Hoe kun je voorkomen dat je zelf discrimineert? (5/5)

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 30 ม.ค. 2014
  • Als je nooit omgaat met mensen uit een andere omgeving of cultuur dan krijg je vanzelf een eenzijdig wereldbeeld. Het is dan moeilijk om stereotypen en vooroordelen de kop in te drukken. In sommige gevallen kan het zelfs leiden tot discriminatie! Prof. dr. Daniël Wigboldus vertelt in dit college wat je kunt doen om dit te voorkomen.

ความคิดเห็น • 4

  • @hjge1012
    @hjge1012 5 ปีที่แล้ว +6

    Het probleem waar ik in de praktijk tegenaan loop bij dit soort onderzoek, is dat ze niet holistisch naar de gevolgen kijken en/of de vervolg problemen niet aankaarten. Als groep X gediscrimineerd wordt, en wij doen A en B, dan word het beter voor groep X -- kortom een success. Dit kijkt echter vrijwel niet of nooit naar andere gevolgen die dit heeft. Zo zijn er in onze huidige maatschappij weer nieuwe groepen gevormd. Het deel van de bevolking dat hier juist heel veel mee bezig is en het deel dat hier niet echt oren naar heeft -- ze zijn niet geïnteresseerd, ze hebben de tijd niet enz. Kortom, er zijn weer nieuwe groepen gecreëerd. De vraag die dit dus bij mij naar boven doet komen is: is dit geen oneindige regressie?
    Aangezien er steeds nieuwe groepen worden gemaakt en je dus steeds weer op andere dingen moet corrigeren, heb je tevens ook oneindig veel kennis nodig en moet je constant op oneindig veel karakteristieken gaan letten. Dit lijkt mij niet haalbaar.
    Een goed voorbeeld hiervoor wordt al in het filmpje al aangehaald. Er wordt gecorrigeerd voor zwarte amerikanen in het gerechtssysteem, nu worden de zwarte amerikanen gelijk behandeld. Kijk je echter naar specifiek Afrikaanse karakteristieken, dan blijkt zich hier een nieuw probleem voor te doen. Wat moeten we nu precies doen? Moet een rechten nu ook specifiek op die dingen gaan letten? En moeten ze nu gaan corrigeren voor die specifieke eigenschappen? Is dat überhaupt mogelijk voor het menselijke brein om voor zo veel karakteristieken te corrigeren? Tevens kan je je afvragen wat het volgende karakteristiek is waarvoor gecorrigeerd zou moeten worden.
    Het logische antwoord hierop, lijkt te zijn dat deze beslissing genomen moet worden door een computer. Dat is echter ook weer een hele discussie en alles behalve een goede oplossing als ik andere videos op dit kanaal mag geloven.
    Ook kan je je afvragen in hoeverre het pushen van dit soort methodes niet juist een negatieve impact op onze samenleving heeft. Zoals wordt aangegeven in de video zijn er een drietal factoren die van belang zijn. Mensen moeten zich niet alleen bewust zijn van hun vooroordelen, ze moeten ook gemotiveerd zijn en de mogelijkheid hebben om er iets aan te doen. Wat is het effect echter wanneer je dit 'bewustzijn' opdringt aan mensen die niet gemotiveerd zijn en/of de mogelijkheid niet hebben(bijv de onderkant van onze samenleving of regionen waar dit minder een probleem is). Daar zou ik wel eens onderzoek naar willen zien. Ik heb namelijk sterk het vermoeden dat dit juist een negatieve impact heeft. Met name als je ook die contacthypothese er bij haalt. Als mensen al beginnen met een negatief beeld (door bijv het nieuws, zwartepiet discussie enz), dan kan het bijna niet goed gaan.
    Zo zijn er veel groepen die bewustwording willen scheppen voor allerlei van dit soort problemen, denkende dat ze zo de problemen op kunnen lossen. Door het scheppen van bewustwording bij mensen die hier eigenlijk helemaal niet voor open staan, jaag je ze volgens mij alleen maar tegen je in het harnas. Of wellicht is het de methodes die gebruikt worden door veel van dit soort groepen? Volgens mij maken ze de problemen echter alleen maar erger -- wat dus totaal het tegenovergestelde is wat ze zeggen te willen bewerkstelligen. Ik zet in ieder geval grote vraagtekens bij dit soort praktijken. Ook lijken dit soort problemen de laatste jaren alleen maar erger te worden.
    Enfin, dit lijkt mij in ieder geval een interessant onderwerp -- waar ik ook eigenlijk nog nooit veel zinnigs over gehoord heb.

  • @MrSvenovitch
    @MrSvenovitch 2 ปีที่แล้ว

    Gaan ze dat ook nog proberen afpakken dan? Wat als ik dat af en toe nou leuk vind aangezien het leven frustrerend is en discrimineren een uitlaatklepje? Word trouwens zelf ook dikwijls gediscrimineerd omdat ik een lelijk uiterlijk heb.

  • @AgricolaSimplex
    @AgricolaSimplex ปีที่แล้ว

    Hoor ik hem nu zeggen dat huishouden niet hard werken is?
    Wat zijn dat voor vooroordelen? Nog nooit voor een groot gezin met kleine kinderen gezorgd zeker?