Mobilitet och kompetensförsörjning i en pandemi

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 19 ก.ย. 2024
  • Temat på Lunds universitets Framtidsvecka i år är krafter i rörelser - ett starkt och betydelsefullt tema med tanke på vad som pågår i världen just nu. I dessa coronatider, då mänsklig mobilitet är på historiskt låga nivåer, vill vi bjuda in till en paneldiskussion för att prata om mobilitet och kompetensförsörjning i en tid av en pandemi.
    Moving In är ett forskningsprojekt som samlar nio forskare vid fyra av Lunds universitets fakulteter och nio externa samverkanspartner i ett nätverk med omfattande praktisk kännedom om konkreta problem och utmaningar kring mobilitet och kompetensförsörjning i en föränderlig region.
    Öresundsregionen är dynamisk och utvecklas snabbt, inte minst genom etableringarna av ESS och MAX IV, men också med sin tradition av kunskapsintensivt näringsliv och som hem för några av Nordens största och mest framstående lärosäten. Frågor som rör mobilitet och kompetensförsörjning har synnerligen stark allmän samhällsrelevans idag. Allt fler organisationer har mycket specifika kompetensbehov som är svåra, ibland omöjliga, att tillgodose genom rekrytering av personal inom landet. Hur hanterar vi bäst de utmaningar och begränsningar av mobilitet som Corona för med sig? Och är det möjligt att se pandemin som en möjlighet till att hitta nya vägar när vi ska rekrytera?
    Paneldiskussionen är uppdelad i två delar. Den första delen fokuserar på de utmaningar som vi ställts inför. I den här andra och uppföljande delen kommer vi diskutera förslag på olika lösningar.
    Moderator är Ulf Maunsbach. Koordinator för Moving In, universitetslektor vid Juridicum och docent i internationell privaträtt.
    Medverkar i pandeldiskussionen gör
    Lisa Andersson, arbetar som Talent Attraction Developer på International Citizen Hub Lund, en del av Hållbar Tillväxt i Lunds Kommun. Hjälper rekryterade internationella talanger och deras familjer att etablera sig i södra Sverige med hjälp av informativa events, drop-in-service och det eftertraktade Kick-Start Program, ett jobbprogram för att göra medföljande mer synliga för den svenska arbetsmarknaden.
    www.internationalcitizenhub.com
    Pia Kinhult arbetar som värdlandsansvarig på ESS, en viktig roll för att både skapa goda relationer och en bred förankring i de bägge värdländerna Sverige och Danmark, men även stötta de respektive regeringarna samt myndigheter i en helt ny roll som värdländer för stor internationell forskningsinfrastruktur. Frågorna är både stora och små från att samordna kontinuerliga möten med departement till att stötta lokala frågor med kommun och region. Arbetet innebär även en bred kontakt med många av de lärosäten som finns i de bägge länderna samt kontakten med industri och organisationer som har nytta av ESS.
    www.europeanspallationsource.se
    Marie Liebich arbetar som jurist och auktoriserad skatterådgivare på Ernst & Young (EY) i Malmö. Marie har mer än 15 års erfarenhet inom mobilitetsområdet och ger sina kunder rådgivning avseende personal som arbetar i olika länder. Frågor som då behandlas är bl.a. immigration, skatt, socialförsäkring, registreringar samt policyhantering.
    www.ey.com/sv_se
    Yasemin Arhan Modéer, grundare och VD på Altitude Meetings och The Bridge. Moderator, processledare och projektledare. Har ett stort samhällsengagemang och fokus ligger på social hållbarhet och klimatet, lokalt och globalt, och hon använder möten i alla dess former för att nå resultat.
    www.altitudemeetings.se

ความคิดเห็น •