11:05 - "...dar in limba rusa nu mai vreu sa va mai vorbesc" - SUPERB!!! Bafta in continuare si merci pentru video/urile făcute si explicate ca de obicei super bine!
Imi place munca pe care o faci si profesionalismul pe care il ai la fiecare lucru legat de constructii si arhitectura, insa as vrea sa iti dau un sfat constructiv (sper), deoarece sunt electrician. Daca mergi pe doze rotunde si vrei sa fii profesional, ar fi indicat sa mergi pe o instalatie smart, care e cu mult mai scumpa decat o instalatie normala, dar si mult mai moderna. Daca totusi vrei o instalatie normala, ti-as recomanda sa mergi pe aparataje modulare, unde dozele sunt dreptunghiulare. Sunt mai moderne, dar mai calitative si durabile din aproape orice punct de vedere. Un alt aspect ce l-am observat aici, a fost ca nu ati folosit laser la montarea lor. Este foarte important montarea lor simetrica si egala in intreaga casa, mai putin in locurile unde nu este posibil. Iar un ultim lucru, eu cred ca este mai indicat sa tragi conductorii inainte de tencuiala insa dozele sa fie montate dupa tencuiala. Astfel poti trage dozele la adancimea dorita si vor fi prinse mai ţeapăn (strașnic) in perete. Am spus aceste lucruri din dorinta sincera de sfatuire si nicidecum de judecata, deorece am invatat foarte multe lucruri utile de la tine. Te respect si apreciez! Fii binecuvantat!🙏
Multumim mult de comentariu si apreciere! Am mers pe varianta universala cu doze rotunde, cu toate ca la fel o solutie buna sunt si cele dreptunghiulare. Am folosit laserul cand am carotat gaurile, ulterior s-a folosit nivela, am controlat dupa si totul a iesit bine. La noi se face cel mai des totul dupa tencuiala, insa am mers pe varianta noua cu montarea cablurilor si dozelor dupa. Ideea cu montarea dozelor dupa tencuiala la fel e una buna, acum avem cateva doze mai in spate decat trebuie ))) Respect reciproc!
Felicitari! Multa putere de munca si mult spor la treaba! Si mai ales....pace. Ca roman, ma ingrijoreaza foarte tare situatia Moldovei. Sper ca totul sa fie bine si toate conflictele astea nenorocite sa se termine cat mai repede. Vrem sa construim, nu sa distrugem!
Nu mai fiti ingijorati noi suntem frați și la bine și la greu și Bunul Dumnezeu este cu noi , libertatea este de cel mai mare preț, Noi toți suntem romani vorbim aceas limba ,
@@EnciclopediaConstructiilor un sfat. Urmaresc pe un ecran wide cu zoom si tot ce este jos si sus dispare. Nu am vazut. Invercati sa puneti mai spre centru sau in lateral textele. Poate ajuta recomandarea. Spor in vontinuare !
Merci de recomandare, insa video e montat si salvat in frame-ul si rezolutia recomandata de TH-cam, deja mai departe tine de setarile fiecarui user si dispozitiv.
Pe la noi s-a renunțat la folosirea acestor doze. Se merge pe doze gewiss sau similare acestora. Arată mai bine, iar realizarea planeității acestora se face mai ușor. Inclusiv fixarea acestora în perete.
@@EnciclopediaConstructiilor În România. Din ce am văzut eu. Fără supărare. Nu vreau să jignesc. Toată considerația mea din ce ați făcut până acum, dar soluția electrică consider că se putea ceva mai bun.
@@EnciclopediaConstructiilor doze modulare , ajungeai pe la un 50 lei ron/bucata de 4 prize intr-o singura doza modulara, o singura doza de 4 module este in jur de 3ron , 9 lei modulul (priza, intrerupator, priza net) + fata de priza modular 10ron care pote fi in diferite culor si materiale. eu nu cred ca nu se gasesc gewiss in rep. moldova - faza cu picuratul la foc e nasoala rau. Daca iti pui tablou beton cu diferrentiale si sigurante calibrate corect pe circuite nu ai probleme cu dozele folosite de tine, dar daca "dorel" pune sigurante de 20a pe fir de 1,5mmp, iei foc si nu declanseaza :)
La prizele Gewiss putea jongla, folosind prize simple sau duble. La dozele astea moldovenești nu cred că mai poate. Reglarea în și pe perete se putea făcea mai ușor, spațiul ocupat era mai mic etc.
@@EnciclopediaConstructiilor totusi in video-ul trecut s-a discutat despre siguranta la foc. Presupun ca acel sticker s-ar putea aprinde mai usor decat doza.
Salutare , nu e gresit dacă lași spatiu de manevră de 2 cm (sau mai mult) în jurul dozei , apoi îl fixezi cu gips. Adică poți fixa doza la nivelul tencuieli așa cum dorești. Spor la treabă. Era să uit unde intră copexul sau cablul în doză sa lași spațiu mai mare , cam 10 cm sa poti manevra doza în interiorul zidului sau mai in afara zidului să nu te încurce . Eu tencuiesc in particular la o cunostința și așa aduc dozele la nivel cu tencuiala. Pereți nu sunt perfecți în boloboc dar prin metoda aceasta o duc la adevăr. La serviciu nu eu montez dozele , sunt electricieni care le montează dar pereți nu sunt de acord în todeauna cu dozele și ori sunt înăuntru puțin sau mai mult . Tencuitorul poate pune dozele la nivelul tencuieli cel mai bine , dar nu e treaba lui. Pune o hârtie sau folie pe firele din doză .
Salutare, nu e gresit, ba din contra, in Moldova de exemplu marea majoritate face dintai tencuiala, si apoi instalatiile. Merci de sfaturi, partial asa si am facut deja!
Salut,nu contează ce doze folosești dar nici eu nu sunt de acord cu fixarea lor înainte, fiindcă aprope jumătate din ele nu vor fi la fața,asta o supun din ce am văzut la alti care au făcut așa Leșu rămas o pare prea înăuntru și la fixarea aparatelor te chinui și nici treabă bună nu iese , fiindcă se haiseste (strâmbă) deformează deformează și așa sfatul meu este sa le montezi după tencuiala dar gaura dozei sa fie destul de lejera, pentru a o putea regala cu ușurință, sau mai este o variantă sa ai stâlpi de tencuiala pontați ) la 1,5. 2 mai pui un dreptar mare și le aliniezi,eu am mai făcut și așa și merge foarte bine
@@LiviuGelea firmele care accepta un contract cu penalizări pentru timpul si calitatea lucrării in favoarea clientul de obicei lucra atent, iar dacă bugetul permite si un om angajat din exterior, precum domnul din acest video, sa supravegheze fiecare detaliu al unei construcții de obicei se va obține o lucrare buna. In opinia mea personala, un contract puternic, între beneficiar si constructor va rezulta in 90% din cazuri o lucrare buna. As insista pe întocmirea contractul de către beneficiar, nu cum se obișnuiește in romania sa vina constructorul cu contractul.
Multumim de apreciere. Ca sa ne alaturam discutiei: e foarte corect sa se lucreze pe contract concret, si sa mai existe un manager de proiect / responsabil tehnic / sau alt specialist extern care sa supravegheze lucrarile, insa din pacate 95% din cazuri clientii (chiar si acei bogati si foarte bogati) cauta variante mai ieftine, si tot 95% din cazuri cred ca cineva extern care sa supravegheze lucrarile reprezinta o cheltuiala in plus, si pana la urma, din pacate... avem ce avem.
11:05 - "...dar in limba rusa nu mai vreu sa va mai vorbesc" - SUPERB!!!
Bafta in continuare si merci pentru video/urile făcute si explicate ca de obicei super bine!
Multumim frumos!
Imi plac tutorialele dumneavoastra. Felicitari si succes in tot ce faceti!
sunte-ti un om deosebit îmi face plăcere sa va ascult și modul de prezentare , va mulțumesc frumos
Imi place munca pe care o faci si profesionalismul pe care il ai la fiecare lucru legat de constructii si arhitectura, insa as vrea sa iti dau un sfat constructiv (sper), deoarece sunt electrician.
Daca mergi pe doze rotunde si vrei sa fii profesional, ar fi indicat sa mergi pe o instalatie smart, care e cu mult mai scumpa decat o instalatie normala, dar si mult mai moderna.
Daca totusi vrei o instalatie normala, ti-as recomanda sa mergi pe aparataje modulare, unde dozele sunt dreptunghiulare. Sunt mai moderne, dar mai calitative si durabile din aproape orice punct de vedere.
Un alt aspect ce l-am observat aici, a fost ca nu ati folosit laser la montarea lor. Este foarte important montarea lor simetrica si egala in intreaga casa, mai putin in locurile unde nu este posibil.
Iar un ultim lucru, eu cred ca este mai indicat sa tragi conductorii inainte de tencuiala insa dozele sa fie montate dupa tencuiala. Astfel poti trage dozele la adancimea dorita si vor fi prinse mai ţeapăn (strașnic) in perete.
Am spus aceste lucruri din dorinta sincera de sfatuire si nicidecum de judecata, deorece am invatat foarte multe lucruri utile de la tine.
Te respect si apreciez!
Fii binecuvantat!🙏
Multumim mult de comentariu si apreciere!
Am mers pe varianta universala cu doze rotunde, cu toate ca la fel o solutie buna sunt si cele dreptunghiulare.
Am folosit laserul cand am carotat gaurile, ulterior s-a folosit nivela, am controlat dupa si totul a iesit bine.
La noi se face cel mai des totul dupa tencuiala, insa am mers pe varianta noua cu montarea cablurilor si dozelor dupa. Ideea cu montarea dozelor dupa tencuiala la fel e una buna, acum avem cateva doze mai in spate decat trebuie )))
Respect reciproc!
Multumim mult pentru acest video!!! 🤗🤗🤗
Cu mare placere!
Merci. Așteptăm video mai des să apară pe canal
Cu placere. Deocamdata doar cate unul pe saptamana.
Felicitari! Multa putere de munca si mult spor la treaba! Si mai ales....pace. Ca roman, ma ingrijoreaza foarte tare situatia Moldovei. Sper ca totul sa fie bine si toate conflictele astea nenorocite sa se termine cat mai repede. Vrem sa construim, nu sa distrugem!
Multumim frumos! Si pe noi ne ingrijoreaza, speram ca sa revina pacea!
Nu mai fiti ingijorati noi suntem frați și la bine și la greu și Bunul Dumnezeu este cu noi , libertatea este de cel mai mare preț, Noi toți suntem romani vorbim aceas limba ,
super video
Felicitari!
Multumim!
Mulțumesc mult
Cu placere!
Salut,ce diametru la interior are doza pentru priză?
Felicitari pentru remarca cu limba vecina :) sine de ghidaj sau fese/stalpi in limbaj populqr se numesc acelea pentru tencuiala
Multumim! Mi-am amintit deja la montarea video-ului si am adaugat text in partea de jos a ecranului )))
@@EnciclopediaConstructiilor un sfat. Urmaresc pe un ecran wide cu zoom si tot ce este jos si sus dispare. Nu am vazut. Invercati sa puneti mai spre centru sau in lateral textele. Poate ajuta recomandarea. Spor in vontinuare !
Merci de recomandare, insa video e montat si salvat in frame-ul si rezolutia recomandata de TH-cam, deja mai departe tine de setarile fiecarui user si dispozitiv.
Zidarii tebuie sa fixeze cota pt stratul de tencuiala.
în mod normal dozele trebuie montate dupa tencuială, dar fiecare băț are două capete)
Pe la noi s-a renunțat la folosirea acestor doze. Se merge pe doze gewiss sau similare acestora. Arată mai bine, iar realizarea planeității acestora se face mai ușor. Inclusiv fixarea acestora în perete.
Pe la voi unde?
@@EnciclopediaConstructiilor În România. Din ce am văzut eu. Fără supărare. Nu vreau să jignesc. Toată considerația mea din ce ați făcut până acum, dar soluția electrică consider că se putea ceva mai bun.
@@EnciclopediaConstructiilor doze modulare , ajungeai pe la un 50 lei ron/bucata de 4 prize intr-o singura doza modulara, o singura doza de 4 module este in jur de 3ron , 9 lei modulul (priza, intrerupator, priza net) + fata de priza modular 10ron care pote fi in diferite culor si materiale. eu nu cred ca nu se gasesc gewiss in rep. moldova - faza cu picuratul la foc e nasoala rau. Daca iti pui tablou beton cu diferrentiale si sigurante calibrate corect pe circuite nu ai probleme cu dozele folosite de tine, dar daca "dorel" pune sigurante de 20a pe fir de 1,5mmp, iei foc si nu declanseaza :)
La prizele Gewiss putea jongla, folosind prize simple sau duble. La dozele astea moldovenești nu cred că mai poate. Reglarea în și pe perete se putea făcea mai ușor, spațiul ocupat era mai mic etc.
Nu ați explicat, deși la început apare în discuție, de ce se pun dozele la stadiul ăsta și nu după ce se tencuiește
Vedeti la sfarsit, s-a mentionat ca se poate si inainte, si dupa.
Stickerele din doze cred ca vor fi scoase ulterior?
Posibil da, posibil nu. Electricii mi-au zis ca nu e problema )))
@@EnciclopediaConstructiilor totusi in video-ul trecut s-a discutat despre siguranta la foc. Presupun ca acel sticker s-ar putea aprinde mai usor decat doza.
@@bianconeri041 eu am doze din tablă cu hârtie pe interiorul lor pe post de dielectric și de 50 de ani nu au luat foc ....
E foarte grav razboiul din ukraina
Din pacate...
Eu ma gândeam sa tencuiesc și apoi sa bag dozele in tencuiala.Greșesc?
Salutare , nu e gresit dacă lași spatiu de manevră de 2 cm (sau mai mult) în jurul dozei , apoi îl fixezi cu gips. Adică poți fixa doza la nivelul tencuieli așa cum dorești. Spor la treabă. Era să uit unde intră copexul sau cablul în doză sa lași spațiu mai mare , cam 10 cm sa poti manevra doza în interiorul zidului sau mai in afara zidului să nu te încurce . Eu tencuiesc in particular la o cunostința și așa aduc dozele la nivel cu tencuiala. Pereți nu sunt perfecți în boloboc dar prin metoda aceasta o duc la adevăr. La serviciu nu eu montez dozele , sunt electricieni care le montează dar pereți nu sunt de acord în todeauna cu dozele și ori sunt înăuntru puțin sau mai mult . Tencuitorul poate pune dozele la nivelul tencuieli cel mai bine , dar nu e treaba lui. Pune o hârtie sau folie pe firele din doză .
Salutare, nu e gresit, ba din contra, in Moldova de exemplu marea majoritate face dintai tencuiala, si apoi instalatiile. Merci de sfaturi, partial asa si am facut deja!
Salut,nu contează ce doze folosești dar nici eu nu sunt de acord cu fixarea lor înainte, fiindcă aprope jumătate din ele nu vor fi la fața,asta o supun din ce am văzut la alti care au făcut așa Leșu rămas o pare prea înăuntru și la fixarea aparatelor te chinui și nici treabă bună nu iese , fiindcă se haiseste (strâmbă) deformează deformează și așa sfatul meu este sa le montezi după tencuiala dar gaura dozei sa fie destul de lejera, pentru a o putea regala cu ușurință, sau mai este o variantă sa ai stâlpi de tencuiala pontați ) la 1,5. 2 mai pui un dreptar mare și le aliniezi,eu am mai făcut și așa și merge foarte bine
Of, daca am gasi si in România echipe care sa lucreze atât de atent si curat...
Găsești, la un anumit preț
@@adrianspaller5846 dar stii dinainte ca-s buni? Aia buni sunt scumpi, dar aia scumpi nu sunt neapărat buni
@@LiviuGelea firmele care accepta un contract cu penalizări pentru timpul si calitatea lucrării in favoarea clientul de obicei lucra atent, iar dacă bugetul permite si un om angajat din exterior, precum domnul din acest video, sa supravegheze fiecare detaliu al unei construcții de obicei se va obține o lucrare buna. In opinia mea personala, un contract puternic, între beneficiar si constructor va rezulta in 90% din cazuri o lucrare buna. As insista pe întocmirea contractul de către beneficiar, nu cum se obișnuiește in romania sa vina constructorul cu contractul.
@@adrianspaller5846 multumesc mult pentru sfaturi
Multumim de apreciere. Ca sa ne alaturam discutiei: e foarte corect sa se lucreze pe contract concret, si sa mai existe un manager de proiect / responsabil tehnic / sau alt specialist extern care sa supravegheze lucrarile, insa din pacate 95% din cazuri clientii (chiar si acei bogati si foarte bogati) cauta variante mai ieftine, si tot 95% din cazuri cred ca cineva extern care sa supravegheze lucrarile reprezinta o cheltuiala in plus, si pana la urma, din pacate... avem ce avem.
Era mai simplu de montat cablajul apoi tencuiala și pe urmă dozele, mai puține bătăi de cap. Părerea mea.
Merci de parere. Se poate si asa, in fond sunt mai multe metode.
@@EnciclopediaConstructiilor sunt de acord căci există mai multe metode ,dar cum spune proverbul? practica bate gramatica .
Părerea mea de tencuitor