Traseu circuit în Cheile Vălișoarei (Aiudului) - versantul drept, pe la Castelul Templul Cavalerilor

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 25 ก.ค. 2024
  • Pe Meleaguri în Munții Trascăului, la sudul depresiunii Rimetea, traseu circuit în Cheile Vălișoarei (Aiudului) pe versantul drept, pornind de la Castelul Templul Cavalerilor.
    Articolul de pe blog: www.pemeleaguri.ro/2022/08/tr...
    Mai poți vizita în apropiere: • Traseu la Cetatea Tras...
    0:00 Intro
    0:28 Harta traseului
    0:53 Traseul până la cel mai înalt punct de belvedere
    2:35 Cheile Vălișoarei filmare cu drona
    3:35 A doua parte a traseului
    Traseul este unul de tip circuit, de o dificultate ușoară. Se vor parcurge aproape 4,5 km în aproximativ 3 ore, cu o diferență de nivel de până la 400 m.
    Cheile Vălișoarei, denumite uneori și Cheile Aiudului sau Cheile Poienii, sunt situate în comuna Livezile, județul Alba, la 15 km de Aiud, pe raza Munților Trascău, în sudul depresiunii Rimetea.
    Circuitul Cheile Vălișoarei se împarte în două: versantul drept, pe partea cu Castelul Templul Cavalerilor și versantul stâng, care este un mai lung și ceva mai dificil de parcurs.
    Circuitul versantului drept este cel mai scurt și poate fi parcurs în 2-3 ore iar parcurgerea circuitului complet durează aproximativ 7-8 ore.
    Cheile Vălișoarei au o lungime de 2 km, o înălțime de 100-150 m și o lățime de 25-150 m, ele fiind străbătute de șoseaua DJ107C.
    Mașina am lăsat-o în parcarea de la baza drumului care urcă spre castel.
    Traseul începe chiar de lângă Castelul Templul Cavalerilor (goo.gl/maps/QCoybCuzZymLsbya7) și este marcat cu punct roșu. Tot de aici pornește și traseul marcat cu bandă galbenă care urcă abrupt pe versant din spatele castelului si cu care ne vom intersecta mai târziu.
    Traseul nostru, cel marcat cu punct roșu, urcă ușor pe versant prin stânga castelului, urmând să treacă pe lângă mai multe puncte spectaculoase de belvedere asupra văii și spre Templul Cavalerilor.
    După ce trecem de cel mai înalt și mai frumos dintre punctele de belvedere de la începutul traseului, poteca continuă pe curbă de nivel, intră în pădure și apoi se intersectează cu traseul marcat cu bandă galbenă. De aici începe cea mai dificilă parte a traseului, un urcuș foarte abrupt dar destul de scurt.
    Când ieșim pe culme părăsim marcajul bandă galbenă (care continuă drept în față) și facem dreapta pe marcajul punct roșu, pe care îl vom urma până la sfârșitul traseului.
    Ajungem la crucea de pe Vârful Bogza Mare, un alt punct de belvedere impresionant, o priveliște superbă spre celălalt capăt al Cheilor Vălișoarei.
    De aici coborâm abrupt prin pădure iar după vreo 20 de minute vom face dreapta. Vom traversa câteva porțiuni de grohotiș și într-un final ne apropiem de șoseaua asfaltată și de parcarea unde am lăsat mașina.
    Lungime traseu: aproximativ 4.5 km
    Diferență de nivel: aproximativ 400 m
    Durată: aproximativ 3 ore cu pauze pentru poze și filmări cu drona
    Dificultate: ușor
    Marcaj: punct roșu
    Abonează-te și atinge clopoțelul pentru a vedea videoclipuri noi: th-cam.com/users/PeMeleaguri...
    ᴘᴇᴍᴇʟᴇᴀɢᴜʀɪ - ʙʟᴏɢ ᴅᴇ ᴅʀᴜᴍᴇᴛɪɪ ꜱɪ ᴄᴀʟᴀᴛᴏʀɪɪ
    🔴 ʙʟᴏɢ - www.pemeleaguri.ro/
    🔵 ꜰᴀᴄᴇʙᴏᴏᴋ - / pemeleaguri
    🟠 ɪɴꜱᴛᴀɢʀᴀᴍ - / pemeleaguri
    📸 ᴅᴊɪ ᴍᴀᴠɪᴄ ᴀɪʀ 2 | ɢᴏᴘʀᴏ ʜᴇʀᴏ 9 | ɪᴘʜᴏɴᴇ 12 ᴘʀᴏ ᴍᴀx
    #PeMeleaguri​ #traseumontan​ #CheileValisoarei

ความคิดเห็น • 2

  • @spirydeea1470
    @spirydeea1470 ปีที่แล้ว +1

    👍👍😘

  • @ilithielxd2356
    @ilithielxd2356 ปีที่แล้ว

    ai nevoie de aprobare sa urci sau e liber 100% ? si daca e pericol de animale ? gen ursi sau deastea,, nu stiu si vreau sa fiu sigur in caz de asa ceva