חינוך לקשרים בריאים כולם יודעים שיחסים טובים עוזרים בכל מישורי החיים, במשפחה, בעבודה, עם שכנים, אבל המציאות מראה שהקשרים בין בני אדם הולכים ומידרדרים. למה כך קורה, ומה אפשר לעשות כדי לחסוך לעצמנו מצבים קשים? על מהפכה חברתית-תרבותית ועל חינוך לקשרים בריאים. יחסו של האדם לזולת מבוסס קודם כל על הקשרים שהיו לו עם הוריו. כבר מינקות, מתעורר בתינוק רצון שאימו תשרת אותו, ומתפתחת נטייה טבעית לנצל לטובתו את כל מה שסביבו. אם מקטנות מרעיפים על הילד אהבה ללא גבולות והוא מתרגל לכך שמותר לו הכול, בכל מקום שאליו יגיע במהלך חייו הוא יתייחס לכולם באופן אגואיסטי וידרוש שירקדו לפי החליל שלו. מכאן עולה עצה ראשונה להורים: כדאי שתראו לילד יחס דו-שכבתי. מצד אחד חשוב להביע חום ואהבה ולחזק את הביטחון, מצד שני חובה להציב גבולות שמראים שצורות התנהגות שליליות לא מקובלות. הילד מרגיש את היחס אליו בכל תא ותא שבגופו, ברגש ובשכל שלו, וכך הוא יתרגל לחלק את עולמו הקטן לשניים, טוב ורע. אם לא נראה לילדים כיצד נכון להתייחס לבני אדם אחרים, כמו גם לדומם, לצומח ולחי, הרי שאנחנו עצמנו מקלקלים אותם. דגש חשוב: החינוך הכי טוב הוא בדוגמה אישית. עלינו להראות לילדים כיצד אנחנו מתייחסים לכל דבר, איך אנחנו מגיבים לדברים שמתרחשים, בליווי של הסבר למה אנחנו פועלים בדרך מסוימת, ונמנעים מפעולה אחרת. ילדים קולטים הכול. במבט רחב, כדי להגיע לצורת יחס אידיאלית לזולת, אדם צריך להרגיש את כל המערכת שבתוכה הוא חי. להבין שיש לו קשרים הדדיים עם אנשים, לחוש מה הם רוצים ממנו ומה הוא מהם, להכיר את עולמו הפנימי, את העולם הסובב ואת האינטראקציות שבין השניים. לימוד המערכת הזו יביא קודם כל להכרת הרע שבטבע האדם. באופן טבעי, אדם שואף לנצל הכול לטובתו הפרטית, על חשבון כולם. אבל בעולם מקושר כמו של היום הנטייה האגוצנטרית הזו הורסת הכול, מדרדרת אותנו ממלחמה למלחמה, מגירושין לגירושין, מחריבה את כדור הארץ, את היחסים בחברה, בעסקים, אפילו בין הורים לילדים, ולכן נדרש שדרוג בתוכנת ההפעלה של האדם. רוצים או לא, אנחנו תלויים זה בזה ומשפיעים זה על זה. כולנו בסירה אחת. כך החיים מלמדים אותנו שחובה לשנות את קוד ההתקשרות בין בני האדם מהקצה אל הקצה. בשיא התפתחותנו נגיע לרמה של קשרי אהבה בין כולם, שכל אחד ירגיש את האחרים כמו שהוא מרגיש את עצמו. המעבר בין המצב האגואיסטי והמפורד למצב האלטרואיסטי והמחובר, דורש אמצעי לשינוי טבע האדם. אמצעי כזה טמון בטבע, זהו כוח מחבר שמתגלה ברשת קשרים מיוחדת שיוצרים בין בני אדם. לשם כך דרושה לנו מהפכה ביחסים בינינו. בעזרת כלי התקשורת, מערכות החינוך והתרבות, וכל כלי אחר שיש ברשותנו, עלינו לבנות מאפס חברה חדשה. חברה שתנסה לשחק כמו בתיאטרון את היחס המתוקן לזולת. המאמצים המשותפים להתייחס טוב זה לזה, להתחשב, להתקרב, להראות לאחרים שהם יקרים לנו, יעוררו עלינו כוחות חיוביים שטמונים בטבע, כוחות של השפעה טובה, חיבור ואהבה, והם יתחילו כמו לשטוף אותנו, לשנות לנו את ההגדרות הפנימיות. בשורה התחתונה, האושר של האדם של תלוי באיכות הקשר שיש לו עם הסובבים אותו. אפשר להגיע לחיים טובים, בטוחים, רגועים, שקטים ויפים לנו ולילדינו, אפשר להיפטר מכל הצרות והבעיות, לחסוך המון משאבים וכוחות, לחיות באושר ועושר ממש - רק על ידי חינוך כלל-חברתי לקשרים בריאים. אם נהיה מוקפים באנשים שאוהבים אותנו ואנחנו אותם, אם תהיה בינינו ערבות הדדית במלוא מובן המילה, אם נרגיש שבכל מקום יש סביבנו משפחה גדולה ותומכת, מה יכול להיות יותר טוב מזה?
כל הכבוד יוסי אלפי על הפרייקט הזה!
יעקב למדן
חינוך לקשרים בריאים
כולם יודעים שיחסים טובים עוזרים בכל מישורי החיים, במשפחה, בעבודה, עם שכנים, אבל המציאות מראה שהקשרים בין בני אדם הולכים ומידרדרים. למה כך קורה, ומה אפשר לעשות כדי לחסוך לעצמנו מצבים קשים? על מהפכה חברתית-תרבותית ועל חינוך לקשרים בריאים.
יחסו של האדם לזולת מבוסס קודם כל על הקשרים שהיו לו עם הוריו. כבר מינקות, מתעורר בתינוק רצון שאימו תשרת אותו, ומתפתחת נטייה טבעית לנצל לטובתו את כל מה שסביבו. אם מקטנות מרעיפים על הילד אהבה ללא גבולות והוא מתרגל לכך שמותר לו הכול, בכל מקום שאליו יגיע במהלך חייו הוא יתייחס לכולם באופן אגואיסטי וידרוש שירקדו לפי החליל שלו.
מכאן עולה עצה ראשונה להורים: כדאי שתראו לילד יחס דו-שכבתי. מצד אחד חשוב להביע חום ואהבה ולחזק את הביטחון, מצד שני חובה להציב גבולות שמראים שצורות התנהגות שליליות לא מקובלות. הילד מרגיש את היחס אליו בכל תא ותא שבגופו, ברגש ובשכל שלו, וכך הוא יתרגל לחלק את עולמו הקטן לשניים, טוב ורע. אם לא נראה לילדים כיצד נכון להתייחס לבני אדם אחרים, כמו גם לדומם, לצומח ולחי, הרי שאנחנו עצמנו מקלקלים אותם.
דגש חשוב: החינוך הכי טוב הוא בדוגמה אישית. עלינו להראות לילדים כיצד אנחנו מתייחסים לכל דבר, איך אנחנו מגיבים לדברים שמתרחשים, בליווי של הסבר למה אנחנו פועלים בדרך מסוימת, ונמנעים מפעולה אחרת. ילדים קולטים הכול.
במבט רחב, כדי להגיע לצורת יחס אידיאלית לזולת, אדם צריך להרגיש את כל המערכת שבתוכה הוא חי. להבין שיש לו קשרים הדדיים עם אנשים, לחוש מה הם רוצים ממנו ומה הוא מהם, להכיר את עולמו הפנימי, את העולם הסובב ואת האינטראקציות שבין השניים.
לימוד המערכת הזו יביא קודם כל להכרת הרע שבטבע האדם. באופן טבעי, אדם שואף לנצל הכול לטובתו הפרטית, על חשבון כולם. אבל בעולם מקושר כמו של היום הנטייה האגוצנטרית הזו הורסת הכול, מדרדרת אותנו ממלחמה למלחמה, מגירושין לגירושין, מחריבה את כדור הארץ, את היחסים בחברה, בעסקים, אפילו בין הורים לילדים, ולכן נדרש שדרוג בתוכנת ההפעלה של האדם.
רוצים או לא, אנחנו תלויים זה בזה ומשפיעים זה על זה. כולנו בסירה אחת. כך החיים מלמדים אותנו שחובה לשנות את קוד ההתקשרות בין בני האדם מהקצה אל הקצה. בשיא התפתחותנו נגיע לרמה של קשרי אהבה בין כולם, שכל אחד ירגיש את האחרים כמו שהוא מרגיש את עצמו.
המעבר בין המצב האגואיסטי והמפורד למצב האלטרואיסטי והמחובר, דורש אמצעי לשינוי טבע האדם. אמצעי כזה טמון בטבע, זהו כוח מחבר שמתגלה ברשת קשרים מיוחדת שיוצרים בין בני אדם. לשם כך דרושה לנו מהפכה ביחסים בינינו. בעזרת כלי התקשורת, מערכות החינוך והתרבות, וכל כלי אחר שיש ברשותנו, עלינו לבנות מאפס חברה חדשה. חברה שתנסה לשחק כמו בתיאטרון את היחס המתוקן לזולת. המאמצים המשותפים להתייחס טוב זה לזה, להתחשב, להתקרב, להראות לאחרים שהם יקרים לנו, יעוררו עלינו כוחות חיוביים שטמונים בטבע, כוחות של השפעה טובה, חיבור ואהבה, והם יתחילו כמו לשטוף אותנו, לשנות לנו את ההגדרות הפנימיות.
בשורה התחתונה, האושר של האדם של תלוי באיכות הקשר שיש לו עם הסובבים אותו. אפשר להגיע לחיים טובים, בטוחים, רגועים, שקטים ויפים לנו ולילדינו, אפשר להיפטר מכל הצרות והבעיות, לחסוך המון משאבים וכוחות, לחיות באושר ועושר ממש - רק על ידי חינוך כלל-חברתי לקשרים בריאים. אם נהיה מוקפים באנשים שאוהבים אותנו ואנחנו אותם, אם תהיה בינינו ערבות הדדית במלוא מובן המילה, אם נרגיש שבכל מקום יש סביבנו משפחה גדולה ותומכת, מה יכול להיות יותר טוב מזה?
An ample heading..." Mesaprey ha sipurim" . The ever lasting NEAD to Yak.....( the " word" Mosad and Yak dont go well together)
יוסי אלפי היקר, למה לא להביא זמר/ת רוסיים ? הביצוע הישראלי חלש מאוד...