Mysteriet med Husabys flerdelade gravmonument
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 23 ม.ค. 2025
- Flerdelade gravmonument i Husaby | Västsvensk Arkeologi
I denna film får vi följa Västsvensk Arkeologis fascinerande arbete med att utforska och förstå ett antal flerdelade gravmonument i bl.a Husaby. Genom noggrann undersökning och analys försöker arkeologerna se om dessa monument kan kopplas samman - och vad de kan avslöja om de människor som en gång begravdes där.
Kinnekulle, ett område med rik historia och enastående arkeologiska fynd, fortsätter att erbjuda nya insikter om forntida begravningsritualer och monument. Följ med oss på en resa genom tid och sten och upptäck de dolda berättelserna bakom dessa mysteriska gravmonument.
Kul att se er besöka min hembygd. Är bofast på Kinnekulle sedan barndomen. Har aldrig tänkt på att det finns ett ansikte på graven. Skall titta närmare på det i Allahelgonahelgen. Tack för avsnittet.
Tack för din kommentar! Vad fint att få besöka din hembygd och kanske väcka nya tankar om detaljerna på gravmonumenten. Hoppas att du får en intressant upplevelse när du tittar närmare under Allahelgonahelgen. Tack för att du tittade!
Tack för denna unika bild av ett tidigt konunga rike Sverige
Hej Christian. Roligt att höra! Tack!
Mycket intressant, tack
Tack själv! Kul att du kollade!
Klicka in på detta av misstag men det var otroligt intressant!!
Hej Madeleine. Kul att du kikade in och att du gillade filmen.
Det skulle vara intressant att göra en utgrävning vid Hastings kyrkoruin!
Hej, ja man blir sugen på att få dyka in i fler lämningar. Det är spännande! Kul att du tog tiden att kolla på filmen!
❤
Tack Jessica! Roligt att du tyckte om filmen!
Ja Jösses!
Ja det är spännande! Tack för att du tittade!
Stort tack för denna film! Jätteintressant och följer pågående utgrävning och sondering - men när får vi se/höra något om GUM?
Kul att du uppskattade filmen. Vad är GUM?
@@lightraydokumentar Resterna av en (kungs)borg strategiskt placerat och samtida med Husaby kyrka, beläget bara 2 km därifrån. Googla Wadbring+GUM för Bengans Historiesidor samt Wiki. Allt är väl inte helt seriöst men kalkugn från tidigt 800-tal är sensationellt. Spännande plats som aldrig hörs om nu
@@lightraydokumentar Kungsgården GUM. Ligger strax till väster om Husaby Kyrka och borgruin. Enligt sägnen hade Olof Skötkonung sin boning på GUM.
@@lightraydokumentar Kungsgården GUM. Resterna ligger till väster om kyrkan och borgen.
Måste musiken som är inlagd vara högre än berättaren?
Tack för att du tog dig tid att ge feedback! Vi strävar efter att hitta en bra balans mellan musik och berättarröst, men ibland kan det vara en utmaning att få till exakt rätt nivå. Vi tar med oss din kommentar inför framtida projekt och uppskattar verkligen att du hörde av dig - det hjälper oss att bli bättre!
dit ska vi på spökjakt,,
Oj, vad spännande! Husaby är verkligen rätt plats för en spökjakt - så mycket historia och mystik i varje hörn. Lycka till, hoppas ni får några kusliga upplevelser! 👻
Kan det vara så att dom fick en vikingabegravning och sedan en kristen begravning, vilket då skulle förklara den senare begravningen.
Vilken intressant tanke! Att det kan ha funnits både en vikingabegravning och en senare kristen begravning är verkligen spännande att fundera på. Vi som gjort filmen lutar oss på arkeologernas expertis och har därför svårt att kommentera vidare på just den teorin. Men vi uppskattar verkligen att du delar dina idéer - sådana tankar gör historien ännu mer levande!
@@lightraydokumentar Ibland kan ju experterna tänka lite trångt 😉.
Vart har detta visats tidigare? Minns mig ha sett det förut.
Tack för din kommentar! Det är mycket möjligt att du har sett filmen tidigare via Västsveriges arkeologis kanaler. Det var ett beställningsjobb från dem, och de var snälla nog att låta mig lägga upp den även här på min kanal. Kul att du hittade hit!
Ja, men vad stod det???????
Ja, det är verkligen ett mysterium! Kul att du kikade!
Gravarna kan väl gjorts 100 år senare till Skötkonung och Estrid.
Tack för din intressanta kommentar! Det är fascinerande att tänka sig att gravarna kanske tillkom långt senare som ett sätt att hedra Skötkonung och Estrid. Vi följer arkeologernas tolkningar i filmen, men dina funderingar visar hur många lager det finns att utforska i historien. Vi uppskattar verkligen att du delar med dig av dina tankar!
Besökte olofs dop källa där för några år sen
Väl värt att besöka kring kinnekulle..finns hällristningar osv i området
Tack för att du delar med dig! Olofs dopkälla är verkligen en intressant plats, och Kinnekulle har så mycket fascinerande historia att erbjuda! Området väl värt flera besök. Hoppas vi kan fortsätta att väcka intresse för dessa historiska platser!
@lightrayproductionsab Ja som historie älskare har jag besökt dom flesta historiska platserna i skaraborg både okända och kända... Fortsätt med era kanon program 🙂👌