Μαθήματα Αρχαίων Ελληνικών: ΕΣΤΙΝ ΟΥΝ ΤΡΑΓΩΔΙΑ

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 14 ม.ค. 2025
  • Καθοριστικό ρόλο στην δημιουργία της τραγωδίας έπαιξε ο «διθύραμβος», πρωτόγονο άσμα σχετικό με την ζωή του θεού του Διονύσου. Οι πιστοί του θεού μεταμφιεσμένοι σε τράγους (όπως οι μυθικοί ακόλουθοί) έψαλλαν τον διθύραμβο, με συνοδεία οργάνων, χορεύοντας γύρω από έναν βωμό. Από αυτό το δρώμενο προέκυψε η λέξη «τραγωδία» (τράγων ᾠδή).
    Ο πρώτος ο οποίος ανύψωσε τον διθύραμβο σε σημαντικό καλλιτεχνικό δημιούργημα ήταν ο Κορίνθιος κιθαρωδός Αρίων, ενώ εκείνος ο οποίος τον μετέτρεψε στην γνωστή μας τραγωδία (δηλ. σε θεατρικό έργο) ήταν ο Αθηναίος Θέσπις.
    Πασίγνωστος είναι ο ορισμός του Αριστοτέλους για την τραγωδία: «Ἔστιν οὖν τραγωδία μίμησις πράξεως σπουδαίας καὶ τελείας, μέγεθος ἐχούσης, ἡδυσμένῳ λόγῳ, χωρὶς ἑκάστῳ τῶν εἰδὼν ἐν τοῖς μορίοις, δρώντων καὶ οὐ δι' ἀπαγγελίας, δι' ἐλέου καὶ φόβου περαίνουσα τὴν τῶν τοιούτων παθημάτων κάθαρσιν» (Η τραγωδία είναι μίμηση μιας πράξης σπουδαίας και ολοκληρωμένης, που έχει ορισμένη έκταση, λόγο με ρυθμό,μελωδία και αρμονία, στοχεία τα οποία κατανέμονται στα διάφορα μέρη του έργου, όπου το καθένα ταιριάζει, (η οποία μίμηση) πραγματοποιείται με δράση και όχι με απαγγελία, και η οποία μέσω του ελέου και του φόβου (που προκαλεί στον θεατή), στο τέλος (της παράστασης) οδηγεί (τον θεατή) στην κάθαρση από τα συναισθήματα αυτά).
    Αρχαία Ελληνικά, Α' έτος ενηλίκων κάθε Παρασκευή στις 20:00 με την Ευμορφία Καπόλου. Το μάθημα είναι διαθέσιμο και μέσω διαδικτύου στους εγγεγραμμένους μαθητές για την εξ αποστάσεως παρακολούθησή του. Μάθετε για την απλούστατη διαδικασία συνδέσεως, με έναν μόνον κωδικό!
    ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΓΩΓΗ
    210.5221314
    info@ellinikiagogi.gr
    Ellinikiagogi.gr

ความคิดเห็น •