Habertürk TV TH-cam hesabına “Abone” olarak, güncel haberleri ve tarafsız yorumları takip edebilirsiniz. Bağlantıya tıklayarak “Habertürk TV” TH-cam hesabına abone olabilirsiniz. hbr.tk/QNhqSs
ปีที่แล้ว +136
Sanırım bu videoda anlattıklarım hakkında (bugünkü fizik bilgimizle) bazı açıklamalar yapmam gerek: - İki evren var: Gözlenebilir evren ve Evren. Evrenin kendisi gözlenebilir kısımdan çok daha büyük. - Galaksilerin uzaklaşma hızı galaksilere özgü bir hız değil. Aradaki uzayın toplam genişleme hızı. Ve bir noktadan sonra bu hız ışık hızından büyük olabilir ve büyük de. Bu özel göreliliğe aykırı bir durum değil. - Videoda bahsettiğim %3'üne ancak gidebiliriz dediğim evren GÖZLENEBİLİR EVREN oluyor. Yani gözlenebilir evrenin %97'si fiziki olarak ulaşamayacağımız kadar uzakta ve hiçbir zaman ulaşamayız. Işık hızını aşmadığımız sürece. Elbette ışık hızından hızlı da gitsek milyarlarca yıl sürecek bir yolculuktan bahsediyoruz. - Herkesin merkezinde olduğu kendine özgü bir 'gözlenebilir evreni' var. Ve eğer bir uygarlığın gözlenebilir evreni bizim gözlenebilir evren ile kesişmiyorsa iki uygarlık asla fiziksel temas kuramaz. - Evrenin daha büyük kısmını bugün görüyor olmamızın nedeni, evrenin geçmişte daha küçük olması. Ancak geçmişin ışığını gördüğümüzü hatırlamamız gerek. Bugün siz bu yazıyı okurken yola çıkan taze bir bilgi eğer Kozmik Olay Ufku'nun ötesindeyse bize asla ulaşamaz. Evet. Bilginin ışık hızında ilerlediği kabulü altında bunu söylüyoruz.
hocam dünya dışım yaşamın bize ulaşması konusundaki fikrinize katılmıyorum. İllaki bizde farklı bir yaşam formu varsa bizden o kadar uzakta olması gerekmiyor. Peki tabi bizden birazcık daha gelişmiş yakınlarımızdaki bir yıldızdan yada güneş sistemine yakın bir yerlerde böyle bir şey varsa rahatlıkla bize ulaşabilirler.
ปีที่แล้ว +11
@@Lenawildernesselbette. Burada vurguladığım bizim gözlenebilir evrenimiz içinde bile ulaşım sorunlarının olması ki evrenin kendisi daha da büyük. Diğer yandan bizim Hubble Küresi içindeki başka bir uygarlıkla, eğer yeterince teknolojik gelişim gosterebilirsek ve yeterince uzun süre yok olmadan varolabilirsek, iletişim kurabilmeliyiz. Ben ulaşım sınırlarını anlatıyorum burada.
Hocam, evrende varoldugunu bildigimiz ama kütlesini tam olarak hesaplayamadigimiz karanlik madde evrenin genislemesini teknik olarak belli bir süre sonra kütle cekim etkisiyle yavaslaslatirmi? Evren icin tekrar geriye büzülen ve baslangic noktasina yani tekillige geri dönen bir son söz konusu olurmu sorusunun cevabini merak ediyorum. Diger taraftan bu karanlik maddenin yogun oldugu bölgelerde lokal olarak genislemenin daha yavas olmasi gerekmiyormu? Bu maddenin varligini hu gözlemlerdenmi biliyoruz?
ปีที่แล้ว
@@canozen6468 Önceleri öyle zannediliyordu. Hatta evrenin aksine ivmelenerek genişlediğinin bulunduğu 90lı yıllarda amaç evrenin içe çökmesini doğrulamaktı ama tam aksi olarak ivmelendiği bulundu. Kara maddenin keşfi önce galaksi kümesi gözlemleri sonra ise disk galaksilerin dönme eğrisi ölçümleriyle oldu. Kısacası: Galaksilerin etrafında onları saran ve görünen maddeden daha büyük kütleli başka bir şey olmasaydı (bugün ona kara madde diyoruz) yüksek dönme hızı nedeniyle galaksilerin dağılması gerekirdi.
@@Lenawilderness Hep Gelişmiş Uygarlık Üzerinden Düşünüyorsunuz. Gelişimi Bizden Geride Uygarlık Düşünün ya da Bizden Az İleri. Yine Mesafeler Girer Araya. Ya da Yaşam Mikroorganizma veya Basit Canlılar Düzeyinde de Olabilir. Bitkiler Olabilir vb.
Aynen öyle👏👏👏 maddenin 4cü hali plasma o halde gökkubbenin altında dünyamıza benzeyen bir gezegenin olması mümkünmü? Astirotlar varmış ve düntamıza carpacakmış. Kim yalan söylüyor? Bilimmi yoksa esa nasa mı ve diğerleri? Kapalı bir sistemde yaşıyoryz. Gökkubbe buz ile kapalı. Herşey cıplak gözle görülüyorken, insanlar aklını işletmedikleri için böyle içi boş konumaları ciddiye alıyorlar zihinlerini boşa kirletiyorlar. Oysaki bu dünyadaki esas ana konu rızıkların eşit şekilde paylaşılması. 8milyar aç susuz barinaksiz bir avuc zengin dünya mülküne çökmüş, garibana aya bak uzaya bak diyerek adamin aklina bir türlü yere bakmak gelmiyor. Yere bir baksa yamalı donunu görecek ve soru ve sorgulama yapacak hakikati görecek😉
Matematik konuşup ama matematik ile alakası olmadan en anlamayan insanın bile anlayacağı şekilde anlatmak muazzam anlaşılmak mükemmel. İşte bu felsefenin var olduğunun net kanıtıdır..
Cok doğru ve aynı zamanda, daha burnumuzun dibindeki aya gidip-gidilmediğine dair komplo teorileri ortada gezerken, ayın arka tarafı henüz gizemini saklarken, evreni keşfetmek bizim neyimize.
Evet, doğru söylüyorsunuz. Bizim algıladığımız dünya sadece insanlar ve diğer hayvanlar gibi bize benzer canlılarla sınırlıdır. Fakat evrenin sonsuzluğunda, başka farklı ve bizimle benzer olmayan yaşam formları da mümkündür. Yaşamın tanımı, uzayda farklı bir gezegenin atmosferik koşullarında dahi ortaya çıkabilecek farklı kimyasal yapılar ve temel biyolojik süreçler üzerinde çalışmalarla değişebilir. Yani, başka gezegenlerdeki yaşam formları bizim anlayışımızın dışında olabilir ve belki de onları fark etmek için mevcut algılarımızı genişletmemiz gerekebilir. Şu anki teknolojimiz ve gözlem yeteneklerimiz, diğer gezegenlerdeki yaşamı keşfetmeye yeterli değildir ve bu nedenle araştırmalarımız büyük ölçüde kendi gezegenimizdeki yaşama odaklanmıştır. Fakat bilim adamları ve gökbilimciler, gelecekte daha gelişmiş teknolojiler ve yöntemlerle diğer gezegenlerde yaşam belirtilerini aramaya devam edeceklerdir. Özetle, yaşamın evrende yaygın olabileceği ve bizim anlayışımızın ötesinde bir çeşitlilik gösterebileceği bilinmektedir. Dolayısıyla, gelecekte daha fazla bilgi ve teknolojiyle, yaşam arayışı daha geniş bir perspektifte ele alınacak ve belki de bugün tahmin etmediğimiz şekillerde yaşam bulabiliriz.
@@xxiramses9902 sanırım bu göreceli bir kavram ve düşünce ama bilim nezdinde geçerliliği maalesef yok bilim tam aksini savunuyor çünkü sonsuzluk kavramının başlangıç noktası olarak evren olduğu kabul ediliyor çünkü mantıkta bunu gerektiriyor
Evren sabit bir şey değil sürekli genişliyor bu genişleme hızı ışık hızından fazla giderekte hızlanıyor büyük patlama teorisinden yola çıkılarak evrenin şimdiye kadar ne kadar genişlediği tahmin ediliyor Evren’in büyüklüğü biliniyor yani öyle varsayımsal bir şey değil
İzafi, göreceli derken ne demek istemiş anlamaya başlamış olmanız çok kıymetli. Her şeyi taş ve taşı atabildiğin mesafe evrenin sonu mantığını bırakıp ilkellikten arınırsa bilim insanları yeni kapılar önünde açılıyor.
@@aslmelekyanılıyorsunuz. yaşam oluşma ihtimali inanılmaz düşük bir ihtimaldir. Bu kabul görmüş bir şeydir. timelapse of the future videosunu izlemenizi öneririm.
Şuanda eminim dünya dışında muhtemelen binlerce dünya ve canlı yaşıyor ve onlarda bizim gibi bizi merak ediyorlar çünkü düşünüyorum Koskoca kâinatı yaratan Yüce Allah sadece dünyada canlı değil binlerce dünya ve canlı yaratmıştır
özet : galaksimizde hatta yakın yıldızlarda yaşam olabilir ama ışık hızı asla geçilemeyeceğinden dolayı buraya gelmeleri imkansız.. gelebilmeleri için henüz bizim aklımızın dahil alamayacağı inanılmaz teknolojilere sahip olmalılar (ışınlanma,uzay zamanı bükme yada bilemediğimiz diğer şeyler vs )
Füzyon vs gibi tepkimelerle elementler değişime uğruyor. Örneğin hidrojen yanıp helyuma dönüşüyor. Yüksek sıcaklık ve basınç altında elementler değişiyor dönüşüyor
@@burhankarakus342 soru aslında tepkime dışında ne olabilirdi. çünkü bu cevap " olsa olsa tepkime olur" gibi zorunlu bir akıl yürütmenin sonucu. bugünün fiziği böyle söylüyor diye yanlışlanamaz olmuyor sonuçta.
@@emreipek420 Akıl yürüten sensin. Fizik matematik ve fizik yasalarına uygun formüller ile açıklama yapar. Bilimde akıl yürütebilmek için en azından matematiksel bir tutarlulık gerekir. Bugünün fiziği böyle söylüyor değil. Dünyada da füzyon yapabiliyoruz. Yeterli sıcaklık ve basınç altında elementler plazma haline geçip kaynaşıyorlar. Bunu dünyada da yapabiliyoruz. Ortaya bir teori atmak ya da bir teoriyi yanlışlamak için elinde makul matematiksel formüller veya tutarlı gözlem ya da deney sonuçları olması lazım.
Tam tersi tüm bu bilgiler bir tanrının olmadığını işaret ediyor. Sonsuz Bi evrende nokta kadar yer kaplamayan bir dünya yaratıp o dünyadaki insanın akşam yemeğinde domuz eti yemesi ile ilgilenen bir tanrı? Ne biliyim çok saçma
Bilim bir yaratıcının varlığına yada yokluğuna aldırış etmez, bilimin hiç umurunda olmaz hatta. Yer çekimi kanunu yaratıcıya inanan içinde aynı çalışıyor inanmayan içinde! Işık hızı bir yaratıcıya inanan içinde saniyede 300bin km inanmayan içinde. O yüzden bilim konuşan insanlara yada bilim konuşulan ortaklara gelip böyle yok yaratıcı, yok Allah falan demek aşırı saçma sapan bir hareket!
% 3'üne gidilebilir gibi bir çıkarım çok yanlış. % 3 o kadar büyük, geniş bir mesafe ya da hacim ki bunu tahayyül etmek bile çok çok zor, bırakın gitmeyi. Işık hızında gitsek bile diye düşünülerek söylendiyse, bu da olanaksız o hızın çok çok küçük bir kısmına bile çıkamayız....
Rabbim neden bu muazzam büyüklüğü yarattı ve ulaşılmaz yaptı, insan aklı bunu almıyor işte! Milyarlarca gezegen ve galaxsi ve yıldız vb var ama gidemiyoruz 🤔
@@atillaksk4769 vatanına milletine bağlı iki evlat yetiştiriyorum, evimi geçindiriyorum gün içinde zor durumda olan vatandaşların sorunlarını çözüyorum, bol miktarda hayır duası alıyorum. İşimi layıkı ile yapmaya çalışıyorum.
Program da bir tanede Astro biyolog olup,evrenin oluşumundan günümüze geçen sürede bizden daha üst düzeyde evrimlesmenin mümkün olup olmadığını aciklasaydi on numara olur du.Ben biyologum ki böyle bir konuda benimde merakım var.
@@Wayne1897 yorumumu tekrar okuyup yanıt yazarsanız on numara olur.Karşı çıkmıyorum merak ediyorum yazdım,hem insanı üst seviyeye koyduğum nereden çıktı ki
Rüyamda bir gezegene gitdim.Medeniydiler,bizlere benziyordular.Sınırları bilinmeyen evrende yalnız olduğumuzu mantığım kabul etmiyor.En azından ikizimiz vardır diye düşünüyorum...
Belkide rüya değildi, ben insanoğlunun teknoloji ile bir yere gidebileceğini düşünmüyorum.çünkü bizim formumuz buna elverişli değil. Bence sadece astral yolculuk ile görülebilir
Evrenin her yerine gitmek veya gidemeyecek olmak ne fark eder ki ? Şuan bulunduğumuz noktayı ve çevremizi bile kısıtlı algılarımız sebebiyle tam olarak anlayamıyor yaşayamıyoruz yani evrenin her bir noktasına gidebilecek bile olsak kısıtlı algılarımızdan kurtulmadığımız sürece nerde olduğumuz bişey değiştirmez.
Ha bide ulan bu gorunur bisey zaten goge bakan goruyor bunda nerde bi acayiplik var ben anlamiyodum hic bi anlami olmayan seylere gram dusunmeden tapmak nedir ya la fonfen oku o dah surukleyici
Sevgili bilim insanımız Selçuk Topal Huble küresi sınırıyla zaten kendini sınırlamış, ötesine geçme ihtimalini kendince sınırlamış. “Başımıza icat çıkarma” diye atasözü olan toplumdan da ancak bu vizyonda bilim insanı çıkıyor demekki 😂. Ben Michio Kaku’yu takip etmeye devam edeceğim.
En bahtiyar odur ki, dünya için âhireti unutmasın, âhiretini dünyaya feda etmesin, hayat-ı ebediyesini hayat-ı dünyeviye için bozmasın. Risale-i nur külliyatı
@@koltmar9910Öbür dünyayı da Araplarin imgeleriyle düşünebiliyorsun. Hem de o imgelerin temeli bu dünyaya ait. Bir de Arap coğrafyasına ait değil aksine. Daha çok Karadeniz ile İsviçre arası bir coğrafya. Yani diğer dünyayı da düşünemiyorsun aslında, düşündüğünü zannediyorsun.
@@eyupgorgun4037 Kabir, bu dâr-i fâniden firâk-ı ebedî ile ebedü’l-âbâd yolunda kurulmuş, açılmış evvelki menzil ve birinci kapıdır. Rislae-i nur kulliyatı
Benim anlamadığım konu niye galaksiler arası seyahat etmeye uğraşıyoruz ki! Daha yaşadığımız güneş sistemini arka bahçemiz yapamadık. Mars'a imsanlı yolculuk bile yapamadık
Gökyüzünü ve içerisindekileri, yaratıcı gücümüzle inşa eden biziz ve onlardan daha üstününü ve daha büyüğünü kurmaya da gücümüz yeter veya o gökyüzünü devamlı genişletmekteyiz. :)))
Hayır evrenin yüzde 99,99 una gidemeyiz evren okadar geniş.daha aya gidemedik.aya gitme işi soğuk savaş palavrası.daha dünyaya inmeyi beceremiyordu düne kadar space x.
Evren ışık hızından daha hızlı genişlediği, bilim insanları tarafından kanıtlandı. Evrende bizim bildiğimiz fizik biliminin ötesinde bir bilim var. O bilimi öğrenip çözmeliyiz.
Bir bilim insanının genel anlamda "imkansız" diyerek cümle kurmasını üzülerek izliyorum. 'Şu anki bilgilerimizle' diyerek sınırlandırmanın daha doğru olacağına inanıyorum. Şu elindeki teknolojiyi bin yıl önceki bir bilim adamına sorsan o da herhalde "imkansız" derdi. Ama yaptık...
Degisiyor zaten abi. Ölçek olarak degerlendir. Evrenin genisleme hizini evrenin buyuklugune böl. Daha sonra dunya ile ay arasindaki mesafeye oranla. Uzaklasma oraninin cok cok cok dusuk ve onemsiz oldugunu goreceksin. Dunya ile ay arasindaki mesafe evrene oranla o kadar dusuktur ki sen o genislemeyi omrun boyunca anlayamacak ve etkilenmeyeceksin. Ornegin senin vucudun da evren ile birlikte genişliyor. mesele ölçek ile alakalı. Matematik
Benim bu uzay ile ilgili çalışmalar yürüten amma bilim insanlarıdır amma bu konuya ilgi duyanlardır naçizane bir önerim olacak. Bunu da bir büyüğünden duydum. Yıldızlar.. Bırakın orda kalsınlar. Saygılarımla
ne alakasi var ? insanoglu kafasini çaliştirip bilimde ilerliyor teknolojide ilerliyor. sende beleşe teknolojinin nimetleri bilgisayar telefon gibi keşfedilmiş cihazlardan bu yorumu yazip , bu gayreti kotüleyerek bi halt ettigini zannediyorsun. kendini geliştirmenin , yeni bilgiler ögrenmenin inançla ne alakasi var ? inanca ne zarari var? birakalim bilimi tıpı filan, hastalaninca deve sidgi löpürdetip şifa bekleyelim. sen oylemi yapacaksin ?
video başlığı saçma. evrenin yüzde 97 sine gidelemez değil. evrenin belki on üzeri yüzde birine gidilebilir. gözlemeyen evren ile ilgili söylemler sadece varsayım.
Yani siz diyorsunuz ki, evrenin büyüklüğünü tam olarak tespit ettim, Yüzde üçüne gidilebileceğini söylüyorum. ÖZÜR DİLERİM AMA GERÇEKTEN, eksiği çok ama çok fazla , Bir cümle. MANTIĞIMA TAMAMEN AYKIRI...
%97 ne ki , trilyonlarca galaksi var. Sadece bizim Samanyolu galaksisini bir uçtan bir uca gidebilmek için 200.000 yıl, oda ışık hızıyla gitmeniz lazım.. ışık hızı saniyede 300.000 km .. 200.000 ışık yılı..
℅3 demesi bile absürd sanki evrenin tam büyüklüğünü biliyoruzda yüzdesine kaldık.Belki insanlık tarihi boyunca katrilyonda birini bile keşfedemeyeceğiz çünkü sonsuzluğun bir sınırı olmasını beynimiz algılayamaz.
Oradaki hesap dünyayı merkeze koyup gozlemleyebildigiz alanın yüzde 3 ünden bahsediyor.evrenin tümünden değil, hatta sonsuz boşlukta hızla yol alıyoruz
Bizde evrenin üzerine çalışacak yetkinlikte bir bilim adamının olduğunu zannetmiyorum olsa CERN de çalışmaya davet edilen çok sayıda insanımız olurdu biz işin dışındayız merkezinde değiliz...
Konuşulan bir konu doğru anlatılabilmeli . BAŞLIK , ÇOK YANLIŞ ❗ % 97 değil , % 99.97 deseniz bile tam karşılık olmaz ama en azından daha doğrusu olur 🤔
Evren sonsuz olduğu için evren ne kadar büyük diye bir soru mantıksızdır.Bu gün ortaya koyulan evren teorileri yarın değişiyor, öbürki gün yine değişiyor.
Aslinda dogru degil. Sen evrende kendi bilinci oldugunu zanneden ama aslinda bir amaca hizmet eden bir partikülsün ve evrenin bir parcasisin. Senin goremiyor olman var olmadigi anlamina gelmez. Kendinize fazla anlam yuklemeyin
@@Ahmet-gk8ow iyi ama hocam gelişmiş Teleskoplar la evrenin bebeklik döneminin fotoğrafı çekiliyor sa big bangin ilk saniyesinin fotoğrafı niçin cekilemesin
@@mustafakemaltepedelen-zy7xe çünkü ilk ışığın evrenin ilk saniyesinden yüz milyonlarca yıl sonra ortaya çıktığını düşünüyorlar Buna da kozmik arka plan ışıması deniyor Evrenin yaşını ele aldığımızda yüz milyonlarca yıl sonrası bile bebeklik dönemi oluyor
Habertürk TV TH-cam hesabına “Abone” olarak, güncel haberleri ve tarafsız yorumları takip edebilirsiniz. Bağlantıya tıklayarak “Habertürk TV” TH-cam hesabına abone olabilirsiniz. hbr.tk/QNhqSs
Sanırım bu videoda anlattıklarım hakkında (bugünkü fizik bilgimizle) bazı açıklamalar yapmam gerek:
- İki evren var: Gözlenebilir evren ve Evren. Evrenin kendisi gözlenebilir kısımdan çok daha büyük.
- Galaksilerin uzaklaşma hızı galaksilere özgü bir hız değil. Aradaki uzayın toplam genişleme hızı. Ve bir noktadan sonra bu hız ışık hızından büyük olabilir ve büyük de. Bu özel göreliliğe aykırı bir durum değil.
- Videoda bahsettiğim %3'üne ancak gidebiliriz dediğim evren GÖZLENEBİLİR EVREN oluyor. Yani gözlenebilir evrenin %97'si fiziki olarak ulaşamayacağımız kadar uzakta ve hiçbir zaman ulaşamayız. Işık hızını aşmadığımız sürece. Elbette ışık hızından hızlı da gitsek milyarlarca yıl sürecek bir yolculuktan bahsediyoruz.
- Herkesin merkezinde olduğu kendine özgü bir 'gözlenebilir evreni' var. Ve eğer bir uygarlığın gözlenebilir evreni bizim gözlenebilir evren ile kesişmiyorsa iki uygarlık asla fiziksel temas kuramaz.
- Evrenin daha büyük kısmını bugün görüyor olmamızın nedeni, evrenin geçmişte daha küçük olması. Ancak geçmişin ışığını gördüğümüzü hatırlamamız gerek. Bugün siz bu yazıyı okurken yola çıkan taze bir bilgi eğer Kozmik Olay Ufku'nun ötesindeyse bize asla ulaşamaz. Evet. Bilginin ışık hızında ilerlediği kabulü altında bunu söylüyoruz.
hocam dünya dışım yaşamın bize ulaşması konusundaki fikrinize katılmıyorum. İllaki bizde farklı bir yaşam formu varsa bizden o kadar uzakta olması gerekmiyor. Peki tabi bizden birazcık daha gelişmiş yakınlarımızdaki bir yıldızdan yada güneş sistemine yakın bir yerlerde böyle bir şey varsa rahatlıkla bize ulaşabilirler.
@@Lenawildernesselbette. Burada vurguladığım bizim gözlenebilir evrenimiz içinde bile ulaşım sorunlarının olması ki evrenin kendisi daha da büyük. Diğer yandan bizim Hubble Küresi içindeki başka bir uygarlıkla, eğer yeterince teknolojik gelişim gosterebilirsek ve yeterince uzun süre yok olmadan varolabilirsek, iletişim kurabilmeliyiz. Ben ulaşım sınırlarını anlatıyorum burada.
Hocam, evrende varoldugunu bildigimiz ama kütlesini tam olarak hesaplayamadigimiz karanlik madde evrenin genislemesini teknik olarak belli bir süre sonra kütle cekim etkisiyle yavaslaslatirmi? Evren icin tekrar geriye büzülen ve baslangic noktasina yani tekillige geri dönen bir son söz konusu olurmu sorusunun cevabini merak ediyorum. Diger taraftan bu karanlik maddenin yogun oldugu bölgelerde lokal olarak genislemenin daha yavas olmasi gerekmiyormu? Bu maddenin varligini hu gözlemlerdenmi biliyoruz?
@@canozen6468 Önceleri öyle zannediliyordu. Hatta evrenin aksine ivmelenerek genişlediğinin bulunduğu 90lı yıllarda amaç evrenin içe çökmesini doğrulamaktı ama tam aksi olarak ivmelendiği bulundu. Kara maddenin keşfi önce galaksi kümesi gözlemleri sonra ise disk galaksilerin dönme eğrisi ölçümleriyle oldu. Kısacası: Galaksilerin etrafında onları saran ve görünen maddeden daha büyük kütleli başka bir şey olmasaydı (bugün ona kara madde diyoruz) yüksek dönme hızı nedeniyle galaksilerin dağılması gerekirdi.
@@Lenawilderness Hep Gelişmiş Uygarlık Üzerinden Düşünüyorsunuz. Gelişimi Bizden Geride Uygarlık Düşünün ya da Bizden Az İleri. Yine Mesafeler Girer Araya. Ya da Yaşam Mikroorganizma veya Basit Canlılar Düzeyinde de Olabilir. Bitkiler Olabilir vb.
02:51 Abdurrahman hocamın yaptığı gibi izliyorum şu an videoyu keyifle heyecanla. Böyle programların çoğalması lazım 😊
iki defa izledim ..... ve afiyet olsun
dikkatle dinliyoruz ☕☕👏👏👍👍
İnsanoğlunun bütün hayatı muhtemelen başına hiç gelmeyecek durumlar hakkında kaygılanmakla geçer.
Aynen öyle👏👏👏 maddenin 4cü hali plasma o halde gökkubbenin altında dünyamıza benzeyen bir gezegenin olması mümkünmü? Astirotlar varmış ve düntamıza carpacakmış. Kim yalan söylüyor? Bilimmi yoksa esa nasa mı ve diğerleri? Kapalı bir sistemde yaşıyoryz. Gökkubbe buz ile kapalı. Herşey cıplak gözle görülüyorken, insanlar aklını işletmedikleri için böyle içi boş konumaları ciddiye alıyorlar zihinlerini boşa kirletiyorlar. Oysaki bu dünyadaki esas ana konu rızıkların eşit şekilde paylaşılması. 8milyar aç susuz barinaksiz bir avuc zengin dünya mülküne çökmüş, garibana aya bak uzaya bak diyerek adamin aklina bir türlü yere bakmak gelmiyor. Yere bir baksa yamalı donunu görecek ve soru ve sorgulama yapacak hakikati görecek😉
Evren büyüklüğü hakkında videolar izleyerek dertlerden uzaklaşmaya çalıyorum.
Allahım sen ne Yücesin ki bizim aklımız ermiyor bile ..
🤣🤣
😅😅
@@tech0821 aklın eriyorsa sen anlatsana
@@Ali-mf9pn ben agnostiğim herşeyi bilmiyorum. Bilemediğim şeyleri ona buna bağlamıyorum
@@tech0821 bilmiyorsan niye sırıtıyorsun ?
Matematik konuşup ama matematik ile alakası olmadan en anlamayan insanın bile anlayacağı şekilde anlatmak muazzam anlaşılmak mükemmel.
İşte bu felsefenin var olduğunun net kanıtıdır..
Alemlerin rabbi olan Allah'a sonsuz Hamdi senalar olsun
Arap masalı uydurulmuş bir hikaye, belki de tengri yarattı
Selçuk hocam ekrana uyumunuz ve diksiyonuz harika tebrik ederim Van yüzüncü yıl üniversitesi kendini her yerde belli ediyor👍👏
Ciğerli kafalar
Mülk suresi 3 ve 4
Cok guzel programdi hocam zevkle izledim
Dünyanın ne kadarına ulaşabiliryoruz....
En doğru soru tebrikler
Cok doğru ve aynı zamanda, daha burnumuzun dibindeki aya gidip-gidilmediğine dair komplo teorileri ortada gezerken, ayın arka tarafı henüz gizemini saklarken, evreni keşfetmek bizim neyimize.
Dahada indirgeyelim
Antartikayi bile keşfedemedik tam anlamda daha
“Göğü kudretimizle biz kurduk ve şüphesiz biz genişletmekteyiz.” (Zariyat, 51/47)
Kim?
@@orhanak4624Ben
@@orhanak4624 vakti gelince anlarsın kim olduğunu...
Göğü kudretimizle biz kurduk ve şüpheniz biz engin genişlik sahibiyiz.
Çok şükür geldi tebliğcimiz.
ALLAH'ımız razı olsun
Evet, doğru söylüyorsunuz. Bizim algıladığımız dünya sadece insanlar ve diğer hayvanlar gibi bize benzer canlılarla sınırlıdır. Fakat evrenin sonsuzluğunda, başka farklı ve bizimle benzer olmayan yaşam formları da mümkündür.
Yaşamın tanımı, uzayda farklı bir gezegenin atmosferik koşullarında dahi ortaya çıkabilecek farklı kimyasal yapılar ve temel biyolojik süreçler üzerinde çalışmalarla değişebilir. Yani, başka gezegenlerdeki yaşam formları bizim anlayışımızın dışında olabilir ve belki de onları fark etmek için mevcut algılarımızı genişletmemiz gerekebilir.
Şu anki teknolojimiz ve gözlem yeteneklerimiz, diğer gezegenlerdeki yaşamı keşfetmeye yeterli değildir ve bu nedenle araştırmalarımız büyük ölçüde kendi gezegenimizdeki yaşama odaklanmıştır. Fakat bilim adamları ve gökbilimciler, gelecekte daha gelişmiş teknolojiler ve yöntemlerle diğer gezegenlerde yaşam belirtilerini aramaya devam edeceklerdir.
Özetle, yaşamın evrende yaygın olabileceği ve bizim anlayışımızın ötesinde bir çeşitlilik gösterebileceği bilinmektedir. Dolayısıyla, gelecekte daha fazla bilgi ve teknolojiyle, yaşam arayışı daha geniş bir perspektifte ele alınacak ve belki de bugün tahmin etmediğimiz şekillerde yaşam bulabiliriz.
Encok uyduruk kelime kullanan en moderin olanıdır. Ah atatürk ah
Aslında evren nerdeyse tamamen yok olmuş , yok oluş henüz bize ulaşmamışta olabilir :). Neticede biz sadece geçmişi görüyoruz anı değil:) .
Güzel açıklama
Çok doğru. Insanlar çoğunlukla karbon üzerinden yapılmıştır Fakat bu Mecbur değil. Hayat başka kimyasal elemente sahip olabilir
Başka Yaşamlar evet belki ama başka akıllar?
Komşu yıldıza bugünkü teknolojiyle gidiş süresi 15.000 yıl... Konu kilit
Proxima centauri ...
Ve bu mesefa korkunç derece küçücük birşey evrenin büyüklüğü düşünüldüğünde
Yarinki teknolojiyle?
bugati veron daha hızlı gidebilir
Eren Beyin moderasyonunda program takip etmek büyük keyif. Güzel programların devamını diliyorum.
Sanırım bu videoya verilecek en iyi cevap evren sonsuzdur.
Başlangıcı olan bir şeyin mutlaka bir sonuda vardır.
@@xxiramses9902 sanırım bu göreceli bir kavram ve düşünce ama bilim nezdinde geçerliliği maalesef yok bilim tam aksini savunuyor çünkü sonsuzluk kavramının başlangıç noktası olarak evren olduğu kabul ediliyor çünkü mantıkta bunu gerektiriyor
Değildir, sonsuz olan tek şey Tanrı olabilir. Evren genişliyor olsa dahi bir sonu vardır
@@YudumAlkan Düşündükçe dimağ dumura uğruyor:) Sonsuz olan bir şey genişler mi desem? Bir fikrim yok, sadece soruyorum:)
@@YudumAlkantanrıda genişliyorsa onunla başı vardır
Tamamı bilinmeyen bir şey hakkında oran verilemez.
tamamını demiyor zaten. gözlemlenebilir evrenin yüzde 3,ünden bahsediyor
Gözlemlenebilir evren Belkide yuzde üçün yuzde ligine bile degildir .kimbilir
zaten sonsuz evren diyorya ölçemediği için...
Evren sabit bir şey değil sürekli genişliyor bu genişleme hızı ışık hızından fazla giderekte hızlanıyor büyük patlama teorisinden yola çıkılarak evrenin şimdiye kadar ne kadar genişlediği tahmin ediliyor Evren’in büyüklüğü biliniyor yani öyle varsayımsal bir şey değil
Göğü kudretimizle biz kurduk ve şüphesiz biz genişletmekteyiz.
Zâriyât Suresi - 47.ayet
Biz. ....kim?????
@@SuatUstel Aslında Allah (c.c) orada kendisinin genişletriğini söylüyor
@@loveee773 gelin bu palavralari biraz mantik isletin . . ..varsa sayet??,?...
Bi bitmediniz umk
@@ozkanulucan24 Ne için diyorsunuz
Aynen dediğiniz gibi hocam. Sorular ve sorunlar büyüdükçe antik Yunan'dan bir farkımız kalmıyor. Felsefe yapmak tek çaremiz. Güzel tespit etmişsiniz.
OY MOYY YOKK!!!!!!!!!!!
OY MOYY YOKKHHH!!!!!!!!!!!
Sonsuz bir evren e yüzde 97 gibi bir sayısal tanımlama nasıl yapılabilir,veya nasıl olur da yüzde 3 ün keşfedilebileceğini söyleyebilirsiniz..
Şuan ki gözlemlenen evrenin 97 sine gitmek imkansız demek istiyor. Keşfin botutu büyüdükçe oran düşecektir zaten.
@@Postulazadegan neyi bana soruyosun hayırdır??
Çok doğru sonsuzun yüzdesi diye bişey olmaz. Sıfırın yüzdesi nasıl sıfırsa sonsuzunda herhangi bir yüzdesi yine sonsuz olur.
Gözlemlenebilir evrenin yüzdesinden bahsediyor.
@@aslmelek teşekkürler👍
Elhamdülillahi Rabbil Âlemin☝️
Ya gidin ya. . ... .
@@SuatUstel Saygı nedir?
@@SuatUstelişinize gelmiyor
@@Tağutured23boşu kes
Arap masalı bilime tamamen ters, 9 yaşındaki kızı vahi yoluyla allah 55 yaşındaki adama laik görmüş
Şu andaki bilgi düzeyimizle ve teknolojimizle bunları çözebilmek zor. Verdiğiniz bilgiler için çok teşekkürler
.. Ve bu ortamda konuştuğumuz şeyler hayat pahalılığı.
Canlı izledim keyifli programdı
Ordaki kameraman senmiydin yoksa
Tamamını nerden bularim programın
Çok olağanüstü bir şey söyledi sanki bunu herkes biliyor
99,9 u daha doğru
Evrenin ne kadar buyuklugunde oldugunu kimse bilemez ve kimse ulasamaz,
Selçuk hocam ne kadar tane tane akıcı konusuyor
İzafi, göreceli derken ne demek istemiş anlamaya başlamış olmanız çok kıymetli. Her şeyi taş ve taşı atabildiğin mesafe evrenin sonu mantığını bırakıp ilkellikten arınırsa bilim insanları yeni kapılar önünde açılıyor.
Uzaya baktığımızda her şey bilinmez ve anlamsız oluyor!
Uzay bize kısaca tanrı yoktur ya da tanrı benim diyor!
Çok kaliteli program
Biz neyiz? Uzaylıyız. Biz başka yaşamların olduğuna dair en güçlü kanıtız.
Çok güzel tebrikler.Bir şey bir kere varolduysa en az ikinci kez varolması olasılığı çok yüksektir
@@aslmelekyanılıyorsunuz. yaşam oluşma ihtimali inanılmaz düşük bir ihtimaldir. Bu kabul görmüş bir şeydir. timelapse of the future videosunu izlemenizi öneririm.
@@aslmelekAllah dilerse neden olmasın ?
@@YudumAlkan Kesinlikle.Yoktan var eden degil mi yüce Allah ❤️
EVREN EN AZ INSANIN HAYAL GÜCÜ KADAR BÜYÜK..
Hayel gücü küçük kalır bu sonsuz evrende
Şuanda eminim dünya dışında muhtemelen binlerce dünya ve canlı yaşıyor ve onlarda bizim gibi bizi merak ediyorlar çünkü düşünüyorum Koskoca kâinatı yaratan Yüce Allah sadece dünyada canlı değil binlerce dünya ve canlı yaratmıştır
Buyuk ihtimal yalniziz
@@bestdykeBüyük (0) ihtimal. 😄
özet : galaksimizde hatta yakın yıldızlarda yaşam olabilir ama ışık hızı asla geçilemeyeceğinden dolayı buraya gelmeleri imkansız.. gelebilmeleri için henüz bizim aklımızın dahil alamayacağı inanılmaz teknolojilere sahip olmalılar (ışınlanma,uzay zamanı bükme yada bilemediğimiz diğer şeyler vs )
birilerinin aklı alıyor ki bu kavramlar var
Senin nick name ne öyle yaa 😂
Işık hızı geçilemez mi dedin 😁😁😁😁 . Şaka yapıyor olmalısın
@@6dstarseed651doğru, çünkü kütlesi olan hiçbir cisim ışık hızını geçemez.
@@6dstarseed651 Usain Bolt vardı geçmeye aday, o bile başaramadı; pes etti garibim, geçilemez bence artık☺
8:20 peki o yıldızlar kendinde olmayan malzemeleri nasıl saçıyor diye bir soru.
hidrojjen içeren yıldız, kendinde olmayan elementi nasıl barındırıyor?
bu soruyla nobele talibim ama felsefeden
Füzyon vs gibi tepkimelerle elementler değişime uğruyor. Örneğin hidrojen yanıp helyuma dönüşüyor. Yüksek sıcaklık ve basınç altında elementler değişiyor dönüşüyor
@@burhankarakus342 soru aslında tepkime dışında ne olabilirdi. çünkü bu cevap " olsa olsa tepkime olur" gibi zorunlu bir akıl yürütmenin sonucu. bugünün fiziği böyle söylüyor diye yanlışlanamaz olmuyor sonuçta.
@@emreipek420 Akıl yürüten sensin. Fizik matematik ve fizik yasalarına uygun formüller ile açıklama yapar. Bilimde akıl yürütebilmek için en azından matematiksel bir tutarlulık gerekir. Bugünün fiziği böyle söylüyor değil. Dünyada da füzyon yapabiliyoruz. Yeterli sıcaklık ve basınç altında elementler plazma haline geçip kaynaşıyorlar. Bunu dünyada da yapabiliyoruz. Ortaya bir teori atmak ya da bir teoriyi yanlışlamak için elinde makul matematiksel formüller veya tutarlı gözlem ya da deney sonuçları olması lazım.
@@emreipek420dayı ne saçmaladın
Dönüp dolaşıp sonunda bir yaratıcının varlığını kabul etmek zorunda kalacaksınız.
Tam tersi tüm bu bilgiler bir tanrının olmadığını işaret ediyor. Sonsuz Bi evrende nokta kadar yer kaplamayan bir dünya yaratıp o dünyadaki insanın akşam yemeğinde domuz eti yemesi ile ilgilenen bir tanrı? Ne biliyim çok saçma
Bilim bir yaratıcının varlığına yada yokluğuna aldırış etmez, bilimin hiç umurunda olmaz hatta. Yer çekimi kanunu yaratıcıya inanan içinde aynı çalışıyor inanmayan içinde! Işık hızı bir yaratıcıya inanan içinde saniyede 300bin km inanmayan içinde. O yüzden bilim konuşan insanlara yada bilim konuşulan ortaklara gelip böyle yok yaratıcı, yok Allah falan demek aşırı saçma sapan bir hareket!
% 3'üne gidilebilir gibi bir çıkarım çok yanlış. % 3 o kadar büyük, geniş bir mesafe ya da hacim ki bunu tahayyül etmek bile çok çok zor, bırakın gitmeyi. Işık hızında gitsek bile diye düşünülerek söylendiyse, bu da olanaksız o hızın çok çok küçük bir kısmına bile çıkamayız....
Rabbim neden bu muazzam büyüklüğü yarattı ve ulaşılmaz yaptı, insan aklı bunu almıyor işte! Milyarlarca gezegen ve galaxsi ve yıldız vb var ama gidemiyoruz 🤔
Salla Evreni de, 40 yaşındayım yabancı bir ülkeye dahi gidemedim. Muhtemelen Türkiye dışında bir yer göremeyip ölüp gıtcem .
Üzüldüm bende öyle
Insanlar hayati icin birseyler yaparken sen ne yaptin.
@@atillaksk4769 vatanına milletine bağlı iki evlat yetiştiriyorum, evimi geçindiriyorum gün içinde zor durumda olan vatandaşların sorunlarını çözüyorum, bol miktarda hayır duası alıyorum. İşimi layıkı ile yapmaya çalışıyorum.
Çok güzel ama video niye bu kadar kısa selamlar
Nerde Fatih Altaylı’nın yaptığı proğramların kalitesi nerde bunlar
Olsun. Ne kadar fazla olursa böyle programlar o kadar iyi
Fatih Altaylı kim ya. Boşş
Program da bir tanede Astro biyolog olup,evrenin oluşumundan günümüze geçen sürede bizden daha üst düzeyde evrimlesmenin mümkün olup olmadığını aciklasaydi on numara olur du.Ben biyologum ki böyle bir konuda benimde merakım var.
böyle bir şey tabiki mümkün.. neden aksini düşündünüz ? neden insana üst sınır ihtimali verdiniz
@@Wayne1897 yorumumu tekrar okuyup yanıt yazarsanız on numara olur.Karşı çıkmıyorum merak ediyorum yazdım,hem insanı üst seviyeye koyduğum nereden çıktı ki
Rüyamda bir gezegene gitdim.Medeniydiler,bizlere benziyordular.Sınırları bilinmeyen evrende yalnız olduğumuzu mantığım kabul etmiyor.En azından ikizimiz vardır diye düşünüyorum...
Belkide rüya değildi, ben insanoğlunun teknoloji ile bir yere gidebileceğini düşünmüyorum.çünkü bizim formumuz buna elverişli değil. Bence sadece astral yolculuk ile görülebilir
Mantiginin ulasaxagi yer k8sa olursa tabiki mantigin almaz
Bende böyle bir rüya gördüm
“Evrenin sonsuz olduğunu düşünüyormuş” Kendisine bilim insanı diyenlerin tabulara sarılması ne acınası bir durum.
Evrenin her yerine gitmek veya gidemeyecek olmak ne fark eder ki ?
Şuan bulunduğumuz noktayı ve çevremizi bile kısıtlı algılarımız sebebiyle tam olarak anlayamıyor yaşayamıyoruz yani evrenin her bir noktasına gidebilecek bile olsak kısıtlı algılarımızdan kurtulmadığımız sürece nerde olduğumuz bişey değiştirmez.
Işık hızında gitsek bile genişlemeye yetişemiyorsak, yetisemedigimiz galaksiler ışık hızında mı gidiyor. Hoca ne dediğini tam anlatamadı sanırım.
takma kafana çıkılmaz bu işin içnden...
@@bilalcagilci3883 çıkılır ya niye çıkılmasın.
Nur gücüyle
Sultan güçle
Akıl ve nefs ile
Gidersin kardeşim
Ne diyon değişik
@@ferhatti78
Nur gücü diyorum
Akıl ve nefs diyorum
Sultan güç diyorum
7. tabaka diyorum
Saniyede 6 trilyon km diyorum
Neyi anlamadın
@Gizemci77 kardeşim sen ne kullaniyorsun
Bu durumda, ışık hızı yavaş kalıyor, kestirme yollar bulmamız lazım 😂
Demode oldu artık ışık hızı, bir yenilik şart☺
Gerçekten biz dünya göğünü (o yakın göğü) bir zinetle, yıldızlarla süsledik.
(Saffat 6)
Offf o kadaf aydinlandimki hic bisey anlamadim fenaymis bu kapatin tum fakulteleri careyi bulduk gelin
Ha bide ulan bu gorunur bisey zaten goge bakan goruyor bunda nerde bi acayiplik var ben anlamiyodum hic bi anlami olmayan seylere gram dusunmeden tapmak nedir ya la fonfen oku o dah surukleyici
Vay be mucizelerle dolu bir ayetmiş gercekten uzaya dair butun bilgilerimizi onceden aciklamislar pu. Boşuna bilim yapmışız
@@oncuorhankzloz5559Saygılı olmak zor mu geliyor size?
@@oncuorhankzloz5559size göre anlamı yok 2 milyar insana göre anlamı var
Sevgili bilim insanımız Selçuk Topal Huble küresi sınırıyla zaten kendini sınırlamış, ötesine geçme ihtimalini kendince sınırlamış. “Başımıza icat çıkarma” diye atasözü olan toplumdan da ancak bu vizyonda bilim insanı çıkıyor demekki 😂. Ben Michio Kaku’yu takip etmeye devam edeceğim.
Mükemmel yorum.
@@seerwicky tşklr 🙏
Sen çok vizyonluysan sen git uzaya
Bedenen bir yere gitmek zor aksam işten eve zor dönüyorum
O kitabi muhakkak temin edip okuyacağim. Emeklerinize sağlik
Risaliyei Nur dan Ayetel Kübra risalesini oku.
@@y....9885sg
Rahman'a hamd olsun yok böyle bir sanatkar insan düşündükçe acizleşiyor....
Ne alaka?!
%97 sine gidemeyeceksek neden var peki? Okadar genişlik? Yada bu kadar büyük bir evrende sadece insan için yaratılmamıştır bence?
En bahtiyar odur ki, dünya için âhireti unutmasın, âhiretini dünyaya feda etmesin, hayat-ı ebediyesini hayat-ı dünyeviye için bozmasın. Risale-i nur külliyatı
Ya saidinide al git hacı her yere yazıyorsun
@@bahadirderin3692 Acaba sırf dünya içinmi yaratılmışsınki bütün vaktini ona sarf ediyorsun? Risale-i Nur kulliyatı
Nurcu değilim adam doğru söylemiş. Elbette uzayı araştırabilirsin ama ahiret işlerini daha çok araştırıp taatını arttıracaksın.
@@koltmar9910Öbür dünyayı da Araplarin imgeleriyle düşünebiliyorsun. Hem de o imgelerin temeli bu dünyaya ait. Bir de Arap coğrafyasına ait değil aksine. Daha çok Karadeniz ile İsviçre arası bir coğrafya. Yani diğer dünyayı da düşünemiyorsun aslında, düşündüğünü zannediyorsun.
@@eyupgorgun4037 Kabir, bu dâr-i fâniden firâk-ı ebedî ile ebedü’l-âbâd yolunda kurulmuş, açılmış evvelki menzil ve birinci kapıdır. Rislae-i nur kulliyatı
Tamamı yok mu? Niye parça parça?
Benim anlamadığım konu niye galaksiler arası seyahat etmeye uğraşıyoruz ki!
Daha yaşadığımız güneş sistemini arka bahçemiz yapamadık. Mars'a imsanlı yolculuk bile yapamadık
Yav ben Mersin'den Adana'ya bile gidemiyorum, adamın derdine bak.
%97 çok iyimser olmuş... %99,99999 olasılık daha doğru gibi
Ya da o kadar uzakta değiller? :D Korkutucu gerçekten. Neden illa çook uzaklardan bekliyoruz ki?
Gökyüzünü ve içerisindekileri, yaratıcı gücümüzle inşa eden biziz ve onlardan daha üstününü ve daha büyüğünü kurmaya da gücümüz yeter veya o gökyüzünü devamlı genişletmekteyiz. :)))
Keşke Selçuk Topal Hocamla çay içip 2 saat konuşabilseydim.
Gözlenebilir de olsa %3 yine mümkün görünmüyor... An itibariyle sahip olduğumuz teknoloji Güneş sistemini bile aşmamıza yetecek gibi durmuyor...
Hayır evrenin yüzde 99,99 una gidemeyiz evren okadar geniş.daha aya gidemedik.aya gitme işi soğuk savaş palavrası.daha dünyaya inmeyi beceremiyordu düne kadar space x.
Aya inildiğine be de kesinlikle inanmıyorum yalan.
@@ayseleyupoglu8039 anca robotlar inebilir onlarda parasutle geri gelme şanslarıda yok
Evren ışık hızından daha hızlı genişlediği, bilim insanları tarafından kanıtlandı. Evrende bizim bildiğimiz fizik biliminin ötesinde bir bilim var. O bilimi öğrenip çözmeliyiz.
ekranın ortasındaki göz resmi var :)
Bir bilim insanının genel anlamda "imkansız" diyerek cümle kurmasını üzülerek izliyorum.
'Şu anki bilgilerimizle' diyerek sınırlandırmanın daha doğru olacağına inanıyorum.
Şu elindeki teknolojiyi bin yıl önceki bir bilim adamına sorsan o da herhalde "imkansız" derdi.
Ama yaptık...
Biz cahiller her şeyi biliriz! Yorumlardan onu anlıyoruz.
Bence yüzde 99.99 una gidemiyoruz
Evren sürekli genişliyor ise güneş ile dünya arasındaki mesafe ayla mesafesi neden değişmiyor
Galaksi kumeleri birbirinden uzaklasiyor.
Degisiyor zaten abi. Ölçek olarak degerlendir. Evrenin genisleme hizini evrenin buyuklugune böl. Daha sonra dunya ile ay arasindaki mesafeye oranla. Uzaklasma oraninin cok cok cok dusuk ve onemsiz oldugunu goreceksin. Dunya ile ay arasindaki mesafe evrene oranla o kadar dusuktur ki sen o genislemeyi omrun boyunca anlayamacak ve etkilenmeyeceksin. Ornegin senin vucudun da evren ile birlikte genişliyor. mesele ölçek ile alakalı. Matematik
Milyonda birine bile gidilemez!...
Benim bu uzay ile ilgili çalışmalar yürüten amma bilim insanlarıdır amma bu konuya ilgi duyanlardır naçizane bir önerim olacak. Bunu da bir büyüğünden duydum.
Yıldızlar..
Bırakın orda kalsınlar.
Saygılarımla
1:29 9.5milyon degil 9.5 trilyon km
Düzeltme refleksi için teşekkürler. Ancak trilyon diyorum - bazı harfleri yutmuşum ancak dikkatli dinleyince anlaşılıyor-
Merakı önemserim de, aklım varken, onu geliştirip yolculuklara öyle çıkmak tek yol iken, evrenin köşe bucağına gitmek mi? Ne üçün?
İnsanoğlu akıl bilim diyerek kendini birşey sanıyor .Yarabbi senin büyüklüğünü anlamaktan aciziz.sen çok yücesin..
ne alakasi var ? insanoglu kafasini çaliştirip bilimde ilerliyor teknolojide ilerliyor. sende beleşe teknolojinin nimetleri bilgisayar telefon gibi keşfedilmiş cihazlardan bu yorumu yazip , bu gayreti kotüleyerek bi halt ettigini zannediyorsun. kendini geliştirmenin , yeni bilgiler ögrenmenin inançla ne alakasi var ? inanca ne zarari var? birakalim bilimi tıpı filan, hastalaninca deve sidgi löpürdetip şifa bekleyelim. sen oylemi yapacaksin ?
Rabbi aklini kullan oku dememis mi?
Biz daha bayramda köyümüze gidemiyok yiğenim ne uzayı
video başlığı saçma. evrenin yüzde 97 sine gidelemez değil. evrenin belki on üzeri yüzde birine gidilebilir. gözlemeyen evren ile ilgili söylemler sadece varsayım.
Yani siz diyorsunuz ki, evrenin büyüklüğünü tam olarak tespit ettim,
Yüzde üçüne gidilebileceğini söylüyorum.
ÖZÜR DİLERİM AMA GERÇEKTEN, eksiği çok ama çok fazla ,
Bir cümle. MANTIĞIMA TAMAMEN AYKIRI...
Evren canlı bir varlık bizde onun içinde yaşayan hücre yiz
Allah aziz ve hakimdir yücedir .eşsiz yaratıcı .insan ise acizdir
ALLAH YOK
Helal olsun,evet,beynim yandı😂😂
Hocam dunyanin yuzde 70 sine de gidemiyoz denizin dibi antartika uzaya bile vikamiyoz evren ne gerek kalmiyo
Yüzde 97 müthiş tespit. Biri çıkıp dese 95 ne der acaba
13 milyar isik yili genisligi bilinen evrende 1 isik yili gidemiyorken nasil %97 oluyor.
%97 ne ki , trilyonlarca galaksi var. Sadece bizim Samanyolu galaksisini bir uçtan bir uca gidebilmek için 200.000 yıl, oda ışık hızıyla gitmeniz lazım.. ışık hızı saniyede 300.000 km .. 200.000 ışık yılı..
Bilim için her okulda okutulması gereken ( Bence) kitap önerisi Bilimler Tarihcisi Fuat Sezgin i öneririm
Gönderinin altina ayet atanlar gelecek simdi
℅3 demesi bile absürd sanki evrenin tam büyüklüğünü biliyoruzda yüzdesine kaldık.Belki insanlık tarihi boyunca katrilyonda birini bile keşfedemeyeceğiz çünkü sonsuzluğun bir sınırı olmasını beynimiz algılayamaz.
Oradaki hesap dünyayı merkeze koyup gozlemleyebildigiz alanın yüzde 3 ünden bahsediyor.evrenin tümünden değil, hatta sonsuz boşlukta hızla yol alıyoruz
Bizde evrenin üzerine çalışacak yetkinlikte bir bilim adamının olduğunu zannetmiyorum olsa CERN de çalışmaya davet edilen çok sayıda insanımız olurdu biz işin dışındayız merkezinde değiliz...
Bunlar neyin havasindalar evrenin yüzde birine bile gidemezsiniz.oyle bir güç yok dünyada biz en asagidayiz evrenin ve uzayın en altında biz varız.
Bir tane bilim adamı da demiyor ki -Bu evren neyin içinde büyüyor, en son yıldızdan sonra ne var ???
Konuşulan bir konu doğru anlatılabilmeli .
BAŞLIK , ÇOK YANLIŞ ❗
% 97 değil , % 99.97 deseniz bile tam karşılık olmaz ama en azından daha doğrusu olur 🤔
Yıldız geçitleri veya boyutlar arası geçiş kapıları mı var?
Var
Evrenin yuzde 1,5 bile gidilemez suan canli olarak yani
Evren sonsuz olduğu için evren ne kadar büyük diye bir soru mantıksızdır.Bu gün ortaya koyulan evren teorileri yarın değişiyor, öbürki gün yine değişiyor.
Evren gördüğünden ibarettir. Göremediğin yoktur. Sen gidersen var olur. Tıpkı oyunlardaki evrenlerde ilerledikçe görsellerin spawn olması gibi
Çok iyi
Senelerdir dusundugum sey desem peki…. Cift yarık deneyi bence bunu kanitliyor.
🤔🤔🤔 bak bu cok dogru
Aslinda dogru degil. Sen evrende kendi bilinci oldugunu zanneden ama aslinda bir amaca hizmet eden bir partikülsün ve evrenin bir parcasisin. Senin goremiyor olman var olmadigi anlamina gelmez. Kendinize fazla anlam yuklemeyin
%3 bile çok ütopik bir rakam değil mi?
Kardeşim simülasyondayız.
@@adbulamiyorum31hangi simulasyon?
Merak ediyorum bilen varsa lutfen yazsın bigbangin ilk saniyesinin fotoğrafı cekilebilirmi
Çekilemez belki de öyle bir şey olmadı
@@Ahmet-gk8ow iyi ama hocam gelişmiş Teleskoplar la evrenin bebeklik döneminin fotoğrafı çekiliyor sa big bangin ilk saniyesinin fotoğrafı niçin cekilemesin
@@mustafakemaltepedelen-zy7xe çünkü ilk ışığın evrenin ilk saniyesinden yüz milyonlarca yıl sonra ortaya çıktığını düşünüyorlar
Buna da kozmik arka plan ışıması deniyor
Evrenin yaşını ele aldığımızda yüz milyonlarca yıl sonrası bile bebeklik dönemi oluyor
Istenirse cekilir
Ben geçmişten geliyorum çektim
Sen önce evrenin kartilyonda 0,000001'ine git😂😂😂