Procesiune în cinstea sfinților la Manastirea Nechit

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 25 ก.ย. 2024
  • La Mănăstirea Nechit din comuna Borlești, judeţul Neamţ, a avut loc sâmbătă, 29 octombrie 2022, o procesiune cu prilejul serbării Sfinţilor Zenovie şi Zenovia. Cei doi sfinţi, pomeniţi în fiecare an în calendarul Bisericii Ortodoxe pe 30 octombrie, sunt ocrotitorii paraclisului de iarnă al aşezământului monastic, aflat în interiorul Bisericii „Schimbarea la Faţă”. După oficierea Privegherii, raclele cu fragmentele din moaştele sfinţilor, între care se află şi cea a Sfântului Martir Constantin Brâncoveanu, şi copiile icoanelor făcătoare de minuni aflate în patrimoniul aşezării monahale au fost purtate în procesiune. Slujba a fost săvârşită de către arhimandritul Zenovie Grigore, stareţul Mănăstirii Nechit. Cu făclii şi cu lumânări aprinse în mâini, odoarele de mare preţ au fost înconjurate de peste două mii de pelerini veniţi din mai multe părţi ale ţării la acest moment duhovnicesc. Cei prezenţi i-au purtat în rugăciuni pe cei din familiile lor şi au fost impresionaţi de frumuseţea slujbei săvârşite. Pe tot parcursul slujbei s-a citit din Sfânta Evanghelie şi s-a citit Acatistul Tuturor Sfinţilor. Părintele stareţ Zenovie Grigore a adresat la final un cuvânt credincioşilor în care a vorbit despre importanţa cinstirii sfinţilor şi despre mărturisirea de credinţă ortodoxă a acestora.
    În ziua cinstirii Sfinţilor Zenovie şi Zenovia, care a coincis cu Duminica a 22-a după Rusalii, Ceasurile şi Acatistul au fost urmate de Sfânta Liturghie şi de un Te Deum pentru binefacerile primite de la Dumnezeu.
    Începuturile primului sfânt locaș al Mănăstirii Nechit, judeţul Neamţ, datează din secolul al XIV-lea, când, în apropiere de Tazlău, Nichita Sihastrul înalță o biserică din lemn cu hramul Sfântul Nicolae, care va fi cunoscută drept "Sihastria lui Nichita".
    Aici, pe Muntele lui Nechita, încă din acele vremuri, se adună mulțime de călugări iubitori de liniște și de singurătate, care configurează bazele unei așezări isihaste, ce va cunoaște o activitate aproape neîntreruptă până în zilele noastre.
    Mănăstirea Nechit este unul dintre cele mai mari locuri de pelerinaj din ţara noastră. Aici, de dimineaţă până la apusul soarelui, oamenii vin să se roage şi să fie povăţuiţi spre calea mântuirii.

ความคิดเห็น •