Mimar Sinan'ın Çıraklık Eseri: Şehzade Camii - İstanbul

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 16 ก.ย. 2021
  • Şehzade Camii, Şehzadebaşı, Şehzade Mehmet Camii olarak da bilinir.
    Şehzade camisi, Mimar Sinan’ın çıraklık eserim dediği yapıdır. Bu Camii, aynı zamanda onun yaptığı ilk selâtin camisi olma özelliğini taşımaktadır.
    İstanbul Fatihte, Şehzadebaşı Caddesi üzerinde bulunan bu meşhur yapıt, esasında hüznün sembolüdür. Çünkü Sultan Süleyman bu camiyi, Hürrem Sultan’dan olan ve genç yaşta vefat eden şehzadesi Mehmet adına yaptırmıştır.
    23 Mayıs 1544 tarihinde temeli atılan camii 1548’de ibadete açılmıştır. Caminin iç avlu kısmına üç kapıdan girilmektedir. Doğu, batı ve kuzeyden avluya açılan bu kapılar anıtsal boyuttadır. Cami avlusu 12 sütuna dayanan 16 kubbeyle çevrilidir. Avlu, süsleme bakımından Pencere alınlıkları dışında sade tutulmuştur. Avlu revaklarındaki pencere alınlıkları geometrik ve bitkisel karakterlerle süslenmiştir.
    Mimar Sinan, İstanbul'da inşa ettiği bu ilk büyük camide merkezi simetrik bir plân tipini denemiştir. Dört ayak üzerine yerleştirilen büyük kubbeyi dört yandan yarım kubbeler sarmaktadır. Planda bu kubbe sistemi kare içine çizilmiş bir yonca yaprağı gibi görünür ki, bu sistem Türk Mimari Tarihinde ilk defa yapılan bir denemedir.
    Camide padişah ve ailesine mahsus olan Hünkâr mahfili harimin solunda sütunlar üzerindedir. Mahfile giriş dışarıdan bir kapıyla sağlanmaktadır. Muhtemelen Sultan Süleyman ve Hürrem Sultan oğullarının kabrini ziyaretleri sırasında bu mahfilde ibadet ve dua ediyorlardı.
    Caminin minberi ve mihrabı saf mermerden sanatkârane bir şekilde işlenmiştir.
    Şehzade Camii’nin iki şerefeli iki minaresi süsleme bakımından emsalleri arasında özgün bir yere sahiptir. Geleneksel motiflerle süslenen minareler estetik ve zarafetleriyle göz doldurmaktadır.
    Adına bu güzel cami inşa edilen Şehzade Mehmet’in türbesi de caminin yanındaki hazirede bulunmaktadır. Türbe süsleme ve bezeme bakımından Mimar Sinan'ın özenerek yaptığı bir abidedir. Dilimli kasnak ve kubbesiyle, cephesindeki renkli taş işçiliği gibi detaylarla daha ziyade İran ve Orta Asya tesirini yansıtır. Türbenin içi, mekânı tamamıyla kaplayan çini süslemeleriyle dikkat çeker.
    Kaynaklar
    fatih.gov.tr/sehzade-camii
    dergi.mo.org.tr/dergiler/4/338...
    dergipark.org.tr/tr/download/...
    core.ac.uk/download/pdf/38304...
    acikerisim.fsm.edu.tr:8080/xml...
    #ŞehzadeCami #İstanbul

ความคิดเห็น • 3

  • @bakbanabak6866
    @bakbanabak6866 2 ปีที่แล้ว +1

    Bravo 👏🏻

    • @mekannhafzas1514
      @mekannhafzas1514  2 ปีที่แล้ว

      Teşekkürler... iyi ki varsınız varlığınız bize güç veriyor.