MUSTAFA ŞAHİN Hoca Anlatıyor; Fındık Fidanı İlk Dikimi ve Sonraki Budama Nasıl Olmalıdır?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 23 ม.ค. 2025

ความคิดเห็น • 50

  • @selamierzurum
    @selamierzurum 6 หลายเดือนก่อน +3

    Hocanın ağzına sağlık çok basit anlaşılır bir tarzda güzel bir anlatım olmuş. Emeğinize sağlık

    • @CiftciGnlukleriMehmetAliYalcin
      @CiftciGnlukleriMehmetAliYalcin  6 หลายเดือนก่อน

      @@selamierzurum Eyvallah kardeşim. Allah razı olsun, bilgisinin zekâtını veriyor Hocamız..

  • @icnr-gu8ss
    @icnr-gu8ss 6 หลายเดือนก่อน +2

    Kocaeli kandıra dan selamlar Biz üreticilere çok faydalı bilgiler veriyorsunuz hocalarımız sayesinde budama öğrendik teşekkürler

  • @fahrican54
    @fahrican54 5 หลายเดือนก่อน +1

    Aradığım bilgiler burada keşke şu anlattıklarını uygulamalı anlatsa tadından yenmez.

  • @hkmtock3424
    @hkmtock3424 6 หลายเดือนก่อน +2

    Değerli üstadlar ağzinıza sağlık . İyiki varsınız.

  • @ilyassen7539
    @ilyassen7539 6 หลายเดือนก่อน +1

    Elinize ağzınıza sağlık çok yararlı bir içerik olmuş Allah razı olsun.

  • @mtkpln55
    @mtkpln55 6 หลายเดือนก่อน +2

    Muhteşem bilgiler yine eski bilgileri yerle bir eden cok bilgin Fındıkçılarin itiraz edecegi bilgiler. Önce toprak iyileşmeli. Abi hocam dedi ya onuda baska yerde deginiriz diye sizde heyecanlandiniz biliyorum birde besleme kismi islenmis olsa muhteşem olur. Onuda beklesek cok mu hazircilik yapmis olurum 🤦🏻‍♂️ (ama merak ediyorum bunun onune gecilmezki). Emekleriniz icin teşekkürler

    • @CiftciGnlukleriMehmetAliYalcin
      @CiftciGnlukleriMehmetAliYalcin  6 หลายเดือนก่อน +2

      Teşekkürler.. Nasip diyelim kardeşim. Rabbim hocamızın ömrünü bereketli kılsın bir gün bir yerde de inşallah o konuyu sorarız..

    • @mtkpln55
      @mtkpln55 6 หลายเดือนก่อน +2

      @@CiftciGnlukleriMehmetAliYalcin Allah hayırlı ömürler versin abi hocamızin bilgi birikimi keşke bir kaynakta, görselde yada videoda aktarılmış olsa gelecek nesillere yada şimdiki nesillere aktarılmış olsa..

  • @selimyavuz4542
    @selimyavuz4542 6 หลายเดือนก่อน

    Değerli bilgiler için teşekkurler...

  • @selimyavuz4542
    @selimyavuz4542 6 หลายเดือนก่อน

    Emekleriniz icin hepinize teşekkürler..

    • @CiftciGnlukleriMehmetAliYalcin
      @CiftciGnlukleriMehmetAliYalcin  6 หลายเดือนก่อน +2

      Bilgi ve seviye ust düzeyde olunca en basit bu kadar anlatıyor Hoca. Biraz da dinleyiciye is düşüyor artık..

    • @selimyavuz4542
      @selimyavuz4542 6 หลายเดือนก่อน +1

      @@CiftciGnlukleriMehmetAliYalcin Bende yaklasık beş yildır fındik tarımına ilgi duyuyorum okuyup arastırıyorum,budama bakım besleme dikim vb.bunları kademe kademe ögrenip uyguluyorum.Ben bile dinlerken sıkıldım ilk video fena değildi ama orada da çok dtay teknik bilgiler vardı.İkinci video daha da sıkıcı geldi.Bir de kuşak farkı var biraz da ondan kaynaklanıyor.Yani bu videoları izleyip fındık yapacak olanda yapmak istrmeyebilir.Basit ve net olmak lazım biraz.Bu kadar karmaşıklığa gerek yok.Sonucta atomu parcalamıyoruz.Bilgi iyidir fakat bir yerden sonrası boğar.Örneğin borsada da bir sürü teknik temel konu vardır ama bunlar ne kadar anlatılırsa iş daha karmaşık hale gelir.Mustafa hoca bu işe emek vermiş,bilgilerinden istifade ettik edebildigimiz kadar,fakat normal bir fındık çiftcisi daga dalı bile nasıl kesilmesi gerektiğini,veya taze hayvan gubresi atmaması gerektiğini bilmediği halde,oksin,kalbiyum vaskuler falan hiç anlamaz.Bizlere bilgiyi ulaştırmaya çalıştığınız için tekrar teşekkür ediyorum.Bana bir harf öğretenin 40 yıl kölesi olurum sözünden yola çıkarak büyüklenmeden ben biliyorum demeden ne gördüysek izliyoruz dinliyoruz okuyoruz.👍👏🤚

    • @CiftciGnlukleriMehmetAliYalcin
      @CiftciGnlukleriMehmetAliYalcin  6 หลายเดือนก่อน +1

      ​@@selimyavuz4542 Selim Bey,
      Lafınızı hiç esirgemeden açıklıkla eleştirilerinizi sıralamissınız.. Saygı duyarız.. Hal böyle olunca sizin de eleştiri ve karşı görüşe tahammül göstermenizi bekleriz..
      Öncelikle İki video için de yazılan yorumların büyük çoğunluğu istifade ettiğini belirten her kuşaktan üreticilerin yorumları. Basit anlatmıyor eleştirisi sizden geldi.. Bir cok projeye profesyonel destek veren, konulara cok daha teknik yaklaşan ve anlatan Hoca, bizim kayda aldığımız videolarda ise insanların İstifade edebilmesi adına olabildiğince temel düzeyde anlatmaya çalıştı bize göre.. Hic bir zorunluluğu olmadıği halde zaman ayırıp bilgi aktarımı bizim icin cok kıymetli, daha basit anlat diye ısrarcı olamayız kendisine...
      Araştırıp öğrenmeye bilinçli uygulamalar yapmaya çalıştığınızı yazmışsınız. Takdire değer bir durum, biz de aynısını yapmaya çalışıyoruz. Ancak yeni seyler öğrenmeye calisan birinin bir kaç teknik terime bunlar anlaşılmıyor daha sade anlatılması lazim demesi çok mantıklı değil bize göre. Temel düzeyde tarıma, bitkiye toprağa dair terimleri öğrenmeye çalışmadan nasıl kendisini geliştirecek üretici. Ayni basit anlatımları yıllarca dinleyip ne kadar yol alabildik? 50 yaşındayım geçen sene en azından temel tarım terimlerini öğrenebilmek adına Anadolu Üniversitesi "Tarım Teknolojileri" bölümünü okumaya başladım. Oksin, vasküler kambiyum dahil bir çok konu uzaktan eğitim tekniği ile cok güzel anlatılıyor. Daha olmadı Google da kısa bir tarama ile bu terimlerini anlamı öğrenebilir izleyiciler..
      Sonuç olarak niyeti fındık tarımına dair doğruları öğrenmek isteyen biraz kendisi de çabalayıp temel tarım terimlerini öğrenmeye calismalıdır, anlatılanlarda daha iyi istifade edebilmek için bize göre..
      Sağlıcakla kalın, selamlar...

    • @selimyavuz4542
      @selimyavuz4542 6 หลายเดือนก่อน +1

      @@CiftciGnlukleriMehmetAliYalcin Zaman ayırıp cevap verdiğiniz için teşekkür ediyorum.Kisa özet anlatmak istediğim şuydu,bir iş ne kadar karmaşık ve teferruatlı hale gelirse o kadar zorlaşır.Ben hocanın anlatmak istediklerinin bir çoğunu kişisel olarak anlıyorum,lakin genel manada herkesin anlayabileciği bir anlatım tarzı değil.Mustafa hocanın bahçelerdeki eğitim videolarını da izledim.O videolarda da aynı anlatım tarzı var.Dedigim gibi bu biraz da kuşak farkından kaynaklı olabilir.Örneğin Ömür duyar,Mustafa zor hoca anlatim tarzları basit.Videolarınızi ilgiye izlemeye devam ediyoruz her görüşe saygılıyız,Mustafa hocada kendini fındığa adamış ve değerli bilgileri ile aydınlatıyor.Bu tür iceriklerin devamını dilerim.Bende Ordu fatsa ilçesinde ufak ufak dokunuşlar ile başladım.Fındık paradan ziyade hobi ve rehabilite edici benim için.Bu arada emek verip güzel icerikler üretiyorsunuz,konuşma tarzınız,sorularınız,giriş gelişme sonuç güzel anlatımınız,için sizi tebrik ediyorum.Bol bereketli hasatlar..

    • @CiftciGnlukleriMehmetAliYalcin
      @CiftciGnlukleriMehmetAliYalcin  6 หลายเดือนก่อน +1

      Teşekkür ederim iyi dilekleriniz için.. Birbirimizi anladığımızı düşünerek aynı şeyleri tekrar yazmayacağım. İnsanların fikir ayrılıkları olabilir mutlaka.. Önemli olan, işi hakarete vardırmadan saygı çerçevesinde bu fikirleri medenice tartisabilmektir.. Bu zamanda bu şekilde insana rastlamak zor oluyor. Ben de bu seviyeli üslûp icin size teşekkür ederim. Umarım hep birlikte daha bilinçli fındık tarımını yapma konusunda kendimizi geliştirmeye devam ederiz. Saygılar selamlar..

  • @barsc.8581
    @barsc.8581 5 หลายเดือนก่อน

    Üstadlar, benim bahçe komple eğimli, ocak sisteminde dikilmiş ve dikilmeye devam ediyor. Bunun budamasında güneye bakan çndeki dalın budaması tamam ama arka tarafta kalan dalın budaması nasıl olmalı.
    Ağaç güney yönünde dal vermeye meğilli olduğu için kuzeye bıraksam gelişmiyor veya öndeki dal gibi güneye doğru gelişiyor, bu da dalları iç içe geçiriyor. Burada ne gibi bir işlem önerirsiniz?

    • @CiftciGnlukleriMehmetAliYalcin
      @CiftciGnlukleriMehmetAliYalcin  5 หลายเดือนก่อน

      Çok zor olur biliyorum ama dal seklini alana kadar yere bir sabitleyici kazık çakılıp salı iple o yöne doğru yatırabilirsiniz

  • @alicifci1860
    @alicifci1860 6 หลายเดือนก่อน

    Benim ocaklarım eski dikim. hocamızın anlattığı şekilde bir dikim çukuru hazırlayıp iş makinesi ile ocakları söküp yeni çukurlara diksem acaba randıman alabilir miyim? Hocamıza sorma fırsatınız olursa çok sevinirim

    • @CiftciGnlukleriMehmetAliYalcin
      @CiftciGnlukleriMehmetAliYalcin  6 หลายเดือนก่อน

      Hocaya sorsak da aynı cevapları verecektir. Doğru yöntem bu diyor..

    • @mtkpln55
      @mtkpln55 6 หลายเดือนก่อน

      Hocamın yayımlanan bir videosunda sizin sorunuzun nasıl yapıldığı var dilerseniz videonun linkini paylaşırım

    • @alicifci1860
      @alicifci1860 6 หลายเดือนก่อน

      @@mtkpln55 sanırım onu izledim benim demek istediğim yetişkin 50 li yaşlarda fındık ağaçlarını söküp yeninden dikmek.
      Burada amaç toprak yapısını iyileştirmek birde sıra aralarını yeniden ayarlamak

  • @ilyassen7539
    @ilyassen7539 6 หลายเดือนก่อน

    Hocam benim bir sorum daha olacak. 3 sene önce yabani bolu anacına aşılı yağlı fındık fidanları dikmiştim. Bakım ve gübrelemelerini muntazam yaptığım halde bazıları 3 senedir doğru düzgün gelişim göstermedi. Ne yapmam gerekir aşı yerinin üzerinden 2-3 göz bırakıp kessem büyümesini tetikleyebilir miyiz acaba?

    • @cengizbilgin
      @cengizbilgin 6 หลายเดือนก่อน

      Merhaba sonbaharda yaprak dökümünü takiben 2.veya 3.gözden kesin analize göre ihtiyaç olanları zamanıda verin özellikle kök sistemi çok önemlidir kök sistemi gelişmeyen fidan üst büyüme yapmaz kök gelişimini artırmak için kompost mikoriza mantarları mikrobiyal gübreler humik fulvik kullanabilirsin bahar ayında nisan ortasından itibaren 20 gün aralıklarla azar azar azotlu gübre verin yarım çay bardağı diplerini otlu bırakmayın bu işlemleri yapın fidanınız gelişecektir kolay gelsin.

    • @ilyassen7539
      @ilyassen7539 6 หลายเดือนก่อน

      @@cengizbilgin değerli bilgileriniz için çok teşekkür ederim hocam kesinlikle uygulayacağım saygılar.

    • @CiftciGnlukleriMehmetAliYalcin
      @CiftciGnlukleriMehmetAliYalcin  6 หลายเดือนก่อน

      Cevap icin teşekkürler @cengizbilgin

  • @erdembal7466
    @erdembal7466 6 หลายเดือนก่อน

    Hocam bilindiği gibi biz ocaklarımız arasından iyi fideleri alarak onları dikim yapıyoruz.Bu tek gövdeli yomra dedikleriniz nereden alınır.Bahçelerden normal fideyi alıp bir kalem üzerine aşılamamı oluyor orasını anlayamadım.Kendi bahçemizden alıp tek dal olarak diksek seneye bir sürü ışkın verecek

    • @CiftciGnlukleriMehmetAliYalcin
      @CiftciGnlukleriMehmetAliYalcin  6 หลายเดือนก่อน

      Aşılı değil kökleme dikilerek yetistiriliyor bu Yomralı tek gövde ağaçlar.. Dip sürgünü az verdiği için dipten gelenlerle mücadele diğer çeşitlere göre daha kolay

    • @erdembal7466
      @erdembal7466 6 หลายเดือนก่อน

      @@CiftciGnlukleriMehmetAliYalcin iletişim numarası vermenizde sakınca varmı tek gövde ile alakalı anlamadigim yerler var

  • @bedoioo456
    @bedoioo456 5 หลายเดือนก่อน

    Hocama nasıl ulaşabiliriz?

    • @CiftciGnlukleriMehmetAliYalcin
      @CiftciGnlukleriMehmetAliYalcin  5 หลายเดือนก่อน

      @@bedoioo456 Giresun Keşap'ta ikamet ediyor. İzni olmadan telefon bilgisini paylaşamayız maalesef..

  • @ilyasmsrc6463
    @ilyasmsrc6463 6 หลายเดือนก่อน +1

    Merhaba. Sizlere ulaşabileceğimiz bir telefon numarasi verme imkanınız olur mu?

    • @CiftciGnlukleriMehmetAliYalcin
      @CiftciGnlukleriMehmetAliYalcin  6 หลายเดือนก่อน

      Kendi telefonumu verebilirim. Ancak Hoca ve videodaki arkadaşların telefonlarını izinleri olmadan paylaşamam.05303229812 numaram

    • @ilyasmsrc6463
      @ilyasmsrc6463 5 หลายเดือนก่อน

      @@CiftciGnlukleriMehmetAliYalcin Teşekkür ederim.

  • @ulasbay
    @ulasbay 6 หลายเดือนก่อน +2

    MUSTAFA ŞAHİN HOCAMIN BİLGİLERİ GÖRSELLİ KİTAP HALİNE GETİRİLSE. FAYDALANMAK İSTEYENLER ELİNİN ALTINDA BULUNDURSA NASIL OLUR

  • @mustafa-zor
    @mustafa-zor หลายเดือนก่อน

    Bu da güzel olmuş yalnız çiftçi hafızası için, kafasında canlandırması için biraz ağır olmuş. Keşke yakın bir bahçeden, köklü bir dal koparıp üzerinde anlatabilseydi. Teknik bilgisi iyi olanlar için ise bulunmaz bir nimet olmuş.

    • @CiftciGnlukleriMehmetAliYalcin
      @CiftciGnlukleriMehmetAliYalcin  หลายเดือนก่อน

      @@mustafa-zor Hangi kısım ağır olmus Hocam?

    • @mustafa-zor
      @mustafa-zor หลายเดือนก่อน

      @CiftciGnlukleriMehmetAliYalcin azıcık teknik konuşmuş, dikimi, hazırlanmasını, yaşı geçkin çiftçiler için, keşke elinde örnek bir fidan üzerinde anlatabilseydi, bir daha ziyaret edebilirsen uygulamalı da çekebilirsin videoları, tadından yenmez.

    • @CiftciGnlukleriMehmetAliYalcin
      @CiftciGnlukleriMehmetAliYalcin  หลายเดือนก่อน

      @mustafa-zor Anladım Hocam. İmkan olursa yine gitmeyi de isterim tabii..

  • @mustafaalver3451
    @mustafaalver3451 6 หลายเดือนก่อน

    Mehmet ali bey hoca ve siz çıplak kök üzerinden gittiniz çıplak kök olunca zaten 2.yıl anaç kesiliyor çünkü kök zarar gördüğü için büyüyemiyor benim sorduğum ise tüplü findikti tüplü fındığın anaciyla alakalı bisey konuşmamışsınız gibi geldi bana yani ben soruma yine cevap alamadım

    • @mustafaalver3451
      @mustafaalver3451 6 หลายเดือนก่อน

      Şimdi tüplü anacı 2.yıl kesecek miyim yoksa kesmeyecek miyim

    • @CiftciGnlukleriMehmetAliYalcin
      @CiftciGnlukleriMehmetAliYalcin  6 หลายเดือนก่อน +1

      Mustafa Bey sizin sorularınızdan önce Hoca ile birlikte olduğumuz için güncel şekilde bu konuları iletemiyoruz şu anda. Bizim anladığımız hocanın anlattıklarından videoda olmayan bölümlerde, Bu videoda anlattığı usulün tüplü fıdanlat içinde geçerli olduğu. Yani eğer bir yıl sonra Fidan sağlıklı bir şekilde gelişmiş ise bahsettiği kriterlere göre dipten kesim değil üstten budama yapılarak anaç ile devam edilebilir diyor. Ancak anaç sağlıklı değilse iki gözü üzerinden kesilir o şekilde ilerlenir diyor

    • @mustafaalver3451
      @mustafaalver3451 6 หลายเดือนก่อน +2

      @@CiftciGnlukleriMehmetAliYalcin teşekkürler

    • @CiftciGnlukleriMehmetAliYalcin
      @CiftciGnlukleriMehmetAliYalcin  6 หลายเดือนก่อน

      @@mustafaalver3451 Rica ederim