Evliya Çelebi'nin Oburları ve Cadıları

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 12 ธ.ค. 2024

ความคิดเห็น • 15

  • @SonGulyabani
    @SonGulyabani  4 ปีที่แล้ว +6

    Konuyla alakalı kaynaklar:
    -"Kıpçak Bozkırlarının Dehşetli Hortlağı: Obur'dan Upir'e" başlıklı videom: th-cam.com/video/v7FcgzxhZIU/w-d-xo.html
    -Mehmet Berk YALTIRIK'ın "Türk Kültüründe Hortlak-Cadı İnanışları
    " başlıklı makalesi: www.academia.edu/5971994/T%C3%BCrk_K%C3%BClt%C3%BCr%C3%BCnde_Hortlak-Cad%C4%B1_%C4%B0nan%C4%B1%C5%9Flar%C4%B1
    -Necib Asım (Yazıksız), Evliya Çelebi Seyahatnamesi, (Türk Tarih Encümeni Külliyatı), Devlet Matbaası, Cilt 7, İstanbul 1928.
    -Seyit Ali KAHRAMAN, Günümüz Türkçesiyle Evliya Çelebi Seyahatnamesi, Yapıkredi Yayınları, Cilt 7, Kitap 2, İstanbul 2011.
    -Seyit Ali KAHRAMAN ve Yücel DAĞLI,, Günümüz Türkçesiyle Evliya Çelebi Seyahatnamesi, Cilt 1 (1-6. Kitaplar), İstanbul 2016.
    -Mehmet Berk YALTIRIK-Seçkin SARPKAYA, Türk Kültüründe Vampirler-Oburlar, Yalmavuzlar ve Diğerleri, Karakum Yayınevi, Ankara 2018.
    -Salim Fikret KIRGİ, Osmanlı Vampirleri-Söylenceler, Etkiler, Tepkiler, İletişim Yayınları, İstanbul 2018.
    -Başak ÖZTÜRK BİTİK'in “Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Cadı, Obur, Büyücü Anlatıları ve Kurgudaki İşlevleri” adlı makalesi: www.millifolklor.com/PdfViewer.aspx?Sayi=92&Sayfa=61
    -Yeliz ÖZAY DİNİZ, Evliya Çelebi’nin Acayip ve Garip Dünyası, Yapıkredi Yayınları, İstanbul 2017.
    -Elif DÜLGER, “Evliya Çelebi Seyahatnamesi`ndeki Büyü, Sihir ve Falın Halkbilimi Açısından Değerlendirilmesi”, (Basılmamış Yüksek Lisans Tezi), Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Türk Dili ve Edebiyatı Anabilim Dalı, Konya 2006.

  • @furkanarslan1659
    @furkanarslan1659 4 ปีที่แล้ว +7

    Evliya Celebi okumasi , dinlemesi cok hos ya.

    • @SonGulyabani
      @SonGulyabani  4 ปีที่แล้ว +4

      Bazen canım sıkılınca rastgele herhangi bir sayfasını açıp okuduğum oluyor. Bizi muhteşem sohbetinden mahrum bırakmamış yazarak :)

  • @barisbozbey
    @barisbozbey 2 ปีที่แล้ว

    Naili'nin bir beyitinde "Girdiler müjganların bir cenge cadular gibi" dizesi var. İlgimi çekmişti ama caduların büyüsü vs. divanda çok kullanıldığı için üstünde durmamıştım. Bu vakayı dinleyince daha bir güzelleşti anlamı.

  • @ibrahim-oc7tn
    @ibrahim-oc7tn 2 ปีที่แล้ว +3

    Videolarınız harika iyi ki varsınız abi sizi çok seviyorum

  • @k.flower3884
    @k.flower3884 3 ปีที่แล้ว

    Hocam, ağzınıza sağlık. Affınıza sığınarak ufak bir ekleme yapmak istiyorum. Osmanlı, tüm yazılı kaynaklarda ve haritalarda Abhazlara Abaza diyor. Türkiye’de de Abaza ismi Abazalar tarafından da kullanılır. Abazalar kendilerine Apsua derler. Abhaz ismi de Rusların ve Gürcülerin Abazalara taktığı isimdir. Türkçede Abaza isminin kullanılması daha doğrudur. Çok canlı ve güzel bir anlatımdı. Tekrar teşekkür ederim.

  • @dr.zitbagtransylvania1569
    @dr.zitbagtransylvania1569 3 ปีที่แล้ว +2

    💜

  •  4 ปีที่แล้ว +6

    beklemedeyim ninja tosun

  • @seyma4428
    @seyma4428 4 ปีที่แล้ว +1

    Hocam teşekkür ederiz, sevgiler :))

  • @floransal2667
    @floransal2667 4 ปีที่แล้ว +1

    Bu videoyu bekliyordum 🤗

  • @mustafacenkcivelek
    @mustafacenkcivelek ปีที่แล้ว

    Çok güzel bir mübalağa yapmış muhterem Evliya Çelebiden. Fakat burada zuhur eden olay meteor yağmuru olsa gerek gerisi hoş hikaye.

  • @melihmahmutoglu307
    @melihmahmutoglu307 4 ปีที่แล้ว

    Sizce gerçekten böyle olaylar olmuş mudur?

    • @SonGulyabani
      @SonGulyabani  4 ปีที่แล้ว +6

      Bunlar insanların tahayyülleri ve tasavvurlarıyla alakalı. Paranormal vakalardan çok folklor yönüyle değerlendirilmeli bence.

  • @cahithan2720
    @cahithan2720 4 ปีที่แล้ว

    Bayağı kıvırdin Çerkez kültüründe böyle bir efsane olamazmi harita ya bak Kırım nerde kıpcaklar nerde Çerkez ler hangi tarihte Osmanlı haritasında bir gösterildi bukadarda olmaz

    • @SonGulyabani
      @SonGulyabani  4 ปีที่แล้ว +15

      Tarih okumadığınız çok belli. Kırım Hanları'nın lakaplarının bahsini okusanız, hakimiyet bölgeleri arasında Kuban taraflarını da saydıklarını, Akdes Nimet KURAT'ın "IV-XVIII. Yüzyıllarda Karadeniz Kuzeyindeki Türk Kavimleri ve Devletleri" adlı eserini (Murat Kitabevi Yayınları, Ankara 2002) okumuş olsaydınız bilirdiniz. Cengiz Fedakar'ın Kafkasya’da İmparatorluklar Savaşı (Türkiye İş Bankası Yayınları, İstanbul 2014) adlı araştırmasını okumuş olsaydınız Kuzey Kafkasya'daki Osmanlı hareketliliğini de öğrenmiş olurdunuz.
      Bölgeye yönelik Nogay göçlerini de; Mualla Uydu Yücel'in, Diyanet İslam Ansiklopedisi'ndeki "Kalmuklar" maddesinin (Cilt 24, İstanbul 2001) 267'inci sayfasını, Ahmet Duman'ın “Diaspora Milliyetçiliği ve Türkiye’de Çerkesler” başlıklı Yüksek Lisans Tezi'nin (İstanbul Ticaret Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul 2015) 33'üncü sayfasını, Alper Başer'in, Türk Dünyası İncelemeleri Dergisi'nde yayımlanan "Evliya Çelebi Seyahatnamesi’nde Nogaylar” başlıklı makalesinin (Cilt 11, Sayı 2, Kış 2011) 119-122'inci sayfalarını, Ufuk Tavkul'un “Kafkasya’daki Nogay Tatarlarının Etno-Politik Durumları Üzerine Sosyolojik Bir Analiz” (Kırım Dergisi, Cilt 11, Sayı 41-44, 2003) adlı makalesinin 39'uncu sayfasını,
      Oktay Berber'in, “XVII. Yüzyılda Kalmukların İdil-Yayık Bölgesindeki Faaliyetleri” başlıklı makalesinin (Tarih Okulu Dergisi, Sayı XVIII, İzmir 2014) 354'üncü sayfasını, Mehmet Alpargu'nun Diyanet İslam Ansiklopedisi'ndeki “Nogaylar” maddesinin (Cilt 33, İstanbul 2007) 202'inci sayfasını okumuş olsaydınız bilirdiniz.
      Artık öğrenmiş oldunuz, kaynakçalarına kadar paylaştım :)