Το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας. Το μεγαλύτερο στην Ελλάδα!

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 3 ต.ค. 2024
  • Το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας είναι το μεγαλύτερο στην Ελλάδα και στεγάζει 24 διαφορετικά σχολεία. Βρίσκεται στο βόρειο τμήμα του Δήμου Αθηναίων, στα σύνορα με τον Δήμο Γαλατσίου. Περιλαμβάνει νηπιαγωγεία, δημοτικά, γυμνάσια, λύκεια, ΕΠΑΛ, ΙΕΚ και Εργαστηριακά Κέντρα της Αθήνας και του Γαλατσίου.
    Ο αρχικός σχεδιασμός για τη δημιουργία του συγκροτήματος ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του '60. Όμως οι επιτακτικές ανάγκες για σχολικές υποδομές, τη δεκαετία του '70, στην ταχέως αναπτυσσόμενη περιοχή των Πατησίων και του Γαλατσίου επέσπευσαν τις διαδικασίες της ολοκλήρωσης του σχολικού συγκροτήματος.
    Από την έναρξη της λειτουργίας του συγκροτήματος μέχρι σήμερα πολλά άλλαξαν όσον αφορά τις συνθήκες λειτουργίας του «θηριώδους» σε μέγεθος σχολικού συγκροτήματος μέσα σε μεταβαλλόμενες κοινωνικές συνθήκες.
    Η έννοια Γκράβα αποτελεί άμεσο δάνειο από την αλβανική γλώσσα, συγκεκριμένα από τον όρο "gravë", που σημαίνει "χαράδρα". Το προσωνύμιο προήλθε από τον κρημνώδη λόφο στο βόρειο τμήμα του σχολικού συγκροτήματος.
    Στη συγκεκριμένη περιοχή, λειτουργούσε ένα μικρό λατομείο, μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του '50.
    Λίγα είναι τα σχολεία σε ολόκληρη την Ελλάδα που έχουν γράψει ιστορία όπως το σχολικό συγκρότημα της Γκράβας στο Γαλάτσι. Κάποτε ήταν συνώνυμο των… μπελάδων. Έμπαινες εκεί μέσα μαθητούδι και έβγαινες πρύτανης. Στην… αλητεία! Καταλήψεις, τσαμπουκάδες, επικές εκδρομές, συμμορίες. Απ’ όλα είχε ο μπαξές.
    Για περίπου δυο δεκαετίες η Γκράβα ήταν συνώνυμο του περιθωρίου. Μια εικόνα που σταδιακά άλλαξε και με το πέρασμα του χρόνου έμεινε μόνο η φήμη και ο θρύλος.
    Η Γκράβα, ο βασικός πυρήνας της τουλάχιστον, άρχισε να λειτουργεί ως σχολείο στις αρχές της δεκαετίας του 1970. Σταδιακά άρχισε και λάμβανε τη φήμη του «δύσκολου» σχολείου. Στη συνέχεια και από τα μέσα στης δεκαετίας του 1980 η φήμη αυτή άρχισε να γιγαντώνονται και να λαμβάνει διαστάσεις. Τέτοιες διαστάσεις που κάποια στιγμή είχε γίνει συνώνυμο του τρόμου.
    Οι μεγάλες καταλήψεις και οι ιστορικές εκδρομές
    Στις αρχές της δεκαετίας του 1990 η Γκράβα είχε αποκτήσει πλέον «όνομα». Η συγκεκριμένη δεκαετία, ωστόσο, έκανε το «όνομα»… φόβητρο. Σε αυτό βοήθησαν και τα μεγάλα μαθητικά ξεσπάσματα. Το πρώτο εκείνο του 1991 επί Κοντογιαννόπουλου και το δεύτερο μερικά χρόνια μετά με το «κάτσε καλά Γεράσιμε» που απευθυνόταν στον τότε υπουργού Παιδείας, Αρσένη.
    Εδώ δε μιλάμε για καταλήψεις που κράτησαν πολλές μέρες ή πολλές εβδομάδες. Το λουκέτο εδώ κρατούσε μήνες και έπρεπε να πάει ο εισαγγελέας συνοδεία ισχυρής αστυνομικής δύναμης, μπας και τα παιδιά φιλοτιμηθούν και ανοίξουν επιτέλους το σχολείο.
    Και αν για τα υπόλοιπα σχολεία η εκδρομή ήταν μια απλή υπόθεση για την Γκράβα δεν ήταν. Οι διοργανωτές είχαν να αντιμετωπίσουν την αρνητική στάση των ταξιδιωτικών πρακτόρων ή των ξενοδόχων που μόλις άκουγαν το όνομα του σχολείου, προτιμούσαν να χάσουν μερικά λεφτά από το να μπλέξουν με τους «τρελούς».
    Τα ναρκωτικά και η εγκληματικότητα
    Ώσπου κάποια στιγμή η Γκράβα απέκτησε τη φήμη του άβατου και ο έλεγχος χάθηκε. Κάπως έτσι βρήκαν «χώρο» δράσης οι έμποροι του θανάτου οι οποίοι έστηναν κανονικά και δίχως να τους ενοχλεί κανείς την πραμάτια τους στους διαδρόμους του συγκροτήματος. Ειδικά στις βραδινές βάρδιες η κατάσταση ήταν ανεξέλεγκτη. Τα παιδιά που πήγαιναν το πρωί στο σχολείο τους έβλεπαν παντού πεταμένες χρησιμοποιημένες σύριγγες που πρόδιδαν τι είχε συμβεί την προηγούμενη νύχτα. Δεν ήταν λίγες οι φορές που μέσα στους διαδρόμους βρισκόταν το άψυχο κορμί κάποιου τοξικομανή που είχε κάνει τη μοιραία δόση.
    Οι προσπάθειες να περιοριστούν αυτά τα προβλήματα πολλές. Χτίστηκαν βιβλιοθήκες, γυμναστήρια και οτιδήποτε άλλο μπορούσε να αποτραβήξει το βλέμμα των νεαρών παιδιών από το θάνατο και την εξαθλίωση. Η κατάσταση, ωστόσο, άρχισε να αλλάζει ριζικά μόνο όταν καταργήθηκε η βραδινή βάρδια και το κράτος αποφάσισε να βάλει ένα τέλος σε όλο αυτό.
    Έτσι, σταδιακά, τα ναρκωτικά και η εγκληματικότητα μειώθηκαν.
    ---
    Καλωσόρισες στο κανάλι μου. Βοήθησέ με πατώντας like 👍 και κάνοντας εγγραφή. Μου δίνει δύναμη να συνεχίζω! Εάν θέλεις να ειδοποιήσε για κάθε νέο βίντεο που θα ανεβάζω πάτησε το καμπανάκι 🔔 Σε ευχαριστώ!
    All shoots were made by certified Drone Operators.
    Drone Operator: Tasos Fotakis, Lisensed Drone Operator | Cinematographer
    Drone pilot licenses (A1/A2/A3) with Civil Aviation Service certification.
    Gear I used in this video:
    ▶️ Autel Evo II Pro 🍊
    ​__________________________________________
    Photography, Videography, Aerial Filming, Video Editing
    Email: tasfot@gmail.com
    Tel: 697 157 4156
    __________________________________________
    ➡️ Όροι χρήσης:
    Επιτρέπεται η ενσωμάτωση των βίντεο σε blogs και ιστοσελίδες με αναφορά στην πηγή. Απαγορεύεται το κατέβασμα και η χρήση αποσπασμάτων ή ολόκληρων βίντεο για οποιαδήποτε λόγο χωρίς γραπτή άδεια.
    Copyright ©2022 Tasos Fotakis Droneworks™ - All rights reserved
    #Tasos_Fotakis_DroneWorks #Greece #evo2pro

ความคิดเห็น • 69