Dialogurile MCP (ep. 27): Preavizul la concedierea salariaților. Calcul și aspecte procedurale

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 18 ม.ค. 2025

ความคิดเห็น • 7

  • @LFG-2022
    @LFG-2022 ปีที่แล้ว

    🔴Va mulțumesc frumos pentru răspunsul anterior.
    🔴 As mai avea trei întrebari va rog mult:
    1. Dacă se încheie un act adițional la contractul de munca în care se precizează ca relațiile de munca se încheie de comun acord cu plata unei anumite compensații și ca contractul încetează de comun acord în ziua următoare înregistrării actului aditional, mai este nevoie de o cerere de încheiere de comun acord din partea salariatului sau actul adițional este suficient dat fiind ca menționează ca contractul de munca va înceta în ziua următoare?
    Și dacă se mai încheie și o cerere de încetare de comun acord în condițiile stipulate în actul adițional incheiat, este o formalitate făcută corect?
    2. Dacă este menționat în actul adițional ca: "Actul reprezinta titlu executoriu și se va proceda la recuperarea sumelor de bani fără vreo formalitate, fără notificare",
    care este următorul pas pe care salariatul trebuie sa îl facă dacă nu i se plătește acea suma de bani, reprezentând salarii compensatorii?
    3. S-A SCOS CUMVA DIN CODUL CIVIL PACTUL COMISORIU DE GRAD 4?

  • @LFG-2022
    @LFG-2022 ปีที่แล้ว

    ‼️Fiți Amababil, am și eu cateva întrebari IMPORTANTE, legate de acest subiect.
    ⚠️ Este obligata o firma privata sa compenseze cu cel puțin un salariu compensatoriu un angajat la desfacerea unui post?
    ⚠️Dacă nu știu ce prevede Regulamentul Intern cu privire la compensarea angajatului, poate angajatorul sa modifice Regulamentul Intern înainte de a notifica angajatul și sa nu mai apară în Regulamentul intern obligația de a compensa angajatul?
    ⚠️Cum pot sa stiu daca Regulamentul Intern a fost modificat și a fost scos paragraful legat de compensarea angajatului.
    ⚠️În ultima instanta cum este asigurata compensarea, trebuie menționată în decizia de concediere sau cum?
    ⚠️As putea sa ma angajez în perioada de preaviz de desfintare de post dacă nu mi se cere sa fiu prezenta la locul de munca si totuși sa fiu compensata?
    Adică pot avea 2 contracte de Munca de 8 ore fiecare dacă la un loc de munca nu mi se cere sa fiu prezenta?

    • @avocatpredut
      @avocatpredut  ปีที่แล้ว +1

      1. Daca este prevăzut in actele unilaterale, in actele bilaterale ale angajatorului sau, dupa caz, in alte acte normative.
      2. Teoretic se are in vedere versiunea Regulamentului de la data concedierii.
      3. Regulamentul intern sau orice versiune ulterioara a acestuia se comunica salariatilor. Si acestia trebuie sa aiba diligenta de a-si pastra Regulamentul Intern
      4. Compensarea poate fi prevazuta si in decizia de concediere, insa nu este obligatoriu acest lucru.
      5. Da, va puteti angaja in conditiile in care in perioada de preaviz nu este necesar sa fiti prezenta la locul de munca recent desfiintat

    • @LFG-2022
      @LFG-2022 ปีที่แล้ว

      ​​​@@avocatpredut Va mulțumesc mult pentru răspuns.
      🔴 As mai avea doua întrebare va rog mult:
      1. Dacă se încheie un act adițional la contract în care se precizează ca relațiile de munca se încheie de comun acord cu plata unei anumite compensații și ca contractul încetează de comun acord în ziua următoare înregistrării actului aditional, mai este nevoie de o cerere de încheiere de comun acord din partea salariatului sau actul adițional este suficient dat fiind ca menționează ca contractul de munca va înceta în ziua următoare?
      2. Dacă este menționat în actul adițional ca: "Actul reprezinta titlu executoriu și se va proceda la recuperarea sumelor de bani fără vreo formalitate, fără notificare",
      care este următorul pas pe care salariatul trebuie sa îl facă da s nuni se plătește acea suma de bani, reprezentând salarii compensatorii?

  • @MarianBrodocianu
    @MarianBrodocianu 11 หลายเดือนก่อน

    După 3 ani de munca pot avea dreptul la concediu de odihna

    • @avocatpredut
      @avocatpredut  11 หลายเดือนก่อน

      Buna ziua! Dreptul la repaus zilnic, saptamanal si anual sunt garanate atat de Codul muncii, cat si de Constitutia Romaniei. Da, aveti acest drept. Solicitati-l in scris angajatorului (aveti posibilitatea de a avea in vedere si compensarea in bani a unei parti din acestuia). Daca angajatorul nu da curs imediat solicitarii dvs faceti sesizare la ITM si, dupa caz, chemati in judecata angajatorul, actiunea fiind scutita de taxa de timbru.