zeg neen tegen de tomatenziekte !

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 1 ม.ค. 2025

ความคิดเห็น • 12

  • @etiennedeclercq4925
    @etiennedeclercq4925 ปีที่แล้ว +1

    Hier vorige week ook de eerste sporen gezien op de tomatenplanten van de beruchte tomatenziekte. Geënte rassen zoals Maestria F1 en Fantasio F1 (staan buiten) bleven niet gespaard van deze plaag. Doordat ik dan heel wat blad heb weggenomen is de schade de laatste dagen toch vrij beperkt gebleven. Hier en daar zijn er ook kleine bruine vlekjes op de stammen maar blijft ook beperkt. Ik heb genoten van jouw video en ga volgend jaar nog enkele interessante rassen zaaien. Bedankt !

  • @renecreemers3893
    @renecreemers3893 11 หลายเดือนก่อน

    O, ja. Niks bladplukken. Dat kost productie!

  • @renecreemers3893
    @renecreemers3893 11 หลายเดือนก่อน

    Hallo. Waarom hoor ik niets van de rassen met een ´bewezen´ resistentie´ tegen de tomatenplaag moutain merrit, mountain rouge, Defiant, crimson crush e.a. en bovenal galahad, homozygoot voor de resistentiegenen ph2 en ph 3? Bij mij niet ziek geworden in 2021, behalve in oktober. Overigens haal ik sinds 2013 6 trossen, soms 8.

  • @vulk86
    @vulk86 ปีที่แล้ว

    Waarom heb je minder opbrengst in de serre?

    • @haalmeeruitjetuin
      @haalmeeruitjetuin  ปีที่แล้ว +1

      Als je de serre pas in gebruik neemt is de opbrengst hoog. Zet je te vaak na elkaar tomaten in je serre dan daalt de opbrengst jaar na jaar. Ze blijven het wel doen, maar minder kilo 's.

  • @rb8954
    @rb8954 ปีที่แล้ว

    Vorige week zag ik de tomatenziekte. Heb de plekjes doodgebrand. Fingers crossed voor de komende weken.

    • @haalmeeruitjetuin
      @haalmeeruitjetuin  ปีที่แล้ว

      Dat is een interessant idee! Hou ons zeker op de hoogte van het verloop van je experiment.

    • @rb8954
      @rb8954 ปีที่แล้ว

      @@haalmeeruitjetuin Ik heb het bij een paar planten geprobeerd. Bij een aantal planten was de ziekte al wat verder, en daar is het niet echt te stoppen.
      Maar bij een aantal planten (wel hetzelfde ras) zaten er wat beginnende vlekjes. Na die weggebrand te hebben, zie ik nu (zo'n 2 weken later) niets meer, op een enkel plekje na, dat ik weer wegbrand.
      Het kan ook zijn dat het zonnige weer een gunstige invloed heeft op de plant. Maar we kunnen nog even vooruit in ieder geval.

    • @rb8954
      @rb8954 ปีที่แล้ว

      Update: De planten in de kas (die al wat meer aangetast waren) zijn nu flink aangetast.
      De andere planten, die slechts weinig plekken hadden die weggebrand waren, zijn nu nog steeds kerngezond. Ik heb in de afgelopen drie weken slechts 2 plekjes moeten wegbranden en 1 of 2 aangetaste tomaten moeten weghalen.
      Wegbranden kan dus helpen wanneer de plant nog niet ernstig aangetast is.

    • @haalmeeruitjetuin
      @haalmeeruitjetuin  ปีที่แล้ว

      @@rb8954 Erg bedankt voor het delen van je ervaring. We leren weer iets bij van elkaar :-) Zelf zag ik twee jaar geleden iemand die restanten koperen elektriciteitsdraad in de stam van zijn tomaten stak om ze zo te behoeden tegen de tomatenziekte (met goed resultaat overigens).

  • @jessyknuyt5881
    @jessyknuyt5881 ปีที่แล้ว

    De aangetaste planten worden deze dan niet zo snel mogelijk verwijderd om aantasting van de andere planten te voorkomen ?
    De frosted green doctors en brads atomic grape waren toch al wel in een gevorderd stadium en als de ziekte zich door de lucht verspreid als ik het juist heb begrepen
    Zit de ziekte dan al niet op alle tomaten ?
    Of is het dan eigenlijk zien welke planten het laatste echt de ziekte gaan ontwikkelen om zo dan echt op de sterkste te gaan selecteren ?

    • @haalmeeruitjetuin
      @haalmeeruitjetuin  ปีที่แล้ว

      Op dit moment zijn de weersomstandigheden zo gunstig voor de tomatenziekte dat er ongelooflijk veel sporen in de lucht circuleren. Aangetaste planten zoals op het filmpje worden wel weg genomen vanaf het moment dat we er zeker van zijn dat er geen recovery meer mogelijk is zoals bij de Brad 's Atomic Grape of Green Doctors. Natuurlijk lieten we ze net iets langer staan om dit materiaal te maken. Ik lig er echter niet echt wakker van dat door het laten staan van die aangetaste planten de druk van de plaag groter wordt. Er komen op de planten ontzettend veel ziektesporen terecht die van kilometers ver kunnen aangevoerd worden. Dus inderdaad de ziekte (sporen) komen sowieso op alle planten terecht maar daarom worden ze niet geïnfecteerd. We proberen er zo veel mogelijk voor te zorgen dat die sporen de plant niet kunnen binnen dringen door oa gebruik van sterke rassen en blad pluk, etc.. We gaan ervan uit dat de planten die overblijven inderdaad de sterkste zijn om mee verder te gaan.