Teknik Analiz Formasyonları -4: Adam Eve, V Formasyonu ve Dikdörtgen Formasyon

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 24 ก.ย. 2024
  • Destek olmak için bu kanala katılın:
    / @kanaliz1
    Kanaliz ekranlarından herkese merhaba. Yeni bir video ile yine sizlerle beraberiz. Bu videomuzda, bazı formasyon oluşumlarına ve bu formasyonları kullanarak nasıl işlem yapılabileceğine yer verdik. Fiyat hareketleri, gelişen ve değişen şartlar içerisinde, sürekli dalgalı bir seyir halindedir. Bu varsayımdan hareketle fiyat hareketlerine ilişkin bazı şekiller tanımlanmış ve bu şekiller oluştuğunda gelecek tahmini yapmanın mümkün olabileceği belirtilmiştir. İşte bu tanımlanan şekil gruplarına formasyonlar denilmiştir. Daha önce yayınlamış olduğumuz videolarımızda birçok formasyon türüne değindik. Bu videomuzda ise, daha önce hiç anlatmadığımız formasyon türlerini masaya yatırmaya çalışıcaz. Dilerseniz şimdi konumuza geçelim.
    V Formasyonu, genellikle ilgili menkul kıymetin volatil olduğu zamanlarda görülür. Fiyat hareketleri öncelikle bir tepe yapar. Ancak burada karşılaştığı direnç hattını geçemez. Daha sonra düz bir eğimle düşüşe geçerek dip yapar. Dipte bulduğu destek yönünü tekrar yukarı çeviren fiyatlar, 1. Tepe seviyesine kadar yükselerek 2. Tepeyi oluşturur. Her iki hareketin oluşturduğu eğim de nispeten aynıdır. Böylece grafikte “V” harfine benzeyen bir desen görünümü meydana gelir. İkinci tepenin tamamlanmasıyla zirvede bir direnç hattı oluşmuş olur. Eğer fiyat hareketleri direnç çizgisini hacimli bir şekilde kırar ve üstüne çıkarsa, formasyon tamamlanmıştır. Formasyonun tamamlanması durumunda, fiyatların yukarı yönlü hareket edeceği düşünülür ve yatırımcı için al sinyalidir. Destek noktasından direnç noktasına bir doğru çizilerek formasyonun yüksekliği ölçülür. Fiyatların, kırılma noktasından formasyon yüksekliği kadar daha yükseleceği var sayılır. Genel stop seviyeleri, direnç çizgisinin hemen altında bulunur.
    V formasyonuna ilişkin incelemiş olduğumuz örnek, ideal bir oluşum formasyon oluşumudur. Grafikte oluşan her “V” formasyonu, her zaman direnç hattını yukarı yönlü kıracağı sonucuna varılmamalı, bazen direnç hattından tekrar aşağı yönlü harekete geçeceği bilinmelidir. Hatta bazı “V” formasyonlarında, direnç hattı yukarı yönlü kırılmış olsa bile, fiyatlar formasyon yüksekliğine kadar yükselişini sürdürmeyebilir. Aslında bu tarz durumlar her formasyonda karşımıza çıkabilecek hususlardır.
    Adam & Eve, yani Âdem ve Havva formasyonu daha az bilinen, ikili dip formasyonunun bir varyasyonudur. Aslında yükselen bir trendin sonlanmakta olduğunu gösteren bir trend dönüş formasyonudur. Ancak trendlerin devam ettiği zamanlarda da karşımıza çıkabilir. Grafikte öncelikle “V” formasyonuna benzeyen bir dip oluşur. Bu şekil “Adam” olarak isimlendirilir. Daha sonra çanağa benzeyen ikinci bir dip daha oluşur. Bu şekil de “Eve” olarak isimlendirilir. Böylece aşağıda ikili bir dip görünümü, yukarıda ise bir direnç hattı oluşmuş olur. “Adam” fazı, piyasadaki hacmin ve volatilitenin artmasından dolayı şekil olarak daha keskin bir görünüme sahiptir. Bu sebeple oluşum süresi daha kısadır. “Eve” fazı ise, piyasadaki hacim ve volatilite azaldığı için şekil olarak daha oval bir görünüme sahiptir. Eğer fiyat hareketleri direnç çizgisini hacimli bir şekilde kırar ve üstüne çıkarsa, formasyon tamamlanmıştır. Formasyonun tamamlanması durumunda, fiyatların yukarı yönlü hareket edeceği düşünülür ve yatırımcı için al sinyalidir. Destek noktasından direnç noktasına bir doğru çizilerek formasyonun yüksekliği ölçülür. Fiyatların, kırılma noktasından formasyon yüksekliği kadar daha yükseleceği var sayılır. Riski seven yatırımcılar “Eve” oluşumu tamamlanmadan alış işlemi gerçekleştirirken riskten uzak duran yatırımcılar direnç çizgisinin kırılmasının yanı sıra ilave teyitlere ihtiyaç duyarlar. Genel stop seviyeleri, direnç çizgisinin hemen altında bulunur.
    Grafiklerde en sık karşılaştığımız formasyon türlerinden biri olan Dikdörtgen formasyonu, fiyatların belirli bir destek hattı ile direnç hattı arasında konsololide olması neticesinde meydana gelir. Bu formasyondan bahsedebilmek için her iki hatta da minimum iki dokunuş gerekir. Ancak destek ve direnç hattı ne kadar çok temas alırsa formasyon o kadar gerçekçidir. Dikdörtgen şeklin içerisine fiyatların girişi aşağıdan olmuşsa genellikle kırılımın yukarı yönlü olması beklenir. Ancak en doğru olanın Formasyon ne yönde kırılırsa, fiyatların o yönde hareket edeceğinin düşünülmesidir. İncelemiş olduğumuz grafikte yukarı yönlü kırılım gerçekleşerek formasyon tamamlanmıştır. Formasyonun tamamlanması durumunda, fiyatların yukarı yönlü hareket edeceği düşünülür ve yatırımcı için al sinyalidir. Destek noktasından direnç noktasına bir doğru çizilerek formasyonun yüksekliği ölçülür. Fiyatların, kırılma noktasından formasyon yüksekliği kadar daha yükseleceği var sayılır. Genel stop seviyeleri, direnç çizgisinin hemen altında bulunur.

ความคิดเห็น • 105