Foarte frumos explicat acest tutorial! Diseară când ajung acasă încerc să fac și eu aceste setări De o săptămână de când am cumpărat invertorul mă disperă cel puțin seara se consumă bateriile până dimineața trage din rețea și încarcă bateriile mai mult consumă el cu încărcarea bateriilor decât consumatorii din casă!
Multumesc!Acest video m-a ajutat !Am un rasun sv2 care incarca bateria din retea .La mine e setarea la punctul 10.Ajunsese sa consume 3.5 a din rețea fara consumatori activi pe invertor inainte sa montez bateria aveam 2a pe contorul electric de pe stalp.In momentul de fata arata 0.06 a(mare diferență).Cu 2a consuma 1kv pe 24 ore fara consumatori activi (doar invertorul).Acum mi-a venit inima la loc!Multumesc inca o data ca m-ai ajutat sa citesc mai bine manualul invertorului!Ps:amperajul care intra de la panouri in invertor nu trebuie sa depășească ce scrie in manual sau pe eticheta de pe invertor la fel watii si tensiunea totală a panourilor.La baterii poti pune amperi cat mai multi!Stimă!
Salut mulțumesc pentru informații! Eu sunt off grid și de o săptămână și ceva nu mi-a mai încărcat full bateriile și am comandat un generator să le încarc in timpul zilei împreună cu cât mai produc și panourile. Ce setări recomandați ținând cont că folosesc generatorul doar pe timpul zilei împreună cu panourile? Mulțumesc
Salut ! Te rog îmi spui ce descărcătoare de tensiune să pun pe panouri de 2 kw , și ce siguranțe intre invertor și panouri și baterie de 48v 200a și invertor Mulțumesc !
As fi interesat si eu daca doresti sa ne spui care ar fi seterile ideale pentru un banc de baterii lifepo4 de 200ah fiecare in 48v (bulk,floating,low dc cut).Multumesc! De asemenea poate faci un video si cu explicarea punctelor 30-39 unde este vorba de balansare egalizare!Multumesc!
Bună , înainte de orice setare trebuie să consultați specificațiile fabricantului de baterii. Invertorul are opțiune de a seta procedura pentru bancul de baterii. Trebuie calculat curentul de încărcare pentru baterii, trebuie consultat DOD baterilor pentru a știi punctul de de decuplare a bateriilor. Trebuie totul făcut conform fabricantului de bateri!
Salut ma poti ajuta si pe mine cu ce tabloul solar am invertor ca al tau easun 5,5 kilovatii,am 10 panouri de 540W,le-am legat cat cinci in serie'dupa care in paralel,e bine?dar nu stiu ce sigurante sa mai pun in invertor si dupa
Până la invertor trebuie o siguranță de 16 A pentru CC . Dupa invertor o siguranță de 20 Amperi CA este suficientă ! De câți amperi sunt panourile solare? Daca panourile sunt de 10 A atunci siguranță trebuie sa fie undeva la intensitatea aproximativa a curentului de intrare in invertor , deci dacă aveți la capacitate maxima 20 A din panouri îi puneți o siguranță de 20 A maxim 25 A pentru curent continuu!
NU cumparati invertorul EASUN 5600w cel cu touchscreen. Am cumparat 2 buc pentru mine si alte 4 pentru vecini. Toate au aceeasi problema, se blocheaza iar display-ul afiseaza informatii eronate. Atentie mare: EASUN nu ofera garantie, am 3 luni de cand ma cert cu ei sa rezolve problema, nimic, o sa va distrugeti nervii. Problema de mai sus mentionata apare dupa 1-2 luni de folosire. Sper sa nu faceti greseala pe care am facut-o si eu.
VA salut. am invertor identic. A fost vreme rea si fulgerul a lovit in retea si sa ars rezistenta interna a invertorului. I-am schimbat rezistenta dar de fiecare data, in momentul in care conectez invertorul la acumulatori, se arde rezistenta din nou. Fara baterii invertorul se porneste legat la pe linia electrica dar arata eroarea 09. Daca cumva vati confruntat cu aceasta problema poate ma puteti ajuta cu un sfat? Va multumesc!
Va salut cu respect sint foarte multumit pentru indicatiile si ofservatiile date sint super...Sint la primul montaj facut am 9 panouri de 380w legate in serie ...am un invertor EaSun 3.5kw si un banc de bateri plumb-acid de 4 bateri fiecare de 180A pe baterie sint legate in 24v doua seri legate in paralel am facut setarile dar nu sint sigur de parametri pusi la setari...As dori daca aveti timp si placere sa ma ajutati cu setarile la acest echipament pentru a nu avea surprize neplacute cu instalatia....Va multumesc si va doresc o zi placuta si mult succes in tot ce faceti.
„Să ieie”!.. cât de frumos... regionalism să-i spun. Și noi, la Botoșani, adesea folosim „să ieie” în loc de „să ia”! Așa zicea domnul Eminescu. Mi-ați adus aminte de dumnealui! Mulțumesc, mulțumesc și pentru clip! Doamne ajută!
@@steliangiurgi2099 Liberă exprimare, p__a mea!.. Nu-i obligator' să te bagi în s'amă, dar dacă tot te bagi, te instig să ai un limbaj ne-jignitoriu și-ți transmit, totodată, un călduros: "Vezi-ți în blidul tău!" Respect!
Salutare, am un invertor similar cu al tau doar ca e de 3,5 kw setările sint la fel ,eu pen tru consumatori mari gen 2kw am facut niște automatizari care imi decupează acei consmatori cit nu au soare puternic ,si nu ia din baterii masiv ,cind nivelul de lumina revine recupleaza consumatorul mare ,poti vedea canalul meu poate te ajută cu ceva ,spor pe mai departe!
Ba da, compensează automat din rețea dar asta in funcție de ce setare ați făcut. Eu am setat sa compenseze bateriile și după ce bateriile sunt descărcate sub pragul de siguranță atunci intra rețeaua sa compenseze diferența!
@@sculesimeseriasi8172 Dupa ce a sarit pe rețea nu mai are ce compensa practic pina se incarca bateriile la maxim traga doar din rețea cu setare in programul 16 (050) adică bateriile se incarca doar de la soare .
Depinde de puterea instalată, daca aveți putere instalata suficientă invertorul va încărca și bateriile și va acoperi și necesarul casei . După cum am spus , prioritar sunt panourile , apoi bateriile și în ultimă fază rețeaua. Surplusul după încărcarea bateriilor va merge in paralel cu rețeaua națională. Adică dacă ai un consumator de 3 kw , iar dvs aveți doar 2 kw putere instalată, când se decuplează bateriile se cuplează rețeaua care va alimenta cu necesarul lipsa . Sa zicem că invertorul da 500 Watt pentru încărcare bateriilor iar restul de 1,5 îl bagă în consumatorii casei iar lipsa de 1,5 kw incerorul îl va lua din rețeaua națională. Așa funcționează pe setarea 16 OSO !
Salutare o antrebare tot asa am setat invertorul si la 26v se opreste invertorul 1 minut doua oare de ce ? Si dupa aia revine este setat la 21 sa se opreasca si sa treaca la retea deci se opreste 1 minut parca si dupa aia revine
Salut eu am panourile pline de praf sunt puse pe acoperiș anul trecut le-am cumpărat și aveam curent până a doua zi dimineață acum decât 3 ore am seara indiferent că consum curent sau nu tot 3 ore am noaptea ce se întâmplă știe cineva
Am o intrebare daca nu va suparati, daca avem o baterie mai mica sa zicem de 2kw si avem consumatori care depasesc capacitatea bateriilor pica siguranta ? Asa zice un meserias... Adica el invertorul se reseteaza pt 10-15 secunde si apoi baga din retea...
Nu pica atâta timp cât are suport rețeaua națională sau panelele solare că sursa alternativa de energia care poate acoperi deficitul de putere necesitat de consumator atâta timp cât setările invertorului sunt corect făcute !
@@sculesimeseriasi8172Am o întrebare legat de invertor, dacă detectează panourile dar nu incarca , pe display apar doar un panou fără linie către baterii, care ar putea fi problema? Multumesc
Intrebam de tensiunea maxima de incarcarcare...bateriile auto pe care vreau sa le iau, sunt din constructie, 4s. Pentru 48 de volti as putea folosi 16s, adica tensiune maxima de incarcare de 50,4V sau 16s, adica o tensiune maxima de 66,5V. Acum nu stiu daca invertorul permite 66,5V de aceea te rog sa imi spui.
Ce fel de baterii aveti ? Daca nu sunt pe Litiu aveti grija sa nu traga mai mult de 50% din baterie . Daca aveti Litiu , puteti descarca pana la 95% . Urmăriți voltajului si procentajul in același timp ca sa faceti setarea optima.
Am cumpărat 4 baterii Li Fe Po4 100A de pe AliExpress. Au formatul cu cele auto, au Bms. Limita de descărcare recomandată 70/100 iar pentru încărcare 20A . Am văzut ca si inverterul recomandă 30A pentru încărcare baterii. Montate in paralel voi putea deci respecta această cerință. Poate pe viitor voi lua un inverter de 5,5 sau 6,2 de aceea am luat 4. Bateriile au venit cu încărcător de 14,6V. Cred ca va trebui la inverterul meu să setez limita superioară la 29,2V. Nu știu dacă are aceasta opțiune. Mulțumesc pentru că imi acorzi răspuns
@@petrescuaurelian2343 normal litium suporta pana undeva la 37 A incarcare si descarcare per baterie. Acum daca fabricantul recimanda anumite valori, este bine sa le respectați. Ca sa stiti la ce votaj ating bateriile cand ajung la valoarea de 70 % descărcare , cel mai bine este sa urmariti bateriile ce voltaj au la 70% descărcare sau cat la % au cand ajung la 24, 23. 22 volți. Practica este mama învățăturii!
La modelul acesta de invertor ce soft pe retea se poate folosii oricum sant mai multe la fel doar ca difera cei scris pe ele , adica sa cuplam un laptop cu cablu de retea sau sal cuplam la internet si sa folosim un soft ptr el.
Salutare, am o nelămurire, dacă nu am bateri, la acest tip de invertor și șanț conectat cu panourile și legat la rețeaua națională, presupunem ca consumul casei este de 3kw, panourile produc 2kw restul de 1kw îl ia din Rețea, sau cuplează numai rețeaua s merg concomitent,
Îmi puteți da și mie configurările fara baterie.am unul asemănător de 5.5 kw dar nu trage din panouri chear daca este setat pe SOL.imi indica 231V și doar 0.1 A si 45w .panourile sunt 6 la număr de 380 w putere in gol de 42Vsi în sarcina 34.8v.
@@sculesimeseriasi8172 Nu exista impamantari separate. Pot aparea diferente de potential si astfel lipsa de protectie. Sistemul fotovoltaic si instalatia casei trebuie sa aiba o impamantare unica, la sub 3 ohmi (nu 4, deoarece in timp rezistenta poate creste si astfel poate iesi din limitele admise), conform normativului i7, iar daca sunt facute prize de pamant diferite, acestea trebuiesc unite. Cu electricitatea nu te joci si nu faci experimente. O mica greseala sau omisiune poate cauza mari necazuri.
Salut ..am facut setarile ca dumneavoastra ziua se deconecteaza de la retea sta pe panouri si incarca in acelasi timp ..seara intra reteaua si totusi incarca si bsteriile non stop. .am setat pragul de 47 de volti.. dar scade sub aceasta valoare.. ce trebuie sa fac?
Bună ziua. Vă rog să-mi spuneți dacă bateria este de 2.5 kv și consumul casei depășește pentru câteva minute 2.5 kv rețeaua compensează sau întra în avarie.Seara ma refer când panourile nu mai produc.
Depinde de setare , daca consul depășește puterea din baterie trebuie sa intre în sprijin rețeaua! Setarea de prag critic se activează când nu are alt suport in afara bateriilor!
Verificați mufele de la panouri și vedeți dacă sunt conectate corect ! Măsurați cu un voltmetru și tensiunea ce vine de la panale in intrare la invertor dar asta când e soare la amiază și trebuie să aveți o tensiune destul de mare . Verificați opțiunile astea mai întâi apoi reveniți !
Buna seara. Eu am cumparat un invertor identic si l-am montat azi. Nu vrea sa se conecteze cu panourile solare. Clipeste panourile cind le conectez dar nu ramine conectat. Ce trebuie sa fac ? Sau chiar am primit un invertos defect ? Va rog datim un raspuns.
Verificați dacă ajunge curent până la intrarea în invertor că sa fiți sigur că mufele sunt toate conecate corect SI vedeți dacă tensiunea corespunde aproximativ cu ce ar trebui să iasă din panouri .
@@sculesimeseriasi8172 Multumesc se raspuns! Da ajunge curentulin invertor si tensiune suficienta . Cu inverorul vechi a functionat foarte bine. Am masurat cu apratul de masurat de mai multe ori. Are in el o siguranta care poate fi arsa ?In pachet am primit o lamela neagra ca o siguranta.
Toate invertoarele atâta timp cât lucrează si și au consumatori , atât wații cât și și voltii pot varia . Un exemplu este intensitatea razelor Soarelui, declanșarea consumatorilor , fluctuațiile de bypass , etc etc . Nu are treabă că sunt chinezării, și într-un Fronius se întâmplă același lucru !
Daca ai consumatori stabili, nu ai banc de baterii și nu este cuplată rețeaua , iar intensitatea razelor solare este constanta wații sunt aproximativ constați , variațiile sunt insesizabile !
@@sculesimeseriasi8172 am banc de baterii si reteaua cuplata ,in schimb invertorul meu e stabil iar cealalta chinezarie a parinitilor nu este,,si scumpe si proaste
Eu îl am de 2 ani , își face treaba, am mai luat încă unul , la fel lucrează fără probleme , bineînțeles nu o sa fie la fel de precis că Fronius sau alte de prima categorie ( dețin și un Fronius SYMO 6 kw ) dar raportul calitate-preț este destul de bun !
Salut, am o intrebare ptr modelul tau Easun 5.5Kw, poate functiona si fara baterii. Si daca sti cel de 3.5Kw are si el aceleasi caracteristici si setari cu exceptia bateriilor de 24V, care este raportul de transformare(Randamentul) cu aceleasi panouri (3.2Kw) ptr Easun3.5Vs .5Kw. Mersi!
Cel din video este de 5.5 kw, funcționează fără baterii și este destul de bun comparat cu calitate -pret! Eu am unul de 2 ani și își face treaba apoi am mai cumoarat unul care la fel își face treaba de aproape 1 an .
Dacă vreți să pun in link de unde îl puteți cumpăra , sunt pe Stock in Frankfurt -Germania, probabil în 4,zile îl aveți acasă . Undeva la 650 euro bucata!
Bulk este incarcarea de inceput - cu o anumita tensiune si un anumit curent - de regula cele mai mari posibile pentru tipul de baterie de acumulatori setat. Incarcarea bulk are loc atunci cand regulatorul detecteaza faptul ca voltajul bateriei de acumulatori este sub un anumit prag. Aceasta incarcare poate dura de la cateva minute, la cateva ore, in functie de capacitatea si starea bateriei de acumulatori. Daca bateria de acumulatori este "moarta", acest prag de incarcare dureaza pe o perioada care tinde catre infinit. In momentul in care voltajul si curentul ating un alt prag, regulatorul incarca cu un alt voltaj si curent (absorbtion). La fel, timpul de incarcare variaza. Dupa un alt prag (voltajul si curentul absorbit de bateria de acumulatori ating pragul care este considerat ai fi incarcata 100 %), regulatorul trece in modul float (incarcare de intretinere). Incarcarea in acest mod este permanenta sau pana la deconectare. Setezi acesti parametri pentru fiecare stadiu. De regula, acestia sunt standard (default) pentru un regulator mai rasarit si nu este nevoie sa-i schimbi. De asemenea, exista parametri pentru fiecare tip de baterie: cu acid (flood), AGM si GEL. Vei alege parametrii pentru AGM sau, daca scrie altfel in meniu, pe cei apropiati valorilor pe care le ai inscriptionate pe bateria de acumulatori.
Trebuie sa vă uitați pe recomandarea fabricantului, dar nu recomand intensitate mare de încărcare la bateriile pe gel ! Dar litium suportă intensitate mai mari de încărcare, încărcați cu 10 A că sa va trăiască mult bateriile !
@@sculesimeseriasi8172 am testat încărcarea dar cînd pun 10 a pe încărcare îmi absoarbe undeva la 600w de pe panouri dacă pun la 30 se ridică undeva la 1 kw ora dacă pun mai mult îmi trage de pe panouri la 1.4 1.6 kw ora deci cu cît ridic amperajul creste și wații de producere și m-am uitat pe aplicație pe încărcare cu citi ah incarca chear daca am pus 80 ah el nu a trecut mai mult de 26 ah am scala in fiecare zi
@@costybuium4735 recomand 10A pentru o viață lungă și fericită a bateriilor, eu am prăjit un banc de baterii cu 30 A . Experiența(sau practica) esta mama învățăturii, nu teoria ! Deci va recomand 10A la încărcarea bateriilor , nu aveți de ce să vă grăbiți , aveți timp o zi sa le încărcați pentru seara !
Puteți folosii dar eficienta este foarte slabă iar bateriile de mașină au randament de încărcare și descărcare foarte scăzut . Că urgenta pentru suport cu consumatori mici sa zicem că merge dar nu e o soluție viabilă. Aveți grijă și la intensitatea de încărcare , folosiți minimul de amperi la încărcare chiar daca durează mai mult !
Buna seara, am un invertor asemanator si urmeaza in perioada urmatoare sa-l instalez, problema e ca initial am vrut sa pun 2 stringuri insa am aflat ca nu trebuie sa depasesc 20 amperi, nu scrie nicaieri de aceasta valoare si ma limiteaza mai ales ca accepta 6000w din panouri.
Buna seara , o sa mă uit în cartea tehnica sa vedem care e intensitatea maxima din panouri dar cu siguranță nu este de doar 20 A . Partea buna la aceste invertoare este că acceptă și tensiune destul de buna 450v dar și o intensitate mare ( o sa verific cartea tehnica pentru a va spune exact ) . Dar cu siguranță mult peste 20 A ! Să aveți grijă la dimensiunea cablurilor daca mergeți pe intensitate mai mare. La fel , recomand, 10 A intensitatea de inacarcare a bateriilor cu gel !
Tocmai am verificat , Mppt lucrează cu o intensitate până la 100 Amperi , asta spune cartea tehnica . Să aveți grijă de distanta și grosimea cablurilor . Sunt niste parametrii pentru grosimea cablului in funcție de distanța de la panele la invertor precum și intensitatea curentului . Sa fiți atent la asta !
Domnule Nelu. Așa l-a gândit fabricantul, cu ventilatorul de răcire în funcționare non stop. Viteza ventilatorului va crește semnificativ în cazul în care de la panourile fotovoltaice se vor încărca bateriile sau atunci când pe ieșirea invertorului veți avea un consumator mare.
Buna seara. Am si eu un invertor de aceasi firma, dar de 3,5kw. Am 4 baterii pe gel Jarrett 120ah per bucata. Nu am curent electric de la rețea, doar din panouri. Problema este, cand panourile nu mai produc si trece pe batetii, bateriile se descarcă foarte repede, daca dau drumul la un consumator, da eroare instant. ( Am deconectat panourile sa vad cat tin bateriile, si deci, instant da eroare ca bateriile sunt descărcate). E din cauza bateriilor? Ele sunt noi. Am pus o singura baterie la un controler de 12V , si a mers cateva ore un tv micut si router. Imi puteti da un sfat legat de batetii, de se descarcă atât de repede? Va mulțumesc!
salut, daca ai factura, dale retur cat de repede poti, eu asa am procedat, sunt facute din materiale foarte slabe, practic i-si exporta produsele greu reciclabile ......si mai iau si bani. Cei de la e-mag nici nu au vrut sa-mi faca public comentariu!
Salut, am vazut această intrebare. Nu stiu daca mai este de folos. Bateriile AGM sau Gel sânt pe bază de plumb. Acestea nu trebuie descărcate mai jos de 50/100. Practic aceasta valoare este undeva la 10.5V. Prin urmare din cei 120Ah poti folosi maxim 60A Dar pentru a nu intra in zona de fault a bateriei, reglezi limita de descarcare la 11v . Adică 22 V pentru doua baterii. Dacă ai 50 amperi disponibili, înmulțit cu 24V, poți conecta la sistem un consumator de 1kw. Trebuie să tii cont ca inverterul este si el un consumator de energie. Tensiunea din baterii 24volti CC mai întâi o transformă in curent alternativ sinusoidă pură apoi o ridică la 220 sau 230 si o stabilizează. Toate aceste procese inseamna consum. Altfel acest aparat nu ar avea nevoie de coolere
@@petrescuaurelian2343 mulțumesc frumos pentru răspuns! Ma documentasem putin atunci legat de acele baterii, si da, aveti dreptate. Acum insa am 8 baterii 3,7V cu 320Ah, si nu mai am probleme. 😁 mulțumesc, bafta multa
După specificațiile fabricantului MPPT poate lucra cu până la 80 A . Nu recomand amperaj mare , trebuie cabluri mult mai groase ! Nu are nici un sens un amperaj mai mare de 20 A ( adică doua serii in paralel) pentru că invertorul permite o tensiune de 450 V in MPPT ! Invertorul trebuie sa lucreze in parametrii lejeri !
Cum setezi data si ora in el. Am incercat sa l setez system seting/ system time: am mesajul de confirmare a setarii si dupa imi da mesajul: query failed
Că sa elimini curentul rămas îl deschizi in gol , fără sa fie conectat la surse, așa elimini curentul rămas ! Sa faci asta mereu înainte să lucrezi la el , sa nu te corentezi!
Salut,am si eu un invertor SUNMART de 5,5kw,ami arata panoul pe displey dar nu trage curent sa bage an bateri,licare mereu. Cine ma poate ajuta cu un raspuns. Mersi.
Va salut! Am un invertor sml3 și întâmpin următoarea problema,la un consum sub 150 w invertorul se alimentează din rețea chiar daca am curent în panouri iar la un consum mai mare sa zicem 2000w el trage din rețea în jur de 200 w cu toate că în panouri este suficient curent.Niciodata nu îmi arată 0 pe consumul din rețea.Tin sa precizez că am montate 6 panouri de 465w fara acumulatori.Daca mă poate ajuta cineva cu un răspuns va mulțumesc foarte mult
Ținând cont ca nu aveti un banc de baterii, setarea e pe rețea plus panouri. Indiferent de cata putere instalată aveti pe partea de panouri, rețeaua, in lipsa unui banc de baterii, va face functia de veghe , sprijin sau prioritate in functie de consum . Nu stiu daca modelul dvs funcționează fara banc de baterii si fara rețea, daca e asa doar in cazul asta puteti evita rețeaua, opriti rețeaua si lasati doar pe solar . Dar trebuie sa tineti cont ca orice aparat are un varf "pico" la pornire si cere de pana la 10 ori mai mult in primele milisecunde.
@@sculesimeseriasi8172 Mulțumesc de răspuns!Am incercat fara rețea și într-adevăr funcționează dar la cel mai mic nor îmi pica invertorul neavând destul curent în panouri .Sa înțeleg că dacă pun baterii invertorul va trage din baterii in schimbul rețelei?Dar și așa tot nu mi se pare normal sa ai 2kw în panouri și invertorul să tragă 100 w din baterii pe timp de zi.
@@Albert-k5m într-adevăr, consuma cam mult invertoarele astea , cam 100 w aproximativ cu toate ca fabricantul spune 35 w , cu bancul de baterii poti elimina consumul din retea
Acasă , la tara , mai servesc și câte un pahar de vin , doar sunt om , asta nu însemna că nu iubesc sectorul asta cu toată inima, îmi place să învăț tot , să găsesc soluții la probleme , sa absorb toată informația și cunoștințele din sector . Îmi place să învăț tot și să fiu cel mai bun chiar daca fac asta la un pahar de vin. Cât despre emoții sau vin , nu e nici una nici alta , video a fost spontan , nepregătit , eram in vacanta in Ro cu o grămadă de treabă pe lângă casă și abia mi-am făcut timp să împărtășesc cu voi unele setări. Sănătate și trăiască vinul de la țară!
Apropo de setari 1: am observat ca al meu invertor daca nu i se aloca un ip Retea (adica orice alta optiune in afara de SOLAR ONLY) atunci curentul maxim de incarcare pe AC se reseteaza singur la 50 A si nu poate si setat sa ramana mai mic sa zicem 2 A sau 10 A 3. Exista undeva un site unde se poate vedea ultima versiune de firmware si eventual update ?
Bateriile sunt pe litium? La litium curentul de încărcare este mai mare decât la bateriile pe gel ! Căutați specificațiile fabricantului , dar pe litium puteți încărca fara probleme cu cel puțin 30 A !
@@sculesimeseriasi8172 Da sunt LIFEPO dar nu asta am intrebat... Intrebarea era de ce sare de pe o setare mai mica pe setarea de 50 Amperi (la setarea de incarcare din retea)
@@nushala75 sare automat pentru că este setat pe litium , iar pe litium configurarea de încărcare nu este cu valoare mica , litium are putere de absorbție a curentului mult mai mare decât gel . Daca schimbați bancul de baterii cu unul de gel, după ce ați setat invertorul la bancul de baterii pe gel, configurarea cu curent mic de încărcare are sa fie accesibilă și setabila!
@@sculesimeseriasi8172 Daca setez un alt tip de baterie tot litiu nu sare, deci nu asta este problema. Pot seta USER si configura si acest parametru fara sa mai sara, intrebam doar pentru cei care au exact acel invertor si au mers pe setarea LIB la baterie. Cel mai probabil este un bug care va fi corectat in viitor , altfel nu are logica
Știi cumva real cat consuma în gol? Iti spun un experiment facut pe model de 3.5kw, la 24v în gol fara consumator lua 0.8- 0.9 A, când bagam un bec de 20w urca consumul la 1.5 A, practic dacă ai un consumator cat de mic , creste randamentul, mi se pare mult sa consume 20w când nu are consumator
După specificațiile fabricantului incerorul consuma 35 w in stand -by , adică în gol ! E un consum mare comparat cu Fronius , care daca îmi aduc bine aminte ( o sa verific ) are un consum cam de 1 w in gol !
La punctu 16 trebuie setat 050 ??????????????????????? prietene acolo scri OSO nu 050 si inseamna OnlySOlar. Adica incarcarea baterilor se va face doar din panouri.
Prietene , te agăți de fleacuri , chiar și așa cum spui dumneata , important este că oamenii să identifice punctul pentru setare . Vrei să îți vorbesc în termeni pe care nu ii înțelegi ? Vrei sa le vorbesc în engleză celor care au probleme cu setarea? Le vorbesc pe înțelesul lor , important este sa înțeleagă funcția acelui punct , ce face acea setare . Daca le-aș vorbi după manual ar rămâne multi cu neînțelegeri . Apropo , cate invertoare ați testat până acum ? Cate exeprimete ați făcut , cate materiale ați pierdut până să învățați pe pielea dvs?
@@sculesimeseriasi8172 zero cincizeci Crezi ca daca le spui oamenilor ca OSO inseamna doar solar si nu aberezi cu zero cicincizeci nu inteleg mai bine ? Crezi ca daca le-ai spus sa seteze zero cincizeci i-ai lamurit bustean ??? Lasati-va de tutoriale daca nu stiti sa explicati
Am corectat in comentarii! O sa incerc in viitor sa nu mai folosesc englezisme, suna ridicol că un roman sa se screamă in engleză! Mulțumesc de critica , criticile sunt constructive daca nu sunt făcute cu bășcălie !
Foarte util acest video, multumesc! Intentionez sa cumpar acest model, dar am o nelamurire...care e gama tensiunii maxime, la care se limiteaza incarcarea bateriilor? Vreau sa folosesc acumulatori li-ion, folositi la auto electrice, de aceea intreb.Nu stiu daca acest invertor e compatibil cu aceasta chimie...
In funcție de bateriile pe care le luați , vedeți specificațiile bateriei apoi setați invertorul în funcție de baterie . Invertorul permite și bateria pe litiu ! Tensiunea maxima o setați din invertor în funcție de baterie !
Da, dar trebuie văzută și tensiunea totala a panourilor, sa nu depășească rangul specificat de producător ! Că putere se încadrează în parametrii( fix la limita ) că intensitate daca le legați în serie sunteți în parametri iar ca tensiune nu trebuie să depășiți maxim 500 v dar recomandat de fabricant 450 v !
Super ghid! Sunt parțial lămurit. V-aș fi recunoscător dacă mi-ați putea clarifica niște lucruri în continuare: 1. Ce se întâmplă dacă există soare și bateriile sunt încărcate din panourile solare, dar mai trage curent și casa? Dacă este suficientă energie produsă de panouri, vor încărca și alimenta simultan bateriile, respectiv casa? Sau atâta timp cât bateriile sunt încărcate, invertorul ia curentul pentru casă din rețea? 2. Cum pot determina atunci când am golit pe jumătate bateriile? E cam o ghiceală cu setarea tensiunii scăzute, nu? 3. Există, după ce sunt 80% încărcate bateriile, floating charge. Adică o tensiune mai mică decât cea folosită la încărcare. Pe aia la ce valoare ați setat-o? 4. Folosiți fuzibilă între baterii și invertor? Invertorul meu este Easun de 5,6 kw. Am 4 baterii cu gel, de 12v legate în serie. Cum dimensionez fuzibila? Împart 5,6kw la tensiunea dată de baterii, nu? 5600/48. O fuzibilă de 120 A ar fi suficientă? 5. Dacă măsor potențialul dintre firul de împământare legat la blocul de conexiuni al invertorului și busbarul PE din tabloul general, obțin o tensiune de 90 V AC. Simt furnicături în mână. Trebuie împământare separată pentru invertor? Știți de unde ar putea veni tensiunea asta?
@@sculesimeseriasi8172 nu le simt pe electrocasnice și nici pe invertor. Invertorul este offgrid/hybrid. Sunt legat și la rețea, așa este. Am 12 panouri de 455 w. 2 serii a câte 6 panouri legate în paralel. Scot 290 v cu 18 amperi. La intrare în invertor am o regletă cu AC IN (fază și nul) și AC OUT (Fază, nul și împământare). Am legat conductori la acele puncte și funcționează totul cum trebuie. Doar când iau în mână conductorul care iese din regleta de împământare din invertor și vreau să îl leg la bara de împământare din tabloul general al casei, simt acea furnicătură. Când măsor cu multimetrul, am un potențial de 90 volți AC între cele 2 puncte (regleta din invertor și bara de Pe din tabloul general). Nu am împământare la casă. Am doar acel țăruș la stradă instalat de operatul de distribuție. Să fie asta problema? Voi face și eu un video cu instalația mea pe viitor, că din nefericire, profesioniștii din românia din acest domeniu nu sunt chiar atât de profesioniști precum par și nici ei nu prea au răspunsuri la întrebările clientului. Eu mi-am făcut singur toată instalația. Cred că e folositor să postăm cât mai mulți proiectele pe care le-am făcut pentru a învăța unul de la altul.
1 . Daca ai suficienta putere din panourile solare îți va incarca și bateriile și va alimenta și casa fara sa cupleze rețeaua. Daca la un moment dat bateriile sunt încărcate ,automat invertorul va tine bateriile la nivelul de flotare care într-un sistem de 48 v valoarea lui este setată la 54 V . In momentul in care ,sa zicem, că soarele intra in nori și ai consumatori mai mari decât producția din panele invertorul va cere ajutor din bancul de baterii si vor dansa frumos împreună , că ți-e tot dragul sa vezi cat de armonic lucrează. In momentul in care tensiunea bancului ajunge la nivelul de siguranță invertorul deconectează bacul de baterii că sursa de alimentare și atunci cere ajutorul rețelei naționale . In momentul in care se cuplează rețeaua națională în suportul panalelor solare , o parte din curentul din panelele solare se va duce spre încărcarea bancului de baterii iar o parte spre consumatorii casnici asta in caz că producția panelelor este mai mare decât necesarul cerut pentru încărcarea bateriilor ! Dar pentru că sistemul sa funcționeze sub caracteristica asta ai nevoie de setare OSO de la setarea 16 . Adică ONLY SOLAR ( doar SOARE ) . Setarea asta acorda prioritate panelelor , apoi bateriile , iar ultimul pas că sursa este rețeaua națională. 2 ) la punctul doi te referi la faptul că , când bancul de baterii ajunge la tensiunea de siguranță de decuplare ( sa zicem 47 v ) după ce s-a dexinectat bancul tensiunea bateriillor se stabilitatea undeva la o valoare mai mare cu 1 volt aproximativ fata de valoarea setată că tensiune de decuplare. Este normal curenți au fost opriți și se stabilizează in chimia bateriilor.3 ) la punctul 3 ți-am răspuns în punctul 1 , 54 V este tensiunea de flotare și nu se poate modifica .pentru sistemele de 24 v la 27 volti se activează tensiunea de flotare.4) la punctul patru siguranță nu se calculează în funcție de amperajul bateriilor ci de capacitatea de descărcare și încărcare a bateriilor . Au un flux de descare , că debitul apei că sa înțelegeți mai bine , fiecare baterie are un " debit " de descare și inacare și nu îl poate depăși . Daca forțăm acel debit reiscam sa distrugem bateriile . Debitul se poate calcula daca avem C bateriilor . Rata de descarcare se raportează la timp , sunt valori de 5,10,20 ore la care se raportează . Exista o formula a lui peukert pentru a calcula asta. Siguranță trebuie sa fie apropiata de valoarea ratei de descărcare a bateriilor pentru a a avea o funcție cu adevărat utila . 5) la punctul 5 cred că problema dvs vine de la faptul că aveți împământarea de la rețea pe nulul rețelei , e o tehnica veche , așa se proceda înainte cu împământarea , de acea cred că simțiti furnicături la atingere. Presupun că le simțiți mai mult când sunteți desculți și atingeți aparatele , atunci faceți împământarea ! Sper că v-am fost de folos . Mulțumesc tuturor , sper sa va aduc și nouți de la târguri dlde energie regenerabila de aici din Germania. Urmăresc și aștept expozițiile pentru a vedea noile inovațiii.
La ce ai mai luat baterii daca nu vrei sa le descarci :) Probabil te gandesti cănd o pica reteaua și soarele de pe cer sa te bucuri de baterii(noaptea dormi n ai nevoie,ai reteaua e totul ok) Mai taie din ele Retea/baterii (un generator iți mai trebuie)
Buna ziua ! Vreau sa le descarc dar până în 30% din capacitatea lor , pe termen lung însemână economie , DOD de 30% înseamnă 1000 cicluri de descărcare! Asta însemna că nu trebuie sa cumpăr prea curând alt banc de baterii !
Îmi cer scuze pentru informarea incompletă , nu pot invoca motive pentru asta dar toate videoclipurile le fac in contratimp , din plăcere , nu mă ocup special cu asta , vreau sa ajut pe unii care au probleme și sper că experiența mea cu aceste sisteme îi ajută cat de cat să facă setările corecte !
@@sculesimeseriasi8172 Nu te stresa pentru nimicuri apreciez ca ai timp sa explici la oameni Pe de alta parte o nedumerire la afisarea PV IN , fluctueaza WATii adica 40 sau 70 si tot asa , de fapt arat cat consuma nu are legatura cu PV IN pentru ca asta ar insemna sa vezi la un panou de 450 Watt ca la putere maxima sa bage macar un 430 Watt la concluzia asta am ajuns poate gresesc. Pentru cei care vor sa decupleze invertoru ca sa nu mearga in gol degeaba in momentu in care consumatorii trag din retea si aici vorbesc cine nu are baterii am pus un temporizator setat la ce ora vreau eu sal scoata din functiune si sa-l cupleze a 2 zi la o anumita ora cand e lumina si in momentu cand il decupleaza am pus un ATS care face bypass direct la retea , sper sa fie de util si altora mai ales daca tot vorbim de economie la curent de ce sa consume degeaba toata noaptea 80 sau 100 WATi , daca gresesc cu ceva va rog sa ma corectati.
Salutare....am avut tensiune prea mare peste 220 v la invertor easun 5.6lw cu baterie de 45 v...s a aprins led rosu program o8...și acum nu mai am bypas...rețea și baterie...ledurile verzi nu mai pâlpâie....cum resetez invertorul??.
Foarte frumos explicat acest tutorial!
Diseară când ajung acasă încerc să fac și eu aceste setări
De o săptămână de când am cumpărat invertorul mă disperă cel puțin seara se consumă bateriile până dimineața trage din rețea și încarcă bateriile mai mult consumă el cu încărcarea bateriilor decât consumatorii din casă!
Multumesc!Acest video m-a ajutat !Am un rasun sv2 care incarca bateria din retea .La mine e setarea la punctul 10.Ajunsese sa consume 3.5 a din rețea fara consumatori activi pe invertor inainte sa montez bateria aveam 2a pe contorul electric de pe stalp.In momentul de fata arata 0.06 a(mare diferență).Cu 2a consuma 1kv pe 24 ore fara consumatori activi (doar invertorul).Acum mi-a venit inima la loc!Multumesc inca o data ca m-ai ajutat sa citesc mai bine manualul invertorului!Ps:amperajul care intra de la panouri in invertor nu trebuie sa depășească ce scrie in manual sau pe eticheta de pe invertor la fel watii si tensiunea totală a panourilor.La baterii poti pune amperi cat mai multi!Stimă!
Scuzați unele dezacorduri , eram prins în acțiune !
Salut mulțumesc pentru informații!
Eu sunt off grid și de o săptămână și ceva nu mi-a mai încărcat full bateriile și am comandat un generator să le încarc in timpul zilei împreună cu cât mai produc și panourile.
Ce setări recomandați ținând cont că folosesc generatorul doar pe timpul zilei împreună cu panourile?
Mulțumesc
Ați reușit să le încărcați de la generator? Am aceiași problema
@@stefanmoiseanuu7580 am luat unul de la Dedeman și dădea tensiune pe N ,și invertorul nu îl vedea!
Salut ! Te rog îmi spui ce descărcătoare de tensiune să pun pe panouri de 2 kw , și ce siguranțe intre invertor și panouri și baterie de 48v 200a și invertor
Mulțumesc !
Buna seara, la ce se refera Bypas? Ex. Daca invertorul meu este 5.6 Kw si eu la un moment dat am nevoie de 7 Kw, trece pe retea?
Bun și cît trebuie setat maxim încărcarea bateriilor vă mulțumesc anticipat pentru răspuns.
Încărcarea maxima este in funcție de modelul bateriilor. O sa îți public o lista cu setările de încărcare !
@@sculesimeseriasi8172 baterii de 120A cu gel
As fi interesat si eu daca doresti sa ne spui care ar fi seterile ideale pentru un banc de baterii lifepo4 de 200ah fiecare in 48v (bulk,floating,low dc cut).Multumesc!
De asemenea poate faci un video si cu explicarea punctelor 30-39 unde este vorba de balansare egalizare!Multumesc!
Bună , înainte de orice setare trebuie să consultați specificațiile fabricantului de baterii. Invertorul are opțiune de a seta procedura pentru bancul de baterii. Trebuie calculat curentul de încărcare pentru baterii, trebuie consultat DOD baterilor pentru a știi punctul de de decuplare a bateriilor. Trebuie totul făcut conform fabricantului de bateri!
Salut ma poti ajuta si pe mine cu ce tabloul solar am invertor ca al tau easun 5,5 kilovatii,am 10 panouri de 540W,le-am legat cat cinci in serie'dupa care in paralel,e bine?dar nu stiu ce sigurante sa mai pun in invertor si dupa
Până la invertor trebuie o siguranță de 16 A pentru CC . Dupa invertor o siguranță de 20 Amperi CA este suficientă ! De câți amperi sunt panourile solare? Daca panourile sunt de 10 A atunci siguranță trebuie sa fie undeva la intensitatea aproximativa a curentului de intrare in invertor , deci dacă aveți la capacitate maxima 20 A din panouri îi puneți o siguranță de 20 A maxim 25 A pentru curent continuu!
Multumesc frumoas am sa ma uit pe panou
NU cumparati invertorul EASUN 5600w cel cu touchscreen. Am cumparat 2 buc pentru mine si alte 4 pentru vecini. Toate au aceeasi problema, se blocheaza iar display-ul afiseaza informatii eronate. Atentie mare: EASUN nu ofera garantie, am 3 luni de cand ma cert cu ei sa rezolve problema, nimic, o sa va distrugeti nervii. Problema de mai sus mentionata apare dupa 1-2 luni de folosire. Sper sa nu faceti greseala pe care am facut-o si eu.
VA salut. am invertor identic. A fost vreme rea si fulgerul a lovit in retea si sa ars rezistenta interna a invertorului. I-am schimbat rezistenta dar de fiecare data, in momentul in care conectez invertorul la acumulatori, se arde rezistenta din nou. Fara baterii invertorul se porneste legat la pe linia electrica dar arata eroarea 09. Daca cumva vati confruntat cu aceasta problema poate ma puteti ajuta cu un sfat? Va multumesc!
Va salut cu respect sint foarte multumit pentru indicatiile si ofservatiile date sint super...Sint la primul montaj facut am 9 panouri de 380w legate in serie ...am un invertor EaSun 3.5kw si un banc de bateri plumb-acid de 4 bateri fiecare de 180A pe baterie sint legate in 24v doua seri legate in paralel am facut setarile dar nu sint sigur de parametri pusi la setari...As dori daca aveti timp si placere sa ma ajutati cu setarile la acest echipament pentru a nu avea surprize neplacute cu instalatia....Va multumesc si va doresc o zi placuta si mult succes in tot ce faceti.
Indiferent cum legați aveți grijă să nu depășiți , nici amperii , nici tensiunea !
Puteți să mă contactați pe Watsapp 004915734279003
„Să ieie”!.. cât de frumos... regionalism să-i spun. Și noi, la Botoșani, adesea folosim „să ieie” în loc de „să ia”! Așa zicea domnul Eminescu. Mi-ați adus aminte de dumnealui! Mulțumesc, mulțumesc și pentru clip! Doamne ajută!
Scuze pentru greșeli , a fost instant făcut video-ul , fără pregătire ,fără repetiție!
@@sculesimeseriasi8172 Da, dar eu altceva am vrut să spun, cu drag! ;) Spor la toate cele bune!
@@constantincanciuc7863 am înțeles , mulțumesc !
O observatie aberanta care n-are relevanta si apoi ce sa mai vorbim de englezirea vocabularului romanesc, hai sa fim seriosi !
@@steliangiurgi2099 Liberă exprimare, p__a mea!.. Nu-i obligator' să te bagi în s'amă, dar dacă tot te bagi, te instig să ai un limbaj ne-jignitoriu și-ți transmit, totodată, un călduros: "Vezi-ți în blidul tău!" Respect!
Salutare, am un invertor similar cu al tau doar ca e de 3,5 kw setările sint la fel ,eu pen tru consumatori mari gen 2kw am facut niște automatizari care imi decupează acei consmatori cit nu au soare puternic ,si nu ia din baterii masiv ,cind nivelul de lumina revine recupleaza consumatorul mare ,poti vedea canalul meu poate te ajută cu ceva ,spor pe mai departe!
intrebarea mea este: nu stie invertorul sa compenseze automat din retea ?
Ba da, compensează automat din rețea dar asta in funcție de ce setare ați făcut. Eu am setat sa compenseze bateriile și după ce bateriile sunt descărcate sub pragul de siguranță atunci intra rețeaua sa compenseze diferența!
@@sculesimeseriasi8172 Dupa ce a sarit pe rețea nu mai are ce compensa practic pina se incarca bateriile la maxim traga doar din rețea cu setare in programul 16 (050) adică bateriile se incarca doar de la soare .
Depinde de puterea instalată, daca aveți putere instalata suficientă invertorul va încărca și bateriile și va acoperi și necesarul casei . După cum am spus , prioritar sunt panourile , apoi bateriile și în ultimă fază rețeaua. Surplusul după încărcarea bateriilor va merge in paralel cu rețeaua națională. Adică dacă ai un consumator de 3 kw , iar dvs aveți doar 2 kw putere instalată, când se decuplează bateriile se cuplează rețeaua care va alimenta cu necesarul lipsa . Sa zicem că invertorul da 500 Watt pentru încărcare bateriilor iar restul de 1,5 îl bagă în consumatorii casei iar lipsa de 1,5 kw incerorul îl va lua din rețeaua națională. Așa funcționează pe setarea 16 OSO !
poate ma poți ajută pe mine te rog cu acel model de 3.5kw, nu stiu ce setări sa ii fac ca sa încarce chargerul bateriile
Multumesc,nu am stiut sa l configurez
Sper că ați reușit după video meu ! Daca nu , mă puteți întrebă !
Salutare o antrebare tot asa am setat invertorul si la 26v se opreste invertorul 1 minut doua oare de ce ? Si dupa aia revine este setat la 21 sa se opreasca si sa treaca la retea deci se opreste 1 minut parca si dupa aia revine
Aveti banc de baterii?
Salut eu am panourile pline de praf sunt puse pe acoperiș anul trecut le-am cumpărat și aveam curent până a doua zi dimineață acum decât 3 ore am seara indiferent că consum curent sau nu tot 3 ore am noaptea ce se întâmplă știe cineva
Vă salut cu tot respectul ! La mine displayul rămâne luminat tot timpul... există un program pentru a seta lumina la display ? Mulțumesc frumos!....
Buna , din pacate nu !
Baterie litiu ion 48v 100A ce setare si unde se face?
Am o intrebare daca nu va suparati, daca avem o baterie mai mica sa zicem de 2kw si avem consumatori care depasesc capacitatea bateriilor pica siguranta ? Asa zice un meserias... Adica el invertorul se reseteaza pt 10-15 secunde si apoi baga din retea...
Nu pica atâta timp cât are suport rețeaua națională sau panelele solare că sursa alternativa de energia care poate acoperi deficitul de putere necesitat de consumator atâta timp cât setările invertorului sunt corect făcute !
@@sculesimeseriasi8172Am o întrebare legat de invertor, dacă detectează panourile dar nu incarca , pe display apar doar un panou fără linie către baterii, care ar putea fi problema? Multumesc
Intrebam de tensiunea maxima de incarcarcare...bateriile auto pe care vreau sa le iau, sunt din constructie, 4s.
Pentru 48 de volti as putea folosi 16s, adica tensiune maxima de incarcare de 50,4V sau 16s, adica o tensiune maxima de 66,5V.
Acum nu stiu daca invertorul permite 66,5V de aceea te rog sa imi spui.
Buna ziua ! Căutați specificațiile bateriei și urmați indicațiile fabricantului. Invertorul se poate seta in funcție de bateria și specificațiile ei !
Explicit, multumesc! Mi am luat și eu unul de 3,5kw. Cred ca are aceleasi setări. Diferenta e că e pe 24. Setarea ideală pentru decuplare ar fi 22V?
Ce fel de baterii aveti ? Daca nu sunt pe Litiu aveti grija sa nu traga mai mult de 50% din baterie . Daca aveti Litiu , puteti descarca pana la 95% . Urmăriți voltajului si procentajul in același timp ca sa faceti setarea optima.
Am cumpărat 4 baterii Li Fe Po4 100A de pe AliExpress. Au formatul cu cele auto, au Bms. Limita de descărcare recomandată 70/100 iar pentru încărcare 20A . Am văzut ca si inverterul recomandă 30A pentru încărcare baterii. Montate in paralel voi putea deci respecta această cerință. Poate pe viitor voi lua un inverter de 5,5 sau 6,2 de aceea am luat 4. Bateriile au venit cu încărcător de 14,6V. Cred ca va trebui la inverterul meu să setez limita superioară la 29,2V. Nu știu dacă are aceasta opțiune. Mulțumesc pentru că imi acorzi răspuns
@@petrescuaurelian2343 normal litium suporta pana undeva la 37 A incarcare si descarcare per baterie. Acum daca fabricantul recimanda anumite valori, este bine sa le respectați. Ca sa stiti la ce votaj ating bateriile cand ajung la valoarea de 70 % descărcare , cel mai bine este sa urmariti bateriile ce voltaj au la 70% descărcare sau cat la % au cand ajung la 24, 23. 22 volți. Practica este mama învățăturii!
La modelul acesta de invertor ce soft pe retea se poate folosii oricum sant mai multe la fel doar ca difera cei scris pe ele , adica sa cuplam un laptop cu cablu de retea sau sal cuplam la internet si sa folosim un soft ptr el.
Modelul asta vine cu modul wifi cu care te poți lega la internet prin aplicația de la easun !
setarea de la punctul 16 nu este 050 ci OSO(Only SOlar).In rest imi place modul practic in care abordezi setarile
Da , asa este , eram prins in video , si nu mi-am dat seama . Setarea e Only Solar
Salutare, am o nelămurire, dacă nu am bateri, la acest tip de invertor și șanț conectat cu panourile și legat la rețeaua națională, presupunem ca consumul casei este de 3kw, panourile produc 2kw restul de 1kw îl ia din Rețea, sau cuplează numai rețeaua s merg concomitent,
Daca îl ai conectat la rețea și setările sunt făcute corect , ia diferența din rețea din necesarul pentru consum...
Îmi puteți da și mie configurările fara baterie.am unul asemănător de 5.5 kw dar nu trage din panouri chear daca este setat pe SOL.imi indica 231V și doar 0.1 A si 45w .panourile sunt 6 la număr de 380 w putere in gol de 42Vsi în sarcina 34.8v.
Pentru acest model e nevoie de impamantare?,pot fi puse panourile si invertorul pe acceias impamatare?.
Panourile separat , iar invertorul merge pe împământarea rețelei!
@@sculesimeseriasi8172 Nu exista impamantari separate. Pot aparea diferente de potential si astfel lipsa de protectie. Sistemul fotovoltaic si instalatia casei trebuie sa aiba o impamantare unica, la sub 3 ohmi (nu 4, deoarece in timp rezistenta poate creste si astfel poate iesi din limitele admise), conform normativului i7, iar daca sunt facute prize de pamant diferite, acestea trebuiesc unite. Cu electricitatea nu te joci si nu faci experimente. O mica greseala sau omisiune poate cauza mari necazuri.
Salut ..am facut setarile ca dumneavoastra ziua se deconecteaza de la retea sta pe panouri si incarca in acelasi timp ..seara intra reteaua si totusi incarca si bsteriile non stop. .am setat pragul de 47 de volti.. dar scade sub aceasta valoare.. ce trebuie sa fac?
Buna! Trebuie setat sa nu tragă din rețea! Ai in video setarile necesare!
Bună ziua. Vă rog să-mi spuneți dacă bateria este de 2.5 kv și consumul casei depășește pentru câteva minute 2.5 kv rețeaua compensează sau întra în avarie.Seara ma refer când panourile nu mai produc.
Depinde de setare , daca consul depășește puterea din baterie trebuie sa intre în sprijin rețeaua! Setarea de prag critic se activează când nu are alt suport in afara bateriilor!
Salut la jrh cum se face setările la baterii
Daca urmărești in video vei afla , in video ai toate informațiile despre cum sa setezi invertorul pentru bancul de baterii !
Recomandari pentru acumulatori aveți?
Din păcate nu am o recomandare pentru acumulatori.
Salut.am si eu un invertor care nu incarca. Semnul de la panouri este intermitent.ce ar putea avea?multumesc
Verificați mufele de la panouri și vedeți dacă sunt conectate corect ! Măsurați cu un voltmetru și tensiunea ce vine de la panale in intrare la invertor dar asta când e soare la amiază și trebuie să aveți o tensiune destul de mare . Verificați opțiunile astea mai întâi apoi reveniți !
Buna seara.
Eu am cumparat un invertor identic si l-am montat azi. Nu vrea sa se conecteze cu panourile solare. Clipeste panourile cind le conectez dar nu ramine conectat. Ce trebuie sa fac ? Sau chiar am primit un invertos defect ? Va rog datim un raspuns.
Verificați dacă ajunge curent până la intrarea în invertor că sa fiți sigur că mufele sunt toate conecate corect SI vedeți dacă tensiunea corespunde aproximativ cu ce ar trebui să iasă din panouri .
@@sculesimeseriasi8172 Multumesc se raspuns! Da ajunge curentulin invertor si tensiune suficienta . Cu inverorul vechi a functionat foarte bine.
Am masurat cu apratul de masurat de mai multe ori.
Are in el o siguranta care poate fi arsa ?In pachet am primit o lamela neagra ca o siguranta.
Buna am si eu o nelamurire ,de ce la chinezariile astea de invertoare fluctueaza asa de tare volti si watii?
Toate invertoarele atâta timp cât lucrează si și au consumatori , atât wații cât și și voltii pot varia . Un exemplu este intensitatea razelor Soarelui, declanșarea consumatorilor , fluctuațiile de bypass , etc etc . Nu are treabă că sunt chinezării, și într-un Fronius se întâmplă același lucru !
@@sculesimeseriasi8172 uite eu am pni si nu variaza deloc doar chinezariile alea fluctueaza asa
Daca ai consumatori stabili, nu ai banc de baterii și nu este cuplată rețeaua , iar intensitatea razelor solare este constanta wații sunt aproximativ constați , variațiile sunt insesizabile !
@@sculesimeseriasi8172 am banc de baterii si reteaua cuplata ,in schimb invertorul meu e stabil iar cealalta chinezarie a parinitilor nu este,,si scumpe si proaste
Eu îl am de 2 ani , își face treaba, am mai luat încă unul , la fel lucrează fără probleme , bineînțeles nu o sa fie la fel de precis că Fronius sau alte de prima categorie ( dețin și un Fronius SYMO 6 kw ) dar raportul calitate-preț este destul de bun !
Salut, am o intrebare ptr modelul tau Easun 5.5Kw, poate functiona si fara baterii. Si daca sti cel de 3.5Kw are si el aceleasi caracteristici si setari cu exceptia bateriilor de 24V, care este raportul de transformare(Randamentul) cu aceleasi panouri (3.2Kw) ptr Easun3.5Vs .5Kw. Mersi!
Buna seara! Da , merge fara baterii și fără rețea de la 200 v in sus producție din panelele solare.
@@sculesimeseriasi8172 Mersi, vreau sa achizitionez unul si nu stiu de care sa functioneze fara baterii pana pot cumpara.
Cel din video este de 5.5 kw, funcționează fără baterii și este destul de bun comparat cu calitate -pret! Eu am unul de 2 ani și își face treaba apoi am mai cumoarat unul care la fel își face treaba de aproape 1 an .
Dacă vreți să pun in link de unde îl puteți cumpăra , sunt pe Stock in Frankfurt -Germania, probabil în 4,zile îl aveți acasă . Undeva la 650 euro bucata!
www.ebay.de/itm/393697668771?mkcid=16&mkevt=1&mkrid=707-127634-2357-0&ssspo=xbwcldk1rrg&sssrc=2349624&ssuid=vKSBtKMARpy&var=662814608755&widget_ver=artemis&media=MORE
Ce este cu încărcarea "bulk" și floating? Mulțumesc
Bulk este incarcarea de inceput - cu o anumita tensiune si un anumit curent - de regula cele mai mari posibile pentru tipul de baterie de acumulatori setat. Incarcarea bulk are loc atunci cand regulatorul detecteaza faptul ca voltajul bateriei de acumulatori este sub un anumit prag. Aceasta incarcare poate dura de la cateva minute, la cateva ore, in functie de capacitatea si starea bateriei de acumulatori. Daca bateria de acumulatori este "moarta", acest prag de incarcare dureaza pe o perioada care tinde catre infinit.
In momentul in care voltajul si curentul ating un alt prag, regulatorul incarca cu un alt voltaj si curent (absorbtion). La fel, timpul de incarcare variaza.
Dupa un alt prag (voltajul si curentul absorbit de bateria de acumulatori ating pragul care este considerat ai fi incarcata 100 %), regulatorul trece in modul float (incarcare de intretinere). Incarcarea in acest mod este permanenta sau pana la deconectare.
Setezi acesti parametri pentru fiecare stadiu. De regula, acestia sunt standard (default) pentru un regulator mai rasarit si nu este nevoie sa-i schimbi. De asemenea, exista parametri pentru fiecare tip de baterie: cu acid (flood), AGM si GEL.
Vei alege parametrii pentru AGM sau, daca scrie altfel in meniu, pe cei apropiati valorilor pe care le ai inscriptionate pe bateria de acumulatori.
@@sculesimeseriasi8172
Mulțumesc
Este posibil să funcționeze fără baterie și cum este programată? Ce program?
Funcționeza și fara baterie dar de la 200 v
Dacă avem doar panouri și baterii fără altă rețea și spre exeplu avem 4 acumulatori de 120amperi ce setări trebuie sa avem la baterii
Poti cu SBU , sau oricare in afara de only utlilty ! Only Utility e doar pentru retea , si funcționează doar pe baza de rețea, atat !
Dar va recomand sa va uitați în video, aveti explicat tot !
Buna seara ce se poate intampla dac am consumatori mai mari de 5.5 kilovatii?
Se închide invertorul!
Si daca se închide invertorul imi face by pass sa am curent în casa?
Buna seara. Am instalat si eu un invertor de 5kw. Nu stiu ce setare sa-i fac pentru a nu mai decupla toata reteaua (eroare03) cand in panouri am 75 V.
Bună seara ! Mă poți suna mâine daca vrei ;004915734279003
Salut poți să-mi spui la cît sa pun un invertor să încarce maxim dateriile pe gel de 240 ah într-un sistem de 6.2 kw? Și care e punctul din meniu?
Trebuie sa vă uitați pe recomandarea fabricantului, dar nu recomand intensitate mare de încărcare la bateriile pe gel ! Dar litium suportă intensitate mai mari de încărcare, încărcați cu 10 A că sa va trăiască mult bateriile !
@@sculesimeseriasi8172 am testat încărcarea dar cînd pun 10 a pe încărcare îmi absoarbe undeva la 600w de pe panouri dacă pun la 30 se ridică undeva la 1 kw ora dacă pun mai mult îmi trage de pe panouri la 1.4 1.6 kw ora deci cu cît ridic amperajul creste și wații de producere și m-am uitat pe aplicație pe încărcare cu citi ah incarca chear daca am pus 80 ah el nu a trecut mai mult de 26 ah am scala in fiecare zi
Avind in considerare că eu am invertor de 6.2 și panouri ce poată să scoată 2.5kw că încă nu am pus panouri pina la 6
@@costybuium4735 recomand 10A pentru o viață lungă și fericită a bateriilor, eu am prăjit un banc de baterii cu 30 A . Experiența(sau practica) esta mama învățăturii, nu teoria ! Deci va recomand 10A la încărcarea bateriilor , nu aveți de ce să vă grăbiți , aveți timp o zi sa le încărcați pentru seara !
Pot folosii 4 baterii de mașină la acest invertor ?
Puteți folosii dar eficienta este foarte slabă iar bateriile de mașină au randament de încărcare și descărcare foarte scăzut . Că urgenta pentru suport cu consumatori mici sa zicem că merge dar nu e o soluție viabilă. Aveți grijă și la intensitatea de încărcare , folosiți minimul de amperi la încărcare chiar daca durează mai mult !
Salut ce se poate intampla daca nui mai pun baterii
Nu se întâmplă nimic, trebuie doar sa ai suficientă putere din panouri și eventual sa îl conectezi la rețea.
Salut ,am si eu un invertor identic ,dar nu ami ancarca bateriile, ami licare imaginea de la panouri .mersi
Măsurați tensiunea ce vine de la panouri și verificați dacă vine curent din panouri!
Buna seara, am un invertor asemanator si urmeaza in perioada urmatoare sa-l instalez, problema e ca initial am vrut sa pun 2 stringuri insa am aflat ca nu trebuie sa depasesc 20 amperi, nu scrie nicaieri de aceasta valoare si ma limiteaza mai ales ca accepta 6000w din panouri.
Buna seara , o sa mă uit în cartea tehnica sa vedem care e intensitatea maxima din panouri dar cu siguranță nu este de doar 20 A . Partea buna la aceste invertoare este că acceptă și tensiune destul de buna 450v dar și o intensitate mare ( o sa verific cartea tehnica pentru a va spune exact ) . Dar cu siguranță mult peste 20 A ! Să aveți grijă la dimensiunea cablurilor daca mergeți pe intensitate mai mare. La fel , recomand, 10 A intensitatea de inacarcare a bateriilor cu gel !
Tocmai am verificat , Mppt lucrează cu o intensitate până la 100 Amperi , asta spune cartea tehnica . Să aveți grijă de distanta și grosimea cablurilor . Sunt niste parametrii pentru grosimea cablului in funcție de distanța de la panele la invertor precum și intensitatea curentului . Sa fiți atent la asta !
Salut de ce merge ventilatorul contino
Domnule Nelu. Așa l-a gândit fabricantul, cu ventilatorul de răcire în funcționare non stop. Viteza ventilatorului va crește semnificativ în cazul în care de la panourile fotovoltaice se vor încărca bateriile sau atunci când pe ieșirea invertorului veți avea un consumator mare.
Buna seara. Am si eu un invertor de aceasi firma, dar de 3,5kw. Am 4 baterii pe gel Jarrett 120ah per bucata. Nu am curent electric de la rețea, doar din panouri. Problema este, cand panourile nu mai produc si trece pe batetii, bateriile se descarcă foarte repede, daca dau drumul la un consumator, da eroare instant. ( Am deconectat panourile sa vad cat tin bateriile, si deci, instant da eroare ca bateriile sunt descărcate). E din cauza bateriilor? Ele sunt noi. Am pus o singura baterie la un controler de 12V , si a mers cateva ore un tv micut si router. Imi puteti da un sfat legat de batetii, de se descarcă atât de repede? Va mulțumesc!
salut, daca ai factura, dale retur cat de repede poti, eu asa am procedat, sunt facute din materiale foarte slabe, practic i-si exporta produsele greu reciclabile ......si mai iau si bani. Cei de la e-mag nici nu au vrut sa-mi faca public comentariu!
Salut, am vazut această intrebare. Nu stiu daca mai este de folos. Bateriile AGM sau Gel sânt pe bază de plumb. Acestea nu trebuie descărcate mai jos de 50/100. Practic aceasta valoare este undeva la 10.5V. Prin urmare din cei 120Ah poti folosi maxim 60A Dar pentru a nu intra in zona de fault a bateriei, reglezi limita de descarcare la 11v . Adică 22 V pentru doua baterii. Dacă ai 50 amperi disponibili, înmulțit cu 24V, poți conecta la sistem un consumator de 1kw. Trebuie să tii cont ca inverterul este si el un consumator de energie. Tensiunea din baterii 24volti CC mai întâi o transformă in curent alternativ sinusoidă pură apoi o ridică la 220 sau 230 si o stabilizează. Toate aceste procese inseamna consum. Altfel acest aparat nu ar avea nevoie de coolere
@@petrescuaurelian2343 mulțumesc frumos pentru răspuns! Ma documentasem putin atunci legat de acele baterii, si da, aveti dreptate. Acum insa am 8 baterii 3,7V cu 320Ah, si nu mai am probleme. 😁 mulțumesc, bafta multa
îmi spune și mie cineva de ce nu încarcă iarna în acumulatori
Ce tip de acumulatori ai si la ce temperatura sta bancul de baterii? Cata putere ai in panouri?
Salut, maximul de amperaj in paralel la acest invertor ?
După specificațiile fabricantului MPPT poate lucra cu până la 80 A . Nu recomand amperaj mare , trebuie cabluri mult mai groase ! Nu are nici un sens un amperaj mai mare de 20 A ( adică doua serii in paralel) pentru că invertorul permite o tensiune de 450 V in MPPT ! Invertorul trebuie sa lucreze in parametrii lejeri !
@@sculesimeseriasi8172 Multumesc frumos!
Asta problema am eu ca trage mult din baterie și o descarca total...
Buna ziua, am un inverter la fel EaSun SML II 5.5 kw si la iesire nu am faza si nul, am doua faze. Este normal asa? Multumesc
Nu știu ce să îți spun , trebuie să întrebi un specialist despre asta !
Buna ziua!
Leaga invertorul la împământare si ai rezolvat problema.
o zi buna!
Salut. Ai idee cum se dezactiveaza bipurile la apsarea tastaturii?
18 bON (PORNIT) bOFF (OPRIT)
Ții apăsat pe butonul return 3 sec și se dezactivează bipul
Cum setezi data si ora in el. Am incercat sa l setez system seting/ system time: am mesajul de confirmare a setarii si dupa imi da mesajul: query failed
Ora nu se poate seta , este o eroare de fabrica ceva !
salut am o intrebare de ce îmi iasa pe neutru curent din iel
Pentru nu e legat la impamantare.
Că sa elimini curentul rămas îl deschizi in gol , fără sa fie conectat la surse, așa elimini curentul rămas ! Sa faci asta mereu înainte să lucrezi la el , sa nu te corentezi!
Salut,am si eu un invertor SUNMART de 5,5kw,ami arata panoul pe displey dar nu trage curent sa bage an bateri,licare mereu. Cine ma poate ajuta cu un raspuns. Mersi.
004915734279003 trimite pe Watsapp un video că sa vad ce se întâmplă
Va salut! Am un invertor sml3 și întâmpin următoarea problema,la un consum sub 150 w invertorul se alimentează din rețea chiar daca am curent în panouri iar la un consum mai mare sa zicem 2000w el trage din rețea în jur de 200 w cu toate că în panouri este suficient curent.Niciodata nu îmi arată 0 pe consumul din rețea.Tin sa precizez că am montate 6 panouri de 465w fara acumulatori.Daca mă poate ajuta cineva cu un răspuns va mulțumesc foarte mult
Ținând cont ca nu aveti un banc de baterii, setarea e pe rețea plus panouri. Indiferent de cata putere instalată aveti pe partea de panouri, rețeaua, in lipsa unui banc de baterii, va face functia de veghe , sprijin sau prioritate in functie de consum . Nu stiu daca modelul dvs funcționează fara banc de baterii si fara rețea, daca e asa doar in cazul asta puteti evita rețeaua, opriti rețeaua si lasati doar pe solar . Dar trebuie sa tineti cont ca orice aparat are un varf "pico" la pornire si cere de pana la 10 ori mai mult in primele milisecunde.
@@sculesimeseriasi8172 Mulțumesc de răspuns!Am incercat fara rețea și într-adevăr funcționează dar la cel mai mic nor îmi pica invertorul neavând destul curent în panouri .Sa înțeleg că dacă pun baterii invertorul va trage din baterii in schimbul rețelei?Dar și așa tot nu mi se pare normal sa ai 2kw în panouri și invertorul să tragă 100 w din baterii pe timp de zi.
@@Albert-k5m într-adevăr, consuma cam mult invertoarele astea , cam 100 w aproximativ cu toate ca fabricantul spune 35 w , cu bancul de baterii poti elimina consumul din retea
salutare,modelul asta merge si fara baterii nu?
Salut, da dar de la 200 v in sus!
Buna sunt stefan mi sa descărcat bararia ce este de fac
Ce tip de baterie ai ?
sper ca erau emotii si nu ceva pahar... in rest spor!
Acasă , la tara , mai servesc și câte un pahar de vin , doar sunt om , asta nu însemna că nu iubesc sectorul asta cu toată inima, îmi place să învăț tot , să găsesc soluții la probleme , sa absorb toată informația și cunoștințele din sector . Îmi place să învăț tot și să fiu cel mai bun chiar daca fac asta la un pahar de vin. Cât despre emoții sau vin , nu e nici una nici alta , video a fost spontan , nepregătit , eram in vacanta in Ro cu o grămadă de treabă pe lângă casă și abia mi-am făcut timp să împărtășesc cu voi unele setări. Sănătate și trăiască vinul de la țară!
@@sculesimeseriasi8172 mult succes. Am urmarit cu interes clipul.
Apropo de setari
1: am observat ca al meu invertor daca nu i se aloca un ip Retea (adica orice alta optiune in afara de SOLAR ONLY) atunci curentul maxim de incarcare pe AC se reseteaza singur la 50 A si nu poate si setat sa ramana mai mic sa zicem 2 A sau 10 A
3. Exista undeva un site unde se poate vedea ultima versiune de firmware si eventual update ?
Bateriile sunt pe litium? La litium curentul de încărcare este mai mare decât la bateriile pe gel ! Căutați specificațiile fabricantului , dar pe litium puteți încărca fara probleme cu cel puțin 30 A !
@@sculesimeseriasi8172 Da sunt LIFEPO dar nu asta am intrebat... Intrebarea era de ce sare de pe o setare mai mica pe setarea de 50 Amperi (la setarea de incarcare din retea)
@@nushala75 sare automat pentru că este setat pe litium , iar pe litium configurarea de încărcare nu este cu valoare mica , litium are putere de absorbție a curentului mult mai mare decât gel . Daca schimbați bancul de baterii cu unul de gel, după ce ați setat invertorul la bancul de baterii pe gel, configurarea cu curent mic de încărcare are sa fie accesibilă și setabila!
@@sculesimeseriasi8172 Nu asta este problema, stiu ca pot incarca si cu mai mult.
@@sculesimeseriasi8172 Daca setez un alt tip de baterie tot litiu nu sare, deci nu asta este problema. Pot seta USER si configura si acest parametru fara sa mai sara, intrebam doar pentru cei care au exact acel invertor si au mers pe setarea LIB la baterie. Cel mai probabil este un bug care va fi corectat in viitor , altfel nu are logica
Știi cumva real cat consuma în gol? Iti spun un experiment facut pe model de 3.5kw, la 24v în gol fara consumator lua 0.8- 0.9 A, când bagam un bec de 20w urca consumul la 1.5 A, practic dacă ai un consumator cat de mic , creste randamentul, mi se pare mult sa consume 20w când nu are consumator
Cu un bec de 100w consuma 5.6 amp, practic invertorul mai consuma doar 10w in plus, față de 20w in gol
Bateriile erau pe 24.8v când am experimentat
După specificațiile fabricantului incerorul consuma 35 w in stand -by , adică în gol ! E un consum mare comparat cu Fronius , care daca îmi aduc bine aminte ( o sa verific ) are un consum cam de 1 w in gol !
@@sculesimeseriasi8172 ce gluma nereușită, cum sa consume 1w invertorul în gol!!! 1w consuma un TV în standby.
Da , tovarășe, un watt, și nu e gluma, consulta cartea tehnica la modelul SYMO 6.0-3M
Nu reușesc să sincronizez easun sm2 trifazic adică 3 buc
Nici nu o sa reușiți cu modelul prezentat în video ! Nu este compatibil pentru asocierea lor în paralel!
Salut ma poti ajura so pe mine sa-mi creezi cont la easun
La punctu 16 trebuie setat 050 ??????????????????????? prietene acolo scri OSO nu 050 si inseamna OnlySOlar. Adica incarcarea baterilor se va face doar din panouri.
Prietene , te agăți de fleacuri , chiar și așa cum spui dumneata , important este că oamenii să identifice punctul pentru setare . Vrei să îți vorbesc în termeni pe care nu ii înțelegi ? Vrei sa le vorbesc în engleză celor care au probleme cu setarea? Le vorbesc pe înțelesul lor , important este sa înțeleagă funcția acelui punct , ce face acea setare . Daca le-aș vorbi după manual ar rămâne multi cu neînțelegeri . Apropo , cate invertoare ați testat până acum ? Cate exeprimete ați făcut , cate materiale ați pierdut până să învățați pe pielea dvs?
@@sculesimeseriasi8172 zero cincizeci Crezi ca daca le spui oamenilor ca OSO inseamna doar solar si nu aberezi cu zero cicincizeci nu inteleg mai bine ? Crezi ca daca le-ai spus sa seteze zero cincizeci i-ai lamurit bustean ??? Lasati-va de tutoriale daca nu stiti sa explicati
Am corectat in comentarii! O sa incerc in viitor sa nu mai folosesc englezisme, suna ridicol că un roman sa se screamă in engleză! Mulțumesc de critica , criticile sunt constructive daca nu sunt făcute cu bășcălie !
Sal mă puteți ajuta cu setarile la invertor de 5k nu sunt in cunoștințe va mulțumesc
Ce doriți să setați?
@@sculesimeseriasi8172 buna seara invertorul nimeni nu vrea sama ajute si nu stiu ce sa fac
Daca vă uitați pe video-uri aveți multe informații! Daca vreți să setați altceva , va rog sa îmi spuneți ce anume vreti să faceți !
Foarte util acest video, multumesc!
Intentionez sa cumpar acest model, dar am o nelamurire...care e gama tensiunii maxime, la care se limiteaza incarcarea bateriilor?
Vreau sa folosesc acumulatori li-ion, folositi la auto electrice, de aceea intreb.Nu stiu daca acest invertor e compatibil cu aceasta chimie...
In funcție de bateriile pe care le luați , vedeți specificațiile bateriei apoi setați invertorul în funcție de baterie . Invertorul permite și bateria pe litiu ! Tensiunea maxima o setați din invertor în funcție de baterie !
Suporta 10 panouri de 540w
Da, dar trebuie văzută și tensiunea totala a panourilor, sa nu depășească rangul specificat de producător ! Că putere se încadrează în parametrii( fix la limita ) că intensitate daca le legați în serie sunteți în parametri iar ca tensiune nu trebuie să depășiți maxim 500 v dar recomandat de fabricant 450 v !
Super ghid! Sunt parțial lămurit.
V-aș fi recunoscător dacă mi-ați putea clarifica niște lucruri în continuare:
1. Ce se întâmplă dacă există soare și bateriile sunt încărcate din panourile solare, dar mai trage curent și casa? Dacă este suficientă energie produsă de panouri, vor încărca și alimenta simultan bateriile, respectiv casa? Sau atâta timp cât bateriile sunt încărcate, invertorul ia curentul pentru casă din rețea?
2. Cum pot determina atunci când am golit pe jumătate bateriile? E cam o ghiceală cu setarea tensiunii scăzute, nu?
3. Există, după ce sunt 80% încărcate bateriile, floating charge. Adică o tensiune mai mică decât cea folosită la încărcare. Pe aia la ce valoare ați setat-o?
4. Folosiți fuzibilă între baterii și invertor? Invertorul meu este Easun de 5,6 kw. Am 4 baterii cu gel, de 12v legate în serie. Cum dimensionez fuzibila? Împart 5,6kw la tensiunea dată de baterii, nu? 5600/48. O fuzibilă de 120 A ar fi suficientă?
5. Dacă măsor potențialul dintre firul de împământare legat la blocul de conexiuni al invertorului și busbarul PE din tabloul general, obțin o tensiune de 90 V AC. Simt furnicături în mână. Trebuie împământare separată pentru invertor? Știți de unde ar putea veni tensiunea asta?
O sa vă răspund diseară după ce termin munca, eventual printr-un video !
Acele furnicături le simțiți pe electrocasnice, adevărat? Nu pe invertor ? Sau și pe invertor? E cuplat la rețea , așa-i?
@@sculesimeseriasi8172 nu le simt pe electrocasnice și nici pe invertor. Invertorul este offgrid/hybrid. Sunt legat și la rețea, așa este.
Am 12 panouri de 455 w. 2 serii a câte 6 panouri legate în paralel. Scot 290 v cu 18 amperi.
La intrare în invertor am o regletă cu AC IN (fază și nul) și AC OUT (Fază, nul și împământare). Am legat conductori la acele puncte și funcționează totul cum trebuie. Doar când iau în mână conductorul care iese din regleta de împământare din invertor și vreau să îl leg la bara de împământare din tabloul general al casei, simt acea furnicătură. Când măsor cu multimetrul, am un potențial de 90 volți AC între cele 2 puncte (regleta din invertor și bara de Pe din tabloul general).
Nu am împământare la casă. Am doar acel țăruș la stradă instalat de operatul de distribuție. Să fie asta problema?
Voi face și eu un video cu instalația mea pe viitor, că din nefericire, profesioniștii din românia din acest domeniu nu sunt chiar atât de profesioniști precum par și nici ei nu prea au răspunsuri la întrebările clientului.
Eu mi-am făcut singur toată instalația.
Cred că e folositor să postăm cât mai mulți proiectele pe care le-am făcut pentru a învăța unul de la altul.
1 . Daca ai suficienta putere din panourile solare îți va incarca și bateriile și va alimenta și casa fara sa cupleze rețeaua. Daca la un moment dat bateriile sunt încărcate ,automat invertorul va tine bateriile la nivelul de flotare care într-un sistem de 48 v valoarea lui este setată la 54 V . In momentul in care ,sa zicem, că soarele intra in nori și ai consumatori mai mari decât producția din panele invertorul va cere ajutor din bancul de baterii si vor dansa frumos împreună , că ți-e tot dragul sa vezi cat de armonic lucrează. In momentul in care tensiunea bancului ajunge la nivelul de siguranță invertorul deconectează bacul de baterii că sursa de alimentare și atunci cere ajutorul rețelei naționale . In momentul in care se cuplează rețeaua națională în suportul panalelor solare , o parte din curentul din panelele solare se va duce spre încărcarea bancului de baterii iar o parte spre consumatorii casnici asta in caz că producția panelelor este mai mare decât necesarul cerut pentru încărcarea bateriilor ! Dar pentru că sistemul sa funcționeze sub caracteristica asta ai nevoie de setare OSO de la setarea 16 . Adică ONLY SOLAR ( doar SOARE ) . Setarea asta acorda prioritate panelelor , apoi bateriile , iar ultimul pas că sursa este rețeaua națională. 2 ) la punctul doi te referi la faptul că , când bancul de baterii ajunge la tensiunea de siguranță de decuplare ( sa zicem 47 v ) după ce s-a dexinectat bancul tensiunea bateriillor se stabilitatea undeva la o valoare mai mare cu 1 volt aproximativ fata de valoarea setată că tensiune de decuplare. Este normal curenți au fost opriți și se stabilizează in chimia bateriilor.3 ) la punctul 3 ți-am răspuns în punctul 1 , 54 V este tensiunea de flotare și nu se poate modifica .pentru sistemele de 24 v la 27 volti se activează tensiunea de flotare.4) la punctul patru siguranță nu se calculează în funcție de amperajul bateriilor ci de capacitatea de descărcare și încărcare a bateriilor . Au un flux de descare , că debitul apei că sa înțelegeți mai bine , fiecare baterie are un " debit " de descare și inacare și nu îl poate depăși . Daca forțăm acel debit reiscam sa distrugem bateriile . Debitul se poate calcula daca avem C bateriilor . Rata de descarcare se raportează la timp , sunt valori de 5,10,20 ore la care se raportează . Exista o formula a lui peukert pentru a calcula asta. Siguranță trebuie sa fie apropiata de valoarea ratei de descărcare a bateriilor pentru a a avea o funcție cu adevărat utila . 5) la punctul 5 cred că problema dvs vine de la faptul că aveți împământarea de la rețea pe nulul rețelei , e o tehnica veche , așa se proceda înainte cu împământarea , de acea cred că simțiti furnicături la atingere. Presupun că le simțiți mai mult când sunteți desculți și atingeți aparatele , atunci faceți împământarea ! Sper că v-am fost de folos . Mulțumesc tuturor , sper sa va aduc și nouți de la târguri dlde energie regenerabila de aici din Germania. Urmăresc și aștept expozițiile pentru a vedea noile inovațiii.
Vă mulțumesc pentru clarificări!
La ce ai mai luat baterii daca nu vrei sa le descarci :)
Probabil te gandesti cănd o pica reteaua și soarele de pe cer sa te bucuri de baterii(noaptea dormi n ai nevoie,ai reteaua e totul ok)
Mai taie din ele Retea/baterii (un generator iți mai trebuie)
Buna ziua ! Vreau sa le descarc dar până în 30% din capacitatea lor , pe termen lung însemână economie , DOD de 30% înseamnă 1000 cicluri de descărcare! Asta însemna că nu trebuie sa cumpăr prea curând alt banc de baterii !
@@sculesimeseriasi8172 si la tine se aude un bazait la invertor cand bagi un consumator ?
Se aud ventilatoarele când intră în sarcina invertorul...
@@sculesimeseriasi8172 pana să pornească ventilatoarele se aude un sunet de sarcină
Se aude când e soare ☀️ puternic și incarca bateriile , e normal că invertorul sa lucreze ....acum nu știu ce tip de sunet auzi
BIpas ???? 😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀😀
Vreți să mă englezesc? Nu , mulțumesc ! O sa folosesc in viitor cuvântul "punte ".
Tu nu stii sa explici cu manualul in mana.
Manualul vine in engleză , prietene ! Ai nevoie să gândești că sa oferi răspunsuri ! Mulțumesc !
Îmi cer scuze pentru informarea incompletă , nu pot invoca motive pentru asta dar toate videoclipurile le fac in contratimp , din plăcere , nu mă ocup special cu asta , vreau sa ajut pe unii care au probleme și sper că experiența mea cu aceste sisteme îi ajută cat de cat să facă setările corecte !
@@sculesimeseriasi8172 Nu te stresa pentru nimicuri apreciez ca ai timp sa explici la oameni
Pe de alta parte o nedumerire la afisarea PV IN , fluctueaza WATii adica 40 sau 70 si tot asa , de fapt arat cat consuma nu are legatura cu PV IN pentru ca asta ar insemna sa vezi la un panou de 450 Watt ca la putere maxima sa bage macar un 430 Watt la concluzia asta am ajuns poate gresesc.
Pentru cei care vor sa decupleze invertoru ca sa nu mearga in gol degeaba in momentu in care consumatorii trag din retea si aici vorbesc cine nu are baterii
am pus un temporizator setat la ce ora vreau eu sal scoata din functiune si sa-l cupleze a 2 zi la o anumita ora cand e lumina si in momentu cand il decupleaza am pus un ATS care face bypass direct la retea , sper sa fie de util si altora mai ales daca tot vorbim de economie la curent de ce sa consume degeaba toata noaptea 80 sau 100 WATi , daca gresesc cu ceva va rog sa ma corectati.
@@steliangiurgi2099 ai dreptate
Salutare....am avut tensiune prea mare peste 220 v la invertor easun 5.6lw cu baterie de 45 v...s a aprins led rosu program o8...și acum nu mai am bypas...rețea și baterie...ledurile verzi nu mai pâlpâie....cum resetez invertorul??.