Daire şeklinin sadeliğine karşılık Pi sayısının karmaşıklığı ! Elmalarla armutları toplayabilir miyiz? 2 elma 3 armut daha 5 meyve eder. 2 tane kedim var ama evde 4 tane hayvan besliyorum dediğimde kedilerimle köpeklerimi toplamış olurum. ya da sınıfta 20 kişi var dediğimde kızlarla oğlanları toplamış olurum . Peki bir ormandaki ağaçları sayabilir miyim; hepsi tek ve benzersiz, hepsinden 1 tane var. Ağaçları , ağaç kavramının elemanları olarak algıladığımız için sayabilir yada toplayıp çıkartabiliriz. İnsan beyni yan yana duran ya da benzer özellikler gösteren nesneleri birer grup (küme ) şeklinde algılar Evrenin dili matematik değildir .Matematik beynimizin bir aletidir . İnsanın evreni algılayış şekliyle oluşturduğu sembolik ve işlem yapabilmesini sağlayan bir düzenektir. Bu düzenek bize bilgi vermez, biz bu düzenek sayesinde bilgiyi üretiriz. Ve bu bilginin doğruluğundan asla emin olamayız. Hilbert sordu. matematik tutarlı mıdır? Ve Gödel cevap verdi. Hayır. Matematiğin tutarlı olup olmadığını matematiği kullanarak kanıtlayamayız. Bunun için daha gelişmiş bir sistem gerekir . Ama bu sefer de onun tutarlı olup olmadığını kanıtlamak için başka bir sistem bulmamız gerekir. Ve bu böyle gider. Eksiklik teorisi . Yani bir rüyanın içinde ölçüm yapıyorsak elde ettiğimiz veriler rüya içinde tutarlı ve geçerli olsa da bize rüyanın dışındaki gerçeklik ile ilgili bir bilgi veremez. Ama daha da kötüsü rüyanın içindeki verilerden yola çıkarak' rüyanın dışı'diye bir kavramdan söz edemeyiz. Aklımızın ürettiği bilgiden bağımsız, mutlak bir bilginin olmama ihtimali!!!! Ulaşılacak bir hakikatin olmama ihtimali!
14.30 da ki "Öyle bir arınmak ki geriye bizden biseyin kalmaması hakikate girişi temsil etmektedir" sözü bana Montaigne'in Denemeler kitabındaki Tanrılar Üstüne bölümündeki "... bizi arıtmalardan geçirip yeni bir biçime sokacaklarsa, bu değişiklik o kadar büyük, o kadar kökten olacaktır ki, artık ortada bizden eser kalmayacaktır" sözünü anımsattı. Sanırım burdan alıntı yaptınız.
Matematik bize evrenle ilgili nasıl bir bilgi verebilir ki! Ölçüm ya da kıyaslama yaparken kullandığımız ölçü birimleri bizim tarafımızdan oluşturulmuş şeyler. Öğrenebileceğimiz tek şey ölçüm sonucunun bizim için ne ifade ettiğidir. Matematiğe bir algı yanılması desek yeridir. Ya da en mantıklı batıl inancımız da diyebiliriz Matematik, evrendeki desenlerden anlam çıkarmaktır. Evet , örüntüler ! Takımyıldızları gerçek değildir ama biz onları belli desenler (örüntü) oluşturuyormuş gibi algılarız. Yanyana duran yaprakları sayıp burada 5 tane yaprak var demek bundan farklı değildir aslında Yanyana duran varlıkları bir küme bir grup olarak algılarız Bu, bilincin algıyı yorumlama ve düzenleme şeklidir. Gördüklerimizi anlamlandırma şeklidir. Beyin bunu otomatik olarak yapar Matematik algılarımızla elde ettiğimiz niceliksel verilerin sembolik bir dilidir. Ve evet aslında anlam taşımaz. Anlamı, bir bilgiyi başka bir bilgiyle kıyaslayarak ,bağlantı kurarak oluştururuz. Su sıfır derecede donar dediğimizde bunun bir anlamı yoktur.Ama Hidrojen -253 derecede sıvılaşır dediğimizde suyun sıfır derecede donması bir mana kazanır. Kanımdaki şeker değeri 80 dediğimde bunun bir anlamı yoktur. Bu bilginin ne ifade ettiğini anlamak için başka bir bilgiyle kıyaslamam lazım. Nedir o ! Kan şekeri değerinin ortalama 100 olduğu. Keşke bu kadar basit olsa. Bir düzlemde 2 tane nokta belirleyelim. Bu iki noktanın arasında bir mesafe oluşacaktır.Peki noktaları kaldırırsak ne olur? Mesafe nereye gider? Bilgi referanslara bağlı olarak ortaya çıkan bir değişken midir. ? Referans bilgiler de başka bilgilerden elde edilmiş bilgilerse ve bu bir çember oluşturuyorsa! X' in gerçek değerini asla bilemeyeceğiz değil mi! Matematik, insanın evreni algılayış prensiplerine göre kendiliğinden oluşmuş bir sistemdir. Beynimizin doğuştan getirdiği örüntü tanıma , desenleri anlamlandırma becerisi. İstesek de daha iyisini ya da daha kötüsünü elde edemeyeceğimiz bir sistem. Bravo Nebuch!
Anlamın Riemann geometrisine dokunması çok eğlenceli. Uzayın var olmadığını gösterecek bir geometrimiz yok ve bu da bana bütünün tüm parçalarını içeren dışına bakamadığımız kusursuz bir küreyi anımsatıyor.
Evet söylediklerini %100 anladım, %100 katılıyorum. Böyle bir çıkmaz.. Bende bunları düşündüm tabi ki, mükemmel bir şekilde açıkladığın matematik kısmı olmadan. Ve aynen hakikat bundan ibaret. Düşündüm ki? ''Ölsem aslında ne olur?'' diye düşündüm. O hiçlik nedir, bana ne ifade ediyor? Cesaret edemedim, anladığım hakikat konusunda acele etmemeye karar verdim. Nerede olduğumu düşündüm. Evrende, bildiğimiz kadarıyla sadece 1 tane gezegende, hayatta kalmaya çalışan ruhlar olduğumuzu.. O halde benim de yapmam gereken bu dedim. Hayatta kalmam gerek ki. evreni, insanlar aracılığıyla, yaşayarak, tecrübe ederek ve öğrenerek daha iyi anlayabileyim. Bir organizmayım, ne olduğumu anlamam ve hayatta kalmak için, neye ihtiyacım olduğunu bilip, bunu nasıl elde edeceğimi öğrenip, elde etmem gerekiyor ki hayatta kalıp endişelenmeden, zevkle, hem evrenin bana bahşettiklerinden faydalanıp, hem de onu anlayabileyim. Sonundaki o kesin anlama, yani hiçliğe, nasıl olsa geleceğiz, o yüzden acele etmenin anlamı yok. Eğer yatağımda huzurlu bir şekilde ölürsem, ölmeden önce gerçek anlam, ve hayatın aslında ne olduğu ve birazdan ne olacağını düşüneceğim, sonra da kendimi düşüneceğim, gerçekten istediğim ne? Ve sanırım tüm bunları düşünürken de hiçliğin ortasında bulacağım kendimi.. Ölüm vs hayat, bence 2 de aynı gibi.. Ama yine de ben deneyimlemeyi seçtim, belki de her seferinde bunu seçiyoruz'dur bilmiyorum..Böyle düşününce de insanın ölesi geliyor ne var lan diğer tarafta diye.. :ppp Kafam karışıyor bazen.. :) Ama hiçlik dedik, bunda ısrar ettik, hayal gücüm biraz yüksek de, neyse sustum ben.. :) Bu arada geçmiş videolarında, sevginin de dahil olduğu videoların olduğunu biliyorum. Ama sevgiye özel bir video'on yok sanırım, ya da bu konuda bir şey söyler misin? merak ettim. :) Düşüncelerinde başarılar dilerim..
Anıl Karaaslan Hiclige karışmak biyolojik olarak öldügünde olabilecek bir şey değil.Yani bilimsel olarak ölünce beden ölüyor bilgi değil.Yok olmak çok ayrı bir kavram ama nasıl olabilir hiç açıklayamıyorum.
Anladığım kadarıyla öldüğümüzde, yani bu bedenimizin içinden çıktığımızda (evrendeki bir bilgi olarak) yok olmayacağız. Peki, düşünme ve anlam verme yetimiz varlığını sürdürebilecek mi? Eğer düşünme ve anlam verme yetimiz olmayacaksa, ne olduğumuzu bilemeyiz ve sorgulayamayız. Ya da bu dünyada olduğu gibi ne olduğumuzu bulmamız için savaş vermemiz gerekecek.. Başka bir boyutta, başka bir hayatta yaşayarak. Bu da olabilir..
ya cok iyisin be abi tam benim kafadasin ya tabi ben bu kadar bilgili degilim ama fikirler ayni düzlem doğrultusunda yaptığın işi hakkiyla yapan birkac youtuber dan birisin zaten senden bi tane istegim var insanin duyguları neye gore sekillenir ve duyguile ilgili bi video yaparsan çok sevinirim iyi günler
Bir kavramın ya da bir bilginin anlamı kişiye özeldir. , bu bilgi matematik dilinde olsa bile. Bilgiyi anlamlandıran akıl değildir. Akıl herkeste aynı prensipte çalışan bir alettir, bir hesap manasınadır. Bilgiye anlam veren duygulardır. Kavramın ya da bilginin kişi üzerindeki etkisi anlamı oluşturur. Kavramların yada bilginin ne anlama geldiğini belirleyen şey onu elealış biçimimizse ki öyle görünüyor tamamen bir kurgunun ( bir yanılgının ) içinde yaşıyoruz. Yaşadığımız şeyi kurgu olarak görmek( nitelemek) de yine bizim yorumumuzdan ibaretse şuanki duruma kurgu bile diyemeyiz
Perceptron Perceptron İnsanların kendilerini neden kozmostan kopuk gördüklerini anlamıyorum.Senin doğaya yüklediğin anlam zaten doğada var olan anlamdır çünkü sen doğanın bilinçli parçasısın.Senin bilincin doğanın kendine bakması.
+Nebuch 5:34 Anlattığın -1/12 sonucu şu ifadeden türetilmeye çalışılmış: 1-1+1-1+1-1+1... (sonsuza kadar süren örüntü) = 1/2 yani 0'la 1 arasında bir değer, bu sonucu eğer örüntü -1'de bitseydi 0, eğer 1'de bitseydi 1 olduğu ve sonsuzluk anlamca *sonu olmayan* oluşuyla sonunu bilmediğimiz için, 0 ile 1'in arasında olmalı diye saçma bir sonuç, sen sonu olmayan diye bir tanım yaptıktan sonra onun sonunu eşitliyorsun, bu 1 = 0 demek kadar saçma. ama video çok güzel, matematik, data, ve dili çok iyi anlatmışsın
Bora Windson aynen -1/12 tamamen saçma bi tutarliligida yok.Neye göre -1/12 googledaki 1 2 safsatayimi belge olarak göstereceksin.Ukalalık degil eleştiri.Tesekkurler:)
bir kere anlattığım ifadeyi bu şekilde sonuçlandırabilmek için, sonsuzluktanımını ihlal ediyoruz, eğer bu sonuç gerçekten doğru ise, sonsuz büyük ihtimal bunun sonsuzlukla hiçbir alakası yoktur. ilahi nebukadnezar bey, gerçekten kanıtlanması bu kadar basit bir şeyin bir milyon dolara gelmesi doğru olmaz, ha bide ben doları liraya çeviriyorum (dermişim). genelde çoğu videodaki yorumum "amk" olur ama nedense seni izlerken kibarlaşıyorum (dermişim).
"Düşünmeye bir sınır çizmek için, bu sınırın iki yanını da düşünebilmemiz gerekirdi (yani düşünülmeye elvermeyeni düşünebilmemiz gerekirdi.) Sınır, öyleyse, yalnızca dilin içinde çizilebilecektir ve sınırın ötesinde kalan düpedüz saçma olacaktır." -Ludwig Wittgenstein Zamanında bu söze fazla kafa yormuştum. Belki de sınırın karşısındaki, dilin elvermediği düşünceye ulaşmanın yolu, dili aynı zamanda içinde bulunduran ve özünde bir dil olmayan matematiktir? O halde düşüncenin sınırı matematiğe kadardır, sınırın öteki tarafındaki matematik üzerine kafa yorulduğunda ve yorum getirildiğinde saçma bir sonuç elde edilecektir? Devamı sorgulanamaz bir olgu olacaktır. Yine de bu başlı başına anlamsız geliyor. Matematik gayet üzerine düşünülebilecek bir kavram bana göre. Video kafamda bu sözü canlandırdı. Söze getirilen yorum ise sadece bir istek gibi, düşünülemeyecek şeylerin varlığını arzulamak gibi. Oldukça acı verici. Videoların kesinlikle bünyeme zararlı, nebuç.
Matematik dili içinde bulundurmaz ki. Sınırın öteki tarafındaki matematikten kastınız nedir bilmiyorum ama bahsettiğiniz acı bana daha çok araştırıp anlamaya başladıkça geçecek türden geldi. Bence videoları matematik gibi kullanabilirsiniz.
doğru data anlamsız ve belli işlemler sayesinde kombine olup anlam kazanıyor aynı şekilde en küçük birim olan plancklarda anlamsızdır bunlar belli kombinasyonlarla birleştiğinde anlam kazanıyor ve nihayetinde bizide düşüncelerimizi bilincimizi de bu anlamsız planckların kombinasyonları oluşturuyor buradaki kritik soru anlamsız parçalar nasıl oluyorda kombine olup beynimizi oluşturuyor ve kendilerine anlam verir hale geliyorlar , gözlüğün gösterdiğinden çok belkide gözlüğe yoğunlaşmalıyız yani bilincimize
Anlamsızlık belki de bizim anlayabilme kapasitemizin üzerinde olduğu için vardır. Yani aslında gerçek anlamlı olan datanın içinde, anlamsız olan bizizdir? Örüntüler bildiğimiz kadarıyla yalnızca insanlar tarafından düşünülüyorsa matematik gibi içinde hatalar barındırma ihtimali nedir?
Gerçeğe inanmakla hata yaparız, çünkü sadece yorumlar vardır. Olgulara inanmakla hata yaparız, çünkü sadece göstergeler vardır. -Gilles Deleuze
7 ปีที่แล้ว +1
Hakikati araştırmakta sadece matematik yöntemini kullanan Descartes de 400 yıl önce neredeyse anlamsızlığa ulaşmıştı. Evrenin sadece bir katmanı matematikle anlaşılır. Bundan anlamsızlığa ulaşmak evrenin diğer katmanlarını bilmemek veya ihmal etmek anlamına gelir. Diğer katmanları da araştırmak lazım.
Anlam verme yetisini kayberek herşeyi anlamak bir yanılsama, bizi aşan şeylerin olması ve tam olarak anlayamamız bu dünya için geçerli olabilir ama eğer bir yeniden diriliş olursa bu herşeyi veya daha fazlasını anlayabileceğimizi gösterir.
8 ปีที่แล้ว +12
Sayende hiçbir şey anlamlı gelmiyor... Teşekkürler nebuch. Ve bu videoda kamerayı çok yakınlaştırmışsın biraz gözüm ağrıdı uzaklaştırırsan güzel olur.
1.Matematik; doğayı ve evreni bilimsel bir şekilde ifade etmek için geliştirilen, aksiyomatik ve soyut, sistematik bilgidir. 2.Evrendeki her şey sayılar ve sembollerle ifade edilebilir. 3.Eğer bir sistemin içindeki bütün sayılar ve değerler grafiğe dökülürse ortaya örüntüler çıkar. 4.Matematik tek başına bir anlam ifade etmez onu biz anlamlandırırız. 5.Matematik bize soyut gerçekliği verir biz onu fiziksel bilgiyi analiz etmek için kullanırız.
Videoda dediğin gibi datayı anlamlı kılan icindeki hareketlerdir. Ve kanımca bu evreni anlamlı kılan bilinç. Bilincimiz evrende fazlaşmalar yaratir ve boyle bir iluzyona surukleriniz. Daha aklimdan neler geciyor da yazmaya useniyorum. Senin gibi video mi ceksem ne :) . neyse takipteyiz nebuk
Yani biz şuan yaşıyorsak,birşeyleri hesaplayıp yaşadığımız bu hayatı anlamlandırmaya çalışıyorsak bu sadece yaşadığımız hayata yön verir.Dış dünyaya,anlamlandıramadığımız gerçekliğe ulaştırmaz.Bizim bu gerçekliği görmemiz için beynimizin otomatikman birşeyleri hesaplama,anlamlandırma ve birşeyleri anlamlandırıp gerçeklikten daha uzaklaşması çabasında olmamalı.Bu yüzden de öldüğümüzde,bize birşeyleri anlamlandırmaya çalışan bu matematiksel beynimiz ya da matematikten ziyade sırf zorla anlam kazandırmak için gerçeklikten uzaklaştıran beynimiz öldüğünde,gerçekliğe girmiş olacağız.
anlam (gerçek), insanın yaşama tutunma istencine göre, yaşamın kendisinin hakikatten (mana) oluştuğu gerçeği doğrultusunda, onun yani hakikatin (yaşamın) araçlarını algılayabilmek ve kullanabilmek için insanın evrimsel süreçte geliştirdiği bir simülasyon sürecidir. merak ve doymazlık dürtüsünden dolayı da hakikat, anlamlar aracılığıyla, çağlar boyu aşılır olmuştur. aynı zamanda hakikatin araçlarının bilgisine ulaşıp durağanlık içerisine giren, inanca dönüşmüş anlamlar, amaçsallaşmış araçlar ise her daim yok olmuştur.
1 den sonsuza kadar olan sayıların toplamının tam kısmı evet -1/12 fakat bu cevabın sonsuza giden kısmı yine var. Yani cevap -1/12 değil tam olarak. (Evrim ağacı kanalından edindiğim bir bilgidir.)
Şimdilerde çokça bahsedilen kuantum bilgisayarlar ya da çok gelişmiş işlemciler bahsettiğiniz DATA yı arayüz edip tüm fazları birbiriyle karşılaştırsa idi, o zaman en azından evrenin örüntülerini ortaya çıkarmaya yetebilir miydi?
Anlamı bir şeyleri referans alarak yorumlama sonucu ortaya çıkarıyoruz. Gerçeğin de anlamsız olduğunu çünkü bulunduğumuz yerde olmadığını doğru sayıyoruz, sanki bir gerçeğin var olduğunundan emin olmuşuz gibi. Bunu yazarken de ''asıl'' demek istediğim şeye karşı çıkmış oluyorum. Gerçek, asıl olan, hakikat bunlar neden her şeyden bağımsız mutlak bir şey olarak karşımıza çıkıyor ki? Gerçek dediğimiz şey, anlam gereği yorumlama olarak kabul edilemez mi? Ve farklı gerçeklerin olması neden yanlış olsun? Eğer anlamı, bir şeylerin farklılaşması sonucu diye nitelendirirsek, ilk olan şeyin anlamsız olduğunu kabul etmiş oluyoruz. Ama bu neden doğru olsun? Ya da anlamlıdır ama biz bunun farkında olamayız çünkü ilk defa algıladığımız için üzerine herhangi bir etiket yapıştıramıyoruz. Yani biraz da şunu demek istiyorum: somut şeylerin arkasındaki soyut şeyler o şeyin neden özü olsun? Evren datanın grafikleşmiş hali ise datayı farklı bir alemde kabul ederiz. Ama bunu yaparsak matematiğe göre konuşmuş oluruz. Matematik yanlışsa diğer tüm çıkarımlar yanlış olacaktır. Matematiğin bu kadar ''gerçek'' ve doğru olduğunu iyice araştırmalıyız her açıdan. yoksa büyük kayıplar olacak her şey.
Merhaba Nebuch.. periscope yayınından da aşinalığım olduğu için biraz daha iyi anladım fakat yeterli gelmiyor, seni bütünüyle daha iyi anlamak için videoda kullandığın bazı kavramları da anlamak gerek(mesela arayüz?). Bunun gibi eksiklerim, seni anlamama engel oluyor ve ben her anlamadığımı hissettiğimde sanki biraz daha eksiliyorum. Sonuç olarak, anlamak isteyen yallah arabistana :D bu arada video çok güzeldi teşekkürler..
Emre Saraçoğlu keşke videoları da twitter gibi seçimle izlesek. son zamanlarda videolar değersiz insanlara ulaştı. biz tivitırdaki nebuk ailesi olarak iyiyiz.
Hocam o sondaki müziği de sen mi yaptın? Hayırsa eğer shazam efendi ve bilumum türevlerinin yapmadığı güzelliği yapıp linki bu aciz kula bahşeder misin, zikir çekerken dinlemek istiyorum
Müzik superjail dizisinde 3. sezon 6. bölümde çalıyor hocam ama internette hiçbir yerde yok onun dışında. Nebuç muhtemelen müziği yapan adamlarla iletişime geçip almış.
Hocam Dailymotion'da mevzuubahis yapımın 3.sezon 6.episodunun videosu var. Google'da "Superjail Season 3 Episode 6" yazıp search edersen bulursun zaten. Müzik 10 - 11.dakikalar arasında başlıyor. Yahut 11.dakikanın bir saniyesinde başlıyordur, o da olmazsa 12.dakika.. ilerisi katiyetle namümkün. Ben de biraz Erik Satie,vaporwave,Nine Inch Nails ve,Ievan Polkka ve Serbia Stronk dinleyeyim.
evrenin nereye varabileceğini ,anlam verdiğimiz şeylerin nereye geleceğini anlayabilmek için anlamamak çok önemli . Çok doğru ,şimdi ben bir çay yapayım , lost highway izlemeye devam edeyim
Tüm doğal sayıların toplamı sonsuzdur. Eğer toplama işleminin aslında öteleme anlamına geldiğini bilmezsen sonucun -1/12 olduğuna da inanırsın. Her neyse ben bir oxfordlu matematikçiye göstermeye gidiyorum dünya tarihine geçiyim zengin olayım üstüne üstlük. (Tüm doğal sayıların toplamı = -1/12 + sonsuzdur ancak bazı işlemlerde sonsuzlar birbirini götürdüğünden elde sadece -1/12 kalır ve bu işlemlerde tüm doğal sayıların toplamı -1/12 ye gider demek yanlış olmayacaktır.)
Hiçliğe duyulan ilgi, mutlak son🤓🤓😂 inanmıyorsun dimi. Merafiziksel örüntülerin yokluğu ve hesapta olmadığından bahsettin... Bende tanrıta inanmıyorum ve söyleyebilirim ki tum bunlar açıklık kazanırsa tüm dünyada sansasyon yaratmış olanlardan olacaksın...👨🎨
Absürd bir örnek. İbrahim tatlıses'in soyadı gerçekte tatlı olmasına rağmen sonuna "ses" ekletmiş.Sence nedeni anlamı abartmak olabilir mi. Tipkı jant meselesi gibi. Nasıl örnek ama!
Daire şeklinin sadeliğine karşılık Pi sayısının karmaşıklığı !
Elmalarla armutları toplayabilir miyiz? 2 elma 3 armut daha 5 meyve eder. 2 tane kedim var ama evde 4 tane hayvan besliyorum dediğimde kedilerimle köpeklerimi toplamış olurum. ya da sınıfta 20 kişi var dediğimde kızlarla oğlanları toplamış olurum .
Peki bir ormandaki ağaçları sayabilir miyim; hepsi tek ve benzersiz, hepsinden 1 tane var.
Ağaçları , ağaç kavramının elemanları olarak algıladığımız için sayabilir yada toplayıp çıkartabiliriz.
İnsan beyni yan yana duran ya da benzer özellikler gösteren nesneleri birer grup (küme ) şeklinde algılar Evrenin dili matematik değildir .Matematik beynimizin bir aletidir . İnsanın evreni algılayış şekliyle oluşturduğu sembolik ve işlem yapabilmesini sağlayan bir düzenektir. Bu düzenek bize bilgi vermez, biz bu düzenek sayesinde bilgiyi üretiriz. Ve bu bilginin doğruluğundan asla emin olamayız.
Hilbert sordu. matematik tutarlı mıdır? Ve Gödel cevap verdi. Hayır. Matematiğin tutarlı olup olmadığını matematiği kullanarak kanıtlayamayız. Bunun için daha gelişmiş bir sistem gerekir . Ama bu sefer de onun tutarlı olup olmadığını kanıtlamak için başka bir sistem bulmamız gerekir. Ve bu böyle gider. Eksiklik teorisi .
Yani bir rüyanın içinde ölçüm yapıyorsak elde ettiğimiz veriler rüya içinde tutarlı ve geçerli olsa da bize rüyanın dışındaki gerçeklik ile ilgili bir bilgi veremez. Ama daha da kötüsü rüyanın içindeki verilerden yola çıkarak' rüyanın dışı'diye bir kavramdan söz edemeyiz.
Aklımızın ürettiği bilgiden bağımsız, mutlak bir bilginin olmama ihtimali!!!!
Ulaşılacak bir hakikatin olmama ihtimali!
Buradan çıkıldığında, buranın varlığından haberdar ol(a)mayacağız. Haberdar olmak mümkün olsa bile muhtemelen umursamayacağız.
14.30 da ki "Öyle bir arınmak ki geriye bizden biseyin kalmaması hakikate girişi temsil etmektedir" sözü bana Montaigne'in Denemeler kitabındaki Tanrılar Üstüne bölümündeki "... bizi arıtmalardan geçirip yeni bir biçime sokacaklarsa, bu değişiklik o kadar büyük, o kadar kökten olacaktır ki, artık ortada bizden eser kalmayacaktır" sözünü anımsattı. Sanırım burdan alıntı yaptınız.
son 3 dk yi belki 10 kere izledim. bi 10 kere daha izleyeyim, anlamak icin degil anlamamak icin herseyi
Matematik bize evrenle ilgili nasıl bir bilgi verebilir ki! Ölçüm ya da kıyaslama yaparken kullandığımız ölçü birimleri bizim tarafımızdan oluşturulmuş şeyler. Öğrenebileceğimiz tek şey ölçüm sonucunun bizim için ne ifade ettiğidir.
Matematiğe bir algı yanılması desek yeridir. Ya da en mantıklı batıl inancımız da diyebiliriz Matematik, evrendeki desenlerden anlam çıkarmaktır. Evet , örüntüler !
Takımyıldızları gerçek değildir ama biz onları belli desenler (örüntü) oluşturuyormuş gibi algılarız. Yanyana duran yaprakları sayıp burada 5 tane yaprak var demek bundan farklı değildir aslında
Yanyana duran varlıkları bir küme bir grup olarak algılarız Bu, bilincin algıyı yorumlama ve düzenleme şeklidir. Gördüklerimizi anlamlandırma şeklidir. Beyin bunu otomatik olarak yapar
Matematik algılarımızla elde ettiğimiz niceliksel verilerin sembolik bir dilidir. Ve evet aslında anlam taşımaz. Anlamı, bir bilgiyi başka bir bilgiyle kıyaslayarak ,bağlantı kurarak oluştururuz.
Su sıfır derecede donar dediğimizde bunun bir anlamı yoktur.Ama Hidrojen -253 derecede sıvılaşır dediğimizde suyun sıfır derecede donması bir mana kazanır.
Kanımdaki şeker değeri 80 dediğimde bunun bir anlamı yoktur. Bu bilginin ne ifade ettiğini anlamak için başka bir bilgiyle kıyaslamam lazım. Nedir o ! Kan şekeri değerinin ortalama 100 olduğu.
Keşke bu kadar basit olsa.
Bir düzlemde 2 tane nokta belirleyelim. Bu iki noktanın arasında bir mesafe oluşacaktır.Peki noktaları kaldırırsak ne olur? Mesafe nereye gider? Bilgi referanslara bağlı olarak ortaya çıkan bir değişken midir. ?
Referans bilgiler de başka bilgilerden elde edilmiş bilgilerse ve bu bir çember oluşturuyorsa!
X' in gerçek değerini asla bilemeyeceğiz değil mi!
Matematik, insanın evreni algılayış prensiplerine göre kendiliğinden oluşmuş bir sistemdir. Beynimizin doğuştan getirdiği örüntü tanıma , desenleri anlamlandırma becerisi. İstesek de daha iyisini ya da daha kötüsünü elde edemeyeceğimiz bir sistem.
Bravo Nebuch!
ateş ve pamuk
Bu sezonun favı ! Teşekkürler... Hail to meaningless
Anlamın Riemann geometrisine dokunması çok eğlenceli. Uzayın var olmadığını gösterecek bir geometrimiz yok ve bu da bana bütünün tüm parçalarını içeren dışına bakamadığımız kusursuz bir küreyi anımsatıyor.
Evet söylediklerini %100 anladım, %100 katılıyorum. Böyle bir çıkmaz.. Bende bunları düşündüm tabi ki, mükemmel bir şekilde açıkladığın matematik kısmı olmadan. Ve aynen hakikat bundan ibaret. Düşündüm ki? ''Ölsem aslında ne olur?'' diye düşündüm. O hiçlik nedir, bana ne ifade ediyor? Cesaret edemedim, anladığım hakikat konusunda acele etmemeye karar verdim. Nerede olduğumu düşündüm. Evrende, bildiğimiz kadarıyla sadece 1 tane gezegende, hayatta kalmaya çalışan ruhlar olduğumuzu.. O halde benim de yapmam gereken bu dedim. Hayatta kalmam gerek ki. evreni, insanlar aracılığıyla, yaşayarak, tecrübe ederek ve öğrenerek daha iyi anlayabileyim. Bir organizmayım, ne olduğumu anlamam ve hayatta kalmak için, neye ihtiyacım olduğunu bilip, bunu nasıl elde edeceğimi öğrenip, elde etmem gerekiyor ki hayatta kalıp endişelenmeden, zevkle, hem evrenin bana bahşettiklerinden faydalanıp, hem de onu anlayabileyim. Sonundaki o kesin anlama, yani hiçliğe, nasıl olsa geleceğiz, o yüzden acele etmenin anlamı yok. Eğer yatağımda huzurlu bir şekilde ölürsem, ölmeden önce gerçek anlam, ve hayatın aslında ne olduğu ve birazdan ne olacağını düşüneceğim, sonra da kendimi düşüneceğim, gerçekten istediğim ne? Ve sanırım tüm bunları düşünürken de hiçliğin ortasında bulacağım kendimi.. Ölüm vs hayat, bence 2 de aynı gibi.. Ama yine de ben deneyimlemeyi seçtim, belki de her seferinde bunu seçiyoruz'dur bilmiyorum..Böyle düşününce de insanın ölesi geliyor ne var lan diğer tarafta diye.. :ppp Kafam karışıyor bazen.. :) Ama hiçlik dedik, bunda ısrar ettik, hayal gücüm biraz yüksek de, neyse sustum ben.. :)
Bu arada geçmiş videolarında, sevginin de dahil olduğu videoların olduğunu biliyorum. Ama sevgiye özel bir video'on yok sanırım, ya da bu konuda bir şey söyler misin? merak ettim. :) Düşüncelerinde başarılar dilerim..
Anıl Karaaslan Hiclige karışmak biyolojik olarak öldügünde olabilecek bir şey değil.Yani bilimsel olarak ölünce beden ölüyor bilgi değil.Yok olmak çok ayrı bir kavram ama nasıl olabilir hiç açıklayamıyorum.
Anladığım kadarıyla öldüğümüzde, yani bu bedenimizin içinden çıktığımızda (evrendeki bir bilgi olarak) yok olmayacağız. Peki, düşünme ve anlam verme yetimiz varlığını sürdürebilecek mi? Eğer düşünme ve anlam verme yetimiz olmayacaksa, ne olduğumuzu bilemeyiz ve sorgulayamayız. Ya da bu dünyada olduğu gibi ne olduğumuzu bulmamız için savaş vermemiz gerekecek.. Başka bir boyutta, başka bir hayatta yaşayarak. Bu da olabilir..
ya cok iyisin be abi tam benim kafadasin ya tabi ben bu kadar bilgili degilim ama fikirler ayni düzlem doğrultusunda yaptığın işi hakkiyla yapan birkac youtuber dan birisin zaten senden bi tane istegim var insanin duyguları neye gore sekillenir ve duyguile ilgili bi video yaparsan çok sevinirim iyi günler
Bir kavramın ya da bir bilginin anlamı kişiye özeldir. , bu bilgi matematik dilinde olsa bile. Bilgiyi anlamlandıran akıl değildir. Akıl herkeste aynı prensipte çalışan bir alettir, bir hesap manasınadır. Bilgiye anlam veren duygulardır. Kavramın ya da bilginin kişi üzerindeki etkisi anlamı oluşturur. Kavramların yada bilginin ne anlama geldiğini belirleyen şey onu elealış biçimimizse ki öyle görünüyor tamamen bir kurgunun ( bir yanılgının ) içinde yaşıyoruz.
Yaşadığımız şeyi kurgu olarak görmek( nitelemek) de yine bizim yorumumuzdan ibaretse şuanki duruma kurgu bile diyemeyiz
Anlamın kendisi kurgudan ibarettir. Doğa da var olmayan anlam, sadece zihnimizde var olur ve bu uyduruk "anlam" ne kadar yüceltilse de hiç bir şeydi.
Perceptron Perceptron İnsanların kendilerini neden kozmostan kopuk gördüklerini anlamıyorum.Senin doğaya yüklediğin anlam zaten doğada var olan anlamdır çünkü sen doğanın bilinçli parçasısın.Senin bilincin doğanın kendine bakması.
+Nebuch 5:34 Anlattığın -1/12 sonucu şu ifadeden türetilmeye çalışılmış:
1-1+1-1+1-1+1... (sonsuza kadar süren örüntü) = 1/2 yani 0'la 1 arasında
bir değer, bu sonucu eğer örüntü -1'de bitseydi 0, eğer 1'de bitseydi 1
olduğu ve sonsuzluk anlamca *sonu olmayan* oluşuyla sonunu bilmediğimiz
için, 0 ile 1'in arasında olmalı diye saçma bir sonuç, sen sonu olmayan
diye bir tanım yaptıktan sonra onun sonunu eşitliyorsun, bu 1 = 0 demek
kadar saçma. ama video çok güzel, matematik, data, ve dili çok iyi
anlatmışsın
o kadar konuşmama rağmen halen şunu yazabiliyorsun.
Bora Windson aynen -1/12 tamamen saçma bi tutarliligida yok.Neye göre -1/12 googledaki 1 2 safsatayimi belge olarak göstereceksin.Ukalalık degil eleştiri.Tesekkurler:)
halen youtube yorumu yazıyor. ucunda bir milyon dolar var diyorum, halen yazıyor :D bu yorumlar ibretlik dursun bakalım bir süre daha.
bir kere anlattığım ifadeyi bu şekilde sonuçlandırabilmek için, sonsuzluktanımını ihlal ediyoruz, eğer bu sonuç gerçekten doğru ise, sonsuz büyük ihtimal bunun sonsuzlukla hiçbir alakası yoktur. ilahi nebukadnezar bey, gerçekten kanıtlanması bu kadar basit bir şeyin bir milyon dolara gelmesi doğru olmaz, ha bide ben doları liraya çeviriyorum (dermişim). genelde çoğu videodaki yorumum "amk" olur ama nedense seni izlerken kibarlaşıyorum (dermişim).
*büyük ihtimalle bunun sonsuzlukla hiçbir alakası yoktur* denmek istenmiştir
Nebuch, bunalıma girerek intihar edip ölen birisiyle, bir yıldızın kendi içine çökmesiyle oluşan karadelik'le bezerliği Sence Nedir.
Asi Eser Sanat.
"Düşünmeye bir sınır çizmek için, bu sınırın iki yanını da düşünebilmemiz gerekirdi (yani düşünülmeye elvermeyeni düşünebilmemiz gerekirdi.) Sınır, öyleyse, yalnızca dilin içinde çizilebilecektir ve sınırın ötesinde kalan düpedüz saçma olacaktır." -Ludwig Wittgenstein
Zamanında bu söze fazla kafa yormuştum. Belki de sınırın karşısındaki, dilin elvermediği düşünceye ulaşmanın yolu, dili aynı zamanda içinde bulunduran ve özünde bir dil olmayan matematiktir? O halde düşüncenin sınırı matematiğe kadardır, sınırın öteki tarafındaki matematik üzerine kafa yorulduğunda ve yorum getirildiğinde saçma bir sonuç elde edilecektir? Devamı sorgulanamaz bir olgu olacaktır. Yine de bu başlı başına anlamsız geliyor. Matematik gayet üzerine düşünülebilecek bir kavram bana göre. Video kafamda bu sözü canlandırdı. Söze getirilen yorum ise sadece bir istek gibi, düşünülemeyecek şeylerin varlığını arzulamak gibi. Oldukça acı verici.
Videoların kesinlikle bünyeme zararlı, nebuç.
Matematik dili içinde bulundurmaz ki. Sınırın öteki tarafındaki matematikten kastınız nedir bilmiyorum ama bahsettiğiniz acı bana daha çok araştırıp anlamaya başladıkça geçecek türden geldi. Bence videoları matematik gibi kullanabilirsiniz.
Sonundaaaaa :D abi videoların çooook güzel de biraz daha sık atabilirmisin
Kanal tanıtım videosunu izledin mi?
video sondaki müzikle anlamına kavuştu...
Sağol reis sonunda beynimi yakmayı başardın artık hersey anlamsız :)
Beyler nebuch nirvanaya ulaştı burdan bize ekmek çıkmaz dağılın.
Harika, lütfen fon müziyinin ismini de yazınız
son dakikalarda anlamsızlığımın anlamını anlamadığımı anladım
doğru data anlamsız ve belli işlemler sayesinde kombine olup anlam kazanıyor aynı şekilde en küçük birim olan plancklarda anlamsızdır bunlar belli kombinasyonlarla birleştiğinde anlam kazanıyor ve nihayetinde bizide düşüncelerimizi bilincimizi de bu anlamsız planckların kombinasyonları oluşturuyor buradaki kritik soru anlamsız parçalar nasıl oluyorda kombine olup beynimizi oluşturuyor ve kendilerine anlam verir hale geliyorlar , gözlüğün gösterdiğinden çok belkide gözlüğe yoğunlaşmalıyız yani bilincimize
Teşekkürler Nebuch Bey
Anlamsızlığın değerini anlamdan çıkarmak...
belki de belli bir komünüte için iletişim aracı olarak kullanılıyordur???
Anlamsızlık belki de bizim anlayabilme kapasitemizin üzerinde olduğu için vardır. Yani aslında gerçek anlamlı olan datanın içinde, anlamsız olan bizizdir? Örüntüler bildiğimiz kadarıyla yalnızca insanlar tarafından düşünülüyorsa matematik gibi içinde hatalar barındırma ihtimali nedir?
Sanki burnum, değdi burnuna (yok) un,
Kustum, öz ağzımdan kafatasımı.
-Çile-NFK
Gerçeğe inanmakla hata yaparız, çünkü sadece yorumlar vardır.
Olgulara inanmakla hata yaparız, çünkü sadece göstergeler vardır.
-Gilles Deleuze
Hakikati araştırmakta sadece matematik yöntemini kullanan Descartes de 400 yıl önce neredeyse anlamsızlığa ulaşmıştı.
Evrenin sadece bir katmanı matematikle anlaşılır. Bundan anlamsızlığa ulaşmak evrenin diğer katmanlarını bilmemek veya ihmal etmek anlamına gelir. Diğer katmanları da araştırmak lazım.
Anlam verme yetisini kayberek herşeyi anlamak bir yanılsama, bizi aşan şeylerin olması ve tam olarak anlayamamız bu dünya için geçerli olabilir ama eğer bir yeniden diriliş olursa bu herşeyi veya daha fazlasını anlayabileceğimizi gösterir.
Sayende hiçbir şey anlamlı gelmiyor... Teşekkürler nebuch.
Ve bu videoda kamerayı çok yakınlaştırmışsın biraz gözüm ağrıdı uzaklaştırırsan güzel olur.
"Olmak bile anlam verilebilen bir şeydir" ana fikir bu..anlam verilebilen bişey hatalıdır..anlamamak çok önemli nokta ..
1.Matematik; doğayı ve evreni bilimsel bir şekilde ifade etmek için geliştirilen, aksiyomatik ve soyut, sistematik bilgidir.
2.Evrendeki her şey sayılar ve sembollerle ifade edilebilir.
3.Eğer bir sistemin içindeki bütün sayılar ve değerler grafiğe dökülürse ortaya örüntüler çıkar.
4.Matematik tek başına bir anlam ifade etmez onu biz anlamlandırırız.
5.Matematik bize soyut gerçekliği verir biz onu fiziksel bilgiyi analiz etmek için kullanırız.
Videoda dediğin gibi datayı anlamlı kılan icindeki hareketlerdir. Ve kanımca bu evreni anlamlı kılan bilinç. Bilincimiz evrende fazlaşmalar yaratir ve boyle bir iluzyona surukleriniz. Daha aklimdan neler geciyor da yazmaya useniyorum. Senin gibi video mi ceksem ne :) . neyse takipteyiz nebuk
Hayatın Anlamı-Terry Eagleton - ayrıntı yayınlarının kitabının okunmasını tavsiye ederim.
İnsanları, hayvanlardan ayıran özellik; Örüntü Tanıma Yeteneğidir aynı zamanda.
uykum var nebuç abi anlamıyorum
benim ismimin nasıl okunduğu ile ilgili millete ukalalık mı yapılıyor?
+Nebuch bilmiyorum abiciğim açıkçası bende nası okunduğunu bilmiyorumda samimiyetten söyledim :)
ksoeıdpedoelfoeodp aynen ya kız çok güzel
Nebuk. Hani babil kralı varya Nabukadnezzar diye okunuyor. yada metriksdeki geminin adi. hangisinden geliyor bilmiyorum
beyza csdagwgagafdf
Yani biz şuan yaşıyorsak,birşeyleri hesaplayıp yaşadığımız bu hayatı anlamlandırmaya çalışıyorsak bu sadece yaşadığımız hayata yön verir.Dış dünyaya,anlamlandıramadığımız gerçekliğe ulaştırmaz.Bizim bu gerçekliği görmemiz için beynimizin otomatikman birşeyleri hesaplama,anlamlandırma ve birşeyleri anlamlandırıp gerçeklikten daha uzaklaşması çabasında olmamalı.Bu yüzden de öldüğümüzde,bize birşeyleri anlamlandırmaya çalışan bu matematiksel beynimiz ya da matematikten ziyade sırf zorla anlam kazandırmak için gerçeklikten uzaklaştıran beynimiz öldüğünde,gerçekliğe girmiş olacağız.
Bu arada sondaki sarkiya link atıcak mısın yoksa mp3 olarak kaydedip kırpmakla ugrasayim mı?
?? Bulabildiniz mi
karışık ve anlamli değişik :)
fedakarlık bir süre sonra alışkanlığa dönüşecek demişsin. bir şeye falan dönüşmeyecek, bir ara, yolda yürürken birisinin kafasına bir piyano düşecek.
anlam (gerçek), insanın yaşama tutunma istencine göre, yaşamın kendisinin hakikatten (mana) oluştuğu gerçeği doğrultusunda, onun yani hakikatin (yaşamın) araçlarını algılayabilmek ve kullanabilmek için insanın evrimsel süreçte geliştirdiği bir simülasyon sürecidir. merak ve doymazlık dürtüsünden dolayı da hakikat, anlamlar aracılığıyla, çağlar boyu aşılır olmuştur. aynı zamanda hakikatin araçlarının bilgisine ulaşıp durağanlık içerisine giren, inanca dönüşmüş anlamlar, amaçsallaşmış araçlar ise her daim yok olmuştur.
Anlamak için hiç olmak, hiç olmak için yok olmak, yok olmak için var olmak...
1 den sonsuza kadar olan sayıların toplamının tam kısmı evet -1/12 fakat bu cevabın sonsuza giden kısmı yine var. Yani cevap -1/12 değil tam olarak. (Evrim ağacı kanalından edindiğim bir bilgidir.)
Bu arada merak edenler izlesinler diye yazdım kimseye birsey kanitlama veya seni yalanlama gibi bir niyetim de yok .d
Şimdilerde çokça bahsedilen kuantum bilgisayarlar ya da çok gelişmiş işlemciler bahsettiğiniz DATA yı arayüz edip tüm fazları birbiriyle karşılaştırsa idi, o zaman en azından evrenin örüntülerini ortaya çıkarmaya yetebilir miydi?
Anlam konseptinin, sadece içerisine bulunduğumuz evrene ait olduğu önermesinin, doğru bir önerme olduğuna dair kanıt var mı?
Anlamı bir şeyleri referans alarak yorumlama sonucu ortaya çıkarıyoruz. Gerçeğin de anlamsız olduğunu çünkü bulunduğumuz yerde olmadığını doğru sayıyoruz, sanki bir gerçeğin var olduğunundan emin olmuşuz gibi. Bunu yazarken de ''asıl'' demek istediğim şeye karşı çıkmış oluyorum. Gerçek, asıl olan, hakikat bunlar neden her şeyden bağımsız mutlak bir şey olarak karşımıza çıkıyor ki? Gerçek dediğimiz şey, anlam gereği yorumlama olarak kabul edilemez mi? Ve farklı gerçeklerin olması neden yanlış olsun? Eğer anlamı, bir şeylerin farklılaşması sonucu diye nitelendirirsek, ilk olan şeyin anlamsız olduğunu kabul etmiş oluyoruz. Ama bu neden doğru olsun? Ya da anlamlıdır ama biz bunun farkında olamayız çünkü ilk defa algıladığımız için üzerine herhangi bir etiket yapıştıramıyoruz. Yani biraz da şunu demek istiyorum: somut şeylerin arkasındaki soyut şeyler o şeyin neden özü olsun? Evren datanın grafikleşmiş hali ise datayı farklı bir alemde kabul ederiz. Ama bunu yaparsak matematiğe göre konuşmuş oluruz. Matematik yanlışsa diğer tüm çıkarımlar yanlış olacaktır. Matematiğin bu kadar ''gerçek'' ve doğru olduğunu iyice araştırmalıyız her açıdan. yoksa büyük kayıplar olacak her şey.
Diğerleri gibi sikimsonik video girişlerin olmadığı için teşekkürler
düşünsenize 'merhaba arkadaşar bugün videomuzda niiyyyyyaah niiyyyyaah anlam konusunu işlicez' divideomuzdaye giriyo videoya
sonunu yanlış yazmışım :D
Merhaba Nebuch.. periscope yayınından da aşinalığım olduğu için biraz daha iyi anladım fakat yeterli gelmiyor, seni bütünüyle daha iyi anlamak için videoda kullandığın bazı kavramları da anlamak gerek(mesela arayüz?). Bunun gibi eksiklerim, seni anlamama engel oluyor ve ben her anlamadığımı hissettiğimde sanki biraz daha eksiliyorum. Sonuç olarak, anlamak isteyen yallah arabistana :D bu arada video çok güzeldi teşekkürler..
Emre Saraçoğlu kardeş sen mi yazdın onu krize girdim yayinda 😀😀
Ahahdhfjdjsjfkd bu aralar her şeyi buna uyarlamaya başladım çok iyi yaa 😁😁
Emre Saraçoğlu 😀😀
Emre Saraçoğlu keşke videoları da twitter gibi seçimle izlesek. son zamanlarda videolar değersiz insanlara ulaştı. biz tivitırdaki nebuk ailesi olarak iyiyiz.
Maalesef güzel ülkemizin güzel bir yanı da bu(!). Her toplulukta böyle bir kitle mevcut.. Kaçış yok hocam keyfini çıkarmaya bak 😁
Kahve Sigara Nebuch
Hocam o sondaki müziği de sen mi yaptın? Hayırsa eğer shazam efendi ve bilumum türevlerinin yapmadığı güzelliği yapıp linki bu aciz kula bahşeder misin, zikir çekerken dinlemek istiyorum
Müzik superjail dizisinde 3. sezon 6. bölümde çalıyor hocam ama internette hiçbir yerde yok onun dışında. Nebuç muhtemelen müziği yapan adamlarla iletişime geçip almış.
Hocam Dailymotion'da mevzuubahis yapımın 3.sezon 6.episodunun videosu var. Google'da "Superjail Season 3 Episode 6" yazıp search edersen bulursun zaten. Müzik 10 - 11.dakikalar arasında başlıyor. Yahut 11.dakikanın bir saniyesinde başlıyordur, o da olmazsa 12.dakika.. ilerisi katiyetle namümkün. Ben de biraz Erik Satie,vaporwave,Nine Inch Nails ve,Ievan Polkka ve Serbia Stronk dinleyeyim.
👍
Bu saatte video :D
videoyu izlemeden sadece sesi dinleyince anlayabiliyorum ama yüzüne bakınca anlamak zorlaşıyor :D
akşam akşam çıldırttınnn :D
Sondaki şarkıyı bilen var mı
Tek bir şeyi merak ediyorum; nickin nebuchadnezzar dan mı geliyor, yoksa Almanca'da kitapsız anlamına gelen ohnebuch kelimesinden mi?
tamam anlıyorum kaynak belirtmiyorsun kendi görüşlerinde bari sondaki müziğin creditini ver
Bir matematikçi olarak şu an ağlamak istiyorum...
Sondaki müzik ?
agarta uygarlığı hakkında bilgilendirme yapabilir misin
Oh be sonunda geldi :D
Direkt diyor ya. :) :) :)
Sonuç zen'e gidiyor demek :D
Kendime not : 🖤
anlamsızlığa duyulan hayranlık.. süperdi..... karadeliğin içinde ne var sorusuna verilebilecek cevap gibi ..b.k var. :D çok basit canlılarız
15:55
satranç oynarken dinleme keyfi ayrı oluyor
wah lı şarkılar istemiyoruz
peki doğru soru ne
tarantino filmi gibi bitti
Ich bin wach!
Barış Özcan'dan Selamlar :)
evrenin nereye varabileceğini ,anlam verdiğimiz şeylerin nereye geleceğini anlayabilmek için anlamamak çok önemli .
Çok doğru ,şimdi ben bir çay yapayım , lost highway izlemeye devam edeyim
+sonsuz ile -sonsuz'u toplarsak birbirlerini götürmeleri gerekmiyor mu?
hakikate giris
adamsın nebuch
kafamı ne yaptın sen yaa her neyse hepimiz kardeşiz abone ol
anlamadım.
Tüm doğal sayıların toplamı sonsuzdur. Eğer toplama işleminin aslında öteleme anlamına geldiğini bilmezsen sonucun -1/12 olduğuna da inanırsın.
Her neyse ben bir oxfordlu matematikçiye göstermeye gidiyorum dünya tarihine geçiyim zengin olayım üstüne üstlük.
(Tüm doğal sayıların toplamı = -1/12 + sonsuzdur ancak bazı işlemlerde sonsuzlar birbirini götürdüğünden elde sadece -1/12 kalır ve bu işlemlerde tüm doğal sayıların toplamı -1/12 ye gider demek yanlış olmayacaktır.)
42
her "hayatın anlamı" dendiğinde "42" diyen göndermeci, sen de hoş geldin.
bütün doğal sayıların toplamının - 1/12 olduğu konusunda diretmen doğru değil bence. Bunun elle tutulur bir ispatı yok.
Videoda dediğimi duydun mu?
Selam nebuç abi
Nominalistmi bu simdi
Hiçliğe duyulan ilgi, mutlak son🤓🤓😂 inanmıyorsun dimi. Merafiziksel örüntülerin yokluğu ve hesapta olmadığından bahsettin... Bende tanrıta inanmıyorum ve söyleyebilirim ki tum bunlar açıklık kazanırsa tüm dünyada sansasyon yaratmış olanlardan olacaksın...👨🎨
Absürd bir örnek. İbrahim tatlıses'in soyadı gerçekte tatlı olmasına rağmen sonuna "ses" ekletmiş.Sence nedeni anlamı abartmak olabilir mi. Tipkı jant meselesi gibi. Nasıl örnek ama!