Pneumonia la copii. Află de la medicul Lavinia Butum care sunt cauzele și simptomele bolii

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 5 ก.ย. 2024
  • Pneumonia este un concept larg și se referă la afectarea totală a structurilor pulmonare, cuprinzând leziuni ale alveolele pulmonare, interstițiului și uneori chiar și ale bronhiilor.
    Pneumonia poate fi clasificată după mai multe criterii. După forma de debut, aceasta poate să fie acută, subacută și cronică, atunci când boală persistă o perioadă mai lungă de timp. După factorii de declanșare, pneumonia poate fi virală sau bacteriană. Infecția poate să fie cauzată de mai multe bacterii sau viruși, dar poată să apară și din cauza unor factori alergici și chimici sau chiar în urma iradierii.
    Pneumonii la copii pot fi prezente încă de la naștere sau din perioada perinatală, atunci când sunt și mai grave. De la 2 luni până la vârsta de 18 ani există mai multe cauze ale infecțiilor, în general fiind cele virale, determinate de bacterii precum clamydia, pneumococ, haemophilus sau micoplasma, iar aceasta din urmă apare la vârsta preșcolară. Ca și tablou clinic, de la sugar și până la vârsta de 5 ani, etiologia virală este cea mai frecventă.
    Simptomele pneumoniei virale se diferențiază de cea bacteriană prin faptul că există un catar al căilor respiratorii superioare, adică rinoree, ochii lăcrimânzi, hiperemie faringiană, tuse productivă și febră. În general, febra este sub 39,5 și are un debut subacut.
    Dr. Lavinia Butum, medic primar Pneumologie pediatrică, spune că orice copil care răcește trebuie consultat de un specialist pentru că acea răceală poate să ascundă în spate și o afectare pulmonară. Chiar dacă debutul simptomelor pneumoniei nu este neaparat acut, datorită imunității care este în formare la copii, orice infecție a căilor respiratorii superioare poate să evolueze către o afectare pulmonară.
    Când apare febra, chiar dacă părintele nu vine cu copilul la consult, primul pas în tratament îl reprezintă administarea antitermicelor. Dacă după 3-4 zile febra nu scade sau simptonele se agravează, părinții trebuie să meargă neaparat cu copilul la medicul pediatru. În caz contrat, infecție virală se poate transforma într-o infecție bacteriană, copilul se poate suprainfecta și atunci boala devine mai complicat de tratat. Un antibiotic este recomandat în astfel de situații. Din fericire, copiii nu rămân cu sechele toată viața în urma unei pneumonii.
    Pentru a preveni această boală se recomandă vaccinarea antipneumococică, mai ales la copiii care s-au născut prematuri sau care provin din familii cu condiții mai precare.
    În general, copiii care au un sistem imunitar deficitar sau alte niște boli pediatrice asociate sunt expuși unor infecții recurente.
    Dr. Lavinia Butum, medic primar Pneumologie pediatrică - www.medlife.ro...
    Specialitate - www.medlife.ro...
    Pneumonia - www.medlife.ro...

ความคิดเห็น • 2

  • @RaduMirel-u5j
    @RaduMirel-u5j 18 วันที่ผ่านมา

    Buna ziua am un baietel de 3 luni si are o hârâială in spate am fost internată cu el acum 3:04 o luna de zile ,si acum iar a inceput sa faca iar hârâiala aceia la r putea ajuta aparut de aerosol ?

    • @MedLifeRomania
      @MedLifeRomania  17 วันที่ผ่านมา

      Bună ziua,
      Pentru informații legate de diagnostic și tratament, vă rugăm să contactați medicul specialist.
      Pentru mai multe detalii legate de programări, medici și analize, vă rugăm să apelați numărul de Call Center 021 9646, iar colegii noștri vă vor oferi toate informațiile necesare.
      Toate cele bune,
      Echipa MedLife