bu kanalı 3 aydır çok aktif kullanıyorum hem 11 hem tyt konularını dinliyorum sizi erken keşfettiğim için kendime çokkk teşekkür ediyorum başka soru çözüm kanallarında hoca ilk önce sen çöz sonra beni dinle derken soruyu okur tıkanırdım ama şu videoda daha siz okurken cevap veriyorum o kadar ki mutluyum bunu ne kadar çalışsam da sayenizde yapabiliyorum siz öyle güzel bir nimetsiniz ki şu videoların altına yazılan yüzlerce yorumu cidden hak ediyorsunuz şu soruları ağlayarak çözen ben mutluluktan ağlicam az kaldı hakkınızı ne yaparsam ödeyemem ama sözüm olsun size çok güzel mesajlar atacam muhteşemsiniz hocam
Hocam bir videoya 2 tane 2023 tyt fizik sorularını harbi koymuşsunuz gerçekten sınavdan 2 gün önce açıp izlemiştim iyi ki izlemişim. Çok teşekkürler. 2 sorunun da buradan gelmesi bana sure tassarufu sağladı.
1 yıldır çalışıyorum şu konuya 1 yıldır da hala soru kaçırıyorum inanılmaz cidden umarım bir mucize olur da sınavda şunlara benzer bir şey gelir yaparım yok yani almıyo kafam
Size denk gelmek gibisiiii . O kadar iyisiniz ki insanınin oturup dinliyesi geliyor. Sizi dinledikten beri fizik dersine ısınmaya başladım soru videosu daha gelir mii
Hocam 11:56 da bize aydınlanma şiddeti nasıl değişir diye sorsaydı 2. şekildekine nasıl bir yorum yapmalıyız? Bir de hocam E=I/d2 formülünü noktasal ışık kaynağı olanlar için kullanıyoruz ya E=phi/A formülünü daha çok ne için kullanmalıyız?
Hocam cok verimli bir videoydu bu vesile ile sizi kesfettim. Bir sorum olacak. Optik calisirken fasikul kullanmak istiyorum tam ogrenme adina. Okulda hoca da basladi zaten optige kanalinizdaki iceriklerle beraber hallederim diye dusunuyorum. Fasikul olarak hangi yayini tercih etmeliyim sizce? Tesekkur ederim emeginize saglik.
3 ปีที่แล้ว +4
fasikül şeklinde çıkaran yayınları pek bilmiyorum. tsunami yayınları dergi şeklinde çıkarıyor galiba, ona bakabilirsin. karaağaç da fasikül şeklinde, o da olabilir.
17:36 hocam ı/d2 neden paralel ışık demetlerinde kullanamıyoruz yani aradaki mesafe azalıyor sonucta aydınlanmanın artması gerekmiyor mu? Kafam karıstı.
Hocam optikte en anlamadığım kısımlardan biri buydu ve çıkıp tak diye 2019 sorusunu yaptım (hızımı alamayıp renk sorusunu bile çözdüm :)) Nedense bu konuyu kafamda elemiştim bunda hem uzun olması hem yalnız 1 soru çıkması ve bence geçen yılki optik sorusunun zor olması etkiliydi. Denemelerde kulaktan dolma bilgilerle az çok yapıyordum (bu yıl msüdeki gibi kolay sorularda mesela) ama sayenizde 1 ay sonraki sınavda da yapacağıma dair inanç oluştu. 21/21 fizik getireceğim size inşallah.
hocam son soruda 1. öncülü anlayamdım ışık akısı azalırken aydınlanma şiddeti nasıl sabit kalıyor 20:03 son soruyu anlayan açıklayabilir mi
3 ปีที่แล้ว
aydınlanma şiddeti=akı /alan. levha aşağı kaydıkça düzgün çizim yapılırsa perdedeki aydınlık bölgenin küçüldüğü görülür. akı azaldı, alan azaldı, aydınlanma sabit kaldı.
hocam son sorunun ikinci öncülü (21:35) yanlış olmadı mı ben anlayamıyorum perde yukarı çıktığında oluşacak daire küçüldüğünden ışık akısı azalmayacak mi
2 ปีที่แล้ว +1
hayır ışık aynı ışık. perde alttayken düşen ışıkla perde yukarıdayken düşen ışık aynı. ama daha küçük daireye sığıyor. bu da aydınlanma şiddetinin artması demek.
Hocam merhaba bu soru çözümlerindeki soruların pdfini yayınlamak için yayınevinden izniniz var mı? Ona göre yedekleyeyim videoları çok güzel anlatıyorsunuz
Hocam 20:00 ben aydınlanma olayını anlayamadım hocam levha yaklaştığında degismiyorken perde yaklaştığında artıyor sonuç olarak birbirine yaklaşma varken biri artıp diğeri degismiyor... anlayamadım hocam
2 ปีที่แล้ว +1
çünkü biz perdeki aydınlanmayla ilgileniyoruz. perde yaklaşırsa aydınlanma artar, levhayla bir ilgisi yok.
Hocam son sorunun ilk öncülünü fi/A formülünden yaparsak fi azaldığı için aydinlanma şiddeti de azalmaz mı? Birde hocam fi/A formülü sadece paralel ışık kaynakları için mi geçerli bir formül??
Hocam videolarınızı editlerken vayy ve ne güzel anlatmışım yine diyor musunuz flfömcfm demiyorsanız merak etmeyin ben sizin yerinize diyorum her seferinde
Hocam ışık akısının formülünde neden yüzey alanıyla ilgili bir şey yokta sorulari cozerken modellemeye ihtiyac duyuyoruz.Mesela ben soruyu cozerken formule gore çözüyorum ve yanlis oluyo ama modelleme yaptigimda soruyu cozmus oluyorum. Yani isin formulu varken niye boyle oluyo bi mantigi vardir elbet
Düşündüm de sanırım tanımdan kaynaklı, tanımda r yarıçaplı küre için diyor yani standarta uygun olmayan sorular için modelleme yapmalıyız.
ปีที่แล้ว +1
Tanımları doğru öğrenmelisin. Videoda da anlattığım gibi ışık akısı yüzeyle ilgili olmal zorunda değil. Kaynaktan birim zamanda çıkan ışık enerjisinin ölçüsü.
Hocam cevaplarsaniz çok sevinirim. Anlayamadığım bir nokta var: Son soruda mesela 1. öncülde aydınlanma şiddetinin değişmediğini belirttiniz fakat aydınlanma şiddetinin formülü I/rkare ya I azalıp r değişmediğinden azaliyor diyemez miyiz hani ışık şiddeti ışık akisiyla orantiliydi ya akı burada azaldığı için otomatikman ışık şiddeti de azalıp r de(yani k ile o arasi) değişmediginden azalir dememiz gerekmiyor mu açıklayabilir misiniz rica etsem?
3 ปีที่แล้ว +1
I/rkaredeki I, kaynağın ışık şiddeti. bunun azalması için kaynağın değişmesi gerekir. kaynağın akısı da değişmiyor aslında. sadece kaynağın gönderdiği akının perdeye düşen miktarı azalıyor.
Merhabalar... 14.15'te başlayan soruda, X ve Y perdeleri ışık kaynağına yaklaştırıldıkları için, kaynağın noktasal veya düzgün ışık demeti olduğuna bakılmaksızın, her iki perdede de aydınlanma şiddeti (E) artmış olmalıdır. Simülasyonda aynı durum gösterilmiş ve fenerin duvara yaklaşması halinde, duvarın daha parlak olduğu görülmüştü. Perdelerin kaynağa yaklaşması ile kaynakların perdeye yaklaşmasının aynı şey olduğu da bir gerçek ise, sorunun doğru cevabının B şıkkı olması gerekmez mi..? Teşekkürler. Başarılar.
@@zahidekaya4777 Soruyu unutmuştum. Ama genel olarak söylemem gerekirse, gerçek hayat olayları ile bazı fizik soruları ve soruların cevapları uyuşmuyor. Bu da onlardan birisiydi sanırım.
@@zehraaknurbilgen1291 Yeni kampında, birkaç gün sonra, aydınlanma konusunu işleyecek hocamız. Bu hususu o zaman tekrar düşünüp, gerçek hayat uygulamalarından örnekler verir ve tekrar irdeleriz. Şunu söylemekle yetineyim..: Işık kaynağı, eğer doğal değilse, içinde bulunduğumuz ve günlük hayatımızı tükettiğimiz alan içerisinde tam olarak doğrusal sayılmaz ve hızı da beklediğimizin aksine ışık hızına ulaşmayabilir. Tuhaf, ama öyledir... Güneş ışığı ve benzeri doğal kaynaklar ise, kitaptaki bilgiye göre noktasal ışık kaynağı sayılmasa da, özellikle atmosfer yokluğunda noktasal kaynak gibi davranabilir. Esasen, 'her noktadan ve her gözlemci tarafından görülebilen ışın kaynaklarına noktasal ışık kaynağı' denebilir. Sürtünme katsayısının tanımında olduğu gibi, bu konuda da 'aydınlatılan şey' ile 'aydınlanan şey' arasındaki ilgiyi beraber değerlendirmek gerekir. Okul kitapları pek çok konuyu idealize etmek suretiyle yumuşatıp, derinlemesine yorum yapılmasına giden yolu kapatır. O düzeyde böyle olması normal kabul edilebilir. Detaylı okuma için, A.I.Sabra'nın 'Theories of Light-From Descartes to Newton' adlı kitabı okumanızı öneririm. Sanırım Türkçeye çevrilmedi. Ne yazık..!
Hocam son soru 3.öncül aydınlanma siddeti = Fi/Alan burdan Fi arttı ama alan da artti perdedeki o zaman ayd şiddeti sabit kalmaz mi?
3 ปีที่แล้ว
o noktası çevresi dediği için engelden dolayı oluşan dairesel aydınlık alanı değil o noktası çevresindeki soyut alanı düşüneceğiz. kaynak yaklaştıkça o alan küçülür.
hocam ilk çözdüğünüz soruda 3.cü öncül hakkında bir şey soracağım, biz ışık şiddeti için eğer noktasal bir ışık kaynağı söz konusuysa ışık kaynağından uzaklaştıkça ışık şiddeti azalır demiştik ama soruda yaklaştırmak bir şeyi değiştirmedi dediniz. farkı tam anlayamadımda
3 ปีที่แล้ว +2
ışık şiddeti kaynağa bağlı bir kavram kaynak değişmedikçe ışık şiddeti değişmez. soruda yüzeydeki ışık şiddetini soruyor dolayısıyla yüzeydeki akıyı soruyor. akı dediğimiz şey de kaynaktan birim zamanda çıkan ışık enerjisi. kaynak aynı kaynak kalmaya devam ettikçe kürenin içinde nerede olduğunun bir önemi yok. kürenin iç yüzeyine düşen ışık akısı kaynaktan çıkan ışık akısı kadardır.
I ışık enejisinde bir değişiklik yapmadığımız için değişmez(daha kuvvetli bir kaynak falan koymuyoruz) ışık akısı da ekranda tutulan ışık miktari oldugu için degisir yani illa formülle düşünmemelisin
Hocam son sorunun ilk maddesinde aydınlanma neden azalmıyor?Aydınlanma yüzey dik gelen ışık akısıydı.Işık akısı azaldığına göre aydınlanma da azalmaz mı?
Hocam küresel aynaları mala anlatır gibi anlatır mısınız .d
estağfurullah, elimden geldiğince herkesin anlamasına çalışacağım :)
@ 31 beğeni
komik değil
O zmn ben de dinlerim
@@xxxZzzzzz Neden Baykaya güvenim olum tanimion etmiom.
bu kanalı 3 aydır çok aktif kullanıyorum hem 11 hem tyt konularını dinliyorum sizi erken keşfettiğim için kendime çokkk teşekkür ediyorum başka soru çözüm kanallarında hoca ilk önce sen çöz sonra beni dinle derken soruyu okur tıkanırdım ama şu videoda daha siz okurken cevap veriyorum o kadar ki mutluyum bunu ne kadar çalışsam da sayenizde yapabiliyorum siz öyle güzel bir nimetsiniz ki şu videoların altına yazılan yüzlerce yorumu cidden hak ediyorsunuz şu soruları ağlayarak çözen ben mutluluktan ağlicam az kaldı hakkınızı ne yaparsam ödeyemem ama sözüm olsun size çok güzel mesajlar atacam muhteşemsiniz hocam
HİÇBİR ZAMAN FİZİĞİ BÖYLESİNE ANLAMAMIŞTIM.
HOCAM,
“İYİ Kİ MEZUNA KALMIŞIM” DEMEMİN YEGANE SEBEBİSİNİZ.
EMEKLERİNİZE MÜTEŞEKKİRİM🙏🏻
ben teşekkür ederim :)
kazandın mı knka
Hocam bir videoya 2 tane 2023 tyt fizik sorularını harbi koymuşsunuz gerçekten sınavdan 2 gün önce açıp izlemiştim iyi ki izlemişim. Çok teşekkürler. 2 sorunun da buradan gelmesi bana sure tassarufu sağladı.
bende demin çözdüm aynıları çıkmış cidden
hocam size denk geldiğim için çok şanslı hissediyorum kendimi, çok açıklayıcı ve bilgilendirici videolarınız. emeğinize sağlık
Mükemmel sade , aşırı öğretici özgün bir kanal . Emeğinize sağlık 🙏🙏
1 yıldır çalışıyorum şu konuya 1 yıldır da hala soru kaçırıyorum inanılmaz cidden umarım bir mucize olur da sınavda şunlara benzer bir şey gelir yaparım yok yani almıyo kafam
17:40 hocam paralel ışın demetinde ışın sayısı vs. değişmiyor ama yaklaştırdığımız için daha şiddetli aydınlanması gerekmez miydi?
Fizik işte böyle anlatılır .
Çok verimli oluyor .teşekkürler hocam.😁
ben teşekkür ederim :)
Asıl ben teşekkür ederim hocam …🍃🤍🦋🩵🎊⭐️💕🪷🎀🎀✨🌸
Size denk gelmek gibisiiii . O kadar iyisiniz ki insanınin oturup dinliyesi geliyor. Sizi dinledikten beri fizik dersine ısınmaya başladım soru videosu daha gelir mii
Okadar iyi anlatiyorsunuz ki arkadaşlarıma oneremem en iyi fizik anlatan hesap diyebilirim mükemmel anlatım sağolun hocam
kalbinizin güzelliği yüzünüze vurmuş olmalı hocam nur gibi yüüzünüz var
Harika bir soru çözümü olmuş gerçekten. Sağolun hocam 😊
12:36 hocam o parça kürenin 1/8ine denk geliyor
Hocam 11:56 da bize aydınlanma şiddeti nasıl değişir diye sorsaydı 2. şekildekine nasıl bir yorum yapmalıyız? Bir de hocam E=I/d2 formülünü noktasal ışık kaynağı olanlar için kullanıyoruz ya E=phi/A formülünü daha çok ne için kullanmalıyız?
2021 yks sınavına girdim iyi ki özcan hocamı izlemişim ayt fizikte 9 netim varr çok teşekkür ederim hocam emeğiniz çok ❤️❤️
16:38 noktasal icinde kullanamdikki ama fi artar direkt artar dedik
hocam çözdüğünüz sorular çok hoşuma gitti hangi kaynak kitabından aldınız ?Bu arada çok yararlı bir soru çözümüydü teşekkür ederimm :)
Gerçekten muazzam bir dersti emeklerinizden ötürü çok teşekkür ederim:)
Yalnız son soru varta efsoooo bir soruydu bayıldım
Aynen
Son günlerde çok güzel tekrar oluyor, elinize sağlık :)
hocam konuyu detaylı dinliyorum dinlediğim ilk ve tek yer fulluyorum soruları
Hocam cok verimli bir videoydu bu vesile ile sizi kesfettim. Bir sorum olacak. Optik calisirken fasikul kullanmak istiyorum tam ogrenme adina. Okulda hoca da basladi zaten optige kanalinizdaki iceriklerle beraber hallederim diye dusunuyorum. Fasikul olarak hangi yayini tercih etmeliyim sizce? Tesekkur ederim emeginize saglik.
fasikül şeklinde çıkaran yayınları pek bilmiyorum. tsunami yayınları dergi şeklinde çıkarıyor galiba, ona bakabilirsin. karaağaç da fasikül şeklinde, o da olabilir.
@ vakit ayirdiginiz icin tesekkur ederim
Hocayı yeni keşfettim ve iyiki keşfetmişim gerçekten. Teşekkürler hocam muhteşem anlatım
Allah bin keree razı olsun hocam valla yaaaa❤❤
ya resmen aşkla yapıyo işini ancak bu kdr iyi ve anlaşılır olur elinize dilinize emeğinize sağlık hocam iyi ki varsınız ❤️🙏🏻
Hocam çok güzel anlatıyorsunuz fiziği anlamaya basladim sonunda inslaah bu aynalardada devam eder
Bölümlere bakarken denk geldim, iyi çalışmalar :)
var ya gerçekten teşekkürler ya, Allah razı olsun! Emeğinize, anlatımınıza sağlık.. Çokça sağ olun!
17:36 hocam ı/d2 neden paralel ışık demetlerinde kullanamıyoruz yani aradaki mesafe azalıyor sonucta aydınlanmanın artması gerekmiyor mu? Kafam karıstı.
tytden bir gün önce burdayız :)
Yalnız değilsin
Verimliydi sorular iyiydi teşekkürler hocam
Devammmm 🔥
20:14 te engel kaynağa yaklaşırsa ışık qkisi artar k zaman aydınlanma şiddeti artmaz mi ?sadece ı/d2 bakarak niye sabit diyoruz
Hocam çok sağolun videolarınız çok faydalı oluyor.Devamını 4 gözle bekliyorum
Hayırlı bayramlar hocam yeni video atarsınız diye bekledim yazarım diye o yüzden geçe kaldı :)
hayırlı bayramlar :)
denemede bu konuda yanlışım çıktı artık çıkmaz umarım anladığımı düşünüyorum teşekküler
Hocam optikte en anlamadığım kısımlardan biri buydu ve çıkıp tak diye 2019 sorusunu yaptım (hızımı alamayıp renk sorusunu bile çözdüm :)) Nedense bu konuyu kafamda elemiştim bunda hem uzun olması hem yalnız 1 soru çıkması ve bence geçen yılki optik sorusunun zor olması etkiliydi. Denemelerde kulaktan dolma bilgilerle az çok yapıyordum (bu yıl msüdeki gibi kolay sorularda mesela) ama sayenizde 1 ay sonraki sınavda da yapacağıma dair inanç oluştu. 21/21 fizik getireceğim size inşallah.
hadi inşallah :)
Ne kazandiniz
12:22 söylemezse bilemeyiz ki hocam belki 1/8 lik parçası
Allah razı olsun hocam, teşekkürleer
21:10 da perdeyi yatay levhaya değiştirince akı değişmiyor peki yeterince uzaklaştırsak akı değişir mi?Çözdüğüm soruda değişmez dedi ama yeterince uzağa götürsek o noktadan geçen ışığın perdeyi ıskalayacağı noktaya grlir ve akı azalmaz mı hocam?
16:20 niye fi/r2 demedikki o zaman yaklastigi icin r azalir siddet artardıı
"TAMAMEN GEOMETRİ İLE İLGİLİ BİR DURUM 😎 " bu cümle hiçbir fizik hocasına bu kadar yakışmıyor yaaaa 😅
hocam son soruda 1. öncülü anlayamdım ışık akısı azalırken aydınlanma şiddeti nasıl sabit kalıyor 20:03 son soruyu anlayan açıklayabilir mi
aydınlanma şiddeti=akı /alan. levha aşağı kaydıkça düzgün çizim yapılırsa perdedeki aydınlık bölgenin küçüldüğü görülür. akı azaldı, alan azaldı, aydınlanma sabit kaldı.
@ teşekkür ederim hocam
Allah razı olsun.
KONU BİTTİ VE TEKRAR ÖZET DİNLEMEK KONU ANLATIMI DİNLEMEK SIKICI GELDİ BU VİDEO İZLEDİM VE HARİKA ÖZET YAPTIM TÜM KONUYU 😂
Hocam kolay gelsin sınavdan önce 12 fiziği sizinle hallettim diyebilirim çok sağolun . Sayenizde ayt de 2 yanlışım var sadece
çok sevindim, tebrik ederim :)
@ sağolun hocam teşekkür ederim
@@xetz toplam kaç net
@@burak7763 aga fen kisimlari baya iyidi de mat zor oldugu icin kontrol etmedim sadece ayt fende 2 yanlis 1 bos var onu biliyom
@@xetz çok iyi inşallah 20k ya girersin
tiktokta ogrencinizin videosundan görüp geldim başarılar hocam🖤
Hangi video link atar misin
@@beyzaaslan1151 kaydetmemiştimki ya işte bi tane kız çekiyordu videoyu bı tane çocukta öğretmene hayraninizim diyip foto cekiniyordu
çok güzel bir dersti teşekkür ederim ❤
19:12 de hocam ışık akısı azalır dedik ışık akısı azalınca E de azalmaz mıydı ?
teşekkürler özcan hocamm ellerinize sağlık
hocam son sorunun ikinci öncülü (21:35) yanlış olmadı mı ben anlayamıyorum perde yukarı çıktığında oluşacak daire küçüldüğünden ışık akısı azalmayacak mi
hayır ışık aynı ışık. perde alttayken düşen ışıkla perde yukarıdayken düşen ışık aynı. ama daha küçük daireye sığıyor. bu da aydınlanma şiddetinin artması demek.
Hocam merhaba bu soru çözümlerindeki soruların pdfini yayınlamak için yayınevinden izniniz var mı? Ona göre yedekleyeyim videoları çok güzel anlatıyorsunuz
Hocam 20:00 ben aydınlanma olayını anlayamadım hocam levha yaklaştığında degismiyorken perde yaklaştığında artıyor sonuç olarak birbirine yaklaşma varken biri artıp diğeri degismiyor... anlayamadım hocam
çünkü biz perdeki aydınlanmayla ilgileniyoruz. perde yaklaşırsa aydınlanma artar, levhayla bir ilgisi yok.
anladım hocam, teşekkür ediyorum :)
17:14 paralel ışınlar yaklaştığı icin aydinlanma siddeti artmaz mi
Hocam 12:00 da genleşmede açı değişmediği için diğeride sabit kalmayacakmi
Çok güzel ya mükemmel anlatım bu kadar olamaz fizik böyle anlatılır
teşekkürler :)
hocam ne zaman tüm tyt konularını yüklersiniz? sizi bekliyorum bu işi hakkıyla yapıyorsunuz
hocam tesekkurler iyiki varsiniz
Hocam son sorunun ilk öncülünü fi/A formülünden yaparsak fi azaldığı için aydinlanma şiddeti de azalmaz mı? Birde hocam fi/A formülü sadece paralel ışık kaynakları için mi geçerli bir formül??
Bayağı unutmuşum ya güzel bir tekrar oluyor teşekkürler
Hocam siz nesiniz öyle ya harikasınız
Hocam videolarınızı editlerken vayy ve ne güzel anlatmışım yine diyor musunuz flfömcfm demiyorsanız merak etmeyin ben sizin yerinize diyorum her seferinde
😊 teşekkür ederim.
Teşekkür ederim hocam
17:30
Elinize sağlık hocam
Çok teşekkürler değerli hocam
zor... ama halledeceğiz.
Hocam 5:59 daki 2.öncülü tekrar anlatabilir misiniz?
vay be fiziği seviyorum, bugün üniversitede fizik okumayı bile düşündüm 🤧🤧
çook teşekkür ederim hocam
7:28
23:25 bugun denemede çıktı :d
Hocam noktasal ışıkta kare gibi bir yüzeyi yaklastirdigimizda ışık akışı artar dedik bu küre olduğundan esit kabul ediyoruz değili
çok teşekkür ederiim hocam :)
Hocam ışık akısının formülünde neden yüzey alanıyla ilgili bir şey yokta sorulari cozerken modellemeye ihtiyac duyuyoruz.Mesela ben soruyu cozerken formule gore çözüyorum ve yanlis oluyo ama modelleme yaptigimda soruyu cozmus oluyorum. Yani isin formulu varken niye boyle oluyo bi mantigi vardir elbet
Düşündüm de sanırım tanımdan kaynaklı, tanımda r yarıçaplı küre için diyor yani standarta uygun olmayan sorular için modelleme yapmalıyız.
Tanımları doğru öğrenmelisin. Videoda da anlattığım gibi ışık akısı yüzeyle ilgili olmal zorunda değil. Kaynaktan birim zamanda çıkan ışık enerjisinin ölçüsü.
@ çok teşekkür ederim hocam ❤️❤️
çok çok iyi bir dersti. çok teşekkürler hocam.
Hocam cevaplarsaniz çok sevinirim. Anlayamadığım bir nokta var:
Son soruda mesela 1. öncülde aydınlanma şiddetinin değişmediğini belirttiniz fakat aydınlanma şiddetinin formülü I/rkare ya I azalıp r değişmediğinden azaliyor diyemez miyiz hani ışık şiddeti ışık akisiyla orantiliydi ya akı burada azaldığı için otomatikman ışık şiddeti de azalıp r de(yani k ile o arasi) değişmediginden azalir dememiz gerekmiyor mu açıklayabilir misiniz rica etsem?
I/rkaredeki I, kaynağın ışık şiddeti. bunun azalması için kaynağın değişmesi gerekir. kaynağın akısı da değişmiyor aslında. sadece kaynağın gönderdiği akının perdeye düşen miktarı azalıyor.
@ anladım hocam perdeye yansıyan kısmıyla ilgileniyoruz yani çok teşekkür ederim cevap verdiğiniz için.
Mükemmelsiniz hocam
Müteşekkirim.
2 yıl sonradan selam dostum
Merhabalar... 14.15'te başlayan soruda, X ve Y perdeleri ışık kaynağına yaklaştırıldıkları için, kaynağın noktasal veya düzgün ışık demeti olduğuna bakılmaksızın, her iki perdede de aydınlanma şiddeti (E) artmış olmalıdır. Simülasyonda aynı durum gösterilmiş ve fenerin duvara yaklaşması halinde, duvarın daha parlak olduğu görülmüştü. Perdelerin kaynağa yaklaşması ile kaynakların perdeye yaklaşmasının aynı şey olduğu da bir gerçek ise, sorunun doğru cevabının B şıkkı olması gerekmez mi..? Teşekkürler. Başarılar.
Simülasyondaki noktasal bir ışık kaynağıydı (fener yani )ama Y dekinde noktasal değil paralel gelen bir Işın demeti yani E değişmez
@@zahidekaya4777 Soruyu unutmuştum. Ama genel olarak söylemem gerekirse, gerçek hayat olayları ile bazı fizik soruları ve soruların cevapları uyuşmuyor. Bu da onlardan birisiydi sanırım.
Hayır feneri noktasal ışık kaynağı olarak düşünmelisin çünkü etrafına daha geniş bi şekilde ışık saçıyor
Paralel ışık kaynağı sadece kendi doğrultusunda ışık demeti sağlıyor
@@zehraaknurbilgen1291 Yeni kampında, birkaç gün sonra, aydınlanma konusunu işleyecek hocamız. Bu hususu o zaman tekrar düşünüp, gerçek hayat uygulamalarından örnekler verir ve tekrar irdeleriz. Şunu söylemekle yetineyim..: Işık kaynağı, eğer doğal değilse, içinde bulunduğumuz ve günlük hayatımızı tükettiğimiz alan içerisinde tam olarak doğrusal sayılmaz ve hızı da beklediğimizin aksine ışık hızına ulaşmayabilir. Tuhaf, ama öyledir... Güneş ışığı ve benzeri doğal kaynaklar ise, kitaptaki bilgiye göre noktasal ışık kaynağı sayılmasa da, özellikle atmosfer yokluğunda noktasal kaynak gibi davranabilir. Esasen, 'her noktadan ve her gözlemci tarafından görülebilen ışın kaynaklarına noktasal ışık kaynağı' denebilir. Sürtünme katsayısının tanımında olduğu gibi, bu konuda da 'aydınlatılan şey' ile 'aydınlanan şey' arasındaki ilgiyi beraber değerlendirmek gerekir. Okul kitapları pek çok konuyu idealize etmek suretiyle yumuşatıp, derinlemesine yorum yapılmasına giden yolu kapatır. O düzeyde böyle olması normal kabul edilebilir. Detaylı okuma için, A.I.Sabra'nın 'Theories of Light-From Descartes to Newton' adlı kitabı okumanızı öneririm. Sanırım Türkçeye çevrilmedi. Ne yazık..!
Beynim zor zamanlar yaşıyor 🙂🙂
Aa benim de
Sen zeki kizsin yaparsin
Nisam da nisam nisam nerelerde ya
YAPARSIN ÇÜNKÜ SENİN ÇOK BÜYÜK BİR SEVGİN VAR
imdat
Tesekkurler💞
Özcan hocam ayt fizik için hangi kaynağı önerirsiniz yayın denizi veya yayın denizi pro'ya baktınız mı ?
Ben mezun oldum bu sene ve 11 de yayın denizi sayesinde fiziği öğrendim diyebilirim kesinlikle çözmelisin .
hocam son soruda 3. öncül kafama yatmadı. Φ/A'dan düşünürsek Φ artıyor A da artıyor buna göre E'nin sabit kalması gerekmez mi ?
7.25 deki sorunun ilk öncülünü anlamadım hocam
Özcan hocam dalga kaynaklarının arasında olmayan bir bölge için girişim deseninden söz edilebilir mi?
dalga kaynaklarının arasında olmalı.
Hocam son soru 3.öncül aydınlanma siddeti = Fi/Alan burdan Fi arttı ama alan da artti perdedeki o zaman ayd şiddeti sabit kalmaz mi?
o noktası çevresi dediği için engelden dolayı oluşan dairesel aydınlık alanı değil o noktası çevresindeki soyut alanı düşüneceğiz. kaynak yaklaştıkça o alan küçülür.
hocam ilk çözdüğünüz soruda 3.cü öncül hakkında bir şey soracağım, biz ışık şiddeti için eğer noktasal bir ışık kaynağı söz konusuysa ışık kaynağından uzaklaştıkça ışık şiddeti azalır demiştik ama soruda yaklaştırmak bir şeyi değiştirmedi dediniz. farkı tam anlayamadımda
ışık şiddeti kaynağa bağlı bir kavram kaynak değişmedikçe ışık şiddeti değişmez. soruda yüzeydeki ışık şiddetini soruyor dolayısıyla yüzeydeki akıyı soruyor. akı dediğimiz şey de kaynaktan birim zamanda çıkan ışık enerjisi. kaynak aynı kaynak kalmaya devam ettikçe kürenin içinde nerede olduğunun bir önemi yok. kürenin iç yüzeyine düşen ışık akısı kaynaktan çıkan ışık akısı kadardır.
bir şey sormak istiyorum. 20:17de, fi azalıyorsa formülü düşünürsek 4πI'dan I'nın da azalması dolayısıyla E'nin de azalması gerekmez mi?
I ışık enejisinde bir değişiklik yapmadığımız için değişmez(daha kuvvetli bir kaynak falan koymuyoruz) ışık akısı da ekranda tutulan ışık miktari oldugu için degisir yani illa formülle düşünmemelisin
@@yessir925 hocam çok sağolun anladım
Aydınlanma şiddeti i/d2 değil mi yaklastirdigimizda uzaklık azalır aydınlanma şiddeti artar bu durumda ikisi için de artmaz mi?
Tesekkurkerrrr💙💙💙💚
Teşekkürlerrrrr 🥰🥰🥰🥰
Evet şuan itibariyle 30 mayıs 2024 10. Sınıf ın bitimine doğru tyt ye başlıyorum
Hocam bazı yerlerde formül tutmuyor çok saçma değil mi ben nasıl ayırt edicem nerde formül üzerinden yorum yapıp yapmayacagimi?
nerede, hangi formül tutmuyor?
@ Hocam bi yerde şey diyosunuz bunu formül üzerinden yapmak isteseniz yanlis bulursunuz cevabı tarzında su an bulamadım ama
@ hocam i / d^2 formulu paralel isik demetlerinde tutmuyor.
hocam son soru son öncülde cosa azalmadı mı?
Soru çözümleri çok iyi
Hocam son sorunun ilk maddesinde aydınlanma neden azalmıyor?Aydınlanma yüzey dik gelen ışık akısıydı.Işık akısı azaldığına göre aydınlanma da azalmaz mı?
akının oluşturduğu geometrik alan da küçülüyor.
@ teşekkürler hocam
Köyden yazıyorum hocam iyi çalışmalar
Köyden selam kankam
Tita duruyor mu hala Mersinde. Antalyadan çok Mersin geliyor aklıma Tita denilince
@@ramsayboltonn en az 3 sene önceydi kral
@@CR-dc6gj Mersin İdmanyurdu o zamanlardan sonra düştü zaten. Welliton Tita dan başkasını hatırlamıyorum
@@ramsayboltonn nakoulma,wederson ......
Dünki maç hakkında ne düşünüyosunuz hocam manu macını alır mıyız
o iş bitti.