Χρώμα - Γιατί ο ουρανός είναι μπλε;

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 20 พ.ย. 2022
  • Ο μηχανισμός εκπομπής φωτός από τα υλικά σώματα γύρω μας είναι ενιαίος και σχετικά απλός. Βασίζεται στην ιδιότητα των σωμάτων να μεταπηδούν αυθόρμητα σε χαμηλότερες ενεργειακές καταστάσεις. Κατα την διαδικασία αυτή τα υλικά σώματα εκπέμπουν σωματίδια στο περιβάλλον. Συχνά τα σωματίδια αυτά αποτελούνται από φωτόνια, δηλαδή φως. Το φως αυτό αν βρίσκεται στο ορατό φάσμα, τότε το ανθρώπινο μάτι μπορεί να το εντοπίσει με την μορφή χρώματος. Στην περίπτωση που το ανθρώπινο μάτι δεν μπορεί να το εντοπίσει το φως αυτό, τότε το σώμα θα ονομάζεται ετερόφωτο. Ετερόφωτο γιατί δεν γίνεται αντιληπτό από τον άνθρωπο παρά μόνο στην περίπτωση που μια εξωγενή πηγή φωτός ρίξει φως απάνω. Το φως αυτό στην συνέχεια σκεδάζεται στην επιφάνεια του σώματος και το σώμα πλέον μπορεί να γίνει αντιληπτό από τον άνθρωπο. Κατα την διαδικασία της σκεδασης, ένα μέρος του φωτός μετατρέπεται σε κίνηση των ατόμων του σώματος και ένα μέρος επανεκπέμπεται. Το μέρος που επανεκπέμπεται συνήθως έχει να κάνει με της ενεργειακές διεγέρσεις και μεταπτώσεις των ηλεκτρονίων που εμπεριέχονται στο σώμα στο οποίο έπεσε το φως απάνω. Το φως που επανεκπέμπεται είναι το φως που εντοπίζει ο άνθρωπος και είναι το φως που προσδίδει το χρώμα στα ετερόφωτα σώματα.
    Καλή ακρόαση.
    Παρουσίαση-Επιμέλεια: Τσαγκαράκης Αλέξανδρος
    -- didactics.gr
  • วิทยาศาสตร์และเทคโนโลยี

ความคิดเห็น • 45

  • @ChristosKiriakidis
    @ChristosKiriakidis ปีที่แล้ว +7

    Συγχαρητήρια Αλέξανδρε! Πάρα πολύ ωραίος ο νέος τρόπος επικοινωνίας των πληροφοριών μέσω του blackboard και του πιο χαλαρού ύφους!!!

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  ปีที่แล้ว

      Ευχαριστώ Χρήστο!!

  • @nsnektarios
    @nsnektarios 11 หลายเดือนก่อน

    ωραιος φιλε πολυ ωραια τα βιντεο σου ......απολυτα κατανοητα συγχαρητηρια

  • @dkal4497
    @dkal4497 ปีที่แล้ว

    Μπράβο !!!! Πολύ καλό !!!!

  • @ProjectFutureGR
    @ProjectFutureGR ปีที่แล้ว

    Μπράβο Αλέξανδρε! Πολύ ωραία η καινούρια σου σειρά και πολύ όμορφη προσέγγιση του θέματος.

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  ปีที่แล้ว

      Θενξ Κωνσταντίνε! ❤️

  • @SciCoAstrophysics
    @SciCoAstrophysics ปีที่แล้ว +3

    Πολύ δια'φωτιστικό' video! 😜

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  ปีที่แล้ว +2

      Ευχαριστώ Μίλτο!!

  • @PatapiaPapakalodouka
    @PatapiaPapakalodouka ปีที่แล้ว

    Το παράδειγμα με την μπάλα με βοήθησε πολύ!!

  • @mariobiomio7536
    @mariobiomio7536 ปีที่แล้ว

    Πολλά συγχαρητήρια η μεταδοτικότητα σου είναι εκπληκτική. Ένα μεγάλο μπράβο και ευχαριστούμε για το χρόνο που σπαταλάς για να έχουμε δωρεάν γνώσεις!!!!!!!

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  ปีที่แล้ว +1

      Εγώ ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια! Να σαι καλά!

  • @procicko
    @procicko ปีที่แล้ว

    ωραιο!!!!!

  • @PyxidaRecords
    @PyxidaRecords ปีที่แล้ว

    Τέλεια!

  • @user-hh3ik4kd9c
    @user-hh3ik4kd9c ปีที่แล้ว

    Πολύ ωραία δουλειά! Σχήματα, παραδείγματα εκπληκτικά! Καλή συνέχεια…

  • @akiratoriyama1320
    @akiratoriyama1320 ปีที่แล้ว

    Πολύ ωραίο!! Ευχαριστούμε πολύ!!

  • @garysteven1343
    @garysteven1343 ปีที่แล้ว +2

    Ωραίο βίντεο. 2 πράγματα που θα ήθελα να ρωτήσω είναι:
    1) Για την κατάσταση του πυρήνα του ατόμου, δεν το είχα ξανακούσει νόμιζα ότι μόνο τα ηλεκτρόνια έχουν καταστάσεις. Αν γίνεται να το αναλύσουμε σε μελλοντικό βίντεο 🙏
    2) Σχετικά με το κόκκινο φως στο ηλιοβασίλεμα. Νόμιζα ότι γίνεται κόκκινο λόγω της μεγαλύτερης απόστασης που διανύει το φως μέσα στην ατμόσφαιρα. Αν είναι κόκκινο επειδή κοιτάμε κατάματα τη πηγή του φωτός γιατί δεν είναι κόκκινο και το μεσημέρι όταν κοιτάμε τον ήλιο κατάματα? 🤔

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  ปีที่แล้ว +2

      1) θα το βάλω στο πρόγραμμα
      2) επειδή δεν είναι πολύ παχύ το στρώμα του αέρα όταν ο ήλιος βρίσκεται κάθετα απο πάνω μας. Ως αποτέλεσμα οι ακτίνες φωτός δεν «ξεγυμνώνονται» πολύ και το μάτι μας δεν είναι σε θέση να εντοπίσει αυτήν την μικρή αλλαγή στο χρώμα. Αν όμως το μάτι μας ήταν τέλειο όργανο παρατήρησης, τότε θα έβλεπε τον ήλιο ακόμα και το μεσημέρι ελάχιστα πιο κόκκινο απο ότι λευκό.

  • @user-fs5gb6ve6u
    @user-fs5gb6ve6u ปีที่แล้ว

    Μπράβο. Σωστή δουλειά.

  • @ChristosAndrikopoulos
    @ChristosAndrikopoulos ปีที่แล้ว

    Πολύ όμορφο και ευχάριστο μάθημα. Πιστεύω αν κρατήσεις, σε αυτήν την σειρά, το χαλαρό ύφος αλλα και την απλή επεξήγηση με καθημερινά παραδείγματα και αναφορές σε έννοιες που ο καθένας γνωρίζει θα έχεις πολύ καλά αποτελέσματα στο μεγαλύτερο μέρος του κοινού. Προσωπικά καθυστέρησα να δω το βίντεο θεωρώντας ότι θα ήταν καλό να το μελετήσω με χαρτί και μολύβι στον ελεύθερο χρόνο μου όπως τα προηγούμενα βίντεο του καναλιού. Όμως διαπίστωσα πως αυτή η σειρά θα μου είναι ευχάριστη και σε μικρά διαλείμματα μέσα στην ημέρα. Καλή επιτυχία!

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  ปีที่แล้ว

      Σε ευχαριστώ πολύ!!

  • @desouard1875
    @desouard1875 2 หลายเดือนก่อน

    Πολύ ωραίο βίντεο ❤

  • @Veriox22
    @Veriox22 ปีที่แล้ว

    ωραιο βιντεο, μπραβο

  • @Ampartzakis1
    @Ampartzakis1 ปีที่แล้ว

    Αλέξανδρε, καταρχάς συγχαρητήρια! Πολύ καλή δουλειά! Δεν καταλαβαίνω όμως προς το τέλος του βίντεο αυτό που λες : οι ακτίνες απογυμνόνονται. Γιατί γίνεται αυτό; πως; με ποια διαδικασία;
    Ευχαριστώ!

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  ปีที่แล้ว +1

      Σε ευχαριστώ πολύ! Απογυμνώνονται καθώς τα αλλά χρώματα πέραν του κόκκινου αλληλεπιδρούν περισσότερο με τα μόρια του αέρα. Κατα την αλληλεπίδραση τους αυτή, διασκορπίζονται προς όλες τις κατευθύνσεις ενώ το κόκκινο συνεχίζει ακάθεκτο την πορεία του.

  • @user-ji1dn8hv5o
    @user-ji1dn8hv5o ปีที่แล้ว +2

    Καλησπέρα! Πολύ ενδιαφέρον το βίντεο, συγχαρητήρια! Από όσα περιγράφεις παρατήρησα ότι το φυτό κρατάει το πράσινο χρώμα (το οποίο είναι συνδυασμός του μπλε με το κίτρινο) δηλαδή απορροφά τα υπόλοιπα και εκπέμπει τον συνδυασμό της δόνησης του ουρανού (που είναι μπλε) με αυτό το κίτρινο της πηγής, δηλαδή του ήλιου. Εξάλλου η χλωροφύλλη που είναι πράσινη, παράγεται από τον μετασχηματισμό της φωτεινής ενέργειας (φωτοσυνθεση) από το περιβάλλον αλληλεπίδρασής τους, το φως του ήλιου και την ατμόσφαιρα.

  • @giorgospoulimenakos2390
    @giorgospoulimenakos2390 ปีที่แล้ว +2

    καλησπερα, ευχαριστουμε πολύ για τα βίντεο! Μια ερωτηση: Δηλαδη το χρώμα δεν είναι μια εγγενής ιδιοτητα των σωμάτων; Με άλλα λόγια το φυτό χωρίς τον παρατηρητή, ή το φυτο μου στο δωμάτιο όταν κλείνω τα φώτα το βράδυ παυει να είναι πράσινο; Ευχαριστω

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  ปีที่แล้ว +1

      Εγώ ευχαριστώ για την ερώτηση! Η ερώτηση σου σηκώνει γενικά αρκετή ανάλυση. Αλλά προσωπικά θα έλεγα το εξής. Το χρώμα των σωμάτων είναι εγγενής ιδιότητα τους καθώς το χρώμα τους έχει σχέση με την σύνθεση των ατόμων που τα αποτελούν. Αν δηλαδή τα άτομα ενός σώματος επανεκπεμπουν το μπλε μήκος κύματος, τότε μπλε θα εμφανίζεται το σώμα σε εμάς. Τώρα, αν δεν ρίξουμε εμείς φως σε αυτό το ετερόφωτο σώμα τότε το σώμα δεν έχει χρώμα αλλά η σύνθεση των ατόμων του παραμένει η ίδια. Άρα τα άτομα του ετερόφωτου σώματος, περιμένουν ένα φως να πέσει πάνω τους, να τα διεγείρει και στην συνέχεια η διέγερση αυτή μετατρέπεται σε κίνηση των ατόμων (ανεβαίνει η θερμοκρασία) και επανεκπομπη του φωτός που εγγενώς πρόκειται να εκπέμψουν.

  • @iolhvlaxou5830
    @iolhvlaxou5830 ปีที่แล้ว

    O ΚΑΛΥΤΕΡΟΣΣ
    -ΙΟΛΗ

  • @matthewmorfou5629
    @matthewmorfou5629 ปีที่แล้ว

    Μια χαρά είσαι! Συνέχισε έτσι

  • @user-hf1wr6vn5v
    @user-hf1wr6vn5v ปีที่แล้ว +1

    Ήταν τέλειο ,αν μπορούσες να προσθέσεις γιατί τα σώματα απορροφούν συγκεκριμένα μήκη κύματος και αντανακλούν κάποιο...

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  ปีที่แล้ว

      Πολύ ωραία η απορία σου Βέρα! Έλα στην ομάδα των didactics ερευνητών να στην απαντήσω live, αν θες, γιατί χρειάζεται αρκετή ανάλυση η απάντηση. Πληροφορίες για την ομάδα μπορείς να βρεις σε αυτό το link : www.didactics.gr/didactics-community-registration

  • @jiorjosk3743
    @jiorjosk3743 ปีที่แล้ว +2

    Καλημέρα και συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία, και την προσπάθεια να απαντηθουν ερωτηματικα σκέψεων σε πολλους με απλα παραδείγματα.
    Να ρωτησω εδω οτι ολα αυτα μπορουν να μεταφραστουν και σε αριθμους η πιο απλα οι εξισωσεις μεταφραζονται περιπου ετσι?
    Και οτι αφορα την σκοτεινή υλη ανηκει στα ετερόφωτα η μηπως ακομα δεν εχουμε σαν άνθρωποι την δυνατότητα να την εξηγησουμε?
    Το παραδειγμα με τα φύλλα δλδ το πράσινο υπαρχει καποια εξηγηση γιατι επεξεργαζονται ολα τα χρώματα της ιριδας εκτος του πρασίνου?
    Χαιρετισμούς απο Γερμανία

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  ปีที่แล้ว +1

      1)ναι μεταφράζονται όλα αυτά σε εξισώσεις ✌️
      2) η σκοτεινή ύλη θα λέγαμε ότι δεν είναι ούτε ετερόφωτη ούτε αυτόφωτη, ειναι «αφωτη», και βάζω το στερητικό το άλφα καθώς η σκοτεινή ύλη δεν αλληλεπιδρά καθόλου με το φως. Για αυτό την λέμε και σκοτεινή, γιατί δεν μπορούμε να την εντοπίσουμε μέσω του φωτός παρά μόνο μέσα απο το βαρυτικό της αποτύπωμα. Δλδ η σκοτεινή ύλη αλληλεπιδρά μόνο βαρυτικά με το περιβάλλον της.
      3) εμένα μου αρέσει να σκέφτομαι ολα τα σώματα ως εξής:
      Ολα τα ετερόφωτα σώματα αποτελούνται απο άτομα. Όταν πέσει φως στα άτομα, αυτά διεγείρονται κατα την απορρόφηση του φωτό αυτού. Η διέγερση μεταφράζεται σε κινητική ενέργεια - ενέργεια δόνησης τον ατόμων και σε διέγερση τον ηλεκτρονίων των ατόμων. Στην συνέχεια τα ηλεκτρόνια αποδιεγείρονται αυθόρμητα καθώς θέλουν να πέσουν στην χαμηλότερη ενέργεια. Κατα την αποδιέγερση αυτή εκπέμπεται φως ενέργειας ίσης με την ενεργειακή διαφορά της μετάπτωσης του ηλεκτρονίου. Η ενεργεια αυτή μεταφράζεται σε μήκος κύματος και κατ επέκταση στο χρωμα του φωτός που επανεκπέμπεται απο τα ατομα του ετερόφωτου σώματος αυτού. Τώρα το κάθε ετερόφωτο σώμα αποτελείται απο διαφορετικά ατομα των όποιον τα ηλεκτρόνια διεγείρονται και αποδιεγείρονται σε διαφορετικές ενεργειακές στοιβάδες. Ως αποτέλεσμα το κάθε άτομο εκπέμπει διαφορετικό χρώμα. Αρα σώματα με διαφορετική σύνθεση ατόμων, σκεδαζουν ή αλλιώς επανεκπεμπουν διαφορετικά χρώματα.

  • @stratoselladas7123
    @stratoselladas7123 11 หลายเดือนก่อน

    Ωραία τα βίντεο.Δεν κατάλαβα για πιο λόγο κάθε αντικείμενο απορροφαει μερικά χρώματα και επανεκπέμπει αλλά.Σε τι οφείλεται.

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  11 หลายเดือนก่อน

      Σκέψου τα χρώματα ως ακτίνες φωτός διαφορετικής ενέργειας. Το μωβ έχει μεγαλύτερη ενέργεια, το κόκκινο μικρότερη και ενδιάμεσα τα υπόλοιπα χρώματα. Τα αντικείμενα στην φύση αποτελούνται από άτομα. Τα άτομα έχουν τα ηλεκτρόνια γύρω τους σε ενεργειακές στιβάδες. Για να διεγείρεις ένα ηλεκτρόνιο πρέπει να του παρέχεις ακριβώς το ποσό ενέργειας που χρειάζεται ώστε να μεταπηδήσει στην από πάνω ενεργειακή στιβάδα. Αν του δώσεις φως μικρότερης ενέργειας δεν το απορροφάει, απλά συγκρούεται με αυτό. Σκέψου τώρα ένα υλικό του οποίου τα άτομα διεγείρονται σε μεγαλύτερες ενεργειακές στιβάδες μόνο με την ενέργεια που κουβαλάν τα φωτόνια του μωβ χρώματος. Ολα τα αλλά χρώματα, μικρότερης ενέργειας, θα συγκρούονται με τα άτομα του σώματος και δεν θα απορροφούνται από αυτό παρά μόνο θα το ζεστάνουν αφού οι συγκρούσεις θα προκαλούν αύξηση τις κινήσεις των ατόμων που συνθέτουν το σώμα, και η κίνηση αυτή μεταφράζεται ως θερμοκρασία. Το φως όμως του μωβ χρώματος όταν πέφτει πάνω στο σώμα θα διεγείρει τα ηλεκτρόνια των ατόμων που το συνθέτουν και στην συνέχεια επειδή η φυση θέλει να πέσει στην χαμηλότερη ενεργειακή κατάσταση τα ηλεκτρόνια αυτά θα αποδιεγείρονται εκπέμποντας το φως που απορρόφησαν, το μωβ. Έτσι όταν στείλεις στο σώμα αυτό λευκό φως, που αποτελείται από ολα τα χρώματα, αυτό θα επανεκπέμπει το μωβ και θα θερμαίνεται απ τις συγκρούσεις με τα υπόλοιπα χρώματα. Η παραπάνω περιγραφή είναι απλούστευση της πραγματικότητας, αλλα παρέχει μια ωραία εικόνα για την κατανόηση των μηχανισμών που πραγματοποιούνται στην φύση.

  • @StarStone.A
    @StarStone.A ปีที่แล้ว

    💗

  • @kickHimwheNisdoWn
    @kickHimwheNisdoWn 11 หลายเดือนก่อน

    ότι καλυτερο είσαι φίλε σε γνωσεις

  • @user-oc9wr9vu7c
    @user-oc9wr9vu7c 11 หลายเดือนก่อน +1

    Το ανθρώπινο μάτι δεν είναι τέλειο σε σχέση πχ τα έντομα η αετού η γάτας κλπ
    Έχουμε στο μάτι τους κώνους και τα ραβδία
    Τα ραβδία είναι για άσπρο μαύρο όπου βλέπεις περισσότερο νύχτα και δεν διακρίνονται χρώματα, ενώ οι κώνοι είναι για το χρώμα, οι οποίοι ερεθίζουν στο κόκκινο, πράσινο, και μπλε
    Η 2 κατηγορίες που βλέπουμε τα χρώματα
    Η αφαιρετική μίξεις χρωμάτων
    Η προσθετικη μίξη χρωμάτων
    Η αφαιρετική όπως είπες τη συναντάμε στη φύση Δηλ είναι όλα τα άλλα χρώματα το αντικείμενο εκτός του πχ πράσινου διεγείρει τον πράσινο κώνο η ακτινοβολία και ο κώνος στέλνει το σήμα στον εγκέφαλο όλα τα άλλα χρώματα παράγοντα στον εγκέφαλο με το πόσο ερεθίζει η ακτινοβολία τον κάθε κώνο στο μάτι μας
    Η προσθετικη μίξη γίνετε στην τηλεόραση με την επίστρωση φωσφορικών αλάτων πάντα του πράσινο, κόκκινο, μπλε με αυτά τα τρία βλέπουμε όλα τα χρώματα στην tv
    Χοντρά χοντρά και βιαστικά
    Ευχαριστώ πολύ
    Καλή συνέχεια
    Οι πληροφορίες είναι από εκπαιδευτικό βιβλίο Η έγχρωμη τηλεόραση
    Στα πρώτα κεφάλαια ότι θυμάμαι από το 1988

    • @DidacticsGR
      @DidacticsGR  11 หลายเดือนก่อน

      Καλά τα λες

  • @billybik1473
    @billybik1473 11 หลายเดือนก่อน

    Εαν στειλω κοκκινο φως πανω σε ενα φυλλο δεντρου , τι θα δω ?

  • @veronicalogotheti5416
    @veronicalogotheti5416 ปีที่แล้ว

    Euxaristo poli
    Ta eksigises poli orea

  • @Yannsgsemn
    @Yannsgsemn ปีที่แล้ว +1

    ΔΕΝ κατάλαβα Χριστό!!!😱🤔😵😮😳🖖

  • @0307654123
    @0307654123 11 หลายเดือนก่อน

    Πάνω από δέκα χρόνια πριν οι Θεοδοσίου και Δανέζης επιχείρησαν να εκλαϊκεύσουν αυτό το θέμα ....