Tutorial - Cum găsești ușor STEAUA POLARĂ pe cer?

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 27 ม.ค. 2025

ความคิดเห็น • 50

  • @fvce9024
    @fvce9024 2 ปีที่แล้ว +1

    Multumesc !

  • @alinaonet6036
    @alinaonet6036 4 ปีที่แล้ว +3

    Foarte interesant!

  • @prometeus1782
    @prometeus1782 2 ปีที่แล้ว

    Interesant

  • @adriananton9097
    @adriananton9097 2 ปีที่แล้ว +2

    In prima parte steaua polară este într-un loc, iar în partea a două a filmului este in capătul "polonicului" ? Nu se mai înțelege nimic!

  • @dumitrescuvladimir7899
    @dumitrescuvladimir7899 3 ปีที่แล้ว +1

    foarte interesant chiar acum ma urc pe casa sa vad daca pot observa ceva fiind ora 4 PM

    • @scoaladeastronomie
      @scoaladeastronomie  3 ปีที่แล้ว

      cum a fost? ai găsit steaua polară cu tehnica din video?

    • @miapersu8777
      @miapersu8777 3 ปีที่แล้ว

      Cred că după vreo trei zile mă adaptez la Ora Normală :) O caut mereu în ceasul biologic. Pe cer , daor Carul Mic! O bijuterie!

  • @catalincatalin9335
    @catalincatalin9335 3 ปีที่แล้ว

    Desi pamantul graviteaza in jurul soarelui parcurgand o distanta colosala desi suntem si pe o orbita nu tocmai perfect circulara si desi axa pamantului ramane aceiasi totusi vedem mereu acelasi cer. De ce ?

    • @scoaladeastronomie
      @scoaladeastronomie  3 ปีที่แล้ว +1

      Cerul nu rămâne la fel. O mare parte din cer se schimbă de la un anotimp la altul. Însă zona din jurul Polului Nord Ceresc poate fi văzută mereu de la noi din țară. Iar Steaua Polară își păstrează poziția fixă pe cer deoarece se află în prelungirea axei Pământului.

    • @catalincatalin9335
      @catalincatalin9335 3 ปีที่แล้ว

      @@scoaladeastronomie imposibil am vz o schema cu traiectoria pamantului in jurul soarelui . Rom chiar daca e in emisfera nordica nu i totusi la polul nord . Ca sa ti explic . Daca incadrez fotografia cu rotatia pamantului in jurul soarelui in puncte cardinale , vad ca Rom are intr o noapte de iunie o panorama a cerului inspre partea de E-Se a pozei iar pe timp de iarna inspre partea de Nv . E imposibil sa ai chiar si macar o parte a aceleiasi privelisti. Scuze... eu intreb . Nu s educat in astrolologie.

  • @vooDoo1284
    @vooDoo1284 3 ปีที่แล้ว +1

    Foarte interesante informatiile!
    Un lucru singur lucru nu am inteles: este musai de facut alinierea polara a unei monturi ecuatoriale ptr o observatie simpla, fara expuneri mari? Practic doar da arunc un ochi pe cer? Sa zicem ca ii fac alinierea, insa la o rotire a telescopului sau trepiedului stanga sau dreapta, nu se”pierde alinierea? Multumesc!

    • @scoaladeastronomie
      @scoaladeastronomie  3 ปีที่แล้ว +2

      Salut. Pentru observații vizuale, punerea în pol a unei monturi ecuatoriale poate fi făcută din ochi. Bineînțeles că înainte trebuie făcută reglarea pe înălțime din rotița cu unghiul, care trebuie făcută în funcție de latitudinea locului de observații (pentru București sau partea sudică a României: 45 grade). Iar pentru a pune montura în pol, din poziția de parcare (cu contragreutatea jos și telescopul sus) miști trepiedul până când bara cu contragreutatea sunt îndreptate înspre punctul cardinal nord. După aceea, mișcarea telescopului se va face pe cele două axe, fără însă a mai mișca trepiedul. Dacă l-ai pus bine în pol, ar trebui ca odată ce ai prins un obiect să îl poți menține în câmp mișcând telescopul doar pe o singură axă. Pentru astrofotografie, alinierea polară trebuie să fie făcută mult mai precis. Toate aceste lucruri, explicate în detaliu, dar și multe altele, le poți afla din cursul de Inițiere în Astronomia Observațională pe care îl încep în luna octombrie, la care am dat deja drumul la înscrieri:
      facebook.com/events/383498873230547/?ref=newsfeed

    • @scoaladeastronomie
      @scoaladeastronomie  3 ปีที่แล้ว +2

      Punerea în pol este necesară doar dacă vrei ca montura ta ecuatorială să urmărească mișcarea obiectelor mișcând de o singură axă. Normal că poți să arunci un ochi la un obiect oricum ar fi pus telescopul, dar, așa cum ți-am spus și mai sus, o aliniere polară din ochi e arhisuficientă dacă faci doar observații vizuale și îți va ușura mult menținerea în câmp a obiectelor.

    • @vooDoo1284
      @vooDoo1284 3 ปีที่แล้ว

      Multumesc mult ptr raspunsuri!
      Deci cumva, dupa ce voi fi aliniat montura cu trepiedul la pol, urmatoarea data cand voi scoate telescopul afara, va fi necesara o amplasare a acestuia in aceeasi pozitie ca cea initiala, iar daca nu o noua aliniere… am inteles bine?

    • @vooDoo1284
      @vooDoo1284 3 ปีที่แล้ว

      Eu oricum intreb doar in teorie, sunt inca la stadiul documentare si aprofundare! Nu am inca telescop, ci doar un binoclu “trist” 10x50 :)

    • @scoaladeastronomie
      @scoaladeastronomie  3 ปีที่แล้ว +1

      @@vooDoo1284 da, practic trebuie doar sa indrepti partea cu bara cu contragreutatea inspre punctul cardinal nord. Și inclinarea la 45 grade (pt. sudul țării) din cerculeț, cum ți-am zis. Apoi poți așeza trepiedul în același loc și gata. Poți să mai faci o șmecherie, dacă ești la tine în curte, găsește nordul cu Steaua Polară sau cu o busolă și trasează pe jos cu creta un semn sau așează un obiect. Și în felul acesta știi de fiecare dată unde să fie îndreptată bara cu contragreutatea, din poziția de parcare bineînțeles.

  • @teofilcodreanu9362
    @teofilcodreanu9362 10 หลายเดือนก่อน

    Vrei sa găsești steaua polara? Nimic mai simplu! Mergi într-o excursie la polul nord în perioada septembrie - martie. Când ai ajuns uitate deasupra capului și sigur steaua ce o vezi este steaua nordului!
    Poți face același lucru sa descoperi steaua sudului!

    • @scoaladeastronomie
      @scoaladeastronomie  10 หลายเดือนก่อน +1

      Cam scumpă distracția. Se poate rezolva mai simplu de aici, din RO :))

  • @radumustata5488
    @radumustata5488 4 ปีที่แล้ว

    Și cu "rotirea" pământului în jurul soarelui ce facem, ne luam bucata de cer văzută cu noi?

  • @Alin-mg6eq
    @Alin-mg6eq 3 ปีที่แล้ว

    Pt ca suntem in emisfera nordică?

  • @p-ageorge5960
    @p-ageorge5960 4 ปีที่แล้ว

    Salutare
    Is nou in acest grup dar și în acest domeniu.
    Is curios daca exista montura ecuatoriala robotizată ? Care sa adapteze pozitia telescopului; să mențină un punct ce l-am fixat pe cer in funcție de rotația pamantului.
    Sau nu dispare așa repede tinta din telescop?

    • @scoaladeastronomie
      @scoaladeastronomie  4 ปีที่แล้ว +2

      Salut. Bineînțeles că există. Acesta este principalul avantaj al monturilor ecuatoriale. Chiar și cu cele care nu sunt motorizate, dacă le-ai montat corect poți urmări mișcarea pe cer a unui obiect rotind montura pe o singură axă. Cele motorizate (care mențin singure obiectul în câmp) sunt mai scumpe dar sunt esențiale în astrofotografie (ca să nu îți iasă obiectele mișcate) si în observațiile vizuale la măriri foarte mari (pentru a nu fi nevoit să ajustezi mereu poziția obiectului privit). Bineînțeles că cele motorizate au nevoie de o sursă de alimentare cu curent electric (în principiu o baterie).

  • @23danyelle
    @23danyelle 4 ปีที่แล้ว +2

    Salut, mi-am luat un telescop și vreau să văd planetele din sistemul solar, inclusiv saturn.cam unde se află ele in funcție de anotimpuri?

    • @scoaladeastronomie
      @scoaladeastronomie  4 ปีที่แล้ว +3

      Salut. Saturn se afla in prezent in constelatia Sagetator. Dar cel mai bine ca sa poti afla unde se afla planetele pe cer este sa folosesti un soft de planetariu. Pentru PC/laptop recomand Stellarium. Pentru telefon recomand aplicatia SkySafari. Amandoua sunt gratuite. In cadrul acestor programe vei gasi usor pe cer orice fel de obiect (exista functie de search) si poti da timpul inainte-inapoi la nivel de zile/luni/ani etc. Succes la vanatoare! :)

    • @23danyelle
      @23danyelle 4 ปีที่แล้ว

      @@scoaladeastronomie mersi mult, vă urmăresc cu plăcere

  • @jenniferschneider7843
    @jenniferschneider7843 ปีที่แล้ว

    Eu nam inteles un lucru:
    Ce este steaua polara de fapt ?? E o planeta, o "stea" precum soarele, un satelit natural... ce e? Si daca raspunsul e " o stea " atunci ce e aia o stea !?? Din ce materie e facuta !? Va multumesc. 🙈

    • @scoaladeastronomie
      @scoaladeastronomie  ปีที่แล้ว +1

      Steaua polară este o stea care se află în apropierea polului nord ceresc, care este prelungirea axei Pământului pe bolta cerească. Ca să vizualizei mai ușor, dacă ai fi situat la Polul Nord al Pământului, Steaua Polară ar fi fix deasupra capului. Din România, ea e cam la jumătatea distanței dintre orizont și zenit (punctul de deasupra capului), din cauză că ne aflăm cam la 45 grade latitudine nordică. Referitor la ce este ea: da, ea este o stea precum Soarele, adică o bilă de gaz în spațiu, care emite lumină și căldură. O explicație completă și ușor de înțeles referitoare la ce sunt stelele găsești în acest episod: th-cam.com/video/T3tUdvpXE3E/w-d-xo.html

  • @spirituallycorrect1438
    @spirituallycorrect1438 2 ปีที่แล้ว

    Da' Carul Mic ? Pe vremea mea, Steaua Polară se afla la capătul proțapului Carului Mic - mult mai ușor de reperat , măi fraților.

    • @scoaladeastronomie
      @scoaladeastronomie  2 ปีที่แล้ว +1

      Da, Steaua Polară este în vârful Carului Mic, dar acesta nu este ușor de reperat, deoarece doar două alte stele din Carul Mic pot fi observate din orașe. Carul Mare e mult mai ușor de identificat pe cer, chiar și din zone cu polare luminoasă crescută.

  • @raueugen9047
    @raueugen9047 ปีที่แล้ว

    nu văd nici-un clopoțel...

    • @scoaladeastronomie
      @scoaladeastronomie  ปีที่แล้ว +1

      După ce se dă subscribe există opțiunea de notificare. Aceasta are ca simbol un clopoțel.

  • @dumitrescuvladimir7899
    @dumitrescuvladimir7899 3 ปีที่แล้ว

    scuze am gresi 4 am

  • @SirFlat
    @SirFlat 3 ปีที่แล้ว +1

    Domnul meu e bine cu steaua polara , dar cu rotirea ai cam gresit-o. Pamantul nu se invarte , imi pare rau sa va contrazic , dar ati fost mintit in ceea ce priveste rotatia , de altfel ca noi toti

    • @scoaladeastronomie
      @scoaladeastronomie  3 ปีที่แล้ว +2

      Mișcarea de rotație a Pământului în jurul propriei axe este o certitudine și este motivul pentru care toate astrele răsar la Est și apun la Vest pe bolta cerească. Cu alte cuvinte, mișcarea aparentă a stelelor pe cer în cursul unei nopți este cauzată de mișcarea de rotație a Pământului în jurul propriei axe. Acestea sunt noțiuni elementare, de ciclul primar. Dacă ați cunoște puțin mai multă astronomie, nu ați mai debita asemenea aberații.

    • @SirFlat
      @SirFlat 3 ปีที่แล้ว +1

      @@scoaladeastronomie Ati uitat de firmament,

    • @SirFlat
      @SirFlat 3 ปีที่แล้ว +1

      @@scoaladeastronomie Ati uitat de firmament, odata ce ati vazut totul de aici th-cam.com/channels/lWTBNGnjXEZOtEwEp9BGTg.html, sa va intoarceti inapoi si sa imi explicati globul in care credeam si eu candva

    • @SirFlat
      @SirFlat 3 ปีที่แล้ว +2

      @@scoaladeastronomie th-cam.com/video/REVJEcOQdo4/w-d-xo.html , Da Vinci a spus candva : Sunt oameni care nu stiu adevarul , sunt oameni care nu inteleg adevarul , si sunt oameni ca nu vor adevarul. Dvs din care categorie faceti parte??

    • @mrromeor5994
      @mrromeor5994 2 ปีที่แล้ว

      :)))))))) dar cine se invarte ?!

  • @ioangheorghe8673
    @ioangheorghe8673 3 ปีที่แล้ว +1

    O prea lungește în povesti fără rost !

  • @radumustata5488
    @radumustata5488 4 ปีที่แล้ว +1

    Aia este șmecheria cu anii lumina. Fals

  • @corneliabujor6922
    @corneliabujor6922 ปีที่แล้ว +1

    Foarte interesant!