Oli kyllä mielenkiintoinen setti ja erittäin asiantunteva vieras. Kuuntelen paljon jenkki-podeja ja siellä asiantuntijat eivät lähes koskaan kykene vastaamaan noin selvästi kysymykseen miksi 2% inflaatio on tai ei ole hyvä tavoite!
Tämä inflaation välttämättömyydeksi katsominen on myös ideologinen suuntaus. Tämähän suosii voitokkaita kamppailijoita, eli niitä jotka markkinoilla pystyvät nostamaan palkkojaan tai kirjoittamaan kohonneet kustannukset edelleen muiden maksettaviksi ja usein myös generoimaankin tätä inflaatiota. Säästeliäästi eläviltä inflaatio taasen rokottelee. Mutta tällaisia pidetäänkin tässä opissa alempiarvoisina passiiviryhminä joilta pitääkin rokotella. Myös julkisen setorin rahoituksen kannalta tämä inflaatio on aivan välttämätöntä. Pukkaahan sillä verotuloa ja velkamassatkin siinä sulavat, ja inflaatiostahan jo sellaisenaankin maksellaan veroa esim. luovutusvoittoveron nimikkeellä. Kun indeksitarkistukset verotaulukoihin ja sosiaalipuolen etuihin tehdään viiveellä, jos aina lainkaan, niin lisäksi tää korjaa julkisen puolen rahoitustilannetta. Ja politikot saavat reaalisesti ottaessaankin sanoa antavansa. Ja siis mitä korkemmalla inflaatiolla mennään, niin sitä enemmän se näin menee. Mutta jos inflaatio-odotukset kasvavat liikaa, niin se on omiaan allokoimaan varoja enemmän epäoptimaalisiin kohteisiin, ja myös hyperinflaatioon päätymisen uhkakin siinä menossa on.
Tuo kaikki on totta. Mutta jos miettii nuoren uraansa aloittelevan ihmisen kannalta, firmat usein eivät palkkaa jengiä kun inflaatio on 0. Mieluummin on otettu voitot ulos osinkoina ym kun lainaraha on ollut halpaa. Tottakai tuossa on ongelmansa. Toinen puoli on deflaatio jossa kukaan ei ota riskejä. Poliitikkojen suurin ongelma on kyllä että jotkut ajattelevat verorahan ja valtion lainan olevan ilmaista rahaa jota ei tarvitse maksaa takaisin ja jonka voi tuhlata kuten huvittaa. "Mutta jos inflaatio-odotukset kasvavat liikaa,..." tätä kohtaa en ymmärtänyt. Moni noista kuvailluista ongelmista on juuri liiallisen sosiaalidemokraattisen systeemin suomen ongelma. Esim luovutusvoittovero kuten kuvasit on aggressivisen verotuksen ja luultavasti sen ajattelun tulos että kaikki raha on vain "voittoa" ja siten kuuluu valtiolle, joka taas voimakkaasti köyhdyttää suomalaisia ja siten lopulta myös valtiota ja kaikkea muuta täällä.
Kun inflaatio-odotukset kavavat suuriksi, niin vähän paniikissakin sitä rahaa johonkin paremmin arvonsa säilyttävään pyritään sijoittamaan, vaikka ei hyviä kohteita varsinkaan suhteessa rahaaan siinä niin paljon ole. Pienimuotoisesti itsellenikin kävi näin, kun noin puolet pienistä varoistani oli nollakorkotilillä 4 vuotta katsellessani haluamaani sijoituskohdetta. Kun sitten massiiviset koronan varjolla tehdyt elvyytykset alkoivat, niin pakko siinä oli johonkin näitä varoja sijoittaa, kun sen tiesi miten siitä inflaatio ryöstäytyy jollain viiveellä. Tää inflaatiomeininki myös korostaa enemmän siis keskenäisen kamppailun tärkeyttä, mikä painottaa siis vähän muuta kuin uusien luovempien asioiden kehittelyä. Myös työmarkinoilla pitää olla se ensimmäinen, joka palkkojaan korottaa, koska jälkijunassa tuleville inflaatio on jo ehtinyt syödä korotukset. Ja toki lainojen saanti investointeihin on kireää ja korot korkealla korkean inflaation oloissa. Urheiluakin meille syötetään, kun juuri keskenäiseen kamppailuun sillä meitä opetetaan tai häristetään, eikä siis niinkään oman terveyden vuoksi liikkumaan. @@effexon
@@Gustav641tuokin on totta... kuitenkin "ilmainen raha" näytti miten asuntojen hinnat on kohonneet todella rajusti 0-korkojen aikaan... nyt tuo pysyy hieman paremmin kurissa. Valistunut osakesäästö kuulemma on paras tapa sijoittaa tuottavasti, se sitten vaatii vaivaa eikä sovi "lottokansalle". Asuntojen lisäksi valtio,kaupungit ym ottivat lainaa "kun halvalla sai" niin että tukka lähtee joka ei sekään ole terve piirre, varsinkin kun se Mitä olen ymmärtänyt jenkkien massiivinen koronaelvytys nosti hintoja myös täällä kun siellä missä tuotteita valmistetaan nostivat sitten (dollaripohjaisia) hintoja kysynnän kasvettua. Koronan päättyessä tuo on sitten pikkuhiljaa tasaantunut pois. Euroalueella ei ole samanlaisia ongelmia kun elvytys oli pienempää mutta täällä suomessa nuo 4% euriborit kyllä iskivät kovaa ostovoimaan. Tämä lienee kansallinen piirre koska asuntolainat eivät toimi samalla lailla joka maassa. Jokin 1% tasainen inflaatio olisi ok 10-20 vuoden aikajänteellä, toki tuo ei pysty sanelemaan mitä ruoka ym tuontitavarat ja materiaalit maksavat. Tavallisten ihmisten kilpailu keskenään (mm liiallisesti työpaikoista) on huono asia, yritysten kamppailu toisiaan vastaan taas terve piirre. Näyttää että viime vuosina on kasautunut tavalliselle ihmiselle tuo painolasti paljon enemmän. En näe miksi EU alueella olisi hirveää inflaatiopainetta kun yleisesti ihmiset haluavat säästää ja saksalaiset varsinkin, joka puskee enemmän deflaation suuntaan ja ikääntyneet ihmiset luonnostaan toimivat noin. Japanissa korko on nyt 0,1% joten sieltä voi katsoa verrokkia. Noissa odotuksissa on vahvaa hypeä ja fomoa koska moni hyötyy siitä jos ihmiset ajattelevat niin riippumatta syistä ja tapahtuuko niin oikeasti. Näinhän hintakuplat syntyvät. Moni osakekurssi on tullut reilusti alas noista 2021 luvuista. Kilpailua ei sinänsä voi välttää yritys/maatasolla koska jossain joku tekee fiksumman auton tai muun ratkaisun ja pystyy myymään sitä meille. Kaikki alat eivät toki toimi näin. Venäjän kohdalla tekisivät nyt kyvykkäämpiä aseita jos pystyisivät ja koittaisivat valloittaa ainakin euroopan. Nuo kilpailun ja kilvoittelun asiat (ideologia) ovat paljon kauempaa kulttuurissa ja historiassa, eivät sinänsä nykymuotoisen talousjärjestelmän ominaisuus jossa nyt elämme.
Itse möin kiinteistön lähiulkomailta -17, ja katselin tiettyä sijoitusta, johon siis liittyi vielä nimenomaan bisnesnäkymätkin. Nollakorolla rahat makasivat tilillä, kun ei sitä paljon mitään korkoa kuitenkaan olisi saanut, ja halusin siis pysyä likviidinä sijoituskohdetta etsien.No kun ei sitä sopivaa löytynyt, niin juurikin inflaatio-odotusten kasvettua jotain sitä piti niillä varoilla ostaa. Päädyin ostamaan rantatonttia etelä-hämeestä, toisessa näistä mökit valmiina, joskin niissä laittelemista, ja myös pienen metsäpalan ostin. Onhan näissäkin mulla tekemistä ja bisnesmahdollisuuksia, mutta ei sitä mitä hain, ja mikä olisi ollut mielestäni se hyvä juttu, ja mikä siis nyt jäi multa iäksi. No siinä -20 lähti esim. kesämökkien ja rantojen hinnat nousuun, vaikka inflaatio ei vielä ollut reaalisoitunut, mutta inflaatio-odotukset kylläkin. Eli siis tavallaan liikaa siinä vielä päädyin noista maksamaan, vaikka ne eivät olleet optimaalisia sijoituskohteita mulle. Tosiaankin toi kun meitä häristetään kamppailemaan vrissäpäin, ja tän kamppailun autuaaksitekevyydestä saarnataan, vie meiltä paljon voimavaroja joita ehkä olisi viisaampaa käyttää myös johonkin parempaan ja luovempaan.@@effexon
Ei voi kyllä vakavalla naamalla sanoa samaan aikaan että ilmastonmuitoksen vuoksi on OK velkaantua enemmän ja yli ajan pitäisi olla kestävää. Meinaan ilmastoasiat on forever juttuja. Ei se häviä mihinkään. Samoin EU ei ole mitenkään edellä vihreässä teknologiassa.
On se totta siinä mielessä, että energiatehokkuus ja fossiiliset on vielä paljon huonommalla tolalla Amerikassa. EU tasolla on toki suuria eroja sisäisesti, mutta keskimäärin silti ollaan edellä.
Oli kyllä mielenkiintoinen setti ja erittäin asiantunteva vieras. Kuuntelen paljon jenkki-podeja ja siellä asiantuntijat eivät lähes koskaan kykene vastaamaan noin selvästi kysymykseen miksi 2% inflaatio on tai ei ole hyvä tavoite!
Tämä inflaation välttämättömyydeksi katsominen on myös ideologinen suuntaus. Tämähän suosii voitokkaita kamppailijoita, eli niitä jotka markkinoilla pystyvät nostamaan palkkojaan tai kirjoittamaan kohonneet kustannukset edelleen muiden maksettaviksi ja usein myös generoimaankin tätä inflaatiota. Säästeliäästi eläviltä inflaatio taasen rokottelee. Mutta tällaisia pidetäänkin tässä opissa alempiarvoisina passiiviryhminä joilta pitääkin rokotella. Myös julkisen setorin rahoituksen kannalta tämä inflaatio on aivan välttämätöntä. Pukkaahan sillä verotuloa ja velkamassatkin siinä sulavat, ja inflaatiostahan jo sellaisenaankin maksellaan veroa esim. luovutusvoittoveron nimikkeellä.
Kun indeksitarkistukset verotaulukoihin ja sosiaalipuolen etuihin tehdään viiveellä, jos aina lainkaan, niin lisäksi tää korjaa julkisen puolen rahoitustilannetta. Ja politikot saavat reaalisesti ottaessaankin sanoa antavansa. Ja siis mitä korkemmalla inflaatiolla mennään, niin sitä enemmän se näin menee. Mutta jos inflaatio-odotukset kasvavat liikaa, niin se on omiaan allokoimaan varoja enemmän epäoptimaalisiin kohteisiin, ja myös hyperinflaatioon päätymisen uhkakin siinä menossa on.
Tuo kaikki on totta. Mutta jos miettii nuoren uraansa aloittelevan ihmisen kannalta, firmat usein eivät palkkaa jengiä kun inflaatio on 0. Mieluummin on otettu voitot ulos osinkoina ym kun lainaraha on ollut halpaa. Tottakai tuossa on ongelmansa. Toinen puoli on deflaatio jossa kukaan ei ota riskejä.
Poliitikkojen suurin ongelma on kyllä että jotkut ajattelevat verorahan ja valtion lainan olevan ilmaista rahaa jota ei tarvitse maksaa takaisin ja jonka voi tuhlata kuten huvittaa.
"Mutta jos inflaatio-odotukset kasvavat liikaa,..." tätä kohtaa en ymmärtänyt. Moni noista kuvailluista ongelmista on juuri liiallisen sosiaalidemokraattisen systeemin suomen ongelma. Esim luovutusvoittovero kuten kuvasit on aggressivisen verotuksen ja luultavasti sen ajattelun tulos että kaikki raha on vain "voittoa" ja siten kuuluu valtiolle, joka taas voimakkaasti köyhdyttää suomalaisia ja siten lopulta myös valtiota ja kaikkea muuta täällä.
Kun inflaatio-odotukset kavavat suuriksi, niin vähän paniikissakin sitä rahaa johonkin paremmin arvonsa säilyttävään pyritään sijoittamaan, vaikka ei hyviä kohteita varsinkaan suhteessa rahaaan siinä niin paljon ole.
Pienimuotoisesti itsellenikin kävi näin, kun noin puolet pienistä varoistani oli nollakorkotilillä 4 vuotta katsellessani haluamaani sijoituskohdetta. Kun sitten massiiviset koronan varjolla tehdyt elvyytykset alkoivat, niin pakko siinä oli johonkin näitä varoja sijoittaa, kun sen tiesi miten siitä inflaatio ryöstäytyy jollain viiveellä.
Tää inflaatiomeininki myös korostaa enemmän siis keskenäisen kamppailun tärkeyttä, mikä painottaa siis vähän muuta kuin uusien luovempien asioiden kehittelyä. Myös työmarkinoilla pitää olla se ensimmäinen, joka palkkojaan korottaa, koska jälkijunassa tuleville inflaatio on jo ehtinyt syödä korotukset. Ja toki lainojen saanti investointeihin on kireää ja korot korkealla korkean inflaation oloissa. Urheiluakin meille syötetään, kun juuri keskenäiseen kamppailuun sillä meitä opetetaan tai häristetään, eikä siis niinkään oman terveyden vuoksi liikkumaan. @@effexon
@@Gustav641tuokin on totta... kuitenkin "ilmainen raha" näytti miten asuntojen hinnat on kohonneet todella rajusti 0-korkojen aikaan... nyt tuo pysyy hieman paremmin kurissa. Valistunut osakesäästö kuulemma on paras tapa sijoittaa tuottavasti, se sitten vaatii vaivaa eikä sovi "lottokansalle". Asuntojen lisäksi valtio,kaupungit ym ottivat lainaa "kun halvalla sai" niin että tukka lähtee joka ei sekään ole terve piirre, varsinkin kun se Mitä olen ymmärtänyt jenkkien massiivinen koronaelvytys nosti hintoja myös täällä kun siellä missä tuotteita valmistetaan nostivat sitten (dollaripohjaisia) hintoja kysynnän kasvettua. Koronan päättyessä tuo on sitten pikkuhiljaa tasaantunut pois. Euroalueella ei ole samanlaisia ongelmia kun elvytys oli pienempää mutta täällä suomessa nuo 4% euriborit kyllä iskivät kovaa ostovoimaan. Tämä lienee kansallinen piirre koska asuntolainat eivät toimi samalla lailla joka maassa. Jokin 1% tasainen inflaatio olisi ok 10-20 vuoden aikajänteellä, toki tuo ei pysty sanelemaan mitä ruoka ym tuontitavarat ja materiaalit maksavat. Tavallisten ihmisten kilpailu keskenään (mm liiallisesti työpaikoista) on huono asia, yritysten kamppailu toisiaan vastaan taas terve piirre. Näyttää että viime vuosina on kasautunut tavalliselle ihmiselle tuo painolasti paljon enemmän. En näe miksi EU alueella olisi hirveää inflaatiopainetta kun yleisesti ihmiset haluavat säästää ja saksalaiset varsinkin, joka puskee enemmän deflaation suuntaan ja ikääntyneet ihmiset luonnostaan toimivat noin. Japanissa korko on nyt 0,1% joten sieltä voi katsoa verrokkia. Noissa odotuksissa on vahvaa hypeä ja fomoa koska moni hyötyy siitä jos ihmiset ajattelevat niin riippumatta syistä ja tapahtuuko niin oikeasti. Näinhän hintakuplat syntyvät. Moni osakekurssi on tullut reilusti alas noista 2021 luvuista.
Kilpailua ei sinänsä voi välttää yritys/maatasolla koska jossain joku tekee fiksumman auton tai muun ratkaisun ja pystyy myymään sitä meille. Kaikki alat eivät toki toimi näin. Venäjän kohdalla tekisivät nyt kyvykkäämpiä aseita jos pystyisivät ja koittaisivat valloittaa ainakin euroopan. Nuo kilpailun ja kilvoittelun asiat (ideologia) ovat paljon kauempaa kulttuurissa ja historiassa, eivät sinänsä nykymuotoisen talousjärjestelmän ominaisuus jossa nyt elämme.
Itse möin kiinteistön lähiulkomailta -17, ja katselin tiettyä sijoitusta, johon siis liittyi vielä nimenomaan bisnesnäkymätkin. Nollakorolla rahat makasivat tilillä, kun ei sitä paljon mitään korkoa kuitenkaan olisi saanut, ja halusin siis pysyä likviidinä sijoituskohdetta etsien.No kun ei sitä sopivaa löytynyt, niin juurikin inflaatio-odotusten kasvettua jotain sitä piti niillä varoilla ostaa. Päädyin ostamaan rantatonttia etelä-hämeestä, toisessa näistä mökit valmiina, joskin niissä laittelemista, ja myös pienen metsäpalan ostin. Onhan näissäkin mulla tekemistä ja bisnesmahdollisuuksia, mutta ei sitä mitä hain, ja mikä olisi ollut mielestäni se hyvä juttu, ja mikä siis nyt jäi multa iäksi.
No siinä -20 lähti esim. kesämökkien ja rantojen hinnat nousuun, vaikka inflaatio ei vielä ollut reaalisoitunut, mutta inflaatio-odotukset kylläkin. Eli siis tavallaan liikaa siinä vielä päädyin noista maksamaan, vaikka ne eivät olleet optimaalisia sijoituskohteita mulle.
Tosiaankin toi kun meitä häristetään kamppailemaan vrissäpäin, ja tän kamppailun autuaaksitekevyydestä saarnataan, vie meiltä paljon voimavaroja joita ehkä olisi viisaampaa käyttää myös johonkin parempaan ja luovempaan.@@effexon
Pistä johonkin hyvään indeksirahastoon. Isoa määrää käteistä ei kannata säästellä koska inflaatioriski on juuri niin suuri.
Ei voi kyllä vakavalla naamalla sanoa samaan aikaan että ilmastonmuitoksen vuoksi on OK velkaantua enemmän ja yli ajan pitäisi olla kestävää. Meinaan ilmastoasiat on forever juttuja. Ei se häviä mihinkään. Samoin EU ei ole mitenkään edellä vihreässä teknologiassa.
tämä on todella totta, varsinkin kuntatasolla. voipi useampi kunta ja kaupunki soten tapaan vielä kaatua valtion syliin.
On se totta siinä mielessä, että energiatehokkuus ja fossiiliset on vielä paljon huonommalla tolalla Amerikassa. EU tasolla on toki suuria eroja sisäisesti, mutta keskimäärin silti ollaan edellä.
Talouden ylläpito/ rahapolitiikka ja niiden hallinta on EU :ssa osaamattomissa käsissä .
Mielipide kryptovaluutoista tsekattu.
Käytösvinkki. Esitelkää ensin vieraanne ja vasta sen jälkeen itsenne. Älkääkä esitelkö minä ensin, kaveri sitten.