Bunu çok sık yaşıyorum. DEHB olmamın da büyük etkisi var tabii ki. Birileri bir şeyi tam anlamıyla yeterli şekilde anlatmayıp basit şekilde söylüyorlarsa, ben anlamadım diyorum yine aynısını söylüyor, bu sefer neden anlamadığımı anlatıyorum (bak bu dediğin şey şuna da çıkıyor, buna da çıkıyor, buna da çıkıyor, sen hangisinden bahsediyorsun?) Ben öyle deyince sorusunu tam soruyor anlatacağını tam anlatıyor. Fakat ilginç bir şekilde yanımda tabiri caizse "salak" nitelendirilebilecek başka birisi o söyleneni ilk seferde doğru şekilde anlıyor. Bu videodan hariç farklı bir örnek oldu.
Bu durumda olanlardan biri de benim.basite indirebileceğim şekilde anlıyor anlatabiliyorum.matematik işlemlerim çok hasarlı olsada matematik teorilerini bir matematikçi kadar iyi anlarım.çünkü sosyal zekam herkesten iyi.o kadar zor şeylerle küçük yaşta uğraştığım için sosyal zekası olmayanlar bana çok yabancı.mesela matematik konusunda küçük kardeşim uzman çok zeki biri..ben bir konu anlattığım zaman anlamıyor değil ama çok yabancı kalıyor.ne diyorsun sen diyor.meram anlamak çok başka iş.
Ben surekli kavramlari karistiriyorum mesela bir seyin aciklamasini okuduktan sonra acaba bu bu mu yada su su diye beynimde dusunup kurup tamamen katistiriyorum dumduz soylenen kadarini ogrensem karistirmicam aslinda
Anlattığın olayı ben de çok fazla yaşıyorum. Örneğin; arkadaşım kendi evinde mutfaktan bıçak istiyor, tam olarak nerede olduğunu ve nasıl bir bıçak istediğini söylemesini istiyorum. Aynısını başka birisine söylediğinde gidip bir bıçak alıp geliyor. Bazen kendimi salak gibi hissediyorum ama olması gerekenin de böyle olduğunu düşünüyorum. Benim beynim bu şekilde çalışıyor diye kabullendim artık.
Durmuş okduğun ölçekten başka bir düşünme ölçeğine geçiş yüzünden bocalanmaktadır. Birde şöyle bi olay var günlük hayatta anlatılmak istenen sadelikte kullanılan bir kelime, sade olması onu daha bilinmezliğini artırır. Birde zihin hep çalıştığı için her şeye karşı bir analiz eder durumu var. Ve insanlar senin anlamadığını ve (ki bu benim deneyimim) onun istediği şeyi getirmekte zorlandığını gördüklerinde zorbalıyorlar. Ki bazı durumlarda kafa karışıklılığının fazla olması ve bu karışıklılığı çözüme oturtamadığın vakitlerde düşünmek bile istemiyorsun. Bok gibi bir durum.
Çarpım tablosunu ezbere bilmenin sana ne getirisi var ? Eskilerin saçmalıkları tamamen bize de ezberletmeye çalıştılar zamanında. Ezberleyemeyenler de gayet iyi durumdalar şu an .
Ben zekayı ilgi duymak ve bu ilgiye gösterilen bağlılıkla gelen kavrama yeteneği olarak tanımlıyorum. Her konseptin de kendine göre bir çalışma mekaniği var. İnsan kendi geliştirdiği ve ilgilendiği düşünme sistemlerine paralel ya da benzer sistemleri daha kolay kavrayabilir. Bir de özellikle matematik gibi her konunun daha önceki konuların üstüne inşa edildiği sistemlerde ipin ucunu bir yerde kaçırırsan doğal olarak hiçbir şey anlamazsın. Hiç alakasız olan bir insanın anlaşılmaz bir büyü gibi gördüğü şey, işin içinde olup her kavramı sindirerek öğrenmiş biri için yolda yürümek kadar basit ve doğal olabilir.
Söylediklerine katılmakla beraber bende lisedeki bir anımı canlandırdı. Hiç unutmam Fizik dersinde AYT konusu olan Atışlar'ı işliyordu hoca, basit anlatım olsun diye de soruları grafik üzerinden çözüyordu. Tüm sınıfın kolayına geliyordu, herkes anlıyordu, bana gelecek olursak yok abi bön bön bakıyorum tahtaya, hiçbir şey de anlamıyorum mantığıma asla oturmuyor. Sonra hoca benim için matematiksel formül üzerinden çözdü, şak diye anladım. Bu sefer de sınıfa zor gelmeye başladı :D Velhasılkelam hayatımda çok sık yaşadığım bir durum, kimi zaman da işleri komplikeleştiriyor. Garip.
Bunun nedeni şu olabilir. Benim biyolojim çok kötüydü lisede, fiziğim matematikte sınıf birincisiydim. Bilirsiniz normal sınıf birincilerinin her zaman bütün dersleri iyi olur. Benim sadece iki derste. Diğerleri ise yerlerdeydi. Bazı insanlar sıfırdan bir şeyler üretip, türetmeyi severler. Ben mesela hiçbir zaman ezberlemiyorum, ezberleyemiyorum da. Bazı temel şeyleri bildiğimden , o yaratıcılık süreci birbirini bağlıyor konular arasında. Biyolojide veya mesela tarihte bunu yapabilmen imkansız. Diyelim ki hücrenin bir kısmını bilsen ne olacak, diğer elemanların görevlerini nasıl tahmin edebileceksin? Ezberlemen lazım onun için, keza tarihte de öyle. İnsanlar hep garip bakardı bana, çünkü defter bile tutmazdım lisede. Olay bu olabilir. O arkadaş tembeldir ezberlemez hiçbir şeyi ama yaratıcı süreci iyidir.
Bence ezberle alakasi yok fizik ve matta bir kac formulu bilsen yeterli ama tarih ve biyolojide her bilgiyi cok iyi bilmen lazin hepsi birbiri ile baglantili. Kisacasi ezber degil herseyi cok iyi bilmek ve anlaman lazim
Matematik ve fizikte de ezbere dayalı çok yer var örnek veriyorum elektrik olsun basınç olsun full ezber, formülü unutursan yaratıcılık pek bi işe yaramıyor, bir sebepten matematiği ve fiziği seviyormuşsun ancak biyolojiyi sevmiyormuşsun mesela, çünkü bana kalırsa kimya biyoloji fizik arasında aşırı büyük fark yok çoğu insan birinden 80 alıyorsa diğerinden 70 alıyordu hani.
ben de seninle aynı kafa yapısına sahiptim de son iki senedir o ezber kısmın önemini çok daha iyi anlıyorum. tabii hayattaki hedeflerine bağlı insanın, benim hedefim ne matematikçi ne de fizikçi olmaktı, ama hakikati bulmaktı ve hâlâ da öyle.
Ben zeki miyim aptal mıyım bilmiyorum. Ancak elektrikli cezve'de süt kaynatılmıyacağını biliyorum. Ve bunu bilmek üniversite de elektrikli cezvemin hayatını kurtardı.
Matematikte çok kötüyüm, ilkokulda da aynıydı, şimdi de aynı. Neyde iyi olduğumu bilmiyorum. Sadece çizim yapmak ve killerden figür yapmaktan hoşlanıyorum
Şuan açıktan lise okuyorum 18 yaşındayım. Liseye gittiğim zaman 6 dersten kalmıştım ancak ortalamam 70 ti Türkçe din felsefe resim coğrafya ve diğer hatırlamadığım derslerden hep 30 40 alıyordum mat ve fen ortalaması 96 falandı. Aptal eğitim sistemi! 12 yaşımda karar vermiştim fizik okumaya şuan üniversite sınavına hazırlanıyorum.
Zekanın tanımı tamamen yanlış değerlendiriliyor ve kişiye göre zeka tanım algısı değişiyor. Beyin-zeka yapısını tam bilgisayar gibi değerlendirin, anakart, işlemci, ram, yazılım, hdd-ssd, ses kartı, bios vb. Birinin inek gibi kitap okuyup sınav kazanması bana göre zeka örneği değildir bildiğin bios yazılımı gibi sürekli tekrarı sıkıcı bulmuyordur ve zamanla bilgiler hddsine yazılır ama room escape oyununa sokun, içeride 50 saat asalak gibi dolaşabilir. 5 saniyede rubik küp çözenlere kitap verin 3 kere okusun özet çıkaramayabilir. Tüm bileşenlerin davranışına göre kişisel talep zevk vb. göre sonuç değişir.
ilgi meselesi gerçekten çok değerli. ilkokulda tüm dersler 5, hayat bilgisi 4tü. ulan bir insan ilkokulda nasıl 4 alır. sonra yerini ingilizce aldı. lisede matematik ve fizikte uçarken tarih ve coğrafyaya tahammül edemiyordum. anlaşılmayacak bir şey yoktu, dümdüz ezberdi fakat yapamıyordum işte. katıldığım spor branşında da kısa sürede tekniği çok iyi birine dönüştüm çünkü işimi ciddiye alıyordum. olay ilgide ve algıda bitiyor cidden.
9 yaşınan beri teşhisli DEHB liyim. Tüm eğitim öğretim hayatım boyunca sınıf arkadaşlarımn kolay deyip çözdüğü sorularda hatalar yapıp yanlış çözerken yazılılarda genelde zor soruları çözebilen nadir kişilerden oluyordum. Üniversiteye geçtim 3. sınıf oldum hâlâ bunun ceremesini çekiyorum. Bizim bölümdeki temel dersleri 3. ye alıyorum ama 2. sınıf ve sonrası dersleri çatır çatır geçiyorum. O kadar millet garipsiyor ki, bunu yapabiliyorsun ama bunu mu yapamıyorsun diye. Bazen kendimi gerçekten salak gibi hissediyorum.
Bu konuyu epey bi araştırdım Beyinimiz farklı ve çok hızlı çalıştığından dolayı oluyor.Nette karşılaştırmalı MRI Görüntüleri var normal insanlara göre beynimizin bazı bölgeleri çok az çalışırken bazıları çok fazla çalışıyor.
Ben şuan mezunum, geçen sene dershanede + okulda 5 kere dinleyip hala yapamadığım fizik konularınını bu sene nedense tek dinleyişti yapıp fuller oldum. Zamanda göre değişiyor tabi belki yaş dersiniz belki başka bir şey ama beyin çok farklı bir organ, zaten zeka da çok değişik bir kavram. Ama akademik hayatta ben kesinlikle zekanın önemli olduğunu düşünmüyorum, belki %30 fark eder ama geriye kalan tamamen disiplinli çalışmak ve mental olarak iyi bir durumda olmak, yoksa ister Einstein ol farketmez.
Yorumları okuduğunda kendim gibi insanlar görmek içimi rahatlattı.Bunun yüzünden uzun bir süre salak olduğumu kabullenmiştim.Bir keresinde babam benden armut getirmemi istedi.Bende ablama babam armut istiyor dediğimde armuttan yapılmış reçeli bana uzattı.Babamın yanına gelip "armut yok ama armut reçeli var" dediğimde evdeki her kes buna gülmüştü.Yıllar sonra bile bunun dalgasını geçtiler.Ama benim mantığıma göre reçel istiyorsan armut reçeli getir demelisin bana.Armutun kendisi ayrılıkta bir meyve yani.
Benzer şeyleri ben de yaşadım, bir yerden sonra kendimi açıklamak faydasız olacak diye düşünüp gerçekten salak olduğumu düşünecekleri kadar cevapsız kaldım. Ama altüstü ya daha önce rastlamadığım şeyleri o an yeni öğreniyordum (e çocuktum daha) ya da basitçe daha farklı düşünüyordum ve bana göre onlar sığ düşünüyordu ama her iki şekilde de ben salak oluyordum ailemin gözünde.
YKS'de istisnasız nerdeyse tüm zor soruları yapabiliyorum. Ama kolay sorular bir türlü olmuyor. 2024 TYT'de bir sayısal olarak sözellerin zor dediği felsefe sorularında 5/5 yaptım. Ama ne hikmetse herkesin yaptığı, kolay soruları yapamamışım. Mesela türkçe yazım yanlışı sorusu. Onun dışında AYT Fizik vs. çözerken gerçekten kolay denilen soruları yapamıyorum. Zor olanlar çok kolayıma geliyor ama kolay olanlar çok zoruma geliyor. Garip bir durum ve bu duruma dahil sayılır mı?
Öncelikle Bazen Böyle Haki'katen (Cok)ilginc Konulara degindigin ,yorum yaptigin icin ,hem sana hem'de ,bu konuda ilginc Yorum"lar yazan Dostlara Tesekkürler !Herkese Esenlikler ve Saygilar!
Örneğin birisi yemek masasında tuz istediyse benden daha o kişinin tuz istediğini algılayamadan çoktan başka bir kişi tuzu isteyen kişiye tuzu uzatmış oluyor. hep başıma gelen bir olay😅
lisede hayatını derslere verme muhabbetine bende karşıyım ama obp üniversiteye giriş sınavlarında yüksek sıralama yapmak isteyen öğrencileri çok etkiliyor
Bilgisayar Mühendisliği okuyorum. 3 Yıldır Mat 1 dersinden kalıyorum. Bilgisayar derslerinden daha kalmadım. Benim anlamadığım düşük zekalı diyeceğiniz insanların bu dersi geçerken benim kalmam
Efe abi durum bende biraz daha farklı. Benim de bundle gibi mühendislik okuyorum her ders mükemmel ama iletişim sıfır. Bir şey söylüyorum yanlış yere gidiyor hep, hangi topluluğa girsem hep dışlanıyorum bu iletişim probleminden mesela. Avusturya'ya gittim orada internasyonel dışlandım mesela, oradan önce de hep dışlanırdım, üniversitede dışlanıyorum, üniversitede öğrenci klüplerinde de dışlanıyorum. Yani toplum cidden beni kabul etmiyor. Şimdi tippen veya fiziksen bir engelim olduğunu düşünenler olabilir ama hayır sadece kısa ve sürekli takım elbise giyen bir erkeğim, o kadar. Biraz gevezelik olsa da sen ne düşünüyorsun abi?
Başta anlattığınız olayı bende kimya okudum çok acayip zorlanmıştım 1 hafta boyunca ful geceli gündüzlü çalışıp zor bela geçerdik ki bende ciddiye alıp en yüksek notları alırım ama üniversite de zor bela bitirdik bölümü işe de yaramıyor
Abi selam, başlığa geldim ama çok az değindin konuya. Aslında senden daha uzun dinlemek istediğim bi konu. Çok şey çıkacağını düşünüyorum bi gün video gelmesi dileğiyle..
Yaşadım bugün. Ama kendimi salak gibi hissediyorum. Hoca derste Chelsea Climate verilerinden sıcaklık/yağıştan, EPM yöntemiyle T ve H faktor verilerine çevirmeyi anlattı. Derste herkes yaptı bi ben yapamadım. Yurda geldim denedim yine olmadı. Hocayı aradım. Denedim yine olmadı. Kafayı yiyeceğim. Uyuyamıyorum da. Coğrafyacı, Harita Mühendisi ya da CBSci var mı? 😭😭 Kafamı duvara vuracam 😭😭
Ben de hep aynısını düşünüyorum. Sınıf arkadaşlarım görece matematiksel olguları benden çok daha rahat anlıyorlar. Fakat bana göre basit olguları algılayamıyorlar, örneğin insan davranışları. Matematik gibi soyut bir şeyi anlayan bunu nasıl anlamıyor diye düşünüyorum. Belki de sadece matematik sorularının nasıl çözüldüğünü ezberlemişlerdir.
Aynı şeyi düşünüyorum yıllardır. O matematiksel işlemleri hızlı çözüldüğü zaman tek seferde anlayamıyorum. Zaten hafızam berbat aklımda kalmıyor ezberleyemem asla mantığıma oturması zaman alır. Ama bana göre anlaması aşırı basit olguları arkadaşlarım çok zor algılıyor şaşırıyorum. Bu genelde fizik temelli derslerde oluyor. Lisede falan tarih coğrafya gibi derslerde de oluyordu.
Abi aynen bizim sınıfın hepsi lisede dershaneye gidiyordu pederin borçları falan vardı ben gitmeyi istemedim kendim calısip sayısal 40k yaptım Bursa'da bilgisayar müh. okuyom eve 50dk gecen sene ingilizce hazırlık okudum hedefim yurtdışına iş yapmak
Düşük seviye (çalışmasını bilmeyen) insanlar arasında olduğunuz için öyle hissetmişsiniz ben de öyle hissediyordum tıp ya da diş gibi bir bölüme girerseniz o his direk gidiyor.
Dotada batı avrupada immortalım (oynamayanlar için bu aktif olarak rank sahibi olup dereceli oynayan kitlenin %1 civarlarına tüm kitlenin çok çok daha düşük yüzdesine isabet eder) ve yüksek IQ ile dotada yüksek rank arasında ilişki olduğunu gösteren çalışmaları gördüğüm anda IQ saçmalığının ve o çalışmaların müthiş bir zırva olduğuna ikna oldum çünkü benim mmrlardaki herkes bilir ki eğer 1000 saat gibi bir süreyle bile batı avrupada bu ranktaysan ya yan hesabındır ya da hesap satın almışsındır hiç şaşmaz. Kimse sen yüksek IQsun hmm çok zekisin o yüzden buradasın demez. Herkes inanılmaz tecrübelidir bu rankta ve tecrübenin esas etken olduğunu herkes bilir. Zeki insan diye bir şey yok. Hepimiz üç aşağı beş yukarı benzer sisteme sahibiz. Gözümüz kulağımızın benzerliği kadar diğer sistemlerimiz de benzer. Fark sadece bilgiden ortaya çıkıyor. Herkes önemsediği şeyi öğrenir; çünkü üzerinde zaman harcar ve unutmaz.
Zeki olup az çalışmak da kötü bir şey. Kuzenim ilk yıl 464 ile Tıpa gitmedi çok düşük aldım diye Tıpı istemedi. Sonra çalıştı 520 aldı İTÜ Endüstri Mühendisliği kazandı. Bende zekiyim ama orta düzey çalışıyorum. Hukuk için sonrasına bakıcaz Hakim olursam harika olamazsam Doktorayı da bitirir Avukat olarak devam ederim.🥳🙃 Kadıköy'de Hocamlarla çalışıcam Allah ömür verirse ya da İsviçre'de amin 😊
Aslında bu durum tamamen zeka çeşitleri/türleri ile alakalı bir durum. herkesin beyin yapısı farklı olduğu gibi dünyayı algılayış biçimleri de farklı. ancak eğitim sistemimiz buna göre şekillendirilmediği için bir çok parlak zeka heder olup gidiyor.
Abi ben de senin bolumunle aynı binadayım matematik okuyorum bana da sey garip geliyor matematik okumuşsun profesor olmussun ama hala bilgisayar kullanmayı bilmeyen hocalar var yani o kadar zekayla bu kadar basit işleri yapamamaları çok garip
Üniversite konusunda çok haklısın. Ben tarih okuyorum ve isteyerek girmeme rağmen hiç memnun değilim çünkü bana istediğim tarihi öğrenme, uzamnlaşacağım alan hakkıdna bir eğitim vermek yerine gidip (lise mantığıyla) müfredatta ne varsa bana zorunlu olarak veriyor. Zerre kadar ilgim olmadığı için çalışsam dahi anlamıyorum ama geçmek için vermek zorundayım. İşin kötü yanı ise ben bu gereksiz şeylerle uğraşmaktan uzmanlaşmak istediğim alana dair bir çalışma yapamıyorum
Canlı yayınları izlemek için:
kick.com/efeaydal
Videolara destek için:
www.bynogame.com/en/donate/efeaydal
&
buymeacoffee.com/efeaydal
"Beyaz Hap" filmini seyretmek için:
Efeaydal.com/beyazhap
Bunu çok sık yaşıyorum. DEHB olmamın da büyük etkisi var tabii ki. Birileri bir şeyi tam anlamıyla yeterli şekilde anlatmayıp basit şekilde söylüyorlarsa, ben anlamadım diyorum yine aynısını söylüyor, bu sefer neden anlamadığımı anlatıyorum (bak bu dediğin şey şuna da çıkıyor, buna da çıkıyor, buna da çıkıyor, sen hangisinden bahsediyorsun?) Ben öyle deyince sorusunu tam soruyor anlatacağını tam anlatıyor. Fakat ilginç bir şekilde yanımda tabiri caizse "salak" nitelendirilebilecek başka birisi o söyleneni ilk seferde doğru şekilde anlıyor. Bu videodan hariç farklı bir örnek oldu.
Bu durumda olanlardan biri de benim.basite indirebileceğim şekilde anlıyor anlatabiliyorum.matematik işlemlerim çok hasarlı olsada matematik teorilerini bir matematikçi kadar iyi anlarım.çünkü sosyal zekam herkesten iyi.o kadar zor şeylerle küçük yaşta uğraştığım için sosyal zekası olmayanlar bana çok yabancı.mesela matematik konusunda küçük kardeşim uzman çok zeki biri..ben bir konu anlattığım zaman anlamıyor değil ama çok yabancı kalıyor.ne diyorsun sen diyor.meram anlamak çok başka iş.
Ben surekli kavramlari karistiriyorum mesela bir seyin aciklamasini okuduktan sonra acaba bu bu mu yada su su diye beynimde dusunup kurup tamamen katistiriyorum dumduz soylenen kadarini ogrensem karistirmicam aslinda
Average NPC - Player interaction
Anlattığın olayı ben de çok fazla yaşıyorum. Örneğin; arkadaşım kendi evinde mutfaktan bıçak istiyor, tam olarak nerede olduğunu ve nasıl bir bıçak istediğini söylemesini istiyorum. Aynısını başka birisine söylediğinde gidip bir bıçak alıp geliyor. Bazen kendimi salak gibi hissediyorum ama olması gerekenin de böyle olduğunu düşünüyorum. Benim beynim bu şekilde çalışıyor diye kabullendim artık.
Durmuş okduğun ölçekten başka bir düşünme ölçeğine geçiş yüzünden bocalanmaktadır. Birde şöyle bi olay var günlük hayatta anlatılmak istenen sadelikte kullanılan bir kelime, sade olması onu daha bilinmezliğini artırır. Birde zihin hep çalıştığı için her şeye karşı bir analiz eder durumu var. Ve insanlar senin anlamadığını ve (ki bu benim deneyimim) onun istediği şeyi getirmekte zorlandığını gördüklerinde zorbalıyorlar. Ki bazı durumlarda kafa karışıklılığının fazla olması ve bu karışıklılığı çözüme oturtamadığın vakitlerde düşünmek bile istemiyorsun. Bok gibi bir durum.
Kesinlikle katılıyorum. Çarpım tablosunu bilmeyip kafa gerektiren bazı işlerde hayranlık seviyesinde ustalığa sahip insanlar tanıyorum.
Ben hala öğrenemedim çarpım tablosunu, hatta bölme işlemi yapamıyorum tam değilse, herkes zeki olduğumu sanıyor
Ee bu benim
artırıyorum ayları bilmeyenleri de var
Çarpım tablosunu ezbere bilmenin sana ne getirisi var ? Eskilerin saçmalıkları tamamen bize de ezberletmeye çalıştılar zamanında. Ezberleyemeyenler de gayet iyi durumdalar şu an .
harbi he bir arkadasım var matematik problemi bile çözemiyor ama durup dururken yeni mantık felsefe savları fln üretiyor çok acayip biri
Ben zekayı ilgi duymak ve bu ilgiye gösterilen bağlılıkla gelen kavrama yeteneği olarak tanımlıyorum. Her konseptin de kendine göre bir çalışma mekaniği var. İnsan kendi geliştirdiği ve ilgilendiği düşünme sistemlerine paralel ya da benzer sistemleri daha kolay kavrayabilir. Bir de özellikle matematik gibi her konunun daha önceki konuların üstüne inşa edildiği sistemlerde ipin ucunu bir yerde kaçırırsan doğal olarak hiçbir şey anlamazsın. Hiç alakasız olan bir insanın anlaşılmaz bir büyü gibi gördüğü şey, işin içinde olup her kavramı sindirerek öğrenmiş biri için yolda yürümek kadar basit ve doğal olabilir.
sana daha iyi bi tanim söyliyim mi. figure out becerisi = zeka
Bu tanımı zekanın kapsamını sınırlayıcı buldum. Yalnızca ilgi duyulan şeyleri kavrama yeteneği varmış gibi bir anlam çıkıyor
Bazı durumlarda kendimi aptal hissediyorum, çok zeki de değilim ama bazı konularda yeni olmama rağmen gayet hakim olabiliyorum
Askerde zeki tiplerin basit yürüyüşleri yapamamasi komutanin "oglum cok basit sag kol sol bacak"diye çıldırmasi geldi aklima 😂
Harbi o niye oluyor be
on korteksi kullanmaktan arka lob korelmis herhalde
Söylediklerine katılmakla beraber bende lisedeki bir anımı canlandırdı. Hiç unutmam Fizik dersinde AYT konusu olan Atışlar'ı işliyordu hoca, basit anlatım olsun diye de soruları grafik üzerinden çözüyordu. Tüm sınıfın kolayına geliyordu, herkes anlıyordu, bana gelecek olursak yok abi bön bön bakıyorum tahtaya, hiçbir şey de anlamıyorum mantığıma asla oturmuyor. Sonra hoca benim için matematiksel formül üzerinden çözdü, şak diye anladım. Bu sefer de sınıfa zor gelmeye başladı :D Velhasılkelam hayatımda çok sık yaşadığım bir durum, kimi zaman da işleri komplikeleştiriyor. Garip.
Bunun nedeni şu olabilir.
Benim biyolojim çok kötüydü lisede, fiziğim matematikte sınıf birincisiydim.
Bilirsiniz normal sınıf birincilerinin her zaman bütün dersleri iyi olur. Benim sadece iki derste. Diğerleri ise yerlerdeydi.
Bazı insanlar sıfırdan bir şeyler üretip, türetmeyi severler. Ben mesela hiçbir zaman ezberlemiyorum, ezberleyemiyorum da. Bazı temel şeyleri bildiğimden , o yaratıcılık süreci birbirini bağlıyor konular arasında.
Biyolojide veya mesela tarihte bunu yapabilmen imkansız. Diyelim ki hücrenin bir kısmını bilsen ne olacak, diğer elemanların görevlerini nasıl tahmin edebileceksin? Ezberlemen lazım onun için, keza tarihte de öyle.
İnsanlar hep garip bakardı bana, çünkü defter bile tutmazdım lisede. Olay bu olabilir. O arkadaş tembeldir ezberlemez hiçbir şeyi ama yaratıcı süreci iyidir.
Universitede ne okudunuz veya şuanki mesleginiz nedir hocam merak ettim. Nick nameden fizik bölümü diye tahmin ediyorum ama..
@@oguzhana7986 İyi bir üniversitede fizik okuyorum. Öğrenciyim
Bence ezberle alakasi yok fizik ve matta bir kac formulu bilsen yeterli ama tarih ve biyolojide her bilgiyi cok iyi bilmen lazin hepsi birbiri ile baglantili. Kisacasi ezber degil herseyi cok iyi bilmek ve anlaman lazim
Matematik ve fizikte de ezbere dayalı çok yer var örnek veriyorum elektrik olsun basınç olsun full ezber, formülü unutursan yaratıcılık pek bi işe yaramıyor, bir sebepten matematiği ve fiziği seviyormuşsun ancak biyolojiyi sevmiyormuşsun mesela, çünkü bana kalırsa kimya biyoloji fizik arasında aşırı büyük fark yok çoğu insan birinden 80 alıyorsa diğerinden 70 alıyordu hani.
ben de seninle aynı kafa yapısına sahiptim de son iki senedir o ezber kısmın önemini çok daha iyi anlıyorum. tabii hayattaki hedeflerine bağlı insanın, benim hedefim ne matematikçi ne de fizikçi olmaktı, ama hakikati bulmaktı ve hâlâ da öyle.
Farklı zeka türleri mevcut. Kimi sayısal zeka, kimi görsel zekada iyidir.
Öyle bir ayrım yok
İyi
Ben zeki miyim aptal mıyım bilmiyorum.
Ancak elektrikli cezve'de süt kaynatılmıyacağını biliyorum. Ve bunu bilmek üniversite de elektrikli cezvemin hayatını kurtardı.
bu bilgiyi deneme yanılma yöntemiyle 1 cezvenin hayatına son vererek ilkokulda öğrenmiştim. Fakat hala aptal hissediyorum.
neden
Otizm bi Spektrum, otistik denince salyası akan insanlar canlanmasın gözünüzde
çalışmamız lazım beyler bu dünya zeki insanların çalışmaması yüzünden kaybediyor.
Matematikte çok kötüyüm, ilkokulda da aynıydı, şimdi de aynı. Neyde iyi olduğumu bilmiyorum. Sadece çizim yapmak ve killerden figür yapmaktan hoşlanıyorum
ortaya çıkardığın şeyleri paylaştığın bi hesabın varsa takip etmek isterim. ben de kilden bi seyler yapmayı severim
Çok zeki olduğumu sanmıyorum ama basit şeyleri bazen gerçekten anlayamıyorum
Şuan açıktan lise okuyorum 18 yaşındayım. Liseye gittiğim zaman 6 dersten kalmıştım ancak ortalamam 70 ti Türkçe din felsefe resim coğrafya ve diğer hatırlamadığım derslerden hep 30 40 alıyordum mat ve fen ortalaması 96 falandı. Aptal eğitim sistemi! 12 yaşımda karar vermiştim fizik okumaya şuan üniversite sınavına hazırlanıyorum.
Açığa nasıl geçtin bide 2.dönem geçiliyor mu
Zekanın tanımı tamamen yanlış değerlendiriliyor ve kişiye göre zeka tanım algısı değişiyor. Beyin-zeka yapısını tam bilgisayar gibi değerlendirin, anakart, işlemci, ram, yazılım, hdd-ssd, ses kartı, bios vb. Birinin inek gibi kitap okuyup sınav kazanması bana göre zeka örneği değildir bildiğin bios yazılımı gibi sürekli tekrarı sıkıcı bulmuyordur ve zamanla bilgiler hddsine yazılır ama room escape oyununa sokun, içeride 50 saat asalak gibi dolaşabilir. 5 saniyede rubik küp çözenlere kitap verin 3 kere okusun özet çıkaramayabilir. Tüm bileşenlerin davranışına göre kişisel talep zevk vb. göre sonuç değişir.
ilgi meselesi gerçekten çok değerli. ilkokulda tüm dersler 5, hayat bilgisi 4tü. ulan bir insan ilkokulda nasıl 4 alır. sonra yerini ingilizce aldı. lisede matematik ve fizikte uçarken tarih ve coğrafyaya tahammül edemiyordum. anlaşılmayacak bir şey yoktu, dümdüz ezberdi fakat yapamıyordum işte. katıldığım spor branşında da kısa sürede tekniği çok iyi birine dönüştüm çünkü işimi ciddiye alıyordum. olay ilgide ve algıda bitiyor cidden.
Danke!
Ben Danke!
9 yaşınan beri teşhisli DEHB liyim. Tüm eğitim öğretim hayatım boyunca sınıf arkadaşlarımn kolay deyip çözdüğü sorularda hatalar yapıp yanlış çözerken yazılılarda genelde zor soruları çözebilen nadir kişilerden oluyordum. Üniversiteye geçtim 3. sınıf oldum hâlâ bunun ceremesini çekiyorum. Bizim bölümdeki temel dersleri 3. ye alıyorum ama 2. sınıf ve sonrası dersleri çatır çatır geçiyorum. O kadar millet garipsiyor ki, bunu yapabiliyorsun ama bunu mu yapamıyorsun diye. Bazen kendimi gerçekten salak gibi hissediyorum.
Bu konuyu epey bi araştırdım Beyinimiz farklı ve çok hızlı çalıştığından dolayı oluyor.Nette karşılaştırmalı MRI Görüntüleri var normal insanlara göre beynimizin bazı bölgeleri çok az çalışırken bazıları çok fazla çalışıyor.
Yürüyüş yaparken dinliyorum, harikasın abi .
Ben şuan mezunum, geçen sene dershanede + okulda 5 kere dinleyip hala yapamadığım fizik konularınını bu sene nedense tek dinleyişti yapıp fuller oldum. Zamanda göre değişiyor tabi belki yaş dersiniz belki başka bir şey ama beyin çok farklı bir organ, zaten zeka da çok değişik bir kavram. Ama akademik hayatta ben kesinlikle zekanın önemli olduğunu düşünmüyorum, belki %30 fark eder ama geriye kalan tamamen disiplinli çalışmak ve mental olarak iyi bir durumda olmak, yoksa ister Einstein ol farketmez.
Yorumları okuduğunda kendim gibi insanlar görmek içimi rahatlattı.Bunun yüzünden uzun bir süre salak olduğumu kabullenmiştim.Bir keresinde babam benden armut getirmemi istedi.Bende ablama babam armut istiyor dediğimde armuttan yapılmış reçeli bana uzattı.Babamın yanına gelip "armut yok ama armut reçeli var" dediğimde evdeki her kes buna gülmüştü.Yıllar sonra bile bunun dalgasını geçtiler.Ama benim mantığıma göre reçel istiyorsan armut reçeli getir demelisin bana.Armutun kendisi ayrılıkta bir meyve yani.
Benzer şeyleri ben de yaşadım, bir yerden sonra kendimi açıklamak faydasız olacak diye düşünüp gerçekten salak olduğumu düşünecekleri kadar cevapsız kaldım. Ama altüstü ya daha önce rastlamadığım şeyleri o an yeni öğreniyordum (e çocuktum daha) ya da basitçe daha farklı düşünüyordum ve bana göre onlar sığ düşünüyordu ama her iki şekilde de ben salak oluyordum ailemin gözünde.
YKS'de istisnasız nerdeyse tüm zor soruları yapabiliyorum. Ama kolay sorular bir türlü olmuyor. 2024 TYT'de bir sayısal olarak sözellerin zor dediği felsefe sorularında 5/5 yaptım. Ama ne hikmetse herkesin yaptığı, kolay soruları yapamamışım. Mesela türkçe yazım yanlışı sorusu. Onun dışında AYT Fizik vs. çözerken gerçekten kolay denilen soruları yapamıyorum. Zor olanlar çok kolayıma geliyor ama kolay olanlar çok zoruma geliyor. Garip bir durum ve bu duruma dahil sayılır mı?
Çok derin mânâ aradıkları için oluyor bu durum.. şey gibi, göz önündeki şeyi derinderde ve ayrıntılı aramaya benzetiyorum bunu. 😂
Öncelikle Bazen Böyle Haki'katen (Cok)ilginc Konulara degindigin ,yorum yaptigin icin ,hem sana hem'de ,bu konuda ilginc Yorum"lar yazan Dostlara Tesekkürler !Herkese Esenlikler ve Saygilar!
Örneğin birisi yemek masasında tuz istediyse benden daha o kişinin tuz istediğini algılayamadan çoktan başka bir kişi tuzu isteyen kişiye tuzu uzatmış oluyor. hep başıma gelen bir olay😅
IB şu videoları bitirdiğin anlar MP zamanlarının başından beri senelerdir inanılmaz bir zamanlamaya sahip u the real god fam
lisede hayatını derslere verme muhabbetine bende karşıyım ama obp üniversiteye giriş sınavlarında yüksek sıralama yapmak isteyen öğrencileri çok etkiliyor
Hayatım boyunca aptal olduğumu düşünmüştüm
Efe aydalı izlemen bile belirli bir zeka eşiğini çoktan geçmiş olduğuna bir kanıtken neden öyle düşündün ya 😀
zorttt @@yusufantakya
Bilgisayar Mühendisliği okuyorum. 3 Yıldır Mat 1 dersinden kalıyorum. Bilgisayar derslerinden daha kalmadım. Benim anlamadığım düşük zekalı diyeceğiniz insanların bu dersi geçerken benim kalmam
aslında bu konu ile alakalı bir kitap var adı "deha deşifre" ve ya "deşifre deha" olması lazım oradaki ana karakter biraz tuhaf bir karaktere sahipti.
7:20 sorumluluk sınnavları
alttan ders almak
bunu ben de gözlemedim bilgisayar mühendisliği bölümünden arkadaşım temel bilimlerde çok iyiyken bölüm dersleri ve yazılımı yapamıyordu
Umarim onun icin anlayamıyorumdur
Efe abi durum bende biraz daha farklı. Benim de bundle gibi mühendislik okuyorum her ders mükemmel ama iletişim sıfır. Bir şey söylüyorum yanlış yere gidiyor hep, hangi topluluğa girsem hep dışlanıyorum bu iletişim probleminden mesela. Avusturya'ya gittim orada internasyonel dışlandım mesela, oradan önce de hep dışlanırdım, üniversitede dışlanıyorum, üniversitede öğrenci klüplerinde de dışlanıyorum. Yani toplum cidden beni kabul etmiyor. Şimdi tippen veya fiziksen bir engelim olduğunu düşünenler olabilir ama hayır sadece kısa ve sürekli takım elbise giyen bir erkeğim, o kadar. Biraz gevezelik olsa da sen ne düşünüyorsun abi?
Başta anlattığınız olayı bende kimya okudum çok acayip zorlanmıştım 1 hafta boyunca ful geceli gündüzlü çalışıp zor bela geçerdik ki bende ciddiye alıp en yüksek notları alırım ama üniversite de zor bela bitirdik bölümü işe de yaramıyor
Abi selam, başlığa geldim ama çok az değindin konuya. Aslında senden daha uzun dinlemek istediğim bi konu. Çok şey çıkacağını düşünüyorum bi gün video gelmesi dileğiyle..
Okuldan nefret ediyorum.
8:21 hala öyle zaten?
psikoloji çok etkili bu konularda değişik mevzular
Dindar babam bana bu videoyu attı
İyi ki seni tanımıyor abim :D
Yaşadım bugün. Ama kendimi salak gibi hissediyorum. Hoca derste Chelsea Climate verilerinden sıcaklık/yağıştan, EPM yöntemiyle T ve H faktor verilerine çevirmeyi anlattı. Derste herkes yaptı bi ben yapamadım. Yurda geldim denedim yine olmadı. Hocayı aradım. Denedim yine olmadı. Kafayı yiyeceğim. Uyuyamıyorum da. Coğrafyacı, Harita Mühendisi ya da CBSci var mı? 😭😭 Kafamı duvara vuracam 😭😭
bende de biraz bu var fakat dersten çok sosyal ortamlarda yapılan kolay şeylerde.
Ben de hep aynısını düşünüyorum. Sınıf arkadaşlarım görece matematiksel olguları benden çok daha rahat anlıyorlar. Fakat bana göre basit olguları algılayamıyorlar, örneğin insan davranışları. Matematik gibi soyut bir şeyi anlayan bunu nasıl anlamıyor diye düşünüyorum. Belki de sadece matematik sorularının nasıl çözüldüğünü ezberlemişlerdir.
aga yok öyle değil
@@bicepsofzenin nasıl
Aynı şeyi düşünüyorum yıllardır. O matematiksel işlemleri hızlı çözüldüğü zaman tek seferde anlayamıyorum. Zaten hafızam berbat aklımda kalmıyor ezberleyemem asla mantığıma oturması zaman alır. Ama bana göre anlaması aşırı basit olguları arkadaşlarım çok zor algılıyor şaşırıyorum. Bu genelde fizik temelli derslerde oluyor. Lisede falan tarih coğrafya gibi derslerde de oluyordu.
Ben çocukken basit ingilizce ifadeleri anlamazdım ama karmaşık cümleleri anlardım abi o zaman farketmiştim bunu
Abi aynen bizim sınıfın hepsi lisede dershaneye gidiyordu pederin borçları falan vardı ben gitmeyi istemedim kendim calısip sayısal 40k yaptım Bursa'da bilgisayar müh. okuyom eve 50dk gecen sene ingilizce hazırlık okudum hedefim yurtdışına iş yapmak
Kapak fotosundaki dizinin adı nedir
The big bang theory
The Big Bang Theory
The Big bang theory
The Big Bang Theory
the big bang theory
Anlamada sıkıntım yok her şeyi çok çabuk kaparım ama iş yapmaya gelince zekamı kullanmayı reddediyor beynim üşeniyor herhalde
Hırslı bir karakter , doğal olarak başarılı.
Breakfast club filminde buna benzer bir sahne vardı.
kendime hep derdim ben kolay sevmiyorum diye meğer bundanmış
Abi zeka çeşitleri olayı çok sağlam bi olay değil. İq dışındakiler tartışmalı baya bilim dünyasında
Düşük seviye (çalışmasını bilmeyen) insanlar arasında olduğunuz için öyle hissetmişsiniz ben de öyle hissediyordum tıp ya da diş gibi bir bölüme girerseniz o his direk gidiyor.
Dotada batı avrupada immortalım (oynamayanlar için bu aktif olarak rank sahibi olup dereceli oynayan kitlenin %1 civarlarına tüm kitlenin çok çok daha düşük yüzdesine isabet eder) ve yüksek IQ ile dotada yüksek rank arasında ilişki olduğunu gösteren çalışmaları gördüğüm anda IQ saçmalığının ve o çalışmaların müthiş bir zırva olduğuna ikna oldum çünkü benim mmrlardaki herkes bilir ki eğer 1000 saat gibi bir süreyle bile batı avrupada bu ranktaysan ya yan hesabındır ya da hesap satın almışsındır hiç şaşmaz. Kimse sen yüksek IQsun hmm çok zekisin o yüzden buradasın demez. Herkes inanılmaz tecrübelidir bu rankta ve tecrübenin esas etken olduğunu herkes bilir. Zeki insan diye bir şey yok. Hepimiz üç aşağı beş yukarı benzer sisteme sahibiz. Gözümüz kulağımızın benzerliği kadar diğer sistemlerimiz de benzer. Fark sadece bilgiden ortaya çıkıyor. Herkes önemsediği şeyi öğrenir; çünkü üzerinde zaman harcar ve unutmaz.
Zeki olup az çalışmak da kötü bir şey. Kuzenim ilk yıl 464 ile Tıpa gitmedi çok düşük aldım diye Tıpı istemedi. Sonra çalıştı 520 aldı İTÜ Endüstri Mühendisliği kazandı. Bende zekiyim ama orta düzey çalışıyorum. Hukuk için sonrasına bakıcaz Hakim olursam harika olamazsam Doktorayı da bitirir Avukat olarak devam ederim.🥳🙃 Kadıköy'de Hocamlarla çalışıcam Allah ömür verirse ya da İsviçre'de amin 😊
Tam o sırada ben de karşı binanda Kimya okuyordum, hocalar resmen bitarafımızı skyorlardı.
Aslında bu durum tamamen zeka çeşitleri/türleri ile alakalı bir durum. herkesin beyin yapısı farklı olduğu gibi dünyayı algılayış biçimleri de farklı. ancak eğitim sistemimiz buna göre şekillendirilmediği için bir çok parlak zeka heder olup gidiyor.
0:25 brekindg bead de öyle reis
brekingd bead ne a
Güzel konuya barnağınlan basmışsın yine ea
Efe yapay zeka SORA duydunmu senlik gibi duruyor
Sarılık mı oha sigara alkol içmeyen adam nasıl sarılık oluyor yav, diyetin o kadar mı kötüydü abi? Yoksa genetik filan mı oluyor?
Çocuklarda oluyor
Abi ben de senin bolumunle aynı binadayım matematik okuyorum bana da sey garip geliyor matematik okumuşsun profesor olmussun ama hala bilgisayar kullanmayı bilmeyen hocalar var yani o kadar zekayla bu kadar basit işleri yapamamaları çok garip
iyi üniversitede iyi bölüm kazanmayana uzaktan türkiyedesin abi falan demek kolay, katılmıyorum bu konuda size.
Erlik nerede niye video atmıyor
Domatesli Toyota
Çok fazla başıma gelen bir şey lanet olsun
Üniversite konusunda çok haklısın. Ben tarih okuyorum ve isteyerek girmeme rağmen hiç memnun değilim çünkü bana istediğim tarihi öğrenme, uzamnlaşacağım alan hakkıdna bir eğitim vermek yerine gidip (lise mantığıyla) müfredatta ne varsa bana zorunlu olarak veriyor. Zerre kadar ilgim olmadığı için çalışsam dahi anlamıyorum ama geçmek için vermek zorundayım. İşin kötü yanı ise ben bu gereksiz şeylerle uğraşmaktan uzmanlaşmak istediğim alana dair bir çalışma yapamıyorum
ROBOT GİBİ YAŞIYORUM
Teoride yoksun, uygulamada varsın hocam
İlk Yorum. (YARDIM EDİN)
akademi o kadar kafa isteyen bir şey değil. sosyal zeka bambaşka bir şey
yok kanka o iş öyle değil, o kadar zor değil yav abartıyor gibisin bence istediği kadar zor olsun matematik kolaydır bence
herkes hasta amınam
Almanyadan slm Efe Reis çok seviliyorsun
Hadi bakalım
Efe abi
efe aydalın sohbeti çok sarıyor lannn