Vitalie Colț despre cum gândesc oamenii din stânga Nistrului: Există o rezistență tăcută acolo
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 5 ก.พ. 2025
- Vitalie Colț, basistul formației Snails, originar din stânga Nistrului, era chiar acolo când Gazprom a oprit livrarea de gaze. Autoritățile autoproclamate folosesc această situație pentru a înrăi oamenii împotriva Chișinăului. Dar cum gândesc de fapt oamenii din regiune? Am discutat în acest episod.
Vitalie avea 18 ani când a început războiul din 1992. Serviciul militar obligatoriu l-a făcut chiar în armata a 14-a, „în cuibul viespilor”, cum spune el. A văzut lucrurile din interior. Inspirat din această experiență a scris o carte de proză scurtă intitulată „Armata nu se implică în conflict”. Încă de atunci a înțeles că tot acest conflict de pe Nistru este o făcătură a Moscovei și nu o dorință reală a oamenilor de acolo de a avea o republică separată.
Astăzi, la mai bine de 30 de ani de la acel război există o rezistență tăcută a oamenilor din regiune față de autoritățile autoproclamate de la Tiraspol. Ea nu se vede și nu se aude, pentru că oamenii au învățat că este riscant să-ți exprimi deschis poziția. De-a lungul anilor au fost mai multe arestări și condamnări ilegale în zonă. Dar chiar dacă autoritățile de acolo sunt autoproclamate, ele sunt cele care trimit facturile pe care trebuie să le plătească oamenii și ei exercită acolo puterea, de facto.
Dar nu putem nega nici faptul că propaganda rusească și-a făcut efectul asupra felului în care gândesc unii oameni din regiune. În fiecare seară de la televizor se vorbește despre poporul transnistrean și despre cum Republica Moldova vrea să-l ocupe. Narativele propagandei rusești, unele cu rădăcini încă din perioada sovietică, au devenit parte din convingerile multora, ca și în dreapta Nistrului, de altfel, explică Vitalie.
Dar, totuși, realitatea schimbă percepțiile a tot mai mulți oameni, dovadă fiind și rezultatele de la ultimele alegeri prezidențiale și referendumul privind integrarea europeană din 2024. Pentru integrarea R. Moldova în UE, în toamnă, au votat 37% dintre alegătorii din stânga Nistrului, iar pentru Maia Sandu, candidatul pro-european la prezidențialei de două ori mai mulți oameni decât la alegerile din 2020.
🎧 Puteți asculta podcastul „Laboratorul social” și pe:
● Site-ul nostru: moldova.europa....
● Apple Podcasts: bit.ly/3J7qjl6
● Spotify: bit.ly/3H7goJQ
***
✔️ Abonați-vă la Europa Liberă pe rețele sociale:
Facebook - / europalibera.org
Instagram - / europalibera
Odnoklassniki - ok.ru/group/52...
🌐 Accesați site-ul nostru pentru cele mai proaspete știri și reportaje - moldova.europa...
📜 Ne bucurăm că participați la dezbaterile noastre și scrieți comentarii, dar vă rugăm să respectați câteva reguli:
1. Nu vrem să limităm în nici un fel libertatea de gândire și exprimare, dar ne rezervăm dreptul de a șterge din forum afirmații care pot avea consecințe juridice, care sunt defăimătoare, obscene, indecente, abuzive, violente, pornografice, amenințătoare, discriminatoare, care îndeamnă la ură sau sunt ilegale.
2. Forumul de dezbateri nu poate fi utilizat în scopuri comerciale.
3. Nu postați, cu bună știință, nici un material care ar putea reprezenta o încălcare a dreptului de autor.
4. Comentariile trebuie să fie, în cea mai mare parte, în limba română și rusă.
Interlocutorul fain,
Dar Victoria e BRAVO!!!
Felicitări
Mulțumesc mult pentru un podcast interesant ❤ Sănătate să aveți! 😂 Căci apa trece, iar pietrele rămân 😅 și numaidecât va trece în istorie приднестровье , iar Transnistria va fi doar o regiune a Moldovei cum se și cuvine să fie❤
Frumos! Mi-a placut...❣
Am ascultat dintr-o răsuflare) felicitări, și vă rog mai multe episoade cu Vitalie) 🙏
Cu drag! Mai facem. Într-adevăr, Vitalie are multe de povestit.
Superb!!!! Multumesc mult. Bravo!!!!
Cred că noi ca moldoveni/români, trebuie să insistăm mai mult că orașul este Tighina, ''Benderul'' este numele dat de kgbiști pentru a ne înstrăina localitatea noastră. În general, există o problemă mai amplă în stânga Nistrului, dar și în dreapta tot, că unele localități au rămas la denumirea sovietică, chiar dacă există un analog complet valabil în limba română.
F interesant podcastul
Bravo, d-le Colț!
Da' lasă, că e mai bine să fie cât mai puține limbi străine...
❤❤❤
Harman.E tot cuvânt care se vorbește la Mălăești.
Clăpaci = ciocan există și în multe locuri din Ardeal. Când eram copil, fiind crescut la țară, se folosea destul de des acest cuvânt, mai ales de către bătrâni. Din câte știu provine din cuvântul maghiar "kalapács" care se traduce tot "ciocan".
Foarte interesant. Oare cum a ajuns din Ardeal pe malul stâng al Nistrului?
Nu unde îi prindeau, acolo rămâneau militarii ruși, dar veneau special, se stabileau în Moldova, în Odesa, deoarece era cald, bine, fructe, legume, vinuri bune. Primeau locuințe de la stat pe gratis.
Da, așa e. În această discuție Vitalie se referă la militarii moldoveni care lucrau în armata sovietică și că i-a prins destrămarea URSS în unitățile în care erau.
Chitoroage prin Bihor înseamnă piftie, răcitură.
Același sens îl are și în stânga Nistrului.
@vcoroban Nimic nou sub soarele românesc, Neam Unit.
@ Alte denumiri:(reg) aituri, cotoroage, înghețătură, piciorong, pistoseli, răsol, reci, tremurici
Colțuni, chirpidin, custura, ogheal, halaciuga, chiroani, hrintui....
"Lanțug" de la lanț și la noi se folosește, se mai zice "hlanțug".
Tot " bender", doamnă ori domnișoară...!? Vă rog să vă "controlați" spusele...Tighina se numește orașul.
Prasa,spinita,feroance,capatai.
Spiniță = fustă?, căpătâi-pernă. Celelalte două nu știu.
Prașă e sapă cumva?