Acatistul Sf. Parascheva de la Iași. ☦☦☦
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 25 พ.ย. 2024
- Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași este cel mai des confundata cu Sfânta Parascheva cea Veche, martirizată în timpul împăratului Antonin Piul. Cunoscută si drept "Sfânta Muceniță Paraschevi", ea este pomenită în calendar la 26 iulie. Bisericile ce pretind ca dețin moaște ale Sfintei Parascheva, dețin, de fapt, părticele din moaștele acestei Cuvioase Mucenițe, foarte cinstita de către greci.
Spunem cele de mai sus in virtutea faptului ca, după cum se știe, Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, pomenită la 14 octombrie, se afla întregi, în Catedrala Mitropolitană din Iași, în pânza pecetluită de Sfântul Mitropolit Varlaam si domnitorul Vasile Lupu, în 1641, pecetluire făcută cu blestem spre a nu se atinge nimeni spre a le împărți.
Sfânta Muceniță Paraschevi - Parascheva cea Veche
Sfânta Muceniță Paraschevi - Paraskevi a trăit pe vremea împăratului Antonin, fiind originară din Italia. Tânăra, născută într-o zi de vineri (paraskevi) a manifestat interes pentru tainele credinței creștine, citind cărți si participând la rugăciuni, în biserica. După moartea părinților, ea si-a împărțit averea săracilor, s-a călugărit si a început să propovăduiască, reușind să întoarcă mulți eleni la credința în Dumnezeu. Minunându-se de frumusețea și priceperea ei, împăratul a încercat s-o determine sa se lepede de credința creștina. Sfânta Paraskevi a refuzat si de aici au început chinurile si suferințele ulterioare, ce aveau s-o transforme in muceniță.
Astfel, se spune ca i s-a pus un coif de fier ars pe cap, dar nu a suferit; ca a fost aruncata într-o căldare cu untdelemn fierbinte, dar ea se răcorea; mai mult, ca l-a stropit pe împărat cu ulei încins, din care cauza acesta a si orbit. Lovit in lumina ochilor, împăratul a strigat: "Miruiește-mă pe mine, roaba adevăratului Dumnezeu, și dă-mi mie lumina ochilor mei; ca atunci voi crede in Dumnezeul pe Care Îl propovăduiești tu." Sfânta a spus o rugăciune si îndată împăratul Antonin a văzut si împreună cu toți din casa lui au crezut în adevăratul Dumnezeu, botezându-se în numele Preasfintei Treimi.
Plecând de acolo, sfânta s-a dus prin cetăți și sate, a propovăduit numele Domnului, i-a însemnat pe oameni cu semnul Sfintei Cruci si a mărturisit ca este creștina. Pentru credința ei nestrămutată, s-au mai încercat si alte căi de a o ucide, precum aruncarea ei la un balaur, vătămarea cu foc încins etc. Nu a putut fi clintita in nici un fel de la dreapta credință. Până la urmă, la 26 iulie, i s-a tăiat capul cu sabia.
Sfanta Paraschevi - Paraskevi, sărbătorită în Grecia pe 26 iulie, nu trebuie confundată cu Sfânta Cuvioasa Parascheva, cea mai populara dintre sfinții ale căror Moaște se află pe teritoriul României, cu hramul pe 14 octombrie. Sfanta Mucenita Paraschevi este ocrotitoarea bisericii romanilor din Constantinopol -Biserica Sfanta Mucenita Paraschevi.