'Groetjes uit Vlaanderen' - Auteur Mohamed Ouaamari in De afspraak

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 6 ต.ค. 2024
  • Mohamed Ouaamari is een jonge Antwerpenaar met Marokkaanse grootouders. Hij werkt als online redacteur en schrijft regelmatig columns voor De Morgen. Hij heeft net zijn boek ‘Groetjes uit Vlaanderen’ uit. Hij stelt er zich de vraag wie en wat de Vlamingen zijn. Kan en mag hij zichzelf zonder meer een Vlaming noemen? ⁠

ความคิดเห็น • 16

  • @stevedesmadrijl
    @stevedesmadrijl 4 ปีที่แล้ว +8

    Deze video heeft veel te weinig weergaven! Mooie dialoog tussen twee verschillende mensen binnen één grote stad.

  • @doedelkakje
    @doedelkakje 4 ปีที่แล้ว +4

    De Vlaamse identiteit hoeft inderdaad niet per se gekant te zijn tegen de Belgische of Europese identiteit. Zeer interessant optreden van meneer Ouaamari. Kwam een beetje nerveus over, maar dat kan hem niet kwalijk worden genomen. Ik ga dit boek zeker eens lezen in mijn tuinstoel deze zomer.

  • @antipiedpiper2577
    @antipiedpiper2577 4 ปีที่แล้ว +2

    dus als je 1 generatie 0,2% even meewerkt, is een land dan 10%b van u? Dat waren gastarbeiders, eigenlijk gedacht om terug te keren.
    In 1 generatie een land tot het uwe maken, dat lijkt op kolonisering of verovering, niet?

    • @1988UB
      @1988UB 3 ปีที่แล้ว +4

      Ik weet niet in watvoor fantasierijke wereld u denkt te leven maar de bijdrage van de allochtone gemeenschap gaat veel verder dan mijnwerk & metaalarbeid. Niemand meent zich het land te willen toe-eigenen. Of u hebt de boodschap niet begrepen, of u wilt dit niet inzien.

    • @antipiedpiper2577
      @antipiedpiper2577 3 ปีที่แล้ว +1

      @@1988UB nee, idd ze waren ook nog een wezenlijke katalysator van de neo-liberale economische overdrive om er zelf zoveel mogelijk te kunnen uitslepen. Gastarbeid had na de mijnsluiting moeten afgesloten worden. Grotendeels een socio-economisch drama voor 70% vd autochtonen, wordt stilaan duidelijk in uitgesteld relais.

    • @1988UB
      @1988UB 3 ปีที่แล้ว +2

      @@antipiedpiper2577 u bent aan het veralgemenen en gebruikt hindsight voor een situatie dat niet te vermijden was. Die mensen hebben in de tientallen jaren dat ze hier hebben gewerkt, zich weten te settelen samen met hun gezin. Onmogelijk om ze dan nog terug te sturen. België had zijn eigen vuile klusjes zelf maar moeten doen.

    • @antipiedpiper2577
      @antipiedpiper2577 3 ปีที่แล้ว +1

      @@1988UB het gaat niet over degene die zich hier nestelden op een manier die aan de normen van dit land voldeed. Er is heel veel misbruik gemaakt, en het gaat over die mensen. 6..10 kinderen, 2 ... 3 generaties importbruiden. En dat was goed geweten wat daar de demografische consequenties van waren.
      Geintegreerden accoord, dat valt zelfs niet eens op, maar daar gaat het niet over. Je moet niet proberen alles op 1hoop te gooien.
      Ik stop hier.

    • @1988UB
      @1988UB 3 ปีที่แล้ว +3

      @@antipiedpiper2577 Daar hadden ze op kunnen anticiperen. Je haalt niet enkel werkkracht naar je land, maar ook alles wat daarrond hoort. Je kan je frustraties uiten, en ik begrijp deze ook voor een stuk, maar dat zal absoluut niets veranderen aan de situatie van vandaag. Het beleid heeft gefaald enerzijds en de mentaliteit/opvoeding van menig allochtonen speelt hier weliswaar ook een rol. Maar om op het onderwerp terug te komen; de bijdrage van heel wat allochtonen die bruggen proberen te bouwen mag niet gebagatelliseerd worden. Tenslotte is dat de enige manier van vooruitgang boeken.