Atacul cicadei gheboase la vita de vie - simptome, recunoastere si combatere

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 8 ก.ย. 2024
  • Cum se manifesta atacul cicadei gheboase la vita de vie si ce metode de combatere exista? Cicada gheboasa (Ceresa bubalus) este o cicada originara din America de Nord. Are o generatie pe an si ierneaza in stadiu de ou depus in ramurile tinere ale plantelor lemnoase atacate. Din oua in luna mai-iunie, apar larvele care cad pe sol si isi cauta plante ierboase cu care se hranesc. Acestea se dezvolta complet pana in luna iulie.
    Ouale sunt de culoare alba si sunt de aproximativ 2 de milimetri. O femela poate depune pe tot parcursul vietii intre 90 si 100 de oua.
    Larvele cicadelor au o culoare cenusiu-verde, iar corpul este turtit pe lateral. Acest stadiu poate dura intre 30 si 70 de zile.
    Adultul are o dimensiune de 8-10 mm in lungime si 4 mm latime. Corpul acestora este de culoare verde si prezinta pete de dimensiuni mici. Aripile cicadei sunt transparente, iar ochii sunt proeminenti si bombati.
    Inciziile pe care le fac femelele in scoarta ramurilor pentru a depune ouale afecteaza vasele liberiene ale pomilor si intrerup circulatia sevei. Ramurile atacate fructifica slab, productia fiind astfel afectata, iar la atacuri puternice, se pot usca.
    La vita de vie femela inteapa lastarul de jur imprejur formandu-se cicatrici sub forma unor inele. La soiurile cu struguri rosii si negri lastarii si frunzele capata culoare rosiatica deasupra zonei atacate.
    In cazul unor atacuri puternice este nevoie sa se intervina in vegetatie impotriva larvelor si adultilor cu insecticide specifice. De exemplu se pot folosi insecticide pe baza de deltametrin precum Decis l.profitshare.....
    In repaus vegetativ se poate face un tratament impotriva oualelor depuse in scoarta cu ulei horticol, precum Mospilan Oil l.profitshare.....
    Ca si combatere preventiva se impune eliminarea buruienilor gazda (lucerna, morcov, trifoi, cartof, tomate, orz, ovaz, grau, floarea soarelui, mazare, dalia, crizantema, specii de buruieni, etc.), indepartarea si arderea lemnului atacat, plantarea de butasi sanatosi.
    Prin felul in care este condusa vita de vie, prin taieri severe de la an la an, aceasta este mult mai putin expusa atacului cicadei gheboase fata de pomi si arbusti, pentru ca majoritatea lemnului este indepartat si odata cu el si urmele atacului si ouale depuse.
    Primul lucru pe care trebuie sa il vedeti inainte de a va pune problema taierii corecte la vita de vie, mai ales daca sunteti incepatori, este sa alegeti tipul de taiere si de conducere potrivit pentru soiurile de vita de vie pe care le aveti:
    • Tipuri de taieri pentr...
    Despre vita de vie: • Vita de vie
    Despre pomi fructiferi si arbusti: • Pomi fructiferi si arb...
    Doneaza pentru copiii institutionalizati: asociatiasocia...
    Doneaza pentru copiii nevoiasi: worldvision.ro...
    Disclaimer: Unele linkuri sunt de afiliere - prin ele castig un mic comision daca cumparati ceva (fara un cost aditional pentru voi).
    #atac #cicada #vitadevie

ความคิดเห็น • 9

  • @constantinionescu4913
    @constantinionescu4913 ปีที่แล้ว

    Multumim ptr atentionare.
    Tote cele dorite si multa sanatate !

  • @emilfilip5166
    @emilfilip5166 ปีที่แล้ว

    Te rog sa te uiti la gradinar de uichend si sa imi raspunzi la intrebare

  • @vasileradu7159
    @vasileradu7159 หลายเดือนก่อน

    Cu ce insecticid combatem cicada gheboasa?

  • @ZnSstr
    @ZnSstr ปีที่แล้ว

    Am o intrebare, am un soi care a facut bube pe frunze si sub bubele alea e ceva alb. Chiar daca celelalte soiuri ating frunzele cu bube de la soiul problema, n-au nici o problema.

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  ปีที่แล้ว

      Cred ca e vorba de acarianul galicol. Nu este o boala care sa se ia. "Bubele" alea de fapt sunt ca un fel de umflaturi pe partea superioara si ca niste adancituri pe partea inferioara, asa e?

    • @ZnSstr
      @ZnSstr ปีที่แล้ว

      @@taran.de.weekend da

    • @taran.de.weekend
      @taran.de.weekend  ปีที่แล้ว

      @@ZnSstr Aia e: acarianul galicol. Poate fi ignorat daca vita e atacata pe alocuri. Daca e atacata destul de mult stropiti cu un acaricid in primavara cand lastarii au 3-4 frunzulite. Vertab sau Vertimec sunt bune, testate de mine si de altii: l.profitshare.ro/l/10891525