Arapça konuşan, ama çoğunluğun kökeni arap olmayan, Bizans kökenli, Rum Ortodoks ama Türkiye Cumhuriyetine vatandaşlık bağı ile bağlı olduğu için milliyeti Türk olan çok renkli bir topluluk… Bu ve buna benzer farklı etnik yapı ve inanca sahip topluluklar keşke daha fazla sayıda ve daha kalabalık biçimde Türkiye Cumhuriyeti mozayiği içinde yer alsaydı; ne kadar güzel ve renkli bir toplum olurduk
Sayın Emre Can Dağlıoğlu rakamlar konusunda kafası karışık. Depremden önceki nüfus sayımız 5.000 ile en fazla 6.000 arasındaydı (Hatay'da 2.500 - 2.700, Mersin'de 1.200 ve geri kalanı çoğunlukla Ankara ve İstanbul'da). Cemaatimizin üçte ikisi Türkiye'yi Avrupa'ya (çoğunlukla doğduğum yer olan Almanya'ya) terk etti. Almanya'da şu anda Türkiye'de olduğu kadar çok sayıdayız.
Lütfen bu doğru bilgi değil. Çok vek yanliş Hatay ve etrafında yaşiyan Rum orhodoklari yanliş anlatıyor. Bu kardeşimiz kendini ve bizleri çok yanliş tanıtıyor. Buna işte cahilik denilir.
Ve sen de maymun gibi konuştun. Bu kurgusal hikayeleri hayvanat bahçesindekilere anlatabilirsin, ama dışarıdaki insanlara değil. Bir kez daha, dostum, senin için: Biz Rum milletinin altında yaşadık çünkü Rum’uz, Arap değiliz. Ama sanırım bunu da anlamayı başarırsın. Sana inanıyorum, bunu başaracaksın!
Arapça konuşan Rum Ortodoksların küçük bir yüzdesi Arap kökenlidir (daha doğrusu Kıpti Afrikalı kökenlidir). Emre bey onlardan biri olduğundan şüpheleniyorum. Ben İskenderunlu Arapça konuşan bir Ortodoksum ve köklerimin Bizans Rumu olduğundan %100 eminim. Halkımızın büyük çoğunluğu Emre Bey'e hiç benzemiyor. Fiziksel olarak konuşursak, yaklaşık %90'ımız Suriye'deki Lazkiye ve Hama ve Humus vilayetlerindeki Hristiyan Ortodokslarla aynıyız. Arapça konuşurken aksanımız, sevgili Alevi kardeşlerimizden çok Suriye'deki Rum Ortodoksların aksanına benziyor. 1798 - 1801 yillarda bir grup Ortodoks Mısırlı tüccar Mısır'daki Şarkiya vilayetinden Suriye kıyılarına göç etti. O zamanlar Şarkiya'yı Fransızlar yönetiyordu ve Mısırlı Hristiyanlar Osmanlılarla ticarette aktifti. Bana öyle geliyor ki Emre Bey bu Mısırlıların soyundan geliyor.
Ben,Hatayli bir Rum Ortodoks Hristiyanim ,arapca konuşuyoruz o ayrı bir konu! Bu bizim Rum üst kimliğimizin olmadığı anlamına da gelmez ! Hatay'daki ve Anadolu'daki Rumlar ile İstanbul Rumlari arasında sorunlar vardır,asilamamistir bugüne kadar,burda İstanbul Patrikhanenesinin politikaları belirleyici olduğu fikrindeyim. Cemaati de bu yönde,...Rumluk kesinlikle bir Üst kimliktir! Arap Ortodoks terimi bence yersiz ve amaçsız bir kullanimdir.
@@abdullabayrakcoglu8462 patrikhanenin Şam'a taşınması Memlük işgali döneminde yaşandı. Yeni bir durum değil. Antakya Bölgesindeki kiliseler hiçbir zaman İstanbul Patrikhanesine bağlanmadı. Tarihin hiçbir döneminde İstanbul Patrikhanesinin bölge kiliseleri üzerinde bir hükmü olmadı. Hatta Anadolu da, Mersin den başlayarak tüm Güney Doğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi Antakya Patrikhanesine bağlı. Burada problem "RUM" kavramının bir etnik kimlik olarak algılanması. Halbuki gelinin noktada "RUM" kavramı toplumun sadece ibadet kurallarını belirlemektedir. Ne yazık ki halen RUM kavramı ile GREEK kavramı aynı anlamda görülüyor. Ama birbirinden bambaşka kavramlar. Bu konuları konuşmak, tartışmak toplumun önünü açacaktır. Ancak ne yazık ki bazı insanlar yapılan çalışmaları okumadan, bu tür röportajları dinlemeden yorum yapıyorlar.
Değerli kardeşim, birincisi ben Patrikhanenin hangi nedenlerden dolayı Şam'a taşındığını biliyorum, yeni bir şey demedim.ikincisi de İstanbul Patrikhanesinin bizim bölgemizde bir etkisinin olduğunu da demedim,bizim bölgemizden İstanbul'a giden Rum kardeşlerimizi kastettim.Patrikhanenin genel tutumuna işaret ettim. Bizim buradaki asıl konumuz Rum kimliği altında olmamiz diye düşünüyorum.
Kilisenin ismi Yunan Ortodoks Patrikhanesi diye olması Antakya Hristiyanların rum/yunan olduğunu gösterir mi?. Son yüzyılda kendi kilisesini kuracak kadar güçlenenler cemaatler kendi kilisesini kurmuyor mu? Mesela Makedonya Ortodoks kilisesinin, Sırp Ortodoks kilisesinden ayrılması gibi. Merak ettiğimden neden siz Arapça konuşuyorsanız neden bir Arap Ortodoks patrikhanesi talebi yok yada arap, türk veya kürt ortodoks pakrikhanesi gibi patrikhaneler kurulmasın? kısıtlı bilgimle anladığım kadarıyla kiliseler kendileri hep bir millet üzerinden tanımlıyor herkes kendi milletinin kilisesini niye kurmasın? Yanıtlaya bilirseniz çok sevinirim meraktan baktım cevabını pek bulamadım internette sadece türk ortodoks patrikhanesinin hala uluslararası Ortodoks kiliseleri tarafından kabul görmemesi gibi konuların cevabını aldım anca(ki bence ırkçı bir şey bu)
Modernite öncesinde milletler din merkezli ayrışıyordu. Levant bölgesinin (Suriye, Lübnan, Güney Türkiye) tüm Ortodoksları kendilerine Rum diyorlardı. Günümüzde ulus temelli devletlerin kurulmasıyla birlikte Suriye ve Lübnan'daki Ortodokslar kendilerini çoğunlukla Arap Hristiyan olarak tanımlarlar. Ancak Türkiye'de kalan Hatay Mersin Ortodoksları çoğunlukla Rum kimliğini sahipleniyorlar. Hatta Türk kimliğini benimseyenler bile mevcut. Antakyalı Ortodoksların bölgedeki diğer Araplardan ne etnik ne coğrafi ne kültürel bir farklılığı söz konusu değil. Eğer milleti konuşulan dil ve kültüre göre belirleyeceksek Antakya Ortodokslarının Levant'ın diğer halklarından bir farkı yok. Ancak dini farklılık milletleri oluşturuyorsa diğerlerinden bir ayrışma söz konusu. Bu durumun bir benzeri Mardin için de geçerlidir. Mardin merkezde (köylerden Kürt göçlerinden önce) herkes Arapça konuşmaktaydı. Ancak Arapça konuşan Mardinliler Müslümansa Arap, Hristiyansa Süryanidirler. Karaman ve Konya yöresinde de benzer bir durum söz konusu. Bölgede Türkçe konuşulmasına rağmen Müslümanlar kendilerine Türk, Hristiyanlar Rum demektedirler. Hatta bölgedeki Türkçe konuşan Ortodokslar mübadelede Yunanistana gönderilmişlerdir. Dolayısıyla sekülerleşme öncesinde millet kavramının dini ayrıma işaret ettiğini anlamak lazım. (Millet zaten Arapçada dini topluluk, cemaat demektir) Ancak asıl soru günümüz seküler dünyasında bu gruplar milli aidiyetlerini nasıl belirleyecekler? Müslüman olmayan bir Türk veya Arap çocuğu yine Türk veya Arap, Hristiyan olmayan bir Ortodoks çocuğu yine Rum yahut Süryani milleti mensubu mudur? Yoksa bir Karamanlı Türkten kültürel olarak farkı olmayan seküler bir Ortodoks kökenli de Türk müdür, yahut Hataylı Araplardan kültürel olarak ayrışmayan seküler bir Ortodoks kökenli Arap mıdır?
Yaptığın şey, futbolcunun tenis oynamasına benziyor. Sen en iyisi Hatayspor hakkında yazılarını yaz, ama Allah rızası için, kiliseyi yerinde bırak. O iş senin kaldırabileceğin bir yük değil.
Bizin anadilimiz, kültürümüz, yemeklerimiz hangi bölgenin kültürü? Nerede akrabalarımız var? Ailelerimiz üçte ikisi nerede yaşıyor? Hala Rum kavramını anlamamışsınız. Rum, kilisemizin bağlı olduğu liturji ama kültür olarak Levant bölgesi Arap kültürü. Bu kötü birsey değil. Arap lafını duyunca lütfen tüyleriniz diken diken olmasın.
Bütün Levant bölgesinde bölgemizdekilerle aynı soyadlı binlerce aile var. Kendinize Arap dememek için hiçbir tarihsel, kültürel bağımızın olmadığı Grek olduğunuzu iddia ediyorsunuz. Çok ilginç.
@@miseluyar4384 Sorun Arap teriminin kullanılmasıdır. Biz hiçbir zaman Arap olmadık ve olmayacağız. Arap ve İslam tarihi anlatısına göre Araplar Yemen'den (Arabia Felixa) gelerek Arap Yarımadası'ndaki (Arabia Deserta) vahalara ve Güney Levant'a (Arabia Petrea) yerleşmişlerdir. Zaten bölgedeydik ve asimile olmadık. Evet, tüm dinlerden Suriyelilerin dilini konuşuyoruz ve geleneklerini paylaşıyoruz. Bu arada Suriyeli Müslümanların %75'i de Arap değil.
@@taboulefattouch4744Kudüs Rum Ortodoks ve İskenderiye Rum Ortodoks Kiliseleri de var aynı şekilde. Roma döneminde kurulan, İznik Konsili'ne bağlı bütün kiliseler Rum diye adlandırılmiş. Helen/Yunan olmadıkları, bölgede Hristiyanlaşmiş başka birçok kavmin torunları oldukları çok açık.
Bizler Arap orthodoxu değiliz ve hiç bir zaman olmayacağız. Bizler Rum orhodoxuz. Ozaman bizler yurt dışında yaşiyanlara Alman veya Fransız orhodoxu olalım . Olurmu böyle saçmalik. Sen Arap orhodoxumu olmak istiyorsan bunu kendin için anlatırsın. Bütün Hatay ve etrafında yaşiyan Rum Ortodokslari Arap olduklarini anlatma.
Ben senin ne dediğini anlamıyorum. Senin odak noktan sadece Türkiye, ama görünen o ki orada bile çok fazla bilgin yok. Şunu sana açıklayayım: Eğer biz Arap Ortodoks olsaydık, öncelikle Suriye Patrikhanesi’ne bağlı olurduk. Biz her zaman Rum idik, çünkü Konstantinopolis’e bağlıydık. Ama neyse, bunu bir kenara bırakalım. Asıl meseleye gelelim, Rum milletinin altında Araplar yaşamadı, sadece basitçe Bizanslılar, yani Rumlar yaşadı. Antakya 1899 yılına kadar tek bir Arap Patriği olmadı. Biz her zaman Rumduk, çünkü soyumuz Rum’dur. Patriarch Meletius II, Arap kökenli bir ülkeden gelen ilk kişiydi ve sen bana atalarımızın, ki onlar bizzat Konstantinopolis’te yaşıyordu, Arap olduğunu söylemek istiyorsun.
Umarım gerçekten daha fazla insan senin saçmalıklarını izleyip aynı şekilde bir kimlik krizi yaşamaz. Bu, daha çok yardıma ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor, gerçeği değil.
Yok Hristiyan arab diye bir şey yok. Çok yanlış bilgilendiriyor Ozaman burda Avrupada yaşiyan müslüman kardeşlerimize Avrupali müslüman diyelim , böyle bir saçmalık olurmu? Bu yanliş hoca yanliş bilgilendiriyor.
Arap Ortodoks diye birşey yoktur hep Rum Ortodoks vardır, bu konuyu konuya hakim gerçek tarih bilgilerine sahip bir tarihçiyi dinlemek daha doğrudur.
Arapça konuşan, ama çoğunluğun kökeni arap olmayan, Bizans kökenli, Rum Ortodoks ama Türkiye Cumhuriyetine vatandaşlık bağı ile bağlı olduğu için milliyeti Türk olan çok renkli bir topluluk…
Bu ve buna benzer farklı etnik yapı ve inanca sahip topluluklar keşke daha fazla sayıda ve daha kalabalık biçimde Türkiye Cumhuriyeti mozayiği içinde yer alsaydı; ne kadar güzel ve renkli bir toplum olurduk
Sayın Emre Can Dağlıoğlu rakamlar konusunda kafası karışık.
Depremden önceki nüfus sayımız 5.000 ile en fazla 6.000 arasındaydı (Hatay'da 2.500 - 2.700, Mersin'de 1.200 ve geri kalanı çoğunlukla Ankara ve İstanbul'da).
Cemaatimizin üçte ikisi Türkiye'yi Avrupa'ya (çoğunlukla doğduğum yer olan Almanya'ya) terk etti.
Almanya'da şu anda Türkiye'de olduğu kadar çok sayıdayız.
Emeklernize Sağlık bizi bilinçlendirdiğiniz için tüm inanç ve kültürleri bilip tanımak çağdaş insan olmanın gereğidir selamlar
Lütfen bu doğru bilgi değil. Çok vek yanliş Hatay ve etrafında yaşiyan Rum orhodoklari yanliş anlatıyor.
Bu kardeşimiz kendini ve bizleri çok yanliş tanıtıyor. Buna işte cahilik denilir.
Ve sen de maymun gibi konuştun. Bu kurgusal hikayeleri hayvanat bahçesindekilere anlatabilirsin, ama dışarıdaki insanlara değil. Bir kez daha, dostum, senin için: Biz Rum milletinin altında yaşadık çünkü Rum’uz, Arap değiliz. Ama sanırım bunu da anlamayı başarırsın. Sana inanıyorum, bunu başaracaksın!
Arapça konuşan Rum Ortodoksların küçük bir yüzdesi Arap kökenlidir (daha doğrusu Kıpti Afrikalı kökenlidir).
Emre bey onlardan biri olduğundan şüpheleniyorum.
Ben İskenderunlu Arapça konuşan bir Ortodoksum ve köklerimin Bizans Rumu olduğundan %100 eminim.
Halkımızın büyük çoğunluğu Emre Bey'e hiç benzemiyor.
Fiziksel olarak konuşursak, yaklaşık %90'ımız Suriye'deki Lazkiye ve Hama ve Humus vilayetlerindeki Hristiyan Ortodokslarla aynıyız.
Arapça konuşurken aksanımız, sevgili Alevi kardeşlerimizden çok Suriye'deki Rum Ortodoksların aksanına benziyor.
1798 - 1801 yillarda bir grup Ortodoks Mısırlı tüccar Mısır'daki Şarkiya vilayetinden Suriye kıyılarına göç etti.
O zamanlar Şarkiya'yı Fransızlar yönetiyordu ve Mısırlı Hristiyanlar Osmanlılarla ticarette aktifti.
Bana öyle geliyor ki Emre Bey bu Mısırlıların soyundan geliyor.
Ben,Hatayli bir Rum Ortodoks Hristiyanim ,arapca konuşuyoruz o ayrı bir konu! Bu bizim Rum üst kimliğimizin olmadığı anlamına da gelmez !
Hatay'daki ve Anadolu'daki Rumlar ile İstanbul Rumlari arasında sorunlar vardır,asilamamistir bugüne kadar,burda İstanbul Patrikhanenesinin politikaları belirleyici olduğu fikrindeyim. Cemaati de bu yönde,...Rumluk kesinlikle bir Üst kimliktir! Arap Ortodoks terimi bence yersiz ve amaçsız bir kullanimdir.
Yalnız bizim patrikhane Suriye'nin Şam şehrinde. Hatırlatmış olayım.
@@miseluyar4384 evet biliyorum, bu ayrı bir konu siyasi nedenlerden dolayı oraya taşındı. Neyi değiştirir ki bu Rum kimliğimiz olmadığını mı?
@@abdullabayrakcoglu8462 patrikhanenin Şam'a taşınması Memlük işgali döneminde yaşandı. Yeni bir durum değil. Antakya Bölgesindeki kiliseler hiçbir zaman İstanbul Patrikhanesine bağlanmadı. Tarihin hiçbir döneminde İstanbul Patrikhanesinin bölge kiliseleri üzerinde bir hükmü olmadı. Hatta Anadolu da, Mersin den başlayarak tüm Güney Doğu Anadolu ve Doğu Anadolu Bölgesi Antakya Patrikhanesine bağlı. Burada problem "RUM" kavramının bir etnik kimlik olarak algılanması. Halbuki gelinin noktada "RUM" kavramı toplumun sadece ibadet kurallarını belirlemektedir. Ne yazık ki halen RUM kavramı ile GREEK kavramı aynı anlamda görülüyor. Ama birbirinden bambaşka kavramlar. Bu konuları konuşmak, tartışmak toplumun önünü açacaktır. Ancak ne yazık ki bazı insanlar yapılan çalışmaları okumadan, bu tür röportajları dinlemeden yorum yapıyorlar.
Değerli kardeşim, birincisi ben Patrikhanenin hangi nedenlerden dolayı Şam'a taşındığını biliyorum, yeni bir şey demedim.ikincisi de İstanbul Patrikhanesinin bizim bölgemizde bir etkisinin olduğunu da demedim,bizim bölgemizden İstanbul'a giden Rum kardeşlerimizi kastettim.Patrikhanenin genel tutumuna işaret ettim.
Bizim buradaki asıl konumuz Rum kimliği altında olmamiz diye düşünüyorum.
Kilisenin ismi Yunan Ortodoks Patrikhanesi diye olması Antakya Hristiyanların rum/yunan olduğunu gösterir mi?. Son yüzyılda kendi kilisesini kuracak kadar güçlenenler cemaatler kendi kilisesini kurmuyor mu? Mesela Makedonya Ortodoks kilisesinin, Sırp Ortodoks kilisesinden ayrılması gibi. Merak ettiğimden neden siz Arapça konuşuyorsanız neden bir Arap Ortodoks patrikhanesi talebi yok yada arap, türk veya kürt ortodoks pakrikhanesi gibi patrikhaneler kurulmasın? kısıtlı bilgimle anladığım kadarıyla kiliseler kendileri hep bir millet üzerinden tanımlıyor herkes kendi milletinin kilisesini niye kurmasın? Yanıtlaya bilirseniz çok sevinirim meraktan baktım cevabını pek bulamadım internette sadece türk ortodoks patrikhanesinin hala uluslararası Ortodoks kiliseleri tarafından kabul görmemesi gibi konuların cevabını aldım anca(ki bence ırkçı bir şey bu)
Modernite öncesinde milletler din merkezli ayrışıyordu. Levant bölgesinin (Suriye, Lübnan, Güney Türkiye) tüm Ortodoksları kendilerine Rum diyorlardı. Günümüzde ulus temelli devletlerin kurulmasıyla birlikte Suriye ve Lübnan'daki Ortodokslar kendilerini çoğunlukla Arap Hristiyan olarak tanımlarlar. Ancak Türkiye'de kalan Hatay Mersin Ortodoksları çoğunlukla Rum kimliğini sahipleniyorlar. Hatta Türk kimliğini benimseyenler bile mevcut. Antakyalı Ortodoksların bölgedeki diğer Araplardan ne etnik ne coğrafi ne kültürel bir farklılığı söz konusu değil. Eğer milleti konuşulan dil ve kültüre göre belirleyeceksek Antakya Ortodokslarının Levant'ın diğer halklarından bir farkı yok. Ancak dini farklılık milletleri oluşturuyorsa diğerlerinden bir ayrışma söz konusu. Bu durumun bir benzeri Mardin için de geçerlidir. Mardin merkezde (köylerden Kürt göçlerinden önce) herkes Arapça konuşmaktaydı. Ancak Arapça konuşan Mardinliler Müslümansa Arap, Hristiyansa Süryanidirler. Karaman ve Konya yöresinde de benzer bir durum söz konusu. Bölgede Türkçe konuşulmasına rağmen Müslümanlar kendilerine Türk, Hristiyanlar Rum demektedirler. Hatta bölgedeki Türkçe konuşan Ortodokslar mübadelede Yunanistana gönderilmişlerdir. Dolayısıyla sekülerleşme öncesinde millet kavramının dini ayrıma işaret ettiğini anlamak lazım. (Millet zaten Arapçada dini topluluk, cemaat demektir) Ancak asıl soru günümüz seküler dünyasında bu gruplar milli aidiyetlerini nasıl belirleyecekler? Müslüman olmayan bir Türk veya Arap çocuğu yine Türk veya Arap, Hristiyan olmayan bir Ortodoks çocuğu yine Rum yahut Süryani milleti mensubu mudur? Yoksa bir Karamanlı Türkten kültürel olarak farkı olmayan seküler bir Ortodoks kökenli de Türk müdür, yahut Hataylı Araplardan kültürel olarak ayrışmayan seküler bir Ortodoks kökenli Arap mıdır?
Yaptığın şey, futbolcunun tenis oynamasına benziyor. Sen en iyisi Hatayspor hakkında yazılarını yaz, ama Allah rızası için, kiliseyi yerinde bırak. O iş senin kaldırabileceğin bir yük değil.
Asla arap olmadik olmiycazda kilisenin girisinin tabelasinda rum ortodoks yazior arap yazmior
Bizin anadilimiz, kültürümüz, yemeklerimiz hangi bölgenin kültürü? Nerede akrabalarımız var? Ailelerimiz üçte ikisi nerede yaşıyor? Hala Rum kavramını anlamamışsınız. Rum, kilisemizin bağlı olduğu liturji ama kültür olarak Levant bölgesi Arap kültürü. Bu kötü birsey değil. Arap lafını duyunca lütfen tüyleriniz diken diken olmasın.
Bütün Levant bölgesinde bölgemizdekilerle aynı soyadlı binlerce aile var. Kendinize Arap dememek için hiçbir tarihsel, kültürel bağımızın olmadığı Grek olduğunuzu iddia ediyorsunuz. Çok ilginç.
Aslan gibi konuştun!
@@miseluyar4384
Sorun Arap teriminin kullanılmasıdır.
Biz hiçbir zaman Arap olmadık ve olmayacağız.
Arap ve İslam tarihi anlatısına göre Araplar Yemen'den (Arabia Felixa) gelerek Arap Yarımadası'ndaki (Arabia Deserta) vahalara ve Güney Levant'a (Arabia Petrea) yerleşmişlerdir.
Zaten bölgedeydik ve asimile olmadık.
Evet, tüm dinlerden Suriyelilerin dilini konuşuyoruz ve geleneklerini paylaşıyoruz.
Bu arada Suriyeli Müslümanların %75'i de Arap değil.
@@taboulefattouch4744Kudüs Rum Ortodoks ve İskenderiye Rum Ortodoks Kiliseleri de var aynı şekilde. Roma döneminde kurulan, İznik Konsili'ne bağlı bütün kiliseler Rum diye adlandırılmiş. Helen/Yunan olmadıkları, bölgede Hristiyanlaşmiş başka birçok kavmin torunları oldukları çok açık.
Teşekkürler Emre Can Dağlıoğlu ve Ruşen Çakır
Bizler Arap orthodoxu değiliz ve hiç bir zaman olmayacağız. Bizler Rum orhodoxuz. Ozaman bizler yurt dışında yaşiyanlara Alman veya Fransız orhodoxu olalım . Olurmu böyle saçmalik. Sen Arap orhodoxumu olmak istiyorsan bunu kendin için anlatırsın. Bütün Hatay ve etrafında yaşiyan Rum Ortodokslari Arap olduklarini anlatma.
Çok net ve bilgilendirici bir yayın olmuş, teşekkürler.
Çok kötü ve yanlış bilgilendiriyor .
@@SeyfiCobanoglu
Aynen.
Merhaba abi
arapça konuşan ortodoks demek daha doğrudur.
Bütün araplar müslüman değil.
@@eflatunatutkun6570evet bütün araplar müslüman değil ama o ortodokslarda arap değil rum kökenliler !!
Arapça konuşuyorsam demekki ben arapmiyim? Asla bizler Arap oldik ve olmayacağız . Almanca konuşuyorum demek ben almanmiyim?
🙏🍀
Ben senin ne dediğini anlamıyorum. Senin odak noktan sadece Türkiye, ama görünen o ki orada bile çok fazla bilgin yok. Şunu sana açıklayayım: Eğer biz Arap Ortodoks olsaydık, öncelikle Suriye Patrikhanesi’ne bağlı olurduk. Biz her zaman Rum idik, çünkü Konstantinopolis’e bağlıydık. Ama neyse, bunu bir kenara bırakalım.
Asıl meseleye gelelim, Rum milletinin altında Araplar yaşamadı, sadece basitçe Bizanslılar, yani Rumlar yaşadı.
Antakya 1899 yılına kadar tek bir Arap Patriği olmadı. Biz her zaman Rumduk, çünkü soyumuz Rum’dur. Patriarch Meletius II, Arap kökenli bir ülkeden gelen ilk kişiydi ve sen bana atalarımızın, ki onlar bizzat Konstantinopolis’te yaşıyordu, Arap olduğunu söylemek istiyorsun.
Umarım gerçekten daha fazla insan senin saçmalıklarını izleyip aynı şekilde bir kimlik krizi yaşamaz. Bu, daha çok yardıma ihtiyaç duyulduğunu gösteriyor, gerçeği değil.
e Hristiyan Arap işte?
Bizler Hristiyan Arap değiliz.
Yok Hristiyan arab diye bir şey yok.
Çok yanlış bilgilendiriyor
Ozaman burda Avrupada yaşiyan müslüman kardeşlerimize Avrupali müslüman diyelim , böyle bir saçmalık olurmu? Bu yanliş hoca yanliş bilgilendiriyor.
💐💐💐