SUPERB, am ascultat o mie de profesionisti pana acum , dar astazi ascultand atent cum ati explicat simplu si la obiect, am inteles in sfarsit cum trebuie facut: Ma simt mai bogat si fericit... VA MULTUMESC !
Bună dimineața ! Domnule,.... mai clar de atât nu îmi pot imagina ; în nici zece minute m-ați lămurit, cât nu am reușit de când tot "bântui" pe TH-cam pentru acest subiect ! Să vă dea Dumnezeu sănătate, vă mulțumesc frumos ! ❤❤
D-le draga,sunteți realmente o încântare profesionista,în a explica și îndruma ,va urmăresc tutorialele și înțeleg efectiv ceea ce explicați. Apreciez profesionalismul și modul logic didactic.Respect !!!
Sunteți o binecuvântare lăsată de Dumnezeu pentru noi toți care nu ne pricepem... Spune-ți-mi vă rog ce facem cu coardele de anu trecut care au rodit ,le înlăturăm ?! Iertați-mă dar sunt tare nepricepută... și câte sârme se pun ?! Prima la 60 apoi ?! Dumnezeu să vă binecuvânteze să vă țină sănătos !
In fiecare primavara coardele de doi ani ,sunt inlocuite cu coarde de un an! Adica in primavara se lasa coardele care au avut struguri pe ele ,direct pe ele ! Lastarii care au crescut anul trecut ,sunt coarde bune pentru anul urmator !
Mulțumim pentru informațiile foarte folositoare pe care ni le transmiteți în fiecare videoclip. Va rog sa faceți un clip în care sa ne arătați cum se taie via care creste pe bolta.
Felicitari pentru cunostintele pe care le aveti si va faceti timp sa le impartasiti si cu noi.din pacate,oameni cu asemenea cultura sunt tot mai putini.aici ne-ati prezentat taierea vitei de vie in camp...poate ne.ati putea arata si taierea vitei de vie pe crivitar.va multumesc anticipat si va doresc sanatate si putere de munca.🫡
Nene (așa se zice la noi în zonă ca formă de respect) îmi ești drag tare dar eu aş fi lăsat și brațul din stânga 🤦♂️ că avea coardă bună și mergea palisat pe sârmă (sunt mai milos) acum depinde și de soi și puterea lui. Sănătate multă vă doresc ca să ne mai învățați. 🎉
Felicitari pentru videoclip si multa putere de munca anul acesta. Va rog sa-mi spuneti dupa opinia dvs , care sunt cauzele posibile care pot provoca uscarea cepilor de inlocuire , pe care noi i-am lasat dupa operatiile de taiere din primavara. Va multumesc
Mulțumim pentru prezentare, aș avea o întrebare legată de cultura vitei de vie pentru struguri de masa - ce mod de taiere recomandați, Guyot sau cordon speronat având în vedere vigoarea foarte mare a corzilor pe care aceasta le dezvolta. Densitatea de plantare este la 1,2 m și între rânduri 1,5 m. Multă sănătate și putere de muncă!
Va salut ! Lasati un butuc si scoateti unul ! Forma de dirijare depinde de soi si pentru a vedea cum merge mai bine ,prima data mergeti pe guyote si in urmatorul an in treceti pe cordon ! Dupa asta vedeti care se preteaza mai bine si asa o dirijati !
90 % dintre vitele de masa se conduc Guyot ! Cele mai cunoscute soiuri de vita nobila de masa merg excelent pe Guyot deoarece strugurii cei mai aspectuosi apar pe la ochii 8-10, iar pe cepi fie apar struguri mult mai mici, fie deloc. Sunt si exceptii, bineinteles, cum e Timpuriul de Pietroasa si alte soiuri mai noi, care rodesc bine pe cepi sau cordite
Foarte bine structurat tutorialul, multumesc! Intrebarea mea este ce se intampla cu coardele de anul acesta, cand cepii celor 2 coarde vor deveni la randul lor coarde. Se elimina coardele care au rodit anul acesta si se merge pe noua coarda din cepul de anul asta + un cep de rezerva? Sau se merge pe 4 coarde patru cepi? Multumesc mult !
Din coardele lasate in anul anterior ,putem forma cepi , numai daca vrem da pergen pe 4coarde 4cepi daca nu ,le eliminam complet . Din coardele formate din cepi ,coarta superioara ,o pastraca si coarda de productie iar din coarda inferrioara ,formam noul cep . 🚰
Multumesc frumos pentru explicatii! Daca corzile vitei mele de vie au pornit foarte viguroase, sunt foarte groase (depasesc grosimea unui deget mijlociu al unul barbat, ca sa va dati seama despre ce grosime zic), le-am condus Guyot, in primavara viitoare le pot schimba tipul conducerii in cordon speronat? Am invatat ca cele mai bune corzi pentru productie sunt cele de grosimea unui creion, 8 mm! Cu stima, multumesc anticipat pentru raspuns!🤝
Da ,corzile bune sunt pana in un cm ! Dar daca nu aveti de unde alege ,faceti cordon din ce aveti si daca nu va genera lastari suficienti , in primavara urmatoare faceti alt cordon din o coarde buna ! Aveti grija la vara sa ciupiti corzile puternice ,pentru a nu se mai ingrosa !
Hibridul merge bine pe cepi si pe cordite ! El rodeste si pe lastari dati din lemn multi anual . La cele nobile ,nr de ochi tine de soi ,sol,varsta ,si puterea butucului ! Si atunci stabilim cat poate duce 10 -20-30-40 de ochi . In functie de numarul pe care il poate duce ,stabilim numarul de coarde cepi si mergem pana la patru coardie patru cepi ! Pornim de la mic la mare si daca vedem ca butucul isi arata limitele ,dam inapoi !
@@pomicolanalbant referitor la vita de vie nohan dacă este indicat s o urcam asa sus pt . Ca la noi în zona nohanul se lasă cordite cat mai tinere și jos cât se poate chiar și de la pământ la 4 maxim 6 ochi.
Eu am 45 ari de nohan pusa pe rand cu spalier și o lucrez asa jos sincer mai bine ar fi sai las cioata asa sus și s-o dirijes pe sarma dar îmi este frică să n-o stric în sensul ca nu știu dacă merge pe lemn asa batran
Bună ziua. Mulțumim pentru explicații. Nu am înțeles foarte bine cum se procedează în câteva situații. Dacă lăsăm doi cepi din care vom lasă în anul următor câte o coardă, ce facem cu cele două lăsate anul acesta? Se intră pe schema "patru coarde-patru cepi"? Ce trebuie făcut în anul 3, spre exemplu? Mulțumesc pentru răbdare.
Pacat ca este atat de laudat.l am rugat de nenumarate ori sa ma sfatuiasca cu ce solutii sa stropesc niste copacei dar nu a binevoit sa mi raspunda.pacat
I-mi oare rau daca nu v-am raspuns ,nu ca nu am vrut ,poare mia scapat ,dar puteti sa insistati daca bwdetu ca nu am raspuns ,ca nu ma deranjeaza ! Oricum i-mi cer scuza !
Foarte bine explicat.N-am mai întâlnit pe nimeni să explice așa de bine și pe înțelesul tuturor!
Foarte bine explicat, nu am intalnit pe nimeni sa prezinte atat de bine, puteti fi profesor la facultate, numai bine, sanatate 🙏
Viata buna sa aveti !
SUPERB, am ascultat o mie de profesionisti pana acum , dar astazi ascultand atent cum ati explicat simplu si la obiect, am inteles in sfarsit cum trebuie facut: Ma simt mai bogat si fericit... VA MULTUMESC !
Ma bucur sa aud asta !
Felicitari !
Un profesionist de toata isprava! Sa aveți sănătate multa și viata lunga, sa învățați multi tineri tainele pomicultura și viticultorii!
Va salut cu drag !
Nu numai explicaţiile, dar şi zâmbetul dumneavoastră atât de plăcut îmi dă curaj să vă urmez sfaturile. Mulţumesc pentru dedicare.
Da !:))
Mulțumesc, chiar aveam nevoie de aceste explicații, au venit la momentul potrivit👍.
Ma bucur ! Zile frumoase va doresc !
Mulțumesc. Multă sănătate
Foarte frumos...va ascult cu mult drag, explicați pe intelesul nostru.Domnul sa va binecuvinteze !!
Viata buna sa aveti !
@@pomicolanalbant Asemenea si dumneavoastră.🙏
Artist. Multumesc in numele tuturor celor care de la dvs. Cu respect🙏
Zile frumoase va doresc !
Bună seara, sunteti fenomenal Domnule Profesor, mai clar de atat nici că se poate. Multumim, sănătate si spor pe toate planurile.
Zile frumoase va doresc !
Domnule draga va mulțumesc pt toate tutorialele despre pomicultură și viticultură.
Va salut si va mulțumesc !
Mulțumim pentru învățământ, foarte bine explicit așa da profesor!
Va mulțumesc !
O explicație mai mult decât perfectă Multumiri si sanatate multa!
Va mulțumesc ! Zile frumoase va doresc !
Acuma am inteles pt prima dată!multumim!
Bun venit !🤝
Simplu , clar si explicit ! !! Multumim tare mult ! Numai bine si sanatate !!
👍🤝
Domnule …, felicitări …,!!! 👍🙏❤️🇷🇴
Va mulțumesc ! 👍🤝
Foarte bine explicat! Am reușit să - mi tai singura via
Iata ca vin si rezultatele !
Felicitati 👍
Va salut ! Tutorialul a venit la momentul potrivit si foarte bine explicat.
Ma bucur ! 🤝
Bună ziua! Mulțumim frumos! Pare simplu dar ... vedem la fața locului 😊
Corect ! Cele bune !
Explicații excelente,pe înțelesul tuturor! Mare mulțumire, domnule!
Cu mare drag ! Cele bune !
Vă mulțumesc mult pentru explicația clară pe care ne-ați dat-o.Multă sănătate și numai bucurii.
Va salut si va mulțumesc !
Ati facut un lucru minunat pentru incepatori . Va multumesc!
Ma bucur ! 👍🤝
Foarte bine explicat sănătate multa
Buna seara !
Bună dimineața ! Domnule,.... mai clar de atât nu îmi pot imagina ; în nici zece minute m-ați lămurit, cât nu am reușit de când tot "bântui" pe TH-cam pentru acest subiect ! Să vă dea Dumnezeu sănătate, vă mulțumesc frumos ! ❤❤
Buna seara ! Zile frumoase va doresc !
Mulțumesc!
Foarte bine explicat!
👍🍇
Felicitari, explicatie clara, la subiect, se simte ca stapaniti materia. Multumim
Va salut !
Explicat impecabil. Multă sănătate.
Va salut !
Bravo nea Ioane. Bine explicat! Ca la Valea Nucarilor! salutari!
Va salut !
D-le draga,sunteți realmente o încântare profesionista,în a explica și îndruma ,va urmăresc tutorialele și înțeleg efectiv ceea ce explicați. Apreciez profesionalismul și modul logic didactic.Respect !!!
Tot respectul, multumiri pentru explicații.
Cu mare drag !
Excelent videoclip! Explicații pe înțelesul tuturor începătorilor. Mulțumim!
Va salut si va mulțumesc !
Mulțumesc pentru material, foarte bine explicat ! Numai bine !
Va mulțumesc ! Zile frumoase va doresc !
Mulțumesc. Felicitări. Bine explicat.
Va salut !
Foarte frumos explicat multă sănătate, mulțumesc!
👍🤝
Mulțumim mult, să vă de Dumnezeu sănătate
Cele bune !
Felicitări. Mulțumesc mult pentru explicații clare și ușor de aplicat. Sa fiți sănătos și sa ne învățați din tainele acestei nobile ocupatii
Va salut si ma bucur !
Bravo domnule ! Foarte bine explicat pentru toti cei interesati . Va multumim si sa va dee dl. sanatete si viata lunga .
Viata buna sa aveti !
Excelentă prezentare și explicații! FELICITARI!
Va mulțumesc ! Cele bune !
Profi ca de obicei. Spor și multă sănătate.
Viata buna sa aveti !
Sunteți o binecuvântare lăsată de Dumnezeu pentru noi toți care nu ne pricepem... Spune-ți-mi vă rog ce facem cu coardele de anu trecut care au rodit ,le înlăturăm ?! Iertați-mă dar sunt tare nepricepută... și câte sârme se pun ?! Prima la 60 apoi ?! Dumnezeu să vă binecuvânteze să vă țină sănătos !
In fiecare primavara coardele de doi ani ,sunt inlocuite cu coarde de un an!
Adica in primavara se lasa coardele care au avut struguri pe ele ,direct pe ele !
Lastarii care au crescut anul trecut ,sunt coarde bune pentru anul urmator !
Mulțumim, curat și simplu explicat. Sănătate
Zile frumoase va doresc !
Multa sanatate si viata lunga sa ne aratati si pe viitor👍
Doamne ajuta !
Super explicatie!
Cele bune !
Foarte frumos explicat! Multumim frumos, toate cele bune!
Foarte bine prezentat 👋👋👋
Va mulțumesc !
Am cautat mulți ani asa o explicație. Înțelegeam ca ceva nu merge bine. Va mulțumesc din suflet. Salutari din RM
Va salut ! Ganduri bune !
Va ascult cu mare atentie, explicati foarte bine si punctual, multumesc si va doresc, numai bine,sanatate.
Viata buna sa aveti ! 🤝
Sa ne traiti Domnule Profesor!Jos palaria;scurt,explicit,pe intelesul tuturor!Va multumesc!
Si eu va multumesc ! Zile bune !
Excelent explicat! Mulțumim!
Si eu va multumesc ! 🤝
Mulțumesc pentru informații, foarte bine explicați, tot respectul ✋🍷
Va salut ! 🤝
Vă mulţumesc pentru explicaţia scurtă clară şi la obiect . Este foarte utilă pentru via din grădină .Vă doresc multă sănătate .👍.
Zile frumoase va doresc ! 🤝
@@pomicolanalbant Mulţumesc .
Sunteți superb în câteva clipe am învățat să-mi tund corect via. Mulțumesc
Ma bucur sa aud asta ! 👍
Foarte bine arătat cum se taie la vie,numai ca coarda eu nu o las niciodată de zece ochi ca dv. numai dacă vreau sa o formez drept bolta.
Daca este spatiu ,coarda se lasa mai lunga si lastarii mai rari ,mai vigurosi si cu inflorescente pe ei !
Foarte bine domnule profesor
Singurul epidiment e că lungimea corzilor se stabilește în funcție de puterea butucul. Vă mulțumesc.
Corect !
Excelent. Mulțumesc ❤❤❤
Va salut !
Foarte frumos explicat , va rog daca puteti sa faceti un clip pentru vita de bolta.. Multumesc frumos!
Vine in curand !
Frumos explicat felicitări!
Va mulțumesc ! 🤝
Un mare 10 cu felicitări!
Va mulțumesc ! 👍🤝
Si eu !
Felicitări pentru explicații!
Va mulțumesc !
Mulțumesc frumos, super tutorial
Si eu va multumesc ! 🤝
Mulțumim pentru informațiile foarte folositoare pe care ni le transmiteți în fiecare videoclip.
Va rog sa faceți un clip în care sa ne arătați cum se taie via care creste pe bolta.
Am inteles !
Subscriu!
Felicitarii in sfarsit am inteles exact cum se taie via 👏👏👏
Ma bucur ! Zile bune !
@@pomicolanalbant Sa iti dea Dumnezeu Sanatate🙏
Buna seara, daca puteti sa faceti un video cum se taie via pe bolta, va rog! Sanatate!
Da !👍🤝
Vă mulțumim ,foarte frumos explicat !
Si eu va multumesc !
Felicitări foarte explicit.
Va mulțumesc !
Felicitari pentru cunostintele pe care le aveti si va faceti timp sa le impartasiti si cu noi.din pacate,oameni cu asemenea cultura sunt tot mai putini.aici ne-ati prezentat taierea vitei de vie in camp...poate ne.ati putea arata si taierea vitei de vie pe crivitar.va multumesc anticipat si va doresc sanatate si putere de munca.🫡
Zile frumoase va doresc !
Voi veni si cu taiere la bolta !
Mulțumesc Foarte bine explicat
Zile frumoase va doresc !
Excelent explicat. Va mulțumesc!
Cu drag ! La multi ani ! 🥂
Profi, ca de obicei ✌
Viata buna sa aveti !
Nene (așa se zice la noi în zonă ca formă de respect) îmi ești drag tare dar eu aş fi lăsat și brațul din stânga 🤦♂️ că avea coardă bună și mergea palisat pe sârmă (sunt mai milos) acum depinde și de soi și puterea lui. Sănătate multă vă doresc ca să ne mai învățați. 🎉
Nu duce radacina !se vede dupa marimea corzilor !
Omul asta știe sa explice😏,,,, va doresc multă sănătate!
Zile frumoase va doresc !
Bravo!
👍
Mulțumirii din Zimnicea
Fericire va doresc !
Mulțumiri!
Va salut ,Zile frumoase va doresc !
Mulțumim frumos!
Si eu !
Foarte explicit!
👍🤝
Felicitari pentru videoclip si multa putere de munca anul acesta.
Va rog sa-mi spuneti dupa opinia dvs , care sunt cauzele posibile care pot provoca uscarea cepilor de inlocuire , pe care noi i-am lasat dupa operatiile de taiere din primavara.
Va multumesc
Nu pot sa-mi dau seama ,neavand informatii care ar putea determina asta !
Sunteti pe înțelesul tuturor
Ma bucur ! Si va mulțumesc !
Buna ziua !
Mă văd obligat să va mai dau un 10 cu felicitări.
Sănătate și numai bine !
Va mulțumesc ! Si raman dator !
Foarte bun domnu
🤝
Mulțumim pentru prezentare, aș avea o întrebare legată de cultura vitei de vie pentru struguri de masa - ce mod de taiere recomandați, Guyot sau cordon speronat având în vedere vigoarea foarte mare a corzilor pe care aceasta le dezvolta. Densitatea de plantare este la 1,2 m și între rânduri 1,5 m. Multă sănătate și putere de muncă!
Va salut ! Lasati un butuc si scoateti unul !
Forma de dirijare depinde de soi si pentru a vedea cum merge mai bine ,prima data mergeti pe guyote si in urmatorul an in treceti pe cordon !
Dupa asta vedeti care se preteaza mai bine si asa o dirijati !
90 % dintre vitele de masa se conduc Guyot ! Cele mai cunoscute soiuri de vita nobila de masa merg excelent pe Guyot deoarece strugurii cei mai aspectuosi apar pe la ochii 8-10, iar pe cepi fie apar struguri mult mai mici, fie deloc. Sunt si exceptii, bineinteles, cum e Timpuriul de Pietroasa si alte soiuri mai noi, care rodesc bine pe cepi sau cordite
Cele 2 coarde legate, ce le facem la anu.
la
Va salut ! Le inlocuim cu cele noi ,care au crescut din cepi !
Multumim frumos!
Cu drag !
Sa traiti !
Si dumneavoastra
Foarte bine structurat tutorialul, multumesc! Intrebarea mea este ce se intampla cu coardele de anul acesta, cand cepii celor 2 coarde vor deveni la randul lor coarde. Se elimina coardele care au rodit anul acesta si se merge pe noua coarda din cepul de anul asta + un cep de rezerva? Sau se merge pe 4 coarde patru cepi? Multumesc mult !
Din coardele lasate in anul anterior ,putem forma cepi , numai daca vrem da pergen pe 4coarde 4cepi daca nu ,le eliminam complet .
Din coardele formate din cepi ,coarta superioara ,o pastraca si coarda de productie iar din coarda inferrioara ,formam noul cep . 🚰
Toata stima!
Va mulțumesc ! Un an fericit va doresc !
Multumim. Numai bine.
Va salut !
Multumesc frumos pentru explicatii!
Daca corzile vitei mele de vie au pornit foarte viguroase, sunt foarte groase (depasesc grosimea unui deget mijlociu al unul barbat, ca sa va dati seama despre ce grosime zic), le-am condus Guyot, in primavara viitoare le pot schimba tipul conducerii in cordon speronat? Am invatat ca cele mai bune corzi pentru productie sunt cele de grosimea unui creion, 8 mm! Cu stima, multumesc anticipat pentru raspuns!🤝
Da ,corzile bune sunt pana in un cm !
Dar daca nu aveti de unde alege ,faceti cordon din ce aveti si daca nu va genera lastari suficienti , in primavara urmatoare faceti alt cordon din o coarde buna !
Aveti grija la vara sa ciupiti corzile puternice ,pentru a nu se mai ingrosa !
Super ! multumim
Zile bune !
Puteti explica si taierea la vita de vie in sistemul pergola, anul 2,3,4,5, etc? Multumesc anticipat!
Da !🤝
Poate faceti un clip cu taierile speifice vitei Victoria.
Multumesc
Da !🤝
Poate ne spuneti cate ceva si la vita de vie NOHAN hibrid adica daca se poate forma la fel . Va multumesc frumos.
Hibridul merge bine pe cepi si pe cordite !
El rodeste si pe lastari dati din lemn multi anual .
La cele nobile ,nr de ochi tine de soi ,sol,varsta ,si puterea butucului !
Si atunci stabilim cat poate duce 10 -20-30-40 de ochi .
In functie de numarul pe care il poate duce ,stabilim numarul de coarde cepi si mergem pana la patru coardie patru cepi !
Pornim de la mic la mare si daca vedem ca butucul isi arata limitele ,dam inapoi !
@@pomicolanalbant referitor la vita de vie nohan dacă este indicat s o urcam asa sus pt . Ca la noi în zona nohanul se lasă cordite cat mai tinere și jos cât se poate chiar și de la pământ la 4 maxim 6 ochi.
Eu am 45 ari de nohan pusa pe rand cu spalier și o lucrez asa jos sincer mai bine ar fi sai las cioata asa sus și s-o dirijes pe sarma dar îmi este frică să n-o stric în sensul ca nu știu dacă merge pe lemn asa batran
Aveți talent didactic. Aveți cumva un tutorial cu taiere la vița de vie hibridă?
Si ce a-ti vazut este tot hibrid !
Mulțumesc , ok iara coarda cu cei 6 ochiuri muguri la anul urmator ce facem cu ea ? Cum o taiem
O inlocuim cu alta din cepul lasat anul anterior !
Mulțumim !
Zile bune !
Bună ziua. Mulțumim pentru explicații.
Nu am înțeles foarte bine cum se procedează în câteva situații.
Dacă lăsăm doi cepi din care vom lasă în anul următor câte o coardă, ce facem cu cele două lăsate anul acesta? Se intră pe schema "patru coarde-patru cepi"? Ce trebuie făcut în anul 3, spre exemplu? Mulțumesc pentru răbdare.
Voi veni cu un tutorial cat de curand pe acesta tema ! Ca sa vedem ce se intampla in urmatorii ani !
Pentru a dirija cele doua coarde pe boltă se procedeaza la fel?
Pentru bolta merge si in guyote pe etaje !
De mare folos pt începători!
Ma bucur !
Pacat ca este atat de laudat.l am rugat de nenumarate ori sa ma sfatuiasca cu ce solutii sa stropesc niste copacei dar nu a binevoit sa mi raspunda.pacat
I-mi oare rau daca nu v-am raspuns ,nu ca nu am vrut ,poare mia scapat ,dar puteti sa insistati daca bwdetu ca nu am raspuns ,ca nu ma deranjeaza !
Oricum i-mi cer scuza !
Foarte bn explicate,simplu si la obiect.Putem lasa si lastari noi pe post de cep?
??