten bir önceki ses diyebilir miyiz? yani 5. sesi alıyoruz. ona eklenecek yeni arıza bir üstündekinin 4. sesi mi oluyor her zaman
Diyez'lerden bahsediyorsan, her gelen 7. ses diyez alıyor. Bin bağlantı kurmak mümkün.
Sol majör, son arıza fa#
Re majör, son arıza Do# vs.
Hocam siz şimdi ne anlattınız? Ya da bir şey mi anlattınız?
hocam dizilerde/gamlarda (tüm diziler) neden yarım ve tam sesler var. yarım ve tam sesler neyi anlatır. yarım ses basamakları neden belli yerlere denk gelir. örnek do major dizisindeki yarım seslerin yerlerini değişirsem, kafama göre bir yerlere koyarsam ne olur. kıyamet mi kopar. değiştirdim pek bi şey anlamadım. o zaman neden dizilerde yarım sesler farkı yerlere geliyor. bu sesleri oraya koyan müzik kültürümüdür. yoksa farklı bir muzik tarzı çıkarmak isteyenlerin yaptığı bir şey mi? ben hiç bir yerde bu konu ile ilgili kaynak bulamadım.. mi-fa,do-si neden yarım ses ? sonunda avrupaya gidip temelden öğrenecem..
Mesafeleri kafana göre değiştirirsen, misal Do majör için, Do majör duymazsın tını olarak. Kıyamet kopmaz.
Neden majör dizi dersen o da kökü çok eskilere dayanan bir zincirleme kültür aktarımının neticesi diyebiliriz. Malum, yeryüzünde sadece majör ve minör modlar yok. Bak bizim sanat müziğine veya Hint müziğine.
Etnik, coğrafi, kültürel ve dini etkenler çok büyük rol oynar müzik evriminde. Hint müziğinin veya Türk müziğinin batı müziğinden çok farklı olması sadece bir kişi yahut zümrenin fark yaratma arzusundan dolayı değildir.
O iki perde yarım ses olmazsa duyulan dizi Do majör olmaz. O yüzden.
kafam sanırım notaya dökme olayında karışıyor. çünkü okuduğum kitapların çoğu notaların sanki havadan geldiğini, cuk diye bir yerlere oturmuş gibi yazılmış. işin soyal kültürel yanı kimsenin umurunda değil. amam ilgilendikleri konu sosyal bir konu. yada ben asosyalın tekiyim. yani daha önceki bir yorumdada bahsettiğiniz gibi işin evveliyatında teori yok. teori sonra gelir. o zaman major vede minör dizileri oluşturan o bölgenin (batının) kültürel yapısı. sonra teorisyenler çıkmıs çalınan o şarkıları/ ilahileri çalmış ve dizisini oluşturmaya koyulmuş . yani şöyle mi oldu. çalınan şarkıları/ilahileri bir muzik teorisyeni alıp notaya dökmek istedi ve baktılarki söylenen şarkılar, 2 tam bir yarım 3 tam bir yarım veya 1 tam 1 yarım 2 tam bir yarım 2 tam.. ve zamanla bu diziler çağdaş batı muziğinin dizileri oldu. neden bunun detayını anlatan kitaplar bulunmaz anlamış değil. sağolun varolun nurkan hocam..
Kaynak çok var. Bilinen ilk septatonik dizi Sümer'de bulunan bir tablet. İsa'dan önce 2000 yılında. Oradan başlayabilirsin.
Her müzik tarihi kitabı antik müzik ve öncesine değinir.
Bu gezegende varolan mahlukat ses çıkartır. Sonra insan, o çıkan sesi yukarıda bahsettiğimiz faktörlere göre kendince duyulur, katlanılır, katlanılmaz vs. biçimlere sokar.
Elimizde kalan bu yaklaşık 5000 sene sonunda.
Temel nedir diye soruyorsan cevabım insan olacaktır.
en.wikipedia.org/wiki/Pythagorean_tuning
Pisagor'a bak mesela. Akort sistemleri de incelenmeli tarih boyunca.
Derin mevzu.
Nurkan hocam, videoyu iki kez izledim. Neden her gamda beşinciyi seçip bir sonraki gam bu olsun dediğinizi videodan anlayamadım. Ancak buradaki açıklamaları okuyunca sadece arıza sayısının birer birer artacağı bir yol belirlemeyi tercih ettiğinizi ve müzikteki matematiğin farkına varmamızı sağlamak istediğinizi düşündüm. Doğru mudur acaba?
Hocam do'dan değil de la'dan başlarsak sıra bozulur mu?
emeginize saglik cok aciklayici olmus. benim sorum su: do diyez major diziliminde re diyez ile mi diyez arasi 1 ses olurken, mi diyez ile fa diyez arasi yarim ses oluyor? mi ile fa arasi yarim ses oldugu icin kafam karisti.
mi diyez aslında fa. re diyez -0,5- mi -0,5- mi diyez (fa). bu yüzden re diyez ile mi diyezin arasında bir ses var. mi diyez ile fa diyez arasında yarım ses var, çünkü fa ile fa diyezin arasında yarım ses var
Mi diyez'e Fa diye seslenme. İkisi çok farklı şeyler.
Nurkan Renda ya evet geçen gittiğim solfej dersinde öğrendim... keşke silseymişim yorumu, unutmuşum
Olsun yahu. En yaygın hatadır, bilesin.
Nurkan Renda teşekkürler:')
hocam çok güzel anlatıyorsunuz teşekkür etmeliyim da si diez diye bir ses yok o si naturual oluyor
kalanını indirip izleyeceğim ve sizden türk makam dersleri alsak tamam olacak ilgi ve alakanız ve azminiz için çok teşekkürler
Var öyle bir ses. Bunu sana kim söylediyse müzik konuşma kendisiyle.
Ayrıca neden bahsettiğimi anlamadığın çok bariz. Lütfen dikkatle izleyin videoyu ve yazarak çalışın.
Bu sistemi ben uydurmadım bir tarafımdan, bin yıllık hadise bu.
bu sıra değişmez değişmesi bile teklif edilemez!
tsihrt efsane olmuş
Si diyez nasıl arıza ses oluyor arkadaşlar biri açıklayabilir mi? si diyez = do major değil mi
neden do majörden sonra meselâ do diyez majörü ele almıyoruz da 5. ses olan sol majöre geçiyoruz? neden hep 5. ?
O diyezler birer birer neden artıyor onu anlatıyorum. Konu o. Yoksa Do majörden fa minöre, fa diyez majörden mi bemol majöre uçar dururuz ama bir bağlamda izah etmek mümkün olmaz. Her şey sırayla. Bu bir sistem. Sorunuzun cevabı izlediğiniz videoda.
Do majörden sonra do diyez majörü ele alırsak sistemi izah etmek mümkün olmaz. Birinde hiç arıza yok, diğerinde 7 tane var ondan. Bence -gerçekten ilgileniyorsanız- baştan sona izleyin ve yazarak çalışın.
+Nurkan Renda 5. seslere vurgu yapılıyor. ama neden 5. olduğu videoda açıklanmıyor.
+Nurkan Renda 5. seslere göre gidersek arıza sayısının birer artacağını siz daha önceden biliyorsunuz. ama yeni öğrenen kişi bilmiyor.
Ama anlatıyorum ya videoda uzun uzun.
ya hocam mi-fa ve si-do arası tam ses değil mi onların diyezini nasıl alıcaz gitarda ? orayı anlamadım.
fa diyez sol arası da yarım ses. Onu atlama. gitarda her bir perde bir yarım ses.
aşağıdaki yorumları da okumanı tavsiye ederim.
super proje tesekkurler.
10. Dakikaya geldim belki ilerde bahsediliyordur bilmiyorum ama bu konuda ne kadar video izlediysem öğreticiler çok temel sorulara değinmeden geçiyorlar. Profesyonelleştikçe amatörün zihninin nasıl çalıştığı unutuluyormuş. Akademisyenlerin bazılarının da alanında çok iyi olsalar bile ders anlatamamalarının sebebi de buymuş. Bence anlatırken; neden piyanoda öğrendiğimiz, notaların neden piyanoya uygun şekilde ilerlemedikleri ya da piyanonun neden notalara uygun şekilde tasarlanmadığı gibi çok daha temel "neden" sorularına cevap vermeden hemen "nasıl"lara geçilmesi ve kendini kaybederek nota basmaya başlanması verimli değil. Bilmek ayrı anlatabilmek çok ayrı beceriler gerçekten
Mesela 9. Dakikada diyezi bemolü bildiğimizi varsayıp karıştırılma sebebine atlıyor hoca. Abi önce bunlar nedir ne işe yararı anlat ki bir fikrimiz olsun tak diye karıştırılma sebeplerine geçince olmuyor. Ne olduğunu bilmiyorum ki başka bir şeyle karıştırayım
devamı olursa ben izlerim. ama yazmaya ne gerek var? yazılmış hazırlarını koysanız ya ekrana :))
th-cam.com/channels/zzaithGILRifKzPm_BpUAw.html?view_as=subscriber Yeni bir kanal. Düzenli olarak müzik teorisi, solfej, dikte, konservatuar hazırlık dersleri yayınlanmaktadır. Abone olarak dersleri takip edip, yeni derslerden anında haberdar olabilirsiniz.
@ başarılı bir kanal olmuş dün bir bölüm izledim verimliydi. Tebrikler.
@@matematikkaravani Teşekkür ederim. Beğenmenize sevindim. Abone olup takipte kalabilirsiniz. Yeni derslerle devam edeceğim.
Büyük bir kara tahtada anlatsanız ne kadar iyi olurdu...