Ardahan'da Bir Orta Çağ Kalesi: Şeytan Kalesi

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 20 ก.ย. 2024
  • Merhabalar. Bu videomda sizleri Ardahan'ın Çıldır İlçesi'nde bulunan Şeytan Kalesi'ne götürmek istedim. Biz çekimlerimizi telefondan yaptığımız için videoda çok fazla rüzgar sesi var bu konuda sizden anlayış bekliyorum. Ekipmanlarımızı zamanla iyileştireceğiz. SÖZ.
    Buraya bir link bırakıyorum.Linkten genel araştırmaya ulaşabilirsiniz.
    dergipark.org....
    Gel gelelim kalenin hakkında bilinenlere ve hikayesine.
    HİKAYESİ
    Rivayet o ki; dönemin kralının kızı hasta olur. Büyücüler, biliciler, doktorlar derken, kız kurtarılamaz. Ölür. Kral, çok sevdiği kızını bu üç kaleden birine gömmek ister, elbette eşyaları ve hazinesiyle birlikte. Ama bir sorun vardır; kızının gömüldüğü yeri kimsenin bilmemesi gerekmektedir. Özel yetiştirdiği askerlerinden bir grup seçer ve göstereceği yere kızının gömülmesini ister. Askerler gece yola çıkarlar ve üç kalede de mezar kazarlar. Ancak bunlardan sadece birine kralın kızını ve altınlarını gömerler. Sabah kralın huzuruna vardıklarında, ‘Sizden başkası kızımın nereye gömüldüğünü biliyor mu’ diye sorar kral. ‘Hayır’ der askerler. Kral bunun üzerine, kızının hangi kaleye gömüldüğünü kimsenin öğrenememesi için kızını gömmeye giden tüm askerlerini öldürtür.
    Şeytan Kalesi
    Şeytan Kalesi (Gürcüce: ქაჯისციხე; translit.: “kacistsih’e"), Ardahan iline bağlı Çıldır ilçesinin Yıldırımtepe köyünde yer alan eski bir kaledir. Tarihsel Eruşeti bölgesindeki bu kale Gürcüce kaynaklarda “Kacistsihe” (Şeytan Kalesi) olarak geçer ve Osmanlıların bölgeyi ele geçirmesinden sonra kalenin adı Gürcüceden çevrilmiştir.[1]
    Ünlü Gürcü şair Şota Rustaveli’nin 12. yüzyılda kaleme aldığı Kaplan Postlu Adam adlı destanda sözü edilen “Kacta Tsihe”nin Alamut Kalesi değil de Şeytan Kalesi olduğuna dair görüşler vardır.
    Konumu
    Şeytan Kalesi eski adı Rabat olan Yıldırımtepe köyünün merkezinin 1,3 km kuzeyinde, bir derenin sağ kıyısında kayalık bir tepede yer alır. Üç tarafı uçurum olan bu tepeye sadece bir yönden ulaşmak mümkündür. Kaleye bu konumundan dolayı ulaşımının ve ele geçirilmesinin zor olması nedeniyle Şeytan Kalesi dendiği sanılır. Ancak kalenin ele geçirilememesinden dolayı kaledekilerin yenilmezliği kötü ruhlarla, şeytanla bağlantılı olduğu gibi halk arasında bir efsane de mevcuttur.
    Deniz seviyesinden 1910 metre yükseklikteki kale günümüze hayli sağlam biçimde ulaşmıştır. Simetrik olmayan bir plana sahip olan kalenin ebatları 161 × 93 metredir ve kalenin üç kulesi vardır. Bunlardan biri günümüze sağlam ulaşmıştır.
    Günümüzde gece aydınlatılmakta olan Şeytan Kalesi’ne hemen yakınındaki seyir tepesine kadar döşeli bir araç yoluyla, bu noktadan sonra da bir patikayla ulaşılmaktadır.
    Tarihçe
    Şeytan Kalesi’nin Urartular zamanında inşa edildiğine dair ileri sürülen görüşler vardır. Ancak bu görüşler herhangi bir tarihsel kaynağa dayanmamaktadır. Daha geç tarihli kaynakların verdiği bilgiye göre kalenin erken orta çağ kalesi olması gerektiği anlaşılmaktadır. Bununla birlikte konumu itibarıyla böyle bir yerin daha eski tarihlerde de kale olması ihtimali çok yüksektir. Ne var ki bunu kanıtlayacak kaynaklar henüz mevcut değildir.
    Gürcü prensliği Samtshe-Saatabago ile komşu devletlerin 1561-1587 arasındaki tarihini anlatan Meshuri Matiane adlı vakayinameye göre Şeytan Kalesi Samtshe-Saatabago'nun yönetimindeyken, bu prensliğin hükümdarı II. Manuçar Lala Mustafa Paşa’yla anlaşmış ve içinde Şeytan Kalesi’nin de yer aldığı altı kaleyi Osmanlılara vermiştir. 1595 tarihli Osmanlı mufassal defterinde kale, Gürcüce adına uygun biçimde Kacisiha (كاجسخە) olarak kaydedilmiştir. Bu tarihte Tetra Tsihe'nin adı Ağca Kala (sonra Akçakale), Okros Tsihe'ninki Altun Kala'ya (sonra Altunkale) Türkçeye çevrilmiş olduğu halde, Kacistsihe adının henüz değiştirilmediği görülmektedir. Kalenin adı daha sonra Şeytan Kala olarak çevrilmiştir. Şeytan Kalesi Gürcistan Krallığı ve Samtshe-Saatabago dönemlerinde olduğu gibi, 16. yüzyıldan itibaren Osmanlılar zamanında da kullanılmıştır. Kalenin yakınında bir ticaret alanı olduğu bilinmektedir. Rabat olarak bilinen bu yer daha sonra sıradan yerleşmeye dönüşmüştür.
    Kaledeki Yapılar
    Şeytan Kalesi’nde 14. yüzyılda inşa edilmiş tek nefli bir kilise vardır. Kalenin alt kısmında kalan ve Aziz Stefan’a adanmış olan bu kiliseden geriye sadece dört duvar kalmıştır. Kalede ayrıca sarnıç ve dereye inen merdiven basamakları kalıntıları günümüze ulaşmıştır.

ความคิดเห็น • 20

  • @Nese-yf4oq
    @Nese-yf4oq 3 หลายเดือนก่อน +1

    Kimler yaşadı acaba etrafda mezarlık yok gibi

  • @oktayunlu420
    @oktayunlu420 3 หลายเดือนก่อน +1

    askerlik yapmamışsın :D orada ki turgut abin 51/2 tertip yani 10 yıllık bir yazı değil...

  • @astiraswestaras
    @astiraswestaras 3 หลายเดือนก่อน +1

    GAP turunda Adıyaman Kahta Cendere köprüsü çevresinde bundan daha sarp bir kale daha var, bir dağ şeklinde doğal alanın üzerinde dört bir yönü uçurum olup ulaşmak mümkün değil. Belki yapıldığı dönem de göl içinde ada olabilir. Uzak mesafeden Tur grubuyla seyrettik. Maalesef Tur Organizasyon yönetiminin Tur sırasında Kafile Başkanı Profesyonel Rehber olmadığı için yer tanıtım bilgisi yoktu. Bayan Kafile Başkanına sordum. Bilmiyordu. Alamut Kalesine çok benziyordu. Haşhaşiler ile Tapınak Şövalyelerinin kendiler tarafından hazırlanmış Arşivleri olmadığı için Tarih Yazarları tarafında elde edilen bilgilere dayanmakta. İnşası nasıl yaptılarsa, sonrası İçinde görev yapanlar ulaşımı nasıldı.

    • @TolgaKarakaya
      @TolgaKarakaya  3 หลายเดือนก่อน

      Demek ki orayı da görmemiz gerek. Yorumunuz için teşekkürlerr.

  • @crinellaciceu2465
    @crinellaciceu2465 ปีที่แล้ว +1

    Houska kalesi hakkında bir video rica ederim

  • @havzaliotokemal7552
    @havzaliotokemal7552 ปีที่แล้ว +2

    Ama devamı gelmemi video ların böyle tarihi yerleri n beklerz

    • @TolgaKarakaya
      @TolgaKarakaya  ปีที่แล้ว

      Tabiki gelecek. Farklı işlerle meşgul olduğum için ara vermek zorunda kaldım. En kısa zamanda devam edeceğiz.

  • @DogushanAksoy-fw2kv
    @DogushanAksoy-fw2kv 3 หลายเดือนก่อน +1

    bu kalenn ıcıne gren kımse yokmu ya butun gdenler etrafını cekıyo

    • @TolgaKarakaya
      @TolgaKarakaya  3 หลายเดือนก่อน

      İçi yok desek yeridir. Hem güvenlik önlemi olmadan çıkmadık. Giriş var fakat yüksekte olduğu için riske atmak istemedik maalesef.

  • @eyup2438
    @eyup2438 ปีที่แล้ว +1

    Bu kaledede bir arkeolojik kazı yapılsa çok muhteşem olur ama işte ilgilenen yok Ardahan türkiyenin unuttuğu bir şehir

    • @TolgaKarakaya
      @TolgaKarakaya  ปีที่แล้ว

      Kesinlikle öyle. Umarım yakın zamanda yapılır.

  • @havzaliotokemal7552
    @havzaliotokemal7552 ปีที่แล้ว +2

    Helal olsun size

    • @TolgaKarakaya
      @TolgaKarakaya  ปีที่แล้ว

      Teşekkürler yorumunuz için 🤗, fazla kaliteli çekemedik maalesef. Kısa bir şekilde tekrardan çekmeyi düşünüyoruz.

  • @ilkerkarabag9244
    @ilkerkarabag9244 11 หลายเดือนก่อน +1

    Restorasyon yapılması gereken bir kale Kars kalesinden bir eksiği yok ama ilgilenmiyor kimse turislik bir yer

    • @TolgaKarakaya
      @TolgaKarakaya  11 หลายเดือนก่อน +1

      Kesinlikle öyle. Çevre düzenlense güzel bir restorasyon çalışması olsa efsane bir kale. İnsan kendini filmde gibi hissediyor. Kale çok güzel bir konumda. İlk gittiğimde çok beğenmiştim.

    • @ilkerkarabag9244
      @ilkerkarabag9244 11 หลายเดือนก่อน +1

      @@TolgaKarakaya ben karsliyim ama işim gereği uzun yillardir hiç gitme fırsatım olmadı teşekkür ederim sizlere burdan görme fırsatım oldu ama üzüldüm hiç ilgilenmemisler tarihini araştırdım çok eski bir kale korku hikayelerine konu olmuş bir kale 🙂nasip olursa gezmeye giderim inşallah .

    • @TolgaKarakaya
      @TolgaKarakaya  11 หลายเดือนก่อน +2

      @@ilkerkarabag9244 Umarım fırsatınız olur. Benim videom amatörce çünkü telefon ile çekmiştik. Kale hakkında birşeyler gösterebildiysek ne mutlu bize. Teşekkürler 😌

  • @cengizugurlu5676
    @cengizugurlu5676 3 หลายเดือนก่อน +1

    Kale simetrik olmayan bir plana sahip.

    • @TolgaKarakaya
      @TolgaKarakaya  3 หลายเดือนก่อน

      Bir tepe bulup oraya kondurmuşlar...