مسجد شیخ لطف الله: مسجد سلطنتی شاه عباس صفوی

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 12 ก.ย. 2024
  • مسجد شیخ لطف الله اصفهان مسجدی تاریخی است که در ضلع شرقی میدان نقش جهان اصفهان و دقیقا روبروی کاخ عالی قاپو واقع شده است و به دستور شاه عباس صفوی برای استفاده خاندان سلطنتی ساخته شد. نمای داخلی گنبد شیخ لطف الله و همچنین محراب زیبای این مسجد یکی از زیباترین کاشیکاری های دنیا را دارد.
    این مسجد شاهکاری از معماری و کاشی‌کاری قرن یازدهم هجری است که توسط استاد محمدرضا اصفهانی از معماران نامدار آن دوران در مدت هجده سال ساخته شده‌است.
    به توصیه آرتور پوپ، در میانه سال‌های دهه ۱۹۲۰، رضاشاه دستور بازسازی و مرمت کلی مسجد شیخ لطف‌الله را داد.
    طرح مسجد شیخ لطف‌الله در زمانی که نقشه چهار باغ و باغ هزارجریب به مرحله اجراء درآمد ریخته شد و در دورانی که معماری صفویه به شکوفایی رسیده بود مورد بهره‌برداری قرار گرفت. ساخت این مسجد در نیمه اول قرن یازده هجری، در سال ۱۰۱۱ هجری قمری (۱۶۰۲ میلادی) و به فرمان شاه عباس اول آغاز شد و در سال ۱۰۲۸ هجری قمری (۱۶۱۹ میلادی) به پایان رسید. ساخت این مسجد هجده سال به طول انجامید.
    گفته می‌شود معمار این مسجد استاد محمدرضا اصفهانی، پسر استاد حسین بنا اصفهانی بوده‌است. این مسجد بر خرابه‌های مسجدی که قبلاً در آن محل بوده ساخته شد. مسجد شیخ لطف‌الله به نام یکی از علمای بزرگ عصر صفوی به نام شیخ لطف‌الله جبل‌عاملی، نامیده شده‌است. شیخ لطف‌الله یکی از علمای بزرگ دوره صفوی بود. وی از اهالی جبل عامل لبنان بود که مانند شیخ بهایی و برخی علمای دیگر توسط شاه عباس از لبنان به ایران مهاجرت نموده و ابتدا در مشهد و قزوین و پس از آن در اصفهان ساکن شد. از آنجا که حکومت صفوی، حکومتی مذهبی بود و به اسلام و به خصوص مذهب تشیع بسیار بها می‌داد، علمای آن را نیز تکریم می‌کرد. از سوی دیگر شیخ لطف‌الله پدر زن شاه عباس بود. از این رو در محل زندگی شیخ، مسجد و مدرسه‌ای به نام او ساخته شد که در این محل به تدریس دروس فقهی و جلسات دینی اشتغال داشت. شیخ بنا به استفتای خود که برگزاری نماز جمعه در غیاب امام دوازدهم شیعیان، مجاز می‌شمرد، به اقامه نماز جمعه در این مسجد می‌پرداخت و مقلدانش نیز به او اقتدا می‌نمودند.
    سر در معرق آن تا پایان سال ۱۰۱۱ قمری هجری ساخته و پرداخته شده و اتمام ساختمان و تزئینات آن در سال ۱۰۲۸ هجری قمری بوده‌است. کتیبه سر در آن به خط ثلث علیرضا عباسی و مورخ به سال ۱۰۱۲ هجری است، معمار و بنای مسجد استاد محمدرضا اصفهانی بوده‌است که نام او در داخل محراب زیبای مسجد در دو لوحه کوچک به این شرح ذکرشده عمل فقیر حقیر محتاج برحمت خدا محمدرضا بن استاد حسین بنا اصفهانی ۱۰۲۸ خطوط و کتیبه‌های داخل مسجد کار علیرضا عباسی خطاط بسیار مشهور زمان شاه عباس و باقر بنا خوشنویس گمنام آن دوره است که نمونه خط ثلث او با خط علیرضا عباسی برابری می‌کند. داخل و خارج گنبد بی‌مانند این بنا که از زیباترین گنبدهای جهان به‌شمار می‌رود، از کاشی‌های معرّق نفیس پوشیده شده‌است. باستان‌شناسان خارجی عظمت معماری این مسجد را ستوده‌اند. استفاده از نور طبیعی و رنگ‌های زیبا همه و همه از جمله ویژگی‌های چشمگیر این بناست.
    طرح طاووس در گنبد مسجد شیخ لطف الله :
    طاووسی در مرکز داخلی گنبد طراحی شده‌است که پرهای آن به وسیلهٔ نور وارد شده از طاق بالای در ورودی مسجد تکمیل می‌شود.

ความคิดเห็น • 14

  • @soudabehtazh7296
    @soudabehtazh7296 2 ปีที่แล้ว +2

    👍

  • @user-ld2rj7hx7b
    @user-ld2rj7hx7b 9 หลายเดือนก่อน

    عالی

  • @jazbArezoohaBaZohreh
    @jazbArezoohaBaZohreh 2 ปีที่แล้ว +2

    بسیار عالی🌹🌹🌹🌹

  • @persian_boy_2500
    @persian_boy_2500 ปีที่แล้ว

    مرده چقدر شیرین بود خدا حفظش کنه

  • @maryammeftah45
    @maryammeftah45 2 ปีที่แล้ว

    بسيار زيباست🌹

  • @Andreh.T
    @Andreh.T 2 ปีที่แล้ว

    ساختاری شگفت انگیز وساختی از اعماق روح و روان استادی که خود به تکامل رسیده و دیگران را در دیدن عظمت عشق و زیبایی شریک میسازد، چه خوش و بی نیاز است عاشق حقیقی.سپاس فراوان از شما آقای همایون عزیز💐.

    • @DiFezTours
      @DiFezTours  2 ปีที่แล้ว +1

      شما لطف دارین.ممنونم. 🌹🌹🌹

  • @Mazelandy
    @Mazelandy 2 ปีที่แล้ว

    معماری زیبا آدمو مجبور میکنه ساعتها به تماشا بشینه و لذت ببره از این همه زیبایی

    • @DiFezTours
      @DiFezTours  2 ปีที่แล้ว

      بله. واقعا زیباست.

  • @lovein-jeweler
    @lovein-jeweler 2 ปีที่แล้ว

    بسیار زیباست 🌹
    توضیحات جالبی بود 🤩
    «همیشه رو به بالا حرکت کن» 👌
    ممنون از اطلاعات خوبتون 🌺

    • @DiFezTours
      @DiFezTours  2 ปีที่แล้ว

      سپاسگزارم 🌹🌹🌹

  • @gancarzpl
    @gancarzpl 5 หลายเดือนก่อน

    The next movie should be about the ceramic tails used in decorating that and other mosques. Could you please activate the automatic translator in the CC section? Activation of the automatic translator takes less than 1 minute. Maybe 1 minute and 30 seconds.

  • @shafieishafiei-jh1kk
    @shafieishafiei-jh1kk 3 หลายเดือนก่อน

    سلام شماره ایی از این لیدر هست باهاشون هماهنگ کنیم