Candaş Özer Yolcu "Kıbrıslı Maronitler" Kormacit/KOruçam belgeseli
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 6 ก.พ. 2025
- Kıbrıslı Maronitler, KKTC'nin III. halkıdır, Rum değil, Maruni'dirler, yani Arap Katolik Hristiyan mezhebi mensubudurlar. Kıbrıs'a 13. yüzyılda, Lüzinyan döneminde Lübnan'dan gelmiş ve Kıbrıs'ta yerleştirildikleri topraklara "Gorua Macidi" doğduğumuz topraklardan geldik, ama toprağımızı getiremedik anlamında bir isim verilmiştir. Yani bugünkü Gormacit (Koruçam)
Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'inin, en çok taklit edilmeye çalışılan ilk gezi&kültür programı...
Kıbrıs'ın ilk gezi&kültür ve belgesel programı "YOLCU" 2005 yılının Eylül ayında Kıbrıs Genç Tv'de yayın hayatına girmiş ve 2012 yılına değin tüm KKTC köy ve beldeleri gezilip görülünceye kadar sürmüştür. Gezi kültür programı yolcu, 10. yılı Ocak ayında isim değişikliğiyle "Şiirbaz Yolcu" adıyla, gezi kültür avcılığına devam etmektedir.
Candaş Özer: İlkokul yıllarında müziğe ve edebiyata karşı ilgi ve yeteneği keşfedildi... Lise döneminden başlamak üzere, şiir ve deneme öyküleri çeşitli gazetelerde yayınlandı. 1992 yılında, gazeteciliğe, o dönemlerde Kuzey Kıbrıs'ın en yüksek tirajına sahip bir gazetesinde "Köy Muhabiri" olarak başladı... Yıllarca köyleri dolaşarak sığ köşelerin sesini duyurdu. Amatör bir ruhla "Mesarya'dan Geçecek Gara Tren" adlı bir Kıbrıs trajedisi olan tiyatro oyununu yazıp yönetmesi ve başrolde oynayıp çok başarılı bulunması tiyatro ile samimiyetini artırıp güçlendirdi. Özel bir okulda sahne sanatları ve diksiyon eğitimi aldı. Anı ölümsüzleştirmenin keyfini fotoğraf sanatı ile tanışarak yaşadı. Fotoğrafçılık sanatında bir çok yarışmada birincilik ödüllerine laik görüldü. Ses, söz, kelime ve görüntü estetiğini kullanarak çeşitli dönemlerde reklam metin yazarı olarak çalıştı. Şiir, deneme, öykü, tiyatro ve köşe yazarlığı derken 1999 yılında yakın arkadaşlarının önerisi ile Radyo ile tanıştı. Radyo deneyimine "Fasl-ı Muhabbet" adlı gece programları ile başladı. Şiiri program malzemesi yapmak yerine, radyoda kendi deneme yazılarını kullanarak şiirsel doğaçlamalarla gece programcılığına farklılık getirdi. İleriki dönemlerde 4 yıl süren, First Fm'in ilk canlı performans radyo tiyatrosunu gerçekleştirdi. Büyük bir dinleyici kitlesine sahip olan "Pekri Mustahali dayı" tiplemesini canlı performansla oynayarak çok büyük bir popülerlik kazandı. 2000-2004 yılları arasında "Pekri Mustahali dayı ile Haftasonu keyfi" adlı programında Mustahali Dayı ve gomması Emirali (Kıbrıs ağzı), Keşanlı Eşref (Trakya ağzı), Madam Drama ( Yaşlı Ermeni), Yanık Şehmuz (Doğu ağzı), Titirek Tursun (Karadeniz ağzı) tiplemelerini ve onların yöresel ağız ve kişiliklerini başarı ile oynayarak tek kişilik radyo oyunu performansı ile çok büyük kitleler tarafından beğeni topladı. Bu karakterlerin içinde en çok "Pekri Mustahali dayı" karakteri unutulmazlar arasına girdi ve ölümsüzleşti. Çünkü Mustahali dayı hala ölmedi First Fm reklamlarında yaşamaktadır. Tiyatral yeteneği, yazarlık kabiliyeti ve Kıbrıs ağzı ustalığı kendisine 2005 yılında Kıbrıs Genç TV'de yayınlanan "YOLCU" programı ile Televizyonculuk kariyeri kazandırdı. Kuzey Kıbrıs televizyonculuğunda bir ilk olan "YOLCU" adlı gezi&kültür programı ile KKTC televizyon programları arasında "En çok izlenen TV Programı" onuruna 2 ayrı dönemde de laik görüldü. Çeşitli TV ödülleri ile bu başarısı taçlandırıldı. Halen Kıbrıs Genç TV'de yayınlanan gezi kültür programı "YOLCU" bir çok Televizyon ve programcı tarafından örnek model gösterildi ve "YOLCU" benzetmesi bir çok TV programı türetilerek diğer televizyonlarda yayına girdi. Kuzey Kıbrıs'ın ilk özel radyosu First Fm'de 10 yılıdır süren ve her Salı-Perşembe 22-24 saatleri arasında geceye "Günaydın Gece" diyen radyo programı Fasl-ı Muhabbet ile First Fm'in radyo klasiği oldu.
Emeğinize sağlık
Adamızin insanı sahip çıkalım ☺ irki ne olursa olsun onlarda bizim insanimiz.
Harikaydı konuşmalar.
Maria ve Christinaya bayıldım.
İlk Kıbrıs gelişimde o köye gideceğim.
Konya’nın ötekileri kolleksiyonuma Konya Marunîlerini araştırırken seni yakaladım.
Kıbrıs’ı da zaten pek severim.
Sevgi ve Selamlar..
Konya’da Bir Azınlık:
#Maruniler -
#Doç. Dilek Bülbül
@DilekBlbl17
Konya’da Bir Azınlık:
Maruniler
07 Şubat 2019
Dilek Bülbül
www.hakimiyet.com/konyada-bir-azinlik-maruniler-13340yy.htm
---
DİKKAT
BAZEN SADECE
LİNK TIKLANINCA AÇILIYOR‼️
MARUNİLER - I. -
Füsün Kavrakoğlu
@fkavrakoglu
TR
kavrakoglu.com/maruniler-1/
TAGS:
“Lübnan’da bulutlar gibi yükseldim; Amanos Dağları; Arapça; Asi Nehri; Aziz Maru; Aziz Marun; Bekaa Vadisi; Diofizitlik Dördüncü Ekümenik Konsil Foligno Harissa; Hz. İsa; İlk Maruni Hıristiyanlar; İtalya Katolik Kilisesi; Lübnan; Lübnan Dağı; Lyon Marunileri; Maruni Katedrali; Maruniler; Monofizitler; Sasaniler; Severus; Suriye
www.google.de/amp/s/kavrakoglu.com/maruniler-1/
---
MARUNİLER - II. -
#Maruniler
Füsun Kavrakoğlu
@fkavrakoglu
www.google.de/amp/s/kavrakoglu.com/maruniler-2/
in Engl.
BLOG #inançdosyası
kavrakoglu.com/category/inanc-dosyasi/amp/
•
Hasanagi amca çok iyi bir insandır. Lokantacı maria nin da amcasıdır
160 tane kalmış kuzeyde hepsi güneye gitmiş. yazık ya
Fran Mrtks acaba neden?
@@kalimerhabadatca Maruniler, Katolik Kilisesi'ne bağlı bir toplum. Hristiyan bir hükümetin topraklarına göç etmişler.
Maronit hariç orda konuşulan tüm dilleri gonuşurunnnn. Tourkika kei ellikina
vallah iharika ...
Bunlar neden turkce konusmuyorlar, hep turk halkinin icinde mi olur olur ciban..
Maronitler, 4 dili Rumca, Türkçe, ingilizce ve Arabça konuşuyorlar. Her dilde yarım yamalak konuşurlar
bravo o pater milaei poly kala ellinika!!! adam kasım ayında doğmuş siz aralık diye çevirmişsiniz :D adam seksen yaşındayım diyor siz 60 diyorsunuz
Manamu :
Insan bir cingi olsun türkca ögrenmez?
Tembellik. Ya da ne bileyim kibir ?
Ne güzel zenginlik ..
Korucam köyüne ancak polisten izin alarak girebilirsiniz herhalde cikislar da öyledir.
öyle değil
yok isteiding gibi girebilyorsun..
AR T o dediğim luricina dır yani akıncılar
Akıncılar'a daha geçen gün gittim tutsak tankları görmeye gayet serbest gidiliyor.
AR T korkunç