PC OYUNCULUĞUNA VEDA | Oyunlardaki Performans Sorunları
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 16 ม.ค. 2025
- Son dönemde performans sorunlarıyla çıkış yapmayan bir PC oyunu bulmak çok zor. Sinan Akkol, Faruk Akıncı ve Enis Kirazoğlu Elden Ring'den Star Wars Jedi: Survivor'a kadar uzayan bu sohbette oyunlardaki performans sorunlarını ele aldı.
İyi seyirler!
► BİZE ABONE OLUN: bit.ly/3vHBJ5P
► NERENİN PİKSELİ SERİSİ: bit.ly/3wcEgq7
► OYUN TARİHİNİN EN İYİ YILLARI: bit.ly/3WoboGe
► OYUN SOHBETLERİ: bit.ly/3s5bggx
► YENİ OYUN İNCELEMELERİ: bit.ly/31n883Q
► TÜRK OYUN SEKTÖRÜNDEN VİDEOLAR: bit.ly/3svEXYh
► YERLİ OYUN FİRMALARINDAN VİDEOLAR: bit.ly/31p33I2
► AH O ESKİ OYUNLAR: bit.ly/3lXt9eR
Disket Kutusu, Sinan Akkol ve Furkan Faruk Akıncı ile özlediğiniz oyunculuğu ekranlara getiriyor.
İkili Disket Kutusu'nun sarı koltuğunda buluşarak oyun sektörünün mutfağına ve sahnesine ışık tutuyor. Oyun dünyasının klasiklerinden, Türkiye'de oyun geliştiriciliğine kadar uzayan geniş yelpazede en yeni oyunlar, oyun incelemeleri ve stüdyo röportajları da kendine yer buluyor.
Oyunun geçmişten geleceğe uzanan hikayesinde Disket Kutusu'na eşlik etmek için abone olun.
Özlediğiniz oyunculuk şimdi, burada.
► Bizi Desteklemek İçin: bit.ly/2PcjmVO
► Instagram'da da varız: bit.ly/3lyL8be
► Discord olmazsa olmaz: / discord
► Zaten Twitter şart: bit.ly/3GEKbdK
Adamı Multiplayer'den fazla burda görüyoruz, saol Sinan abi
harbiden aqweqwe
sinan abi enisi iyi kitliyo
Enis abiyi her gördüğümde kahkahayı basıyorum hiç sorma 🤠
@@Larasjo Bunu sorgulamak sana düşmez aslan
@@Larasjo Like alan ne varsa yazıyorlar tekrar tekrar. Başkalarını bıktıran şeyler olsun olmasın, like alıyorsa maalesef sürekli göreceksin o yorumu
Ben oyun olmasa da yazılım sektörü çalışanıyım. Bir önce çalıştığım firmada yaptığımız bütün işleri sorunlu çıkarırdık. Nedeni de patronumuzun müşteriye bize danışmadan kafasına göre gün vermesi ve yeterli iş gücümüzün olmamasıydı. Ürünü iyi kötü istenen günde teslim ettikten sonra da bi o kadar da bugları ile uğraşırdık. Oyun sektöründe de digitalleşme ile birlikte oyuncuya ulaştırılması kolaylaşınca aynı hikayenin döndüğünü, sözün kısası gözünü para bürümüş patronlar yüzünden bu durumda olduğumuzu düşünüyorum.
Cyberpunk'ın çıkış sürecinin şirketlerin böyle karar vermesinde çok etkili olduğunu düşünüyorum. Cyberpunk ertelendikçe oyundaki çalışanlara mühendislere ölüm tehdidi göndermeye başlamışlardı artık.
Öyle. PC 2. Plana atılıyor deadlinea yetişsin diye oyun. Bu da problem aynı zamanda unreal engine 4 oyunlarını iyi kodlamazsanız da patlıyor.
Herşeyin sebebi kapitalist düzen hocam. Bazı insanların doyumsuzluğu yüzünden açlıktan ölenler, savaşlarda kurban giden kimseler var. Sonumuz hayrolsun.
@@Shephardd bööğğük oyunu görmüş reis
@@latiflafc3829 Ama sen görememiş ya da görse bile anlayamamış dalgaya almışsın bu şekil...
Bu başlık her 15 yılda bir kullanılıyor, kullanılmaya da devam edecek herhalde :D
Konsolcuların en sevdiği konu :D
Bu hesaba göre ne kadar kullanıldı yani
@@araikobzo tabi bayılırız
Oyle de,son 15 yilda bu kadar fiyat performansi kotu gpular,
Bu kadar kotu pc ye cikarilmis oyunlar ben gormedim.Cok eski de bir oyuncuyum.Pc ve konsolum var,pc ye ozellikle oyun almiyorum artik,gercekten cok kotu cikiyor pc ye oyunlar.
@@PeacefulYakuza PC'ye kötü çıkan oyunların çoğu PC'ye oyun yapmak konusunda tecrübe sahibi olmayan firmalar tarafından çıkarılan oyunlar (ör. Naughty Dog, From Software) ya da performans konusunda zaten vukuatları olan ama bir şekilde insanların gözünü boyayabilmiş firmalar (ör. CD Projekt Red). Videoda da denildiği gibi yapan çatır çatır yapıyor. Firmalar yerine PC'nin suçlanması çok tuhaf gerçekten.
Fiyatlar hakikaten çok can yakıcı. Sadece oyunlarda değil, diğer ürünlerde de aynı pahalılık var. Yabancı ülkelerde eğitim amaçlı satılan raspberry pi Türkiye'de ateş pahası.
Ülke battı gitti tepedekinin aldığı oy bitmedi işte bu da can yakıcı hele ki bu iş bilmez ekonomi bakanı varken bu patlak tekeri değiştirmezler, bildiklerini yapıp bizi yokuş aşağı uçuruma gönderecekler işte
optimizasyon yapmadıkları sürece para vermem o oyunlara, 2000lerdeki gibi oynarım
Müze açığa çıksın lütfen Faruk bey!! Eminim ki baya sağlam arşiv vardır. Bunların da bizler tarafından takdir görmesi şart!
Harbi on numara kadro. Ağzınıza sağlık abiler. Hoş sohbetiniz daim olsun.
18:45 Bir oyunu oynayabilmek için çeşitli asset (varlık) gerekir. Oyunun fiziğinden tutun da ekrana çizilmesine kadar birçok asset kullanılır. Genelde bunların en ağırları texture (doku) ve mesh (model örgüsü?) olur. Ağır olmasının bazı sebepleri var tabi. Texture'lar genelde iyi yer kaplar, mesh'ler de ne kadar üçgen barındırıyorsa onları ekrana çizmek de o kadar uzun sürer.
Bu asset'leri diskten belleğe yüklemek zaman alıyor. Bu süreçte oyuncuyu bilgilendirmek için de yükleme ekranları konur ki oyun dondu, çöktü sanılmasın. Açık dünya oyunlarıyla kalkan yükleme ekranı sonuç olarak donanımı değiştirmedi. Onun yerine asset yükleme işlemini streaming (akış) olarak değiştirdi. Temel program kesitleri ve fizik için collision (çarpışma) mesh'leri bellekte olduğu sürece oyun büyük ihtimalle mekanik anlamda düzgün çalışacaktır. Böylece oyun durup yükleme ekranı koymaz, asset'leri en ufaklarından başlayıp belleğe atmaya başlar.
Bu asset streaming olayı arkada devamlı çalışır. Yakınlaştığınız yerdeki asset'lerin daha yüksek çözünürlükteki sürümlerini yükler, arkanızda kalanları kaldırır. Temel olarak fikir bu :)
Hatta Unreal Engine demosunda "Bakın milyonlarca üçgen çiziyoruz ekrana" denilen olayda (Nanite Virtualized Geometry) veri okuması hızlı olduğu için SSD neredeyse GPU belleği olarak kullanılıyor.
Şu sıralar eski Half-Life oyunlarının geliştirilme süreçlerini araştırıyorum. O sıralar Valve'ın endişelerini (Ki hâlâ var o endişeler) ve günümüz oyunlarının büyük kısmının ne kadar kıytırık optimizasyonlarla geldiğini göz önüne aldığımda, adamların niye Half-Life 3'ü yapamadıklarını daha iyi anlıyorum.
Bence as sorunlardan biri Nvdia nın orantısız bir şekilde teknoloji ilerletmesi. Normalde 10 sene önce iyi bir kart aldığın zaman senelerce giderken şu an 2060 alsan Immortals of Aveum oynayamayacaksın. RTX yeni ışıklandırmalar derken en üst kartlara göre yapmak isterken eski kartların kullanıcıları azınlıkta olmadığı için optimize dengesini ayarlayamıyorlar. DLSS de nasıl olsa halleder ya deyip geçiştirince malum son
Oyunlari 3 yil geriden takip ediyorum. Hem buglari temizlenmis oluyor hem de indirimli aliyorum. Kafam rahat 😅
En mantıklısı
işin için de olan tanıdıgım şu şekilde maddelemişti
1) büyük beklenen bir oyun her şekil satıyor, pc oyuncusu nispeten alıştı da her nekadar köpükler saçsa da iade oranı çok düşük.
2 )patch çıkar 1aya düzelir düzenine alıştı oyuncular, neden bir ay geç çıkartalım ki? bekliyorlar, oynuyorlar, aide etmiyorlar. oyun düzelince konuda tamamen kapanıyor.
3) kervanı yolda düzeriz pc kısmın da, esas odağımız konsol.
Sinan abi ve Enis'in birbirlerine olan vefaları göz doldurucu...
LEVEL 2006 MART: “PC oyunculuğu ölmeyecek- 40 maddede ispatlıyoruz”. Adlı makaleyi hatırlatırım. Bizzat bunu yazan ekibe… ❤
25:20 biliyoruz Sinan abi biliyoruzzz....
Bir yazılımcı ve dinazor bir oyuncu (dinazorluk seviyem, Sinan Diablo 2 Askerlik üçgeninin bile öncesine dayanır) olarak konuyla ilgili bir kaç kelam etmek istiyorum.
Oyunlardaki kalite sorunları ve bunların nedenlerine inmeden önce, geçmişle bir karşılaştırma yapmak gerekiyor. Bunu da hem teknik, hem sosyolojik hem de ekonomik olarak yapmalı.
1. TEKNİK: Framework'ler, hazırloplar, "güruha entegrasyonlar"
Son 7-8 yıl öncesine kadar yazılımcılık aleminde framework denilen yapılar var olmakla birlikte günümüzdeki kadar yaygın değildi. Her ne kadar Unreal Engine, Cry Engine, Quake ve sair motor piyasada bulunsa da bunlar belli bir yere kadar yazılımcıların belli işlerini kolaylaştırıyordu. Yazılımcılar hala "aşklı bir şekilde" her yapımda aynı sorunları tekrar tekrar ve farklı şekillerde çözmek, sıfırdan mekanikler yazmak zorundaydı. Bir çok sefer Amerika yeniden keşfedilse de bu aynı zamanda yazılımcı ve yapımcıların yaratıcı yanlarını öne çıkartan ve yapımlarda renk unsuru ortaya koyan bir süreçti.
Şimdiyse UE, Unity, Cry Engine, Source, aklınıza hangi motor gelirse gelsin bir ekosistem olarak karşımıza çıkıyor. Bir çok mekanik, bu motorların framework'lerinde hali hazırda yazılı ve gömülü, size sadece yapboz parçalarını birleştirir gibi oyun yapmak düşüyor. Neredeyse pikselleri yanyana dizen yazılımcılardan "bana oyun yap ey Unreal Engine" diyen yazılımcılara doğru gidiyoruz, bu da süreçlerin odağının genel olarak görsel, işitsel elementlere kaymasına ama o acılı yaratıcı sürecin atlatılması dolayısıyla sağlıksız sezeryan doğumlara neden oluyor.
Yazdığı kodun 90%'ı abstract, framework'ün çoooook yüzeydeki bir katmanında bulunan, arka planda neyin işlediğinden çoğunlukla bihaber olan, olsa da yönetimlerin belirlediği aşırı kısa deadline'lar yüzünden bunları umursamayan oyun yapımcılarının ellerinden de günümüzdeki oyunlar çıkıyor.
Oyunlar artık daha az kalifiye insanlar tarafından çok daha kolay şekilde ortaya çıkarılabiliyor ama nicelik ile nitelik ters orantılı ne yazık ki.
2. SOSYLOJİK: Casual zihniyeti, ruhun katili
Sinan abinin çok sevdiği Diablo II ve Diablo III'ten örnek vererek başlamak istiyorum. Diablo II'de oyunun yapısı gereği yaptığınız tercihler kalıcı idi. Skill'ler, attribute'lar, rün'ler, item'ler, kombinasyonlar derken yaptığınız şeyi gerçekten bilmek, ettiğiniz tercihleri de iyice düşünmek icap ediyordu. Zira eski oyunlarda çoğunlukla tükürdüğünü yalamak yoktu. Bugünkü gibi bir FPS oyununun başında sana nasıl nefes alacağını ve nasıl ağlayacağını öğreten "drill sergeant"lar yoktu. Half-life'ı açıyordun, giriyordun, etrafta dolanıp "e napıcam ben" deyip oyunu kafa patlatarak çözmeye çalışıyordun.
Aradan çok geçmedi, 10 yıl sonra çıkan oyunlarda "tercihler ve sonuçları" dediğimiz şey ortadan kalktı. Diablo III'te level atladıkça bir sürü skill açılıyor, istediğin zaman aralarında geçiş yapabiliyordun. Eğer paran varsa o basit düzen casual dinamikleri bile es geçip auction house'dan silah alabiliyordun.
FPS oyunlarında kurşunu yeyince oyunun başına ya da son save'e dönmek yoktu. Şimdiyse kurşun yeyince ekran kanlanıyor, 3 saniye şöyle bir duvar dibinde soluklanınca tekrar 100 health'le milletin kafasına mitralyoz fırlatabiliyorsun. Ne güzel, değil mi? Yani devamlı olarak bir "hatanın bedelini ödeme" mekaniğinin egale edilmesi ile karşı karşıyayız.
Bu da oyuncu kitlesinin zihin yapısıyla etkileşimde olan bir süreci tetikliyor. Oyun mekanikleri casual'laştıkça, arcade'leştikçe oyuncular buna daha çok alışıyor. Oyunlar bu mekaniklerle ego'ları şişirdikçe oyuncular buna daha çok bağımlı oluyor (bunun bilimsel çalışmaları var, dileyen açıp dopamin manipülasyonu ve oyunlar ile ilgili arayıp okusun). Bağımlı oyuncular aynısının daha üst dozunu ya da az biraz değişiğinin yenisini istiyor. Hatta yetinmiyor, "yenisi çıksın da nasıl çıkarsa çıksın" deyip daha görmedikleri oyuna pre-order basıyorlar. (Arkadaşım, sen şirketin ortağı mısın? Neden yapılmamış, yapımcısının yarını belli olmayan bir oyuna para yatırıyorsun? Arsa mı bu? İleride çok mu değerlenecek?).
Bunun üstüne bir de başımıza sardıkları bir woke akımı var ki, ona değinmeden edemeyeceğim. Oyunun esas amacının insanları eğlendirmek ve akıl, motor kas, hafıza kullanımı gibi şeyleri tetiklemekten ziyade birer politik propaganda aracına dönüşmesinin en büyük müsebbibidir bu akım. Yani her oyunda oynadığımız karakterin boş zamanlarında başka insanlarla ne özel şeyler yaptığını bilmek zorundayız, hatta vereceğimiz oyları da buna göre vermek zorundayız bunlara göre. Ve bu dejeneratif zihniyet ne yazık ki oyunun esas amacının yerine geçtikçe oyunlarda az biraz kalmış olan yaratıcı mekanikler de yerini "izlenen oyun oynamak" şekline bırakıyor. Yani karşımızdaki oyun mu, dizi film mi belirsiz...
3. EKONOMİK: Pağa, pağa, pağa!
Biliyorsunuz, oyun sektörü suyla çalışmıyor. Parayla çalışıyor. Para arttıkça, kan kokusunu alan köpek balığı misali yatırımcılar da ortalıkta cirit atmaya başlıyor. Bu da yapımcı şirketlerin üst seviyelerinden başlayan yozlaşmalara neden oluyor. Çirkin yayımcı poltikaları, çirkin şirket politikaları, rezalet yönetim alışkanlıkları derken bu yozlaşma önce yayıncılara, sonra da oyunculara kadar sirayet edebiliyor. (Öhm, Activison-Blizzard, öhm, zort)
Yukarıda bahsettiğim sosyolojik mekanizmanın ceplerine nasıl da para akıttığını gören yapımcı firmalar, "daha çok, moaaarrr" diyerek daha düşük kaliteli oyunları daha düşük kaliteli yazılımcıların elinden daha kısa zamanda nasıl çıkarırım demeye başlıyor. Bununla yetinmeyen yapımcılar oyunun içinde gelmesi gereken parçaları bile isteye oyundan çıkarıp ekstra paraya satacak kadar alçalıyor, ama dopamin ve hype treninin etkisiyle bu rezilliğe oyuncuların kahir ekseriyeti de teveccüh ediyor, para vererek ödüllendiriyor. Bu da şu demek oluyor: "lütfen bir sonraki yapımda oyunun daha büyük bir bölümünü çıkarıp DLC ile ekstra paraya satın".
Bir ara hatırlarsanız early access çılgınlığı vardı. O da aslında pre-order'ın bir çeşidiydi. Daha doğmamış bebeğe bez biçmek için milletten para isteyen yapımcılar ve onların asla tamamlamadıkları oyunlarla dolup taşan Kickstarter, Steam ve daha nice platformda ne paralar buharlaştı... Bu ahlaksızca tutuma azıcık olsun el atmayan hukuk ve denetim sistemlerinin vurdumduymazlığı sayesinde bu durum ancak ve ancak milletin canına tak edince kendiliğinden söndü. Ama bugün hala buna devam eden yapımcılar var. Ben mesela bir Star Citizen mağduruyum. Her ne kadar oyunun çıkacağına inansam da 2013'de verdiğim 35 dolara acımıyor değilim.
TOPARLAMA:
Benim şahsi kanaatim oyuncu kitlesi ALIKLAŞTI. Evet, alıklaştı. Önüne konan her yemeği yiyen, iyi kötü demeyen, yeni olan her şeyi kalite ve mantık fark etmeksizin kabul eden ve özellikle şu dopamin manipülasyonuna çok fena fırıldak olan oyuncular, sektörün aşağı dönük ivmesi ve kalitesiz oyunların çıkmasının esas sorumlusu. Zira, eğer biz yarım yamalak çıkan oyunlara razı gelmez, yapımcılara bir kaç yapımda para yedirmezsek onlar da şımarıp böyle şeyler yapmayı brakır. Çünkü kalitesiz yapımlar da belli maliyetlerle yapılıyor ve o firmalar da ortaklarına hesap vermek zorunda.
Bu yüzden oynadığınız oyun türlerine ve niteliklerine bir göz atmanızı öneririm. Hatta biraz açıp emülatörlerle eski oyunlaru oynamanızı, kan ve göz yaşı ile elde edilen başarının tadına bakmanızı tavsiye ederim. Belki o zaman anlarsınız demek istediğimi.
Arivederçi!
Bu yıl sorunsuz olarak çıkan tek PC oyunu Dead Island 2 oldu. Bu yüzden de çok sevinmiştim ben, Epic Games Launcher o kadar korkutmasına rağmen yağ gibi akıp gitmişti oyun.
Shader caching olayı da çok kısa sürüyordu Dead Island 2'de. Her anlamda mutlu etmeyi başardı beni ya, canım Dambusters.
Atomic heart ile re 4 remake?
@@yussabo İyi hatırlattın Atomic Heart da harikaydı performans olarak. RE4 remake'i oynamadım
Biraz da ne tür oyunlar oynadığınız ile alakalı. Bir strateji oyuncusu olarak Paradox oyunları, Civilization serisi, şehir kurma oyunları vs PC'de ikinci altın çağını yaşıyor. Age of Empires, Starcraft oynadığımız yıllardan sonra güzel oyunlar gelmiyor artık derken, EU4, Stellaris, Civ6 vs çok iyi oyunlar tekrar beni tatmin ediyor. Bu oyunları konsolda oynamak pek mümkün değil ve PC'ye severek devam.
Faruk reisin anlattığı konsola geçiş muhabbetinin benzerini arkadaş ortamında cod4 çıktığı zaman yapmıştık. Cod2 den 4 e geçiş bizim için çok büyük olaydı. Bilgisayarlar yetersiz, para harcanacak. Oyun alınacak vs. derken arkadaşlardan biri demişti: "Ulan adamlar oyun yapıyor, kasıyor diye parçalara para veriyoruz, oyuna para veriyoruz, heriflerin yaptığı oyunu oynayacaz diye girdiğimiz hallere bak alüminyum. 2 sene sonra aynı döngüyü başka bir oyun için tekrar yaşıyoruz." diye. Ondan sonra o arkadaş da oyun hayatına konsolda devam etti zaten. :) Biz 3d falan fişman çalışıyoruz diye pc toplamaya devam ediyoruz.
Bende benzer durumu covid zamanında yaşamıştım 2013 yılında pc yada xbox 360 alıcaktım gittim 4 katı para verip pc aldım iyi kötü bi kac sene idare etti beni 2020 de konsolu deneyim edince ow shit dedim cok daha ucuz alet cok cok cok daha iyi oyun oynatıyordu sonrasında ps4 ve xbox one derken hala konsoldan devam ediyorum series s te almaya niyetim var yeni oyunlar çıktıkça
Köşedeki 25 fps detayı güzel olmuş elinize sağlık
2010 öncesine döndük yine. O zamanlar da neredeyse hiçbir oyun bilgisayara düzgün port edilemiyordu. 2010-2018 arası bu durum düzelmişti ama sonradan yine aynısı oldu.
24:08 yurt disindaki oyunculuk hakkinda yaptigi yorumda Enisin dedigi cok dogru. Kendim Avustralya'da yasiyorum ve PC oyunculugu yani iyi bir PC donanimi pahali ve isin fantezi boyutu. Konsollar tarafi ise oyle degil. 3 gun calisip XBOX Series X yada Playstation 5 parasini cok kolay cikarabiliyoruz. Zaten oyuncu olan herkesin hem XBOX Series hemde Playstation 5 konsolu vardir. Ayni anda iki konsolada sahiptir. Hatta eski konsollari bile duruyordur. Zaten calisiyor insanlar ve PC ilede ugrasip zaman harcamak istemezler.
Gaming konuşurken ekonomiye dönmek üzücü ama doğru. Zelda oyunlarını çok merak ediyorum switch ve oyunlarının fiyatlarına bakayım dedim , nintendo arşivine girmek için ödemeyi göze alabileceğim bir meblağ değil tamam pahalı olsun da bu kadar da olmasın diyebiliyorum maksimum. Yetti be
Gaming yerine Oyunculuk desek daha iyi olur gibi. Böyle böyle, azar azar gidiyor içimizden bir şeyler...
@@Battal_Gazi Gaming oyunculuksa playing ney
@@tsukuyomiacolyte4895 Gaming oyunculuk, playing oynamak işte, fiil.
@@Battal_Gazi hayır, o zaman play ile game farkını nasıl Türkçeleștireceğiz? Play oynamak, game oyun diye çıkamazsın aradan. Rpgyi rol yapma diye değil, rol alma diye çevirmemiz gerek.
@@tsukuyomiacolyte4895 Peki benim dediğimi beğenmediyse, ki mantıklı aslında, tavsiyen nedir? Gaming diye mi konuşalım?
Bozuk mozuk dinlemeden keriz gibi alıyoruz, onlar da aynen devam ediyor. Bir yanda ne yaparsan yap her oyununu alan bir kitle var, bir yanda bi an önce yatırımını kara çevirmek isteyen yatırımcılar. Hangisi daha baskın gelirse ona yöneliyor yapımcılar.
19:34te enis kirazoğlu belli ki eliyle bir şey yapıyor ama ne yazık ki ekranda göremiyoruz. Bunlara dikkat edilirse daha da keyif alabiliriz videolardan
Efsane ps1 ve oyunları sohbeti yaparmısınız bu ekiple please🙏
25:20 Sinan abim silivriye gitmesin diye kesen koca yürekli editör ♥
Farkettim bende 😂
"Shader Compilation" olayı oynadığım (ya da oynamaya çalıştığım) yeni/yeni nesil PC oyunlarının hepsinde vardı. Dead Space, Callisto ve Last of Us'ta kesin var yani bu durum. İlk oyunu oynamadan bir 15-30 saniye arası bekletti hepsi aynı sebepten ama sonraki açılışlarda aynısı olmadı. Stutter olayının da kaynağı bu zaten diye biliyorum, ama uzmanı değilim onun için kesin diyemeyeceğim. Fakat bildiğim kadarıyla bu UE5 kaynaklı bir şey ve bazı yerlerde UE'nin kronik bir sorunu olduğunu da duymuştum. Bu sorunlar başlayalı, sorunlu portlar yani, ben çoğu yerden bu problemin aslının astarının bir incelendiği bir içerik bekliyorum ve eğer Berkan abi o açıdan bilgiliyse bir konuk edilip konuşulsa tatlı olur bence tekrardan ya da bilgili başka biri.
Sevgili Enis in verdiği güzel örneğe istinaden , Xbox series konsolların farklı güçlerde iki ayrı cihaz ile çıkış yapması ; pc de ki oyunların donanıma göre esneyebilme özelliğini kazandırmaktan ziyade , GamePass hizmetinin kullanılabileceği daha ulaşılabilir bir cihaz fikrinden doğmuş olabilir.
Kesinlikle öyle. Zaten genele bakarsan series s satışları x ten daha fazla. Bunda fiyatı da oldukça etkili. Adam bakıyor en kötü 250 dolarım boşa gider çokta umrumda diyor ve alıyor series s i. Ps5' i olan insanlar bile series s alıyor yurt dışında gamepass için. Bende series s kullanıyorum Amerika'dan vergi dahil 264 dolara aldım. Benim için fazlasıyla yeterli bir konsol ama herkesin beklentisi farklı...
Bu arada bizim gibi fakir ülkeler de baya nasibini aldı series s ten. Ben xboxın bundan sonraki nesiller içinde ucuz bir alternatif çıkaracağını düşünüyorum...
@@cankarahan8013 yok abicim ben üst düzey oyunlardan yana tavır koyarım az olan zamanımı kaliteli oyunlarla geçirmekten yanayım, ayrıca Xbox ı neden bu kadar övüyorlar anlamadım gitti adamların kolları bile hala pille çalışıyor şarj etmek yerine yirmi yıl gerideler resmen
@@berkantdevrimdurmaz8876 bence daha iyi. Şarj edilebilir pil aldığın zaman kafan aşırı rahat oluyor. Ps5 kolu batarya bozulursa çok büyük dert. Ve şarj bitince şarjda oynamak zorunda kalacaksın. Şarj edilebilir pil aldığın zaman pillerin 2 si xboxta diğer ikisi de yedekte duruyor sürekli kablosuz oynuyorsun. Dediğim gibi gamepasste çok kaliteli oyunlar var bence xboxa özel değiller tabi. Eğer iyi bir PC sahibi isen almana gerek yok. Ps5 özel oyunları çok iyi ama çok pahalı. Xbox ülkelere özel fiyat politikası işlediği için berbat ekonomimize rağmen adam akıllı oyun oynayabiliyoruz. Eğer pc sahibi isen zaten Xbox alma. Param var ps5 özel oyunlarını alırım diyorsan yine alma. Ama bütçe dostu olarak en uygun Xbox, bu bir gerçek...
Acilan şey texturelar değil, shaderlar. Shaderlarin sizin gpunuzda cachlenmesi gerekiyor, bu directx12 nin getirdigi bir gereksinim. Performansi arttirmak icin kullaniliyor. Eski oyunlar ya dx12 yi verimli kullanmadiklari icin bu yoktu, yada bazi oyunlar shaderi yuklenmemis objeleri gostermiyordu.
Oyun açılırken shader compile muhabbeti var artık DirectX12 oyunlarında. Eskiden sanırsam DX11 döneminde otomatikman DX11 kendi hallediyordu shader işlerini takılma yaratmadan. Fakat DX12'de API daha makine koduna yakın olcak, çok optimize işler yapılınabilinecek kafasıyla bu otomatik olan şeyleri çıkarttılar anladığım kadarıyla. Geliştiriciler de ilk defa DX12 kullanınca da önceden compile olmayan shader'lar falan oyun çıkışında bu takılma sıkıntılarına sebep olabiliyor. Çözümü de sanırım direk en kaba şekilde halletmekle kesip atmışlar, o da sen oyunu açtığında oyunda ne kadar shader var ise compile ettiriyo sana. Bunun biraz olsun önüne geçmek için Nvidia control panel'den shader cache boyutunu arttırabilirsiniz. Ha bir de ekran kartı sürücülerini her değiştirdiğinizde shader cache sıfırlanır o da ayrı bir sorun. Ama bu sıkıntıyı da çözen çözüyor, Capcom'un Resident Evil 4 Remake'i DX12 kullanıyor ve oyunu açtığınızda size zorla shader compile ettirmiyor ve oyun sırasında da takılmalar olmuyor bunla alakalı.
önceden yüklemleri bize fps olarak geri yansıyor ekran kartı çözümlemekle uğraşmıyor önceden açılmış dokuyu direk kullanıyor aynı sistem video rander programlarında da var
Precompiled shader toplam dosya boyutunu arttırır. Shader compile yapılırken bilgisayarınızda bulunan ekran kartına optimize compile gerçekleştirir.
Dolayısıyla her ekran kartı chipsetine/mimarisine uygun, hazır shader eklenirse oyun boyutu çok artacaktır.
Abi bence komple uzanın üstten çekim yapın böyle yarı yatmış vaziyette olmuyor ya :D Faruk hariç, onun zaten kas kütlesi gereği uzanması mümkün değil :)=)
My hero 😇
27:57 Enis güzel yakalıyorsun yine patlattın bizi 😃
Sinan abi baklava dilimi gibi olmuşsun, sen baklava göbeği yanlış anlamışsın :D
Eskiden oyun konusunda pc'nin tek bir avantajı vardı o da ucuz oyun steam dolar kurunu yükseltince bazı eski oyunlar konsoldaki halinden daha pahalı oldu.Sadece oyun oynanacaksa bence artık konsol alınmalı.
Yaklaşık 6 ay kadar evvel laptopumu sattım çünkü sadece 2 ay dayanabildim. 3060 ekran kartı 16gb ram olmasına rağmen ısınma sorunu vs sabit fps alabilmek şaka gibi ama mümkün değil ayrıca batarya mevzusu delirtecek şekilde uzun ömürlü değil. Soğutucu da kullansanız fişe takıp ta oynasanız rahat değil. Sattım gittim PS5 aldım cayır cayır sabit fps 4K oyunu koskoca televizyonda akıcı şekilde oynuyorum uzanarak hemde. PC mevzusu bence son nesil konsollarla beraber bitti. Artık müzik dinlemek, sosyal medya vs için de telefonlar var. Oyunlar için konsollar gayet yeterli
25:20 "Biliyoruz niye olduğunu da-"
Faruk hocamın esprisi arada kaynamış 28:00
Yıl 1930-40 gazete başlığı "Oyunculuk nereye gidiyor?" "Kahvede insanlar!" :D
last of us'ın pc'ye çıkışı hakkındaki düşüncem şu yönde;
naughty dog zaten tüm dünyaya kendini kanıtlamış bir firmayken, last of us gibi bir marka iyi çıkış da yapsa kötü çıkış da yapsa zaten satacaktı. Zaten "dünyanın en iyi oyunu" olarak kabul ediliyor. Hikayesi, grafikleri ve oynanışı ile herkes tarafından beğeniliyor. Neden portu kusursuz çıkarıp "eh zaten iyi bir iş olduğunu biliyorduk, hadi şimdi pc'de deneyelim" dedirtsinler farklı bir konu üzerinden yeniden gündeme getirmek varken. Hatta portu bilerek kötü yapmış olacaklar ki oyun sürekli konuşulsun. Reklamın iyisi kötüsü olmaz.
Klavye+Mouse oyunculuğu öldüremezsiniz ...
Şu sıkıntılı günlerde nefes alabilmemi sağladığınız için teşekkürler.
Bazılarının yaşı yetmez, zamanında Turuncu Levyeden Multiplayera Sinan abinin yanına kaykılmıştı. Galiba şimdi de Disket Kutusunu elegeçirmenin peşinde sjsjsjsjsjs Sevgiler, saygılar. :)
Benim gibi oyuncular istesede kolay kolay bırakamaz çünkü Pc'nin de kendine özgü, yayılmış oyun türleri var. Total war, Crusader Kings, eu4 gibi oyunlar mesela.
çoğu indie oyun, konsollara gelmiyor mesela.
Gelmez dediğim CK, AoE, Cities ve Anno konsola geldi, TW de gelir yakında umarım.
@@notimetothink6786 kolla mı oynuyorsun :)
Enise katılıyorum geliştirilme süreleri uzadıkça sürecin yönetimi zorlaşıyor. Bu aslında sanat eseri üretmek olduğu için aceleye de gelmemesi gerek. Bence yapay zeka çözebilir gibi geliyor bu durumu.
çözemez sistemler çok koplige (dosyalar büyüdü ve bunların çözümleneside zorlaştı)hali geldi ve bu büyüme birkaç yıl içinde oldu eski sistemlere optimizasyon sorunu yok şuan
Videoları part part ayırırsanız müthiş olur. Sevgiler ❤
PC de strateji, MMORPG, MOBA, Diablo gibiler oynanır örnek: Civilization, Total War, World Of Warcraft, Sim City benzerleri vb. Diğerleri konsolda oynanır. Bu arada konsolda oyunlar sorunsuz çalışıyor diye bir durum söz konusu değil ama sorun çıkma ihtimali daha az. Mesela PS 3 te Death Space oyunun yüzde 80 ini tamamladıktan sonra checkpoint save yapmamaya başladı, Unravel PS4 te çöktü. Ama konsolda PC ye göre çok daha az sorunla karşılaştım. Varsın konsolda çözünürlük, FPS düşük olsun en azından kafam rahat oyun oynuyorum.
+1
En son aldığım oyun 2-3 ay önce Epic ten 98TL ye RDR2. Çıktığı zamanda oyun almıyorum en erken alırsam 1 1.5 yıl sonra alırım. MP oyunlar 1 yıl içinde oyuncusu gittiyse zaten bulaşmıyorum. Beleşi geçtim üstüne ekstra para vererek beta tester lık yapmıyorum, sorunlarından arınmış tertemiz oyunda daha az para verip alıyorum. (Tabii ben almadan önce birileri bedavaya vermezse :D)
Bu sorunun çözümü bi 3 sene arkadan gelmek
DX12 de ciddi sorunlar var PC'lerde. DX11'e çekince oyunları, görüntüler çok da kötü olmuyor, hala güzel görünüyor ama performans artıyor... Burada mevzu motorlarda gibi duruyor.
vulkan gibi güzel bir şey şükür ki var.
@@burakbasduzen Biz de oyun üreticisiyiz ama UE5 ve Vulkan çok da iyi anlaşamıyorlar. Yine de özellikle optimizasyon anlamında tüm sektör zor bir dönemde.
aha yeni video misss
Her zaman bu üçlü çıksın. Aşırı sarıyor.
Kesinlikle firmaların hissedarlarını memnun etmek için stüdyoları darlamasıyla başlayan bir loopun çürük meyveleri yüzünden çıkıyor bu oyunlar. Eskiden oduğu gibi konsol versiyonları pcde ki orta grafik ayarlarına denk, yüksek aa detayları olmayan ve düşük fps sabit şekilde oynatılacak şekilde çıkmaya devam ettiği için konsol tarafında oyunu oynamak daha rahat fakat en yüksek ayarda oynamaya çalışırsanız orayı da rahat rahat veremiyor ve zaten optimize edecekleri zaman da tanınmadığı için şuan çöp gibi hazırlanmış oyunların 70 dolara satıldığını görüyoruz. Artık oyuncular preorder ile oyun almayı bırakıp dağıtımcı firmaların biraz ''silkelenmesi'' gerektiğini göstermeli.
thumbnail a da 25 fps koymuşlar frapsdan asdkakjsfjkaka ::D
Bence biten şey kaliteli oyunlar. Sürekli remaster remake zartzurt. Sektöre bir yenilik bir katkı yok. Hikaye yazma yok , anlatıcılık işleyiş hiçbir şey yok. Bir kaç oyun dışında erken erişim ya da remake olmayan oyun göremiyoruz. Ben indie oyunlarımla mutluyum. Size konsol sevdanızda başarılar
Bende öyle düşünüyorum, konsol oyunlarını gördükçe sıkıntı basıyor nedense. Ancak indie sektörde de ciddi problemler yok degıl, birbirinin kopyası çok fazla oyun pompalanmaya başladı. Son yıllarda kaliteli indie bulmak samanlıkta iğne aramaya benzedi.
Şu indie oyunlardan ne anlıyorsunuz ki çok basit yapımlar gibi geliyor ergenlere yönelik işler onları oynayacağıma doksanların atari salonlarında oynadığımız beat'um up tarzı soldan sağa ilerlemeli dövüş oyunları oynarım tekrar daha iyi, işten güçten benim zamanım az kardeşim giderim konsolumda babalar gibi üst kalite oyunlar oynamaya devam ederim misler gibi, bu arada yeni nesil konsol değil bendeki PS dört yani
Sohbet çoook keyifli
abi derse başlıyacaktım karşıma çıktınız başlıkta can alıcı video da yarım saat ne yapıcam ben şimdi
1.75x ile izle 😄
Abi durun biz daha oyunculuga baslayamadik bitmesin hayatimda toplamda sadece 3 sene oyun oynabildik 6 senedir oyun oynayacak cihaz yok
Konsol sahibi olanların temel olarak rahatça oynayamadığı üç oyun türü var. FPS, RTS ve klasik RPG’ler. Yıllardır özellikle FPS oyunlarındaki sorunı çözecek yayın bir ekipman çıkmadı piyasaya. Zaten bunları çözmüş olsalar kimse pc de oyun oynamaz.
Herkesin aynı donamımla her oyunu sorunsuz oynadığı bir dünya hayal ediyorum😊
Enis'in saçları sonunda güzel olmuş. gözümüz kanamayacak artık :)
bir iki sene öncesine kadar pc yerine konsol aldığımdan pişmandım hem oyun fiyatları yüksekti hem çoğu early access ve stratejik oyun yoktu. şimdi yeni çıkan oyunlar konsola ya daha ucuza ya da aynı fiyata çıkıyor. üstüne bir de optimize oluyor.
Kesinlikle konsol özelikle bu dönemde pc çekilicek çile değil hic bir artısı kalmadı
Sevgili Furkan Akıncı'nın Hewbalance ayakkabıları da hoşmuş 😊
Martın sonu bahardır sana söz baharlar gelecek.
Nerede verdiğiniz sözler
Konsol candır. Bir ps/xbox modern oyun deneyimi için, bir de retro veya Nintendo stili oyunlar için Switch bu kadar.
25 Yıllık bir PC oyuncusu olarak artık hem ekonomi hem de başka sebeplerden Xbox'a geçiş yaptım
Ne kadar para o kadar köfte mantalitesinden baktığınız zaman konsol daha ağır basıyor. PS4'te GOW'un görüntüleri muhteşemdi. 30 fps ama gayet akıcıydı. Aslında şu fps mastürbasyonundan kurtulmamız lazım bence 60 en güzel karar cidden 500 fps paneller falan da çok şov geliyor. Ama PS ve XBOX 4K'da 60 fpsi yakalamak zorunda çünkü günün sonunda bu cihazları televizyona takıyorsun ve seve seve vermen gerekiyor vaad ettiğin fpsleri. Ama mutlaka Amd upscailing olayını çözecektir diye umuyorum. Çözdüğü zaman zaten sorun yok.
PCde oyun oynamak candır. O grafikleri sonuna kadar görürsünüz. Konsolda aynı kalitedeki bir grafiği görmeniz çok zor
Ben coktan veda ettim. Yas olmus 50 elim kolum belim parmaklarım agrıyor artık.
bir zamanlar hayat ne güzeldi. vodoo 16mb ekran kartım vardı ve bu karta solucan ekran kartı derlerdi. vram 16mb olsa bile ramdan istediği kadar koparıp sınırsız performans veriyordu. yani 256 ramim varsa ekran kartım 64e kadar rahatça çıkabilirdi. bunun sınırı da yoktu, 128 de olabilirdi, ihtiyaca göre yani, ogünün oyunları zaten 64den fazla istemezdi. 5 yıllık makine ile indiana jonesun yeni çıkan oyununu rahatça oynayabiliyordum. son ayarla oynardım üstelik. günümüz dünyasında ekran kartı olayı tam bir aldatmaca. yıllar sonra dead space eski sürümü oynadım. grafiklerin gayet tatmin ettiği aşikar. yok o teknoloji yok bu ışık derken dead space kalitesinden öyle aman aman farklı bir eser yok. o zaman neden yeni ekran kartı almam için gerekiz kasan oyun optimizasyonu yapıyorsunuz. illa oyunları ripleyen korsan sürümleri mi oynayalım.
Shader Compiled ile ilgili nedir ne değildir diye rehber yapmıştım bilindik bir forum sitesinde kimse bakmadı. DirectX 12 ve Vulkan bu işin öncüsü olan API'ler. Özet geçeyim, native oyun yapımıyla alakalı.
Konsollardaki sıkıntı resmi olarak
klavye mouse desteginin olmaması
Sinancım biz senin yanındayız dinozorlar olarak.
9:27 bir şeye daha benziyor..
:(
Pc oyunculuğu her zaman uğraş gerektirir, anakartından ekran kartına, overclock ayarlarından oyundaki grafik ayarlarına detay detay 100 tane şey var. Yalnız cyberpunk faciasından sonra birçok oyunun hazır olmadan çıkması can sıkıcı. Half life2 yıl 2004, heyecanla 9600pro ekran kartıma aylarca harçlıklarımı biriktirmiş oyunun çıkmasını beklemişim, müthiş bir heyecanla oynadık ama ilk çıktığında onda da "stuttering" denen küçük donmalar oluyordu kısa yüklemelerde. Bir zaman sonra düzelttiler. Maalesef her zaman böyle şeyler yaşanacak. Konsola geçmek isterim ama klavye mouse alışkanlığı, grafik performans pcye parayı gömünce her dönemki konsoldan daha iyi oluyor.
Sinan Abi keşke shader compilation ne biraz araştırsaydın. Yaşın çok belli olmuş.
Tam yemek yerken izleyecek eski video aramaya kanala girdim karşıma bu video geldi yeyy
efsane ekip
Son kısımlar çok güzeldi.
Fakir öğrenciler olarak oyunlara %70-80 indirim gelmeden zaten alamıyoruz beklerken 1-2 sene geçiyor oyunlarında performans problemi vs kalmıyor. reyisimize ZeVWalll gelmeisin o olmasıydı oyunlari bozuk oynayacakcik
T ile başlayıp t ile biten bir sistem var beleşe oyun oynatan. Belki onu deneseniz? Ayrıca reyiz size daha ne yapsın? Oyun bağımlısı olup derslerinizi aksatmıyorsunuz beylece... 🤣🤣
@@hellmarch3043 2 haftadır sabah akşam bitirme tezi yazar gibi ödev yapıyorum. reyuz olmasaydi muhtemelen bin lira switch alır ardında 100 liraya zelda alir sonrada oyunun bağımlısı olur ödevleri yapamzadim. Reyuzla geldiji reyizllah gideiizriz oululyl :(
@@mhdnc23 😅😅
@@hellmarch3043 :(
Yeni NBA 2K oyunu da PC'ye Yeni Nesil olarak çıkmayacakmış, yine PC oyunculuğunun geri plana atıldığı bir döneme girdik sanırım
birde türkçe yama sorunu var bazı oyunların hala türkçe yaması yok
çıktıktan bir kaç ay sonra kampanya vardı Teknosada 1600 liraya 4 oyunlu tek kol 1tb ps4 slim almıştım
Son üç nesildir PC yi çok daha az sallıyorlar Enis'in de dediği gibi. Konsolda daha çok satıyorlar, daha çok özen gösteriyorlar bu yüzden daha çok açılıyor ara...
Mesela 19:31 de enis kirazoğlunun konuşması bir görsel anlatı sanırsam ama bunu göremiyor oluşumuz da bir bugdır sonuçta editöryel olarak.
Edilen ring çıkar çıkmaz Xbox series s TE 60 FPS çıtır çıtır oynadım harikaydı optimizasyonu harikaydı
Horizon FW ve BS bence jenerasyon atladık dedirten tek oyun. Özellikle Burning Shores'dan Jedi Survivor'a geçince daha iyi anladım.
25:10 en güzel kısım kesilmiş :)
Artık "konuk: Enis Kirazoğlu" yazmıyor :D
19:30 'da Enis'i görsek daha iyi olurmuş 😂
Last of us yüksek vramli sistemlerde sıkıntısız oynatıyormuş, oradaki asıl sıkıntı ayarlarda gösterilen vram kullanımından gerçek sistemde daha çok vram kullanıyor olması. Bide PS odaklı bir oyun, PS te AMD uyumlu, pc portunda da biraz AMD uyumlu olmasına upraşmışlar nvidiaya bakmamışlar. 3080 aşağısı kurtarmıyormuş oyunu sanırım. En az 10 11 GB vram e ihtiyaç var hatta tercihen en az 12GB
Arkadaşlar 2006 yılında aldığım br Oyungezer veya başa bir dergi olabilir. Carbon'un demosunun olduğu sayı. İçinde bir oyun vardı GTA 1-2 tarzı ama bir harita üerindeydik 2 boyutlu. Araçlarla çatışmaya giriyorduk. Adını bilem var mı oyunun. Çok aradım da bulamadım.
Bilemiyorum. Carbon oynadım sadece.
Tam konsolu sattım. Game pass var diye bir de yazılım sebebi ile PC aldım. Bu olaylar patladı.
Activision gibi bir firma düşünün ki, CoD gibi bir markası var. Warzone 2 diye bir oyun yapıyorlar ve ilk oyundaki sıkıntılarla hala aynı problemler mevcut.
Bunlardan bazılarına değinmek gerekirse, sizin videoda bahsettiğiniz üzere avrupa ve amerikadaki konsol oyunculuğunun önde olmasından dolayı controller sahiplerine ayrıcalık tanıyorlar.
Çapraz platform desteğinden ötürü biz PC oyuncuları aim-assist kullanan insanlarla oynuyoruz. Bunun yanı sıra ilk oyundan bu yana hala devam eden optimizasyon sorunu var.
Oyun ilk çıktığında 100FPS üstü değerler görüyorken güncellemelerle nasıl düşüşe geçmeme sebep oldular anlaması zor. Bu profesyonel bir şirket ve prof. insanlar çalışıyor bu çatı altında.
EA, Rockstar vs. şirketler gibi bunlarında kanına Kapitalizm ruhu işlemiş olacak ki, bu oyunlar için çeşitli sistemler geliştiriyorlar.
Bu sistemler iyi ve kötü oyuncu arasındaki farkı kapatmaya yönelik. Bunlarla alakalı belirli patentleri var.
Misal store'dan bundle alan oyuncuları düşüd Kill/Death lobilere atması. Düşük K/D oyuncuların lootladıkları sandıklardan Airstrike çıkma olasılığının daha yüksek olması.
Yüksek K/D oyuncu isen sıktığın mermi rakip karakterin 1mm dışındaysa saymaması, düşük K/D isen sayması vesaire birçok işler çeviriyorlar.
Son olarak şunu söyleyeyim. Kapitalist düzen iktidar olduğu sürece fakir, daha da farkileşecek. Zengin, zenginliğine bolluk katacak. Adalet, barış, düzen, demokrasi gibi kavramlar olmayacak.
Allah sonumuzu hayretsin.
Sinan Bey super
Enes Abi Multiplayer diye kanal var Senin Görüntülerini İzinsiz kullanıyor galiba
Enis abi mesaiye başlamış. Kolay gelsin.
Faruk hocam şu gazeteleri ne olur getir de görelim be :)
ghost tshirtu nerden supermis bulamadim hicbiyerde
Teknik bir kenara dursun asıl sorun yönetim. Gerçi enisin mantığına göre insanlar yine de oynuyor. Bu da firma için yeterli bir risk
Playstation ya da Xbox da neden böyle sorunlar yok? Ps4 god of war ragnaroku çatur çutur açıyorken rtx 4090ın kasması çok açık bir şekilde pc oyuncularının arkasında duran bir kurum kuruluş oluşum olmamasındandır