E ok să cripto? O analiză

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 26 ก.ย. 2024

ความคิดเห็น • 30

  • @davidckg
    @davidckg 14 วันที่ผ่านมา

    Salut, te urmaresc de ceva vreme si mi a plăcut videoclipul, in orice caz eu lucrez la Bybit, un exchange crypto f mare, sunt in piata de 4 ani si mi-ar placea sa facem o dezbatere pe partea asta, cred ca ar fi interesant

  • @adiciu1872
    @adiciu1872 ปีที่แล้ว +5

    Ti-ai facut research-ul bro. :))) Poate il inveti si pe Chifoi

  • @ionicastefan2656
    @ionicastefan2656 ปีที่แล้ว

    Mulțumim 🐣

  • @monaiepan112
    @monaiepan112 ปีที่แล้ว

    Coloana sonoră mă ajută mult( faza cu chitara 🙂). Ca de obicei un ,,Mulțumesc!" recunoscător, acum mă consider ceva mai bine informată.

  • @itaxul
    @itaxul ปีที่แล้ว +1

    Salut Eugen, multumesc pentru episod. Un singur lucru mi-ar fi placut sa stiu, si anume cum se compara criptomoneda cu sistemul actual al bancilor centralizate?
    Cata energie se consuma pentru o tranzactie clasica si cat la suta ar trebuii sa inlocuiasca cripto din bancile clasice ca sa nu se mai vorbeasca de un exces de consum?

    • @podcastuldefilosofie
      @podcastuldefilosofie  ปีที่แล้ว

      1. Cum se compară bitcoin cu VISA? O tranzacție bitcoin e echivalentul a multe zeci de mii de tranzacții VISA, vezi aici: tinyurl.com/nn2u3ued
      2. Discuția înlocuirii nu are loc în mod serios în momentul de față din moment ce bitcoin pur și simplu nu poate funcționa ca monedă așa cum funcționează hârtiuța printată de bancă sau banii de pe cardul tău Mastercard sau VISA. De ce? Din același motiv: pentru a fi sigur + independent, bitcoin e foarte lent și foarte ineficient. Bitcoin permite în jur de 7-8 tranzacții pe secundă. VISA în jur de 24000. Dar mă rog poate acceptăm să așteptăm câteva zile până ni se finalizează plata la aprozar! :_))) Deci: discuția despre înlocuire parțială sau totală deocamdată nu se poartă pe bune din cauza limitărilor tehnologice.

    • @itaxul
      @itaxul ปีที่แล้ว

      Da, comparatia nu este usoara, dar nu pentru ca sunt mult mai multe tranzactii VISA/Mastercard, ci pentru ca sunt mult mai multe variabile de calculat.
      VISA este doar unul din intermediari dintre multi, multi altii in sistemul de plata cu cardul(bancile, card network, acquirer, etc).
      Dar calculul, ca sa fie corect trebuie sa ia in considerare tot: de la manufaturarea si instalarea de POS pana la bancile federale care imprima monede si furnizeaza bani contra guvernment bonds, dar si toate industriile connexe(support, programare, regulatori, controlori, etc). Industria bancara este probabil cea mai mare industrie de pe glob, si da, banca nu face doar plati, mai face si creditare, asigurare, etc, deci nu trebuie luat in calcul tot ce consuma sistemul bancar, dar, in concluzie, faptul ca sunt 24000 de tranzactii contra 7 bitcoin-tranzactii(plus ca sunt sute sau mii de cripto monede in acest moment; daca fiecare suporta 7 tranzactii pe secunda comparatia se face 24000 la 7000, nu la 7) nu cred ca e motiv suficient ca sa inchei analiza.
      Iar cripto, in acestmoment consuma marea majoritate din energie pentru mining, o data ce toate chainurile sunt minate energia fie permite mai multe tranzactii fie este mai mica per tranzactie.

    • @podcastuldefilosofie
      @podcastuldefilosofie  ปีที่แล้ว +1

      @@itaxul Da, desigur, discuția merită continuată. Analiza completă ar pune la socoteală și locurile de muncă create și infrastructura și accessul celor nedigitalizați etc. N-am eu capacitate biet podcaster să mă ocup la un nivel chiar atât de general. O singură remarcă: Problema cu celălalte monede e că nefiind descentralizate precum e Bitcoin se pierde toată ideea unei monede independente și/sau anti-establishment. Înlocuiești banca centrală cu cei care iau decizii la Ethereum sau altele. De-asta majoritatea văd piața împărțită în Bitcoin și restul.

    • @davidckg
      @davidckg 14 วันที่ผ่านมา

      ​@@podcastuldefilosofie dar ce spui de lightning network? Modul real prin care se fac tranzacțiile btc de zi cu zi, care este un protocol layer 2 construit "deasupra" blockchain-ului de baza, care poate avea până la 1 milion TPS(transaction per second)

  • @tetma18
    @tetma18 ปีที่แล้ว +1

    La o primă vedere, cele mai multe din sursele pe care le-ai postat au legătură, într-o măsură mai mică sau mai mare, cu entități care au tot interesul în a vedea criptomonedele eșuând. Case and point Reuters, deținut de familia Thompson, cea mai bogată din Canada. Mai departe poți deduce singur ce implicații are asta. Crezi că putem vorbi de surse imparțiale când vorbim de cripto și sistemul bancar, care are ramificații mai peste tot?

    • @podcastuldefilosofie
      @podcastuldefilosofie  ปีที่แล้ว +1

      Nu, într-adevăr, probabil că nu putem vorbi de surse 100% imparațiale (cum poate nici eu nu sunt, oricât aș încerca). Însă întrebarea e dacă au sau nu dreptate - căci pot avea, așa cum și sursele celor convertiți pot conține adevăr.

  • @eternainvidie
    @eternainvidie ปีที่แล้ว

    Răspunsul e simplu, 0,5 secunde, e nu. Dar mă scuzați, am impresia c-am întrat la renel.

  • @podcastuldefilosofie
    @podcastuldefilosofie  ปีที่แล้ว

    instagram.com/reel/CrwRkDmghml/?igshid=YmMyMTA2M2Y=

  • @adilutzu
    @adilutzu ปีที่แล้ว

    Exact aceeași analiză "morală" e aplicabilă și pe industria tutunului, textilelor, semiconductoarelor, etc.; nu?

    • @podcastuldefilosofie
      @podcastuldefilosofie  ปีที่แล้ว

      în mare măsură, da, numai că acolo putem vorbi de o valoare socială dincolo de un randament al investiției pentru cei care bagă bani. excepția ar fi tutunul, desigur

    • @adilutzu
      @adilutzu ปีที่แล้ว

      @@podcastuldefilosofie nu prea mă prind de ce valoarea socială ar fi exclusă (poate doar la nivel de evaziune fiscală - care oricum se petrece și cu legal tender), fiindcă bunuri de consum oricum achiziționează puținii care chiar fac profit din crypto: stimulează consumul , adică industria de servicii și bunuri

    • @podcastuldefilosofie
      @podcastuldefilosofie  ปีที่แล้ว

      @@adilutzu Da, nu la evaziune mă gândeam. Dar consumul din profit din cripto pică în categoria valoare pecuniară. De cele mai multe ori - cel puțin așa cum l-am întâlnit eu - critica se referă la lipsa unei valori sociale dincolo de return on investment (și deci dincolo de profit și ce faci cu el). Așa l-am înțeles eu - cel puțin. Am ratat ceva?

    • @adilutzu
      @adilutzu ปีที่แล้ว

      @@podcastuldefilosofie nu știu ce să zic; ROI poți să ai și în insulele Cayman ori în alt paradis fiscal cu valoare pecuniară în monede clasice emise de bănci centrale; ai ceva referințe bibliografice la aceste critici despre lipsa unor valori sociale ... ?

    • @podcastuldefilosofie
      @podcastuldefilosofie  ปีที่แล้ว

      @@adilutzu Am am! Am o coală de hârtie împărțită în două, de-o parte toate școlile și spitalele și autostrăzile făcute din cripto, de cealaltă, toate școlile și spitalele și autostrăzile făcute din banii ăia old-school (adică fonduri de investiții). Mai serios, critica apare în mai toate ieșirile băieților anti-cripto (vezi de ex th-cam.com/video/ORdWE_ffirg/w-d-xo.html ) și este bazată pe faptul că cryptomoneda nu are valoare dincolo de faptul că e scarce vezi de ex tinyurl.com/yckuexsh sau ceva mai recent după povestea FTX tinyurl.com/3t45kkcw Dar mie personal argumentul cel mai decisiv mi se pare listuța mea. Căci acolo scorul e 0 la inimaginabil de mult. Deci crypto înghite cât Apple și Microsoft la un loc în market cap și dă înapoi fix pix.

  • @leventeberecki6487
    @leventeberecki6487 ปีที่แล้ว +1

    0.04 nu 0,4

    • @podcastuldefilosofie
      @podcastuldefilosofie  ปีที่แล้ว

      0,4 - vezi 10:44

    • @leventeberecki6487
      @leventeberecki6487 ปีที่แล้ว

      CONSUMUL GLOBAL AL CURENTULUI ANUAL /BITCOIN 0,04 % CONTRIBUIE.

    • @podcastuldefilosofie
      @podcastuldefilosofie  ปีที่แล้ว

      @@leventeberecki6487 Degeaba scrii cu caps, mai bine formulezi fraze complete. La ce te referi? În sursa citată e 0.4

    • @podcastuldefilosofie
      @podcastuldefilosofie  ปีที่แล้ว

      @@leventeberecki6487 or write it in english otherwise

  • @billionblitz7709
    @billionblitz7709 ปีที่แล้ว

    De aceea aleg ethereum în loc de bitcoin, eu unul cred ca va bate ethereum bitcoin

    • @podcastuldefilosofie
      @podcastuldefilosofie  ปีที่แล้ว

      perfect da' ethereum nu e la fel de descentralizat deci toată povestea cu hai să scăpăm de băncile centrale care ne joacă pe degete cade. înlocuiesti un despot cu altul...

  • @georgeserban007
    @georgeserban007 ปีที่แล้ว

    Educație financiară, mai puțină filozofie 😅

  • @leventeberecki6487
    @leventeberecki6487 ปีที่แล้ว

    Swift consuma mai mult!