Βιογραφίες- Κοινά σημεία και μετάφραση του απολυτίκιου των Τριών Ιεραρχών (για παιδιά)
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 5 ก.พ. 2025
- Βίντεο για τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών
Κείμενο - Δημιουργία βίντεο: Μαρία Καριωτάκη
συμμετέχει η μικρή Ζωή.
Στις 30 Ιανουαρίου γιορτάζουν οι τρεις ιεράρχες.
Ποιοι είναι αυτοί;
Ο μέγας Βασίλειος, ο Γρηγόριος ο Θεολόγος και ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος.
Και γιατί γιορτάζουν όλοι μαζί; Ήταν φίλοι;
Πράγματι ο μέγας Βασίλειος ήταν φίλος με τον Γρηγόριο, είχαν ίδια ηλικία και σπούδασαν μαζί, ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος γεννήθηκε αργότερα.
Γιορτάζουν όμως και οι τρεις γιατί είχαν πολλά κοινά σημεία.
Ποια είναι αυτά τα κοινά σημεία;
Έζησαν τον 4ο αιώνα μΧ
Και οι τρεις αγαπούσαν πολύ τον Θεό και έγιναν ιερείς
Θεμελίωσαν την Ορθοδοξία, γι΄ αυτό και τους λέμε Πατέρες της εκκλησίας
Μορφώθηκαν ελληνικά και δίδαξαν στα ελληνικά παρόλο που δεν ζούσαν στην Ελλάδα
Είχαν χαρίσματα και πήραν φροντισμένη αγωγή απ΄ τα σπίτια τους και κυρίως από τις μητέρες τους, την Εμμέλεια, τη Νόνα και την Ανθούσα .
Επέλεξαν να ζήσουν απλή ζωή προσφέροντας σε όσους είχαν ανάγκη
Ήταν σοφοί, δηλαδή σπούδασαν και μελέτησαν πολλές επιστήμες.
Έγραψαν βιβλία και δίδαξαν για να μεταδώσουν τις γνώσεις τους
Ήταν σπουδαίοι δάσκαλοι γι' αυτό θεωρούνται προστάτες των γραμμάτων, των μαθητών και των δασκάλων.
Οι τρεις ιεράρχες ήταν από εύπορες οικογένειες, θα μπορούσαν λοιπόν να ζήσουν μια άνετη και πλούσια ζωή. Εκείνοι όμως επέλεξαν να ακολουθήσουν τον δρόμο του Χριστιανισμού, της γνώσης και της προσφοράς. Επελεξαν τον πλούτο του πνεύματος κι όχι τα υλικά αγαθά. Εργάστηκαν σκληρά για να δημιουργήσουν ένα καλύτερο μέλλον. Αξίζει να ακολουθήσουμε το φωτεινό τους παράδειγμα, σωστά;
Ναι! εμένα μου αρέσει πολύη μάθηση!
Έτσι μπράβο!
Πάμε να γνωρίσουμε τους τρεις ιεράρχες έναν έναν;
Ναι, να δούμε και γιατί είχαν τόσο παράξενα ονόματα!
Αυτά τα προσωνύμια (Μέγας, Θεολόγος και Χρυσόστομος)τους τα έδωσε η εκκλησία μετά τον θάνατο τους για τα τονίσει τα θετικά τους στοιχεία.
Ας ξεκινήσουμε από τον Μέγα Βασίλειο που είναι ο γνωστός κι αγαπημένος μας Άγιος Βασίλης. Γεννήθηκε στη Νεοκαισάρεια του Πόντου το 330 μ.Χ. Εκτός από τη γενναιοδωρία του, που όλοι γνωρίζουμε, αξίζει να αναφέρουμε και τη σοφία του. Σπούδασε ιατρική, ρητορική, αστρονομία, γεωμετρία και θεολογία. Έγραψε πολλά βιβλία για μοιραστεί τις γνώσεις του. Μοιράστηκε επίσης και τα πλούτη του. Ίδρυσε τη Βασιλειάδα - σχεδόν μία ολόκληρη πόλη - με νοσοκομείο, πτωχοκομείο, γηροκομείο, λεπροκομείο, σχολείο, ξενώνα κ.α. Έγινε αρχιεπίσκοπος Καισαρείας και ήταν αγαπητός από ολους. Γι όλα αυτά ονομάστηκε Μέγας. Η κοίμηση του έγινε όταν ήταν 49 ετών, των πρώτη Ιανουαρίου, γι αυτό εκείνη τη μέρα γιορτάζει και μοιράζει δώρα στα παιδιά.
Να πούμε τώρα για τον φίλο του τον Γρηγόριο τον Θεολόγο;
Βεβαίως. Γεννήθηκε το 329μΧ κοντά στη Ναζιανζό της Καππαδοκίας γι' αυτό λέγεται και Ναζιανζηνός . Προερχόταν από πλούσια οικογένεια και σπούδασε φιλοσοφία και ρητορική στην Καισάρεια, στην Αλεξάνδρεια και στην Αθήνα όπου ήταν συμμαθητής με τον Μέγα Βασίλειο.
Όταν μιλούσε στον κόσμο τα λόγια του ήταν πάντοτε όμορφα και σοφά, έτσι ονομάστηκε θεολόγος.
Εκείνος ήθελε να ζήσει όλη του τη ζωή στην έρημο σαν μοναχός, όμως αναγκάστηκε να επιστρέψει στη Ναζιανζό για να βοηθήσει τον πατέρα του που ήταν επίσκοπος και αντιμετώπιζε προβλήματα με τους πιστούς. οι χριστιανοί της περιοχής τον θαύμαζαν και απαίτησαν να γίνει ιερέας, εκείνος το έκανε παρόλο που προτιμούσε τη ζωή του μοναχού. Αργότερα έγινε επίσκοπος, ακόμα και αρχιεπίσκοπος στην Κωνσταντινούπολη. Παρόλο που ποτέ δε θέλησε τέτοια αξιώματα τα ανέλαβε για να προστατεύσει τους χριστιανούς από τις αιρέσεις. Τελικά επέστρεψε στην έρημο και έζησε το υπόλοιπο της ζωής του με μελέτη, προσευχή και συγγραφή βιβλίων και ποιημάτων.
Τρίτος και τελευταίος ο Ιωάννης ο Χρυσόστομος...
Γεννήθηκε στην Αντιόχεια της Συρίας γύρω στο 350 μ.Χ. Σπούδασε Ρητορική, Φιλοσοφία, Δικηγορία και Θεολογία. Τελικά αποφάσισε να αφιερώσει τη ζωή του στον Θεό. Έζησε 6 χρόνια σε μια σπηλιά σαν ασκητής μοναχός. Στη συνέχεια έγινε ιερέας.
Τον ονόμασαν Χρυσόστομο γιατί όταν μιλούσε για τον Θεό έκανε τους ανθρώπους να τον ακούν με προσοχή και θαυμασμό. Με φλογερά και δυνατά κηρύγματα έσπειρε το λόγο του Θεού στη Συρία αλλά και στην Κωνσταντινούπολη ως Πατριάρχης. Έκανε σπουδαίο φιλανθρωπικό έργο και έγραψε σημαντικά βιβλία.
Αν πάτε στην εκκλησία στις 30 Ιανουαρίου θα ακούσετε το απολυτίκιο των τριών ιεραρχών.
Εγώ στην εκκλησία δεν καταλαβαίνω τίποτα από αυτά που λέει ο παπάς...
Η αλήθεια είναι ότι κι εμείς οι μεγάλοι δεν τα καταλαβαίνουμε όλα... θα σου πω με απλά λόγια τι λέει αυτό το απολυτίκιο, ναι;
Όλοι όσοι θαυμάζουμε τους λόγους των τριών μεγάλων σοφών της τρισυπόστατης θεότητας, δηλαδή το Μέγα Βασίλειο, το Γρηγόριο το θεολόγο και τον ξακουστό Ιωάννη που το στόμα του έβγαζε χρυσάφι, ας τους τιμήσουμε με ύμνους. Γιατί αυτοί φώτισαν όλο τον κόσμο με θείες διδασκαλίες. Γιατί σαν ποταμοί σοφίας πότισαν όλη την πλαση με τα άγια νερά της γνωσης για τον Θεό, και γιατί αυτοί μεσολαβούν και προσεύχονται πάντα για εμάς στην Αγία Τριάδα.