Sivil İtaatsizlik - Henry David Thoreau
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 29 พ.ย. 2024
- “Ben dünyaya birileri beni bir şeylere zorlasın diye gelmedim. Kendi üslubumla nefes alacağım. Kim daha kuvvetli bakalım. (…) Kendileri gibi olmaya zorluyorlar beni. İnsanların kitlelerce şu veya bu şekilde yaşamaya zorlanmasını kabul etmiyorum. Öyle hayat mı olur?”
İncelediğimiz kitap: Sivil İtaatsizlik ve Yürüyüş, Henry David Thoreau
www.kitapyurdu...
*
KATIL üyesi olup avantajlardan yararlanmak isterseniz tıklayın!
Nezaket şart, nefret söyleminde bulunan engellenir, espri, gırgır serbest!
/ @tarih_obası
Bu içeriğin blog yazısı şurada:
medium.com/@tarihobasi/sivil-i%CC%87taatsizlik-ve-y%C3%BCr%C3%BCy%C3%BC%C5%9F-henry-david-thoreau-3b21cc84a364
Linki kısaltamanız etkileşimi arttırabilir, dijital olarak bu linkleri "pazarlamak" daha kolay olur. Burada pazarlamaktan kasıt: sunmak.
Kendisi normalde sıcaktan aşırı nefret eder ama Bizim için bu tarz bir sunum yapmış ve gerçektende harika olmuş teşekkür ederiz ❤
@@Libreau-Terkmentmüslüman müslümanın hatasını kedi bokunu gömdüğü gibi gömer açık etmez yüzüne vurmaz 😅
Kendisi büyük insandır.
Gerçekten köleliğin bile kalkmadığı bir dönemde böyle bir eserin yayınlanmasına,bu ifade özgürlüğüne hayran kaldım.Şuan günümüzde bilebazı ülkelerde böyle eserler yayınlanması sansürlenebilir,yazarlar vatana ihanetten suçlanabilir gibi geliyor.
Thoreau'nun "Walden", "Nerede ve Ne için Yaşadım?", "Yalnızlık" kitaplarını okumuş birisi olarak aslında yaşamı ne kadar sevdiğini ve yaşamın ahengini bozan şeyleri fark etmiş bir insan olarak hayatını da bu düşüncelerin eyleme dökülmesiyle sürdürdüğünü okuduğumda çok farklı bakış açıları edinmiştim. Özellikle bir insanın hiçbir edebi kaygı gütmeden doğayı ve yaşamı bu kadar güzel betimleyebilmesi bende hayranlık uyandırmıştı. Tüm bireyselliğiyle hayata bu kadar bütünsel yaklaşan bir insanın devleti değerlendirmesi de bu şekilde olur ancak. Örnek bir yaşam sürdürdüğünü düşünüyorum.
Öncelikle dışarıda çektiğiniz videolara bayılıyorum. Arkhé Projesi'nin kampına gitmiştim ve derslerimizi Şirince'de, yeşillikler ve çiçekler arasında yapıyorduk. Bu video o hissiyatı verdi bana. En etkilendiğim kısım "Çoğunluğun kötü ya da azınlığın iyi olması önemli değil, bir yerlerde katıksız iyilik varsa o tüm hamuru mayalamaya yeter" oldu sanırım. Kötülüğün meşrulaştırılması ve bozuk düzenin devamının sağlanması, o düzeni istemeyenler tarafından bile tam olarak bu düşüncenin tersiyle gerçekleşiyor aslında. Kişi "Ne yapalım, güçlü zayıfı ezer, zaten doğanın kanunu budur" gibi Sosyal Darwinist bir bakış açısına sahip olduğu anda sivil itaatsizliğin ihtimali bile ortadan kalkmış oluyor. Doğada güçlü olan değil adapte olabilen hayatta kalır. Ve adaptasyon "kötüleşerek" gerçekleşmemeli, iyiliği tüm bu kötülüğün arasında yaymanın yollarını bulmaktır adaptasyon. Belki çabalamamız gereken de bu.
Dr. Marshall Rosenberg okumuş muydunuz? Birlikte öğrendiğimiz ve büyüdüğümüz bir topluluk desteği ile dilimizi (ve dahi düşüncemizi) şiddetten arındırarak önce kendimizle sonra da başkalarıyla daha dürüst, net ve empatik bağlantılar kurabilir, dönüşüme katkıda bulunabiliriz. Sevgiler.
Manifesto gibi video.. içine düştüğümüz basiretsizlik çok canımı yakıyor
Teşekkürler. İyi ki varsınız, lütfen paylaşmaya devam edin ❤
Yürüyerek yapılan açılış kısmı çok güzel olmuş, belki kaliteli gimbal olsa daha stabil olurmuş ama yine de muhteşem video.❤
Bu videoda çocukluğum geldi aklıma. Dedikodu yapan bir alay akraba arasında ödev yapmaya çalışırdım.
Thoreau'dan favorim 'Yürümek' kitabı. Yürümenin felsefesi ve iyileştiriciliği üzerine harika bir yol gosterici.
Siz de videoyu yürüyerek açtığınızda acaba dedim ona mi gönderme yapıyorsunuz ❤❤❤ çok güzel video şimdi tamamını izleyeceğim
geniş geniş manzara izlemek harika bu kadraj çok iyi olmuş
Cesaret verici, dik tutan yönlendirmeler barındıran bi kitap tanıtım videosu olmuş. Emeğine diline sağlık Ceren 🌸🌿😇
Kitap yorumlama videolarına bayılıyorum Ceren Hanım, siz de bir harikasınız. Sizinle beraber yorumlamak ve düşünmek zihin açıyor ❣️
yayınlar iptal deyince bi tüh çekmiştim ama ne güzel olmuş bu video. daha fazlasını isterim.
Amerikan’da halkın devlete ve siyasete bakış açısı bu insanlarla şekillenmiş. Halk bu düşünceleri toplumsal olarak benimsemiş. Harika video, emeğinize sağlık 🌹
Merhaba farklı farklı kaynaklardan araştırma yaparak olayları en doğru şekilde anlatmanıza ve anlatım tarzınıza bayılıyorum . Rica etsem Çerkesler / Abazalar kimdir? Çerkes sürgünü niye ve nasıl gerçekleşti? Çerkeslerin Osmanlı’ya gelişi konularına yönelik bir video çekebilir misiniz?
Bu videoya bayıldım tam da aklımdan geçenler.. 💓
20:22 gercekten en sevmediğim bahane ya. Çevremde torpille biyere gelen kim varsa öyle diyor. Herkesin bahanesi aynı. Kartopu gibi büyütüyorlar
Her verdiğin esi kesmek iyi olmamış abla bana göre, senin verdiğin esler anlatımına iyi katkı yapıyor
En sevdiğim yazar hayatımda bir çok şeyi değiştirdi. Özellikle walden. Çok teşekkürler Ceren hanım!!
“Soylular, hükümetin en vazifeşinas destekçileridir ve çoğunlukla ıslahatların önünde duran en ciddi engeller onlardır.”
Kafamın içinde "Soyluları Neden Öldürmeliyiz?" isimli bir şiir yazdım.
Yine çok güzel bir yayın ve sizin son sözleriniz... Özellikle Erich Fromm İtaatsizlik Üzerine yaptığınız yayınla birlikte izlenmeli. Sevgiler.
Video için teşekkürler , okuma listeme ekledim, alır almaz okuyacağım
Hanim izledim vidyolar benim için çok değerli tamda benim düşündüğüm gibi düşünüyor yazar çok mutlu oldum sizin açıklamalarınız çok aydınlatıcı tessekkür ederim
Daha bu sabah arkadaşıma bu makaleden bahsediyordum, harika !
madem sivile seslendik, walden isimli kitabında standart 9-6 çalışanın yüzüne narin tokatlar attığı bir pasaj vardı. okurken "hiç bu kadar nazikçe dövülmedim" hissi gelen. orayı da dahil ettiğin bir inceleme rica edelim :)
Nefis bir video olmuş ❤
Dört gözle beklediğim video❤
❤❤❤ muhteşem, gec kalmıştım videoyu izlemekte
adobe podcast kullanarak ai yardımıyla background seslerini güzel bir şekilde temizleyebilirsiniz.
Karen Horney İçsel Çatışmalarımız' ı da alır mısınız kişisel gelişim kitapları listenize, oldukça başarılı.
ceren seni ve videolarını özlemişim ❤
Ceren hanım, kitaplarda geçen bilmediğiniz kavram, olay, referans, kişi ya da merak ettiğiniz herhangi bir şeyi derhal araştırıyor musunuz yoksa not edip sonraya mı bırakıyorsunuz? Merak ettim ne yaptığınızı çünkü ben kitabı bölüp araştırınca kitaptan kopuyorum ama bakmayınca da notlarımı kontrol etmiyorum. Not almak ve özellikle notları gözden geçirmekle ilgili yeni bir video çekmeniz mümkün mü?
Bu makaleyi okuyacağım mutlaka, teşekkürler video için
Işıl Işıl ❤
selamlar sizi yeni keşfettim ve sizin sayenizde içimde ingilizce makale okuması isteği yeşeriyor çok teşekkür ederim
Özür dilerim çok merak ediyorum ama arkadaki seslerden odaklanamiyorum.bizim için daha güzel değisik olsun diye dışarda bu sicakta kendinize bu eziyeti yapiyosaniz kendi adima yapmasanız da olur. Ama baştaki açılış muazzamdı. Belki girisi dışarda kalini evde olabilir
Siz çimene dokunmuyorsanız ben ayağınıza getiririm konulu video dtgrsfdsf
Bu yazarı çok seviyorum yalnızlık kitabı harika
İslamiyet öncesi türk tarihini öğrenmek için kitap önerileri yapar mısınız? 🙏🏽
Teşekkürler..
Ayn Rand, Adam Smith gibi filozofların görüşleri hakkında video gelir mi?
vidolar gelir mi?
video süper, tarz harika.
ALLAH'IM 😍
Çok güzel videoydu elinize sağlık. Bu arada 42 derecelik Adana’dan herkese selaml🫠
Ne guzel, yerler tertemiz, naylon, plastik yok sanki😊
Ne guzel anlatiosun
Aynen tam orada kafa salladım 😇
Yeni video yeni kitap❤
Harika bir içerik sağol abla ❤
10:41 10 :55 🍺☀️
Çok güzel videoydu❤
Kendisi sağlam bir liberteryendir
Bu adam ben ya
Ben de sizin yanınızda orada yürümek isterdim...
çok güzel video
💜
❤❤❤
manzarayı görmeyi de seviyorum ama konuya daha az odaklanmama neden oluyo
Her sahil birbirine benzer, ama-, acaba İzmir mi, dedim.😊
İstanbul adalar
👏👏👏
❤
Binbir gece masalları üzerine sohbet gelir mi ?
kitap okuma alışlanlıgım yok böyle kitap önerileri verirseniz çok güzel olur. Sesli kitap şeklinde dinleyebiliyorum kitap okuyacak zamanım olmuyor çalışmakttan malesef daha çok video lüfennnn
Abla gençleşmişsin
Sivil itaatsizlik yapılacak en iyi yöntem değil. Lâkin tek kişi için bir yol olabilir.
Sivil itaatsizlikten ziyade bir Devletin uç kuralları sınırında yaşamak daha elverişli gibi.
Bunun içinde aynı görüşü paylaşan ve birlikte yaşama hissi olan kişilerle fiziken birlikte yaşamak gerekir. Yani bir topluluk oluşturma.
Uç sınırlarda yaşamak (kuralların sınırında, veya tepe veya dağda, coğrafi olarak uç, vs..) bir Devletin ağır baskısını hafifletir.
’Uç sınırlarda’ yaşayan kimselerin mutlaka hayvancılık, çiftçilik, bahçıvan, vs, gibi kendilerine yetecek kadar ve fazlasıyla gıdada üretmeleri gerekiyor.
- ’Anarşist’ kelimesinin var olduğuna hiç inanmıyorum. Devletlerin uydurma bir kelimesi. Bir nevi afaroz etmek, yani dışlamak veya şeytanlaştırmak, vs.
Bir mafya düzenini alsak bile, her zaman kurallar olur: kötü kurallar veya iyi kurallar ama genelde karışık olur.
Cahillerin bile kuralları vardır.
bahsettiğiniz şey bir komün kurmak yani
abla
✓
tarzınızı değiştirmişsiniz.
Müslümanlara karşı tarafıma yaptıkları zorbalıklardan ve zulümlerden dolayı sivil itaatsizlik hakkımı kullanmak istiyorum. inancınıza saygılı olmak istiyorum ancak benim kişisel alanıma karşı yaptığınız saygısızlıklardan dolayı sizi eleştirmek istiyorum. ben müslüman değilim. mesela benim gibi insanlara camilerde siyasette şurda burda açık açık yapılan aşşağılama ve nefret dilini kınıyorum. camilerin gece yarısı beni geçtim bebeğimin sıçrayarak uyandıracak seste ezan okunmasını eleştiriyorum. buna ses ayarı yapılabilir ama siz bilerek umursamıyorsunuz. ramazanda sigara yada yemek yerken veyahut işyerimde ramazan diye sanki herkes oruç tutuyormuş gibi kantinde yemek menülerinin kaldırılmasını kısacası mahalle baskısını kınıyorum. okullarda çocuğuma din dersinin zorunlu olarak dayatılmasını kınıyorum. istemeden vergilerimden camilere pay ayrılıyor. islamın güzel bir din olduğunu tüm insanlığa yaymak istiyorsanız lütfen önce kendiniz güzel ve iyi olmaya çalışın. saygılar sevgiler.
Burası neresi Köyceğiz mi???