YAPRAK DÖKÜMÜ KİTAP ÖZETİ (REŞAT NURİ GÜLTEKİN)
ฝัง
- เผยแพร่เมื่อ 18 ธ.ค. 2024
- YAPRAK DÖKÜMÜ KİTAP ÖZETİ (REŞAT NURİ GÜLTEKİN)
Yaprak Dökümü
Cumhuriyet Dönemi yazarlarından Reşat Nuri Güntekin 1889’da İstanbul’da doğdu. Yazı hayatına I. Dünya Savaşı sonlarında başlayan yazar eserlerinde Anadolu insanını ele almıştır. Reşat Nuri Güntekin, Halit Ziya Uşaklıgil’den fazlasıyla etkilendi. Önceleri tiyatro eserleri veren Güntekin daha sonra roman yazmaya başladı ve 1922’de yazdığı Çalıkuşu ile üne kavuştu.
1931’de maarif müfettişi olan Güntekin, Anadolu’yu baştan başa dolaşarak ülkenin gerçeklerini yakından görme fırsatı buldu. Bu yüzden eserlerinde yoksul, cahil ve çilekeş Anadolu insanına yer verdi.
Yaprak dökümü eserini 1930’da yayımladı. Yine toplumsal olayları ve bir ailenin hem batı hayranlığı hem de vicdanın kaybolması ile nasıl yok olduğunu konu alan eser çok büyük ses getirdi.
Akciğer kanseri teşhisi konulan yazar, 1956’da tedavi için gittiği Londra’da hayatını kaybetti.
KARAKTERLER
Ali Rıza Bey: Romanın baş kahramanıdır. Dürüst bir insandır ama ailesini yozlaşmadan kurtaramaz.
Hayriye Hanım: Ali Rıza Bey’in karısıdır. Çocuklarının elinde oyuncak olmuş bir annedir.
Fikret: Ali Rıza Bey’in büyük kızıdır. Son derece akıllı bir kızdır ama babasını ve ailesini çöküşten kurtaramaz, evden uzaklaşmak için mutsuz bir evlilik yapar.
Şevket: Ali Rıza Bey’in oğludur. Aslında iyi bir insandır ama yanlış evliliği ve geçim sıkıntısı onu yanlış işlere bulaştırır.
Leyla: Evin şımarık genç kızlarından biridir. Evdeki hayatı cehennem hayatına benzetir ve bu hayattan kurtulmak uğruna kötü yollara düşer.
Necla: Tıpkı Leyla gibi ne istediğin bilmez serseri bir kızdır. Aklı fikri çay partilerinde, kıyafetlerde ve zengin bir eştedir.
Ayşe: Evin en küçük çocuğudur ama evde yaşanan olumsuzluklar nedeni ile içine kapanık bir çocuk haline gelir.
Ferhunde: Şevket’in karısıdır. Evin içine girmesi ile felaketleri getirmesi bir olur. Saygısız ve aç gözlü bu gelin gelince Ali Rıza Bey çok fazla tahammül gösterir.
Muzaffer Bey: Ali Rıza Bey’in İstanbul’da iş bulmasını sağlayan eski bir öğrencisidir.
Allah razı olsun Çok teşekkür ederim 🤲🥀🥀🥀
Çoooooooook teşekkür ederiz.
Helal olsun çok güzel anlatmışsın
çok teşekkürler
Əziyyətə dəyər vermilər🤦🏼♀️Sağol kardeşim,ağzına sağlık🌹
Emeğinize sağlık çok yardımcı oldu benim için :)
rica ederiz
Murat kaylan hocama selamlar
Ferhunde evet kötü bir harakterdi, ama Leylayla Neclaya dememişdi iki karteş enişte kapışması yapın.
Performans ödevim için bir sorum olacaktı cevap verirseniz çok sevinirim. Romanda ki çatışma konusu nedir söyleyebilir misiniz lütfen?
Yazdıklarım şahsi görüşümdür. Sadece size yol göstermesi adına yazıyorum. Siz de kendi düşünce ve cümleleriniz ile detaylı olarak konuyu ele almalısınız.
Öncelikle 1. Çatışma konusu otantik ile modern olanın mücadelesidir. Konu Osmanlı imparatorluğunun son dönemleridir. Yoğun olarak batıya özenme söz konusudur. İstanbul sosyetesi batıyı yaşamaya çalışmaktadır. Fakat İstanbul'dan taşraya çıkıldığı anda otantik- muhafazakar karşımıza çıkar.
2- Diğer temel çatışma konuları da, özellikle karakterler arasındaki yine temelde modern ve gelenek çatışmalarının içselleştirilmiş halinden başka bir şey değildir.
3- Feride'nin çatışma noktaları ise bunlara bağlı olmakla beraber başka özellikler de taşır. Feride'nin kendine özgüven duyan hırçın bir çocuktan, duygusal bir muallime dönüş halinde ortaya çıkar. Aslında bu dönüşümün değil gerçeğin ortaya konulmasıdır. Feride duygusal yönünü bastırmak için güçlü, yaramaz çocuk haliyle kendini tanıtmaktadır. Öyleyse Feride en başında kendi çatışmasını yaşamaktadır.
yorumu yanlış videoya yazmısım:=?
@ Fəridə Çalıquşu əsərində idi
h
❤
Acaba kitabı ve eski filmi arasında bir fark varmı bunun ile ilgili bir video yaparmisiniz rica etsem
Evet filmde değişiklikler var
Ali Rıza bey Bağlarbaşı dakika evinde ailesi ile küçük bir dünya kurar
Kitabin sonunda neclaya ne oluyor
Orasını yazar belirtmiyor
kitapta bir sahne tiyatro olsaydi hangi sahne olurdu
Hikayenin adı bu yüzden yaprak dökümüymüş
Filmde aynisi degil
Film modern zamanda geçiyor filminde telefon var yahu kitap 1927 lerde falan geçiyor sadece uyarlanmış.
Kitabın.sonunda.fiketin.sonu.olumy
Ne kadar kotu okumus
bence güzel okumuş