Σto πρώτο μέρος στην ερωτήση "τι είναι φιλελευθερισμός" ο πιο ενημερωμένος ήταν ο κύριος που απάντησε στ'αγγλικά. Και είναι ενδεικτικό. Γενικά πάρα πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή. Μπράβο! Για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν: "Ζούμε την εποχή που η σωφροσύνη είναι κάτι το αμφιλεγόμενο ως ιδιότητα. Και η παραφροσύνη απλά "μία άλλη οπτική γωνία". The Atlas society. Σελίδα αφιερωμένη στη φιλόσοφο Ayn Rand, τη συστήνω, αν θέλετε μάθετε, ψάξτε, έγραψε το "Ο Άτλας επαναστάτησε" για την Αμερική του '50. Ήταν αιώνες μπροστά. Δώρο στην ανθρωπότητα.
Το αμήχανο σημείο όπου ο "οριακά τον Δένδια" φίλος μας, ενώ φαίνεται να κινείται σε άλλες πολιτικές κατευθύνσεις, γνωρίζει πολύ καλύτερα τον φιλελευθερισμό από τους υπολοίπους. Εύγε. Αν δεις το σχόλιο man, στείλε ένα reply, μου ήρθε ιδεούλα. Meg congrats...
@@ΤάκηςΔραγουμάνος Αδερφέ, πέραν του ότι ήσουν ο μόνος λογικός μέσα στο βίντεο, σε τσέκαρα και είσαι και καλλίφωνος! Λατρεύω τη θετική ενέργεια που βγάζεις. Subscribed και like σε κάθε βίντεο.
Χρήσιμο βίντεο. Ωστόσο, μου χτύπησε πολύ ασχημα το "παραπάνω". Αυτό χρησιμοποιείται στον γραπτό λόγο, ενώ στον προφορικό προτιμάται το "προαναφερθέν". Αλλά επαναλαμβάνω πως ήταν πολύ καλό το βίντεο!
ο Βολταίρος δεν είπε ποτέ τη φράση: «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Τα εισαγωγικά έβαλε λανθασμένα η βιογράφος του και ζητησε συγγνώμη μετά από 33 χρόνια
Εξαιρετικό βίντεο! Αυτό που είπες για τον Μουσολίνι όντως ισχύει. Όπως και με τον Χίτλερ που για έναν χρόνο περίπου ενστερνιζοταν τις απόψεις του κομουνισμου αλλά τελικά έκανε ένα δικό του καθεστώτος.🤡 Δυστυχώς!
Το οτι μαθαινουμε σε ενα 20 λεπτο βιντεο πραγματα που απετυχαν να μας μαθουν στο σχολειο στα 3 χρονια του λυκειου με ξεπερναει........Η εποχη της πληροφοριας εχει ακομα και τα καλα της.
@@nefelimeg Fun fact, μπορει και να το γνωριζεις, αλλα αν σε ακουγε ο Χατζης να λες ''το δικαιωμα του ταδε σταματα εκει που ξεκινα του δικαιωμα του δεινα'' οριακα θα εκλαιγε απο τα νευρα του, το απεχθανεται, θεωρει οτι αυτη η φραση ειναι εξαιρετικα ''μπακαλιστικη'', δεν εξηγει τι ειναι το δικαιωμα γιατι δεν το οριοθετει και δεν θελει να την ακουει καθολου.
Αν και ως ένα βαθμό είχαν αρκετές κοινές αφετηρίες, νομίζω έχει αξία να ξεχωρίζουμε κάθε φορά όταν μιλάμε τον κοινωνικό από τον οικονομικό φιλελευθερισμό καθώς ο ένας δεν συνεπάγεται τον άλλο. Αυτό θεωρώ θα βοηθήσει και τους ανθρώπους να ξεκαθαρίσουν τις έννοιες, να μην τις τσουβαλιάζουν κάτω από ευρύχωρες ταμπέλες όπως "Δεξιά" και να τις αντιπαραβάλλουν με άλλες έννοιες όπως ο συντηριτισμός κλπ. Από την άλλη τα λες τόσο ωραία που μας αρέσουν και μπλεγμένα. ;D
Κοίταξέ όντώς υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των 2 ιδεολογιών ιδιαιτερά σε χώρες όπως οι ΗΠΑ(αν και ακομά και εκει η σχεση ρ δεν είναι τόσο στατιστικά σημαντική )αλλά παγκόσμια(και στην Ελλάδα) καποιος που υπερασπίζεται ας πούμε τα δικαιωμάτα της LGTBQ κοινότητας και υποστηρίζει την μεταναστευση είναι στατιστικό λίγο πιο πιθανό να ευνοεί πολιτικές όπως ελευθερό εμπόριο και αντίθεση σε ελέγχους τιμών που ειναι οικονομικά φιλελελευθερές θέσεις . www.colby.edu/psych/wp-content/uploads/sites/50/2019/06/Malka_et_al_2019.pdf
@@ChrisParaschos η πολιτική τοποθέτηση χρειάζεται κατ' ελάχιστον 2 διαστάσεις, την οικονομική που αφορά τον κρατικό παρεμβατισμό στην οικονομία και την κοινωνική που αφορά τον κρατικό παρεμβατισμό στις ελευθερίες του ατόμου. Οποιαδήποτε τοποθέτηση στον έναν άξονα, δεν καθορίζει ούτε περιορίζει την τοποθέτηση στον άλλο. Πάνω σ' αυτές ακριβώς τις γραμμές η έρευνα που πόσταρες καταλήγει: "Not only do we fail to find a typically positive relationship between right-wing (vs. left-wing) cultural and economic attitudes; we also find that a small negative relationship between these dimensions is more common". Αυτό απλώς καταρρίπτει την συσχέτιση του οικονομικού με τον κοινωνικό συντηριτισμό, αλλά δεν αποδεικνύει το αντίστροφο (βλέπε "small" όταν μιλάει για την αρνητική σχέση των δύο). Όποτε το συμπέρασμα είναι ότι η συζήτηση σίγουρα δε χωράει στον παραδοσιακό έναν άξονα δεξιά-αριστερα και χρειαζόμαστε περισσότερους. Για την Ελλάδα συγκεκριμένα, αν δούμε τις απόψεις των κομμάτων της οικονομικής αριστεράς για τις κοινωνικές ελευθερίες, ξεκινώντας από τα κοινοβουλετικά Σύριζα και Μερα25 είναι σαφώς κοινωνικά φιλελεύθερα, το ΚΚΕ τείνει προς τον συντηρητισμό κι η πλειοψηφία της εξοκοινοβουλετικής αριστεράς είναι ξεκάθαρα κοινωνικά φιλελεύθερη. Για τα οικονομικά δεξιά κόμματα νομίζω δε χρειάζεται καν να μιλήσω. Η αναζήτηση κοινωνικού φιλελευθερισμού χρειάζεται έμπειρο μάτι και πολλή υπομονή.
Θα σου προτεινα να αναφερεις τις ημερομηνιες και δυο λογια για το χρονικο πλαισιο οπου εζησαν οι ανθρωποι που αναφερεις ωστε να γινεται ακομα πιο κατανοητες οι χρονικες αλληλουχιες. Ο Τζον Λοκ ηταν και ειναι μια τεραστια προσωπικοτητα και πρωτοπορος για τα δικαιωματα του ανθρωπου και του πολιτη κατα την διαρκεια της αγγλικης επαναστασης. Της πρωτης επαναστασης και οπου για πρωτη φορα μιλαμε για ισονομια, ελευθερια του λοφου, ισοτητα. Πολυ ενδιαφεροντα βιντεο. Συνεχισε και μπραβο σου!
Κάθε νέα σου σειρά είναι καλύτερη από τη προηγούμενη το λατρεύω ! Σε ευχαριστώ που είσαι εδώ και μας μαθαίνεις νεφέλη γιατί αν περιμένουμε από το σχολείο είχαμε
Πολύ ωραία ξεκίνησες με Locke αλλά αν ψάχνεις την "καρδιά" του φιλελευθερισμού, πήγαινε John Stuart Mill. Έχει γράψει το "Περί Ελευθερίας" κι ένα εκπληκτικό δοκίμιο για το φεμινισμό. Χαρακτηρίζεται μάλιστα ο πρώτος πραγματικός φεμινιστης.
Υπάρχει ένα πολύ μικρό βιβλιαράκι που λέγεται "Φιλελευθερισμός" του Αριστείδη Χατζή, για όποιον ενδιαφέρεται. Είναι εκπληκτικό! Με υπέροχο βιβλιογραφικό δοκίμιο στο τέλος.
Βασικά φιλελεύθερος κατά λέξη σημαίνει φίλος της ελευθερίας. ΝΈΟ ΦΙΛΙΕΛΕΣ είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Στα πλαίσια που θέσπισε η Αιν Ραντ για το τι εστι φιλελευθερισμος, η δικαιοσύνη και η έννοια του δικαίου είναι κάτι πολύ φλου στην καλύτερη περίπτωση... Στα πλαίσια αυτά ο νεοφιλελευθερισμος καταδικάζει κάθε είδους φιλανθρωπία και στήριξη όπως επιδόματα σε ομάδες ανθρώπων με λιγότερες ευκαιρίες από άλλους. Ο νεοφιλελεφθερισμος δεν έχει καμία σχέση με τον φιλελεύθερο άνθρωπο. Ο φιλελεύθερος άνθρωπος πιστεύει στις ίσες ευκαιρίες και στο κράτος πρόνοιας. Ο νεοφιλελες θεωρεί ότι όλοι έχουν ίδιες ευκαιρία κρίνοντας από την τσέπη του.
H σχέση της ομιλήτριας με τη πολιτική θεωρία και πολιτική επιστήμη είναι όση και του ΠΑΟΚ με τον θεσμό του champions league...Και το καλύτερο όλων είναι οτι ένας άνθρωπος, με φανερή έλλειψη γνώσης του αντικειμένου, προσπαθεί να τα εξηγήσει σε άλλους εξίσου ημιμαθείς...brave new world
Δεν γνώριζα ότι ο Αγαμέμνων είχε σχέσεις με την ...Περσεφόνη. Ωχ, μην το ακούσει η Κλυταιμνήστρα! Θαυμάζω την αυτοπεποίθηση των ημιμαθών, που παραδίδουν μαθήματα επί παντός επιστητού.
Με τα σαρδάμ άρχισα να σε χάνω ,και στο νεοφιλελεύθερισμο χάθηκα. Ίσως στο τελος στο βίντεο να κάνεις ένα recap χωρίς σαρδάμ σε 5 γραμμές τα σημαντικά σημεία του βιδεου. Το ύφος του βίντεο μου αρέσει γιατί that's your Identity and it's unique! Sometimes cringe but still fun and educational.
Άρα στο διάβα των χρόνων αυτές οι έννοιες κάπως διαφοροποιήθηκαν όσον αφορά σε τομείς οικονομία από τη μια και φιλοσοφία -κουλτουρα ας πούμε , από την άλλη. By the way, η παραστατικότητα στο πως παρουσιάζεις τα βίντεο, ιδίως τα χέρια , προσθέτουν Ρυθμό, ενέργεια. Well done! Κάνε βίντεο για Θεματοφύλακες!! (Πλάκα κάνω 😊 )
Στον κοινωνικό φιλελευθερισμο ( γνωστός επίσης και ως αριστερός φιλελευθςρισμος) δεχόμαστε την (ήπια) παρέμβαση του κράτους στην οικονομία, με στόχο την εξισορρόπηση των ατομικών και των κοινωνικών συμφερόντων μέσα σε μια κοινωνία. Στον οικονομικό φιλελευθεροσμο δεν δεχόμαστε την παρέμβαση του κράτους ούτε στην κοινωνία ούτε στην οικονομία, αλλά αφήνουνε την αγορά να "κατευθύνει " την οικονομική/κοινωνική πρόοδο.
@@cypriotwarrior8089 Νομίζω και οι οικονομικά φιλευθεροί δέχονται κάποιες παρεμβάσεις του κράτους στην οικονομια απλώς λιγότερες από τον κοινωνικο φιλελευθερο . Για παραδειγμά ενας κοινωνικά φιλελευθερος μπορεί να ευνοεί ενα κράτος πρόνοιας κοντά στο Σκανδιναβικό μοντέλο ενώ ένας οικονομικά φιλελευθερος ευνοεί ενα κράτος πρόνοιας πιο κοντά στην Σιγκαπουρη που χρησιμοποιεί κυριώς υποχρεωτική αποταμιευση χρημάτων .
@@ChrisParaschos δεν διαφωνώ. Η διαφορά είναι στο πως βλέπουν αυτή την επέμβαση. Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός ( που είναι συγγενής της σοσιαλοδημοκρατιας, αλλά όχι του δημοκρατικού σοσιαλισμού) επιθυμεί την επέμβαση του κράτους όχι μόνο νομικά/φορολογικά (καθότι μόνο έτσι δέχονται οι οικονομικά φιλελεύθεροι τον κρατικό παρρμβατισμο) αλλά και χρηματικά/επενδυτικά (πχ επιδόματα, κρατικές επιχορήγησεις, τραπεζικά ή λοιπά πιστωτικά ιδρύματα του κράτους να εμπλέκονται στην αγορά, κτλ). Παρόλα αυτά πολύ εύστοχο το σχόλιο σας, χαίρομαι που στην Ελλάδα υπάρχουν άτομα με υγιή ιδεολογικό τρόπο σκέψης και όχι απλά φανατισμενοι ή κομματοκρατούμενοι. Καλή συνέχεια🙂.
Αγαπάω αυτή τη σειράαααααααα🧡 Έχω διαβάσει τόσα και τόσα για αυτά που εξηγείς, αλλά ο δικός σου τρόπος είναι χωρίς αμφιβολία ο πιο διασκεδαστικός, άσε που παράλληλα απάντησες αρκετές απορίες που μου είχαν μείνει 🥴 συνέχισε έτσι, είσαι υπέροχη! Επίσης, μ'αρεσει πάρα πολύ που δεν καταλαβαίνουμε ποια ιδεολογία/ ποιο σύστημα υποστηρίζεις:) θεωρώ ότι δεν χρειάζεται και προσδίδει παράλληλα την απαραίτητη αντικειμενικότητα, όσο αντικειμενικός μπορεί να είναι κάποιος μιλώντας για τέτοια θέματα τέλος πάντων.
Πολυ ωραιο βιντεο αλλα νομιζω πως δεν γινεται να μην αναφερεις τους λογους που σημερα εχει και αρνητικη σημασια καπελωνοντας την κοινωνικη του φυση.Πρακτικα τα καρτελ,,τα μονοπώλιά και οι πολυεθνικες εταιριες λογω της too big to fail φυσης τους(αμα πουμε οτι εστω λειτουργουν απολυτα νομιμα και ηθικα) ειναι που καταληγουν να παρεμβαινουν στα κρατη και οχι το αναποδο.Υπαρχουν παραδειγματα παρεμβασης σε τετοιο βαθμο που εχουν αλλαξει μεχρι και οι σχεσεις εργασιας σε ολοκληρες γεωγραφικες περιοχες του πλανητη Ο ορος εχει ανανοηματοδοτηθει αρκερα μαλιστα καποτε επαιζε πολυ το debate μεταξυ των δεξιων ελευθεριστων με τους ελευθεριακους σοσιαλιστες για την χρηση του
Θα πρότεινα ενα κόμικ ονόματι Σουπερκραχ. Είναι μια περιγραφή του τι είναι ο φιλελευθερισμος, μιλάει αναλυτικά για τη ζωή της Αιν Ραντ και το ποιος ήταν ο ρόλος της στην ιστορία του νεοφιλελεφθερισμου και του αντικειμενιαμου και πως φτάσαμε στο κραχ του 2009 και την παγκόσμια οικονομική κρίση. Επίσης θα μάθετε και γιατί η Ελλάδα χρεοκόπησε και θα αντιληφθειτε το γιατί μια ελεύθερη οικονομία δεν είναι σε θέση πάντα να αυτορυθμίζεται και καταρρέει ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Είναι πολύ ευχάριστο μικρό και φτηνό. Αξίζει
Πολυ μετριο το βιντεο σου. Παιρνεις μια εννοια παρα πολυ περιπλοκη, με πολλες εκφανσεις ως προς τον ανθρωπο, το κρατος, την οικονομια, εννοιες που εχουν υποστει πολλες αλλαγες απο τοτε που υπαρχουν και προσπαθεις να τα εξηγησεις ολα μεσα σε ενα 20λεπτο βιντεακι. Εκτος αυτου πετας και εξτρα λεξεις και εννοιες (οπως θατσερισμος, ριγκανισμος κλπ.) τα οποια επισης δεν εξηγεις (τι να πρωτοπεις, οκ) και μαζι με την προσπαθεια σου για χιουμορ ωστε να μην ειναι βαρετο το βιντεο, το αποτελεσμα ειναι απλα ενα χαοτικο βιντεο, αξαιρετικα μικρης διαρκειας για το συγκεκριμενο θεμα. Ολα αυτα στα λεω γιατι με ενδιαφερει το θεμα και θελω να δω και τα υπολοιπα βιντεο, αλλα δεν μπορω να μην απογοητευομαι απο το ποσο καλυτερο θα μπορουσε να ειναι. Χωρισε περισσοτετο τα θεματα, μιλα για κατι πιο συγκεκτιμενο καθε φορα, μαζεψε πολυ περισσοτερα στοιχεια για το καθε θεμα ωστε να ξερεις κι εσυ ακριβως τι λες. Και δες το βιντεο σου πολλες φορες πριν το ανεβασεις για να δεις αν υπαρχει συνοχη, γιατι δεν υπαρχει και πολυ. Σε αυτη τη φαση θα ονομαζα τα βιντεο σου "σκεψεις Νεφελης για το κρατος", σιγουρα οχι "explained".
@@nefelimeg Σε καμια περιπτωση, αλλα αν δεις καναλια οπως η Καθημερινη Φυσικη η ο Astronio οι οποιοι κανουν ακριβως το ιδιο με εσενα αλλα στον τομεα τους, τα βιντεο τους ειναι πιο ολοκληρωμενα απο διαφορες αποψεις. Και επειδη τα θεματα που πιανεις εχουν πολυ ψωμι ειναι κριμα(κατ εμε παντα) να αφηνονται πραγματα ανεξηγητα. Καταλαβαινω πως για καποιον που δε ξερει χριστο τα βιντεο σου ειναι υπεραρκετα, αλλα καποιος που εχει ασχοληθει εστω και λιγο μπορει να καταλαβει οτι τα περισσοτερα που λες ειναι απλα ορισμοι wikipedia με παραδειγματα.
Χωρίς τον προσβλητικό χαρακτήρα του σήμερα και εφόσον δεν υπάρχει κάποιο κόμμα τελικά στην Ελλάδα που να πρεσβεύει απόλυτα τον Φιλελευθερισμό, θα μπορούσε να (ξανα)υπάρξει άραγε Κόμμα των (Νεο) Φιλελευθέρων; 💭💭 (ως παιδί του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη στη Γ' Λυκείου, είναι αδύνατο να μην πραγματοποιηθεί αυτός ο συνειρμός μετά από την εκτενή τριβή στην Ιστορία με τον Βενιζέλο)
Ξεχασες το "αορατο χερι" και την παραδοχη(περισσοτερο προειδοποιηση) του Σμιθ οτι ο επιχειρηματιας παντα θα ειναι αντιθετος στο κρατος για να κυνηγησει το κερδος και το συμφερον. Ωραιο βιντεο, χρειαζεται προτασεις βιβλιων στο τελος για κοσμο που ενδιαφερεται να το ψαξει λιγο περαιτερω :)
Θα βοηθούσε παρά να πάρα πολύ να έβαζες παραπομπές. Γιατί εμένα μου δίνεις την αίσθηση ότι αντλεις την ύλη σου από handbooks του κυριακάτικου βήματος, της βικιπαίδειας και ίσως κάποια συγγράμματα μαθημάτων επιλογής από την νομική. Εν πάση περιπτώσει αν θες να ασχολείσαι με αντικείμενα που άπτονται του πολιτικού φαινομένου δεν μπορείς να το κάνεις σαν να ασχολείσαι με ένα νεκρό πράγμα.
Αυτό που λες λέγεται αναρχοκαπιταλισμός και είναι μια από τις κεντρικές ιδεολογίες του ιδεολογικού δέντρου του αμερικάνικου λιμπερταριανισμού(''right wing'' libertarianism) μαζί με τον μιναρχισμό που υποστηρίζει πως το κρατός πρέπει να παρέχει ως υπηρεσίες μόνο τα δικαστηρία,την αστυνομία και τον στρατό για την προστασία και την επιβολή των δικαιωματών ιδιοκτησίας των ατόμων οπότε δεν είναι κάθε φιλελελευθερός αναρχικός ή έστώ ''δεξιός'' λιμπερταριανός .
Νεφέλη μου σ αγαπώ ! Ότι κάποιος από τους ερωτηθέντες είπε ότι ο Βαρουφάκης είναι φιλελε !! Ελπίζω να το έπιασα σωστά ότι είναι λάθος , θέλω το σχόλιο σου . Ποιες οι διάφορες φιλελε με συντηρητικούς . Για να καταλάβω τι είμαι φιλελε η συντη ; Από αυτόν βγήκε η μίζα ;;;; Χαχα
@@kwstaskostiou6989 Απ οσο έχω ακούσει νομίζω η σοσιαλδημοκρατία δεν ειναι ακριβής όρος. Σίγουρα ειναι περισσότερο κοντά απ τον φιλελευθερισμό και ακόμη περισσότερο απο τον κρατικό σχεδιασμό με κατοχή των μέσων παραγωγής. Στην παρακάτω ομιλία στο 67ο λεπτό το περιγράφει με παράδειγμα, το οποίο νομίζω το χει κάνει και βιβλίο. th-cam.com/video/9aK4OztueuE/w-d-xo.html
@@andrewpepegitis5231 λογικα θα νομιζεις οτι εκανα λαθος αλλα οχι, δεν μιλησα για σοσιαλδημοκρατια αλλα για δημοκρατικο σοσιαλισμο, ειναι δυο διαφορετικα πραγματα, ψαξτο. Αυτη ειναι και η ιδεολογια του κομματος του.
Έπρεπε να αναφέρεις και για τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, ίσως το μόνο παρακλάδι που δεν έχει κλίση προς τα δεξιά και οι ιδεολόγοι του συναντώνται συνήθως σε φιλελεύθερα ή σε σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Τέτοιο κόμμα ήταν πχ και το Ποτάμι.
Συγχαρητήρια Νεφέλη για το πρωτότυπο και επεξηγηματικό περιεχόμενο! Ο οικονομικός φιλελευθερισμός είναι μια παρεξηγημένη έννοια έως ανύπαρκτη στην Ελλάδα, που οφείλεται στο σοσιαλιστικό τρόπο λειτουργείας του κράτους από την μεταπολίτευση έως και σήμερα, καθώς και στην αριστεροκρατούσα παιδεία.
Ναι παρεξηγημένη έννοια, όχι ότι ενώ ο φιλελευθερισμός μιλάει για ελευθερίες, το κόμμα που τον αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα σε βάζει να δουλεύεις Κυριακές και να πληρώνεσαι με ρεπό τις υπερωρίες.
Ναι και ? Έχασες το point ,στις μέρες μας για κάποιους ο φιλελευθερισμός έχει αρνητική έννοια γιατί δεν είναι εδώ για να διεκδικήσει ελευθερίες και δικαιώματα όπως κάποτε αλλά για να ευνοήσει τον πλούτο και την αγορά.
Κοπελιά πιάνεις θέμα που απαιτεί γνώσεις ενός α βαθμού για να το εξηγήσεις χωρίς να παραπληροφορείς. Θα πρότεινα να διαβάσεις παραπάνω και τη φιλοσοφική θεώρηση αλλά και την ιστορία καθώς είναι εμφανές πως υπάρχει έλλειψη γνώσης αλλά και κατανόησης του αντικειμένου. Καταλαβαίνω πολύ καλά την αποποίηση ευθύνης που γράφεις στην περιγραφή του βίντεο αλλά πρέπει να αντιληφθείς κι εσύ ότι την ευθύνη την έχεις ούτως ή άλλως γιατί ζούμε σε εποχή που ο κάθε ένας και κάθε μια youtuber δυνητικά διαμορφώνει συνειδήσεις. Φιλικά
@@nefelimeg Μάλλον δεν κατάλαβες τι έγραψα. Επίσης μην το παίρνεις προσωπικά, απευθύνθηκα σε εσένα γιατί εσύ είσαι το πρόσωπο του καναλιού και η κριτική μου έγινε με βάση την ιδιότητα σου, όχι προς το άτομο σου. Ότι έγραψα λοιπόν ισχύει για όλη την ομάδα αν όλοι κάνετε την έρευνα. Καλή συνέχεια, με υγεία.
@@nefelimeg Νεφέλη μου, καλύτερα κάνε συνεργασία με τον Αμερικανό που ρώτησες στο δρόμο, γιατί είναι ο μόνος που κατέχει και τα δύο θέματα (φιλελευθερισμό και κράτος). Και επίσης, δεν έχει σημασία αν λες τη γνώμη σου στο πλαίσιο μαθήματος στο πανεπιστήμιο, ελέγχεσαι για την εγκυρότητα/ορθότητα της όπου και αν την εκφέρεις δημόσια. Φιλικά
Στους υπότιτλους του ξένου φίλου μας έχεις κάνει ένα λάθος στη μετάφραση. Μεταφράζεις και το liberal και το libertarian ως φιλελεύθερο. Κατά τ άλλα χαίρομαι να σε βλέπω στο youtube πραγματικά!!
@@mariosx12 μπα ίσα ίσα, απ ότι έχω καταλάβει, πιστεύω οι ελευθεριστες στην Αμερική είναι μια χαρά υπαρκτοί και αντιληπτοί στην πολιτική ζωή σαν πολιτικό ρεύμα. Στην από δω μεριά του Ατλαντικού είναι κάτι που δεν το χουμε τόσο και αγνοούμε την ύπαρξη του και τείνουμε να συγχέουμε τις ροες της δεξιάς σε μια. Ειδικά στη χώρα μας θα μπορούσε να πει κάποιος καλα καλα δεν υπάρχει διακριτός διαχωρισμός μεταξύ φιλελευθέρων και συντηρητικων.
Ως άτομο που έχει μια φιλελεύθερή ιδεολογία σκέφτηκα να δώσω απαντήσεις στις 2 ερωτήσεις που έκανες σε διάφορα άτομα και να κανώ σχολιασμό στις απαντήσεις τους(κρίμα που δεν ήμουν εκεί ): . Καταρχάς στο ερωτημά τι είναι ο φιλελευθερισμός έκανες η ιδια μια αρκετά καλή ανάλυση ετσί δεν θα θα το αναλύσω ιδιαίτερα αλλά θα μπορούσαμε να πούμε σε μια περίοδο ότι φιλελευθερος είναι αυτός που πιστεύει οτί μπορούμε να λέμε Όχι ή Ναι σε οικονομικες και κοινωνικες συναναστροφές με την δικια μας θέληση τις περισσότερες φορές. Τώρα στην ερώτηση ποιος είναι φιλελευθερος πολιτικος η καλύτερη απάντηση που σκέφτηκα είναι o Mart Laar της Εσθονίας που ήταν ουσιαστικά ο πρώτος πρωθυπουργός της μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης(φαν φακτ ισχυριστικε ότι το πρώτο βιβλίο που διάβασε ποτέ για οικονομικά είναι το Free to Choose του ζεύγους Friedman) και έτσι εισήγαγε στην χώρα του ριζικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις με κυριότερες : τον κατ 'αποκοπή φόρος εισοδήματος(20%) , την μαζική ιδιωτικοποίηση των περισσότερων δημοσίων υπηρεσιών με διαφανείς δημόσιους διαγωνισμούς , την ισορρόπηση του προϋπολογισμού και την καταργήση της πλειοψηφίας των επιδοτήσεων και όλων των δασμών στο εμπόριο και στο πολιτικό κομμάτι στην δευτερή θητεία του εβάλε την Εσθονία μέσα στην ευρωπαϊκή ένωση και επίσης βοήθησε σημαντικά την χώρα αυτήν να αποφυγεί τον αυταρχισμό και την κλεπτοκρατία που δυστυχώς παραμένουν σε αρκετές μετάσοβιετικες χώρες όπως η Ρωσία και η Ουκρανία με αποτέλεσμα η χώρα αυτη να είναι μια από τις 30 πιο δημοκρατικές χώρες στον κόσμο(φυσικά συνέσφεραν σε αυτό και οι υπολοιπές εσθονικές κυβερνησεις ανεξαρτήτως ιδεολογίας αλλά λόγω του γεγονόντος οτι υπηρξε έντονη οικονομική αναπτυξή σχετικά συντομά, αποφευτηκε μεχρι στιγμης η εκλογη της ακροδεξίας ή ακόμα χειρότερα η εκλογή του εσθονικού αντίστιχου του Πουτίν ) . en.wikipedia.org/wiki/Democracy_Index σχολιασμός για απαντήσεις: α) η ελευθερία του λόγου είναι μια σημαντική αξία για τους φιλελευθέρους αλλά δεν είναι η μόνη αξία ή ακόμα και η πιο σημαντική , για να μάθουμε αν είσαι πιθανως φιλελευθερος ή όχι πρέπει να ξερουμε την απαντηση σου σε 3 ερωτήματα όπως ποιος πρεπεί να να αποφασίζει για εσένα όταν είσαι ενήλικας : εσύ ή ο εαυτός σου? , μπορώ να καταναλώνω οποιαδήποτε ουσία εφόσον γνωρίζω τις πιθανές παρενέργειες της ακόμα και αν είναι μη εγκεκριμένα φάρμακα ή οπιούχα ναρκωτικά; και έχουμε αδιαμφησβήτητα το δικαιώμα να πάρουμε καταναγκαστικά τον καρπό της εργασίας καποιου για θεωρητικά καλό σκοπό(για παράδειγμά εθνικοποίηση τραπεζών ή αυξημένοι φόροι στους δισσεκατομυριούχους) ή να τον φυλακίσουμε επειδή δεν μας αρέσει(π.χ ιερόδουλες) . β. στο σημείο 1:00 - 1:17 πρώτον όταν λίγες επιχειρησείς ελέγχουν σε μεγάλο βαθμο την προσφορά ενός προϊόντος αυτό δεν λέγεται μονοπώλιο αλλά ολιγοπώλιο και προσοχή στα οικονομικά δικαίου διοτί η πραξή που περιγράφεις με τα 2 καταστήματα στην γειτονια που ελεγχουν την τιμή ονομάζεται Αθέμιτη Σύμπραξη και τα ολιγοπώλια που διαπράτουν αυτήν την πραξή ονομάζονταί καρτέλ επομένως δεν είναι κάθε ολιγοπώλιο κακό αντιθέτως αρκετές φορές στον πραγματικό κόσμο ειναι καλά λόγω της οικονομίας κλίμακας που σημαίνει πως οι μεγαλύτερες εταιρείες εχουν περισσότερα χρήματα και κεφαλαιό οπότε ξοδευούν περισσοτερα για ερευνά και αναπτυξή η οποια οδηγει στην καινοτομια μια από τις βασικες αιτίες που ο συγχρόνος πολιτισμός σε ολές τις περιοχές σχεδόν είναι καλύτερος από τον 19αι.(χαρακτηριστικά παραδείγματα σήμερα Microsoft και Google) . Γ. Στο ίδιο σημείο ανέφερε τις εταιρείες Nestle και Zara που εχουν κατηγορηθεί για παιδική εργασία . Κοιταξέ ουτέ εμένα μου αρέσει η παιδική εργασια σε εργοστάσια αλλά πρεπεί να αναλογιστούμε ποιες είναι οι ενναλακτικές θεσείς εργασίας σε εκεινά τα μέρη , πιθανότοτα δεν υπάρχουν δουλείες σε γραφείο ή ακόμα και ταμίες στα supermarket αλλά αγρότες σε οικογενειακό αγρόκτημα ,καταναγκαστικη εργασία σε ορυχεία και μαυρή αγορά(πορνεία,ναρκωντικά κτλ.) μαλλόν για αυτό στέλνουν τα παιδια να δουλέψουν στις φυτείες κακάο και τα εργοστάσια βαμβακιού επειδη αυτές οι δουλειές προσφέρουν περισσότερα χρήματα και ασφάλεια σε συγκριση με την ενναλακτική μάλλον αν καταστρέψουμε αυτές τις εταιρείες ή απαγορευσουμε νωρίς την παιδική εργασία δεν θα βλάψουμε κυρίως την κακιά Zara αλλά τους ελληνές καταναλωτές που δεν έχουν ούτε ένα κοινό στοιχειο με το lifestyle του ΣΝΙΚ(ουτέ εγώ εχώ αλλά δεν αγοράζω συχνά ρούχα ;) και πιο σημαντικό τα παιδια και τις οικογένειες στο Μπακλαντες που αγωνίζονται να επιβιώσουν και προσπαθούν να βελτιώσουν το βιοτικό επιπεδό τους. Anyway το θετικό στοιχείο στην συγχρονή εποχή είναι ότι η παιδική εργασία εχεί μειωθει σημαντικά ειδικότερα σε χώρες της Ανατολικής Ασίας επομένως Καλή πρόοδος Και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ Νεφέλη 😄. ourworldindata.org/child-labor#child-labour-across-countries-today slate.com/business/1997/03/in-praise-of-cheap-labor.html
Όταν κάποιος αναφέρει σαν φιλελεύθερο τον Μητσοτάκη τότε υπάρχει πραγματικά θέμα. Ο άνθρωπος που έχει κάνει διατίμηση μέχρι και στις χάρτινες μάσκες, ελέγχοντας όλους τους τομείς της οικονομίας.
@@nefelimeg Δεν πληρώνει 10.000 παπάδες, δεν επιστρατεύει ιδιωτικές κλινικές αποζημιώνοντάς τες, δεν δίνει χρήματα στα κανάλια, στις εφημερίδες μέσω λίστα Πέτσα, για έρευνα, δεν επιδοτεί αιολικά φωτοβολταικά των ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ, δεν δίνει επιδότηση για αγορά αυτοκινήτου, ακτοπλοικά άγονες γραμμές ,λιμάνια, Εγνατία Αττική Οδός. Θέλω να πώ πίσω απ όλα κρύβεται κρατικό χρήμα, δυστυχώς όχι με την έννοια του δημόσιου αλλά με την έννοια οτι το κρατικό χρήμα και την εξουσία τα διαχειρίζονται ελάχιστοι. Οπότε κατά την γνώμη μου αν πιστεύει κάποιος οτι έχει κάτι το φιλελεύθερο το σύστημα που ζούμε τότε γελιέται.
Η ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει ασυδοσία. Η διατίμηση μπήκε μόνο στις μάσκες και σε έκτακτες μάλιστα συνθήκες του Κορωνοιου. Όπως επίσης και η εκτύπωση χρήματος, στην ουσία δανεισμός από το τις μελλοντικές γενιές, ώστε να ξεπεραστεί η έλλειψη παραγωγικότητας λόγω των καραντινών.
Βρε Νεφέλη...το λέω με μεγάλη συμπάθεια προς εσένα. Τα βίντεο με νομικές έννοιες ήταν καταπληκτικά. Τι σε έπιασε να ασχοληθείς με μοντέλα που είναι οικονομικο-κοινωνικο-πολιτικά; Κατά αντιστοιχία με τα προηγούμενα βίντεο σου, θα έπρεπε να είχες έναν οικονομολόγο έναν κοινωνιολόγο και έναν των πολιτικών επιστημών και πάλι το βίντεο θα "ακροβατούσε". Please μην καταλήξεις να κάνεις βίντεο ιδεολογικής ανάλυσης ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΚΚΕ κλπ(ελπίζω να μη σου έβαλα ιδέες). Το κενό της νομικής ανάλυσης το καλύπτεις καταπληκτικά με γνώσεις και μπρίο.
Γιατί εξελισσόμαστε ως άνθρωποι πρώτον και δεύτερον ποιος σου είπε ότι διαβάζαμε μόνο νομικά; Ποιος σου είπε επίσης ότι δεν έχω ασχοληθεί και με πολιτικές εννοιες; Επισης είμαστε τιμ ανθρώπων πισω από αυτό που έχουμε τις ειδικότητες που ψαχνεις. Γενικά αν δε σου αρέσει μην το βλέπεις.
Φιλελευθερος πολιτικος ειναι "ο Κυριακος Βελοπουλος"
ΧΧΑΑΧΑΧΧΑΧΑΧΧΧΑΧ
αμα ειναι τρολ ειναι ιδιοφυϊα
Σto πρώτο μέρος στην ερωτήση "τι είναι φιλελευθερισμός" ο πιο ενημερωμένος ήταν ο κύριος που απάντησε στ'αγγλικά. Και είναι ενδεικτικό.
Γενικά πάρα πολύ ενδιαφέρουσα εκπομπή. Μπράβο!
Για όσους ενδιαφέρονται να μάθουν:
"Ζούμε την εποχή που η σωφροσύνη είναι κάτι το αμφιλεγόμενο ως ιδιότητα.
Και η παραφροσύνη απλά "μία άλλη οπτική γωνία".
The Atlas society. Σελίδα αφιερωμένη στη φιλόσοφο Ayn Rand, τη συστήνω, αν θέλετε μάθετε, ψάξτε, έγραψε το "Ο Άτλας επαναστάτησε" για την Αμερική του '50.
Ήταν αιώνες μπροστά. Δώρο στην ανθρωπότητα.
Βολταίρος: "Ρε παιδιά, αμάν πια μ'αυτη την φραση! Δεν το'πα εγώ! Η Evelyn Beatrice Hall το'πε, στην βιογραφία μου που έγραψε το 1906! "
Φιλελέρα σούργελο είναι ότι θέλει λέει...
Το αμήχανο σημείο όπου ο "οριακά τον Δένδια" φίλος μας, ενώ φαίνεται να κινείται σε άλλες πολιτικές κατευθύνσεις, γνωρίζει πολύ καλύτερα τον φιλελευθερισμό από τους υπολοίπους. Εύγε. Αν δεις το σχόλιο man, στείλε ένα reply, μου ήρθε ιδεούλα. Meg congrats...
Τα απαντούσε όλα ο θεός
Την καλησπέρα μου ! Επιτέλους βγήκα στην τηλεόραση χάρηκε και η μανούλα μου
@@ΤάκηςΔραγουμάνος όταν είπες οριακά ο Δένδιας, ΟΡΙΑΚΑ ΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΣΑ.
@@ΤάκηςΔραγουμάνος αψογος!
@@ΤάκηςΔραγουμάνος Αδερφέ, πέραν του ότι ήσουν ο μόνος λογικός μέσα στο βίντεο, σε τσέκαρα και είσαι και καλλίφωνος! Λατρεύω τη θετική ενέργεια που βγάζεις. Subscribed και like σε κάθε βίντεο.
Χρήσιμο βίντεο. Ωστόσο, μου χτύπησε πολύ ασχημα το "παραπάνω". Αυτό χρησιμοποιείται στον γραπτό λόγο, ενώ στον προφορικό προτιμάται το "προαναφερθέν". Αλλά επαναλαμβάνω πως ήταν πολύ καλό το βίντεο!
Θα το έχω υπόψιν μου σε ευχαριστώ!!
ο Βολταίρος δεν είπε ποτέ τη φράση: «Διαφωνώ με αυτό που λες, αλλά θα υπερασπιστώ μέχρι θανάτου το δικαίωμά σου να το λες». Τα εισαγωγικά έβαλε λανθασμένα η βιογράφος του και ζητησε συγγνώμη μετά από 33 χρόνια
Good to know. Από που το βρήκες;
@@nefelimeg πρώτη φορά το ακουσα στη μηχανή του χρόνου, έχει παίξει και στα ελληνικά hoaxes
Εξαιρετικό βίντεο! Αυτό που είπες για τον Μουσολίνι όντως ισχύει. Όπως και με τον Χίτλερ που για έναν χρόνο περίπου ενστερνιζοταν τις απόψεις του κομουνισμου αλλά τελικά έκανε ένα δικό του καθεστώτος.🤡 Δυστυχώς!
Το οτι μαθαινουμε σε ενα 20 λεπτο βιντεο πραγματα που απετυχαν να μας μαθουν στο σχολειο στα 3 χρονια του λυκειου με ξεπερναει........Η εποχη της πληροφοριας εχει ακομα και τα καλα της.
❤️❤️❤️
@@nefelimeg Fun fact, μπορει και να το γνωριζεις, αλλα αν σε ακουγε ο Χατζης να λες ''το δικαιωμα του ταδε σταματα εκει που ξεκινα του δικαιωμα του δεινα'' οριακα θα εκλαιγε απο τα νευρα του, το απεχθανεται, θεωρει οτι αυτη η φραση ειναι εξαιρετικα ''μπακαλιστικη'', δεν εξηγει τι ειναι το δικαιωμα γιατι δεν το οριοθετει και δεν θελει να την ακουει καθολου.
Ναι αλλά δεν είμαστε σε πανεπιστημιακή αίθουσα
@@nefelimeg Ε, ναι, fun fact ειπα, ετσι και αλλιως διαφωνω μαζι του σε αυτο.
Το ότι χρησιμοποιείς μεταφρασμένα κατά λέξη αγγλικά ("με ξεπερνάει") δείχνει ότι δεν πρόσεχες στην παράδοση στο σχολείο.
Αν και ως ένα βαθμό είχαν αρκετές κοινές αφετηρίες, νομίζω έχει αξία να ξεχωρίζουμε κάθε φορά όταν μιλάμε τον κοινωνικό από τον οικονομικό φιλελευθερισμό καθώς ο ένας δεν συνεπάγεται τον άλλο. Αυτό θεωρώ θα βοηθήσει και τους ανθρώπους να ξεκαθαρίσουν τις έννοιες, να μην τις τσουβαλιάζουν κάτω από ευρύχωρες ταμπέλες όπως "Δεξιά" και να τις αντιπαραβάλλουν με άλλες έννοιες όπως ο συντηριτισμός κλπ. Από την άλλη τα λες τόσο ωραία που μας αρέσουν και μπλεγμένα. ;D
Κοίταξέ όντώς υπάρχει μια διαφορά μεταξύ των 2 ιδεολογιών ιδιαιτερά σε χώρες όπως οι ΗΠΑ(αν και ακομά και εκει η σχεση ρ δεν είναι τόσο στατιστικά σημαντική )αλλά παγκόσμια(και στην Ελλάδα) καποιος που υπερασπίζεται ας πούμε τα δικαιωμάτα της LGTBQ κοινότητας και υποστηρίζει την μεταναστευση είναι στατιστικό λίγο πιο πιθανό να ευνοεί πολιτικές όπως ελευθερό εμπόριο και αντίθεση σε ελέγχους τιμών που ειναι οικονομικά φιλελελευθερές θέσεις .
www.colby.edu/psych/wp-content/uploads/sites/50/2019/06/Malka_et_al_2019.pdf
@@ChrisParaschos η πολιτική τοποθέτηση χρειάζεται κατ' ελάχιστον 2 διαστάσεις, την οικονομική που αφορά τον κρατικό παρεμβατισμό στην οικονομία και την κοινωνική που αφορά τον κρατικό παρεμβατισμό στις ελευθερίες του ατόμου. Οποιαδήποτε τοποθέτηση στον έναν άξονα, δεν καθορίζει ούτε περιορίζει την τοποθέτηση στον άλλο. Πάνω σ' αυτές ακριβώς τις γραμμές η έρευνα που πόσταρες καταλήγει: "Not only do we fail to find a typically positive relationship between right-wing (vs. left-wing) cultural and economic attitudes; we also find that a small negative relationship between these dimensions is more common". Αυτό απλώς καταρρίπτει την συσχέτιση του οικονομικού με τον κοινωνικό συντηριτισμό, αλλά δεν αποδεικνύει το αντίστροφο (βλέπε "small" όταν μιλάει για την αρνητική σχέση των δύο). Όποτε το συμπέρασμα είναι ότι η συζήτηση σίγουρα δε χωράει στον παραδοσιακό έναν άξονα δεξιά-αριστερα και χρειαζόμαστε περισσότερους.
Για την Ελλάδα συγκεκριμένα, αν δούμε τις απόψεις των κομμάτων της οικονομικής αριστεράς για τις κοινωνικές ελευθερίες, ξεκινώντας από τα κοινοβουλετικά Σύριζα και Μερα25 είναι σαφώς κοινωνικά φιλελεύθερα, το ΚΚΕ τείνει προς τον συντηρητισμό κι η πλειοψηφία της εξοκοινοβουλετικής αριστεράς είναι ξεκάθαρα κοινωνικά φιλελεύθερη. Για τα οικονομικά δεξιά κόμματα νομίζω δε χρειάζεται καν να μιλήσω. Η αναζήτηση κοινωνικού φιλελευθερισμού χρειάζεται έμπειρο μάτι και πολλή υπομονή.
Θα σου προτεινα να αναφερεις τις ημερομηνιες και δυο λογια για το χρονικο πλαισιο οπου εζησαν οι ανθρωποι που αναφερεις ωστε να γινεται ακομα πιο κατανοητες οι χρονικες αλληλουχιες.
Ο Τζον Λοκ ηταν και ειναι μια τεραστια προσωπικοτητα και πρωτοπορος για τα δικαιωματα του ανθρωπου και του πολιτη κατα την διαρκεια της αγγλικης επαναστασης. Της πρωτης επαναστασης και οπου για πρωτη φορα μιλαμε για ισονομια, ελευθερια του λοφου, ισοτητα.
Πολυ ενδιαφεροντα βιντεο. Συνεχισε και μπραβο σου!
Κάθε νέα σου σειρά είναι καλύτερη από τη προηγούμενη το λατρεύω ! Σε ευχαριστώ που είσαι εδώ και μας μαθαίνεις νεφέλη γιατί αν περιμένουμε από το σχολείο είχαμε
Εγώ ευχαριστώ για το σαπορτ 🙏🏻🙏🏻
Πολύ ωραία ξεκίνησες με Locke αλλά αν ψάχνεις την "καρδιά" του φιλελευθερισμού, πήγαινε John Stuart Mill. Έχει γράψει το "Περί Ελευθερίας" κι ένα εκπληκτικό δοκίμιο για το φεμινισμό. Χαρακτηρίζεται μάλιστα ο πρώτος πραγματικός φεμινιστης.
Ωραιο βιντεο. Ελπιζω να εχει και συνεχεια βεβαια καλυπτωντας πολλες διαφορετικες ιδεολογιες και να μη μεινει εκει.
tha kalupsei kai ton suntiritismo, den tha meinei ekei... :)
Στο επόμενο έχει συντηρητισμό
Υπάρχει ένα πολύ μικρό βιβλιαράκι που λέγεται "Φιλελευθερισμός" του Αριστείδη Χατζή, για όποιον ενδιαφέρεται. Είναι εκπληκτικό! Με υπέροχο βιβλιογραφικό δοκίμιο στο τέλος.
Τι ωραίο λόγο που έχεις Νεφέλη!
Βασικά φιλελεύθερος κατά λέξη σημαίνει φίλος της ελευθερίας. ΝΈΟ ΦΙΛΙΕΛΕΣ είναι κάτι τελείως διαφορετικό. Στα πλαίσια που θέσπισε η Αιν Ραντ για το τι εστι φιλελευθερισμος, η δικαιοσύνη και η έννοια του δικαίου είναι κάτι πολύ φλου στην καλύτερη περίπτωση... Στα πλαίσια αυτά ο νεοφιλελευθερισμος καταδικάζει κάθε είδους φιλανθρωπία και στήριξη όπως επιδόματα σε ομάδες ανθρώπων με λιγότερες ευκαιρίες από άλλους. Ο νεοφιλελεφθερισμος δεν έχει καμία σχέση με τον φιλελεύθερο άνθρωπο. Ο φιλελεύθερος άνθρωπος πιστεύει στις ίσες ευκαιρίες και στο κράτος πρόνοιας. Ο νεοφιλελες θεωρεί ότι όλοι έχουν ίδιες ευκαιρία κρίνοντας από την τσέπη του.
Το αναλύσαμε κι αυτό
H σχέση της ομιλήτριας με τη πολιτική θεωρία και πολιτική επιστήμη είναι όση και του ΠΑΟΚ με τον θεσμό του champions league...Και το καλύτερο όλων είναι οτι ένας άνθρωπος, με φανερή έλλειψη γνώσης του αντικειμένου, προσπαθεί να τα εξηγήσει σε άλλους εξίσου ημιμαθείς...brave new world
οκ όρισε τες καλύτερα τις έννοιες του φιλελευθερισμού ,του σοσιαλισμού, της κυβέρνησης κτλ.
giati a einai o mitsotakis fileleftheros ?
την ιδιά απορία εχώ αλλά μάλλον είναι αυτόματα φιλελεύθερος επειδή είχε δηλώσει μια φορά οτί είναι κοινωνικά φιλελευθερος 🙁;
Τα λες τέλεια και κατανοητά και με διασκεδαστικό τρόπο! Ευχαριστούμε πολύ💗!!
Εγώ ευχαριστώ για το σαπορτ ❤️❤️
Το σημερινό επεισόδιο ήταν μία ευγενική χορηγία του Αριστείδη Χατζή...
Όχι ωστόσο θα μπορούσε
Δεν γνώριζα ότι ο Αγαμέμνων είχε σχέσεις με την ...Περσεφόνη. Ωχ, μην το ακούσει η Κλυταιμνήστρα!
Θαυμάζω την αυτοπεποίθηση των ημιμαθών, που παραδίδουν μαθήματα επί παντός επιστητού.
Με τα σαρδάμ άρχισα να σε χάνω ,και στο νεοφιλελεύθερισμο χάθηκα.
Ίσως στο τελος στο βίντεο να κάνεις ένα recap χωρίς σαρδάμ σε 5 γραμμές τα σημαντικά σημεία του βιδεου.
Το ύφος του βίντεο μου αρέσει γιατί that's your Identity and it's unique!
Sometimes cringe but still fun and educational.
Χαχαχαχαχ υπέροχο κομεντ
Παρά πολύ ωραίο βίντεο με εύστοχα παραδείγματα
Σε υπρευχαριστω ❤️❤️❤️
ΦΙΛΕΛΕΡΑΣ...
👏👏🎈🎉🎉🎉🔝👍
1:57 🤦♂️
Άρα στο διάβα των χρόνων αυτές οι έννοιες κάπως διαφοροποιήθηκαν όσον αφορά σε τομείς οικονομία από τη μια και φιλοσοφία -κουλτουρα ας πούμε , από την άλλη. By the way, η παραστατικότητα στο πως παρουσιάζεις τα βίντεο, ιδίως τα χέρια , προσθέτουν Ρυθμό, ενέργεια. Well done! Κάνε βίντεο για Θεματοφύλακες!! (Πλάκα κάνω 😊 )
Γιαπ γιαπ!! Θενκ γιου ❤️❤️
Γεια σου Nefeli Meg, ο οικονομικος φιλελευθερισμος ειναι το ιδιο με τον κοινωνικο φιλελευθερισμο?
Νοπ
Στον κοινωνικό φιλελευθερισμο ( γνωστός επίσης και ως αριστερός φιλελευθςρισμος) δεχόμαστε την (ήπια) παρέμβαση του κράτους στην οικονομία, με στόχο την εξισορρόπηση των ατομικών και των κοινωνικών συμφερόντων μέσα σε μια κοινωνία. Στον οικονομικό φιλελευθεροσμο δεν δεχόμαστε την παρέμβαση του κράτους ούτε στην κοινωνία ούτε στην οικονομία, αλλά αφήνουνε την αγορά να "κατευθύνει " την οικονομική/κοινωνική πρόοδο.
@@cypriotwarrior8089 Νομίζω και οι οικονομικά φιλευθεροί δέχονται κάποιες παρεμβάσεις του κράτους στην οικονομια απλώς λιγότερες από τον κοινωνικο φιλελευθερο . Για παραδειγμά ενας κοινωνικά φιλελευθερος μπορεί να ευνοεί ενα κράτος πρόνοιας κοντά στο Σκανδιναβικό μοντέλο ενώ ένας οικονομικά φιλελευθερος ευνοεί ενα κράτος πρόνοιας πιο κοντά στην Σιγκαπουρη που χρησιμοποιεί κυριώς υποχρεωτική αποταμιευση χρημάτων .
@@ChrisParaschos δεν διαφωνώ. Η διαφορά είναι στο πως βλέπουν αυτή την επέμβαση. Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός ( που είναι συγγενής της σοσιαλοδημοκρατιας, αλλά όχι του δημοκρατικού σοσιαλισμού) επιθυμεί την επέμβαση του κράτους όχι μόνο νομικά/φορολογικά (καθότι μόνο έτσι δέχονται οι οικονομικά φιλελεύθεροι τον κρατικό παρρμβατισμο) αλλά και χρηματικά/επενδυτικά (πχ επιδόματα, κρατικές επιχορήγησεις, τραπεζικά ή λοιπά πιστωτικά ιδρύματα του κράτους να εμπλέκονται στην αγορά, κτλ). Παρόλα αυτά πολύ εύστοχο το σχόλιο σας, χαίρομαι που στην Ελλάδα υπάρχουν άτομα με υγιή ιδεολογικό τρόπο σκέψης και όχι απλά φανατισμενοι ή κομματοκρατούμενοι. Καλή συνέχεια🙂.
Επιτέλους, να μάθουμε και κάτι..
Αγαπάω αυτή τη σειράαααααααα🧡 Έχω διαβάσει τόσα και τόσα για αυτά που εξηγείς, αλλά ο δικός σου τρόπος είναι χωρίς αμφιβολία ο πιο διασκεδαστικός, άσε που παράλληλα απάντησες αρκετές απορίες που μου είχαν μείνει 🥴 συνέχισε έτσι, είσαι υπέροχη!
Επίσης, μ'αρεσει πάρα πολύ που δεν καταλαβαίνουμε ποια ιδεολογία/ ποιο σύστημα υποστηρίζεις:) θεωρώ ότι δεν χρειάζεται και προσδίδει παράλληλα την απαραίτητη αντικειμενικότητα, όσο αντικειμενικός μπορεί να είναι κάποιος μιλώντας για τέτοια θέματα τέλος πάντων.
Σαγαπω μονικα! Σε ευχαριστώ για το σαπορτ ❤️❤️❤️🙏🏻🙏🏻
@@nefelimeg 🥺🧡🧡
nai poly duskolo na katalaveis tin ideologia ths.
Σπρρυ νοτ νορρυ
@@kwstaskostiou6989 στο συγκεκριμένο βίντεο;
οι φιλελευθεροι αγαπανε την ελευθερια οσο και οι παιδοφιλοι τα παιδια(στην πραξη). στη θεωρία ολοι καλοι ειναι
Μπράβο σου για οοοοολο το βίντεο! Πολλά μπράβο!
Υπάρχει μια μίξη σοσιαλισμού και φιλελευθερισμού;
Σοσιαλδημοκρατια;
@@nefelimeg Μάλλον όχι γιατί οι σοσιαλδημοκράτες στην δεκαετία του 80 ήταν Κευνσιανοί.
Όλα όσα είπες περί φιλελευθερισμου τα περικλειει η φράση "τα δικά μας δικά μας και τα δικά σας δικά μας"
Τρου
Α, εσύ έχεις εμβαθύνει πολύ στο θέμα!!!
Τελικά είπες για το Mill. Ωστόσο σε παροτρύνω αν σε ενδιαφέρει.
Εεεεετσι είναι ο απόλυτος φιλελεύθερος. Διαβάστε Mill μπας και σωθούμε. Μπράβο σου! Όλα τα points σου είναι μιλλιανα.
Αναφορές σε Hayek, Smith και Ludwig von Mises σε βίντεο Νεφέλης. I'm sooo happy.
✌🏽✌🏽✌🏽
Έπρεπε να πετάξει και έναν rothbard.
👌
9:25 XAXAXXAXAXAXAXAXXA POLITICAL CORRECTNESS AND CANCEL CULTURE likes your comment!
Πολυ ωραιο βιντεο αλλα νομιζω πως δεν γινεται να μην αναφερεις τους λογους που σημερα εχει και αρνητικη σημασια καπελωνοντας την κοινωνικη του φυση.Πρακτικα τα καρτελ,,τα μονοπώλιά και οι πολυεθνικες εταιριες λογω της too big to fail φυσης τους(αμα πουμε οτι εστω λειτουργουν απολυτα νομιμα και ηθικα) ειναι που καταληγουν να παρεμβαινουν στα κρατη και οχι το αναποδο.Υπαρχουν παραδειγματα παρεμβασης σε τετοιο βαθμο που εχουν αλλαξει μεχρι και οι σχεσεις εργασιας σε ολοκληρες γεωγραφικες περιοχες του πλανητη
Ο ορος εχει ανανοηματοδοτηθει αρκερα μαλιστα καποτε επαιζε πολυ το debate μεταξυ των δεξιων ελευθεριστων με τους ελευθεριακους σοσιαλιστες για την χρηση του
κάνε ένα expand στο θέμα του εμβολίου να δούμε τι θα μας πει το κοινό :D
Και να με δείρουν; Όχι 😂
Θα πρότεινα ενα κόμικ ονόματι Σουπερκραχ. Είναι μια περιγραφή του τι είναι ο φιλελευθερισμος, μιλάει αναλυτικά για τη ζωή της Αιν Ραντ και το ποιος ήταν ο ρόλος της στην ιστορία του νεοφιλελεφθερισμου και του αντικειμενιαμου και πως φτάσαμε στο κραχ του 2009 και την παγκόσμια οικονομική κρίση. Επίσης θα μάθετε και γιατί η Ελλάδα χρεοκόπησε και θα αντιληφθειτε το γιατί μια ελεύθερη οικονομία δεν είναι σε θέση πάντα να αυτορυθμίζεται και καταρρέει ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Είναι πολύ ευχάριστο μικρό και φτηνό. Αξίζει
Γιατί η Ελλάδα χρεοκόπησε;
Αν απαντήσεις πρόσεξε τι θα γράψεις γιατί κανένα κράτος δεν χρεοκόπησε από εσωτερικό χρέος (χρέος στο νόμισμα της χώρας).
Νεφελη γιατι εκλεισες τα σχολια στη συνεντευξη με τον Κυριακο Μητσοτακη? 😢😢😢
Πάντως για το κράτος-νυχτοφύλακα μίλησε πρώτος ο Humboldt για να βάζουμε τα πράγματα σε σειρά.
0.39 Peralta ξεκάθαρα
Πολυ μετριο το βιντεο σου. Παιρνεις μια εννοια παρα πολυ περιπλοκη, με πολλες εκφανσεις ως προς τον ανθρωπο, το κρατος, την οικονομια, εννοιες που εχουν υποστει πολλες αλλαγες απο τοτε που υπαρχουν και προσπαθεις να τα εξηγησεις ολα μεσα σε ενα 20λεπτο βιντεακι. Εκτος αυτου πετας και εξτρα λεξεις και εννοιες (οπως θατσερισμος, ριγκανισμος κλπ.) τα οποια επισης δεν εξηγεις (τι να πρωτοπεις, οκ) και μαζι με την προσπαθεια σου για χιουμορ ωστε να μην ειναι βαρετο το βιντεο, το αποτελεσμα ειναι απλα ενα χαοτικο βιντεο, αξαιρετικα μικρης διαρκειας για το συγκεκριμενο θεμα.
Ολα αυτα στα λεω γιατι με ενδιαφερει το θεμα και θελω να δω και τα υπολοιπα βιντεο, αλλα δεν μπορω να μην απογοητευομαι απο το ποσο καλυτερο θα μπορουσε να ειναι.
Χωρισε περισσοτετο τα θεματα, μιλα για κατι πιο συγκεκτιμενο καθε φορα, μαζεψε πολυ περισσοτερα στοιχεια για το καθε θεμα ωστε να ξερεις κι εσυ ακριβως τι λες.
Και δες το βιντεο σου πολλες φορες πριν το ανεβασεις για να δεις αν υπαρχει συνοχη, γιατι δεν υπαρχει και πολυ. Σε αυτη τη φαση θα ονομαζα τα βιντεο σου "σκεψεις Νεφελης για το κρατος", σιγουρα οχι "explained".
Τα βίντεο δεν φτιάχνονται για πανεπιστημιακές διαλέξεις.
@@nefelimeg Σε καμια περιπτωση, αλλα αν δεις καναλια οπως η Καθημερινη Φυσικη η ο Astronio οι οποιοι κανουν ακριβως το ιδιο με εσενα αλλα στον τομεα τους, τα βιντεο τους ειναι πιο ολοκληρωμενα απο διαφορες αποψεις. Και επειδη τα θεματα που πιανεις εχουν πολυ ψωμι ειναι κριμα(κατ εμε παντα) να αφηνονται πραγματα ανεξηγητα. Καταλαβαινω πως για καποιον που δε ξερει χριστο τα βιντεο σου ειναι υπεραρκετα, αλλα καποιος που εχει ασχοληθει εστω και λιγο μπορει να καταλαβει οτι τα περισσοτερα που λες ειναι απλα ορισμοι wikipedia με παραδειγματα.
Έχουν επίπεδο τα βίντεο σου, μπράβο
Χωρίς τον προσβλητικό χαρακτήρα του σήμερα και εφόσον δεν υπάρχει κάποιο κόμμα τελικά στην Ελλάδα που να πρεσβεύει απόλυτα τον Φιλελευθερισμό, θα μπορούσε να (ξανα)υπάρξει άραγε Κόμμα των (Νεο) Φιλελευθέρων; 💭💭 (ως παιδί του Πλάτωνα και του Αριστοτέλη στη Γ' Λυκείου, είναι αδύνατο να μην πραγματοποιηθεί αυτός ο συνειρμός μετά από την εκτενή τριβή στην Ιστορία με τον Βενιζέλο)
Ίσως!
Υπάρχει φιλελεύθερο κόμμα και ονομάζεται φιλελεύθερη συμμαχία απλά είναι πολύ μικρό
Ξεχασες το "αορατο χερι" και την παραδοχη(περισσοτερο προειδοποιηση) του Σμιθ οτι ο επιχειρηματιας παντα θα ειναι αντιθετος στο κρατος για να κυνηγησει το κερδος και το συμφερον. Ωραιο βιντεο, χρειαζεται προτασεις βιβλιων στο τελος για κοσμο που ενδιαφερεται να το ψαξει λιγο περαιτερω :)
Δεν ξέρω αν είσαι φιλελεύθερη αλλά το εξηγείς καλά και με αρκετή αμεροληψία, μπράβο για το βίντεο!
Το κατά δυναμιν ❤️❤️
2:05 wtf bro?
Υποψιάζομαι ότι εσύ θα φέρεις (αν δεν έχεις φέρει ήδη) το BreadTube στα ελληνικά δεδομένα.
Είσαι καταπληκτική!
Θα βοηθούσε παρά να πάρα πολύ να έβαζες παραπομπές. Γιατί εμένα μου δίνεις την αίσθηση ότι αντλεις την ύλη σου από handbooks του κυριακάτικου βήματος, της βικιπαίδειας και ίσως κάποια συγγράμματα μαθημάτων επιλογής από την νομική. Εν πάση περιπτώσει αν θες να ασχολείσαι με αντικείμενα που άπτονται του πολιτικού φαινομένου δεν μπορείς να το κάνεις σαν να ασχολείσαι με ένα νεκρό πράγμα.
Φιλελευθερισμος είναι η ουτοπια κατά την οποία μπορεί να υπάρξει ελεύθερη οικονομία χωρίς κράτος.
Αυτό που λες λέγεται αναρχοκαπιταλισμός και είναι μια από τις κεντρικές ιδεολογίες του ιδεολογικού δέντρου του αμερικάνικου λιμπερταριανισμού(''right wing'' libertarianism) μαζί με τον μιναρχισμό που υποστηρίζει πως το κρατός πρέπει να παρέχει ως υπηρεσίες μόνο τα δικαστηρία,την αστυνομία και τον στρατό για την προστασία και την επιβολή των δικαιωματών ιδιοκτησίας των ατόμων οπότε δεν είναι κάθε φιλελελευθερός αναρχικός ή έστώ ''δεξιός'' λιμπερταριανός .
Νεφέλη μου σ αγαπώ ! Ότι κάποιος από τους ερωτηθέντες είπε ότι ο Βαρουφάκης είναι φιλελε !! Ελπίζω να το έπιασα σωστά ότι είναι λάθος , θέλω το σχόλιο σου . Ποιες οι διάφορες φιλελε με συντηρητικούς . Για να καταλάβω τι είμαι φιλελε η συντη ; Από αυτόν βγήκε η μίζα ;;;; Χαχα
Στο επόμενο βίντεο μιλάμε για συντηρητισμό✌🏽
η ειρωνία είναι ότι ο Βαρουφάκης είναι υπερ των αγορών που λειτουργούν με φιλελεύθερους οικονομικούς όρους, αλλά κατά του καπιταλισμού
@@andrewpepegitis5231 δημοκρατκός σοσιαλισμός με λίγα λόγια
@@kwstaskostiou6989 Απ οσο έχω ακούσει νομίζω η σοσιαλδημοκρατία δεν ειναι ακριβής όρος. Σίγουρα ειναι περισσότερο κοντά απ τον φιλελευθερισμό και ακόμη περισσότερο απο τον κρατικό σχεδιασμό με κατοχή των μέσων παραγωγής. Στην παρακάτω ομιλία στο 67ο λεπτό το περιγράφει με παράδειγμα, το οποίο νομίζω το χει κάνει και βιβλίο. th-cam.com/video/9aK4OztueuE/w-d-xo.html
@@andrewpepegitis5231 λογικα θα νομιζεις οτι εκανα λαθος αλλα οχι, δεν μιλησα για σοσιαλδημοκρατια αλλα για δημοκρατικο σοσιαλισμο, ειναι δυο διαφορετικα πραγματα, ψαξτο. Αυτη ειναι και η ιδεολογια του κομματος του.
Έπρεπε να αναφέρεις και για τον κοινωνικό φιλελευθερισμό, ίσως το μόνο παρακλάδι που δεν έχει κλίση προς τα δεξιά και οι ιδεολόγοι του συναντώνται συνήθως σε φιλελεύθερα ή σε σοσιαλδημοκρατικά κόμματα. Τέτοιο κόμμα ήταν πχ και το Ποτάμι.
🙏🏻🙏🏻🙏🏻
γιατι δεν υπαρχουν συντηρητικοι φιλλευθεροι?οπ
@@mpam002 Υποτίθεται τα κεντροδεξιά κόμματα όπως της ΝΔ περιλαμβάνουν αυτές τις δύο ιδεολογίες που ανέφερες κυρίως.
Κάθε άνθρωπος; Είσαι σίγουρη; Ή μήπως οι ήδη έχοντες ιδιοκτησία;
απλα ένα ακόμα υπέροχο βίντεο
Λοβ γιουυυ
Πολύ ωραίος ο μωβ/καφέ φωτισμός, τον τιμώ και στο σπίτι μου
Συγχαρητήρια Νεφέλη για το πρωτότυπο και επεξηγηματικό περιεχόμενο! Ο οικονομικός φιλελευθερισμός είναι μια παρεξηγημένη έννοια έως ανύπαρκτη στην Ελλάδα, που οφείλεται στο σοσιαλιστικό τρόπο λειτουργείας του κράτους από την μεταπολίτευση έως και σήμερα, καθώς και στην αριστεροκρατούσα παιδεία.
Θενκ γιου ❤️
Τι; σοσιαλιστικος τρόπος παραγωγής; από που προκύπτει αυτό; επίσης στην Ελλάδα δεν κυριαρχεί η "αριστερή" παιδεία αλλά η απολιτιλα
Ναι παρεξηγημένη έννοια, όχι ότι ενώ ο φιλελευθερισμός μιλάει για ελευθερίες, το κόμμα που τον αντιπροσωπεύει στην Ελλάδα σε βάζει να δουλεύεις Κυριακές και να πληρώνεσαι με ρεπό τις υπερωρίες.
Το να δουλεύεις Κυριακή είναι συνταγματικό
Ναι και ? Έχασες το point ,στις μέρες μας για κάποιους ο φιλελευθερισμός έχει αρνητική έννοια γιατί δεν είναι εδώ για να διεκδικήσει ελευθερίες και δικαιώματα όπως κάποτε αλλά για να ευνοήσει τον πλούτο και την αγορά.
Κοπελιά πιάνεις θέμα που απαιτεί γνώσεις ενός α βαθμού για να το εξηγήσεις χωρίς να παραπληροφορείς. Θα πρότεινα να διαβάσεις παραπάνω και τη φιλοσοφική θεώρηση αλλά και την ιστορία καθώς είναι εμφανές πως υπάρχει έλλειψη γνώσης αλλά και κατανόησης του αντικειμένου. Καταλαβαίνω πολύ καλά την αποποίηση ευθύνης που γράφεις στην περιγραφή του βίντεο αλλά πρέπει να αντιληφθείς κι εσύ ότι την ευθύνη την έχεις ούτως ή άλλως γιατί ζούμε σε εποχή που ο κάθε ένας και κάθε μια youtuber δυνητικά διαμορφώνει συνειδήσεις. Φιλικά
Αδελφούλη δεν είμαστε στο πανεπιστήμιο. Επίσης πριν βγάλω ένα θέμα το διαβάζω αρκετά. Και είμαστε ομάδα πισω από αυτό. Φιλικά
@@nefelimeg Μάλλον δεν κατάλαβες τι έγραψα. Επίσης μην το παίρνεις προσωπικά, απευθύνθηκα σε εσένα γιατί εσύ είσαι το πρόσωπο του καναλιού και η κριτική μου έγινε με βάση την ιδιότητα σου, όχι προς το άτομο σου. Ότι έγραψα λοιπόν ισχύει για όλη την ομάδα αν όλοι κάνετε την έρευνα. Καλή συνέχεια, με υγεία.
@@nefelimeg Νεφέλη μου, καλύτερα κάνε συνεργασία με τον Αμερικανό που ρώτησες στο δρόμο, γιατί είναι ο μόνος που κατέχει και τα δύο θέματα (φιλελευθερισμό και κράτος). Και επίσης, δεν έχει σημασία αν λες τη γνώμη σου στο πλαίσιο μαθήματος στο πανεπιστήμιο, ελέγχεσαι για την εγκυρότητα/ορθότητα της όπου και αν την εκφέρεις δημόσια.
Φιλικά
Είναι Θεουλης! Ναι απλά έχει διαφορετική βαρύτητα. Άλλο το Ίντερνετ κι άλλο το πανεπιστήμιο
Όλα όσα είπε ισχύουν. Υπάρχει κάτι λανθασμένο που είπε? Πες και σε μας που σπουδάζουμε πολιτικές επιστημες να μας ανοίξεις τα μάτια
αυτο με το βελοπουλο με γονατισε
Και μένα
Αυτόν τον Αμερικανό...ο μοναδικός που τα λέει ορθά! Ο μόνος! Που τον πέτυχες βρε παιδί μου; Ένα τηλέφωνό του βρε αδερφέ!
Χαχαχαχαχ ήταν υπέροχος όντως
Εγώ είμαι συντηρητικός Ζητώ ο βασιλιάς 🤣🤣🤣🤣
Ευχαριστούμε πολύ 😬😬
Εγώ ευχαριστώ ❤️
Aristo videaki! Bravo Nefeli 🍀🍀🍀
we thank you για το σαπορτ!!
Στους υπότιτλους του ξένου φίλου μας έχεις κάνει ένα λάθος στη μετάφραση. Μεταφράζεις και το liberal και το libertarian ως φιλελεύθερο. Κατά τ άλλα χαίρομαι να σε βλέπω στο youtube πραγματικά!!
#Nefeli_Meg τρελο τυπακι ! συγχαρητήρια για την εκπομπή !
Θενκ γιουυυυ
Παιδια η έννοια του φιλελεύθερου συμπυκνωνεται στο λεξικο ως εννοια διπλα απο το ονομα της Μιραντας της Ξαφα....
Υπέρ του ευρώ είναι, επομένως και του Φεντεραλισμού. Καμία σχέση δεν έχει με τον Νεοφιλελευθερισμό-Μονεταρισμό.
Κόμικς από Καθημερινή. Ο μόνος λόγος που έπαιρνα Καθημερινή. Έκλαιγα λίγο αλλά την αγόραζα.
ο Αμερικάνος μπαρμπας μπερδεύει τον φιλελευθερισμό liberalism με τον ελευθερισμο libertarianism.
Κάθε Αμερικάνος.
@@mariosx12 μπα ίσα ίσα, απ ότι έχω καταλάβει, πιστεύω οι ελευθεριστες στην Αμερική είναι μια χαρά υπαρκτοί και αντιληπτοί στην πολιτική ζωή σαν πολιτικό ρεύμα. Στην από δω μεριά του Ατλαντικού είναι κάτι που δεν το χουμε τόσο και αγνοούμε την ύπαρξη του και τείνουμε να συγχέουμε τις ροες της δεξιάς σε μια. Ειδικά στη χώρα μας θα μπορούσε να πει κάποιος καλα καλα δεν υπάρχει διακριτός διαχωρισμός μεταξύ φιλελευθέρων και συντηρητικων.
Τι μου 'ρχεται πρώτο; Ο Άνταμ Σμιθ.
Φιλελευθερισμός=Ελευθερια.
Ooook fellas
Θέλω βίντεο για Καρλ Σμιτ
Ok
siuuuuuuuuuuuuuuuuuu
αλλο τι ειναι σαν ορισμος αλλο πως τον μεταφραζουν διαφοροι και αλλο εσυ. εσυ εισαι φιλελου με την κακη εννοια :D
Κι άλλο τι λες κι εσυ ✌🏽
@@nefelimeg στο σημείο με τον Στάλιν τα έσπασες. Γέλασα καλά 😜
Μας έλειψες νεφελακι μου όμορφο χάθηκες χιχιχιχιχιχι
Ε τι χαθηκα! Μια βδομάδα έλειψα 😂
Νομίζω "Better Call Meg > Κράτος Explained". Κρατώ επιφυλάξεις για τη συνέχεια, αλλά προσωπικά το Better Call Meg δε θέλω να τελειώσει.
Δε θα τελειώσει απλά θα πάρει άλλη μορφή.
Ως άτομο που έχει μια φιλελεύθερή ιδεολογία σκέφτηκα να δώσω απαντήσεις στις 2 ερωτήσεις που έκανες σε διάφορα άτομα και να κανώ σχολιασμό στις απαντήσεις τους(κρίμα που δεν ήμουν εκεί ): .
Καταρχάς στο ερωτημά τι είναι ο φιλελευθερισμός έκανες η ιδια μια αρκετά καλή ανάλυση ετσί δεν θα θα το αναλύσω ιδιαίτερα αλλά θα μπορούσαμε να πούμε σε μια περίοδο ότι φιλελευθερος είναι αυτός που πιστεύει οτί μπορούμε να λέμε Όχι ή Ναι σε οικονομικες και κοινωνικες συναναστροφές με την δικια μας θέληση τις περισσότερες φορές.
Τώρα στην ερώτηση ποιος είναι φιλελευθερος πολιτικος η καλύτερη απάντηση που σκέφτηκα είναι o Mart Laar της Εσθονίας που ήταν ουσιαστικά ο πρώτος πρωθυπουργός της μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης(φαν φακτ ισχυριστικε ότι το πρώτο βιβλίο που διάβασε ποτέ για οικονομικά είναι το Free to Choose του ζεύγους Friedman) και έτσι εισήγαγε στην χώρα του ριζικές οικονομικές μεταρρυθμίσεις με κυριότερες : τον κατ 'αποκοπή φόρος εισοδήματος(20%) , την μαζική ιδιωτικοποίηση των περισσότερων δημοσίων υπηρεσιών με διαφανείς δημόσιους διαγωνισμούς , την ισορρόπηση του προϋπολογισμού και την καταργήση της πλειοψηφίας των επιδοτήσεων και όλων των δασμών στο εμπόριο και στο πολιτικό κομμάτι στην δευτερή θητεία του εβάλε την Εσθονία μέσα στην ευρωπαϊκή ένωση και επίσης βοήθησε σημαντικά την χώρα αυτήν να αποφυγεί τον αυταρχισμό και την κλεπτοκρατία που δυστυχώς παραμένουν σε αρκετές μετάσοβιετικες χώρες όπως η Ρωσία και η Ουκρανία με αποτέλεσμα η χώρα αυτη να είναι μια από τις 30 πιο δημοκρατικές χώρες στον κόσμο(φυσικά συνέσφεραν σε αυτό και οι υπολοιπές εσθονικές κυβερνησεις ανεξαρτήτως ιδεολογίας αλλά λόγω του γεγονόντος οτι υπηρξε έντονη οικονομική αναπτυξή σχετικά συντομά, αποφευτηκε μεχρι στιγμης η εκλογη της ακροδεξίας ή ακόμα χειρότερα η εκλογή του εσθονικού αντίστιχου του Πουτίν ) .
en.wikipedia.org/wiki/Democracy_Index
σχολιασμός για απαντήσεις:
α) η ελευθερία του λόγου είναι μια σημαντική αξία για τους φιλελευθέρους αλλά δεν είναι η μόνη αξία ή ακόμα και η πιο σημαντική , για να μάθουμε αν είσαι πιθανως φιλελευθερος ή όχι πρέπει να ξερουμε την απαντηση σου σε 3 ερωτήματα όπως ποιος πρεπεί να να αποφασίζει για εσένα όταν είσαι ενήλικας : εσύ ή ο εαυτός σου? , μπορώ να καταναλώνω οποιαδήποτε ουσία εφόσον γνωρίζω τις πιθανές παρενέργειες της ακόμα και αν είναι μη εγκεκριμένα φάρμακα ή οπιούχα ναρκωτικά; και έχουμε αδιαμφησβήτητα το δικαιώμα να πάρουμε καταναγκαστικά τον καρπό της εργασίας καποιου για θεωρητικά καλό σκοπό(για παράδειγμά εθνικοποίηση τραπεζών ή αυξημένοι φόροι στους δισσεκατομυριούχους) ή να τον φυλακίσουμε επειδή δεν μας αρέσει(π.χ ιερόδουλες) .
β. στο σημείο 1:00 - 1:17 πρώτον όταν λίγες επιχειρησείς ελέγχουν σε μεγάλο βαθμο την προσφορά ενός προϊόντος αυτό δεν λέγεται μονοπώλιο αλλά ολιγοπώλιο και προσοχή στα οικονομικά δικαίου διοτί η πραξή που περιγράφεις με τα 2 καταστήματα στην γειτονια που ελεγχουν την τιμή ονομάζεται Αθέμιτη Σύμπραξη και τα ολιγοπώλια που διαπράτουν αυτήν την πραξή ονομάζονταί καρτέλ επομένως δεν είναι κάθε ολιγοπώλιο κακό αντιθέτως αρκετές φορές στον πραγματικό κόσμο ειναι καλά λόγω της οικονομίας κλίμακας που σημαίνει πως οι μεγαλύτερες εταιρείες εχουν περισσότερα χρήματα και κεφαλαιό οπότε ξοδευούν περισσοτερα για ερευνά και αναπτυξή η οποια οδηγει στην καινοτομια μια από τις βασικες αιτίες που ο συγχρόνος πολιτισμός σε ολές τις περιοχές σχεδόν είναι καλύτερος από τον 19αι.(χαρακτηριστικά παραδείγματα σήμερα Microsoft και Google) .
Γ. Στο ίδιο σημείο ανέφερε τις εταιρείες Nestle και Zara που εχουν κατηγορηθεί για παιδική εργασία . Κοιταξέ ουτέ εμένα μου αρέσει η παιδική εργασια σε εργοστάσια αλλά πρεπεί να αναλογιστούμε ποιες είναι οι ενναλακτικές θεσείς εργασίας σε εκεινά τα μέρη , πιθανότοτα δεν υπάρχουν δουλείες σε γραφείο ή ακόμα και ταμίες στα supermarket αλλά αγρότες σε οικογενειακό αγρόκτημα ,καταναγκαστικη εργασία σε ορυχεία και μαυρή αγορά(πορνεία,ναρκωντικά κτλ.) μαλλόν για αυτό στέλνουν τα παιδια να δουλέψουν στις φυτείες κακάο και τα εργοστάσια βαμβακιού επειδη αυτές οι δουλειές προσφέρουν περισσότερα χρήματα και ασφάλεια σε συγκριση με την ενναλακτική μάλλον αν καταστρέψουμε αυτές τις εταιρείες ή απαγορευσουμε νωρίς την παιδική εργασία δεν θα βλάψουμε κυρίως την κακιά Zara αλλά τους ελληνές καταναλωτές που δεν έχουν ούτε ένα κοινό στοιχειο με το lifestyle του ΣΝΙΚ(ουτέ εγώ εχώ αλλά δεν αγοράζω συχνά ρούχα ;) και πιο σημαντικό τα παιδια και τις οικογένειες στο Μπακλαντες που αγωνίζονται να επιβιώσουν και προσπαθούν να βελτιώσουν το βιοτικό επιπεδό τους. Anyway το θετικό στοιχείο στην συγχρονή εποχή είναι ότι η παιδική εργασία εχεί μειωθει σημαντικά ειδικότερα σε χώρες της Ανατολικής Ασίας επομένως Καλή πρόοδος Και ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ Νεφέλη 😄.
ourworldindata.org/child-labor#child-labour-across-countries-today
slate.com/business/1997/03/in-praise-of-cheap-labor.html
Αυτό στην Εσθονία ήταν Νεοφιλελευθερισμός (μονεταρισμός) της σχολής του Σικάγο.
@@fotis1964 Και?
@@ChrisParaschos Δεν είναι φιλελευθερισμός όπως τον εξέφρασε ο Άνταμ Σμιθ. Οι Μονεταριστές δεν είναι φιλελευθεροι.
@@fotis1964 ''δεν συναίσθημα φιλελευθεροι'' 😶 μηπώς θα ήθελες να διορθώσεις κάτι διότι δεν είμαι σίγουρος για το τι λες .
@@ChrisParaschos Οι Νεοφιλελεύθεροι-Μονεταριστές δεν είναι φιλελεύθεροι.Πλησιάζουν στον αναρχοκαπιταλισμό.
Όταν κάποιος αναφέρει σαν φιλελεύθερο τον Μητσοτάκη τότε υπάρχει πραγματικά θέμα. Ο άνθρωπος που έχει κάνει διατίμηση μέχρι και στις χάρτινες μάσκες, ελέγχοντας όλους τους τομείς της οικονομίας.
όλους τους τομείς της οικονομίας λίγο υπερβολή. κατανοώ το υπόλοιπο
@@nefelimeg Δεν πληρώνει 10.000 παπάδες, δεν επιστρατεύει ιδιωτικές κλινικές αποζημιώνοντάς τες, δεν δίνει χρήματα στα κανάλια, στις εφημερίδες μέσω λίστα Πέτσα, για έρευνα, δεν επιδοτεί αιολικά φωτοβολταικά των ΜΕΓΑΛΩΝ ΠΑΙΚΤΩΝ, δεν δίνει επιδότηση για αγορά αυτοκινήτου, ακτοπλοικά άγονες γραμμές ,λιμάνια, Εγνατία Αττική Οδός. Θέλω να πώ πίσω απ όλα κρύβεται κρατικό χρήμα, δυστυχώς όχι με την έννοια του δημόσιου αλλά με την έννοια οτι το κρατικό χρήμα και την εξουσία τα διαχειρίζονται ελάχιστοι. Οπότε κατά την γνώμη μου αν πιστεύει κάποιος οτι έχει κάτι το φιλελεύθερο το σύστημα που ζούμε τότε γελιέται.
@@mouzesteddy δυστυχώς αυτός είναι ο φιλελευθερισμός στην πράξη φίλε μου, όχι μόνο στην Ελλάδα, παγκοσμια.
χρησιμοποιει το κρατικο χρημα για να ταιζει ιδιωτικο τομεα. ειναι η ουσια του νεοφιλελευθερισμου σε ανθρωπο.
Η ελεύθερη αγορά δεν σημαίνει ασυδοσία. Η διατίμηση μπήκε μόνο στις μάσκες και σε έκτακτες μάλιστα συνθήκες του Κορωνοιου. Όπως επίσης και η εκτύπωση χρήματος, στην ουσία δανεισμός από το τις μελλοντικές γενιές, ώστε να ξεπεραστεί η έλλειψη παραγωγικότητας λόγω των καραντινών.
Σαν αναρχοκαπιταλιστής (ακραία φιλελεύθερος δηλαδή, πιο φιλελεύθερος από τους νεοφιλελεύθερους, βρήκα αυτό το βίντεο πολύ ενδιαφέρον!
Συγχαρητήρια!
Σε επόμενο βίντεο αναφέρομαι και σε αυτό!
Back to feudalism ?
Ο Αμερικανος είναι μαγεία
eimai
Χαχα.
Όλα καλά θα πάνε
Είμαι
Θά ήθελα λίγο παραπάνω λεπτά στης ερωτήσεις του κοινού 😀🤣 είχε ενδιαφέρον
Δυστυχώς πολύ επιφανειακά τα είπες. Δεν μπορώ να καταλάβω αν κατανοείς τί λες ή προσπαθείς να το λαϊκεύσεις
Να το εκλαικευσω
ΕΙΝΑΙ Ο ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
What is liberalism without cringe jokes:
th-cam.com/video/VlLgvSduugI/w-d-xo.html
Εμείς περνάμε καλά 🤷🏻♀️
Εμείς θέλουμε τα κριντζ αστεία. Χωρίς κριντζ αστεία βρίσκουμε παντού εξήγηση για τον φιλελευθερισμο:")
Ayn Rand μόνο.
Πασοκαρα μόνο
Βρε Νεφέλη...το λέω με μεγάλη συμπάθεια προς εσένα. Τα βίντεο με νομικές έννοιες ήταν καταπληκτικά. Τι σε έπιασε να ασχοληθείς με μοντέλα που είναι οικονομικο-κοινωνικο-πολιτικά; Κατά αντιστοιχία με τα προηγούμενα βίντεο σου, θα έπρεπε να είχες έναν οικονομολόγο έναν κοινωνιολόγο και έναν των πολιτικών επιστημών και πάλι το βίντεο θα "ακροβατούσε". Please μην καταλήξεις να κάνεις βίντεο ιδεολογικής ανάλυσης ΝΔ ΠΑΣΟΚ ΚΚΕ κλπ(ελπίζω να μη σου έβαλα ιδέες). Το κενό της νομικής ανάλυσης το καλύπτεις καταπληκτικά με γνώσεις και μπρίο.
Γιατί εξελισσόμαστε ως άνθρωποι πρώτον και δεύτερον ποιος σου είπε ότι διαβάζαμε μόνο νομικά; Ποιος σου είπε επίσης ότι δεν έχω ασχοληθεί και με πολιτικές εννοιες; Επισης είμαστε τιμ ανθρώπων πισω από αυτό που έχουμε τις ειδικότητες που ψαχνεις. Γενικά αν δε σου αρέσει μην το βλέπεις.
Είμαι φιλελεύθερος