Să nu repetăm marile greșeli ale secolului trecut!

แชร์
ฝัง
  • เผยแพร่เมื่อ 5 ก.พ. 2025
  • O discuție cu profesorul și politologul Cristian Pîrvulescu, publicistul Ion M Ioniță și profesorul Andrei Țăranu despre situația geopolitică actuală, în încercarea de a afla cum ar putea fi evitate tragediile care au început în prima jumătate a secolului XX, pe fondul naționalismului și etnocentrismului.

ความคิดเห็น • 29

  • @mariabalaceanu2749
    @mariabalaceanu2749 7 วันที่ผ่านมา +2

    Foarte buna radiografia momentului, va multumesc!

  • @DumitruVicol-b2m
    @DumitruVicol-b2m 4 วันที่ผ่านมา +1

    Avem în continuare !

  • @iuliaanagnoste8250
    @iuliaanagnoste8250 7 วันที่ผ่านมา +1

    Sunteți minunați, multumesc.
    Felicitări tuturor!❤

  • @remuskloss3688
    @remuskloss3688 วันที่ผ่านมา

    Slavă României !!!

  • @savinhohan398
    @savinhohan398 5 วันที่ผ่านมา +1

    Dar Școala , școala , școala ce a preparat de 35 de ani ? Da . Da . Da . Da . Da … și nimic altceva decât zâmbete contradictorii .

  • @Muzic-band
    @Muzic-band 2 วันที่ผ่านมา +1

    Mama ce echipa...lipsește Macron și unu pe invers...😂😂😂😂

  • @noricacoropatnitchi8534
    @noricacoropatnitchi8534 6 วันที่ผ่านมา +2

    Dl Hartman afirmă că Bandera,eroul Ucrainei ,a fost fascist ,asemeni lui Antonescu din România! Este adevărat?

    • @mannyschindler177
      @mannyschindler177 5 วันที่ผ่านมา

      nu, a luptat contra sovieticilor sa isi elibereze tara. Ca luptau si nazistii contra lor nu il face nazist. A si fost incarcerat de nazisti.
      Hartman debiteaza doar prostii

    • @cotorarodica252
      @cotorarodica252 3 วันที่ผ่านมา

      Ce ar fi daca la întrebări ai cauta răspunsul din surse verificate și nu din ,,spusele,,unora și a altora? Faptul că pe la școală au dat multi dar degeaba ,căci nu și-au însușit cultura generala ,faptul că nu se mai citește ci se ia de-a gata explicațiile facile ale populiștilor simionisti șoșocisto - georgisti.....toate aceste surse și lipsa judecății critice face mai mult rău decât orice dușman extern..

    • @adirus2407
      @adirus2407 2 วันที่ผ่านมา +1

      Despre generalul Antonescu caută la profesorul Gică Manole și poți să ajungi la o concluzie.

    • @remuskloss3688
      @remuskloss3688 วันที่ผ่านมา

      Super Adevărat. Un Ticălos Criminal acest Banderas, a ucis Zeci de mii de Români din Ucraina.

    • @mannyschindler177
      @mannyschindler177 22 ชั่วโมงที่ผ่านมา

      @remuskloss3688
      :-))

  • @DumitruVicol-b2m
    @DumitruVicol-b2m 4 วันที่ผ่านมา +1

    🇲🇩🇲🇩❤🇷🇴🇷🇴🇪🇺🇪🇺❤🇺🇦🇺🇦

  • @vladdumitrica849
    @vladdumitrica849 วันที่ผ่านมา

    Democratie e atunci cind cei ce iau decizii in numele tau au datoria sa iti ceara acordul mai intii. Republicile actuale sint de fapt oligarhii moderne în care grupurile de interese ale celor bogati sint arbitrate de către popor, adică poți alege de la ce masa a bogatilor vei primi firimituri.
    "Oboseala" democratiei survine atunci cind exista o mare diferenta intre interesele celor alesi și alegători, astfel oamenii isi pierd increderea in modul de functionare a societatii. Ca urmare, cetatenii saraciti și disperati vor vota cu oricine le va promite un colac de salvare, adică cu populistii sau demagogii.
    Aspectul democratic este un efect colateral in societățile în care economia are un puternic aspect concurențial, adică interesele celor ce detin puterea economica în societate sint divergente. Astfel cei cu bani, și implicit cu putere politica în societate, se supraveghează între ei ca nici unul sa nu aibe avantaje nemeritate datorita politicului. Din aceasta cauza tarile în care resursele minerale au o pondere importanta în PIB nu sint democratice (Rusia, Venezuela etc.), pentru ca un grup mic de oameni poate exploata aceste resurse în interes propriu. În tările sarace (Romania, Bulgaria, Grecia etc.) resursa principala exploatata poate fi chiar bugetul statului, ei avind interese convergente în a beneficia, în interes propriu, de aceasta resursa. E simplu sa vezi dacă e oligarhie pentru ca intr-o democratie adevărată nu ar trece legi care nu ar fi în interesul celor mulți.
    Prima oligarhie moderna a aparut in Anglia pe la sfirsitul secolului 17. După ce revoluția burgheza condusa Cromwell a reușit, grupurile de interese ale celor bogati nu au fost in stare sa se puna de acord cum sa își împartă puterea politica pentru a nu se ajunge la dictatura uneia. Soluția a fost numirea unui rege care sa fie arbitru. În republici poporul este arbitru, dar sa nu confundam posibilitatea de a alege ce grupare te va guverna cu democratia, adică cu posibilitatea de a decide cetatenii ce legi sa treacă si ce nu.
    Soluția este democratia directa moderna în care fiecare cetățean poate vota, atunci cind dorește, peste capul parlamentarului ce îl reprezinta. Ba chiar îl poate demite dacă majoritatea alegătorilor lui considera ca nu le reprezinta corect interesele.
    E ca atunci cind ai de construit o casa și alegi șeful de șantier si arhitectul, dar aceștia nu au datoria de a se consulta cu tine. În mod sigur casa nu va arata asa cum iti dorești tu, ci cum doresc aceștia, ba mai sigur e ca vei ramine și cu banii dați și fără casa. E ciudat ca in afara sferei politice, nicăieri nu vei găsi, în nici o activitate economica sau sportiva, pe cineva ales intr-o funcție de conducere și care are eșec după eșec și sa nu fie dat afara decit după 4 ani. Noi, alegătorii, trebuie sa fim consul.tați în privința deciziilor și dacă acestea au efecte negative sa ii putem demite oricind, nu sa așteptăm să se îndeplinească sorocul, pentru ca noi plătim, nu ei. În orice companie echipa de conducere vine cu un plan aprobat de actionari. Orice schimbare în acest plan trebuie reaprobat de către acționari și este normal asa pentru ca acționarii plătesc.

  • @nicolaeionescu7757
    @nicolaeionescu7757 2 วันที่ผ่านมา +1

    Trei conserve și cu tine patru

    • @vladdumitrica849
      @vladdumitrica849 วันที่ผ่านมา

      Mare adevar! Nici nu se putea mai bine spus!

  • @lucitrante7608
    @lucitrante7608 วันที่ผ่านมา

    Vai ,vai ceilalti sunt curati ca lacrima .
    Ce cauta Angela Mungiu Pippidii acolo ????

  • @danielnitescu3054
    @danielnitescu3054 3 วันที่ผ่านมา +4

    JAVRE NEOMRXISTE!

    • @cotorarodica252
      @cotorarodica252 3 วันที่ผ่านมา

      Atâta poți să înțelegi ....limbajul șoșocist ,aberațiile mistico populiste,promisiunile ptr credulii țării ....ai preluat mizeria ,,noii clase politice,,care va aduce schimbarea de a răsturna căruță în șanț

  • @gheorghestan7437
    @gheorghestan7437 19 ชั่วโมงที่ผ่านมา

    Ba, vedeți ca început revoluția din 89. Reveniti-va și voi.

  • @ionmaria2888
    @ionmaria2888 วันที่ผ่านมา

    DA, SĂ NU ALEGEM UN FASCIST PRORUS PRECUM KREMLIN GEORGESCU!

    • @lucaadrian3912
      @lucaadrian3912 วันที่ผ่านมา

      Mă prost poți safii

  • @DumitruVicol-b2m
    @DumitruVicol-b2m 4 วันที่ผ่านมา

    Lituania,Latvia și Estonia ajutâ Ukraina cu 5-10 la sutâ din pib!?❤