Ben zemin malzemesi - altlık olarak zeolit kullandım. Üreyi tamamen içine çektiği için kümeste hiç koku olmuyor; ayrıca zeolit toprak katkısı olarak da kullanıldığından gübre yavaş kazanımlı değerli bir gübre haline de gelmiş oluyor. Bununla birlikte yine zeolit hayvan yem katkısı olarak da kullanılıyor, onu da denedim; hayvan sindirim sistemi sağlıklı hale geldiği için hem kilo alma hızı hem yumurta kalitesini çok olumlu etkiledi, dışkısı da cıvık hali bittiği için zaten altlığın ıslak kalması ve koku sorunu baştan çözülmüş oldu.
Bende kümes yaptım dibine ince talaş ve koyun gübresi karıştırdım,tuneklikler Güzel olmuş bende tuğla koydum ama sonra degistircem sülük güzel olmuş fikir almış olduk
Cok guzel oldu, benimde bir ciftlik projem var 25 tavukluk bir kumese ohtiyacim olacak, cok faydalı oldunuz, teşekkur ederim, benim ciftlik projem Denizli nin çal ilcesinin köyund olacak inşallah...
@@RENKLERVEZEVKLER salam aleykum azerbaycandan narahat rliyirem sizi mende yumurtalix toyuqculuqla mewqul olmaq isdiyirem mumkunse vatwap nomrevizi vere bilersiz ağlimda olan suallari size deyim coxx sağolun allah ezyetize bereket versin
Teşekkürler size de inşallah. Bu hayvanlar çok çabuk pisletiyorlar yaşadıkları yerleri. Biz sahipleri de yumurtasından etinden sütünden istifade ediyorsak onların sağlığına temizliğine de hassasiyet göstermemiz gerekir. Sizin kümes de maşallah baya büyük. Allah kazancınıza bereket versin.
10:12 deki suluklardan bendede var ama galiba üretiminde bir hata var.Askıya müsait değil denge kaybolunca akıtıyor asılıyken,yere koysanız hayan eşeleyip pisletiyor,zeminden yükseltseniz tuğla ile koyduğunuz zemin düz olmalı eğik oldumu bitene kadar akıtıp zemini ıslatıyor.Heralde üreticide bunu görmüşki yeni çıkan modeller ayaklı yapılmış.Tek avantajı doldurma kısmı sıkıntısız geri kalanda kümes içinde çok sıkıntı çektiriyor bana.
Biz de o tarz sıkıntıları gidermek için kümeslerimize nipel suluk yaptık. Bir fikir vermesi öneri sunması açısından izleyebilirsiniz. th-cam.com/video/zY9X3enKrqg/w-d-xo.html
Allah razı olsun. İlgili konularda merakı olan ve birşeyler yapmayı düşünen insanlara rehber niteliğinde videolar hazırlıyoruz. Maksadımız insanlara faydalı olmaktır 👌
Merhaba abi sonbahar ayları yaklaşıyor civciv ve tavuklara aşı mutlak gerekiyormu şayet gerekiyorsa hangisi olmalıdır bronşit için birde boyun dönmesi için
Evet baya zahmetli oldu ama nihayet profesyonel bir kümesimiz oldu. Şimdi burada her gün ortalama on civarı yumurta oluşuyor. Oldukça bereketli bir kümes oldu 🤗
Teşekkürler sağolun. Meyve ağaçlarını kireçleme biraz eski bir mücadele yöntemidir. Zararlı kurt, sinek, karınca, larva ve yumurtaların ağaca fiziki olarak ulaşmasını engellemek amacıyla yapılır. Kireçleme bir de ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuvalanmasına da engel olur. O bahsedilen zararlılar için artık İnspektisist böcek ilaçları mevcut o ilaçlardan atar ve zararlı mücadelesini doğru zamanda yaparsanız kirece gerek kalmaz. Kirec ağacın odunsu bölgesinin nefes almasına da mani olur. Aslında çok da faydalı bir yöntem değildir... Selamlar.
slm muhterem benim kümesim Tahtadan tabanida tahtadan , zamanla bit olusuyor , arada kirek tozunu serpeliyom ama yinede olusuyor bit tavuklarim altlarini cok islatiyor hergün temizlemek zorunda kaliyom yoksa koku yapiyor. bana ne önerirsiniz . saygilar selamlar.
Kümesinizi tuğla yada priketten yaparsanız ve kümeste hiç tahta malzeme kullanmazsanız kümeste bit ihtimalini minimuma indirmiş olursunuz. Toprak banyosu yapacak bir imkan da sundunuz mu onlara bit önemli bir sorun olmaktan çıkar.
şimdi ben bahçeme 2 metrekare bir kumes yapacagim. Bahcemiz duzluktedir asla zemin yamuk degildir. Demir kullanmasak temelini, sıva ve dosemesini saglam yapsak problem olur mu? Kumesin dis cephesini degil de ic cephesini kirecle badana etsek yeterli olur mu? Briket, tuğla, gazbeton malzemelerinden hangisini onerirsiniz? Kumes toprak zemin uzerine insa edilicek ancak yapmadan once yapilicak kadar alani 30-50 cm kadar betonla kaplayacagiz kumesin zemini beton olacak
2 Metrekare için ayrıca bir demir kullanmaya gerek yoktur. Priketle yada tuğla ile yapabilirsiniz. Duvarın kalınlığı 20 cm den daha fazla olsun. Kümesin zeminine önce beton atın duvarın başlayacağı yeri 30 cm boyunca kazın ve ondan sonra tuğla yada priketleri yerleştirmeye başlayın. Kümesinizin boyu en az 2 metre olsun. Çatı uygulamasını betonla yaparsanız kışın sıcak yazın serin olur. Tercih size kalmış. Kümesin bir yönü havalandırma alanı olsun. Rüzgarların şiddetli gelebilecekleri taraflar duvarla olsun güneye yada rüzgarın en az gelme ihtimali olan taraf açık olsun. Oraya demirden korkuluklar yaparak tavuk teli geriniz ve sabitleyiniz. Kümesin zeminine betonun üzerine kum serebilirsiniz yada odun talaşını tercih edebilirsiniz. 2 metrekarelik bir kümeste 12 tane hayvan besleyebilirsiniz. Bunun bir yada iki tanesi horoz olursa gerisi tavuk olur. İki tane de folluk bulunması gerekir kümeste. Ayrıca tüneklik yapmanız gerekecektir. 12 hayvana birer tane 10 litrelik yemlik ve suluk yeterli gelecektir.
Bizim burası ılıman iklim olduğu için ısıtmaya gerek olmuyor. Ama aşırı soğuk don olaylarının görüldüğü yerlerde ısıtma gerekebilir. Tavuklardan kışın verim almak istiyorsak mutlaka ısıtma uygulamak gerekir.
İST BULUNDUĞUM SEMTE 20 YILDIR TİCARET YAPIYORUM BAKKAL VE MARKET AZDA OLSA MÜŞTERİM VAR İŞ DEGİŞİKLİĞİ DÜŞÜNÜYORUM YUMURTA İŞİ NASIL ARAÇ LA TOPTAN ALSAM MARKETLERE SATSAM KARI NEDİR NASIL YAPILIR BİLENİNİZ VARSA KISACA ÖZETLER,Mİ.
Yumurtanın ticareti ve pazarı hakkında açıkçası çok sağlıklı bilgiye sahip değilim. Ama bu dönemde yem fiyatları arttı ve üretici de ister istemez bunu yumurta fiyatına yansıtacaktır. Siz toptan alıp toptan veya perakende satmayı düşünüyorsunuz. Kârı biraz düşük olur diye düşünüyorum. Ama yumurtanın müşterisi hiç bir zaman eksilmez bunu da gözardı etmemek gerekir
Biz denizden getirmesi taşıması çok zahmetli olduğu için kumdan vazgeçtik şimdi talaş kullanıyoruz. Her ikisi de gayet kullanışlı malzeme kümes zeminleri için 👌
bu tüneklerin yerden en az 50 cm yüksekte ve tavuğun gövdesini de koyup yatabileceği şekilde 2'şer 3'er yanyana birbiri ile bitişik şekilde yapılması gerektiğini söyleyenler var. bu yöntem hakkında fikriniz nedir?
Olabilir tabiki. Değişik tüneklik sistemleri var. Tüm küçük hayvanlar yerden yüksek bir yerde uyumak isterler. Kediler tavuklar tüm kanatlılar. Yerden 50 cm yükseklik idealdir. Fazlası zararlı olabilir. Çünkü daha yüksekten atladığı zaman hayvanların ayak altları zarar görebilir. Biz tüneklikleri bu şekilde kürek sapından oluşturduk. Ama o şekilde de gayet mantıklı görünüyor.
8 yıldır gezen tavuk yetiştiriyorum. Son günlerde tüneklere yoğunlaştım. Gözlemlerim ve araştırmalarım sonunda tünek için birkaç kıstas oluştu: 1.Tünekler 50cm'den başlayarak yaklaşık 80-85 cm'ye kadar, 10 derece bir eğimle gitmeli. Tavuklar arasında hiyerarşik bir yapı var. Uyulmalı. 2.Birden çok tünek çubuğu olacaksa araları yaklaşık 45 cm. olmalı ki birbirlerini gagalamasınlar. Zayıf tavuklar korunmalı. 3.Tünekler folluklardan yüksek olmalı. Yoksa tavuklar folluklarda yatar ve tüm gece folluğa kaka yapar, yumurtalar kirlenir. 4.Tünekler ya 3 ayaklı olmalı (sac ayağı) ya da (4 ayaklı ise) bir ayağı ayarlanabilir olmalı ki tavuklar hareket ettiğinde oynamasın, hayvanları tedirgin etmesin. Rahat ve korkusuzca uyuyup dinlenebilsinler. Teknik: 3 nokta bir düzlem oluşturur. Dengelidir, asla oynamaz. 5.Gezen tavuk için tünek malzemesi temiz yüzeyli ağaç ve 44 x 44 mm kare kesitli olmalı. Kafes hayvanları için tünek eliptik ve 44 mm genişliğinde olmalı. Böylece tavuklar hem ayakları hem de göğüs kemikleri ile vücut ağırlıklarını dengeler, tam olarak dinlenebilir. Kürek sapı 38-40 mm daire kesitlidir. Doğruya çok yakın. 6.Ülkemiz insanının, köylüsünün( ve de şehirlisinin) temel ihtiyaçlarını bilimsel yollarla karşılaması doğrultusunda beyin fırtınalarına devam. Bildiklerimizi paylaşalım ki utansın "tavukçuluk araştırma enstitülerinde" yan gelip yatan ziraat mühendisleri. Emek ve çabalarını kutluyorum, değerli "Renkler ve Zevkler" kardeşimiz.
@@hamzamentese9542 ayak yapıları gereği yuvarlak olması daha uygun olmazmı. Göğsünü koyması çok mantıklı fakat sank zemin düz olunca ayak tam rahat etmiyor gibi geliyor. Ayrıca bu mantıkla olacaksa daha kalın olup alt gövdeyi tamamen zemine oturtsa daha iyi olmaz mı
@@serkancakmak8420 Bu bilgiyi Almanların sensörlerle yaptığı bir araştırma sonucundan öğrenmiştim. Kenarları hafif yuvarlatılıyor tüneğin tabii ki. Sürekli kümeste tutulan tavuklar için de aynı ölçü öneriliyor(40-44 mm.) ancak tünek kesiti elliptik oluyor.
Buraya sansar tilki gelincik gibi hayvanlar giremez. çünkü gezinme alanının demirleri çok yüksek. Orayı atlayıp da içeri giremez. Girmiş olsa bile iç kapı kapalı olur genelde. Oradan içeri giremez. Kapının üsütünde hafiten açıklık var evet. İki senedir bu kümes faaliyette. Şimdiye kadar hiç bir zararlı saldırısı ile karşılaşmadık. Ama biliyorum ki dışarda yabani hayatta çok zararlı hayvan var. Birkaç sefer bizim korunaksız civciv kümesimize saldırdı. Ama buraya hiç bir şekilde giremez. Kümesleri korunaklı yaparsak zararlı hayvan tehlikesini de gidermiş oluruz.
Toprak ilerde temizleme sorunu yapıyor. Kaskatı kesiliyor pislik üzerine yapışıyor ve çıkmıyor. Deniz kumu yada odun talaşı neredeyse hiç yapışmaz. Kolaylıkla temizliği yapılır.
Valla bilseydim daha sıkı tutardım bırakmazdım kafese koyardım. Gerçi bülbülü altın kafese de koysanız yine de vatanım ve özgürlük derdi ama :) Teşekkürler bilgilendirme için.
Videoda anlatılıyor. Kireç tavuk biti ve diğer zararlılarla mücadelede önemli bir araçtır. Eskiden kül kullanılırdı kül bulamayanlar artık kireç kullanıyor.
Videoda anlatılıyor. Kireç tavuk biti ve diğer zararlılarla mücadelede önemli bir araçtır. Eskiden kül kullanılırdı kül bulamayanlar artık kireç kullanıyor.
5 m2 için 30 tavuk çok değil mi? 1 m2 için 6 tavuk dediniz. Yani her bir tavuğun dolaşması için neredeyse bir defter büyüklüğü kadar alan demektir. Bence bu sayıda bir yanlışlık var. Ben olsam 5 m2 'ye en çok 10 tavuk koyardım. Sağlıcakla
Tabiki hayvanların yaşam standartlarını yüksek tutmak lazım. Biz kaynaklarda yazılı olan son sınırları söyledik. Bizde 5 m2 lik bu kümesimize 15 kadar tavuk koyduk.
Zor ve emek isteyen bir iş. Bir hastalık geldi mi hepsi ölüyor. yem fiyatları da ülkemizde çok pahalı.hayvanlarınızı bırakıp bir yere tatile de gidemiyorsunuz. bağlayıcı oluyor. en sonunda''markete gidip bir koli yumurta alayım daha iyi'' diyecek hale geliyorsunuz.
orhan bursal Tabiki her işin zor tarafları var. Özellikle her gün bakım temizlik ve ilgi bekleyen kümes hayvancılığı işinin daha zor tarafları da var. En çok da dediğiniz gibi acil bir yere gitmek gerekse emanet edecek kimse yok mecbur evde bir kişinin kalması gerekir onlara bakmak için. Ama Allah anneye evladı için bir şefkat verdiği gibi bize de içimize bir kolaylık hasıl ediyor içimize 👍 Teşekkür ederim ilgi yorum ve desteğiniz için sevgili adaşım Orhan Bey 😊
RENKLER VE ZEVKLER Allah kolaylık versin. Azim ve sevginiz azalmasın. Katma Değerli bir iş yapıyorsunuz ama kendinizi fazla kaptırmayın. Dünya Mersin den ibaret değil.
Canım benim bu videolar çok önceden çekilmiş ve düzenleme işleri ancak biten videolar. Yeni çektiğimiz bir videoda senin ismini söyledim. Ama ne zaman yayınlanır belli olmaz. Sıra ile. Bekle ve gör. Takipte kal.
Ben zemin malzemesi - altlık olarak zeolit kullandım. Üreyi tamamen içine çektiği için kümeste hiç koku olmuyor; ayrıca zeolit toprak katkısı olarak da kullanıldığından gübre yavaş kazanımlı değerli bir gübre haline de gelmiş oluyor. Bununla birlikte yine zeolit hayvan yem katkısı olarak da kullanılıyor, onu da denedim; hayvan sindirim sistemi sağlıklı hale geldiği için hem kilo alma hızı hem yumurta kalitesini çok olumlu etkiledi, dışkısı da cıvık hali bittiği için zaten altlığın ıslak kalması ve koku sorunu baştan çözülmüş oldu.
Bende kümes yaptım dibine ince talaş ve koyun gübresi karıştırdım,tuneklikler Güzel olmuş bende tuğla koydum ama sonra degistircem sülük güzel olmuş fikir almış olduk
Allah senden razı olsun bende kafesimi büyültmek istiyordum bi video harika oldu
Cok guzel oldu, benimde bir ciftlik projem var 25 tavukluk bir kumese ohtiyacim olacak, cok faydalı oldunuz, teşekkur ederim, benim ciftlik projem Denizli nin çal ilcesinin köyund olacak inşallah...
Haydi bakalım kolay gelsin. En kısa zamanda projenizi gerçekleştirir sevimli sevimli tavuklar beslersiniz içinde 🤗
Güzel insansın vesselam. Tebrikler👏
Teşekkürler sağolun. Faydalı olabilmişsek ne mutlu bize 🤗👍
@@RENKLERVEZEVKLER salam aleykum azerbaycandan narahat rliyirem sizi mende yumurtalix toyuqculuqla mewqul olmaq isdiyirem mumkunse vatwap nomrevizi vere bilersiz ağlimda olan suallari size deyim coxx sağolun allah ezyetize bereket versin
Izlemeden like atiyorum haberiniz olsun 🙂 her videonuz ayri bir guzel. Emegine saglik
Orhan bey kolay gelsin güzel oldu bende iki gün önce yaptım kümesime bahar temizliği sağlıklı bereketli günler dilerim...
Teşekkürler size de inşallah. Bu hayvanlar çok çabuk pisletiyorlar yaşadıkları yerleri. Biz sahipleri de yumurtasından etinden sütünden istifade ediyorsak onların sağlığına temizliğine de hassasiyet göstermemiz gerekir. Sizin kümes de maşallah baya büyük. Allah kazancınıza bereket versin.
RENKLER VE ZEVKLER teşekkür ederim kolaylıklar dilerim
10:12 deki suluklardan bendede var ama galiba üretiminde bir hata var.Askıya müsait değil denge kaybolunca akıtıyor asılıyken,yere koysanız hayan eşeleyip pisletiyor,zeminden yükseltseniz tuğla ile koyduğunuz zemin düz olmalı eğik oldumu bitene kadar akıtıp zemini ıslatıyor.Heralde üreticide bunu görmüşki yeni çıkan modeller ayaklı yapılmış.Tek avantajı doldurma kısmı sıkıntısız geri kalanda kümes içinde çok sıkıntı çektiriyor bana.
Biz de o tarz sıkıntıları gidermek için kümeslerimize nipel suluk yaptık. Bir fikir vermesi öneri sunması açısından izleyebilirsiniz.
th-cam.com/video/zY9X3enKrqg/w-d-xo.html
TESEKÜR EDERİM HOCAM ELINIZE SAGLIK
Emeğinize, yüreğinize sağlık.
Eline emeğine sağlık abim çok güzel bir insansın bizleri bilgilendirdiğin için teşekkürler
Sağolun değerli desteğiniz için 🙏
Teşekkürler, çok faydalı oldu.
👍🙏
Harikasınız her iş var maşallah
Abi seni çok seviyorum en sevdigim kanal sensin
Allah razı olsun. İlgili konularda merakı olan ve birşeyler yapmayı düşünen insanlara rehber niteliğinde videolar hazırlıyoruz. Maksadımız insanlara faydalı olmaktır 👌
@@RENKLERVEZEVKLER abi bi sorum olucak bende 5 aylık lohman var yumurtlamaması notmalmi
hocam emekleriniz için teşekkürederiz
saygılar
🙏
Slm abi ben yeni kuluçka makinası aldım bunudenemek için bana Hint yumurtası lazım sizde varsa sizden temin edebilirmiyim
Merhaba abi sonbahar ayları yaklaşıyor civciv ve tavuklara aşı mutlak gerekiyormu şayet gerekiyorsa hangisi olmalıdır bronşit için birde boyun dönmesi için
Gardaş eline diline sağlık
Evet baya zahmetli oldu ama nihayet profesyonel bir kümesimiz oldu. Şimdi burada her gün ortalama on civarı yumurta oluşuyor. Oldukça bereketli bir kümes oldu 🤗
Biz ilaçlamafan koyduk tavuklar içerdeyken ilaçlanırmı
Abi tum videolarini izledim
Allah razı olsun. Çok teşekkür ederim. İnşallah faydalı şeyler öğrenmişsindir videolardan ve öğrendiklerini uygulayacak fırsatın olur. 👏🤗
Kolay gelsin👍👍
Hizürey Kardeşler Teşekkürler 😊
Cok caliskan adammmmm
🤗🙏👏
Herşey iyi olmuş güzel olmuş eline sağlık hocam da birde tüm bu işleri yaparken maske kullansaydın senin için de sağlıklı olurdu.
videonun 7. dakikasında yorum yazdım 9. dakikada kendin söyledin hocam. kusura bakma.
Tuncay Karatas 😂 Maske şart. Sakın maskesiz çalışmasın kimse. Ben burda kötü bir örnek oldum.
Heyt be abim gurban olduğum senin gibi tavuğa iyi bakan biri yok ağzına sağlık
Teşekkürler Allah razı olsun. Elimizden geldiğince bilgimizin yettiğince.
Teşekkürler hocam
🙏
Tşkler abi
Yine süper 👍
Artık hayatımız filim oldu :) Bağda bahçede ne yapıyorsak sizlere de gösteriyoruz. Maksadımız izleyenlere bir fikir verebilmektir.
RENKLER VE ZEVKLER ellerinize emeğinize sağlık, iyi de ediyorsunuz 👍👍👍🌹
Hocam kolay gelsin, meyve ağaçlarını kireçleme gereklimi cevap verirseniz sevinirim,
Teşekkürler sağolun. Meyve ağaçlarını kireçleme biraz eski bir mücadele yöntemidir. Zararlı kurt, sinek, karınca, larva ve yumurtaların ağaca fiziki olarak ulaşmasını engellemek amacıyla yapılır. Kireçleme bir de ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuvalanmasına da engel olur. O bahsedilen zararlılar için artık İnspektisist böcek ilaçları mevcut o ilaçlardan atar ve zararlı mücadelesini doğru zamanda yaparsanız kirece gerek kalmaz. Kirec ağacın odunsu bölgesinin nefes almasına da mani olur. Aslında çok da faydalı bir yöntem değildir... Selamlar.
Hocam çok teşekkür ederim, verdiğiniz bilgi için kolay gelsin Allah'a emanet olun
Teşekkürler.
farklı ve güzel bir video
Biz yaptık, yapmak isteyenlere de bir örnek olsun diye düşündük. Teşekkürler yorum ve destek için.
Teşekkürler
👍
Tünekler neden yere yakın olmalı? Genelde çok katlı yapıyorlar.
slm muhterem benim kümesim Tahtadan tabanida tahtadan , zamanla bit olusuyor , arada kirek tozunu serpeliyom ama yinede olusuyor bit tavuklarim altlarini cok islatiyor hergün temizlemek zorunda kaliyom yoksa koku yapiyor. bana ne önerirsiniz . saygilar selamlar.
Kümesinizi tuğla yada priketten yaparsanız ve kümeste hiç tahta malzeme kullanmazsanız kümeste bit ihtimalini minimuma indirmiş olursunuz. Toprak banyosu yapacak bir imkan da sundunuz mu onlara bit önemli bir sorun olmaktan çıkar.
şimdi ben bahçeme 2 metrekare bir kumes yapacagim. Bahcemiz duzluktedir asla zemin yamuk degildir. Demir kullanmasak temelini, sıva ve dosemesini saglam yapsak problem olur mu?
Kumesin dis cephesini degil de ic cephesini kirecle badana etsek yeterli olur mu?
Briket, tuğla, gazbeton malzemelerinden hangisini onerirsiniz?
Kumes toprak zemin uzerine insa edilicek ancak yapmadan once yapilicak kadar alani 30-50 cm kadar betonla kaplayacagiz kumesin zemini beton olacak
2 Metrekare için ayrıca bir demir kullanmaya gerek yoktur. Priketle yada tuğla ile yapabilirsiniz. Duvarın kalınlığı 20 cm den daha fazla olsun. Kümesin zeminine önce beton atın duvarın başlayacağı yeri 30 cm boyunca kazın ve ondan sonra tuğla yada priketleri yerleştirmeye başlayın. Kümesinizin boyu en az 2 metre olsun. Çatı uygulamasını betonla yaparsanız kışın sıcak yazın serin olur. Tercih size kalmış. Kümesin bir yönü havalandırma alanı olsun. Rüzgarların şiddetli gelebilecekleri taraflar duvarla olsun güneye yada rüzgarın en az gelme ihtimali olan taraf açık olsun. Oraya demirden korkuluklar yaparak tavuk teli geriniz ve sabitleyiniz. Kümesin zeminine betonun üzerine kum serebilirsiniz yada odun talaşını tercih edebilirsiniz. 2 metrekarelik bir kümeste 12 tane hayvan besleyebilirsiniz. Bunun bir yada iki tanesi horoz olursa gerisi tavuk olur. İki tane de folluk bulunması gerekir kümeste. Ayrıca tüneklik yapmanız gerekecektir. 12 hayvana birer tane 10 litrelik yemlik ve suluk yeterli gelecektir.
@@RENKLERVEZEVKLER Çok teşekkürler Allah razı olsun ☺️👍
Duvarlari kileclemisiz?
Evet kireç yapıyoruz duvarlara 👍
Kolay gelsin abim
Teşekkürler sağolasın
🙏
👍
Memleket neresi Abi.
Konya
@@RENKLERVEZEVKLER kulumu?
Hocam bir sey sorucam ben 15m² kumes yapmayi dusunuyorum zemini beton yapmak istiyorum ne dusunuyorsunuz bu konuda
Zemin ya beton olmalı yada taş olmalı. Kesinlikle toprak olmamalı. Çünkü temizliği en kolay yer sert zemindir.
Hocam kumeslerinizin kışın ısısını nasil sağlıyorsunuz klima ile ısıtma sağlansa olurmu
Bizim burası ılıman iklim olduğu için ısıtmaya gerek olmuyor. Ama aşırı soğuk don olaylarının görüldüğü yerlerde ısıtma gerekebilir. Tavuklardan kışın verim almak istiyorsak mutlaka ısıtma uygulamak gerekir.
@@RENKLERVEZEVKLERkışin eksiye düşmuyormu orasi
Bizim burası en düşük 10 derece olur daha fazla inmez.
Kümes kaç mtr kaç metr abi
Merhaba kumes tabani fayans yapilabilir mi
Tabanın düz olması hayvanın ayakları icin zararlıdır tünek yapılmasının zorunlu olmasının asıl sebebide budur
geç kalmışım ama iliyorum videolarınıı yenileri geliyormu videolarun başarılar
Teşekkürler hoşgeldiniz. En geç iki güne bir video yayınlanıyor kanalımızda. Takipte kalın 👍
Slm abicim 150 tavuk icin kac metre kare kapali kac metre kare acik alan olmasi gerek benim 400 metre kare arsa var uygunmudur sence
150 tavuk için en az 40 metrekare kapalı alan, en az 150 metrekare de açık alan gereklidir. Sizin arsanız bu iş için ve miktar için uygundur.
@@RENKLERVEZEVKLER
Tesekkürler
Niçin Deniz kumu?Deniz kumu tuzlu olduğundan bahçede kullanamazsınız.Dere kumu olsa,gübreyle birlikte fidanlara da iyi gelmez mi?
İST BULUNDUĞUM SEMTE 20 YILDIR TİCARET YAPIYORUM BAKKAL VE MARKET AZDA OLSA MÜŞTERİM VAR İŞ DEGİŞİKLİĞİ DÜŞÜNÜYORUM YUMURTA İŞİ NASIL ARAÇ LA TOPTAN ALSAM MARKETLERE SATSAM KARI NEDİR NASIL YAPILIR BİLENİNİZ VARSA KISACA ÖZETLER,Mİ.
Yumurtanın ticareti ve pazarı hakkında açıkçası çok sağlıklı bilgiye sahip değilim. Ama bu dönemde yem fiyatları arttı ve üretici de ister istemez bunu yumurta fiyatına yansıtacaktır. Siz toptan alıp toptan veya perakende satmayı düşünüyorsunuz. Kârı biraz düşük olur diye düşünüyorum. Ama yumurtanın müşterisi hiç bir zaman eksilmez bunu da gözardı etmemek gerekir
Kireç zararlı diyenler var abi. Zararsız ise sönmüş kireç mi olmalı
Havalanması iyi olmalı
Deniz kumu yoksa ne olacak
Deniz kumu yoksa odun talaşı var. Çam talaşı serebilirsiniz. Gayet ideal bir kümes altlığıdır 👌
❤🌷😀
🐔
ellerüne sağlug tb üsdadum
🙏🤗
Bide deniz kumu zarar vermezmi
Biz denizden getirmesi taşıması çok zahmetli olduğu için kumdan vazgeçtik şimdi talaş kullanıyoruz. Her ikisi de gayet kullanışlı malzeme kümes zeminleri için 👌
Izgara iyi olmaz mı abi
Evet ızgara daha iyi bir sistemdir. Hem temizlemesi daha kolay olur 👌
@@RENKLERVEZEVKLER Teşekkür Ederim
mart ayinda havalar iyimi abi martta alıcam ve yapicam?
Uygundur 👌
☝️
🙏
Folluğa saman koydum tavuklar içinde eşelımıyor yumurtaları hrp kırıyor
bu tüneklerin yerden en az 50 cm yüksekte ve tavuğun gövdesini de koyup yatabileceği şekilde 2'şer 3'er yanyana birbiri ile bitişik şekilde yapılması gerektiğini söyleyenler var. bu yöntem hakkında fikriniz nedir?
Olabilir tabiki. Değişik tüneklik sistemleri var. Tüm küçük hayvanlar yerden yüksek bir yerde uyumak isterler. Kediler tavuklar tüm kanatlılar. Yerden 50 cm yükseklik idealdir. Fazlası zararlı olabilir. Çünkü daha yüksekten atladığı zaman hayvanların ayak altları zarar görebilir. Biz tüneklikleri bu şekilde kürek sapından oluşturduk. Ama o şekilde de gayet mantıklı görünüyor.
8 yıldır gezen tavuk yetiştiriyorum. Son günlerde tüneklere yoğunlaştım. Gözlemlerim ve araştırmalarım sonunda tünek için birkaç kıstas oluştu:
1.Tünekler 50cm'den başlayarak yaklaşık 80-85 cm'ye kadar, 10 derece bir eğimle gitmeli. Tavuklar arasında hiyerarşik bir yapı var. Uyulmalı.
2.Birden çok tünek çubuğu olacaksa araları yaklaşık 45 cm. olmalı ki birbirlerini gagalamasınlar. Zayıf tavuklar korunmalı.
3.Tünekler folluklardan yüksek olmalı. Yoksa tavuklar folluklarda yatar ve tüm gece folluğa kaka yapar, yumurtalar kirlenir.
4.Tünekler ya 3 ayaklı olmalı (sac ayağı) ya da (4 ayaklı ise) bir ayağı ayarlanabilir olmalı ki tavuklar hareket ettiğinde oynamasın, hayvanları tedirgin etmesin. Rahat ve korkusuzca uyuyup dinlenebilsinler. Teknik: 3 nokta bir düzlem oluşturur. Dengelidir, asla oynamaz.
5.Gezen tavuk için tünek malzemesi temiz yüzeyli ağaç ve 44 x 44 mm kare kesitli olmalı. Kafes hayvanları için tünek eliptik ve 44 mm genişliğinde olmalı. Böylece tavuklar hem ayakları hem de göğüs kemikleri ile vücut ağırlıklarını dengeler, tam olarak dinlenebilir. Kürek sapı 38-40 mm daire kesitlidir. Doğruya çok yakın.
6.Ülkemiz insanının, köylüsünün( ve de şehirlisinin) temel ihtiyaçlarını bilimsel yollarla karşılaması doğrultusunda beyin fırtınalarına devam. Bildiklerimizi paylaşalım ki utansın "tavukçuluk araştırma enstitülerinde" yan gelip yatan ziraat mühendisleri.
Emek ve çabalarını kutluyorum, değerli "Renkler ve Zevkler" kardeşimiz.
@@hamzamentese9542 ayak yapıları gereği yuvarlak olması daha uygun olmazmı. Göğsünü koyması çok mantıklı fakat sank zemin düz olunca ayak tam rahat etmiyor gibi geliyor. Ayrıca bu mantıkla olacaksa daha kalın olup alt gövdeyi tamamen zemine oturtsa daha iyi olmaz mı
@@serkancakmak8420 Bu bilgiyi Almanların sensörlerle yaptığı bir araştırma sonucundan öğrenmiştim. Kenarları hafif yuvarlatılıyor tüneğin tabii ki. Sürekli kümeste tutulan tavuklar için de aynı ölçü öneriliyor(40-44 mm.) ancak tünek kesiti elliptik oluyor.
Peki kışın ne yapıyorsun? Çünkü kapının üstü açık . Yada kapının altı Aralık sanırım ve sansar için nasıl bir önlem alıyorsun sevgili abicim?
Buraya sansar tilki gelincik gibi hayvanlar giremez. çünkü gezinme alanının demirleri çok yüksek. Orayı atlayıp da içeri giremez. Girmiş olsa bile iç kapı kapalı olur genelde. Oradan içeri giremez. Kapının üsütünde hafiten açıklık var evet. İki senedir bu kümes faaliyette. Şimdiye kadar hiç bir zararlı saldırısı ile karşılaşmadık. Ama biliyorum ki dışarda yabani hayatta çok zararlı hayvan var. Birkaç sefer bizim korunaksız civciv kümesimize saldırdı. Ama buraya hiç bir şekilde giremez. Kümesleri korunaklı yaparsak zararlı hayvan tehlikesini de gidermiş oluruz.
Kireç sönmüş kireçmi acaba ?
Evet. Kireci mümkün mertebe sulandırarak atın kümesin içine. Toz hali hayvanlara zarar verebilir 👌
Hocam kolay olsun.maske takmayı unutmayın lütfen.
abi süpürürken maske tak yada az bişey ıslat yerdeki kumu tozmasın
Tamam. Aslında maske vardı da o an bulamadım takmayınca da bütün tozu yedim. Söz bi daha olmaz 🤗
Toprak yapsak olmazmi
Toprak ilerde temizleme sorunu yapıyor. Kaskatı kesiliyor pislik üzerine yapışıyor ve çıkmıyor. Deniz kumu yada odun talaşı neredeyse hiç yapışmaz. Kolaylıkla temizliği yapılır.
Yeriniz Tarsus mu demiştiniz?
Team çelebi Mersin Silifke Taşucu kasabası 👍
Team çelebi Tarsus
Hocam 20 tavukluk kumes kac metrekare olmalı
Gokhan Akc Her zaman metrekareye 5-6 tavuk düşecek şekilde hesap edin. 20 tavuğa en az 4 metrekare kapalı alan olması gerekir. 👌
Tam benim istediğim kümesten yapmışsınız elinize sağlık çok güzel olmuş yırtıcı hayvanda giremez bu yaptığınız kümesin toplam maliyeti ne kadar
Kendi emeğimizi saymazsak toplam 1.250 tl civarında bir paraya mal oldu bu kümes.
@@RENKLERVEZEVKLER çokmuş ya. Nelere bu kadar para verdiniz ki
Priket, Çimento, Kum, Demirler, Tavuk teli, Demir Kapı, Folluk, Tüneklik, Yemlik, Suluk... Şu anda bu malzemeler iki katına ancak alınabilir.
@@RENKLERVEZEVKLER Müsaitseniz kümes inşaası hakkında size birkaç soru sormak istiyorum
Tabiki elimizden geldiğince yardımcı olmak isteriz. Kanalımızın Hakkında bölümünde sosyal medya hesaplarının linkleri mevcut.
Yemlik ve suluklari yanlis koydun yem ortada olmasi lazim bi su bi yem bi su olmasi lazim c8fliklerde de dedigim gibi yapiliyor
Teşekkürler değerli katkınız için 👋
@@RENKLERVEZEVKLER rica ederim
Eferim
👍
Bülbül dü hocam saldığınız kuş.Kolay gelsin.
Valla bilseydim daha sıkı tutardım bırakmazdım kafese koyardım. Gerçi bülbülü altın kafese de koysanız yine de vatanım ve özgürlük derdi ama :) Teşekkürler bilgilendirme için.
Kisin tavuklari disari salarmisiniz?
Evet çıkartırız. Bizim iklimde kışın çok soğuk olmadığı için tavuklar her gün dışarda olur.
@@RENKLERVEZEVKLER yumurta verimlerine ne gobi etki gosterir
Ben istanbul'da kümes yapmak istiyorum fakat burada vahşi hayvan sorunu yok insan sorunu var.
En büyük sorun o işte 🤔
Abi kireci neden döküyon
Videoda anlatılıyor. Kireç tavuk biti ve diğer zararlılarla mücadelede önemli bir araçtır. Eskiden kül kullanılırdı kül bulamayanlar artık kireç kullanıyor.
Videoda anlatılıyor. Kireç tavuk biti ve diğer zararlılarla mücadelede önemli bir araçtır. Eskiden kül kullanılırdı kül bulamayanlar artık kireç kullanıyor.
Bizim kumesde hər yol bir kere bit oluyor
Kanalımızdaki "Tavuklarda Dış Parazitlerle Mücadele" videosunu izleyiniz. Size bilgi ve fikir verecektir.
5 m2 için 30 tavuk çok değil mi? 1 m2 için 6 tavuk dediniz. Yani her bir tavuğun dolaşması için neredeyse bir defter büyüklüğü kadar alan demektir. Bence bu sayıda bir yanlışlık var. Ben olsam 5 m2 'ye en çok 10 tavuk koyardım. Sağlıcakla
Tabiki hayvanların yaşam standartlarını yüksek tutmak lazım. Biz kaynaklarda yazılı olan son sınırları söyledik. Bizde 5 m2 lik bu kümesimize 15 kadar tavuk koyduk.
metrekareye iki tavuk olmalı imiş
Merhaba.
Kümesin manzarası benim evden daha iyi 😅
☺️😅👏
Benim horoz bir tavuk hariç hepsini dövüyor nedense
Bir süreliğine o sevdiği tavuğu kümesten çıkarın, bakalım horozun davranışları değişecek mi diğerlerine karşı.
Abi tünekleri iki duvar arasina koysaydin daha çok yer açilirdi :D
Artık böyle oldu sağlık olsun. Alıştılar tavuklarımız bu yeni sisteme. Teşekkürler önerin için.
Zor ve emek isteyen bir iş. Bir hastalık geldi mi hepsi ölüyor. yem fiyatları da ülkemizde çok pahalı.hayvanlarınızı bırakıp bir yere tatile de gidemiyorsunuz. bağlayıcı oluyor. en sonunda''markete gidip bir koli yumurta alayım daha iyi'' diyecek hale geliyorsunuz.
orhan bursal Tabiki her işin zor tarafları var. Özellikle her gün bakım temizlik ve ilgi bekleyen kümes hayvancılığı işinin daha zor tarafları da var. En çok da dediğiniz gibi acil bir yere gitmek gerekse emanet edecek kimse yok mecbur evde bir kişinin kalması gerekir onlara bakmak için. Ama Allah anneye evladı için bir şefkat verdiği gibi bize de içimize bir kolaylık hasıl ediyor içimize 👍 Teşekkür ederim ilgi yorum ve desteğiniz için sevgili adaşım Orhan Bey 😊
RENKLER VE ZEVKLER Allah kolaylık versin. Azim ve sevginiz azalmasın. Katma Değerli bir iş yapıyorsunuz ama kendinizi fazla kaptırmayın. Dünya Mersin den ibaret değil.
Kümesin üst tarafına file değil, tel gerekir ki dev lağım sıçanları tavukları parçalamasın.
Abi oku yeter oku ismimi
Canım benim bu videolar çok önceden çekilmiş ve düzenleme işleri ancak biten videolar. Yeni çektiğimiz bir videoda senin ismini söyledim. Ama ne zaman yayınlanır belli olmaz. Sıra ile. Bekle ve gör. Takipte kal.