Allah'ın (cc) Mümin Kullarına Büyük İkramı Şefaat | Muhammed Emin Yıldırım (17. Ders)

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 16 ม.ค. 2025

ความคิดเห็น • 90

  • @melikdogan9092
    @melikdogan9092 3 ปีที่แล้ว +2

    Çok samimisiniz Allah razı olsun

  • @reyhanaslantas1773
    @reyhanaslantas1773 2 ปีที่แล้ว

    Rabbim sen bizleri bağışla Aminnn Aminnn 😢😢😢🤲🏻🤲🏻🤲🏻

  • @abd.8952
    @abd.8952 5 ปีที่แล้ว +26

    Dersten Cümleler
    “De ki: Duanız olmasa, Rabbim size ne diye değer versin!” (Furkan, 77)
    “Ey Rabbimiz! Bize, peygamberlerin vasıtasıyla vâdettiklerini de ikram et ve kıyamet gününde bizi rezil-rüsvay etme; şüphesiz sen asla vâdinden dönmezsin!” (Ali İmran, 194)
    Şefaat, ahiretin o dehşetli anlarında mümin kul için ümit verici bir müjdedir.
    İfrad, bir şeye değerinden fazlasını yüklemek, tefrid, değerinden azını yüklemektir.
    İslam’ın ana yolunun adıdır; Ehl-i Sünnet ve’l-Cemaat…
    Şefaat meselesine modern yaklaşımlar şöyle özetlenebilir:
    1. Şefaat inancı İslam’da yoktur, müşriklerde ve bazı batıl inançlarda olan bu anlayış sonraları İslam’a sokulmuştur.
    2. Kur’an-ı Kerim’de şefaatin, Allah’ın dilemesi ile bazı kimselere izin verileceği yönündeki ayetler, doğru anlaşılmamıştır; o ayetler şefaatin varlığına delil olarak değil, yoluğuna delil olarak kullanılmalıdır.
    3. Kur’an-ı Kerim birçok meselede olduğu gibi şefaat meselesinde de tedriciliği esas almış, önceleri tenkit etmiş, sonraları ise tamamen kaldırmıştır.
    4. Şefaat anlayışı İslam’ın tevhid akidesine ve Allah’ın adalet vasfına aykırı olduğu için kabul edilemez bir anlayıştır, bundan dolayı red edilmelidir.
    “Şefe‘a-yeşfe‘u” (شفع - يشقفع) fiilinin masdarı olan şefaat, sözlükte, “aracılık yapmak, vesîle olmak, dua etmek” anlamlarına gelir. (İbn Manzûr, Lisânü’l-Arab, 8/183-185)
    Şefaat, kendisi için şefaatte bulunulacak kimsenin faydasına olacak bir şeye erişmesi, zararına olacak bir durumdan kurtulması veya bir ihtiyacının karşılanması için yapılır.
    Şefaat, “başka birisine katılmak, yardım etmek ve destek olmak” demektir. Bu da genellikle rütbe, makam ve mevki bakımından üstte olanın daha altta olana katılması, eş, ortak olup onu desteklemesi demektir ki kıyamet günündeki şefaat bu şekildedir. (Râgıb el-İsfahânî, el-Müfredat, s. 386; İbn Manzûr, Lisânü’l-Arab 8/183-185)
    “Şefaat edenin, bir kimsenin herhangi bir menfaate erişebilmesi ya da zarardan kurtulabilmesi için yüksek bir makama yalvarıp yakararak istekte bulunmasıdır.” (Kâdî Abdülcebbâr, Şerhu’l-Usûli’l-Hamse, s. 688; Sahîhu’l-Buhârî bi Şerhi’l-Kirmânî, 3/213)
    Kur’ân-ı Kerîm’de “şefaat” kavramı, on dokuz sûrede, otuz bir yerde geçmekte olup bunlardan birinde sözlük anlamında, (Fecr Sûresi, 89/3) on üçünde terim olarak şefaat şeklinde, diğer yerlerde ise fiil ve isim kalıplarıyla yer almaktadır.
    Kur’ân-ı Kerîm’deki şefaatle ilgili âyetler incelendiğinde geçerli (sahih) ve geçersiz (bâtıl) olmak üzere iki tür şefaat olduğu görülür.
    Geçersiz olan şefaat, müşriklerin kendilerine şefaatçi olacaklarına inandıkları putların herhangi bir faydası bulunmayan şefaattir. Örnek olarak şu ayetlere bakılabilir: Yûnus Sûresi, 10/18; Zümer Sûresi, 39/3; Müddessir Sûresi, 74/48
    Geçerli yani sahih olan şefaat ise Allah’a ait olan ve sadece O’nun razı olup izin verdiği kimseler tarafından mü’minlere yapılacağı bildirilen ve pek çok faydası olan şefaattir. Buna da örnek olarak şu ayetler verilebilir: Enbiyâ Sûresi, 21/28; Necm Sûresi, 53/26; Tâhâ Sûresi, 20/109; Sebe Sûresi, 34/23
    Tüm bu ayetler dikkatle okunursa, Rabbimizin şefaatin geçerli olabilmesi için üç temel şartı ortaya koyduğu anlaşılır:
    Birincisi: Allah’ın, şefaat edenden razı olması.
    İkincisi: Allah’ın, şefaat olunandan razı olması.
    Üçüncüsü: Allah’ın, şefaatin gerçekleşmesine izin vermesi.
    Kur’ân-ı Kerîm’de, şefaat konusuna özel bir önem verilmekte ve tevhid inancıyla irtibatlandırılarak, şefaat yetkisinin tamamen Allah’a ait olduğu bildirilmektedir. (Zümer Sûresi, 39/43-44; Secde Sûresi, 32/4)
    Şefaat yetkisi verilen de, şefaat edilecek kimse de kesinlikle mümin olmalıdır: Bakara Sûresi, 2/255; Yûnus Sûresi, 10/3; Meryem Sûresi, 19/87; Tâhâ Sûresi, 20/109; Zümer Sûresi, 39/44; 78/38; Zuhruf Sûresi, 43/86
    Şefaat yetkisinin kimlere verildiğine Kur’an ekseninde bakarsak, karşımıza şöyle bir tablo çıkar:
    Allah’ın iznine ve rızasına bağlı olarak seçtiği kimseler
    Bakara Sûresi, 2/255; A’râf Sûresi, 7/188; Yûnus Sûresi, 10/49; Sebe Sûresi, 34/23; Necm Sûresi, 53/26.
    Allah’ın şefaat izni verip sözünden razı olduğu kimseler
    Tâhâ Sûresi, 20/109.
    Allah’ın seçip huzurunda söz alma hakkı verdiği kimseler
    Meryem Sûresi, 19/87.
    Allah’ın seçip hakkı (tevhidi) benimseyip şahitlik etmelerine izin verdiği kimseler
    Zuhruf Sûresi, 43/86.
    Allah’ın kendilerinden hoşnut olup, şefaat için yetki verdiği kimseler
    Enbiyâ Sûresi, 21/28.
    Şefaat Etmesine İzin Verilen Kimseler
    1. Rahmet ve Şefkat Abidesi Olan Son Peygamber Hz. Muhammed (sas)
    İsrâ Sûresi, 17/79; Duhâ Sûresi, 93/5
    2. Âdem’den Hz. İsa’ya Kadar Gelen Tüm Peygamberler
    Tevbe Sûresi, 9/103; Yûsuf Sûresi, 12/97-98; İbrâhîm Sûresi, 14/41; Meryem Sûresi, 19/47; Tâhâ Sûresi, 20/109; Zuhruf Sûresi, 43/86
    3. Allah’ın seçip kendilerini şereflendirdiği bazı melekler
    Enbiyâ Sûresi, 21/26-28; Mü’min Sûresi, 40/7; Şûrâ Sûresi, 42/5; Necm Sûresi, 53/26.
    4. Allah’ın seçip kendilerini şereflendirdiği bazı Sâlih Mü’minler
    Meryem Sûresi, 19/87; Zuhruf Sûresi, 43/86; Tâhâ Sûresi, 20/109.
    Bu salih müminlerin kimler olduğunu Hz. Peygamber (sas) bazı hadislerde bizlere beyan eder. Bunlar, Şehitler, Salihler, (Âlimler) Muttaki Müminler, Hafızlar, Mü’minlerin buluğa ermeden ölmüş çocuklarıdır.
    Nasıl anlaşılmalı şefaat meselesi?
    Şefaat asla Allah’a rağmen ortaya konacak bir amel değil, Allah’ın izni, rızası ve hoşnutluğu ile takdim edilecek bir ilahî bahşiştir.
    Şefaat asla bir torpil değil, Allah’ın mümin kullarına büyük bir ikramıdır.
    Şefaat asla bir adam kayırıcılık değil, Allah’ın mümin kullarına büyük bir mükâfatıdır.
    Şefaat asla insanın emek ve çabasını görmemezlikten gelmek değil, bunları dikkate alarak Allah’ın mümin kullarına rahmetini tecelli ettirmesidir.
    Şefaat asla sadece bazı mensubiyetlere verilmiş bir ödül değil, kulun gayret ve azmini takdir etme adına Allah’ın mağfiretinin bir izharıdır.
    “Her peygamberin müstecâb (Allah’ın kabul edeceği) bir duası vardır. Her peygamber o duayı yapmada acele etti. Ben ise bu duamı kıyamet gününde, ümmetime şefaat olarak kullanmak üzere sakladım. Bu şefaatim, inşaallah ümmetimden şirk koşmadan ölenlere ulaşacaktır.” (Buhârî, De‘avât, 1; Müslim, Îmân, 338)
    “Şüphesiz şefaatim, kıyamet gününde ümmetimden büyük günah sahipleri içindir.” buyurmuştur. (Tirmizî, Sıfatü’l-Kıyâme, 11; İbn Mâce, Zühd, 37; Ebû Dâvûd, Sünnet, 20)
    “Ben kıyamet gününde Âdemoğullarının efendisi, yerin yarılmasıyla kabirden ilk çıkacak olan, ilk şefaat isteyen ve kendisine ilk olarak şefaat hakkı verilen olacağım.” (Müslim, Fezâil, 3; Tirmizî, Menâkıb, 1)
    “İnsanlar kıyamet günü diriltilirler. Ben ve ümmetim bir tepe üzerinde bulunuruz. Rabbim bana yeşil bir cübbe giydirir. Sonra bana şefaat izni verilir, ben de Allah’ın dilediği kadar niyazda bulunurum. İşte benim elde ettiğim o makam, Makâm-ı Mahmûd’dur. ” (Hâkim, el-Müstedrek, 2/363)
    Şefaat beş şekilde olacaktır:
    1. Mahşer yerinde, mahşerin sıkıntılarından kurtulmak ve hesabın başlaması için
    2. Bazı müminleri hesapsız cennete koymak için
    3. Azabı hak edenlerin bağışlanması için
    4. Günahkârların cehennemden çıkarılması için
    5. Cennetliklerin derecelerinin yükseltilmesi için

    • @agdbasaksehir6136
      @agdbasaksehir6136 5 ปีที่แล้ว

      abd. Selamün aleyküm bu notların çıktısını nasıl alabilirim

    • @sunayldrm1534
      @sunayldrm1534 4 ปีที่แล้ว

      Allah razı olsun

    • @osmanertugrul4851
      @osmanertugrul4851 4 ปีที่แล้ว +1

      Eyvallah kardeşim

    • @alpergulec175
      @alpergulec175 2 ปีที่แล้ว

      Allah Resûlü (sallallahu aleyhi ve sellem), bir gün hutbede kâfirlerin âkıbetini bildiren: “Doğrusu kim Rabbine kıyamette suçlu olarak gelirse onun yeri Cehennem’dir. Orada ne ölür kurtulur, ne de hayatı hayat sayılır.” (Tâhâ Sûresi, 20/74) âyetine gelince şöyle buyurmuştur: “Hakkıyla Cehennemlik olan kimselere gelince: Şüphesiz ki onlar Cehennem’de ne ölürler, ne de dirilirler. Lâkin bir takım insanlar vardır ki, günahları (yahut) hataları sebebiyle kendilerine ateş isabet etmiş ve onları adamakıllı öldürmüştür. (yani çok ızdırap vermiştir) Nihayet (yanıp) kömür oldukları zaman (onlar hakkında) şefaate izin verilecek. Ve takım takım getirilerek Cennet nehirlerine dağıtılacaklar. Sonra: (Cennetliklere hitaben) “Ey Cennetlikler! Şunların üzerine su serpin.” denilecek, bu sûretle sel kalıntısında ot biter gibi bitecekler.” (Müslim, Îmân, 306; Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 3/11)
      Bütün şefaatçilerin şefaatinden sonra Cehennem’de mü’minlerden sadece imandan başka hayırlı hiçbir ameli bulunmayan kimseler kalır. Bunun üzerine kullarına karşı çok şefkatli ve merhametli olan yüce Allah, “Peygamberler şefaat etti! Melekler şefaat etti! Mü’minler de şefaat etti, artık sıra benim şefaatime geldi.” buyurarak onlara merhamet buyurur ve Cehennem’den çıkarıp Cennet’e gönderir. Geride sadece kâfirler kalır. Böylelikle “rahmânın âzatlıları” adı verilen bu grup da Cennet’e girdikten sonra bütün mü’minler Cennet’e girmiş olur. (Buhârî, Tevhîd, 24; Müslim, Îmân, 302)
      Şefaate Vesîle Olan Davranışlar Nelerdir?
      1. Kelime-i Tevhîdi hakkıyla söylemek ve gereğini yerine getirmek
      “Kıyamet gününde şefaatinle en çok kim mutlu olacak?” şeklinde bir soru sorulduğunda “Kıyamet gününde şefaatimle en çok mutlu olacak kişi, samimi olarak ve gönlünden gelerek ‘Lâ ilâhe illallah’ (Allah’tan başka ilâh yoktur) diyen kişidir.” diye cevap vermiştir. (Buhârî, İlim, 33; Rikâk, 51; Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 2/307)
      “Benim şefaatim, Allah’a ortak koşmadan ölenlere Allah’ın izniyle mutlaka ulaşacaktır.” (Tirmizî, De‘avât, 130)
      2. Kur’an-ı Kerim ile irtibatı güçlü tutmak, onun gölgesinde yürümek
      “Kur’ân okuyun, çünkü Kur’ân, kıyamette okuyanlara şefaatçi olarak gelecektir.” (Müslim, Misâfirûn, 252; Tirmizî, Fezâilü’l-Kur’ân, 18)
      3. Namazın en büyük şiarı olan ezana hürmet göstermek ve onun çağrısına kulak vermek
      “Kim ezanı işittiği zaman ezan duasını okursa ‘Ey şu eksiksiz davetin ve kılınacak namazın Rabbi olan Allah’ım! Muhammed’e (bizim kurtuluşumuz için) vesîleyi ve fazîleti ver. Onu, kendisine vaadettiğin övülmüş makama (makâm-ı mahmûd) ulaştır.’ diye dua ederse, kıyamet gününde o kimseye şefaatim vâcip olur.” (Buhârî, Ezân, 8; Ebû Dâvûd, Salât, 37)
      4. Kişinin vefatının ardından hayırla yâd etmek ve gönülden cenaze namazına iştirak etmek
      5. Resulullah’a (sas) saygı ve sevgide kusur etmemek, O’nun adını her daim en güzel dualar ve temennilerle anmak
      Şefaatten Kimler Mahrum Kalacak?
      Kâfirler
      Allah’a şirk koşanlar
      İnsanlara zülmedenler ve adaleti yok edip kaldıranlar
      İnsanları aldatan ve kul hakkına riâyet etmeyenler
      İnsanların itikatlarını ve inançlarını bozan bidatçiler
      Ebû Hüreyre (ra) bir gün Peygamber efendimize sordu: “Kıyâmet günü şefâate kavuşacaklar kimlerdir yâ Resûlallah?” Peygamber efendimiz buyurdu ki: “Ey Ebû Hüreyre! Senin hadise karşı çok istekli olduğunu bildiğim için, hiç kimsenin senden önce bu suali bana sormayacağını biliyordum. Kıyâmet günü benim şefaatime kavuşacak olan kimse, hulûs-i kalb ile “Lâ ilâhe illallah” diyen kimse olacaktır.” (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 2/307)
      Cabir b. Abdullah diyor ki: “Resulullah (sas) buyurdular ki: ‘Adamın biri Cennet’i hak eder ve Cennet’e gider. Bir müddet sonra çok sevdiği bir arkadaşı vardır, o aklına gelir ve onu aramaya başlar. Sonra öğrenir ki o arkadaşı Cehennem’dedir. Bunun üzerine Rabbine yalvarır, o arkadaşı için şefaatçi olmak ister, Allah da onun bu talebini kabul eder ve arkadaşını Cehennem’den çıkarır ve Cennet’e gönderir. Bunu gören diğer Cehennem sakinleri, keşke biz de böyle bir arkadaş edinseydik, “Bizim ne bir şefaatçimiz, ne de bir dostumuz vardır.” derler

  • @gungord7522
    @gungord7522 2 ปีที่แล้ว

    Emeği geçen herkesten Allah razı olsun

  • @hurriyetkorumaz5006
    @hurriyetkorumaz5006 ปีที่แล้ว

    Rabbimiz o kutlu Peygamberin (sav) şefaatine mazhar eylesin bizleri inşallah ❤

  • @jaledarakc7148
    @jaledarakc7148 4 ปีที่แล้ว +4

    Hay Mevlam razı olsun. ALLAHIM başta peygamberimizin SAV. meleklerin, diğer peygamberlerin ve şefaat etme hakkı verilen bütün güzel insanların şefaatlerine hepimizi nail eylesin İnşaAllah

  • @bilalkaymaz9924
    @bilalkaymaz9924 4 ปีที่แล้ว +2

    Bakara 123.Ayet: وَاتَّقُوا يَوْماً لَا تَجْز۪ي نَفْسٌ عَنْ نَفْسٍ شَيْـٔاً وَلَا يُقْبَلُ مِنْهَا عَدْلٌ وَلَا تَنْفَعُهَا شَفَاعَةٌ وَلَا هُمْ يُنْصَرُونَ
    Ve bir günden sakının ki, o günde hiç kimse başkası namına bir şey ödeyemez, kimseden fidye kabul edilmez, hiç kimseye şefaat fayda vermez. Onlar hiçbir yardım da görmezler.

  • @eminkaradag3437
    @eminkaradag3437 3 ปีที่แล้ว +1

    Allah sizlerden ebeden razı olsun kardeşlerim Kur’an‘ın kelimelerini müfessir i azam
    rehberi Ekmel olan aleyhisselâmtu vesselam‘ın nuruyla ve
    Ashâb-ı kirama ders verdiği izahlar ile açıkladınızdan dolayı
    Cenabı hak sizleri Kuran’ın şefatına mazhar eylesin

  • @fatmaguc1597
    @fatmaguc1597 3 ปีที่แล้ว +2

    Rabbim sizden razı olsun hocam Sizi Rasullahin şefaatine nail eylesin cennettede komşu eylesin

  • @fevzitanoglu3717
    @fevzitanoglu3717 3 ปีที่แล้ว +1

    Allah razi olsun Sayin Hocam. Rabbim dogru anlamayi yasamayi anlatmayi ve yasatmayi hepimize insaAllah nasio etsin..
    InsaAllah bir gun gelecek, Muhammed Hocamin dedigi gibi gunes batidan dogacak, ezan her yerde okunacak. Rabbim bizlere sokakta yururken insaAllah ezan sesini duymayi nasip etsin. Rabbim bizleri soyumuzu vesile kilsin..

  • @leylakonak2436
    @leylakonak2436 3 ปีที่แล้ว +1

    Allah razı olsun değerli hocam çok istifade ediyorum

  • @evvahe7162
    @evvahe7162 3 ปีที่แล้ว +1

    La İlahe illallah Muhammedin Resullah

  • @zeynepzeynep6363
    @zeynepzeynep6363 3 ปีที่แล้ว +1

    Allah cc razı olsun hocam

  • @belginbeton2335
    @belginbeton2335 4 ปีที่แล้ว +3

    Rabbim ebediyyen razı olsun

  • @laedri9155
    @laedri9155 3 ปีที่แล้ว

    Allah ebeden razı olsun sizden

  • @aydngurses6619
    @aydngurses6619 2 ปีที่แล้ว +1

    Selamünaleyküm Allah Allah razı olsun Denizli Buldan‘dan sevgiler

  • @kendinioku0571
    @kendinioku0571 3 ปีที่แล้ว +3

    Allah razı olsun değerli hocam...

  • @evvahe7162
    @evvahe7162 3 ปีที่แล้ว +1

    Yolunuz açık olsun Kardeşim 🌹 🌹 🌹

  • @safureyavuz8315
    @safureyavuz8315 4 ปีที่แล้ว +5

    Amin amin amin Allah'ım senden anandan atandan hocandan ebeden razı olsun Hocam

  • @bayramaras6777
    @bayramaras6777 3 ปีที่แล้ว +1

    Allah razı olsun hocam. ❤️ 🙋‍♂️

  • @ezgiarslan2166
    @ezgiarslan2166 4 ปีที่แล้ว +2

    Allah razı olsun inşaallah 🌹

  • @ssssss-oh9ou
    @ssssss-oh9ou 4 ปีที่แล้ว +3

    Rabbim razı olsun hocam 🌹🌼🌹🌼

  • @aysebayram8358
    @aysebayram8358 4 ปีที่แล้ว +2

    Allah razi olsun hocam

  • @vera9742
    @vera9742 3 ปีที่แล้ว +3

    Allah ebeden razı olsun sizlerden ve bizlerden Allah Ümmet i Muhammed e güç kuvvet versin inşallah İslami bir şuurla ayağa kalkabilmeyi nasip eylesin inşallah Amin Velhamdülillahi Rabbil Alemin 🌿

  • @minesalum1649
    @minesalum1649 4 ปีที่แล้ว +1

    ALLAH razı olsun hocam sizden

  • @gulaykaraarslan7726
    @gulaykaraarslan7726 4 ปีที่แล้ว +1

    Allah razı olsun inşaallah hocam Allah duası kabul olanlardan eylesin inşaallah

  • @melahatuslu282
    @melahatuslu282 ปีที่แล้ว

    Allah peygamber ebeden razı olsun

  • @bilalkaymaz9924
    @bilalkaymaz9924 4 ปีที่แล้ว +3

    Zümer 44.Ayet: قُلْ لِلّٰهِ الشَّفَاعَةُ جَم۪يعاًۜ لَهُ مُلْكُ السَّمٰوَاتِ وَالْاَرْضِۜ ثُمَّ اِلَيْهِ تُرْجَعُونَ
    De ki: Bütün şefâat Allah´ındır. Göklerin ve yerin hükümranlığı O´nundur. Sonra O´na döndürüleceksiniz.

  • @zeynephuseyin2716
    @zeynephuseyin2716 4 ปีที่แล้ว +2

    Allah razı olsun hocam

  • @yasarberk2052
    @yasarberk2052 6 ปีที่แล้ว +3

    Yuce Rabbim Ebeden Daima Razi Olsun Degerli saygideger Hocam

  • @ugurak3190
    @ugurak3190 3 ปีที่แล้ว +1

    Allahım bizleri de şefaate masar kıl

  • @bayramaras6777
    @bayramaras6777 3 ปีที่แล้ว +1

    Allah razı olsun hocam bizi aydınlattınız. ❤️ 🙋‍♂️

  • @o.develi1988
    @o.develi1988 4 ปีที่แล้ว +1

    Allah razı olsun...

  • @abdusselamalnc7458
    @abdusselamalnc7458 2 ปีที่แล้ว

    Şefaat torpil deyildir şefaat tümüyle Allaha Aittir

  • @Meryem2024Nrw
    @Meryem2024Nrw 3 วันที่ผ่านมา

    Allah razi olsun.

  • @acelmeli
    @acelmeli 6 ปีที่แล้ว +4

    Allâh sizden ebediyyen razı olsun hocam!

  • @yasarberk2052
    @yasarberk2052 7 ปีที่แล้ว +5

    Yuce Rabbim Ebeden Daima Razi olsun Insallah Kendini Bilmezlere Hidayet Nasib etsin Degerli Hocam

  • @umranaydogan2009
    @umranaydogan2009 3 หลายเดือนก่อน

    Amin inşaallah kıymetli hocam ben

  • @gravurlasercomonur7092
    @gravurlasercomonur7092 5 ปีที่แล้ว +3

    Allah razı olsun hepinizden

  • @hayrigultekin9181
    @hayrigultekin9181 3 ปีที่แล้ว +1

    Hocam inşAllah cennette Bizide hatırlayacak, Şefaat edecek dostlarımız ve arkadaşlarımız olur. 🤲

  • @elifcivan4399
    @elifcivan4399 5 ปีที่แล้ว +3

    Allah razı olsun 🌹🌹🌹

  • @melekapacik8840
    @melekapacik8840 3 ปีที่แล้ว +1

    Allah razi cok kiymetli notlar cikardim

  • @bilalkaymaz9924
    @bilalkaymaz9924 4 ปีที่แล้ว +3

    “Ey Resulullah’ın kızı Fatıma! Sen de kendini Allah’tan satın almaya çalış; zira senin için de bir şey yapamam.”
    bk. Buharî, Vesâyâ 11; Tefsir (26) 2; Müslim, İman 348-352.

    • @halilturker4841
      @halilturker4841 5 หลายเดือนก่อน

      Namaz kılması icin söylemiş safaat yok demek peyganber yok demektir kuran bütün olarak ele alınır işine geleni almakla olmaz Allah izin verdikleri safaat edecek varsa ne yapacaksın islamı yasak istemeyenler kuruntusu

  • @aslaytekin7594
    @aslaytekin7594 7 ปีที่แล้ว +7

    Allah sizden ebeden razı olsun inşallah.

  • @huseyinocal4501
    @huseyinocal4501 6 ปีที่แล้ว +3

    RABBİM SİZDEN RAZI OLSUN COK DEĞERLİ HOCAM.

  • @abdusselamalnc7458
    @abdusselamalnc7458 2 ปีที่แล้ว

    Allah azzevecellenin razı olan kişilere ancak Şefaat edilecek

  • @hamzabilal158
    @hamzabilal158 7 ปีที่แล้ว +1

    Allah razı olsun hocam , Rabbim hepimizi efendimiz Hz.Muhammed ( s.a.v ) in şefaatına nail eylesin inşaallah ...

    • @zeyneparabac9434
      @zeyneparabac9434 5 ปีที่แล้ว +1

      ALLAH RAZI OLSUN inşallah hocam sizi dilemen uyumuyorum yutupan kulaklikla uyuyorum rabbime emanet ol selam-aleyküm duadan duadan unutma fakiri hayırlı cumalar

  • @abd.8952
    @abd.8952 5 ปีที่แล้ว +14

    Dersten cümleler 2/siyertv.com
    Allah Resûlü (sallallahu aleyhi ve sellem), bir gün hutbede kâfirlerin âkıbetini bildiren: “Doğrusu kim Rabbine kıyamette suçlu olarak gelirse onun yeri Cehennem’dir. Orada ne ölür kurtulur, ne de hayatı hayat sayılır.” (Tâhâ Sûresi, 20/74) âyetine gelince şöyle buyurmuştur: “Hakkıyla Cehennemlik olan kimselere gelince: Şüphesiz ki onlar Cehennem’de ne ölürler, ne de dirilirler. Lâkin bir takım insanlar vardır ki, günahları (yahut) hataları sebebiyle kendilerine ateş isabet etmiş ve onları adamakıllı öldürmüştür. (yani çok ızdırap vermiştir) Nihayet (yanıp) kömür oldukları zaman (onlar hakkında) şefaate izin verilecek. Ve takım takım getirilerek Cennet nehirlerine dağıtılacaklar. Sonra: (Cennetliklere hitaben) “Ey Cennetlikler! Şunların üzerine su serpin.” denilecek, bu sûretle sel kalıntısında ot biter gibi bitecekler.” (Müslim, Îmân, 306; Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 3/11)
    Bütün şefaatçilerin şefaatinden sonra Cehennem’de mü’minlerden sadece imandan başka hayırlı hiçbir ameli bulunmayan kimseler kalır. Bunun üzerine kullarına karşı çok şefkatli ve merhametli olan yüce Allah, “Peygamberler şefaat etti! Melekler şefaat etti! Mü’minler de şefaat etti, artık sıra benim şefaatime geldi.” buyurarak onlara merhamet buyurur ve Cehennem’den çıkarıp Cennet’e gönderir. Geride sadece kâfirler kalır. Böylelikle “rahmânın âzatlıları” adı verilen bu grup da Cennet’e girdikten sonra bütün mü’minler Cennet’e girmiş olur. (Buhârî, Tevhîd, 24; Müslim, Îmân, 302)
    Şefaate Vesîle Olan Davranışlar Nelerdir?
    1. Kelime-i Tevhîdi hakkıyla söylemek ve gereğini yerine getirmek
    “Kıyamet gününde şefaatinle en çok kim mutlu olacak?” şeklinde bir soru sorulduğunda “Kıyamet gününde şefaatimle en çok mutlu olacak kişi, samimi olarak ve gönlünden gelerek ‘Lâ ilâhe illallah’ (Allah’tan başka ilâh yoktur) diyen kişidir.” diye cevap vermiştir. (Buhârî, İlim, 33; Rikâk, 51; Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 2/307)
    “Benim şefaatim, Allah’a ortak koşmadan ölenlere Allah’ın izniyle mutlaka ulaşacaktır.” (Tirmizî, De‘avât, 130)
    2. Kur’an-ı Kerim ile irtibatı güçlü tutmak, onun gölgesinde yürümek
    “Kur’ân okuyun, çünkü Kur’ân, kıyamette okuyanlara şefaatçi olarak gelecektir.” (Müslim, Misâfirûn, 252; Tirmizî, Fezâilü’l-Kur’ân, 18)
    3. Namazın en büyük şiarı olan ezana hürmet göstermek ve onun çağrısına kulak vermek
    “Kim ezanı işittiği zaman ezan duasını okursa ‘Ey şu eksiksiz davetin ve kılınacak namazın Rabbi olan Allah’ım! Muhammed’e (bizim kurtuluşumuz için) vesîleyi ve fazîleti ver. Onu, kendisine vaadettiğin övülmüş makama (makâm-ı mahmûd) ulaştır.’ diye dua ederse, kıyamet gününde o kimseye şefaatim vâcip olur.” (Buhârî, Ezân, 8; Ebû Dâvûd, Salât, 37)
    4. Kişinin vefatının ardından hayırla yâd etmek ve gönülden cenaze namazına iştirak etmek
    5. Resulullah’a (sas) saygı ve sevgide kusur etmemek, O’nun adını her daim en güzel dualar ve temennilerle anmak
    Şefaatten Kimler Mahrum Kalacak?
    Kâfirler
    Allah’a şirk koşanlar
    İnsanlara zülmedenler ve adaleti yok edip kaldıranlar
    İnsanları aldatan ve kul hakkına riâyet etmeyenler
    İnsanların itikatlarını ve inançlarını bozan bidatçiler
    Ebû Hüreyre (ra) bir gün Peygamber efendimize sordu: “Kıyâmet günü şefâate kavuşacaklar kimlerdir yâ Resûlallah?” Peygamber efendimiz buyurdu ki: “Ey Ebû Hüreyre! Senin hadise karşı çok istekli olduğunu bildiğim için, hiç kimsenin senden önce bu suali bana sormayacağını biliyordum. Kıyâmet günü benim şefaatime kavuşacak olan kimse, hulûs-i kalb ile “Lâ ilâhe illallah” diyen kimse olacaktır.” (Ahmed b. Hanbel, el-Müsned, 2/307)
    Cabir b. Abdullah diyor ki: “Resulullah (sas) buyurdular ki: ‘Adamın biri Cennet’i hak eder ve Cennet’e gider. Bir müddet sonra çok sevdiği bir arkadaşı vardır, o aklına gelir ve onu aramaya başlar. Sonra öğrenir ki o arkadaşı Cehennem’dedir. Bunun üzerine Rabbine yalvarır, o arkadaşı için şefaatçi olmak ister, Allah da onun bu talebini kabul eder ve arkadaşını Cehennem’den çıkarır ve Cennet’e gönderir. Bunu gören diğer Cehennem sakinleri, keşke biz de böyle bir arkadaş edinseydik, “Bizim ne bir şefaatçimiz, ne de bir dostumuz vardır.” derler.” (İmam Beğavi, Tefsirü’l-Beğavi, 6/120; Vehbe Zuhayli, Tefsirü’l-Münir, 10/165)

  • @esmademirtas2010
    @esmademirtas2010 7 ปีที่แล้ว +4

    Allah razı olsun

  • @bernabayrakdar1619
    @bernabayrakdar1619 4 ปีที่แล้ว +1

    🌿

  • @hanimefendii123
    @hanimefendii123 2 ปีที่แล้ว +1

    😇

  • @merveturan9462
    @merveturan9462 4 ปีที่แล้ว +1

    🌹

  • @ezgiarslan2166
    @ezgiarslan2166 4 ปีที่แล้ว +1

    🥀🥀

  • @abdusselamalnc7458
    @abdusselamalnc7458 2 ปีที่แล้ว

    O müminler Allaha iman eder Tağutları Red Ederler.

  • @sedadursun9901
    @sedadursun9901 2 ปีที่แล้ว

    Bu öteki hayat videolarının jeneriğini kim yaptıysa çok güzel olmuş sırf onu izlemek için bikaç kez başa sarıyorum jfjfjdd

  • @hulyayanar2882
    @hulyayanar2882 4 ปีที่แล้ว +1

    💕

  • @abdusselamalnc7458
    @abdusselamalnc7458 2 ปีที่แล้ว

    Şefaat Akidevi Bir meseledir

  • @bortachina
    @bortachina 4 ปีที่แล้ว +1

    16:03

  • @hasanmaya2015
    @hasanmaya2015 3 ปีที่แล้ว +1

    Şefaat ya rasulullah demek ona dua etmektir şirktir . Bu dua Allaha yapılmalıdır ( Allahım beni resulünün şefaatine nail eyle) amin Bu konuya kurandan cevaplar verilebilir. “İzni olmadan O’nun huzurunda kim şefaat edebilir?” (Bakara, 255)
    “Onun izni olmadan hiçbir şefaatçi şefaat edemez” (Yûnus, 3)
    “Rahmân nezdinde söz ve izin alandan başka hiçbirinin şefaate gücü yetmeyecektir” (Meryem, 87)
    “Allah’ın huzurunda kendisinin izin verdiği kimselerden başkasının şefâati fayda vermez” (Sebe’, 23)
    “O gün Rahmân’ın izin verdiği ve sözünden hoşlandığından başkasının şefaati fayda vermez” (Tâ-hâ, 109)
    “Göklerde nice melekler var ki onların şefaatleri, Allah’ın, dilediği ve râzı olduğu kimse için izin vermesi hâricinde bir işe yaramaz.”(en-Necm, 26)
    “Artık şefaatçilerin şefaati onlara fayda vermez.” (el-Müddessir, 48)
    “Kim bir iyiliğe aracılık yaparsa, iyiliğin sevabından ona pay vardır.” (Nisâ sûresi 85)..

  • @bortachina
    @bortachina 4 ปีที่แล้ว +1

    55:27

  • @mezidegunes9181
    @mezidegunes9181 5 หลายเดือนก่อน

    Hocam ahirette kimlere şefaat edilicek

  • @abdusselamalnc7458
    @abdusselamalnc7458 2 ปีที่แล้ว

    Tağutlar red edilmediği Müddetçe kişi müslüman olamaz

  • @ahmetkll6504
    @ahmetkll6504 5 ปีที่แล้ว

    siyer derslerinin sıralamasını düzgün yazarsanız çok seviniriz.mesela 17. ci ders yazarsak karşımıza üç dört tane ayrı ders çıkıyor.

  • @abdusselamalnc7458
    @abdusselamalnc7458 2 ปีที่แล้ว

    Tevhid Dinin Aslıdır Abdesti Bozan şeyler olduğu gibi Lailaheillallah da bozan Şeyler vardır.

  • @МарьямБадрудинова-п6р
    @МарьямБадрудинова-п6р ปีที่แล้ว +1

    То что он расказывает русским переводом делай, или аварским ещё лучше будет..

  • @mehmetrustuakyldz
    @mehmetrustuakyldz 4 หลายเดือนก่อน

    (Haşa) elçiler,melekler,şehitler,alimler allahtan daha merhametli öyle mi.? Allah’ın cehenneme gideceğini kesinleştirmiş birinin,bir kulun,yaratılmışın araya girmesi ile af okunacak öyle mi.? Zaten cennetlikse şefaat gerek kalmaz mantıken. Ama siz de mantık olmadığı için,sorun yok,her hurafeye iman edebilirsiniz. Onca sene oku oku ama hepsi çöp olsun. “Şefaat sadece Allah’tandır” bunu aksini iddia eden ayeti inkar eder,müşrikler gibi allahtan başkasından şefaat bekler. Ayetleri eğip bükerek milleti müşrik ettiniz.

  • @muratavc7726
    @muratavc7726 4 ปีที่แล้ว +2

    Allah razı olsun hocam

  • @abd.8952
    @abd.8952 5 ปีที่แล้ว +1

    Rabbim razı olsun

  • @mustafabaltr
    @mustafabaltr 3 ปีที่แล้ว +1

    🌹

  • @Alemdarx66
    @Alemdarx66 7 หลายเดือนก่อน

  • @Birmuminn
    @Birmuminn 4 ปีที่แล้ว +2

    Allah'ım razı olsun

  • @alikemalkucuk8253
    @alikemalkucuk8253 4 ปีที่แล้ว +1

    Allah razı olsun

  • @seheryldz9321
    @seheryldz9321 2 ปีที่แล้ว +1

    🌹

  • @kevsercumen8810
    @kevsercumen8810 2 หลายเดือนก่อน

  • @gulcinmete7361
    @gulcinmete7361 4 ปีที่แล้ว +1

    Allah razı olsun

  • @YeterBulut-n6n
    @YeterBulut-n6n 4 หลายเดือนก่อน

    Allah razı olsun hocam

  • @sevaldalgal8065
    @sevaldalgal8065 4 ปีที่แล้ว +1

    Allah razı olsun

  • @ishakbaba5473
    @ishakbaba5473 7 หลายเดือนก่อน

    ALLAH razı olsun hocam.

  • @aysesnmz828
    @aysesnmz828 4 ปีที่แล้ว +1

    ALLAH razı olsun

  • @ayseyldz7092
    @ayseyldz7092 3 ปีที่แล้ว +1

    Allah razı olsun

  • @zehradurukan5750
    @zehradurukan5750 3 ปีที่แล้ว +2

    Allah ebeden razı olsun

  • @Diyarbekirli21
    @Diyarbekirli21 3 ปีที่แล้ว +1

    Allah razı olsun

  • @zuleyhaalp2401
    @zuleyhaalp2401 ปีที่แล้ว

    Allah razı olsun