Uluslararası ilişkiler okumak | ODTÜ Sosyoloji'de doktorasını yapan Barış’ın ilham veren hikayesi

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 26 ต.ค. 2024

ความคิดเห็น • 19

  • @Zeynep-td6uj
    @Zeynep-td6uj 5 หลายเดือนก่อน +1

    Teşekkürleer, ufuk açıcı bir video olmuş🥰

  • @nesyal8288
    @nesyal8288 7 หลายเดือนก่อน +4

    Tebrikler, sevindik, 10bini geçtiniz nice 100binlere, bir tik öte nice milyon aboneliklere,

    • @SidikaTuncCandogan
      @SidikaTuncCandogan  7 หลายเดือนก่อน +2

      ☺️☺️

    • @hgcand
      @hgcand 7 หลายเดือนก่อน +2

      yaz sonuna 100000 :)@@SidikaTuncCandogan

    • @SidikaTuncCandogan
      @SidikaTuncCandogan  7 หลายเดือนก่อน +1

      @@hgcand 🥰

  • @VEDATSEVER-n6t
    @VEDATSEVER-n6t 7 หลายเดือนก่อน +1

    Sizin gibi gençler geleceğe umutla bakmamızı sağlıyor... Teşekkürler, tebrikler...❤

  • @rotblodd
    @rotblodd 7 หลายเดือนก่อน +1

    akademide ilerlerken aynı zamanda nasıl güzel para kazanılır.. selam sıdıka birkaç aydır takipçinim ve çok severek ve örnek alarak takip ediyorum.. ben zeynep 12. sınıf öğrencisiyim ve sınava 5 ay kala sayısal alandan eşit ağırlığa geçtim fakat pişman değilim ilgilendiğim alanlar yazı yazmak, çok okumak, analiz etmek detaylara inebilmek, fotoğraf çekmek olsun, sinema, felsefe sanat bayılıyorum bunlara. şimdi bunları anlatmamın sebebi yazdıklarımın biraz daha anlam kazanması uğruna. sayısalken kendimi aşırı sayısal ağırlıklı bir mühendislikte göremiyordum, endüstri müh yakın geliyordu. sonralarında gelip geçici bir heves olarak değil temel bilim olan fizik okumayı da düşündüm ve hala ea olmama karşın fiziğe karşı çok tatlı bi tutkum var tabi en az sanata felsefeye olduğu kadar. bana kesin bi cevap vermeni beklemiyorum tabii ki ama bu yönler en efektif şekilde nasıl kullanılabilir sence? fikrini duymak çok isterim.

  • @mocha_bear00
    @mocha_bear00 7 หลายเดือนก่อน +7

    ODTÜ Uluslararasi iliskiler 2018 mezunuyum. Uluslararasi iliskiler:
    1) Bir meslek degildir. Bir disiplindir. Bölümü bitirdiginizde siz özel olarak ögrenmediyseniz elinizde dünya çapinda yapip para kazanabileceginiz bir beceriniz olmayacak. Sosyoekonomik seviyenize ket vuracaksiniz ve bunu 25 yas itibariyle, yani bölümü bitirip calisma hayatina geçince fark edeceksiniz.
    2) Mezunlarinin çogunun alan disi islerde çalistigi bir bölümdür. Eger ülkenin en iyi üniversitelerinden birinde bu bölümü okursaniz meziyetleriniz sebebiyle degil, mezun oldugunuz okul sebebiyle "bu kiz/çocuk bu isi ögrenir" yaklasimiyla ise alinacaksiniz.
    3) Uluslararasi iliskiler kariyeri (ki varsa öyle bir sey) en iyi hukuk okuyarak, ve üzerine uluslararasi iliskiler yüksek lisansi, o da yurt disinda yapilarak yapilabilir. Uluslararasi ve bölgesel STK'larda, örgütlerde kariyer yapanlar agirlikli olarak hukuk çikislidir.
    4) Sadece ya en iyi devlet okullarinda, o da o iyi okul için sehir disina çikmaniz gerekmiyorsa, ya da iyi burslar (bedava yurt, yemek, nakit yardim) veren okullarda okunmalidir. Istihdam edilebilirlik düzeyiniz diger IIBF bölümlerine kiyasla düsük oldugu için okurken yapilacak finansal yatirim olabildigince kisilmalidir. Bu yüzden ya iyi burs veren özel okul ya da yasadiginiz sehirdeki iyi devlet universitesi dedim.
    5) Eger iyi temellendirilmemis genel bir ilgi duyuluyorsa okunmamalidir. Bunun yerine dünyaca ünlü okullarin uluslararasi iliskiler programlarinin internetten bulabileceginiz okuma listelerine erisip o makale ve kitaplari okumaniz nefsinizi körleyecektir ki bölümü okumak yerine tavsiye ettigim budur. Bunu yaparsaniz bu bölümü okuyandan eksiginiz degil fazlaniz olur çünkü bu bölümü okuyanlar bile bu okumalari tamamlamadan sinavlari geçip mezun oluyorlar.
    6) Benimle birlikte bu bölümü bitirip su an görece iyi hayatlar yasayacan arkadaslarim, ki sayica azlar, ya a) burslu olarak ABD'de PhD yaptilar ve suan kadrolari kesinlememis bir sekilde ögretim elemanilar, ya b) dis islerine girdiler ve suan ikinci görev yerlerindeler (ilk göreviniz az gelismis bir ülkede baslar ve zamanlar daha gelismis yerlere atanirsiniz), c) uluslararasi bir firmanin TC ofisine girip sabir saabaat edip performans gösterip bu sirketlerin AB, ABD ofislerine expat olarak gittiler, d) lisans sonrasi yurt disinda master yapip o ülkede is bulup kaldilar ki ben bu kategorideyim. Bunlar fena kariyerler degiller ancak bu ODTÜ'nün gerçegi ve bunu da tüm bölümdaslarim (peer, colleague) yapamadi. Tasra uni.lerde okuyanlarin durumlarini düsünemiyorum.
    7) Özetle tercih dönemin "uluslararasi iliskiler okuyup napçaksin yegenim hehehe" diyen yan komsu dayi kismen hakliydi :) Biraz gereksiz zoru seçtim.

    • @SidikaTuncCandogan
      @SidikaTuncCandogan  7 หลายเดือนก่อน +4

      Deneyimini bu kadar detayli, ozenle paylastigin icin çok teşekkür ederim. Eminim bir cok ogrenciye faydali olacaktir. Kanalda bir videoya konuk olmak istersen bana LinkedIn’den ulaşabilirsin.

    • @asl6184
      @asl6184 2 หลายเดือนก่อน

      Merhabalar, ben şuan ODTÜ’de Uluslararası ilişkiler okuyorum 2.sınıfa geçeceğim. Bu yorumu görmek benim icin cok iyi oldu çünkü açıkcası bölümden pek keyif alamadım ve bu bölümü yapıma uygun bulamadım. Öncelikle endişelerimden size bahsetmek isterim umarım yorum yaparsınız. 1. si elimde spesifik bir meslek olmaması bir beceri olmaması beni kötü etkiledir yani benim elimdeki bilgileri tarih siyaset ekonomi (ki hepsinden azar azar) iş verenler napacak? Elimde işe yarar, teknik bir bilgi yok(örneğin; doktorun elinde teknik bir bilgi var,hemşirenin veya bir mühendisin). Bölümü isteyerek sectim ve o zamanlar elimde birden fazla yol olması hosuma gitmişti üniveristede kendimi keşfederim diye düşünmüştüm fakat ben garantici bir insanmışım bu 2 sene bana bunu öğretti. Ayrıca bence ui gibi sosyal bilimlerde sivrilebilmek icin girişken biri olmak gerekiyor cünkü -lütfen yanlıssam düzeltin - aslında kendimizi pazarlıyoruz iş yerlerine fakat ben o kadar girişken biri değilim kulüpler, networkler bu koşuşturma bana çok sahte yapmacık geliyor sevemedim. Elimizde kıymetli bir bilginin oldugunu da düşünmüyorum. Akademi yolu da bir o kadar meşakatli ve torpil dönüyor daha dün bir mühendislik fakültesinden nir hocamız istifasını verdi belki twitterda görmüşsünüzdür. Keza sadece diplomasi icin de bu bölümde kalmam orada da torpil oldugunu düşünüyorum. Bu yüzden şuan tıp icin tekrardan hazırlanmak istiyorum (eskiden sayısalcıydım ve o zaman da doktor olmak istiyordum). Siz bana ne önerirsiniz, sizce bu bölüm gercekten okumaya değecek mi veya endişelerimde haklı mıyım? Cevaplarsanız cok sevinirim.

    • @mocha_bear00
      @mocha_bear00 2 หลายเดือนก่อน

      @@asl6184 1) Kendini bilmen çok iyi. Kimileri aman sene kaybetmeyeyim diye sevmedikleri ve kendilerine uygun olmayan bölümlerde yillarca okuyor. Sonra son sinifta alan degistiriyorlar. Kendini erken fark etmen iyi olmus. Tavsiyem su ki aman bir yil okuduk zaten devam edeyim deme. Sana uygun degilse simdiden o yoldan dön.
      Mesela odtü kimya müh. okuyan bir arkadasim bölümün ona uygun olmadigini ilk sene fark edip sinavlara tekrar hazirlandi ve bogaziçinde siyaset ve IR okudu. Simdi bir ülkede ikinci ya da üçüncü baskatip olarak konsoloslukta çalisiyor. Kimileri de bizim bölümü okumak için alan degistiriyor yani :) Eger akla mantiga yatan iyi bir egitim plani yaptiysan cesur ve kararli bir sekilde uygula.
      2) Elinde bir meslek olmayacagi konusunda haklisin. Zaten yorumumda da bunu anlattim. IR okuyup ise girenler becerileri sebebiyle degil "odtülü çocuk/kiz, akilli, ögrenir" diye aliniyor. Bankalarda müfettis, sirketlerde uzman yardimdisi, finansal analist, satis sorumlusu, ekip yöneticisi, proje koordinatörü" gibi unvanlarla calisiyorlar. Isi ise girince ögreniyorlar.
      3) IR bölümü okuduktan sonra is bulabilmek için girisken biri olmaniz gerekmiyor. Sivrilmeniz de gerekmiyor. Zaten IR pek sivrilebilinecek bir bölüm degil. Ben okurken yüksek ortalama yapmak, ikinci bir dil konusabiliyor olmak, yurt disinda bol seheyat etmek, egzantirik ve popülarite getirici hobiler yapmak, iyi stajlar yapmak cool seylerdi. Bunlari yapanlar basarili sayiliyordu. Bu zaten her bölümde geçerli degil mi?
      IR mezunu olup is bulanlarin hepsi disa dönük ve girisken degildi. Çocu "hmm, su banka/sirket yeni mezun programi altinda denetimci/risk analizcisi yetirstirmek için IIBF mezunu aliyormus, hadi bi basvurayim" diye is buldu.
      4) "Network ve sahte kosusturmaca" kismina geleyim. Öncelikle arkadasliklar ve çevre (tanidik, acquaintanceship, bekannte) ayrimini yapin. Arkadaslik network ve is bulma amaciyla olmaz. Universitede arkadasliklar ortak ilgi alanlari dogrultusunda vakit geçirirken kuruluyor. O yüzden her ögrenci ilgi alaninina göre bir ögrenci topluluna girmeli ve uzun soluklu arkadasliklar kurmali. Oda/ev arkadasi gibi "zorunlu vakit geçirilen" ortamlardan da iyi arkadasliklar doguyor. Arkadasliklariniza çok önem verin. Arkadasliklarinizi iyi koruyun ve yasatin.
      Simdi çevre kismina geleyim. Çevrenin önemini sakin küçümsemeyin ve sahte demeyin. Bir sorumlulukmusçasina, görevmisçesine çevre insa edin. Herkes tarafindan iyi çocuktu/kizdi diye bilinen, iyi hatirlanan, dostane tavirlariyle animsanan, "good with people" denen insanlar CV'lerinin yetersiz kalacagi konumlara spaceX roketi gibi çikabiliyor. Bu torpil degil. Hayat böyle isliyor.
      Bugün gençken çevre insa ederseniz yarin öbür gün satisi biten konsere bilet bulur, 2 milyona alacaginiz arabayi 1 buçuga getirir çözmek için dünya para bayilmasi gereken teknik problemi bedava halleder hatta çogunlukla para verseniz alamayacaginiz hizmetleri zamaninda not verdiginiz bölümdeki taniidktan "kiyak" olarak alirsiniz. Is insanlari bugün Rotary gibi networklerde zaman öldürmek için takilmiyor. Ya da amcalar cumaya sadece ibadet için gitmiyor. Network için gidiyor. Ilgi alaniniz için girdiginiz ögrenci toplulugunun yani sira bir de çevre kurmak için bir topluluga dahil olun. Münazarayi öneririm.
      5) Akademi fikrini size 30 yasina kadar sizlanmadan bakacak bir aileniz yoksa discard edin. Bence sadece dogustan yetenekli ve ayni zamanda aileden sansli olanlar akademik kariyer yapmali. Kimi ögrenciler var ve sanatçi, akademisyen veya yöneticilik, doktorluk, yüksek mühendislik (principal engineer, lead designer) gibi arka planlari olan evebeynleri var. Ingilizceleri erken yasta çok iyi oluyor. Sizin terleyerek yaptiginiz ortalamalari onlar tek parmagi ile yapiyor. Halleri tavirlari bir baska oluyor. Tarif ederken bölümdeki bir ya da iki arkadasiniz canlanmistir. Ha iste dogustan yetenekli ve aileden sanslidan kastim bu.
      6) Özetle ne yapacaginizi iyi ölçüp biçtiyseniz eyleme geçin. Içinize sinmeyen bir bölümde bir sene daha harcamayin. Çevre kurmaya gerçek arkadasliklar kadar önem verin.

    • @asl6184
      @asl6184 2 หลายเดือนก่อน +1

      @@mocha_bear00 Çok teşekkür ederim cevap verdiğiniz için.

  • @ebrucelik1179
    @ebrucelik1179 10 วันที่ผ่านมา

    2020 yılında bu bölümden orta karar bir üniversiteden mezun oldum, 2,5 yıldır iş hayatındayım kamu haricinde sürünürsünüz kamu merkezde de belli bir zümreden değilseniz sürünürsünüz hiçbir şekilde uzmanlaşamadığınız bana sorarsanız 2. Ünv olarak keyfi okunacak bir bölüm. Dışişlerine girerim diyorsanız da tatlı rüyalar dilerim 🥲🥲

    • @SidikaTuncCandogan
      @SidikaTuncCandogan  9 วันที่ผ่านมา

      Tecrubeni paylasman cok degerli Ebru, cok tesekkur ederim:)

  • @BurOnOz
    @BurOnOz 7 หลายเดือนก่อน

    Hocam ne kadar çok öğrenciniz var. Gönülden tebrikler.

    • @SidikaTuncCandogan
      @SidikaTuncCandogan  7 หลายเดือนก่อน +1

      Cok tesekkurler, ben de hala inanamiyorum☺️

  • @semraozmen7500
    @semraozmen7500 7 หลายเดือนก่อน +1

    butun üniversite öğrencileri icin çok verimli bir bakış acısı, sürekli okuyarak, arastirarak kendini entellektüel gelişim adına tatmin etmek , tesekkur ederim video icin (ek olarak görüşme icin çekiliş olacak mi)

    • @SidikaTuncCandogan
      @SidikaTuncCandogan  7 หลายเดือนก่อน

      Guzel yorum icin tesekkurler! Cekilis olacak, bir sonraki videoda duyuracagim☺️